Wanneer je jouw eigen tak wilt vinden, kun je in het zoekvenster rechtsboven jouw naam, of de naam van je moeder of oma intypen.
Je ziet dan achter het rode cijfer een mansnaam staan met daarachter zoon van. Dan kun je naar boven scrollen op zoek naar dat nummer. En zo kun je teruggaan tot het begin van jouw stamboom.
Ondanks onderzoek is er (nog) geen aansluiting gevonden met een van de andere takken, hoewel anderen menen dat er wel een aansluiting is en plaatsen dat dan op hun website. Puur kopieerwerk en geen eigen onderzoek. Zij gaan echter van veronderstellingen uit, die niet ondersteund worden door bewijzen.
Het doopregister van Eijs begint eerst in 1647. Van 1647 tot 1657 vonden hierin geen inschrijvingen plaats omdat de toenmalige pastoor Joannes Heiben vaak afwezig was.
S.1. Nicolaas van Werst, gedoopt circa 1625, trouwde circa 1644 Maria Vaessen.
Uit dit huwelijk werden in Eijs gedoopt
S.2. Jan van Werst, zoon van 1, gedoopt circa 1645, trouwde Anna Baenen, geboren Eijs 5 mei 1646, overleden voor 1717, dochter van Jan Baenen en Barbara Welters.
Uit dit huwelijk werden gedoopt
S.2a. Bertram van Wersch (van Werss van Werst), zoon van 1, gedoopt circa 1655, overleden Eijs 11 juni 1715, trouwde Aken 28 november 1677 Margaretha Wilraedt.
Hij was lid van de schutterij Sint Sebastianus van Eijs. Daar werd zijn achternaam als Van Weersch geschreven.
Hij was lid van een broederschap in Eys. Op dezelfde lijst staan ook zijn vader Nicolaas (Claes Van Weerss), Gilles van Weerst (Gielis Vveerst), Franciscus van Werst en Herman van Weersch.
Hij wordt beschreven als Berhram Van Weerss.
Gedoopt als onwettige kinderen bij Margaretha Wilraedt. Bertram werd beschreven als afkomstig van Eijs en voerman.
Uit dit huwelijk werden in Eijs gedoopt
S.3. Peter van Wers, zoon van 2, gedoopt Eijs in 1673, overleden Eijs 21 april 1753 (80 jaar), trouwde circa 1699 Maria Geelen / Geilen, overleden 15 september 1748.
De pastoor van Eys was een slordige schrijver. Diverse malen maakte hij fouten met achternamen en met data. Bij de geboorte van Christiaan (nr 4) in 1705 schreef hij de achternaam van de getuige als achternaam van de moeder. Dus volgens de pastoor was Peter getrouwd met Maria Sceperjans, terwijl het Maria Geelen had moeten zijn.
Uit dit huwelijk werden in Eijs gedoopt
S.3a. Frans van Werss (Franciscus van Wersch), zoon van 2, gedoopt Eijs circa 1675, overleden aan waterzucht Eijs 6 september 1715, trouwde Eijs 25 september 1702 Gertrude Steins, ook wel Gertrud Stein, Steijns of Stevens genaamd, gedoopt 9 augustus 1660, overleden Eijs 1 september 1718.
Uit dit huwelijk werd gedoopt
S.3b. Hendrik (Heijn) van Weersh, Weerst Werst), zoon van 2a, gedoopt 2 februari 1691, doopgetuigen Hendrik Franssen en Joanna Sceperjans (Scheperians), overleden Oud Valkenburg 6 april 1753, trouwde Anna Rouwet, overleden Oud Valkenburg 9 september 1750, dochter van Willem Ruwet en Barbara Zink (Zinq).
Uit dit huwelijk werd in Mechelen gedoopt
S.4. Jan van Wersch ( van Wers), zoon van 3, gedoopt Eijs 18 januari 1700, overleden aan dysenterie Simpelveld 5 mei 1777, trouwde Simpelveld 18 mei 1741 Anna Catharina Brouwers (Broers, Brauers, Brors), gedoopt Simpelveld 20 augustus 1712, overleden aan dysenterie in Simpelveld 25 november 1779, dochter van Jan en Anna Frings.
1741: Jan van Wers huwde in 1741 met Anna Catharina Brouwers (ook Broers genaamd). Zij was een dochter van Jan Brouwers uit Simpelveld en Anna Frings. Jan van Wers woonde met zijn gezin tot 1750 in Simpelveld, daarna op de hof Heeren Anstel gelegen in Kerkrade, dat hij in pacht had. Met zijn schoonzuster Mechtilde Brouwers, weduwe van Bart Horbach, verscheen hij in 1767 voor notaris Cox in ’s-Hertogenrade. Hij verklaarde dat hij van haar gekocht had het huis, hof, stallen en schuren gelegen aan de Irmstraat (Dat is Irmstraat 61) in Simpelveld met daarbij 21 morgen landerijen. Deze goederen waren vrij van erfpacht en lasten, behoudens de tienden en bankkosten. Ook transporteerde Mechtilde aan Jan van Wers een huis en hof met enkele morgen land, onderhorig aan de laathof Bongard die Thomas Vliex, schoonzoon van Mechtilde, in gebruik had. Thomas, die bij de overdracht aanwezig was, verklaarde dat hij afstand van deze goederen gedaan had.
Voor het huis met toebehoren betaalde Jan van Wers aan zijn schoonzuster 500 pattacon, gerekend tegen 12 Akense gulden per pattacon, en 950 pattacon voor de 21 morgen land. Mechtilde verklaarde dat de totale koopsom, 1450 pattacon, of 17.400 mark, door Jan ten volle voldaan was.
Vervolgens verklaarde Thomas Vliex dat hij eveneens aan Jan van Wers overdroeg de nalatenschap die hij, na het overlijden van zijn zwager Abraham Colleth, zou ontvangen. Zij kwamen overeen dat de pachter van deze goederen deze tot komende St. Andries (30 november) mag blijven gebruiken.
De pachtsom tot deze datum zal door beiden gedeeld worden .
Voor de financiering van deze transactie sloot Jan van Wers bij notaris Uhrlings in Aken een hypotheek, groot 1400 pattacon, als onderpand stelde hij bovenstaande goederen. En verder het huis met landerijen, gelegen aan de Molsberg in Simpelveld, afkomstig uit de erfenis van zijn vrouw.
Voor een volgende transactie verschenen Jan van Wers, zijn vrouw Catharina Brouwers met Jan Willem Schultheiss en zijn vrouw Ida Keuffkens voor notaris J.L. Hendriks in Eijs-Wittem. Jan verklaarde aan Jan Willem te hebben verkocht vijftig roeden weidegrond en drie morgen akkerland die onder Eijs lagen. Jan Willem betaalde voor de landerijen 140 pattacon, vermeerderd met de transportkosten .
Jan van Wers had met Catharina Brouwers vijf zonen en twee dochters die beiden vroeg overleden. Drie van deze kinderen: Maria Anna, Jan Lambert en Stefan werden in Simpelveld geboren. De hof Heeren Anstel in Kerkrade was de geboorteplaats van Jan Theodoor, Jan Peter, Philip en Maria Anna, respectievelijk in 1750, 1752, 1754 en 1758 .
Op 27 maart verzocht zoon Jan Theodoor voor de drost en schepenen van Wittem, mede namens zijn moeder en zijn broers, de volgende overdracht alsnog te registreren. Kort voor zijn overlijden had hun vader, Jan van Wers, twee in Eijs gelegen stukken akkerland, elk een halve morgen groot, verkocht aan Leonard Priem en zijn vrouw Anna van de Berg. De koopsom, die inmiddels ontvangen was, had 18 pattacon bedragen .
Ongeveer een jaar later tekende Jan Peter van Wersch (nu zo geschreven) mede namen zijn moeder Anna Catharina Brouwers en zijn broers, de notariële akte betreffende de ontvangst van het vijfde deel van de nalatenschap van Anna Catharina Horbach. Deze bestond uit 184 roeden akkerland gelegen in Simpelveld. Mede erfgenamen waren Gertrude Brouwers, weduwe van Mathias Horbach en haar schoonzoon. Deze Mathias was een broer van de reeds genoemde Bart Horbach, de zwager van hun vader Jan van Wersch.
1763: Voor notaris Daelen laat Jan van Werst (die in de akte zowel Joannes van Werts als Joannes van Werst genoemd wordt) een akte opmaken over de pacht van de hof. Hierin staat dat hij ongeveer 59 jaar is en al 16 jaar de hoeve Anstel pacht. Dus al in 1747. Dit kost hem 300 Akener Rijksdaalders per jaar. Het land en huis zijn eigendom van de Abdye Cloosterrode. Niemand woonde in het huis omdat het te slecht bij stond. Twaalf jaar geleden stond het geheel ook te koop, maar er waren geen kopers voor. Landmeter Caspar Rhoe had toen alles opgemeten huis, hof, weiden, beemden, landerijen, broeken, vijvers, bossages. Bij elkaar 120 morgen groot. Jan zei ook dat het zeer slechte grond was met vuile beemden en broeken. Hij moest ook acht vrachten per jaar wegbrengen. Die acht vrachten per jaar kostte hem 3 à 4 uur werk. Per keer omgezet naar geld 50 rijksdaalders. Dat geld had hij niet meer. Hij liet zelfs zijn kinderen in plaats van knechten werken. Het huis werd ook al lange tijd niet meer bewoond. Hij wilde vermindering van het pachtbedrag.
In 1764 beschreef de pastoor van Kerkrade de gezinnen in zijn parochie waaronder die op Tripsen Anstel:
Joes Van Wersch et Anna Cathaa Brouers conj
Ples = kinderen
Stephanus, Joes Theodoor, Joes Petrus, Philippus 9,
Knechten: Joes Cormans, Henricus Müller, Maria Anna Lataster.
In 1767 koopt hij huis en erf aan de Irmstraat in Simpelveld. Zijn zoon Lambert blijft als pachter op Heeren Anstel achter. Het huis was eigendom van de abdij Rolduc. Heeren Anstel lag aan de Hammolenweg in Kerkrade. Tegenwoordig staat er een tehuis voor ouderen.
2 juni 1777: Gerard Prickartz gehuwd met Anna Maria Brouwers wonen in Beustenrade onder Heerlen. Zij verkopen aan de weduwe Catharina Brouwers inwoonderesse van Simpelvelt, een stuk grond van vijff vierdel vijfthien roeden acht voeten in de Martensgraaf. Aan de ene kant grenzend aan het land van schepen Albrechts, aan de ander kant schepen Lindelauff en aan de kopse kant aan Coen Rosenbaum. Daarbij moet zij een kop haver aan de Domijnen betalen en 3 koppen haver aan de kerk of pastorie van Simpelveld. En zij betaalde 85 pattacons a 12 Aker guldens. Haar zoon Jan bevestigd dat het bedrag betaald is. Catharina Brouwers was de aencoopersse.
6 oktober 1777: Op deze dag verscheen voor de notaris de hoog edelgeboren heer Frantz Willem Grieffgens, drossaard van de Bank Kerkrade gehuwd met juffrouw Maria Johanna Corneli, en Peter Smits, koopman in Aken. Hij leende aan de weduwe van Johannes van Wersch: Anna Catharina Brouwers, een bedrag van 1400 pattacons tegen 12 Akener gulden of 72 Akener mark.
Uit dit huwelijk werden gedoopt
S.4a. Herman van Werss, van Werst, van Werch, van Weersch, zoon van 3, gedoopt 10 januari 1713, doopgetuigen Jan Bindels en Gertrude Merx (getrouwd met Jan van Wers), overleden Simpelveld in den Beissel sub Simpelvelt, 18 februari 1800 (87 jaar),
trouwde Eijs 1: 12 februari 1741 Helena Meurers, gedoopt Eijs 30 oktober 1716 en overleden Eijs 25 juni 1772,
trouwde 2: Simpelveld 16 november 1772 Anna Elisabeth Frosch.
1741: Bij de geboorte van zoon Joannes, schreef de pastoor vaders naam als Hermannus van Weers.
28 december 1746, notaris Swilders Voerendaal: Henricus Schielen, gehuwd met Anna Catharina Dautzenberg en wonende op de Prickenis in de Bank van Heerlen gaf te kennen ingevolge Chirographaire handschrift of Constitutie dat hij op 9 mei 1741 namens zichzelf en zijn afwezige broers, dat er niets gebleken is van verkochte goederen in de heerlijkheid Eijs in Trintelen aan Herman van Weers want er was niets betaald van de 300 rijksdaalders.
17 oktober 1750: Schepenbank Kerkrade: Staet ende Specificatie van den ondergeschreeven gedaen ten behoeve van den capellanije (Kapelanie, woning van de kapelaan) der bancke van kerckrode op versoeck van den heere Schoutet ende andere regeerders der voorschr. bancke.
In den maent octobris hebben doen arbeijden drije van mijne Knechten, welcke jeder van hun gearbeijt hebben an de capellanije aldaer ad thien, ende eenen halve daeg, voor welcke arbeijt reckene S daghs voor eenen knecht ad vierthien mx aix mackende oversulcks te saemen voor de drije Knechten ad drij en seeventigh gulden ende drij merc St aix doende in specie gelders sess pattacons eene schijlingh
Hermanus von wers.
Den Collecteur deser voors. Bancke betaelende aen den voormelden hermanus van Wers die voors. sess pattacons en de eene schillinghe welcke betaelinge aen denselven sal dienen aen sijne ter doende Banck raeckeninghen sigl Kerkrode den 27 9bris 1750.
Getekende door Schout Poijck
Herman bevestigde de ontvangst:
dat den Schatheffer der bancke van Kerkrode aen mij onderge. die bovenstaende ses pattacons eenen schill betaelt heeft word hiermede betuijgh den 27 9bris 1750
En tekende
Aan het eind van het jaar werd de balans opgemaakt. Daar stond ook het volgende bij:
Item volgens ordre en quitd sub No.19 aen den Muijrer Hermanus van Werst voor gedaene arbeijt aen de Cappellanije deser gemeijnte betaelt ad 6 pattacaons 1 schilling.
1751: Herman was lid van het broederschap confraternitas Jesu Agonizantis et Maria Dolorosa in Eys.
30 maart 1756, Schepenbank Heerlen.
Voor de schepenen en secretaris van de Vrijheid en hoofdbank van Heerlen verschenen Hermanus van Weers uit Eijs gehuwd met Helena Muijsers en Lambertus Vaessen gehuwd met Geertruyd Keufkens die op IJzerheide woonde. Herman verkocht hem een stuk akkerland gelegen op de Agterweg, groot 125 kleine roeden. Iedere roede voor een gulden Brabants, Maastrichter koers godsheller twee mark over de Licop. Herman had dit stuk akkerland in 1756 gekregen. Hij tekende met een kruisje.
1762: In 1762 was hij koster in Eys. Zijn zoon was dat in 1798/1799 en 1800.
Hij was mauermeister die het gewelf van de Sint Sebastianus kerk in Eijs gemaakt/hersteld had.
Augustus 1762: Herman von Wers ondertekende samen met Peter Creusen een akte als borgemeister.
In 1765 verkochten Herman van Wers en Peter Creusen, beiden dorpmeesters, via notaris Hendrik namens de gemeente, de hof Vogelsanck aan vrijheer Von Geijer zu Sweppenburg. Deze hof lag tussen Eijs en Simpelveld, was 1181 kleine roeden groot en bracht vier Carolijnsche guldens op.
1785: De drossaard en schepenen van Wittem verklaarden op 3 februari 1785 dat Herman van Wers een bedrag betaald had aan Maria Theresia Tewis, tijdelijk moeder van het klooster St. Marienthal.
In 1787 werd voor de Akense notaris J.H. Kramer bevestigd dat Herman van Wers, in tweede huwelijk (16 november 1772) met Elisabeth Frösch, 162 pattacon had afgelost op een lening verstrekt door het klooster in St. Mariental. Deze lening, groot 500 pattacon, werd in 1776 door de Weinmeister van het klooster verstrekt aan de kinderen Lauvenberg. Als onderpand diende hun in Eijs gelegen huis, hof, stallen en bijbehorende landerijen. De aflossing van Herman van Wers had betrekking op een bedrag van 50 pattacon uit 1778 en een bedrag van 112 pattacon uit 1779. Voor het restant van 337 pattacon bleven de bovengenoemde goederen als onderpand. Elisabeth Frösch, vrouw van Herman, was weduwe van Jan Lauvenberg met wie zij op 21 februari 1745 getrouwd was.
16 augustus 1795: Als man van Anne Elisabeth Vroesch (zoals de notaris schreef), schonk hij zijn nichten Maria Elisabeth Josepha Lauvenbergh, dochter van Nicolas Lauvenbergh en Sibille Lauvenbergh, dochter van Joannes Leonard Lauvenbergh respectievelijk het vee dat hij had. Mocht hij geen vee meer hebben dan kreeg zij 15 Franse Cronen. En de andere nicht kreeg een gouden kruis en een met zilver beslagen boek. Dit alles deed hij met waermer hande. Zij tekende met anna elisabeth frech.
1800: Bij het overlijden van Herman ( de pastoor van Simpelveld schreef: hermannus van wersh (geen c).
1828 en 1829: Bij het overlijden van de zonen Jan Leonard en Heinrich Christian werd hun moeder in de akte foutief Mörsch genoemd.
Uit het eerste huwelijk werden in Eijs gedoopt
S.4b. Jan (Johann, Joes) van Wers, van Wersch, zoon van 3a, gedoopt Eijs (of Eiserheide) 29 februari 1704, doopgetuigen Nicolaas Heutz en Agnes Beusdal, weduwnaar in Brandenburg, overleden Brandenberg/Bergstein 31 maart 1769, trouwde Bergstein 20 september 1730 Catharina Schmitz, overleden voor 1769.
Hij was tussen 1763 en 1764 koster in Bergstein.
Uit dit huwelijk werden gedoopt
S.4c. Nicolaas van (von) Werst, zoon van 3b, gedoopt Wijlre, overleden Cartils (Eijs) 15 maart 1800, trouwde 1: Oud-Valkenburg 9 mei 1745 Catharina Habets, geboren Schin op Geul 2 november 1723, overleden Mechelen 2 februari 1763, trouwde 2: Mechelen 31 mei 1763 Ida Crutzenclaess (Creutzerclaes, Crutzen, Krutzen, Crutsenclas Crutzerclaas), gedoopt Slenaken, overleden Gulpen 12 augustus 1781.
1754: Voor de notaris in Maastricht verschenen de weduwe Crets van Thomas Gijsen en Peter Lousberg, gehuwd met Catharina Wiljaerts, weduwe van Leonard Ghijsen. Zij verkochten twee stukken land aan Nicolaas van Wers gehuwd met Catharina Habets. Die woonde in Roede Cartils. Het land lag in het Wittemse Veld onder Mechelen en een stuk in het Eyservelt onder Eys. Hij betaalde hier voor 200 Maastrichtse guldens.
1765: Nicolaus van Werst verklaarde tijdens zijn tweede huwelijk met Ida Crutzenclaes, op 20 oktober 1765, op verzoek van Peter Habets, gehuwd met Barbara Rouwet, dat het huis, hof, schuren, stallen, weiden en landerijen, gelegen in Cartils, en nu in bezit van zijn schoonmoeder Margaretha Weerens, weduwe van Gerard Rouwet, een waarde hadden van tweeduizend Maastrichter guldens.
1768: In een akte van notaris Hindricks van 7 september 1768 stond dat Nicolaus ziek te bed lag. Nicolaus verklaarde dat hij in 1763 met zijn eerste vrouw Catharina Habets, enkele goederen verworven had die indertijd niet geregistreerd waren. Hij betaalde de boete en de belasting zodat zijn vier kinderen uit zijn eerste huwelijk hierover konden beschikken.
Nicolaas van Werst stelde 42 roeden land, gelegen in het Wittemerveld, in Cartils, beschikbaar als onderpand voor een betaling van zestien pattacons en acht Aker mark die de minderjarige Liesbeth Frösch schuldig was aan Jan Frösch, gehuwd met Angela Vliegen.
Uit het eerste huwelijk werden in Oud-Valkenburg gedoopt
Uit het tweede huwelijk werden in Mechelen geboren
S.4d. Joannes van Weerts / van Wersch,zoon van 3b, overleden Schin op Geul 22 januari 1795, trouwde Oud-Valkenburg 27 oktober 1752 Anna Clara Gierkens / Gerckens, gedoopt Schin op Geul 3 oktober 1720, overleden Schin op Geul 27 februari 1804, 83 jaar oud, dochter van Leonard Geerkens en Gertrudis Bitonville. Hij was smid volgens de huwelijksinschrijving van dochter Maria Christina, dochter 4
Uit dit huwelijk werden in Oud-Valkenburg gedoopt
S.5. Jan Lambert van Wersch, zoon van 4, gedoopt Simpelveld 9 november 1744, doopgetuigen Jan Broers en Catharina Koemaess, overleden Kerkrade 11 januari 1820, trouwde Kerkrade 10 mei 1771 Johanna Clara Scheeren (Johanna Catharina Scheren, Anna Clara Schieren, Schieren, Scheren), gedoopt Kerkrade 3 april 1751, overleden 24 november 1815, dochter van Hubert en Maria Anna Spierts.
Uit dit huwelijk werden in Kerkrade gedoopt
Kind 7: Anna Gertrud van Wersche (volgens het doopboek van Kerkrade) trouwde met Jan Vaessen. Zijn vader pachtte de inmiddels gesloopte boerderij Vroen-Nulland die aan de Voorterstraat in Kerkrade stond.
In het boek uit 2006 Bleijerheide op de Heide, verzamelde artikelen over Bleijerheide van kapelaan en later pastoor Jos. L’Ortye staat op blz 438/439 een artikel over de hoeve Vroen- Nulland. Deze hoeve had een sluitsteen boven de poort waarop de namen van zijn ouders stonden. Zijn vader was stadhouder van het Vroen-Nullander leen. Waarschijnlijk beheerde hij namens zijn heer (Fron) de boerderij. Philip Jacob Vaessen verbouwde rond 1763 de hoeve. Zoon Jan Vaessen was net een jaar oud.
S.5a. Jan Theodoor van Wersch (van Wers), zoon van 4, burgemeester van Simpelveld van 1799 tot 1813, gedoopt Kerkrade 30 maart 1750, doopgetuigen Mechtilde Brors (Broers) in plaats van Helena Moors (die met Herman van Wersch getrouwd was) en Johannes Theodorus Goor, overleden Simpelveld 29 juli 1828, trouwde Simpelveld 14 oktober 1779 Maria Elisabeth Lintjens (Leintjes, Lintgens, Lindgens), gedoopt Ubachsberg (Ubesberg sub Voerendael) 5 oktober 1746, overleden Simpelveld 29 maart 1806, dochter van Jan en Odilia Dautzenbergh.
In Simpelveld drie stukken bouwland in het Buschveld, een stuk bouwland Op den Knol, vier stukken bouwland aan de Martensgraaf en twee stukken aan de Erimstraat. Verder daart wee boomgaarden, een tuin en een huis, hooiland aan de Oude Molen waar hij ook een bos had.
Bron: Historische Boerderijen in Simpelveld en Bocholtz, door Luc Wolters en Mathieu Klinkers, 2003
“Op de vier Morgen”
Adres: Broek 13-15-17-19
De benaming van de hoeve is afgeleid van oppervlaktemaat van vier morgen. Begin van de 19e eeuw werd de hoeve bewoond door het pasgehuwde echtpaar Andres Horbach en Anna Catharina van Wersch, die er tot 1848 woonde. In 1804 was er bij de boerderij een bakhuis verrezen (in het dialect “bakkus”). Het jaartal is er in de achterzijde op aangebracht. In het bakhuis werd voor eigen behoefte brood en vlaai gebakken, geheel in vakwerkstijl. Het staat op de nominatie voor restauratie. Later werd de hoeve bewoond door de familie Merx. In de loop der jaren werd het pand verbouwd en opgedeeld in vier woningen, namelijk Broek 13 – 15 – 19. Het vroegere Broek 17 is nu de woonkamer van de eigenaar en bewoner van nr. 19, de heer Vervoort. (tot zover)
Op 30 december 1918 verkocht de familie Horbach in het openbaar huis met stal, bakoven en tuin in den Broek, weiland achter de Kievel en bouwland in Kieveling.
Uit dit huwelijk werden zes kinderen geboren
a. Joannes Henricus Horbach, geboren Bocholtz 29 september 1818, overleden Simpelveld 26 augustus 1905, trouwde Simpelveld 10 februari 1844 Maria Catharina Hubertina Vandeweyer, geboren Simpelveld 5 juni 1818, overleden Simpelveld 27 juli 1893, dochter van Jan Willem Vandeweyer en Maria Theresia Alberts.
1846: overlijden van zijn moeder. Hij is schrijnwerker in Simpelveld.
b. Adolph Horbach, ongehuwd overleden 80 jaar Simpelveld 8 maart 1900.
c. Joannes Mathias Horbach, geboren Bocholtz 15 november 1822, ongehuwd overleden Simpelveld 24 maart 1898, 74 jaar.
1898: Memorie van Aangifte voor het recht van successie: Aan baten bezat hij ƒ 3879,25, aan lasten en schulden: ƒ 140.
Saldo ƒ 3.739,25. Waarde der roerende zaken ƒ 521,25.
De erfgenamen kregen ieder 1/4 deel van
1: roerende zaken geschat ƒ 140.
2: een vordering ten laste van de Rijkspostspaarbank Simpelveld inclusief de rente tot en met zijn sterfdag ƒ 225.
3: een vordering ten laste van notaris J. Wintgens uit Wittem wegens geleend geld volgens akte van 11 maart 1897 ƒ 521,25.
4: onroerend goed in Simpelveld: negen stukken bouwland in de Martensgraaf, hooiland te Oude Molen, een boomgaard te St. Nicolaas. Daar had hij zijn twee huizen met tuin en boomgaard. Ook had hij 1/10 deel in een huis en tuin in de Schiffelderstraat.
Alles geschat op ƒ 2.994.
Bij elkaar: ƒ 3.879,25
Begrafeniskosten inbegrepen de kosten voor de eerste jaardienst ƒ 140
Blijkens de aangehechte berekening is van deze nalatenschap verschuldigd voor recht van Successie honderd acht en zestig gulden en zes en twintig opcenten zeven en zestig gulden negentig en een halve cent. Samen twee honderd zes en veertig gulden acht en vijftig en een halve cent.
d. Maria Agnes Horbach, geboren Bocholtz 14 september 1824, overleden Bocholtz 24 april 1913, trouwde Bocholtz 9 mei 1851 Daniel Hollands, geboren Voerendaal 14 maart 1822, overleden Bocholtz 22 januari 1903, zoon van Stephanus Hollands en Maria Ida Daemen.
e. Wilhelmus Henricus Horbach, geboren Bocholtz 9 juli 1827, overleden Simpelveld 20 juli 1895, trouwde Simpelveld 22 februari 1865 Joanna / Anna Gertrudis Schröders / Schroeders, geboren Simpelveld 24 december 1827, overleden Simpelveld 24 november 1894, dochter van Henricus Schröders en Joanna Regina Pallant 1895: Memorie van Aangifte: Baten ƒ 7.168,57. Lasten en schulden ƒ 390
Saldo: ƒ 6.778,57
Waarde der roerende zaken ƒ 1.124,55
De erfgenamen zijn zijn broers, zus en neef ieder voor 1/5 deel.
Hij liet zelf na
1: roerende goederen ƒ 1.700.
2: een vordering ten laste van de Rijkspostspaarbank ƒ 37.
3: een vordering wegens geleend geld ten laste van Pieter Joseph Vermeeren, smid in Eijs ƒ 425,25.
4: rente daarop ƒ 21,08.
5: een vordering wegens geleend geld ten laste van Pieter Joseph Römgens gehuwd met Francisca Rothkranz in Vink, Kerkrade ƒ 699,30.
6: Rente daarvan ƒ 33,59.
En drie stukken land in de gemeente Bocholtz
In de gemeente Simpelveld had hij zijn twee huizen aan de Schiffelderstraat, zes stukken bouwland en een boomgaard te Fromkuil.
Alles bij elkaar geschat ƒ 7.168,57
Daar gaan de begrafeniskosten vanaf en de kosten voor de eerste jaardienst ƒ 390.
Blijft over: ƒ 6.778,57.
f. Petrus Josephus Hubertus Horbach, geboren Bocholtz 11 januari 1832, overleden Wijlre 27 november 1877, trouwde Schin op Geul 18 oktober 1861 Anna Barbara Ubags, geboren Klimmen 5 maart 1819, overleden Wijlre 6 juli 1892, dochter van Hendrik Ubachs en Lauretta Kikken
1846: overlijden van zijn moeder. Hij was minderjarig
Memorie van aangifte der nalatenschap Wijlre in geleverd 1 maart 1878.
Hij woonde met zijn vrouw in Ransdaal (Wijlre). Zij hadden een huwelijkscontract verleden voor notaris Bex. Daardoor had zij het vruchtgebruik, terwijl hun enige zoon Jan Hendrik als minderjarige alles erfde.
Peter Hendrik had in Voerendaal, ƒ 1.390 aan baten. In Voerendaal en Schin op Geul had hij twee stukken bouwland en in Wijlre zeven stukken.
S.5b. Jan Peter van Wers (Von Wersch, Vanwers), zoon van 4, gedoopt Kerkrade, 1 januari 1752, doopgetuigen Thomas Flacks en Maria Adelhildis Peltzer, overleden Simpelveld 15 oktober 1825, trouwde Simpelveld 21 januari 1782 Maria Anna Bisschoffs, gedoopt Hoensbroek 6 juni 1762, overleden Simpelveld 2 november 1825.
1782: De moeder van de bruid was weduwe en gaf toestemming. Haar dochter was immers pas 19 jaar. De bruidegom was 30.
21 oktober 1795: Voor notaris Scheilen uit Simpelveld ruilde hij met Joannes Leonardus Haeselier getrouwd met Maria Magdalena Vliex een stuk grond in den bovendael groot 121 roeden. Daarvoor kreeg hij van Haeselier een stuk land op den Kroun groot 114 roeden.
1796: In huis woonde ook zijn grootmoeder de weduwe Moberts, de dienstmeid Catharina Marmeldier, 23 jaar en zijn broer Stefan van Wersch, 40 jaar.
1798: Geboorte Catharina. Aangifte werd door de vroedvrouw gedaan omdat vader wegens de toestand van zijn vrouw niet van huis kon. Moeder was volgens de akte ongeveer 40. In feite was zij 35. Haar man was arbeider, circa 44 jaar. In feite was hij 46 jaar. Zij woonden in den Irmenstraet in Simpelveld. Getuige was onder andere zijn broer Jan Theodoor die distillateur was. De ambtenaar schreef van Wers. Zijn broer tekende de akte met J. Theodorus von Wersch. Zijn dochter Anna Catharina, geboren in 1798, bleef maar drie maanden leven. Vader tekende haar overlijdensakte met j.p. von Wersch. De ambtenaar schreef van Wers.
1825: Zijn overlijden wordt aangegeven door Machel Bisschoff, akkerman, 36 jaar en schoonzoon. Jan was akkerman in Simpelveld en 75 jaar. Machel kon niet schrijven.
Vervolgens werd in Heerlen op 10 april 1826 de aangifte der nalatenschap van wijlen Johan Pieter Van Wersch gedaan door zijn weduwe en twee kinderen.
Zoon Johan Joseph van Wersch was landbouwer in Würselen en dochter Maria Elisabeth van Wersch woonde in Simpelveld. Moeder Maria Anna Bischoff woonde ook in Simpelveld. Haar man was ab intestato = zonder testament overleden. Zodoende kreeg wettelijk zijn vrouw het vruchtgebruik over de onroerende goederen en erfden de beide kinderen ieder de helft van deze onroerende goederen.
Dat waren:
1: huis met stalling en mestplaats
2: Land aan de Koolhof,
3, bouwland Op het Veld naast oa Theodor van Wersch, dat was de broer van de overledene
4: Weide bij het huis
5: Weide in de Irmstraat
6: bouwland In den Kardinael nevens Theodor van Wersch
7: bouwland Tussen de Graven
8: bouwland Op het Schilegen
9: bouwland Boven Bulkom nevens Theodor
10: bouwland Op den Sleutel nevens Theodor
11: bouwland Op den Kraan nevens Theodor
12: bouwland aan den Paschenheide
13. bouwland aan den Nieuweweiden
14: bouwland aan den Tillenhaag
15: weide aan de Brik
16:,weide aan den Waalbroek
17: beemd op den Broek
18: beemd op den Grootenbeemd
19: bouwland in het Langveld nevens Theodor
20: bouwland in het Landveld nevens Theodor
21: bouwland aan de Wittenstein
22: land genaamd den Plattenmorgen nevens Theodor
23: bouwland aan den Eikenblij nevens Theodor
24: bouwland aan den Stiggel
Dit alles had een waarde van ƒ 1.856,= Ieder kind kreeg dus ƒ 928,-
Moeder kon niet schrijven, dus niet tekenen. Zoon Jan tekende met Johannes Josep van Wersch en dochter Maria tekende met Maria Elisabet van Wersch.
Een getuige was de andere broer Jan Steven j: S: van Wersch als getug.
1829: Bij de Volkstelling van Simpelveld over de jaren 1840-1850 was Anna Bisschop 67. Jan Joseph is volgens de lijst 39. In hun huis in de Irmstraat 54 woonden vier kinderen met de achternaam Bischoff. Michiel Bischoff is de schoonzoon van Maria Anna Bischoff. Hij is 40 jaar. Zie kind 6.
1836: Bij haar overlijden werd de aangifte door zoon Johan Joseph gedaan die in Simpelveld woonde. Vervolgens werd in mei 1836 een memorie van successie. Op de omslag van deze akte stond dat hij getrouwd was met Maria Anna Bisschoff, terwijl zij zijn moeder was. Zij overleed ab intestato = zonder testament. Er stond in dat zij geen roerende en onroerende goederen had nagelaten.
1857: Bij het overlijden van hun zoon Jan Joseph schreef de ambtenaar dat zijn moeder Bischops heette, dus met één s. Deze ambtenaar noemde zijn vader Jan Joseph Van Wersch, dus met twee hoofdletters.
Uit dit huwelijk werden in Simpelveld gedoopt: Van de tien kinderen werden er maar twee volwassen.
1: bouwland en schuur aan Thelenberg, in den Martensgraaf (er staat Mertensgraaf)
En in de Irmstraat C 508, D 527 ƒ 160,-
2: de onverdeelde helft van vier landen bouwland, weiland, tuin, huis, plaats en gebouw, boomgaard en hooiland, A318, 353, 372, 437, 441
B 502, 503, 594, 1213, 642
C: 164, 233 ,340, 416, 454, 463, 468, 492 , 509, 706, 713 en Sectie D: 526, 529, 530, 534, 566, 612. deze helft te samen ƒ 3.000
3: de onverdeelde helft van de eerder genoemde boomgaard aan de Kerkfabriek voor de helft ƒ 260
4: een tiende deel onverdeeld in een bedrag van ƒ591,50. Dus 59,15. Dit bedrag was uit een openbare verkoop op 22 december 1856 voor notaris Vreuls
5: de onverdeelde helft van een bedrag ƒ591,95 als opbrengst uit een openbare verkoop van 4 maart 1857. Dus ƒ 295,97 en een half
6: de onverdeelde helft van een bedrag van ƒ415,15 uit een openbare verkoop op 29 april 1857 voor dezelfde notaris, dus ƒ 207,57 en een half
7: de onverdeelde helft van ƒ 1502,82 zijnde het beloop van het gereed geld op den dag van het overlijden des erflaters, beloopende deze helft ƒ751,41
8: de helft in huisraad, meubels, beddengoed, lijnwaad (=linnen) en andere voorwerpen, de helft is ƒ 314,-
9: Kledingstukken en lijfsieraden ƒ 107,-
Totaal ƒ 5.155,11
Passief:
1: dood en begrafenis kosten, ƒ 155
2: Betaald aan de dokter of heelmeester Mols uit Heerlen wegens gedane visites en geneeskundige behandelingen, gedurende de laatste ziekte voor een bedrag van 180 francs doende Nederlandsch ƒ 84,-
3: Betaald aan de apotheker Theusch uit Heerlen wegens geleverde medicamenten ƒ 52,-
Totaal ƒ 291,60
Resultaat
5.155,11 -291,60 = ƒ 4.863,51
Iedereen tekende de akte.
Werd geërfd
1: door de weduwe Anna Gertrude Vlieks
A: het volle eigendom der roerende goederen ƒ 1735,11 onder aftrek van schulden ƒ 291,60 = ƒ 1.443,51.
B: het vruchtgebruik der onroerende goederen ƒ 3.420
2: door de kerkfabriek aan onroerende goed ƒ 260
3: de vier kinderen ƒ 3.160
Hierover moest nog belasting betaald worden, variërend van 2 tot 10%
1864: Na het overlijden van Anna Gertrud Vliex werd er op 22 juni 1864 een memorie van aangifte der nalatenschap gedaan. De baten waren ƒ 4.295, de lasten en schulden ƒ 172, dus saldo was ƒ 4.123. Er was geen testament. Zij woonde in de pachthof Hinnenberg.
Dit bedrag ging naar de twee zussen en de broer van Anna Gertrudis Vlieks en de kinderen van haar overleden broer. Ieder kreeg een vier deel. ƒ 1.030,75. Hiervan ging nog een bedrag van ƒ 230 totaal af voor de kerkfabriek van Simpelveld waardoor ieder ƒ 973,25 kreeg.
Naam van den vermaker of stichter: Anna Gertrudis Vlieks, huisvrouw van Johan Joseph Van Wersch:
Aard van het legaat of de schenking en bepaald doeleinde
De onverdeelde helft van een perceel weide of boomgaard, in het geheel groot 51 roeden 92 ellen, tot stichting van een eeuwigdurende jaargetijde, Waarde ƒ 280
Zeven met vruchtgebruik bezwaarde perceelen bouwland, te zamen groot 1 bunder 36 roeden 65 ellen, tot stichting van acht eeuwigdurende jaargetijden en andere kerkelijke diensten, waarde ƒ 1600.
a. Maria Catharina Bischoff, gedoopt Simpelveld 6 juli 1814, overleden Simpelveld 31 juli 1826, 12 jaar oud.
b. Pieter Joseph Bischoff, gedoopt Simpelveld 8 juli 1816 en gedoopt 9 juli 1816, overleden 73 jaar Simpelveld 8 juni 1887, trouwde 1: Wittem 15 februari 1849 Anna Maria Catharina Henssen, dochter van Nicolaas Henssen en Anna Maria Bröcheler, trouwde 2: 16 april 1857 Maria Cornelia Janssen, geboren Heerlen,6 februari 1825, overleden 68 jaar, Simpelveld 11 december 1892, dochter van Hendrik Janssen en Johanna Maria Mulders.
1873: Zijn overlijden: zij wonen Irmstraat, Simpelveld.
c. Johanna Maria Bischoff, geboren Simpelveld 28 juli 1818 gedoopt 29 juli 1818, overleden Vaals (Harles) 18 januari 1885, trouwde Vaals 28 april 1847 Jan Willem Hubert Lousberg, geboren Vaals 15 mei 1817, overleden Vaals 28 juni 1892, zoon van Jan Mathijs Lousberg en Anna Maria Munnix.
1896: Notaris Wintgens Wittem. 24 maart 1896 openbare verkoop in Vijlen op verzoek van de erfgenamen J.W.H. Lousberg: een erf genaamd De Plum in Holset, bestaand uit huis, stalling, schuur, tuin, wei- bouwland en hakhout in 12 percelen, 5 hectaren 60 aren.
d. Joannes Petrus Bischoff, geboren en gedoopt Simpelveld 4 september 1820, overleden 10 weken oud in den Irmenstraat Simpelveld 16 november 1820.
e. Joannes Theodorus Bischoff, geboren en gedoopt Simpelveld 20 september 1821, overleden in den Irmenstraat Simpelveld 31 mei 1822 , 8 mnd oud.
f. Herman Joseph Bischoff, geboren Simpelveld 18 augustus 1823, ongehuwd overleden 42 jaar Schaesberg 19 januari 1866.
1866: Bij zijn overlijden was hij dienstknecht. Zijn overlijden werd aangegeven door twee kennissen. Zijn moeder werd door de ambt Vanwersch genoemd.
g. Maria Catharina Bisschoff, geboren Simpelveld 6 juli 1828, overleden 63 jaar Orsbach = Laurensberg 14 april 1887, trouwde Wittem 22 november 1855, Hubertus Josephus Vermeeren, geboren Wittem 19 maart 1826
1887: Hubert gaf het overlijden aan van zijn vrouw en zei dat zij 63 jaar was. Hij was smid en woonde in Orsbach. Zijn vrouw heette volgens hem Anna Catharina Bischops. Haar vader was Michael Bischoff.
Jan Peter, van Wersch gedoopt 18 december 1795, doopgetuigen Jan Widdershoven uit Wijlre en Anna Maria van Wersch uit Kerkrade
S.5c. Jan Peter van Weers (van Werst, von Wersch, von Weers), zoon van 4a, gedoopt Eijs 15 december 1741, doopgetuigen Joannes Maria van Wersch (Weers) en Maria Catharina Meurers (Mürers), kerkmeester (= koster) en herbergier in Eijs, overleden Eijs 11 maart 1805, trouwde Roosteren 1771 Ida Oyen (Oijen, Olye), geboren Roosteren circa 1742, overleden Wittem 15 juni 1824, dochter van Stephanus Oijen en Mechtildes Verstegen.
Johannes Petrus was als kerkmeester veelvuldig in Eijs getuige bij dopen, trouwen en overlijdens. Als enige over de periode van 1762-1806 was hij drie opeenvolgende jaren de koster. Zijn vader was in 1762 koster in Eijs. Ook de zoon van Jan Peter werd koster in Eijs. Die heette ook Joannes Peter. Vader Jan Peter stond in de boeken met de naam Herin. Deze naam komt van Heribertus.
1781: Rond deze tijd verhuisde het gezin van Roosteren naar Eijs.
1809: In hun huis nummer 19 in Eijs woonden de weduwe Marie Ide Olije 61 jaar geboren Roosteren met haar kinderen Herman 31 jaar en Jean 20 jaar bij het gezin van chirurgijn Jacques Einmael, geboren in Den Bosch.
Maria Ida heeft 2 koeien en één vaars.
1817: Hij was lid van het broederschap Confraternitas Jesu Agonizantis et Maria Dolorosa, naast zijn kosterschap. De pastoor Joannes Hensen schreef echter zijn naam verkeerd: Joannes Petrus van Versch.
1821: Volkstelling Over-Eijs. Jan is inmiddels overleden en zijn weduwe woont in bij haar nicht Maria Barbara Vanwersch getrouwd met Tilman Ackermans. Zij is de dochter van Jans broer Jan nummer 5d.
Uit dit huwelijk werden gedoopt
1. Een huis, kamer en voorhuis in den Kuiper te Drintelen bij Eijs, mesthof. Grenzend in het oosten aan Lot D, het westen en noord Joannes Thissen, zuiden een weg.
2: Een weide bij het net genoemde huis, In het oosten en zuiden Lot D, noord de Kollemondsweg.
3: een tuin daar gelegen aan de overkant van de Kollemondsweg, grenzend in he oosten aan Gerard Maassen, west en zuid en noord: verschillende stukken wegen.
4: Bouwland op het Bosveld achter het Geilken. Grenzend oost: Jan Willen Herwartz, west: Kollemontsweg.
5: Bouwland in de Woekelder. Grenzend oost: en noord: de hof Drintelen, west Jan Hendrik Le Clou, zuiden Jan Vaassen.
6: Bouwland bij den Groenenweg. Oost: gemelde weg, west: Jan Willem van Weersch, noord: een voetpad.
7: Bouwland bij de Groenenweg aan de Gracht, palende opgang (het oosten) Lot D., nedergang (west) en noord de hof Drintelen, middag (zuid) Maassen en Lintjens.
8: Bouwland aan het Weitje te Drintelen. Oost: Creusen, west: Joannes Schluiper.
9: Een beemd in den Piper. Oost Stephanus Duikartz, west en noord de Gatz, zuid: de Beek
Lot D
1. een schuur, koestal met plaats, aansluitend een mesthof, weide grenzend oosten Jan Hendrik Boosten, liggende in den Kuiper te Drintelen, westen Lot C, zuiden: de weg en in het noorden de Kattemaatz weg.
2: Een beemd en land bij de Groenenweg grenzend de erfgenamen Grundt, westen Groenenweg, noord: Jan Leerssen.
3: Bouwland op het Boschveld aan het Stegelke onder Wittem gelegen grenzend aan in het westen een weg, zuiden: Jan Schilling, noord Jan Willen Kikken.
4. Een stuk land op het Boschveld onder Wittem, palende oost: Hendrik Schilling, west: de Kallem…weg.
5: Bouwland bij de Groenenweg palende in het oosten de gezegde weg, westen, Lot C, noord: de erfgenamen Pakbiers.
Voorwaarden
1: Iedereen treedt vanaf vandaag op als eigenaar van de toegewezen stukken en daarover belasting te betalen.
2: Lot C zal de heg in de weide te Drintelen vanaf zijn mesthof tot de helft onderhouden en Lot D vandaar tot aan zijn kant.
3: Het recht van overpad voor mensen en dieren vanaf de mesthof van C en D bij het voorste huis in Drintelen ook voor Joannes Thissen.
4: Zo ook recht van overpad tussen de mesthof van A en B bij het huis in Eijs bij de kerk.
5: De ruimte tussen het huis van A en B zal vanaf de grond tot boven op het dak door zowel A als B onderhouden en betaald worden.
6:De deuren in de huizen die gedeeld zijn moeten dicht gemaakt worden.
Lot A krijgt Maria Mechtildis van Weersch,
B: Hendrik van Weersch,
C: Johan Pieter van Weersch,
D: Hermanus van Weersch.
Allen accepteerden hun toegevallen deel.
1836: Herman van Wersch woont bij zijn jongere broer Johannes Petrus en diens vrouw M. G. Creusen. Herman is 63. En ongehuwd.
18 november 1845, notaris Kerckhoffs: Herman van Weersch meerderjarig jongman (jongman staat voor vrijgezel) verkocht aan Jan Pieter Houppermans, weduwnaar van Anna Judith Ramackers en Maria Agnes Creusen uit Eijs een tuin grenzend aan het land van Houppermans voor ƒ 70,- Deze tuin had Herman op 4 maart 1808 van Nicolaas Creusen gekocht, vastgelegd bij notaris Kemmerling uit Gulpen op 4 maart 1808.
1: Johannis Pieter Van Weersch, koster, gehuwd met Anna Gertrudis Creusen die beiden in Eijs wonen.
2: Hermanus van Weersch, landbouwer, uit Eijs
3: Maria Mechtildis van Weersch, geassisteerd en geautoriseerd door Johannis Otten, haar man, landbouwer te Drintelen.
als zuster en broers van de overleden Hendrik van Weersch. Zij gaan over tot de verdeling van zijn erfenis. Ieder kreeg 1/3 deel.
Lot 1 kreeg Jan Pieter van Weersch
1: een huisje en kamertje en de tegenover onbebouwde plaats bij de kerk van Eijs 87 ellen, palende het oosten de Dorpstraat, het westen en zuiden de echtgenoten Johannis Otten, noord: Cornelis Lessen,
waarde ƒ 60.
2: een schuur, plaats, mesthof en moestuin, aldaar te Eijs gelegen, 2 roeden, 45 ellen, reinende (=grenzend) oosten en zuiden de eerder genoemde echtgenoten Otten, het westen Nicolas Creusen, het noord Cornelis Lessen en waarde ƒ 43.
Totaal waarde van Lot 1: ƒ 103.
Lot 2 kreeg Maria Mechtildis van Weersch
1: een stuk bouwland in het Trintelderveld bij de Overeijserweg, groot 8 roeden, 7 ellen vierkant, palende in het oosten de Dorpstraat, het westen de erfgenamen Steven Tissen, zuiden: Johannes Otten, noord Jan Pieter van Weersch, waarde ƒ 37.
2: Een stuk bouwland bij de Hollandsberg in Eijs, 21 roeden 80 ellen, reinende naar het oosten een Graas, naar het westen Willem van Weersch, zuiden: Nicolas Goors, noord Hendrik Hollands, waarde ƒ 27.
3: een stuk land in Grijpersberg , 16 roeden en 35 ellen vierkant, palende oosten en westen Jan Willem Scholtis, zuiden de Gatz, waarde 39.
Bij elkaar ƒ 103.
Lof 3 kreeg Herman van Weersch
1: Bouwland in het Trintelerveld gelegen den Woekelder genaamd, 10 roeden, palende het oosten Johannes Otten, westen Hendrik Hollands, zuiden Leonardus Keuffkens, noord een Graaf (of Graas).
Waarde ƒ 47.
2: Bouwland bij Pijpersberg, groot 9 roeden 81 ellen, de Panhuisweide genaamd, palende naar het oosten de heer Coenegracht, het westen Willem Bauwens, zuiden een weg, noord een Graaf.
Waarde ƒ 10,40
3: een stuk bouwland in het Pijpersveld, groot 19 roeden en 62 ellen, in het oosten grenzen aan de erfgenamen Leonardus Hamers, westen Willem Scholtis, zuiden Steven Duikers, noorden Joseph Priem.
waarde ƒ 45,60.
Bij elkaar ƒ 103.
18 juli 1830 werd een Memorie van Aangifte der Nalatenschap aangemaakt. Hierin werd hij Henricus Van Weersch genoemd, met een hoofdletter V. De baten werden 490 gulden, de lasten 90 gulden. Ergo ƒ 400.
De ondergeteekende hermanus van Weersch, akkerman Jan Peter van Weersch, Koster beide woonende te Eijs Gemeente Wittem, Maria Mechtilde van Weersch echtgenoot van Jan Otten bouwman wonende te Trintelen zelve gemeente Wittem Provincie Limburg woning verkiezende ten huize van den eerstgenoemden Herman van Weersch. Verklaren dat hun broer Hendrik overleden is.
De nalatenschap bestaat uit:
1: een Huisje met een kleen Kamertje benevens eene leege plaats ter mate van zeven en tagchentig ellen Vierkant gestaan en gelegen te Eijs palende opgank de dorpstraat ondergank en Middag Mechtilde van Weersch geschat aan een hoofd Som van twee honderd Gulden.
2: 82 ellen ledige plaats en mesthof met opstaande schuurtje palende de opgang Mechtilde van Weersch, ondergang en middag de erven Jan Peter Scheven, geschat ƒ 60
3: negen roeden, 92 ellen bouwland de Woekender genaamd bij Eijs, grenzend aan Hendrik Hollands en Anton Creusen, geschat ƒ 45
4: 19 roeden , 62 ellen land aan de Pipersberg, grenzend aan de weduwe Leonard Hamers en Peter Jozef Biem, ƒ 55
5: 16 roeden, 45 ellen vierkant land aan de Gatz, grenzend Jan Willem Scholtis ƒ 40
6: 9 roeden 81 ellen gelegen Panhuisweide genoemd, grenzend aan de heer Coenegracht en Willem Bouwmans, geschat ƒ 10
7: 21 roeden, 80 ellen land aan Hollandsberg, grenzend aan Jan Willem van Weersch 20,
8: Eindelijk kledingstukken bestaande in Rokken, Kamizalen (=kamizolen = onderhemden), Broeken, hemden enz. zamen geschat aan tien Gulden
9: een roede vijftig vierkante ellen tuin grenzen de gemelde schuur en Nicolaas Creusen ƒ 15,-
10: 7 roeden 60 ellen land op Trintelen grenzend aan de weg en de erven Steven Tijssen, geschat ƒ 35
Activa: Dit alles is 490 gulden.
Passiva: kosten van de begrafenis ƒ 90
Dus ƒ 400
Aan de belastingontvanger in Valkenburg moesten zij 4% afdragen over ƒ 400 is 16,- met 5,60 opcenten = 21,60.
Johannes Leonard von Weers, gedoopt Roosteren 27 juni 1780 , overleden Eijs 27 juli 1782.
S.5d. Jan von Werst (Van Weers, van Weersch), zoon van 4a, gedoopt 12 januari 1756, doopgetuigen Peter van Wersch en Maria Elisabeth Creusen, overleden Elkenraad 21 oktober 1823, trouwde 3 maart 1783 Maria Catharina van Can (Kann, Kan), gedoopt Simpelveld 6 augustus 1762, overleden Wittem 2 november 1824, dochter van Franciscus (Willem) van Can en Helena Werents (Weerens).
Zijn achternaam komt in verschillende vormen voor op de diverse aktes; Von Wers, Von Werst, van Weersch, Van Wersch. Vanwerts, Vanwersch.
1783: Voordat zij trouwden wilden zij dispensatie hebben van het bisdom Luik omdat zij familie in de 4e graad waren. De aanvraag werd op 18 februari 1873 gedaan. Enkele weken later trouwden zij. Hij was woonagtig op Trintelen onder Wittem.
1804: Bij het overlijden van hun dochter Maria schreef de ambtenaar Jean Van Weerst, 48 jaar oud, dagloner wonend in Trintelen.
1807: Bij het overlijden van hun zoon Herman, schreef de ambtenaar Van Wersch. Op de tienjarige tafels index staat de ene keer VanWerss en de andere keer Vanwerts, landbouwer. Hij was 52 jaar. De achternaam van zijn vrouw werd als van Cann geschreven.
1808/1809: Volkstelling Wittem: zij wonen huis Wittem nummer 77 en woonagtig op Trintelen onder Wittem. Zij hadden twee kippen en een schaap. Zij woonden in het huis waarin ook een weduwe met haar dochter en kleinkind woonden. Jan zei 53 te zijn. Zijn vrouw M. C. Van Kan was 43. In hun huis woonde ook zijn schoonvader Willem Van Kan, 76 jaar, weduwnaar van Helene Weerens.
1809: Volkstelling Wittem. Zij wonen in Eys, nu in huis nummer 78. Ze hebben twee paarden en een koe.
1821: Volkstelling Wittem. Zij wonen in Eys. Jan en Maria wonen op nummer 16 met als buren hun dochter Maria Barb getrouwd met Ackermans. Die wonen op nummer 16b. Vader staat te boek als Vonwersch, zijn dochter als Vanwersch. In huis bij hun dochter woont ook de schoonzus van Jan, de weduwe van zijn oudste broer: Maria Ida Oyn (= Oyen). Jan heeft twee koeien en een paard.
1822: Huwelijk van zoon Jan Willem, nr 3. Zij zijn ackerslieden in Eijs. Moeder wordt Van Kan genoemd.
1823: Vader Jan overleed in Elkenrade. Zij waren dus verhuisd van Trintelen naar Elkenrade. Hij werd 70 jaar oud. Vader woonde in het huis van weduwe Kleuters. Zijn zoon Jan was getrouwd met de vrouw van Kleuters. Toen die stierf trouwde zij met Jan van Wersch. Dus vader Jan was in het huis van de eerste schoonmoeder van zijn schoondochter.
Uit dit huwelijk werden in Eijs gedoopt
S.5da. Hendrik (Heinrich Christian Vanwersch, zoon van 4a, gedoopt Eijs 4 april 1761, overleden Aken 27 september 1829, trouwde Magdalena Mührer.
Uit dit huwelijk werden oa geboren
S.5e. Franz Heinrich van Wersch, zoon van 4b, geboren Brandenberg en gedoopt Bergstein 24 augustus 1730, boswachter in Brandenberg, overleed als weduwnaar in Brandenburg 31 mei 1800, trouwde Bergstein 10 juni 1757 Anna Gertrud Jörres, geboren Bergstein 17 mei 1721, dochter van Johann Wilhelm Jörres & Agnes Balsam.
Boswachter in Brandenberg en koster in Bergstein net als zijn vader.
In het overlijdensboek van Bergstein staat dat toen Henricus Leers op 16 november 1771 in de kerk voor het Maria altaar achter de trappen van het koor bijgezet werd, er eigenlijk geen originele documenten aanwezig waren om dat recht uit 1709 en in 1730 bevestigd, te bekrachtigen. Maar Frans von Wersch wist dat dat mocht, schreef de pastoor in het overlijdensboek.
Uit dit huwelijk werden geboren
a. Franciscus Carolus Hürtgen, gedoopt Brandenberg 28 maart 1792.
b. Anna Gertrudis Hürtgen, gedoopt Bergstein 10 mei 1793.
c. Anna Maria Hürtgen, gedoopt Bergstein 1 maart 1795, overleden Brandenberg 19 september 1797.
d. Maria Catharina Hürtgen, gedoopt Bergstein 5 februari 1797.
e. Maria Lucia Hürtgen, gedoopt Bergstein 6 maart 1799.
f. Anna Catharina Hürtgen, gedoopt Bergstein 23 april 1801, trouwde Montjoie 1 maart 1833 Johann Arnold Ahns, geboren Vossenack, zoon van Johanna Arnold Ahns en Magdalena Leister.
g. Carolus Joseph Hürtgen, gedoopt Bergstein 23 februari 1804.
h. Hubertus Hürtgen trouwde Brandenberg 21 februari 1835 Maria Catharina Hürtgen, overleden Brandenberg 23 januari 1840.
Catharina van Wersch geboren Brandenberg, gedoopt Bergstein 27 maart 1761, overleden Bergstein 27 februari 1811, trouwde Bergstein 24 januari 1792 Joannes Wilhelmus Hürtgen, overleden Brandenberg 14 april 1837, zoon van Stephanus Hürtgen en Catharina Bergs.
Bij haar overlijden was zij boerin. Zij werd slechts 49 jaar oud en woonde net als haar ouders in Brandenberg.
Johannes, van Wersch gedoopt Bergstein 10 maart 1763, volgt 6h.
S.5f. Hendrik van Werst / van Weerts / van Weers / Van Weersch, zoon van 4c, gedoopt Oud-Valkenburg 26 september 1746, doopgetuigen: Henricus van Weerts en Lucia Habets, wagenmaker, assenlegger, overleden Eijs 3 februari 1822, trouwde 1: Eijs 25 november 1793 Maria Catharina Schmietz, overleden Eijs 26 juli 1800, trouwde 2: 13 december 1800 Maria Catharina Küsters/ Kotters, weduwe van Nicolaas Funcken, geboren Wijlre circa 1736, overleden Wittem 12 december 1825.
1794: Bij de doop van dochter Anna heette de moeder volgens de pastoor Schmietz en vader van Weersch.
1799: Bij de doop van Joannes schreef iemand anders in het doopboek van Wersch en Schmetz
1800: Bij het overlijden van zijn eerste vrouw was Hendrik 40 jaar, dagloner en woonde in Eijs. Zij werd 38. Bovenaan de overlijdensakte schreef de ambtenaar Henry Van Weersch en iets lager Henry Van Wersch.
1800: Op 12 december 1800 werd hun huwelijk afgeroepen in de kerk van Elkenrade (=Wijlre). Catharina Kusters was weduwe van Nicolaas Funcken. De pastoor in Eijs trouwde hen. De pastoor van Wijlre schreef Hendrik Weerst, weduwnaar. Zijn bruid kwam uit Wijlre.
1808: Bij de volkstelling van Wittem heette hij Henri van Wersch en zijn vrouw Marie Catharina Kotters. Hij is 59, zij is 63. De kinderen: Ida is 19, Anne Catharina is 15 en Nicolas is 10. Het gezin heeft twee koeien en één vaars. In huis woonde een neefje Nicolas Voncken (de eerste man van Anna Catharina Kusters heette Voncken). De jongen is 24, geboren Wijlre en een knecht Mathieu Coevers, 24 jaar, geboren in Berg. Zij woonden Eijs nummer Wittem 28.
1819: Op 26 november 1819 verscheen Hendrik van Weers met zijn meerderjarige kinderen Anna Catharina en Nicolaas, allen wonend in Eijs, en in naam van hun afwezige zus Maria Ida, Zij was dienstmeijd woonagtig op den Huls onder Simpelveld, voor notaris Kemmerling in Gulpen. Op de Huls heet zo omdat Huls hoger, op een heuvel, ligt dan Simpelveld. Zij transporteerden een weiland gelegen in Trintelen (bij Eijs), gemeente Wittem, groot veertig kleine roeden en een stuk land groot 85 kleine roeden, aan Leonard Keufkens, gehuwd met Catharina Lousberg, voor 249 frank of 117 gulden. Ook op deze dag voor dezelfde notaris verscheen Nicolaus van Weers die onroerend goed aan Joannes Leonard Keuffkens verkocht, bij elkaar voor fl. 1.177,65.
1821: Bij de volkstelling van Wittem betreffende Eijs heette hij Heinricus Vonwersch getrouwd met Maria Catharina Koesters Zij hadden twee koeien. In dit huis woonde ook Anna Catharina Mertens (wellicht zus van hun schoonzoon?).
1822: Zijn overlijden werd aangegeven door zijn zoon Nikolaas en schoonzoon Andreas Mertens. Hendrik werd 78 jaar, was nog steeds wagenmaker en geboren in Valkenberg. Als echtgenoten van zijn vader noemde hij Maria Catharina Schmeitz (overleden) en Catharina Koosters (nog levend). Nikolaas was 24 jaar en wagenmaker en zijn zwager (de man was zijn oudste zus) was 30 jaar en knecht.
Uit het eerste huwelijk werden in Eijs gedoopt
a. Maria Elisabetha Mertens, geboren Eijs-Wittem 22 oktober 1822, overleden Wittem 5 juli 1856, trouwde Wittem 14 november 1845 Joannes Wilhelmus Meens, geboren en gedoopt Voerendaal 19 september 1814, zoon van Jan Balthazar Meens en Maria Barbara Van Nuijs / Vannüs.
b. Anna Maria Hubertina Mertens, geboren Wittem 24 juni 1826, overleden Wittem 8 januari 1837.
c. Martinus Josephus Mertens, geboren Wittem 19 oktober 1829, overleden Maastricht 22 mei 1890, trouwde Wittem 22 april 1858 Maria Magdalena Spees, geboren Wittem 13 april 1835, overleden Wittem 19 juli 1871, dochter van Johan Pieter Spees en Maria Gertrudis Weijenberg.
d. Willem Hendrik Meertens, geboren Eijs-Wittem 5 september 1834, overleden 11 jaar Wittem 21 april 1846. Moeder was in mei1844 overleden.
S.5g. Nicolaas van Werst / Weerst / Von Werst, zoon van 4c, gedoopt Mechelen 28 januari 1754, overleden Cartils 23 mei 1812, trouwde Mechelen 30 september 1783 Anna Barbara Funcken / Vonken / Voncken / Vinken, gedoopt Wylre 5 mei 1767, overleden Cartils 25 maart 1818, dochter van Nicolas Voncken en Maria Catharina Kusters.
1784: Bij de geboorte van hun eerste kind schreef de pastoor in het doopboek Nicolaus van werst en anna berb, funcken. Later kopieerde een andere pastoor dit doopboek en schreef Anna Barbara Funcken. In de tweede versie Anna Barbara Funcken. In beide versies was het van Werst.
1785: Bij de geboorte van zoon Nicolaus schreef de pastoor in de eerste versie als moeder anna Berb: funcken.
De komende jaren bleef hij van Werst schrijven.
1791: Nicolaas van Wers en Anna Barbara Funcken kochten voor het leenhof van Wittem van de gezusters Maria en Joanna Frösch een stuk land gelegen in het Wittemerveld, groot 74 roeden voor een halve frank roede.
1792: Ook voor het leenhof van Wittem kochten zij nog een stuk land in het Wittemerveld, groot veertig roeden van Frans Heuts en zijn vrouw Maria Broers, voor 65 stuiver per halve roede.
1800: Ook kochten zij op 16 februari 1800 voor notaris Kemmerling 33 kleine roeden land gelegen in het Wittemerveld voor 29 frank van Maria à Campo uit Cartils. Voor dezelfde notaris transporteerde Charles Kahn, weduwnaar van Anna Maria Piron, wonende in Cartils, aan Nicolaas van Weers, landbouwer in Cartils, een woonhuis met alle toebehoren met koolhof en bossen, gelegen in Cartils, grenzend aan land van Nicolaas van Weers en Frans Heuts. De koopsom bedroeg 296 frank of vijftig Franse kronen.
1808/1809: Bij de volkstelling Wittem heette vader Von Wersch. Hij zei 55 te zijn en zijn vrouw 50. Feitelijk was vader inderdaad 55 en zijn vrouw 42. Zoon Nicolas was 27, feitelijk 24, zoon Laurentius was 22, Zij waren de enige kinderen die in huis woonden. Zij hebben twee paarden, drie koeien, één vaars, vier schapen en drie lammetjes. Vader was landbouwer in Wittem.
1808: Nicolaus van Werst werd op 3 juni 1808 door de burgemeester van Wittem dhr. S. Merkelbach, voorgedragen, met enkele anderen, tot kerkmeester van de hulpkapel in Wittem. Nicolaus zei toen 52 te zijn.
1809: Bij de volkstelling van Wittem werden de dieren niet meer genoemd. Vader en moeder konden niet schrijven, beide jongens wel.
1812: Zijn overlijden werd aangegeven door twee buurmannen. Hij werd 55 jaar (feitelijk 58), was landbouwer en woonde in Cartils.
1818: Toen Anna Barbara Voncken overleed in Cartils in maart 1818, 56 jaar oud, bijna zes jaar na haar man Nicolaas Vonwersth, werd genoteerd welke eigendommen zij bezat, hoe groot die waren en waren ze lagen. Je krijgt dan zo een mooi overzicht van de veldnamen uit begin van de 19e eeuw in Cartils ( iets boven Wittem).
Het echtpaar kreeg zeven kinderen waarvan er vijf vroeg overleden waren. Hun twee zonen, Nicolaus en Laurentius erfden de volgende stukken bouwland die lagen in of aan de Kreekelsgragt, Rensberg, den Klinkert, op de Reebelheijde, het Leijveld, in den Laagendoern, in de Geetenkool, in Cartils, Eijserveld, in het Kattelook, in het Wittemerveld, in het Mechelder bosch en de Geulwijde in Cartils.
Totaal waren het 27 stukken land. Verder twee huizen in Cartils en twee schuren.
1852: Bij het overlijden van hun zoon Nikolaas werden de ouders in de akte Nikolaas Vanweersth en Anna Barbara Voncken genoemd.
Uit dit huwelijk werden gedoopt
S.5h. Johannes Mathias van Weers, gedoopt Mechelen 20 februari 1764, zoon van 4c, overleden als Mathieu van Weers: in de Houbsetraat Gulpen 6 juni 1814, 50 jaar oud, trouwde Gulpen 22 februari 1789 Anna Catharina Heijenraets / Hijenraed Heijenraed / Heijraats), gedoopt Gulpen 7 september 1764, overleden Gulpen 26 februari 1832, dochter van Gillis Heijenraets en Anna Bour.
1796: Volkstelling. Math van Weers 38, arbeider, Anna Catharina Heijenrats, zijn vrouw is 39. Zij wonen in Gulpen, wijk Billenhuijsen met hun zes kinderen die jonger zijn dan 12 jaar.
1789: Hun huwelijk. De pastoor noemde hen: Johannes Matthijs van Weerts en Anna Catrijn Heijraats
1796: Volkstelling: Math van Weers 38, arbeider, Anna Catharina Heijenrats is 39. Zij wonen Rode straat, Gulpen, wijk Billenhuijsen met hun zes kinderen jonger dan 12 jaar.
1799: Vader is linnenwever.
1804: Op 29 juli 1804 verschenen voor notaris Kemmerling Mathijs van Weers, landbouwer, en zijn vrouw Anna Catharina Heijenraets, wonende in Gulpen. Zij verklaarden opdracht te hebben gegeven om vier stukken land, groot totaal 110 aren, tegen het hoogste bod te veilen.
De opbrengst zou gebruikt worden voor de afbetaling van een lening van 1425 frank of 475 Akense rijksdaalder, welk bedrag door de rentenier Mathijs Konings uit Burtscheid (D) op 25 juli 1792 verstrekt was.
1810/1811: Toen zoon Nicolas in het leger van Napoleon werd ingelijfd, schreef de administratie dat hij een zoon was van Jean Nicolas Van Weers en Anna Catharina Heijenrath.
1814: Het overlijden van Mathieu. Hij werd 50 jaar en was linnenspinner. Hij woonde in de Houbestraat in Gulpen.
1816: Volkstelling Gulpen. Nu haar man overleden is, deelt zij een huis met Frederix Busseler (53) en zijn vrouw Catharina Ploumen (51) en zijn zwager Laurent Ploumen (56). Anna Catharina Heijenrath is 51. Bij haar zijn Arnold Van Weersch 18, Catharina Van Weersch 15, Anna Maria Van Weersch 7 jaar. Zij wonen in Euwerheim (is Euverem).
1816-1825: Volkstelling Gulpen Zij wonen in het gehucht Waterop, aan de Trap, huis nummer 56. De weduwe is in behoeftige staat in deze volkstelling. Zij is 70 jaar. Bij haar wonen Maria Ida van Weersch, 37 jaar, Anna 31 jaar (allen geboren in Gulpen) en Mari Elisabeth, 6 jaar, geboren in Wijlre (er staat inderdaad Mari). Achter alle vier staat behoeftige. Hun andere kinderen zijn blijkbaar het huis uit, of werken ergens anders? In ieder geval werkte zoon Arnold bij boer Gillis Schatten als dienstknecht in Gulpen. De andere kinderen worden niet genoemd.
1823: Toen zijn zoon Fredrik in dienst moest was vader al overleden. Moeder had als beroep: Bedelaarster. Hun achternaam was van Wersch. Toen zoon Arnold in dienst moet werd hun achternaam verbasterd tot van Weerts.
1832: Memorie van Successie. Dochter Ida Vanweersch verklaarde dat haar moeder geen roerende of onroerende goederen had nagelaten. Ook de burgemeester verklaarde dat. De ambtenaar schreef haar naam als Hijenraad. Die ambtenaar schreef ook dat zij met haar dochter in Oenerem woonden. Dat moet dus Euverem zijn.
1855: Op de overlijdensakte van zoon Arnold staat dat diens zoon dacht dat zijn oma Anna Catharina Warlemont heette in plaats van Lemmens.
1868: Op de overlijdensakte van dochter Maria Ida geeft haar man als achternaam van zijn schoonmoeder: Lardinois.ipv Heijenraets.
klapper Militie archief Maastricht.
1815-1923: Toen zijn zoon Fredrik in dienst moest was vader al overleden. Moeder had als beroep: Bedelaarster. Hun achternaam was van Wersch. Toen zoon Arnold (5) in dienst moet werd hun achternaam verbasterd tot van Weerts. Vader was dagloner.
Uit dit huwelijk werden gedoopt
S.5i. Joannes Petrus van Werst, zoon van 4c, gedoopt Mechelen 11 december 1767, overleden Gulpen in de Houbbestraat 15 januari 1806, trouwde Slenaken 20 februari 1803 Anna Maria Weickmans, gedoopt als Anna Maria Kokkelmans Gulpen 22 januari 1767, overleden Gulpen 4 december 1837, dochter van Jan Wijkmans en Maria Anna Kockelmans.
1827: In de krant l’ Eclaireur van 26 november 1827 staat een aantal gerechtelijke beslagen. Zo ook een jaarlijkse rente van 4 gulden en 30 cent op het kapitaal van 86,15 gulden dat nov 1770 uitgeleend werd als hypotheek. Dit kwam ten laste van Jan Jozef Schillings, gemeentebode, zijn vrouw Maria Wijckmans en Anna Maria Wijckmans, weduwe van Piter van Weers, alle drie wonend in Slenaken, Marie was landbouwster.
Uit dit huwelijk werd in Gulpen geboren
S.6. Willem Joseph van Wersche, zoon van 5, gedoopt 29 november 1782, doopgetuigen Willem Goor en Maria Elisabeth Liedgens, overleden Seraing 9 oktober 1859, 79 jaar, landbouwer in Nulland, trouwde Kerkrade 29 mei 1807 Anna Maria Crombach, (ook wel Maria Josepha Crombach en in de huwelijksakte van dochter Anna Maria wordt zij Anne Marie Josephe Crombach (Krombach, Crombag en Crumbag) genoemd, gedoopt Kerkrade 18 juli 1787, overleden Seraing 29 april 1869, 87 jaar, dochter van Godefroi Crombag en Marie Friede Lauven.
1807: Hij werd vrijgesteld van de militie omdat hij getrouwd was. Willem was 24 jaar. Zijn bruid 19.
1812: Bij de geboorte van Marie Anne is vader 28 jaar, en landbouwer in Nulland.Hij tekende de akte met W.J. Van Wersch.
1818: Bij de geboorte van Godefrid is vader 34 jaar, landbouwer in Nulland en tekende de akte met w j von wersch. De ambtenaar schreef Vanwersch.
1827: Willem Joseph Vanwersch gehuwd met Merrier Josepha Crombach, akkerman, wonend te Nulland, leende van de heer Johan Jordan Berden, gehuwd met Mevrouw Jeanette Frissen, grondeigenaar, wonend in de Nieuwstraat Kerkrade, de som van ƒ 411,07 over twee jaar terug te betalen tegen een jaarlijkse rente van 5%.
Als borg: huis met bijbehoren en 73 roeden, 66 el, 68 palmen bouwland in een stuk op de Spekholzerheide, grenzend aan de ene kant aan land van de weduwe Daelen, aan de andere kant de Steenweg, aan de kopse kant Alberts en aan de andere kant Mathias Lejeune. Dit had hij van zijn ouders geërfd. Berden was belastingontvanger.
1842: Bij het huwelijk van hun zoon Gofdroid was hij mijnwerker en tekende akte met Will Jos van wersch.
Circa 1848: Het gezin verhuisde naar Seraing (B) waar hij mijnwerker was. Voortaan heette hij Guillaume Joseph Vanwersch. De familienaam werd ook Vanwersch.
1849: Bij het overlijden van zoon Victor in Seraing was vader mijnwerker en 62 jaar, Om een of andere reden tekende hij de akte niet. Hij kon wel schrijven.
1850: Bij het huwelijk van Lambert tekende vader de akte met wilhelmus van wersch terwijl de ambtenaar Vanwersch schreef.
1850: Bij het huwelijk van Anne tekende vader met wilhelmus jos van wersch terwijl de ambtenaar Vanwersch schreef.
1852: Hij geeft het overlijden aan van een kind van dochter Josephine Vanwersch. Er stond in de akte geen vader genoemd. Guillaume tekende met Will van wersch.
1854: In dit jaar moest het echtpaar afscheid nemen van drie van hun kinderen Jean Leonard op 17 oktober 1854, Marie Hubertine op 21 oktober 1854 en Anne Marie op 2 december 1854.
1859: Bij zijn overlijden wonen zij in de Rue Marchamps, Seraing, Hij werd 79 jaar en zonder beroep.
1869: Moeder Crombag overleed 29 april 1869. Haar zoon Henri overleed 15 april 1869, diens vrouw 25 juni 1869. Zij woonde Rue des Arres in Seraing.
Uit dit huwelijk werden in Kerkrade geboren
S.6a. Jan Joseph van Wersch, (Vanwersch), zoon van 5, winkelier in Kerkrade, gedoopt 16 november 1790, getuigen Hendrik Joseph Offermans en Maria Catharina Mucher, overleden Kerkrade als gepensioneerd militair 31 december 1855, trouwde 20 januari 1824 Maria Theresia Sauren (Souren), geboren Kerkrade 15 oktober 1801, overleden Kerkrade 17 april 1883, dochter van Albert Sauren en Maria Widderhoven.
1790: Bij zijn doop schreef de pastoor zijn achternaam als van Wersh.
1809: Toen hij in dienst moest had hij geen beroep. Hij stond overigens ingeschreven als geboren op 16 december 1790 en had een klein litteken op zijn kin.
1 februari 1820. Samen met zijn broer Franz Wilhelm (S.6b) verkopen zij in het openbaar de inventaris van de boerderij. Hun vader is net overleden. Hun moeder was al vijf jaar eerder overleden. Er werden 182 zaken ingebracht, variërend van een bed naar een varken. Totaal bracht de verkoop per opbod 453 gulden. 27 cent op. Ook wel 959 francs en 30 centimes. Willem Bellem uit Kerkrade was de uitroeper.
1824: Op zijn huwelijksakte staat dat hij barrier = ontvanger was. Hij woonde in Onderspekholz, het tegenwoordige Terwinselen.
1829: Vanaf 1829 tot aan zijn overlijden in 1855 staat steeds in de aktes dat hij winkelier in Kerkrade was.
1831: In het Bevolkingsregister van 1831 staat dat hij kruidenier was.
1836-1851: Jan zat als raadslid in de gemeenteraad van Kerkrade.
1848: Op 3 januari 1848 werd Jan Joseph Vanwersch door de gemeenteraad benoemd tot leidinggevende van de Kerkraadse nachtwacht.
1851-1852: Wethouder Kerkrade: J J van Wersch.
8 juli 1852: Anna Catharina Souren, weduwe van Leonard Savelsberg, landbouwster in Hahnrade, verkocht aan Johan Joseph Vanwersch, herbergier in Kerkrade gehuwd met haar zus Theresia Souren, een perceel bouwland aan de Flotsgraaf te Hahnrade. Dat was van hun ouders Karel Albert Souren en Maria Josepha Widdershoven geweest.
Vanwersch betaalde direct ƒ 360.
1853: Hij trad af als wethouder in Kerkrade.
11 maart 1875: Voor notaris Beekman verschenen
1: Maria Theresia Souren, zonder beroep, weduwe van Jan Joseph Van Wersch (de notaris schreef de achternaam steeds met een hoofdletter V), uit Kerkrade en moeder van de onderstaande kinderen.
2: Clara Francisca Van Wersch, bijgestaan en gemachtigd door haar echtgenoot Lambert Straatman, winkelier in Kerkrade,
3: Félicité Van Wersch, zonder beroep, bijgestaan en gemachtigd door haar echtgenoot Johan Gerard Van Ool, hoofdonderwijzer, wonende in Simpelveld,
4: Antoon Jozef Wiertz, brievengaarder in Kerkrade, weduwnaar van Maria Theresia Van Wersch. in eigen naam en als vader van zijn nog minderjarige kind Maria Elisabeth Vincentia Wierts, bij hem gedomicileerd . Hij was gemachtigd door Anna Maria Van Wersch (moet zijn Anna Josepha Van Wersch) en haar echtgenoot Jan Jozef Carl Conen, koopman, samen in Amsterdam wonende.
Ook namens de wel eerwaarde heer Franciscus Xaverius (moet zijn Willem) Van Wersch, Roomsch Katholijk Priester en Kapellaan in Rotterdam en namens Maria Elisabeth Van Wersch, Geestelijk Zuster te Gulpen,
5: Gerard Joseph Van Wersch, landbouwer te Schürzelt, voor zich en als toeziend voogd van genoemde Wiertz. Hij was de neef van de kinderen Van Wersch. Zijn vader was een broer van hun vader getrouwd met Maria Theresia Souren.
Zij verkochten een perceel boomgaard van 51 aren, 60 centiaren gelegen in het Niersprink, gemeente Kerkrade. Een deel ervan was van
de eerste comparant de weduwe Van Wersch en het andere deel van haar vijf kinderen, genoemd onder 2, 3 en 4. Met de minderjarige Maria Elisabeth Vincentia Van Wersch zegge Wiertz. Deze boomgaard was afkomstig van hun grootvader Jan Jozef Van Wersch.
De boomgaard werd door Dominicus Bergstein gekocht, koopman en grondeigenaar in Kerkrade, getrouwd met Anna Maria Groneschild. Hij betaalde ƒ 1.506.
1884: In 1884 werd, na het overlijden van beide ouders, de inboedel verdeeld ter waarde van ƒ 16.943,- Hij liet geen mannelijke nazaten met kinderen achter. Deze tak stierf dus uit.
Uit dit huwelijk werden geboren
samen met Gerard Joseph Vanwersch, landbouwer te Luikerheide als toeziend voogd over haar minderjarige kinderen. Zij stelde voor Nicolas Joseph Bellen, veldwachter in Kerkrade, om de roerende goederen te taxeren. Hij werd benoemd door de kantonrechter uit Heerlen.
Er werd beschreven wat de roerende goederen waren (als meubelen, huisraad, andere roerende goederen as titels en papieren) en waard waren. Deze goederen behoren tot de gemeenschap van goederen.
In de kamer aan de straat
een eikenhouten kast, veertien stoelen, een canapé. twee houten tafels, een staand horloge, tien schilderijen en een spiegel, een kachel en zeven tinnen gewichtjes.
in de keuken
drie tafels, zes houten stoelen, een schotelrek, een kast, een houten rek, en een bank van knophout, vier pannen, twee trechters en ander keukengereedschap, acht ijzeren ketels, ijzeren waterketel, twee koperen marmiten, drie tinnen kannen en een mortier, twee koperen en een blikken oliekan of teuten, zes kandelaars, twee lampen, twee tinnen schotels, en kleinere tafelgereedschappen, zes emmers en acht stenen waterpotten.
In de beneden slaapkamer
zes houten stoelen, een klerenkast, een houten kist, een ledikant met beddengoed, een tafel, vier schilderijen.
In de bovenkamer aan de straat
veertien houten stoelen, een tafel, een commode met drie laden, een kacheloven met toebehoor, dertien schilderijen en een spiegel, porseleinen goed, 24 messen, vorken en lepels, een ledikant met beddengoed.
In de kleine slaapkamer
twee bedden met beddengoed, een tafel, een kast, een kist, en stoel, 200 pond spek, 25 pond vet, een kist met gebakken appels, het tafel- bed- en lijflinnen te weten 30 paar beddoeken tien tafeldoeken, 24 servetten, 24 handdoeken, en lijflinnen van de weduwe en overledene. De kledingstukken van het echtpaar, een zakhorloge.
Op de zolder
een koperen schonkenketel, een balans, een waffelijzer en een ijzeren kinderwieg
In het bakhuis
een kist met meelziften, een meelbak, een botervat, twee molden, twaalf platen van ijzer, een tafel en vier planken, een ijzeren blusketel en andere kleine bakhuisgereedschappen.
In de stal
vier vaten, vijf kuipen, een kruikar met toebehoren, een bierboom, een houtzaag, drie zichten.
Op de zolder boven de stal
gezaagd brandhout en ander hout, 600 pond hooi.
In de koestal
een zwartwitte koe, een witvale koe, een witrood rood.
In de schuur
drie balen stro, brandhout.
In de kelder
80 flessen rode wijn, 30 flessen likeur, vier vaten met bier, 200 kannen jenever, tien mud aardappelen.
In de winkel
drie weegschalen met gewichten, 100 pond koffie, 60 pond suiker, 200 pond rijst, kleine kruidenierswaren, 40 pond zeep, 30 pond pruimen, 2000 sigaren, 100 pond tabak, 2,5 mud tarwe, 3,5 mud rogge, acht mud haver, de toonbank
Totaal ƒ 1707.
Begrafeniskosten ƒ 120.
Eindelijk heeft gezegd weduwe Vanwersch in handen van mij notaris in tegenwoordigheid van den toezienden voogd en van de getuigen afgelegd den eed dat zij niets verduisterd heeft, noch gezien heeft nov weet dat iets verduisterd is.
1860: Op de huwelijksakte staat dat Maria Theresia 32 jaar oud was, terwijl zij feitelijk 33 was. Dus behalve dat mensen hun leeftijd niet wisten, kon de ambtenaar ook niet rekenen hoewel hij haar geboortedatum had. De bruid ondertekende de akte met Th Vanwersch, een zeldzaamheid. Haar man kon niet schrijven. In 1884 was hij brievengaarder. Dan heeft hij toch geleerd te lezen en schrijven. Hij overleefde zijn vijf kinderen. Hij was ook koster en zij was winkelierster. Zij woonden in Ten Dorpe. Na haar overlijden trouwde hij met Anna Maria Meelkop.
2 april 1884: Bij notaris Timmers Heerlen verschenen:
1: Antoon Joseph Wiertz, brievengaarder, wonend in Kerkrade, weduwnaar van Maria Theresia Van Wersch, overleden Kerkrade 26 oktober 1870, en handelende als enige erfgenaam van hun kinderen Maria Elisabeth Vincentia en Maria Theresia, eveneens in Kerkrade overleden respectievelijk 21 mei 1875 en 5 februari 1872,
2: Jan Joseph Carl Conen, grondeigenaar in Hengelo als echtgenoot van Anna Maria Van Wersch,
3: Karel Johan Gerard Van Ool, hoofd der school in Gulpen, handelend als echtgenoot van Felicité Van Wersch met welk hij volgens zijne verklaring in algeheele gemeenschap van goederen gehuwd is.
en 2: Als lasthebber van a: de zeer eerwaarde heer Cornelis Johannes Willems, Rooms Katholiek priester in Rotterdam in diens betrekking van generale gemachtigde met macht van substitutie van den Zeer Eerwaarden heer Francis Willem Van Wersch, Roomsch Catholiek priester, thans verblijfhoudende in Afrika te Graaf Reinet. en b. Maria Elisabeth Van Wersch, geestelijk zuster in Gulpen, en 3 als toeziend voogd over de hierna genoemde minderjarige.
4: Lambert Straatman, koffiehuishouder in Kerkrade, handelend als a: in eigen naam en namens zijn overleden vrouw Clara Francisca Van Wersch, overleden op 17 maart 1882. en b: als voogd van hun enig minderjarig kind Maria Theresia Hubertina,
5: Frans August Horstenbach, notarisklerk in Kerkrade door rechter Limpens benoemd tot deelvoogd om de belangen van de minderjarige te vertegenwoordigen omdat de belangen in tweestrijd zijn met die van de voogd en toeziend voogd.
De comparanten geven te kennen dat hun overleden (schoon)ouders Jan Joseph Van Wersch en Maria Theresia Souren op 20 januari 1824, dus onder de werking van de Franse Wetgeving, zijn gehuwd in gemeenschap van goederen,
dat hun schoonvader Jan Joseph Van Wersch op de 31 december 1855 in Kerkrade overleden is zonder over zijn nagelaten goederen bij testament beschikt te hebben. Als enige erfgenamen liet hij achter zijn zes kinderen
1: Anna Maria
2: Maria Theresia
3: Francis Willem
4: Maria Elisabeth
5: Clara Francisca
6: Felicité
die ieder een zesde deel erven.
Na zijn overlijden werd door zijn vrouw Maria Theresia Souren bij notaris Daelen uit Nieuwhagen op 26 maart 1856 een boedelbeschrijving opgemaakt van goederen die deel uitmaakten van de gemeenschap van goederen, dat de inboedel door haar tussen haar kinderen is verdeeld maar dat zij tot op 28 februari 1872 de pacht heeft betaald over de onroerende goederen. Zij hertrouwde niet. Zij overleed op 17 april 1883 zonder testament in Kerkrade. Zij liet als enige erfgenamen haar kinderen
1: Anna Maria
2: Francis Willem
3: Maria Elisabeth
4: Felicité
5: haar kleinkind de eerder genoemde minderjarige Straatman
ieder voor 1/5 deel
Bij haar overlijden was geen inboedel meer aanwezig.
De comparanten willen overgaan tot scheiding van de gemeenschappelijke inboedel van hun schoonouders. De waarde van de nalatenschap is op 15 januari 1884 door drie deskundigen geschat: de landbouwers Lodewijk Herrij, Joseph Savelsberg en gemeentebode Pieter Joseph Wiertz, alle drie uit Kerkrade.
Alles wordt opgedeeld in drie onderwerpen
A: de goederen uit de gemeenschap
B: de goederen uit de nalatenschap van (schoon)vader
C: de goederen uit de nalatenschap van (schoon)moeder
A: over de gemeenschappelijke boedel
1: De volgende onroerende goederen
a: Huis , poort, plaats en achterbouw en tuin in Kerkrade 4 are 10 centiaren ƒ 3000,
b: Bouwland aam de Niersprinkerweg 32 aren 50 centiaren, geschat ƒ 632,66,
c: bouwland aan de Flotsgraaf 37 aren ƒ 630,
d: bouwland ook daar 32 aren 71 centiaren ƒ 538,
e: de helft van de boomgaard in Haanrade, 82 aren 30 centiaren, ƒ 615.
2: de inbrengsten te doen door de deelgenoot Wierts, Conen en Straatman wegende de door hen ieder voor een derde opgetrokken kooppeningen van verkochte goederen der gemeenschap ƒ 794,53,
3: een vordering ten laste van de nalatenschap van moeder wegens betaalde schulden op persoonlijke goederen van moeder ƒ 207,89,
4: een vordering ten laste op de nalatenschap op vader wegens de doodschulden betaald met penningen der gemeenschap ƒ 120.
Bij elkaar voor A: ƒ 6.528,08
Hierop moet afgetrokken worden de vordering van Straatman en zijn minderjarig kind wegens kosten van hertimmering van het huis hierboven omschreven gedaan tijdens het huwelijk van met zijn overleden echtgenote van ƒ 600.
Ter verdeling: ƒ 5.928,08
B: de nalatenschap van Jan Joseph Van Wersch
1: huis en erf in Kerkrade 3 aren, 95 centiaren, ƒ 2000, grenzend aan Antoon Joseph Wiertz en aan de Dorpstraat,
2: Bouwland in Niersprinkerveld, 72 aren 9 centiaren, geschat ƒ 1403,34.
3: Opbrengst van de door moeder verkochte bomen die op het land stonden van vader ƒ 167,22,
4: De inbrengsten door Wiertz, Conen en Straatman wegens de door hen ieder voor een derde opgetrokken kooppeningen van verkochte goederen van de vader ƒ 664,47,
5: De inbrengst van Conen vanwege de door hem ontvangen bedrag voor verkochte goederen ƒ 1018,
6: De inbrengst die Maria Elisabeth Van Wersch had ontvangen vanwege vooraf gegeven bedrag ƒ 799,68,
7: De inbrengst door Francis Willem Van Wersch om dezelfde reden ƒ 1599,35,
8: De helft van het zuiver bedrag van de gemeenschappelijke boedel ƒ 2984,04
|Samen ƒ 10.616,10.
te korten:
a: de begrafeniskosten ƒ 120,
b: de vordering van de deelgenoot Wiertz op betimmeringen van het huis onder B,1 ƒ900,
Samen: ƒ 1020.
Resteert ƒ 9.596,10.
C: de nalatenschap van Maria Theresia Souren
1: goederen gelegen in Kerkrade
a: bouwland aan Nievelstein op het Haanraderveld, 1 hectare, 122 aren, 96 centiaren. geschat ƒ 2093,
b: bouwland aan de Flotsgraaf grenzend aan de Haanderweg, 20 are, 52 centiaren ƒ 325,
c: Bouwland te Haanrade achter de eerder gemelde boomgaard 50 are en 40 centiaren ƒ 723,
d: de helft van de boomgaard daar gelegen 82 aren en 30 centiaren geschat ƒ 615,
e: bouwland daar gelegen 7 aren, 35 centiaren, gewaardeerd ƒ 120,
f: bouwland daar gelegen 35 aren, 70 centiaren ƒ 727,
g: Beemd in de Kombeemden 20 aren, 40 centiaren, geschat ƒ 297,
h. Schaapsweide aan Lichtenberg 18 aren 10 centiaren ƒ 50.
Deze goederen behoren tot de nalatenschap van Maria Theresia Souren.
i: een schuldvordering ƒ 517 tegen 5% door Daniel Joseph Gorissen uit Kerkrade van 4 juni 1871,
j: een schuldvordering van ƒ1410 tegen 5% verschuldigd door Johan Maria Frans Xavier Lodewijk Herry uit Kerkrade,
k: een schuldvordering van ƒ 1181 tegen 4½ door Willem Vandermeulen uit Kerkrade,
l: een schuldvordering ƒ376 tegen 5% door Johan Joseph Thevissen uit Kerkrade,
m: De inbrengst door Van Ool vanwege vooraf geint bedrag van ƒ 600,
n: De inbrengst door Francis Willem Van Wersch wegens vooraf genoten bedrag van ƒ 1900,
Totale waarde ƒ 16.943
1892: Na haar overlijden werd de inventaris van hun huis opgemaakt en geschat wat de waarde was. Dit gebeurde door Lodewijk Herry, haar oom van manskant. Die was secretaris van de gemeente Kerkrade. Het echtpaar was in gemeenschap van goederen getrouwd, maar daarbuiten bleven de onroerende goederen voor het huwelijk en tijdens het huwelijk door haar gekocht. Het vruchtgebruik was voor de langstlevende.
De goederen werden beschreven die in het huis waren verdeeld over de kamers:
In de benedenkamer uitziend op de straat
In de keuken / op de eerste slaapkamer / op de tweede slaapkamer / in het bakhuis / in de kelder, op zolder/ op de eerste slaapkamer in de kleerkast / Alles bij elkaar 1220,50 gulden.
Er waren leningen van
ƒ 370. aan Frans Joseph Römgens,
ƒ 367 aan Jan Joseph Römkens,
ƒ 200 aan Willem Willems uit Maubach,
ƒ 376 aan Jan Pieter Lennertz,
ƒ 400 aan Willem Sander Meulen uit Kerkrade,
ƒ 150 aan Jan Pieter Heckman onder Kerkrade,
ƒ 517 aan Marcel Nijsters,
ƒ 470 aan Conrad Crombach uit Krichelberg,
ƒ 235 aan Pieter Joseph Ploum,
ƒ 225 aan Jan Joseph Bemelen uit Kerkrade,
Totaal ƒ 3316
Zij was aan diverse personen een bedrag van ƒ 141,- verschuldigd. Als eigendom had zij een stuk bouwland onder Kerkrade op de Kloosterbosch. De begrafeniskosten bedroegen ƒ 80,-
Uit het huwelijk werden geboren
a. Hendrik Joseph Wiertz, geboren Kerkrade 27 februari 1861, overleden Kerkrade 1 maart 1861.
b. Hendrik Joseph, geboren Kerkrade geboren 19 april 1862, overleden Kerkrade 6 mei 1863.
c. N.N. geboren en overleden Kerkrade 26 november 1863.
d. Maria Elisabeth Vincentia Wiertz, geboren Kerkrade 4 april 1865, overleden Kerkrade 21 mei 1875.
e. Maria Theresia Wiertz, geboren Kerkrade 16 maart 1869, overleden Kerkrade 5 februari 1872.
1. de helft van een bouwland in Brocht gemeente Maastricht E 768, 27 aren 40 ca.
2: de helft van bouwland aldaar E 769: 27 aren 35 ca.
3: idem in de Kruchterkamp F 1182, 11 a, 10 ca.
4: het twaalfde onverdeeld deel bouwland in Niersprinck Kerkrade B 1795, 14 a, 60 ca.
5: idem, B 1794, 34 a 41 ca.
6: idem B 1796, 27 a, 30 ca.
7: Het 24ste onverdeeld gedeelte bouwland aldaar B 1793, 24 aren, 14 ca.
8: idem, van een tuin B 2471 03,55
9: idem bouwland aan de Flotgraaf B 862 32,20
10: idem in de Flots B 68 36,80
11: idem B 3222 9,50
12: idem B 3223 11,70
13: idem te Hanrath B 3574 7,35
14: idem huis en tuin C 2768 3,50
15: idem huis en tuin C 2769 4,10
Geschat de helft van 1 t/3: 480
het twaalfde deel van 4 t/m 6. 129
het 24ste deel van 7 t/m 15. 333
De helft van de inboedel als meubelen, klederen, voorraad van winkel, kelder etc ƒ 1.561
Totaal: ƒ 2.503
Vorderingen
1: de helft van een vordering van ƒ 777 van 19 december 1873 = 388,50
2: idem groot 282 1875: ƒ 141
3: idem groot 106,31 van 1875 = ƒ 53.15
4: idem ƒ 820 van 1875 = ƒ 410
5: idem ƒ 188 1875: ƒ 94
6: idem ƒ 567, 1876: groot ƒ 283,50 (dit was een vordering op Jan Jos Vanwersch, notaris Beekman, Gulpen 31 januari 1876
7: idem ƒ 1500, 1876 = ƒ 750
8: idem ƒ 600 1876 ƒ 300
9: idem ƒ 1000, 1876 ƒ 500
9: idem ƒ 425, 1877, ƒ 212,50
10: idem ƒ 517, 1877 ƒ 258,50
11: idem 694 = 347
12: interest ƒ 60,75
Samen ƒ 6.801,90
Passief:
Begrafeniskosten, lijkdienst, eerste jaargetijde ƒ 180,
kosten dokter en apotheker bij de laatste ziekte ƒ 50,
de helft die nog te betalen schuld aan de winkeljuffrouw ƒ 226,
De nalatenschap is dus ƒ 5.845,90
Op weer een ander blaadje: actief ƒ 6,301,90
passief ƒ 456
schulden ƒ 276
restant ƒ 180
Saldo ƒ 6.121,90
4/1883: Hij hertrouwde Kerkrade 2 april 1883 met Johanna Hubertina Schiffelers.
1889: Memorie van Successie Roermond. Aan baten waren er ƒ 2.838,75. Aan lasten ƒ 270, dus totaal aan baten ƒ 2.568,75. Waarde van roerende zaken ƒ 325.
Moeder en dochter erfden:
Boomgaard in Kerkrade, geschat ƒ 1130.
Bouwland in Kerkrade geschat ƒ 700.
Schaapsweide aan Lichtenberg , geschat ƒ 50.
Bouwland geschat ƒ 500.
Bouwland aan de Flotsgraaf geschat ƒ 500.
Bouwland te Haanrade geschat ƒ 110.
Beemd in de Wormbeemd geschat ƒ 270.
Bouwland in Haanraderveld geschat ƒ 850.
Boomgaard te Haanrade geschat ƒ 270.
Waarde totaal ƒ 4.380.
Vordering aan geleend geld van Joseph Lijsten uit Simpelveld sinds 1875 ƒ 650.
Lopende interest ƒ 31
Lopende pachtsom ƒ 40.
Meubilair, goederen en kleren geschat ƒ 200.
Een vordering van notaris Van Oppen te Gulpen, opbrengst van in oktober 1889 gehouden meubelverkoop ƒ 240.
Een vordering op de gemeente Gulpen als restant van van het traktement als hoofd der school ƒ 36.
Contacten ƒ 100.
Totaal actief: ƒ 5.677, gedeeld door 2 (weduwe en kind) ƒ 2.838
Passief:
Verschuldigd aan zijn zwager Lambert Straatman, koffiehuishouder in Kerkrade wegens geleend geld 6 januari 1887 ƒ 300, voor de helft ƒ 150.
Begrafeniskosten inclusief kerkelijke dienst ƒ 120.
Totaal passief ƒ 270.
Zuiver saldo ƒ 2.564.
1896: Zij werd opgenomen in het krankzinnigengesticht (zoals dat toen heette) Reinier van Arkel in Den Bosch.
Uit dit huwelijk werden geboren
a. Josephus Hubertus Franciscus Van Ool, geboren Simpelveld 8 mei 1874, overleden Simpelveld in het schoollokaal 27 juni 1874.
b. Maria Theresia Josephina van Ool, geboren Simpelveld 8 juni 1876, overleden Utrecht 25 september 1944.
S.6b. Frans Willem van Wersch, zoon van 5, (Vanwersch, Van Wersche, landbouwer), gedoopt Kerkrade 5 april 1794, overleden Laurensberg 29 maart 1872, trouwde 24 juli 1819 Maria Elisabeth Josephe Wiertz (Wirtz), geboren Kerkrade 19 mei 1800, overleden Laurensberg Gut Alt-Schurzelt 14 februari 1878, dochter van Gerard Wirtz en Maria Agnes Linnerts / Lennartz.
1 februari 1820. Samen met zijn broer Joannes Joseph (S.6a) verkopen zij in het openbaar de inventaris van de boerderij. Hun vader is net overleden. Hun moeder was al vijf jaar eerder overleden. Er werden 182 zaken ingebracht, variërend van een bed naar een varken. Totaal bracht de verkoop per opbod 453 gulden. 27 cent op. Ook wel 959 francs en 30 centimes. Willem Bellem uit Kerkrade was de uitroeper. Frans tekende de akte:
1823: Bij de Kerkraadse volkstelling was hij landbouwer en had net twee kinderen. Het jonge gezin woonde bij zijn schoonouders in. Frans bezat veel grond in Kerkrade. Op de kadasterkaart stonden acht stukken bouw- en weiland op zijn naam. Twee stukken ervan waren voor zijn huis en tuin.
Alle geboorte- en overlijdensakten van zijn kinderen tekende hij met f.w. van Wersch. De ambtenaren schreven echter steeds zijn achternaam als Vanwersch.
1832: Hij ontving uit handen van Stephan van Wersch, eigenaar in Simpelveld, een bedrag van 100 rijksdaalders uit en in naam van zijn zwager Johan Hendrik Ossenbeck uit Bardenberg. Voor zichzelf ontving Frans Willem nog eens 100 rijksdaalders uit de nalatenschap van wijlen zijn oom Philip van Wersch, pastoor in Morken.
4 oktober 1848: Magdalena Savelsberg, zonder beroep, bijgestaan door haar man Pieter Joseph Housen, schoenmaker in Luik, verkocht aan Francis Willem Van Weersch, landbouwer wonende aan het Einde binnen de gemeente Kerkrade, gehuwd met Maria Elisabeth Weerts, een boomgaard en een plaats of bakhuis voor ƒ 189. Hij tekende de akte met f; w; vanwersch.
11 februari 1850: Maria Petronella Lebens, weduwe van Lodewijk Willebrordus De Danner, rentenierster in Maastricht, verpachtte voor 9 jaar met ingang van 15 maart 1851 aan hem een landhoeve gelegen te Wijk-Chevremont bestaande uit een pachterswoning, schuur, stallingen, bakhuis, puthuisje, vijvers, mesthof en al de gebouwen die zich daar bevonden alsmede de tuinen met vruchtbomen beplant en wei- bouw- en hooiland en een bos. Alles bij elkaar ongeveer 32 bunder groot. De jaarlijkse pachtprijs was ƒ 1.100, te betalen in gouden of zilveren geldstukken te betalen in twee termijnen: 15 september en 15 maart.
Er was er natuurlijk een aantal voorwaarden zoals deze: De boomgaarden en beemden moesten in goede staat gehouden worden en distelen, dorens en onkruid bij tijds uit te roeien, de molshopen te spreiden en de watergrebben te openen en reinigen. De Heggen moest dicht en gesloten gehouden worden en op kosten van de pachter moeten eventueel nieuwe planten gezet worden, er mogen geen levende bomen gerooid worden zonder schriftelijke toestemming.
De eigenaresse had het recht van jacht. De pachters moesten ieder jaar zes wagens appels van de beste soort in Maastricht bij haar afleveren, 20 pond kastanjes van de beste en dikste soort, negen mud beste soort aardappelen en twee karren met kolen van de mijn. Alle kosten zijn voor de pachters.
Mocht er een misoogst zijn of andere onvoorziene zaken, dan zal de verpachster geen schadevergoeding eisen
Zij mochten de grote heg langs de Vinkerweg weghalen maar er moest dan wel een nieuwe beukenhaag geplaatst worden.
24 april 1851: Francis Willem Van Weersch, landbouwer te Chevremont, gehuwd met Maria Elisabeth Weerts, leende van Wijnand Joseph Poijck, landbouwer in Kerkrade ƒ 330, terug te betalen op 24 april 1855 met een jaarlijks een interest van 5%.
Hij hoefde geen borg te stellen.
17 maart 1852: Francis Willem Van Weersch, landbouwer te Chevremont gehuwd met Maria Elisabeth Weerts, leende van Johan Willem Kockelkorn, meesterbierbrouwer te Kerkrade en weduwnaar van Maria Agnes Soumer ƒ 400. Op 17 maart 1857 zou hij het bedrag teruggeven en elk jaar moest hij 5% interest betalen. Er werd geen borg gesteld.
1855: Hij pachtte de hoeve Schurzelt. In 1855 was hij (of een van zijn zonen) aan het ploegen toen hij een zerk, aardewerk vaten, glasschalen, zalfhouders en een lampje uit de Romeinse tijd vond. Hiermee bewees hij dat de grond zeer oud was.
17 maart 1859: Francis Willem Van Wersch en zijn door hem ten dese bijgestaan en gemagtigde Echtgenoote Maria Elisabetha Wiertz, pachter en landbouwers woonende te Luikeheide, leende van Hendrik Dominicus Reijners, pastoor van Heerlenheide, ƒ 472,50, terug te betalen over tien jaar met een jaarlijkse interest van 5%.
Het mocht terugbetaald worden in gangbare geldmunten of in Frans geld waarbij 5 franc ƒ 2,35¼ waard is
Als onderpand stelde Van Wersch
1: Een huis gelegen aan het Eind, 2 roeden 70 el.
2: een ander huis ook daar gelegen 55 el.
3: een boomgaard daar gelegen 27 roeden 20 el.
4: tuin daar gelegen groot 4 roeden, 60 el.
5: weiland 1 roede 20 el.
Deze goederen waren van zijn vrouw, gekregen als enig kind en erfgename van haar ouders Gerardus Wiertz en Maria Agnes Lennertz.
1868: Op 18 maart 1868 vertrokken vader en moeder met enkele kinderen naar Laurensberg. Zoon Gerard pachtte vervolgens de hoeve Lückerheide in Kerkrade.
1869: In de Königlich Preußischer Staats-Anzeiger (Allgemeine Preußische Staats-Zeitung) van juni 1869 staat dat in het Duitse Handelsregister hij eigenaar is van een brandewijnstokerij. Hij woonde in Schurzelt bij Aken, Zijn zonen Gerard Joseph en Anton Joseph, die ook in Schurzelt woonden, waren ook bevoegd om te tekenen.
1876: Op 14 juli 1876 werd de handelsgezelschap Geschwister van Wersch uit Schurzelt opgericht en per 18 december 1876 weer ontbonden.
Op deze 18e december 1876 wordt de firma Geschwister van Wersch met vijf leden opgericht: Gerard, Ludwig. Daniel, Franz, Maria Gertrud van Wersch. Zij hebben distilleerderij.
1881: Franz van Wersch stapte op 4 juni 1881 uit de gemeenschap.
1890: De Geschwister van Alt-Schurzelt verkopen het vee en inventaris wegens het stoppen van het bedrijf. De verkoop was op 10, 11 en 12 maart 1890.
1913: Zoon Ludwig Hubert overleed in Frelenberg. De aangevers wisten dat zijn ouders uit Schurtzelt kwamen, dat ligt vlak tegen Laurensberg aan. Zijn vader was daar boer.
1924: De kinderen van Frans en Maria werden opgeroepen om te verschijnen bij notaris Van Oppen in Maastricht om in te stemmen met grondonteigening. Dit ten algemeenen nutte ten behoeve van den aanleg van een spoorweg van Schaesberg over Kerkrade naar Spekholzerheide ten name van het Rijk. Aan de erven (er staat: geïnsueerden) werd een totale vergoeding geboden van f 262,- Indien ze na twee dagen niet zouden komen opdagen werd de grond in ieder geval onteigend.
In het bijzonder werd zoon Gerard Joseph gemaand te verschijnen. Zijn laatste bekende woonplaats was Schurtzelt. Dit was een gehucht in de buurt van Laurensberg (D), nu slechts een straatnaam in Laurensberg. Hier was hij landbouwer. Maar zijn huidige verblijfplaats was onbekend. Ze wisten niet dat Gerard al in 1891 overleden was.
Uit dit huwelijk werden in Kerkrade geboren
1924: Gerard Joseph van Wersch, landbouwer, vroeger wonend Schurzelt, doch thans zonder bekende woon- of verblijfplaats. Ten behoeve van de aanleg van spoorweg van Schaesberg over Kerkrade naar Spekholzerheide kon grond onteigend worden. Nummer 290 van het grondplan, weiland, B 3460 Kerkrade, de eigenaren zijn de erven Frans Willem van Wersch, landbouwer in Kerkrade en Gerard Joseph van Wersch landbouwer in Schurzelt en verdere erfgenamen als mede eigenaren. Zij konden ƒ 262 totaal krijgen.
S.6c. Jan Stefan (Jean Etienne) van Wersch, zoon van 5a, geboren Simpelveld 14 januari 1782, getuigen Stefan van Wersch en Maria Mechtilde Lintjens, uit Voerendaal, overleden Simpelveld 9 augustus 1838, trouwde Simpelveld 12 januari 1809 Maria Joseph Lauvenberg (Laufenberg, Lovenberg), geboren Laurensberg 3 maart 1787, overleden Simpelveld 4 mei 1835, dochter van Nicolas Laufenberg en Maria Anna Schielen.
Alle jongens kregen de naam Hubertus in hun doopnamen. Van de tien kinderen trouwde alleen Johan Josephus Hubert.
Uit dit huwelijk werden in Simpelveld geboren
S.6d. Peter Joseph van Wersch, zoon van 5a, (Vanwersch, Van Wers op de huwelijkaankondiging), landbouwer, geboren Simpelveld 18 mei 1790, overleden Kerkrade op 2 januari 1862, trouwde Richterich (bij Aken) 10 april 1822, trouwde kerkelijk Simpelveld 15 april 1822 Maria Sibilla Catharina Hubertina Corneli (Cornely, Cornelij), geboren Horbach 16 februari 1800, overleden Simpelveld 20 september 1829 (zij werd slechts 29 jaar oud), dochter van Joannes Josef Jacobus Cornely en van Anna Catharina Meyer.
Soldaat onder Napoleon.
Uit dit huwelijk werden in Simpelveld geboren
S.6e. Joannes Petrus (Jan) van Weersch (von Wersch), zoon van 5c, gedoopt Eijs 13 januari 1783, doopgetuigen Henricus van Weersch in plaats van Joannes Petrus Houben en Anna Catharina van Weersch, overleden Eijs 22 februari 1851, landbouwer in Eijs, trouwde 20 november 1816 Maria Gertrude Creusen, geboren Eijs 2 april 1781, overleden 24 januari 1844, dochter van Nicolas Creusen en Anna Maria Straeten.
Zijn vader Joannes Petrus, was koster. IToen zijn vader in 18095 overleed, naam zoon Jan het kosterschap van hem over. In 1807 wordt Joannes Petrus van Werst als doopgetuige / koster genoemd (sacrista), ook nog in 1812 wanneer er aedituus (koster) achter zijn naam als doopgetuige staat.
1796: Hij woonde met zijn ouders en zus Gertrudis in Eys. Hij werd Pierre Joseph von Weers genoemd, 13 jaar oud.
1805: Hij gaf samen met broer Herman het overlijden van hun vader aan. Jan was 23 jaar en dagloner.
1816: De ambtenaar schreef in zijn huwelijksakte Von Wersch. Jan was 33 jaar, landbouwer en woonde in Eijs. Zij was 35 en woonde ook in Eijs. In de trouwakte, opgemaakt in het Frans, ondertekenden zowel Jan en getuige Herman met Van Wersch, terwijl zij in de akte Von Wersch werden genoemd.
1817: Bij de geboorte van Jan, is vader 34 jaar, koster (sacristain) en tekende J P Van Wersch. Hij was al in 1798 koster. Tevens is hij lid van het broederschap Confraternitas Jesu Agonizantis et Maria Dolorosa in Eys.
1820: In de geboorteakte van hun zoon Petrus Josephus wordt Joannes Petrus echter Petrus Johannes genoemd en is hij, net als zijn vader koster in Eijs.
1821: Haar vader Nicolaas Creusen woont bij hen in. Vader Jan had vier koeien, vijf paarden en 49 schapen.
3 december 1827: Zie de vermeldingen bij zijn oudste broer Herman.
1836: Bij de Volkstelling Wittem woonden Jan, zijn vrouw en hun zoon Peter Joseph vijftien jaar in Eijs. Bij hen woonde ook een dienstmeid Anna Elisabeth Lerssen, geboren Voerendaal 22 jaar en ook zijn oudste broer Herman, 63 jaar die ongehuwd was. Zij hadden 3 koejen en drie varkens.
1851: Bij zijn overlijden was hij landbouwer en 69 jaar. Feitelijk was hij 68 jaar. Hij was veertien jaar koster geweest. Klik hier voor zijn testament opgemaakt in 1848. Hij had geen nakomelingen meer en maakte alles wat hij had over aan zijn dienstmeid.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.6f. Jan Willem van Weersch, van Weersch Von Wersch, zoon van 5d, gedoopt Eijs 16 januari 1788, overleden Wijlre 24 juni 1859, dienstknecht, trouwde Wylre 16 februari 1822 Anna Catharina van den Hove, geboren Wijlre 28 december 1793, overleden Wijlre 14 februari 1880, dochter van Andreas van den Hove en Maria Gertrudis Linckens.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.6g. Hubert van Wersch, zoon van 5e, gedoopt Bergstein (D) 23 mei 1759, overleden Brandenberg (D) 4 september 1827, trouwde Bergstein 8 juli 1788 Anna Eva Stoffels, geboren Lucasmühle Bergstein 6 mei 1768, overleden Brandenberg 16 maart 1840.
1808: Hij was loco-burgemeester in Bergstein in de Franse tijd. Toen heette dat adjoint.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.6h. Johannes van Wersch, zoon van 5e, geboren Bergstein 10 maart 1763, boswachter, overleden Kalterherberg (D) 30 november 1833, trouwde Kalterherberg 11 november 1804 Gertrud Weishaupt, geboren Kalterherberg 1783, overleden Kalterherberg 23 maart 1858, dochter van Nicolaas Weishaupt en Anna Rademacher.
1823: Der Unterförster Johann Vanderwersch von Kalterherberg tötet in Stellerholz eine alte Wölfin, welche auf die nicht mehr weit entfernten Schafe wollte.
1913: overlijden van dochter Anna Gertrud. Vader was Königlichen Forster Johann van Wersch
.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.6i. Nicolaus van Werst / van Wersch/ van Weersth / Von Werst, zoon van 5g, gedoopt in Cartils 18 februari 1785, doopgetuigen Nicolaus Funken en Barbara Direcks, landbouwer, overleden Straat /Cartils 11 juli 1852, 66 jaar, trouwde Bocholtz 8 juli 1814 Maria Barbara Lennaerts / Lenaertz / Lennarts / Lennerts / Lenardt) / Lennertz / Lenars, geboren Bocholtz 3 oktober 1788, overleden Mechelen 25 juli 1858: plots van deze wereld geroepen, bijna 70 jaar, dochter van Martin Lennaerts en Marie Nevelstein.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.6j. Laurens van Wersch / van Werst / van Weersth / Vonwerst / van Weersch), zoon van 5g, gedoopt Mechelen 30 januari 1788, doopgetuigen: Laurentius Funcken en Barbara van Werst, overleden Mechelen 13 juni 1831, trouwde Mechelen 21 oktober 1817 Maria Theresia Errens / Erens / Ernst, gedoopt Mechelen 22 maart 1793, dochter van Laurent Ernst en Maria Agnes Schmetz.
1809: Bij de Volkstelling Wittem werd als zijn geboortedatum 16 januari 1788. genoemd. Hij heette hier van Wersch en was vrijgezel.
Toen hij in dienst moest was hij landbouwer in zijn woonplaats Wittem. Zijn naam werd opgeschreven als van Wersch. Toen zijn zoon Nicolaas in dienst moest werd hun achternaam als van Weertsch beschreven.
1817: De huwelijksakte werd door Laurens ondertekend met L. van Weersth. Zijn broer Nicolaus was een van de getuigen. Hij tekende de akte met N van Weersth. De ambtenaar had echter in deze akte hun namen geschreven als Vonwerst bovenaan de huwelijksakte en Vonwersch onderin in de akte. Hun vader was overleden en hun moeder was landbouwster in Cartils. De bruid was dienstmeid in Maastricht.
1821: Bij de Volkstelling Wittem woonde bij het gezin Laurens Vanweersth ook Jan Vanweersth, geboren Gulpen en 19 jaar, dus geboren 1801 en Maria Clara Ernst, 31 jaar, geboren Wittem. De familie had drie varkens, drie koeien en een paard.
Een jaar later hadden zij vier koeien en twee paarden. Cartils had toen 21 inwoners waarvan 2 families Vanweersth. De ander was zijn broer Nikolaus.
1821: Op 7 oktober 1821 verschenen voor notaris Rompen Nicolaas en Laurens van Wersch, erfgenamen van hun in Cartils overleden ouders Nicolaas en Anna. Zij verklaarden de nalatenschap van hun ouders als volgt te willen verdelen. Het deel van Nicolaas omvatte een deel van de gebouwen in Cartils. Te weten, het huis, kamer, kleine kamer met de kelder, koe- en varkensstallen, het bakhuis, de koolhof met mesthof en huisweide, groot veertien vierkante roeden. Verder aan land- en weidegrond 162 roeden.
De totale waarde van de nalatenschap werd getaxeerd op 3173 gulden. Notarieel werden tot ieders tevredenheid afspraken vastgelegd voor het gezamenlijk gebruik van de landwegen en de betaling van lasten en cijnzen.
1822: Op 27 december 1822 verpachtten Laurens van Weersch getrouwd met Maria Theresia Ernst, wonend te Cartils, Wittem een huis in Party.
1825: Bij de Volkstelling Wittem over Cartils woonden in hun huis ook twee hulpen: Clement Thiodor (28) en Maria Johanna Schulteis (21). Laurens had vijf koeien, vier paarden en een varken.
1828: Op een openbare veiling van 11 december 1828 werd aan Laurens van Weersch, landbouwer in Cartils, achttien roeden land gelegen in het Wittemerveld toegewezen voor de som van 132 gulden. Voor zijn broer Nicolaas ontving hij negentien roeden land in het Wittemerveld voor 145 gulden.
1831: Bij zijn overlijden was hij 43 jaar.
1836: Bij de Volkstelling Wittem was zijn weduwe Theresia Ernst 44 jaar. Zij was in 1834 hertrouwd met Hendrik Schnackken, geboren Gulpen, 42 jaar. In hun huis woonden Barbara (17), Laurens (16 jaar), Catharina (12), Nicolas (8), Hendrik Van Wersch (6). Andere bewoners waren hun zoontje Peter Schakkers 2 jaar in huis, naast de knecht Johannes Cramberger, geboren Hoensbroek 28 jaar. Zij hadden twee paarden, vier koeien, een rund en twee varkens.
Uit dit huwelijk werden in Mechelen geboren
S.6k. Nicolaas van Werst (Vanwersch), zoon van 5h, geboren Gulpen 18 augustus 1792, trouwde 1823 Elisabeth Lafarre (Lafaire) gedoopt Richterich Aken 3 september 1795, dochter van Peter Lafarre en Catharina Rompen.
1810: Toen hij in dienst moest was hij scheper maar werd vrijgesteld omdat hij kostwinner was. Nicolaas van Werst moest echter wel onder Napoleon dienen. Hij zat in het 123ste regiment infanterie van Linie (de Ligne). Zij waren in St. Omer gelegerd als plan van Napoleon om Engeland binnen te vallen.
1831: Bij het overlijden dochter van Maria Catharina is vader 39 jaar, houtzager van beroep en zij wonen in Orsbach. Moeder wordt Johanna Elisabeth Lafarre genoemd.
1861: Bij het huwelijk van dochter Catharina was haar vader dagloner en woonde in Laurensberg. Moeder Lafarre was overleden.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.6l. Arnold van Wersch (van Weersch, Vanweers), zoon van 5h, geboren Gulpen 20 april 1797, overleden Mechelen 30 januari 1855, hij was dienstknecht, 57 jaar oud, trouwde Mechelen 23 juni 1826 Maria Catharina Lemmens, geboren Mechelen 1 september 1801, overleden Wittem 8 september 1864, dochter van Andreas Lemmens en Anna Maria Langendorf.
Toen Arnold uit dienst kwam was hij schaapsherder in Gulpen. Bij de Nationale Militie heette hij Arnold Van Weerts. Bij de Nat Militie stond hij ingeschreven als schipper. Hij was 1,4715, klein dus, daardoor hij vrijgesteld werd voor dienst.
1820: Arnold van Weersch is knecht bij Gillis Schatten in Gulpen. Hij is 24. Schatten heeft 69 schapen, zeven paarden, zestien koeien en tien varkens.
1825: Hij is hier nog steeds werkzaam. Gillis Schatten heeft negen paarden, vijftien koeien en honderd schapen. Hij heeft zeven knechten en twee meiden. Zijn vrouw is overleden en hij heeft zelf twee dochters
1826: Bij zijn huwelijk was Arnold Vanweers, 29 jaar, knecht en woonde in Mechelen. Maria was 25 jaar.
1832: Hij werkt nog steeds bij boer Gillis Schatten in Gulpen. In diens huis woonden toen elf mensen. Gillis Schatten was pachter. Arnold was 35 jaar en een van de vijf dienstknechten, twee dienstmeiden en een schaapsherder.
25 februari 1870: Hun nog levende kinderen
gingen naar de notaris:
1: Hendrik Van Wersch, landbouwer in Overgeul, Wittem, handelend als in eigendom en als voogd van Andreas Van Wersch, dienstknecht die op dat moment in Nijswiller dient en toeziend voogd van de volgende minderjarige kinderen van wijlen Anna Maria Van Wersch.
2: Johannes Urlings, landbouwer en zijn vrouw Ida Van Wersch, geen beroep, beiden wonend in Over Geul. Urlings is tevens toeziend voogd van Andreas Van Wersch.
3: Johannes Van Wersch, dienstknecht wonend in Vaals.
4: Lodewijk Velraads, landbouwer, weduwnaar van wijlen Anna Maria Van Wersch, wonend in Berg en Terblijt, hij handelt in eigen naam en als voogd voor zijn minderjarige kinderen: Josephina, Ida en Jan Velraads, woonachtig in Berg en Terblijt.
In opdracht van de Arrondissement rechtbank Maastricht wordt er overgegaan tot openbare verkoop van een huis met schuur, plaats, tuin, weide en andere stukken land groot 16 aren, 15 centiaren, in Over Geul, nummers 4641, 5649, 4643 en 3771, afkomstig uit nalatenschap van Maria Catharina Lemmens, overleden echtgenote van Arnoldus Van Wersch. Die kreeg zij na de akte van scheiding van goederen van 5 januari 1856 van notaris Nijst Wittem. Volgens wettelijke opvolging is dit nu van de genoemde kinderen Hendrik, Ida, Johannes en Andreas Van Wersch, ieder voor een vijfde deel.
Onder een aantal verkoopvoorwaarden werd voldaan waardoor Johannes Urlings en zijn vrouw Ida Van Wersch eigenaar werden voor 695 gulden.
Hendrik tekende; H van Weersch, Ida tekende Ida van Weersch, Johannes tekende Johse Weers
Uit dit huwelijk werden in Mechelen geboren
S.6m. Jan van Weers, zoon van 5h,gedoopt Gulpen 26 januari 1799, begraven Vetschau = Laurensberg 2 juni 1857, trouwde Forst 8 januari 1834 Joanna Maria Lafarre / Anna Margareta Lafarre, geboren Orsbach 27 november 1807, overleden Aken 8 september 1886, dochter van Peter Lafarre en Katharina Rompen.
1886: Haar overlijdensakte: Overlijden van Anna Lafarre. Vlg de akte woonde zij in Mulheim an der Ruhr. Zij was de weduwe van de houtarbeider Mathias (!) Vanwersch. De aangifte gebeurde niet door een familielid. Dus wellicht raadde hij die naam omdat hij niet beter wist? Mathias was de naam van de vader van haar echtgenoot Jan Vanwersch.
Uit het huwelijk werden geboren
S.6n. Frederic Van Weers, zoon van 5h, geboren Gulpen 13 maart 1803, overleden als Hendrik Van Weers, Banholt (=Mheer) 13 september 1849, trouwde Richelle (B) 28 februari 1829 Marie Elisabeth Ritservelt, geboren Mheer, 2 oktober 1797, overleden Mheer 13 april 1874, dochter van Michel Ritservelt en Barbe Hounjet.
1803: Op de inhoudsopgave van de aktes schreef de ambtenaar Frederic Van Weersch en in de akte zelf schreef hij Van Weers.
1821: In het jaar dat hij 19 werd moest hij zich bij de Nationale Militie melden. Die noteerde: van Wersch. Geboren en wonend in Gulpen. Hij was dienstknecht. Zijn vader was overleden. Zijn moeder bedelaarster.
1829: Bij hun huwelijk schreef de ambtenaar in Richelle: Frederik Van Weers, hij was knecht en 25 jaar. Hij woonde in Richelle. Marie was 31 jaar en woonde ook in Richelle. Beiden konden niet schrijven.
1830: Bij de geboorte van Maria woonden de ouders in Richelle. Vader heette in de akte Frederic Vanweers en was 26 jaar. Hij was dagloner, moeder was 32 jaar.
1832: Bij de geboorte van de tweeling werd moeder in de geboorteakte Ritzervelt genoemd en was 36 jaar. Frederic was dagloner en 29 jaar. Zij woonden in Richelle. Marie Barbe werd om 03:00 uur geboren en Marie Ida werd om 03:15 geboren.
1835: Op 1 januari 1835 werd dochter Marie Elisabeth geboren en op 5 januari 1835 overleed een andere dochter, Marie Ida. Vader werd in beide aktes Frederic Vanwers genoemd. Hij was dagloner en 31 jaar. Moeder was 35 jaar oud.
1849: Bij het overlijden van Hendrik (!) Vanweers was hij, volgens de aangevers, twee buren, de zoon van Jan Vanweers en Barbara Mararetha Creemers en man van Maria Elisabeth Ristervelt. Hij werd 47 jaar en woonde in de Grote Straat in Mheer. De aangevers verzonnen de namen van de ouders omdat zij die blijkbaar niet wisten. Bij het overlijden van haar man was zij huishoudster.
1860: Bij het huwelijk van dochter Maria Catharina stond de volgende opmerking in de huwelijkakte: Dat de geslachtsnaam Van Wers en Van Weers gelijk is maar wel dat het Van Wers moet zijn. En verder: de vader met de voornamen Frederic en Hendrik (..) dat (hij) zich werkelijk noemende Hendrik.
1874: De aangifte van het overlijden van Marie Elisabeth Ritservelt gebeurde door twee schoonzonen: Anton Hubert Bleeser, jager in Mheer, 44 jaar en Pieter Joseph Houben, timmerman in Banholt, Mheer, 46 jaar. Zij werd 66 jaar volgens de akte. Feitelijk was zij 76 Zij was weduwe van Hendrik van Wers (!). Enkele maanden later zou haar dochter Barbara overlijden.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.7. Henri Joseph Vanwersch, zoon van 6, geboren Kerkrade 10 januari 1820, overleden Seraing 15 april 1869, trouwde Seraing 28 augustus 1847 Marie Catharine Micha, geboren Luik 25 juli 1821, overleden Seraing 25 juni 1869, dochter van François Joseph Micha en Marie Françoise Leonard.
1849: Bij de geboorte van zoon Henri Vanwersch was vader mijnwerker, 23 jaar en moeder was 21 jaar. Hij kon niet schrijven. Henri overleed een maand na zijn geboorte. Zijn overlijden werd door zijn vader en door haar broer Lambert Micha aangegeven. Die was veldwachter in Seraing. De ambtenaar schreef Vanwerst. Vader was mijnwerker 25 jaar, Lambert was 39 jaar. In dit jaar 1849 stierven de twee eerstgeborenen vlak achter elkaar: augustus en september 1849 .
1861: Bij de geboorte van Henri Joseph was vader mijnwerker en 42 jaar. Moeder was 41 jaar. Zij woonden in de Rue Marchamps in Seraing. Een van de getuige was Joseph Vanwersch, mijnwerker 28 jaar. Beiden kon niet schrijven.
1869: Bij zijn overlijden was hij slechts 49 jaar en is altijd mijnwerker gebleven. Zijn vrouw overleed drie maanden later.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.7a. Jan Leonard Vanwersch, zoon van 6, geboren Kerkrade 14 mei 1821, overleden Seraing 17 oktober 1854, trouwde Seraing 7 oktober 1853 Anne Marie Maitrejean, geboren Seraing 7 mei 1826, dochter van Jean Gilles Maitrejean en Marie Josephe Françoise Masset.
1853: Bij hun huwelijk was Jean 32 jaar en mijnwerker. Hij woonde Rue Saint Antoine nummer 8 in Seraing. Marie was 27 jaar, en woonde in Seraing Impasse Faisanderie nummer 7.
1854: Bij de geboorte van Marie schreef de ambtenaar in de namenindex Vanwerch en in de geboorteakte Vanwersch. Vader was 23 jaar en mijnwerker, moeder was 28 jaar. Mede aangever was zijn zwager Jean Gilles Maitrejean, 63 jaar.
1855: Bij het overlijden van hun dochter Marie. was vader al overleden. Moeder woonde in de Rue des six Boniers in Seraing. De aangifte werd door haar twee broers gedaan: Pierre Joseph, 36 jaar en Gilles Maitrejean 26 jaar.
Uit dit huwelijk werd geboren
S.7b. Willem Joseph Vanwersch, zoon van 6, geboren Kerkrade 10 december 1822, mijnwerker, overleden Bleijerheide 28 februari 1872, trouwde Seraing 14 mei 1845 Maria Elisabetha Josepha Woltgens (Wölgens, Wultgens, Wulgens), geboren Kerkrade 7 september 1823, overleden Bleijerheide 22 augustus 1904, dochter van Christian Wöltgens en Joanna Maria Rosenbaum.
1846: Bij de geboorte van Maria was vader koolwerker en 22 jaar. Zij woonden in Bleijerheide.
1852: Van de zes erfgenamen Putzeler kocht Willem, koolwerker in Bleijerheide, een perceel bouwland in het Kokeleveld voor ƒ 100.
1857: Hij kocht een huis met grote tuin aan de Mundgenweg (toen zo geheten) Nu Mundgensstraat. Hij leende hiervoor van de verkoper f 660 en beloofde dit binnen 12 jaar tegen 5% jaarlijks terug te betalen. Hij kocht het van Nicolaas Joseph Poetzler (Putzeler), schoenmaker in Bleijerheide, die gehuwd was met Maria Josepha Schroeff. Die had het huis weer destijds van de kleermaker Jan Leonard Vanderweiden gekocht.
1872: Bij zijn eigen overlijden was hij zonder beroep, woonde Bleijerheide en was 51 jaar oud. In zijn overlijdensakte staat dat zijn ouders zijn: Wijlen Johan Vanwersch en wijlen Josepha Crombach. Zijn ouders zijn echter Willem Joseph en Maria Josepha Crombach. In zijn geboorteakte staan ook duidelijk die laatste namen en Willem Joseph ondertekende menige akte met W.J. van Wersch.
29 augustus 1872. Na zijn overlijden werd een Memorie van Successie voor de Belastingdienst opgemaakt. Hierin stonden de onroerende goederen waarover de erfgenamen erfbelasting moesten betalen. Dat waren zijn kinderen. Zijn vrouw had slechts het vruchtgebruik ervan.
Zijn nalatenschap bestond uit
1: de helft van een huis met aanhorigheden in Bleijerheide groot 3 aren.
2: De helft van een tuin 9 aren.
3: De helft van perceel bouwland 8 aren.
4: de helft van een perceel bouwland 8 aren.
5: de helft van een huis en erf Bleijerheide 1 are.
6: de helft van nog een huis en erf.
7: de helft van de tuin 2 aren.
De weduwe trad op als voogd over haar zes kinderen. De oudste was inmiddels gehuwd. Opvallend is dan dochter Josephina, de tweede, toen al 24 was.
1903: Maria Wolgens woonde als weduwe samen met haar zoon Jozef (*1859) in Bleierheide B 221.
15 augustus 1904: Zij maakte haar testament op en een week later overleed zij. In de akte wordt zij Jozefa Maria Wöltgens genoemd. Zij laat alles na aan haar zes kinderen. Op het moment dat deze akte werd opgemaakt leefden er zeven kinderen. Een van haar dochters was in 1880 overleden: Maria Elisabeth maar in de akte wordt zij Anna Maria genoemd. En dochter Anna Maria leefde in 1904 nog en overleed in 1935.
1904: Na ook het overlijden van hun moeder, verkopen de erven Van Wersch voor notaris Moors in oktober 1904 twee naast elkaar gelegen huizen in Bleijerheide, een huis met tuin, twee weilanden in de Slak, bouwland in de Kokelveld, huismeubels, schilderijen etc. De roerende goederen als vijf schilderijen, een klok, vazen, twee koffiepotten, messen, glazen, percelen, drie tafels, klerenkast, stenen potten, negen stoelen, ijzerwerk, ketels, emmers, twee lampen, rommel, waterketel, baktrog, bank, bankje, kastje, kachel, kruiken, twee ledikanten, werden verkocht voor totaal ƒ 45,95.
De onroerende goederen werden verkocht voor ƒ 3.825,45:
1: Huis met tuin en erf Bleijerheide 1/10 deel,
2: Huis en tuin Bleijerheide. Deze beide huizen werden voor ƒ 1.450 aan zoon Jozef van Wersch verkocht,
3: Huis, tuin en erf werden aan Leonard Jozef Thomas voor ƒ 850 verkocht,
4: Twee weilanden in de Slak werden verkocht aan Willem Chermin voor ƒ 888
5: Bouwland aan de Bleijerheiderweg werd voor ƒ 637,45 verkocht aan Leonard Hubert Lochtman dienstknecht die namens de Sint Ursulaschool handelde.
1905: Uitbetaling van bovenstaande gekochte huizen en land
Aan:
1: Johan Antoon Römgens, herbergier, Bleijerheide, man van Catharina Van Wersch,
2: Antoon Jozef Sijstermans, metselaar Kohlscheid, man van Maria Josephina Van Wersch,
3: Hubert Jozef Vonken, man van Anna Maria Van Wersch,
4: Willem Vonken, Jozef Vonken, Balthazar Vonken, Daniel Knops, man van Maria Vonken, alle vier mijnwerker, Jozef Dautzenberg, fabrieksarbeider, man van Geertruida Vonken,
5: Johan Jozef Consten, mijnwerker, man van Maria Van Wersch,
6: Jozef Van Wersch, mijnwerker,
7: Hubert Van Wersch, barbier,
8: Jozef Scholtes, mijnwerker, weduwnaar van Elisabeth Van Wersch,
Zij ontvingen van
1 en 2: Joseph Van Wersch mijnwerker Bleijerheide betaalde ƒ 1.450
3: huis verkocht aan Leonard Jozef Thomas, mijnwerker in Bleijerheide. Hij betaalde ƒ 850
4 en 5: Willem Chermin, schrijnwerker in Kerkrade kocht twee stukken weiland in de Slak, ƒ 888
6: De sint Ursula school in Kerkrade kocht bouwland aan de Bleijerheideweg: ƒ 637,45
Uit dit huwelijk werden in Bleijerheide geboren
S.7c. Jan Joseph Van Wersch, (Vanwersch), zoon van 6b, landbouwer, winkelier in Bocholtz/Vaals, geboren Kerkrade 1 mei 1825, overleden 14 januari 1896, trouwde Kerkrade 8 januari 1853 Maria Theresia Moll, huishoudster, winkelierster, geboren Kerkrade op 20 oktober 1822, overleden Vaals 18 mei 1894, dochter van Jan Willem en Maria Josepha Groneschild.
Uit dit huwelijk werden geboren
Maria Elisabeth van Wersch, geboren Kerkrade 28 oktober 1853, overleden 24 februari 1897, trouwde Bocholtz 26 januari 1880 Johan Hubert Leonard Souren, geboren Laurensberg 3 januari 1851, bakker in Vaals, overleden Vaals 28 mei 1929.
Uit dit huwelijk werden geboren
a. Johan Joseph Souren, geboren Gulpen 4 januari 1881.
b. Johan Pieter Joseph Souren, geboren Gulpen 13 april 1882, trouwde Heerlen 6 oktober 1913 Maria Sophia Schijns.
Zij hadden in twintiger jaren een winkel aan de Kerkstraat tegenover de kerk waar zij heren- dames- en kinderkleding verkochten.
c. Frans Hubert Souren, geboren Vaals 28 september 1883, overleden 68 jaar, Vaals 19 april 1952, trouwde Hilde Neeser, geboren ca 1901, overleden 78 jaar Vaals 16 maart 1979.
d. Anna Maria Jozefina Souren, geboren Vaals 6 juni 1885, trouwde Vaals 30 september 1918 Hubertus Guilhelmus Johannes Maria de Bock, geboren Antwerpen 15 juni 1891, zoon van Wilhelmus de Bock en Anna Gertrudis Doehems.
e. Maria Geertruid Hubertina Souren, geboren Vaals 22 augustus 1888, overleden Vaals 11 januari 1985, trouwde Vaals 7 oktober 1912 Maria Joseph Hubert Bernhard Martin Lennartz, geboren Aken 7 mei 1880, overleden Vaals 31 oktober 1940, zoon van Maria Joseph Hubert Bernard Lennartz en Anna Maria Sophia Glasmacher.
f. Gerard Jozef Hubert Souren, geboren Vaals 24 november 1889, overleden gelijk met zijn vader Vaals 28 mei 1929 aan de koorts, trouwde Vaals 15 oktober 1917 Philomene Bernardine Quaedvlieg, geboren Laeken (B).
g. Alphons Willem Souren, geboren 17 juli 1894, trouwde Vaals 21 mei 1920 Ernestine Maria Grofs, geboren Aken
h. Leonard Hubert Daniel Souren, geboren Vaals 19 december 1896, overleden Vaals 31 juli 1897.
S.7d. Anton Joseph van Wersch, zoon van 6b, geboren 9 februari 1846, overleden Düren 16 augustus 1896, trouwde Aken 13 juli 1875 Maria Magdalena Marichal / Marechal / Maarschal, gedoopt Burtscheid St Michael 28 juli 1857, overleden Aken 8 mei 1893, 35 jaar, dochter van Josef Marchal en Elisa Hartz.
1869: In de Königlich Preußischer Staats-Anzeiger (Allgemeine preußische Staats-Zeitung) van juni 1869 staat dat zijn vader in het Duitse Handelsregister eigenaar is van een brandewijnstokerij. Zij wonen in Schurzelt bij Aken, Zijn broer Gerhard Joseph en Anton zijn ook bevoegd om te tekenen.
1876: Advertentie (rechts) in de Echo der Gegenwart van 12 maart 1876: Hotel restaurant Jos van Wersch, Obere Wirichbongardstrasse 59, Aken Fruher Rosen, heropend.
1880: Bij de geboorte van hun dochter Maria Gertrud is vader zonder werk. Zij wonen Pontsteinweg 108, Aken.
1885: In de Duitse krant Echo der Gegenwart 22 maart 1885. De pachter van de Hoeve Schurzelt van Wersch vond tijdens het ploegen in Krapol tegenover de Süsterngasse een Romeins graf en sarcofaag met schalen, vasen etc.. De sarcofaag was 160 cm lang, 84 cm breed en 37 cm diep.
1887: Het telefoonboek van Aken uit 1887 laat zien dat Josef van Wersch een “Brennerei” had op de Pontsteinweg 108.
1907: Toen zijn zoon Gerhard trouwde was Anton pachter in Scherpenseel.
1914: Bij zijn overlijden was Anton brandewijnstoker in Aken. Hij woonde het laatst in Würm.
Uit dit huwelijk werden geboren. Van de zes kinderen overleden er vijf kort na de geboorte.
(H) Laurensberg. 21. März. Gestern ist hier ein für die älteste Geschichte unserer Gegend nicht unwichtiger Fund gemaat worden Der Pächter des Gutes Schurzelt, Herr van Wersch stieß nämlich in der Flurabtheilung Krapol, Alt-Schurzelt gegenüber, an der Sünterngasse auf der dortigen Anhöhe beim pflügen auf ein römisches Grab. Der Vorsicht beim Ausräumen ist es zu verdanken, daß die vorhandenen Sachen ziemlich unverletzt erhalten worden sind. Außerhalb des Sarges, an der linken Seite desselben fanden sich zwei einhenkelige Aschenkrüge, in der bekannten weitbauchigen, nach unten spitz zulaufenden Gestalt, von denen jeder etwa 27 cm hoch und 15 cm breit ist, ein 21 cm hoher und 15 cm breiter einbenkeliger Krug und ein 7 cm hover und 12 cm weiter Tiegel. Diese drei Gesäße sind aus weißem Thon glait und rein gebrannt. Ferner ein schönes, eiwa 15 cm hohes, 20 cm breites, 10 cm tiefes und 18 cm im Lichten messendes Gefäß aus rothem Tvon, mit breitem ringsum herabbängendem Kragen. Beim Reinigen stellte sich heraus, daß eine schöne Schale aus dünnem, ganz hellem, weißem Glase in dieses Thongefäß hineingestellt war, die aber der schwere, im Laufe der Jahrhunderte hineingesickerte Boden vollständig zerdrückt hatte. Der ebenfalls mehrfach zerstückte Kragen des Thongefäßes läßt sich glücklicherweise wieder ganz herstellen.
Außerdem standen dort noch 2 Schalen aus einem dickeren, wolkigen Glase von denen die eine, 15 cm lange und 12½ cm breite ebenfalls vollständig hergestellt werden kann. Der Sarg selbst ist aus einem niedermendiger Stein herausgebauen. Er ist 160 cm lang 84 cm breit und 37 cm tief; im Lichten mißt er 135 cm in der Länge und 61 cm in der Breite. Außer einigen kleinen Gebeinresten, denen die Spuren des Leichenfeuers noch anhaften, sand man im Sarge vier höchst interessante, weitbauchige und langhalsige Glaskrüglein verschiedener Größe, welche mit je 4, zwei blauen und zwei weißen Schlangenfizuren in Gestalt eines langezogenen, verschnörkelten V(lateinische Schreibschrift) geziert sind. Eines derselven ist verletzt und zeigt ein äußern dü ines, weißes Glas. Sodann zweigrüngläserne, 13½ cm hobe, schmale Salbenphiolen und ein 7 cm langes und 4 cm breites Lämpchen aus töthlichem Thon.
Der Deckel des Sarges besteht aus einem 166 cm langen un2. 84 cm breiten Steine derselben Gattung, wie der Sarg
Dieser Fund dürfte zunächst beweisen, daß die erwähnte
Süsterngasse, in deren unmittelbarer Nähe das Grab liegt, schon zur Römerzent vorhanden war; vielleicht auch noch, daß Schurzelt, das alte oirxoli, dessen König Zwentebold mit dem Königshose in Seffent und der laurensberger Kirche 896 erwähnt, eine eömische Villa gewesen ist, deren Besitzer in dem jetzt aufgedeckten Steinsarge seine Ruhestätte gefunden hat.
Indem wir von diesem Funde hier Mittheilung machen, möchten wir zugleich die Bitte aussprechen, es möge den beiden, um Aachen und seine Geschichte bereits hochverdienten Vereine, dem Museums= und Geschichtsverein gefallen, den Sarg mit einer Ausstattung zu erwerben und etwa im Museum, so wie er gefunden wurde, aufzustellen.
(H) Laurensberg. 21 maart. Gisteren is hier een ontdekking gedaan, die niet onbelangrijk is voor de oudste geschiedenis van onze streek. De pachter van het landgoed Schurzelt, de heer van Wersch, stuitte bij het ploegen in het deelgebied Krapol, tegenover Alt=Schurzelt, op een Romeins graf aan de Sünterngasse (tegenwoordig Süstergasse) op de heuvel aldaar. Dankzij de zorgvuldigheid waarmee de opgravingen zijn verricht, zijn de bestaande voorwerpen goed bewaard gebleven. Buiten de kist, aan de linkerkant van de kist, stonden twee askruiken met één hand, in de bekende breedbuikige vorm die naar onderen taps toeloopt, elk ongeveer 27 cm hoog en 15 cm breed, een kruik met één hand van 21 cm hoog en 15 cm breed en een kroes van 7 cm hoog en 12 cm breed. Deze drie potten zijn gemaakt van wit geglazuurde en zuiver gebakken klei. Verder een prachtige schaal van rode klei, ongeveer 15 cm hoog, 20 cm breed, 10 cm diep en 18 cm in het licht, met een brede kraag die rondom naar beneden hangt. Bij het schoonmaken bleek dat een prachtige schaal van dun, zeer helder, wit glas in dit Thon vat was geplaatst, maar de zware aarde die er in de loop der eeuwen in was gesijpeld, had het volledig verbrijzeld. Gelukkig kan de kraag van het kleivat, dat ook verscheidene malen was verbrijzeld, volledig worden hersteld.
Bovendien waren er twee kommen van dik, troebel glas, waarvan er een, 15 cm lang en 12½ cm breed, ook volledig kan worden gereconstrueerd. De kist zelf is gemaakt van een lage steen. Hij is 160 cm lang, 84 cm breed en 37 cm diep; in het licht meet hij 135 cm in de lengte en 61 cm in de breedte. Afgezien van enkele kleine resten beenderen, waaraan de sporen van het lijkvuur nog kleven, werden in de kist vier zeer interessante, wijdbeens en langhalsige glazen potten van verschillende afmetingen gevonden, die elk zijn versierd met vier, twee blauwe en twee witte serpentijnbeeldjes in de vorm van een lange, kronkelende V (Latijns schrift). Een van hen is beschadigd en vertoont een buitenste wit glas. Dan twee groene glazen, 13½ cm hoge, smalle zalfpotjes en een 7 cm lange en 4 cm brede lamp van dooie klei.
Het deksel van de kist bestaat uit een 166 cm lang en 2. 84 cm brede steen van hetzelfde type als de kist.
Deze vondst moet in de eerste plaats bewijzen dat de eerder genoemde
Süsterngasse, in de onmiddellijke nabijheid waarvan het graf ligt, reeds in de Romeinse tijd aanwezig was; misschien ook dat Schurzelt, de oude oirxoli, waarvan koning Zwentebold in 896 met de koningsbroek in Seffent en de Laurensbergkerk wordt vermeld, een Romeinse villa was, waarvan de eigenaar zijn rustplaats vond in de thans blootgelegde stenen kist.
Door deze ontdekking hier bekend te maken, willen wij ook de twee verenigingen die Aken en zijn geschiedenis toch al een warm hart toedragen, de Museum- en Geschiedkundige Vereniging, verzoeken de kist met zijn inrichting te verwerven en in het museum onder te brengen zoals hij werd gevonden.
Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)
1885: In de Duitse krant Echo der Gegenwart 1 april 1885.
Laurensberg. 29. März. Wir hatten heute durch die Freundlichkeit des Herrn van Wersch Gelegenheit, den vor Kurzem in der Nähe des Gutes Schurzelt ausgegrabenen Sarkophag in Augenschein zu nehmen, den Herr van Wersch nunmehr im Hose seines Besitzthums aufgestellt hat, während die übrigen in und bei dem Sarge aufgefundenen Reste einstweilen auf dem Bürgermeisteramte hinterlegt sind. Ueber den Befund des Sarkophages sagen wir heute Nichts weiter, als daß in einer Ecke des Deckels die Ziffern 664 und zwar beinahe ganz in der heutigen Schreibweise zu lesen sind. Daß dies zu denken gibt, brauchen wir dem auch nur in et.va kundigen Leser kaum anzudeuten.
Laurensberg. 29 maart. Vandaag hebben wij door de vriendelijkheid van de heer van Wersch de gelegenheid gehad de onlangs bij het landgoed Schurzelt opgegraven sarcofaag te inspecteren, die de heer van Wersch thans in het broek van zijn eigendom heeft geplaatst, terwijl de andere in en bij de kist gevonden stoffelijke resten voorlopig op het kabinet van de burgemeester zijn gedeponeerd. Vandaag kunnen wij over de vondsten van de sarcofaag niet meer zeggen dan dat in een hoek van het deksel de cijfers 664 te lezen zijn, bijna geheel in de spelling van vandaag. De lezer die alleen met de et.va vertrouwd is, behoeft nauwelijks te beseffen dat dit te denken geeft.
C. Rhoen schreef hierover een artikel in Zeitschrift des Aachener Geschichtsvereins
7, 1885, pagina 281-284: Die Grabfund bei Alt-Schurzelt.
S.7e. Joannes Josephus Hubertus van Wersch, zoon van 6c, geboren 30 juni 1818, overleden door een herseninfarct Simpelveld 9 juli 1876, trouwde in Orsbach (D.) op 4 mei 1847 Anna Maria Lumey (Lumeij), geboren Orsbach 9 augustus 1819, overleden Simpelveld 17 april 1899, dochter van Joannes Jacobus Lumey en Joanna Catharina Bröcheler.
Uit dit huwelijk werden in Simpelveld geboren
Uit dit huwelijk werden geboren
a: Martinus Johannes Jozef Eugenius Verstraelen, geboren Sevenum 22 april 1874, overleden Bunde 21 augustus 1909.
Hij was priester-rector van het klooster Franciscanessen in Bunde.
b: Maria Gertrudis Magdalena Jacoba Verstraelen, geboren
Sevenum 7 december 1876, overleden Roermond 20 februari 1945.
c: Arnoldus Joannes Maria Hubertus Verstraelen, geboren Sevenum 12 mei 1879, overleden Sevenum 27 januari 1881.
d: Levenloos geboren (een jongen) overleden Sevenum 3 maart 1881,
e: Arnoldus Joannes Hubertus Vincentius Verstraelen, geboren Sevenum 19 juli 1882.
Arnold Verstraelen werd later Apostolisch Vicaris in Indonesië (aanspreektitel monseigneur, bisschop ) en overleed daar door een auto ongeluk in maart 1932.
f: Cornelius Emilius Joannes (Emile) Verstraelen, geboren Sevenum 12 oktober 1884, overleden Weert 21 november 1950, trouwde Angelique Feijen.
g: Joannes Josephus Hubertus,(Jean Verstraelen) geboren Sevenum 24 juni 1887, overleden Roermond 20 januari 1936, trouwde Maria Helena Antonia Heitzer
h: Pieter Josephus Hubertus, geboren Sevenum 15 februari 1889, trouwde Zoeterwoude juni 1944 Johanna Maria Mathilde Christina Smeets, geboren 24 december 1895 te Posterholt, overleden Horn 20 januari 1980.
i: Anna Margaretha Elisabeth Hubertina, geboren Sevenum 20 september 1890, overleden Sevenum 28 mei 1894, drie jaar oud.
j: Maria Magdalena Josephina Verstraelen, geboren Sevenum 4 maart 1894, overleden Roermond 29 november 1987.
Maria Josephina Hubertina van Wersch, geboren 26 januari 1863, overleden Simpelveld 25 november 1916, trouwde Simpelveld 27 augustus 1892 Maximiliaan van Wersch, geboren 25 januari 1858, overleden 15 juni 1935, zoon van Jan Stefan Hubert en Anna Elisabeth Hubertina Horsmans, Een huwelijk van een Van Wersch met een Van Wersch. Klik hier.
1896: Josephina leende samen met haar zussen Maria en Helena en haar broer Cornelis ƒ 1.600 aan Jan Theodoor Gerard Schoenmakers, landbouwer in Klimmen, wijk Dalberg. Die was gehuwd met Maria Hubertina Ramaekers. Als borg stelde Schoenmakers zijn huis, tuin, erf, boomgaard en bouwland in Dalberg, Solbergerveldje en Koulenberg in Klimmen. De familie van Wersch machtigde Jan Wolter Hubert Reijners uit Klimmen om namens hen voor de notaris Lemmens uit Klimmen te verschijnen.
Op dezelfde dag,10 januari 1896, verschenen voor notaris Lemmens, dezelfde dames en broer. Zij leenden aan Hubert L’Ortije uit Klimmen, landbouwer en rijtuigverhuurder een bedrag van ƒ 500. L’Ortije was gemachtigd door Anna Catharina Frissen weduwe van Jan Pieter Mommers uit Schimmert. Als onderpand gaf zij 14 stukken land in Klimmen en Schin op geul. Namens L’Ortije nam Jan Wolter Hubert Reijners uit Klimmen het bedrag aan. Jan Pieter Mommers was overleden in Klimmen op 3 februari 1893. Frissen overleed Schimmert 25 januari 1896, 79 jaar oud.
Uit dit huwelijk werden zes kinderen geboren. Klik hier.
S.7f. Johan Stephanus Houbertus van Wersch(roepnaam: Hub), zoon van 6d, landbouwer, geboren Simpelveld 23 december 1825, overleden 17 oktober 1904,
trouwde 1: Simpelveld 8 januari 1851 Johanna Maria Franssen, geboren Beitel 12 december 1825, overleden Beitel-Heerlen 4 januari 1852, dochter van Jan Pieter Franssen en Maria Sophia Scheilen
trouwde 2: Klimmen 8 november 1855 Anna Elisabeth Hubertina Horsmans, geboren Klimmen 23 februari 1833, overleden Simpelveld 25 maart 1878, dochter van Jan Mathias Horsmans en van Anna Catharina Hubertina Rhoen.
1878: Zijn tweede vrouw Anna overleed vlak na de geboorte van haar dochter Eugenie aan bloedvloeiingen. Zij liet dertien kinderen achter.
Alle kinderen kregen de naam Hubertus of Hubertina in de doopnaam mee. Vader Johan Stephanus Hubertus kreeg 21 kinderen, een bij zijn eerste vrouw en twintig bij zijn tweede vrouw. Tien kinderen overleden op jonge leeftijd. Zijn eerste vrouw overleed enkele maanden na de geboorte van hun zoon die al eerder overleden was.
Uit het eerste huwelijk werd in Beitel-Heerlen geboren
Uit het tweede huwelijk werden in Simpelveld geboren.
Johanna Hubertina (Anna) van Wersch, geboren 22 mei 1860, overleden 29 juni 1953, trouwde Simpelveld 21 augustus 1889 Franz Souren, geboren Laurensberg (D) 28 augustus 1855, overleden 2 juli 1922, zoon van Dionis Souren en Elisabeth Adenau.
Uit dit huwelijk werden negen kinderen geboren waarvan er vijf vroeg overleden.
a. Maria Elisabeth Souren geboren Orsbach 1 april 1890, overleden 16 maart 1937, bijna 47 jaar oud, trouwde 25 juni 1918 Joseph Wilhelm Maria Houben geboren Aken 24 mei 1890, overleden 5 augustus 1977, zoon van Cornelius Houben en Henriette Helmer.
1918: Bij hun huwelijk zat hij in het Duitse leger Jaeger Rg 378.
b. Johanna Hubertina Souren, geboren Orsbach april 1891, overleden 5 mnd oud, 6 oktober 1891.
c. Josephina (Finische, Fientsche) Souren, geboren 2 augustus 1892, overleden 15 januari 1973.
d. Joseph Souren, geboren 1894, overleden Orsbach 17 februari 1895.
e. Philomena Souren, geboren Orsbach maart 1895 , overleden 11 maanden oud, 7 februari 1896.
f. Joseph Hubert Souren, geboren Burtscheid 23 mei 1896.
g. Maria Hubertina Souren , geboren Burtscheid (Ellerstrasse 17) 5 februari 1898, overleden 30 juli 1983, ongehuwd.
h. Egidius Joseph Hubert Souren, geboren Burtscheid 9 maart 1900, overleden 13 jaar oud, Aken Ziekenhuis 21 augustus 1913.
i. Maria Souren, geboren 21 december 1901, overleden 14 april 1985, trouwde 1926 Gerard Becker, geboren 3 januari 1889, overleden 15 augustus 1969.
Pieter Joseph van Wersch, geboren Simpelveld 11 januari 1861, overleden Simpelveld 16 oktober 1879.
Zijn naam staat als zoon vermeld in het Bevolkingsregister. In de Burgerlijke Stand van Simpelveld is hier niets van terug te vinden.
Hendrik Hubert van Wersch, geboren 24 januari 1862, overleden 29 mei 1862.
1909: Hij verpachtte het buffet op zaterdag 21 augustus 1909 van zijn restaurant aan het station in Moresnet. Dit buffet werd aangeboden door de vereniging Theaterbund
1915: Zijn overlijden werd in Moresnet ingeschreven op 19 november 1915 want Joseph Klinkenberg was in Heusy bij Verviers overleden. De aangifte was in Heusy was op 18 november 1915. Hij werd 58 jaar, woonde in Moresnet, Hij was net als zijn zoon autoverhuurder.
Uit dit huwelijk werden geboren
a. Jean Joseph Hubert Klinkenberg, geboren Moresnet 29 juli 1888, overleden 27 februari 1948, trouwde Maria Schmets, geboren 1886, overleden 1966.
Hij is kolenhandelaar, woont Moresnet bij het station en is getrouwd.
1915: Hij geeft het overlijden van zijn vader aan. Hij is 27, autoverhuurder en woont in Moresnet.
b. Marie Philomene Hubertine (Tineke) Klinkenberg, geboren Moresnet 25 augustus 1889.
Zij ligt in het graf van haar ouders in Moresnet. Op de steen staat alleen A la mémoire des époux Klinkenberg-van Wersch et fille Hubertine. Zij was winkelierster, ongehuwd, woont Moresnet aan het station.
c. Marie Hubertine Maximilienne Klinkenberg, geboren Moresnet 2 november 1890, trouwde Moresnet 12 mei 1914 Antoine Louis Simons (chef de station), geboren 3 augustus 1886. Hij woonde in Kermpt, zoon van Pierre Mathieu Simons, postambtenaar gepensioneerd en Marie Josephine Eggen.
Maria Hubertina (Marie) van Wersch, geboren 15 juli 1876, overleden Gulpen 2 januari 1960, ruim 83 jaar, trouwde Simpelveld 25 september 1901 Jacques Victor Sampermans, geboren Moresnet 26 april 1877, overleden 12 januari 1949, zoon van Jean Guillaume Englebert Sampermans en Marie Elisabeth Hartzong.
Uit dit huwelijk werden geboren
a: Elisa Hubertina Marie Sampermans, geboren Angleur 6 september 1902, overleden 30 januari 1990, trouwde Simpelveld 5 september 1927 Max Johannes Darleij / Darley geboren Coesfeld 30 oktober 1899, zoon van Theodor Darleij en Elisabeth Holthaus.
b. Charles Maximilien Hubert Sampermans, geboren 20 februari 1906, trouwde Simpelveld 14 september 1932 Jozefina Agnes Hubertina Schmitz, dochter van Jakob Schmitz en Anna Maria Knubben.
c. Joseph Jacques Marie Sampermans, geboren Heerlen 10 januari 1913, overleden na een ongeval 21 oktober 1986, trouwde Simpelveld 22 september 1941 Maria Johanna Crott geboren Raeren 27 september 1907.
d. Ado Sampermans trouwde May Vaessen.
Eugenia Hubertina Josephina van Wersch, geboren 25 maart 1878, overleden 5 juli 1878.
S.7g. Johannes Josephus van Weersch, zoon van 6f, geboren en gedoopt Wylre 18 februari 1822, overleden Wijlre 24 februari 1857, landbouwer, wonend in Wijlre, trouwde voor de wet op 19 februari 1857 en voor de kerk op 23 februari 1857 Maria Catharina Gatsen (Gatzen), geboren Wijlre 30 juli 1826, overleden Elkenrade 8 juli 1903, dochter van Hendrik Gatzen en Maria Gertrude Schwarts, landbouwers in Wijlre.
1857: Johannes Josephus werd maar 35 jaar oud. Hij overleed zelfs zes maanden voordat zijn dochter geboren zou worden.
Hij woonde met zijn vrouw bij zijn schoonvader in die in Elkenrade woonde. Die heette Willem Hendrik Gatzen. Vandaar dat hun eerste kind die naam kreeg.
Geschreven als Von Weersch op de geboorteakte van Willem. Vader kon niet schrijven. Hij is landbouwer. Bij zijn huwelijk was hij 35 jaar en zij was 30 jaar. Zijn overlijden werd door zijn broer Jan Hubert aangegeven. Hij tekende de akte met J H van Weersht, de ambt schreef Von Weersch
1860/1880: Na de dood van Johannes van Wersch bleef zijn vrouw Maria Catharina Gatzen achter met twee kinderen Willem was 11 en Johanna was 0. Gelukkig konden zij terecht bij haar vader Willem Hendrik Gatzen en zijn vrouw Maria Gertrude Schwarts. Die woonden Elkenrade huis nr 155. Zij trouwde in 1859 met Balthazar Blesers uit Gulpen. Ook hij verbleef in het huis van zijn schoonouders. Dit echtpaar kreeg 5 kinderen: Maria Gertrude, Maria Catharina, Jan Caspar, Maria Elisabeth en Jan Augstinus Blesers. In het huis woonde ook de zus van Maria Schwartz: Maria Cornelia Schwartz. Willem Hendrik Gatzen was akkerbouwer. In zijn huis waren dus twaalf mensen.
Uit het samenzijn werd geboren
S.7h. Herman van Weersch / van Wersch, zoon van 6f, gedoopt Wijlre 15 februari 1834, overleden 21 februari 1920, landbouwer, trouwde Wylre 27 februari 1867 Maria Elisabeth Eussen, geboren Klimmen 29 mei 1842, overleden Klimmen 1 maart 1912.
1850: Toen hij in dienst moest was hij landbouwer net als zijn vader.
1859: Herman geeft het overlijden aan van zijn vader. Herman is landbouwer en woonde in Elkenrade. Hij kon niet schrijven.
1860/1880: Bevolkingsregister Wijlre. Hij woont met stiefbroer Jan Kleuters, broer Hubert en moeder in Elkenrade huis nummer 135. Volgens dit register zou hij geboren zijn op 11 oktober 1833, maar dat is niet correct. Het was 15 februari 1834.
1867: In oktober 1867 vertrok hij naar Voerendaal.
1871: Bij de geboorte van Maria Francisca kon vader inmiddels schrijven. Hij tekende de akte met H vam Wersch. De ambtenaar schreef Herman Vanweersch.
1876: Hij woont in Ubagsberg en kocht toen bij een openbare verkoop van Martin Linckens wonend in Kapolder, gemeente Wijlre via kandidaat Notaris Nijst balansen voor ƒ 16,50.
1878: Bij de geboorte van Anna Hubertina in Voerendaal tekende vader de akte met H. vom Wersch.
1885: Toen zijn schoonmoeder Gertrudis Wiertz op 7 februari 1885 overleed, gingen haar man Jan Francis Eussen en de kinderen, waarvan sommigen met hun partners, in april 1885 naar de notaris om een boedelbeschrijving op te laten maken. Hieruit bleek dat Jan Eussen goed geboerd had. Op de inboedellijst stond als eigendom drie paarden, zeven koeien en twee kalveren, vier varkens en drie biggen. Deze dieren hadden toen al een waarde van ƒ 1958, – waarbij de drie paarden al ƒ 1155,- waard waren.
Daarna werd beschreven wat er allemaal op de mestplaats was, op de dorsvloer, in het bakhuis, in het voorhuis, in de stookplaats, in de kelder, op zolder, in de voorkamer, in de keuken, in de achterkamer, in de stallen. Dit alles vertegenwoordigde een waarde van ƒ 3584.
Het echtpaar had nog een aantal stukken grond in Voerendaal, Wijlre, Schin op Geul en Klimmen. In Klimmen hadden zij nog een huis.
Slechts enkele maanden moest de familie Eussen helaas weer naar de notaris, maar nu zonder hun vader die eind augustus 1885 overleden was. Ook toen werd weer een inboedellijst opgemaakt. Er was nu een beschreven erfenis die verdeeld moest worden. Eerst was er op 16 en 17 februari 1886 een openbare verkoop van alle roerende goederen. Er werden 199 voorwerpen ingebracht. Beide dagen brachten ƒ 4381,55 op. Twee broers Eussen kochten het meeste. Hun zwager Herman Van Wersch kocht twee zagen, een grote stoel, een spoel, karaffen ter waarde van ƒ 232,70.
De notaris had genoteerd: Herman Van Weersch, landbouwer, wonende te Husken, gemeente Klimmen.
5 februari 1886: Openbare verkoop op 16 en 17 februari 1886 van mobilaire effecten. Dit gebeurde door de oudste zoon Eussen namens zijn broers en zus getrouwd met Herman van Wersch. De goederen werden per opbod verkocht. Er werden 199 voorwerpen verkocht.
Herman kocht: een stootkom voor 65 cent, een kan voor 41 gulden, een ladder voor 1,20 gulden, een rund 65.50, onderhelp 1,70,
Op de 16 febr werd ter waarde van ƒ 2045 verkocht.
Op de 17e kocht Herman twee zagen 3,80, een spoel, 1,40, een grote stoel 2,10, karaffen voor 1,90. Die dag werd voor 2336,55 verkocht.. Herman had beide dagen voor 232,70 gekocht.
In juli 1886 was de verkoop van de openbare verkoop van de onroerende goederen van vader Eussen. Ingebracht werden twee huizen in Ransdaal met boomgaard. En 27 stukken land in de gemeente Wijlre, Voerendaal en Klimmen. Alles werd verkocht ter waarde van ƒ 27.188. Herman Van Wersch en zijn vrouw Maria Elisabeth Eussen erfden 1/7e deel. Zij kregen ƒ 3.884. Van een deel van dit bedrag kocht Herman uit de erfenis twaalf stukken land in Voerendaal.
30 juni 1898: Verkoopakte: De erfgenamen Kusters verkochten per openbare verkoop onroerende goederen. Herman kocht namens zijn zwagers Eussen enkele stukken land. Voor zichzelf kocht hij een boomgaard in de gemeente Voerendaal voor ƒ 400,70 en twee andere percelen in de gemeente Voerendaal. Totaal betaalde Herman ƒ 1082,05.
20 februari 1899: Hij betaalde via de notaris aan de erfgenamen Kusters ƒ 1.483,75.
Januari 1900: Herman verkoopt via notaris Lemmens te Klimmen circa 70 zwaar Canadas-Douwhout, liggende in de weiden te Husken-Klimmen.
Douwhout is een boom met grote/dikke takken: Van dikke Douwe kon je palen en balken maken (met dank aan Hans Franssen).
10 januari 1901: Herman verkocht per opbod 84 kavels douwhout. Totale opbrengst ƒ 217,55.
Publieken verkoop van hout liggende ter plaatse van uitwassing afgekapt in de e weiden te Husken onder Klimmen.
De koper moest de notaris 12,5% betalen boven op de koopprijs voor 1 november aanstaande voor onkosten of schrijfgeld.
Per koop kwam er ook 15 cent bij voor tekengeld. En wanneer je niet voor 1 januari eerstkomende betaald had werd alles verdubbeld en verhoogd met 5% interest.
De kopers moesten ook borg stellen
De kopers moesten het door hen gekochte voor 1 februari aanstaande ruimen.
Mei 1901: Hij kreeg een uitkering van de verzekering wegens een verongelukt veulenmerrie. Adres Klimmender huisje, Klimmen.
1904: Zelf ging Herman op 10 februari 1904 naar notaris Palmen in Valkenburg om zijn testament op te maken. De notaris schreef in de akte: Herman van Weersch, welke comparant genegen zijnde zijnen uitersten wil te maken. Hij liet al roerende goederen na aan zijn vrouw, die de notaris Elisabeth Eijssen noemde. Daarnaast kreeg zij ook het vruchtgebruik van alle onroerende zaken (huis en land).
9 en 10 maart 1915: Voor notaris Lemmens werd op 9 en 10 maart 1915 een aanzienlijke verkoop van vee, akkergereedschappen, huismeubelen enz. aangekondigd. Maart werd gekozen omdat de wisselmaand van de pacht was. Herman Van Wersch en kinderen woonden op de hoeve Klimmendehuisje.
13 februari 1915: De notaris adverteerde met een grote advertentie waarin alles beter omschreven werd. drie werkpaarden (1 merrie, 1 ruin en van 3 jaar en een van 4 jaar. 28 stuks hoornveen (15 dragende en gekalfde koeien, 4 maïskoeken, 6 eenjarige runderen en 4 eenjarige stieren
34 varkens, 70 kippen met haan
AKKER EN LANDBOUWGEREEDSCHAPPEN
als: 3 lange karren, 3 slag of stortkarren, waterkar met watervat, 2 Brabantsche ploegen; rijploeg; 3 schaarploegen, weidesleep; 3 eggen; sleep 2 wellen, hondenkar, dogkar, kruiwagen, zichtmachine voor twee paarden. Karotenmolens, mestwaterpomp, emmers kuipen, houten en steenen varkenstrogen, veevoederketel, ladders, trekhond met hok; dorschmachine met manége voor twee paarden, handdorschmachine, wanmolen, vruchtenvat, wan en verdere schuurgereedschappen; drie hakselmachinen, en 1 hakselkist, azijnpers, breimachine; en nieuw waschmachine.
ALLE PAARDENTUIG als: hamen, zadels, helpen en onderhelpen, achterhamen, ploeghamen; werselen, klinken, zeil; touwen enz.
HUISMEUBELEN
5 kleerkasten, 2 commooden, 3 tafelen, 2 cosiles of uittrektafel, 5 ledikanten, 3 banken, porcelein-, glas- en aardewerk; fourneux: alle keuken en keldergereedschappen, hanglampen, 2 spiegels, centrifuge, 300 liter draai of karnvat; 2 boterkuipen; kachels; bascule en balance met gewichten. Keuken en linnenkast, 18 stoelen met rieten zitten, en 10 houten stoelen.
Eene partij gezaagd en richelhout en eene partij eet en plantaardappelen en wat zich verder zal bevinden.
Op 20 februari 1920 was Herman van Wersch overleden. Zijn vrouw was al in 1912 overleden. Zij hadden acht kinderen. Blijkbaar voelde hij zijn dood naderen want op 19 februari 1920 werd hun huis en bouwland in zijn opdracht openbaar verkocht. Het huis en stal, erf, tuin en boomgaard lagen uiteraard in Ubachsberg en was ongeveer 46 are groot (= gelijk aan 235 roeden). Hij verkocht ook een stuk grond waarop gebouwd mocht worden van 36 are en 32 stukken bouwland met een totale grootte van: 1453 are, (dus 14,5 hectare, dus iets meer dan 14 voetbalvelden groot). Totaal werden 34 items verkocht. Het huis stond in Ubachsberg noord, tegenwoordig in de bocht van de Vrenkenweg/Oude Schoolstraat. Tegenwoordig staan er allemaal nieuwe huizen .
23 febr 1920: De boerderij van de familie Eussen en Van Wersch alhier is geveild door notaris Jaspers te Klimmen groot circa twaalf bunder (oude maat) is aangekocht door de heer Jan Laeven – Van Wersch voor de som van ƒ 29.450.
Uit dit huwelijk werden geboren
Drie van hun kinderen trouwden met een partner uit de familie Laeven.
Zij was lid van de derde orde van de Heilige Franciscus.
1900: Alexander Franssen was van 1 maart 1893 tot 6 maart 1900 dienstplichtig in de militie.
1910: Bij hun huwelijk werd zij door de ambtenaar Van Weersch genoemd terwijl zij zelf met van Wersch tekende. Zij woonde toen naast het Huisje in Klimmen op de boerderij. Bij haar huwelijk vertrok zij naar in den Haag in Merkelbeek. De ambtenaar kende haar achternaam niet en schreef in de akte Van Wirsch.
1926: De boerderij De Hof, Hofstraat 9 en 11 in Bocholtz wordt door de heer Pleijers aan Alexander Franssen verkocht.
1929: In 1929 overlijdt Alexander. Na ook het overlijden van zijn vrouw in 1938 wordt pas in 1951 de boerderij De Hof verdeeld over de vier kinderen. Zoon Pierre Franssen komt in de boerderij. Pas in 2007 verkocht de laatste erfgename de boerderij.
1972: Limburgs Dagblad 24 augustus 1972: De hoeve De Hof werd in 1617 gebouwd en in 1679 (de krant zei foutief 1779, maar de poortsluitsteen zegt 1679) verbouwd. Doordat er autowegen kwamen verloor de hoeve veel grond. In 1972 stond de hoeve al een jaar leeg.
De 17de-eeuwse hoeve De Hof (Hofstraat 7-9) is genoemd naar de familie Van den Hove, indertijd eigenaar van het huis Overhuizen. Deze gesloten hoeve in breuksteen, baksteen en vakwerk, heeft aan de binnenplaatszijde de jaartalankers ‘1617’. De sluitsteen met leeuwenkop in de poortdoorgang vermeldt het jaartal ‘1679’. Het gecementeerde tweelaags woonhuis met risalerende middenpartij kreeg rond 1900 het huidige aanzicht. Bron:www.dbnl.org: monumenten in Nederland, deel Limburg.
Uit dit huwelijk werden geboren
a. Hubertina Josephina Elisabeth Franssen (Lies / Liza Franssen), geboren Merkelbeek 18 april 1911, overleden 2 november 1988, trouwde Bocholtz 4 mei 1939 Johannes (Sjeng) Petrus Hubertus Bastin, geboren Gulpen 15 juni 1903, overleden Bocholtz 2 november 1988, zoon van Maria Hubert Bastin en Maria Victoria Hubertina van Eijs.
1951: Dit echtpaar erfde in 1951 een deel van de weilanden die haar broer Pierre Franssen niet erfde.
Zij waren de laatste eigenaren van de boerderijhoeve De Hof / Gen Hof. In de jaren zestig werd het grootste deel van hun land onteigend vanwege de aanleg van de autosnelweg. Sjeng Bastin had vrijwel geen land meer en hief de boerderij op.
1988: Zijn overlijden: Hij was lid van het kerkkoor in Bocholtz.
In 2007 werd de boerderij verkocht aan hoefsmid Guido Steinbusch
.
b. Hubertus Herman Marie (Herman) Franssen, geboren Merkelbeek 6 november 1912, overleden Schinnen 2 januari 1984, trouwde Schinnen 10 mei 1944, Maria Jacqueline Martin Otermans, geboren Schinnen 13 februari 1911, overleden Schinnen 30 april 1995, dochter van Jan Martin Otermans en Anna Catharina Speetgens.
c. Peter Joseph Maria (Pierre) Franssen, geboren Merkelbeek 1 maart 1915, overleden Heerlen 29 februari 1996, trouwde 1966 Maria Elisabeth Bruls.(Lieske Bruls), geboren Heerlen 9 januari 1917, overleden Bocholtz 19 maart 1999, dochter van Pieter Alfons Bruls en Maria Josepha Eussen.
Hij erfde de boerderij Gen Hof. Zij was lerares.
1985: Hij verhuurde in 1985 het huis aan zijn petekind Pierre Bastin.
d. Maria Gertrude Franssen,(Truuske, ook wel Truke) geboren Merkelbeek 13 april 1918 , overleden 15 mei 2005, trouwde Klimmen 25 april 1946 Aegidius Cornelius Hubertus Grooten (Giel Grooten) uit Bocholtz, geboren 17 april 1918, overleden Retersbeek 16, Klimmen 2 november 1976, zoon van Cornelius Grooten en Maria Helena Hubertina Cobbenhagen.
Hun zoon Huub Grooten is nu eigenaar van B en B Huiskenshof in Klimmen.
Anna Hubertina van Wersch, geboren Ubachsberg 3 januari 1878, overleden Ubachsberg 3 april 1962, trouwde Klimmen 20 februari 1908 Joannes Antonius Laeven, geboren Klimmen 4 oktober 1874, zoon van Pieter Hubertus Laeven en Maria Christina Pluijmaekers.
S.7i. Franz Carl van Wersch, zoon van 6g, geboren Brandenberg, gedoopt Bergstein 20 april 1789, overleden Bergstein 12 maart 1855, trouwde Bergstein 4 december 1818 Anna Catharina Jörres, overleden Bergstein 6 oktober 1847.
1818: Bij hun huwelijk schreef de pastoor zijn naam als carolus van Wersh zonder c dus. Hij was 28, zij 23
Uit dit huwelijk werden geboren
S.7j. Johann van Wersch, zoon van 6g, geboren Brandenberg, gedoopt Bergstein 16 juni 1792, overleden Nideggen 3 december 1863, trouwde Bergstein 20 november 1824 Magdalena Stoffels, geboren ca 1801, overleden Nideggen 11 september 1870.
2/1810: Soldaat van Napoleon: canton Gemünd – 30e rég. d’inf. de ligne, nr. 12502
Volgens de inschrijving was hij geboren in Heimbach. Hij was 1.55. en werd in februari 1819 ingelijfd. Hij was kapper. Uit dienst 24 juni 1814
1824: Hij trouwde op dezelfde dag als zijn broer hieronder S.7k.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.7k. Hubert van Wersch, zoon van 6g, geboren Brandenberg, gedoopt Bergstein 14 februari 1797, overleden Brandenberg 13 september 1866, trouwde 20 november 1824 Anna Gertrud Jörres, overleden 11 mei 1855, dochter van Stephanus Jörres en Anna Gertrude Jörres.
Hubert trouwde op dezelfde dag als zijn broer Johann hierboven S.7i.
Uit dit huwelijk werden geboren
a. Anna Maria Müller geboren Brandenburg 2 augustus 1859, overleden Brandenberg 26 augustus 1859.
b. Anna Gertrud Müller geboren Brandenburg 30 september 1860.
c. Carolina Müller geboren Brandenburg 20 februari 1863, overleden 39 jaar Lendersdorf 21 januari 1902 , trouwde Bergstein 14 februari 1893 Johann Peter Stolz, geboren Brandenberg 5 juni 1869, zoon van Joannis Petrus Stolz en Anna Catharina Kremer.
d. Anna Catharina Müller geboren Brandenburg 28 mei 1865, trouwde Brandenberg 8 september 1894 Guilelmus Stolz, geboren Kreuzau 16 september 1861, zoon van Petrus Stolz en Sophia Stockheim.
e. Mechthildis Müller geboren Brandenburg 29 augustus 1867.
f. Maria Charlotte Müller, geboren Brandenberg 1 maart 1870, trouwde Bergstein 26 oktober 1901 Joseph Malsbenden, geboren 4 december 1868, zoon van Hubertus Malsbender en Anna Margaretha Hensch.
g. Joannes Hubertus Müller, geboren Brandenberg 17 oktober 1872, trouwde Bergstein 9 februari 1900 Christina Jörres, geboren Bergstein 2 juli 1877, dochter van Joannis Jörres en Anna Catharina Breuer.
h. Joseph Müller, gedoopt Bergstein 24 juni 1878, overleden Brandenberg 12 november 1880.
S.7l. Franz Carl van Wersch, zoon van 6h, geboren 29 februari 1808, boswachter in Imgenbroich, overleden Imgenbroich 8 maart 1859, trouwde Höfen (D) 16 februari 1843 Anna Maria Theissen (Theihsen), geboren Höfen 16 augustus 1815, overleden Imgenbroich 6 juli 1892, dochter van Johannes Theissen en Katharina Weishaupt.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.7m. Johann Mathias Christian van Wersch, zoon van 6h, geboren 24 juni 1818, trouwde Sindorf 5 mei 1846 Maria Catharina Ahren.
Johann was vertegenwoordiger van landgoed Reichenstein en reisde daardoor erg veel door Duitsland en oost-België. Soms bleef hij wel maanden weg. Samen met zijn kinderen woonde hij ook op landgoed Reichenstein.
Uit dit huwelijk werden o.a. geboren
S.7n. Martinus Johannes Wilhelmus van Weertsch / van Wersch / van Weersth / Vonwersch, zoon van 6i, geboren Cartils 6 januari 1816, overleden Wittem 10 november 1868, 48 jaar, trouwde Wijlre 1 februari 1846 Maria Cornelia Plusquin / Pluisquin, geboren Moulingen (B) 15 maart 1812, overleden Wittem 26 januari 1882, 72 jaar, dochter van Jan Willem Pluisquin en Helena Teheux.
Martin en zijn een jaar jongere zus Barbara trouwden allebei met een Plusquin, kinderen uit het huwelijk Plusquin-Teheux.
1846: Bij hun huwelijk was Martin 30 en landbouwer. Zij was 34 jaar. Hij tekende de huwelijksakte akte met M Van Weersth. Zij woonde in Leyenhuis gemeente Wijlre. Hoeve Leyenhuis (Leienhuisweg 1) is een in oorsprong 17de-eeuwse gesloten hoeve met een gedeeltelijk verhoogd woonhuis in Kunradersteen.
1846: Hun eerste kind werd levenloos geboren. Zij woonden aan de Tintelerstraat in Eijs. Vader was 31 jaar. Dit jaar pachtten Martin en zijn vader het huis, tuin, boomgaard en veertien stukken land van Maria Catharina Meertens, weduwe van Jans Spees uit Trintelen. De pacht werd aangegaan voor zes jaar, van 15 maart 1846 tot en met 15 maart 1852. De notaris schreef zijn naam in het pachtcontract als Martinus van Wersth. De jaarlijkse pacht was ƒ 82,-
1848: Bij de geboorte van Maria werd vader in de geboorteakte Martinus Vanweersth genoemd.
1855: Bij de geboorte van Frans tekende vader de akte met M Vanweersth.
1861: Op de overlijdensakte van dochter Maria Helena schreef de ambtenaar opeens dat Martin niet kon schrijven: hij heeft het nooit geleerd. Wie tekende dan op die andere akten?
1868: Martin verkocht aan zijn broer Frans (S.7p) die op het Walborghuis in Kettenis met zijn vrouw woonde, een weiland in Cartils voor ƒ 480,-.
1880: Bij het huwelijk van hun zoon Jan Willem in 1880 was zijn vader overleden en zijn moeder werkvrouw in Wittem.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.7o. Fredericus Josephus van Weersth / Vanweersth, zoon van 6i, geboren Cartils 23 januari 1822,
trouwde 1: Sint Geertruid 15 mei 1845 Anna Catharina Broers, geboren Amby 27 november 1816, overleden Amby 12 november 1853, dochter van Jan Broers en Maria Anna Pinckaars ,
trouwde 2: Dudelange (L) 5 november 1857 Reine (Regine) Schneider, geboren Dudelange 21 september 1837, dochter van Jean Schneider en Elisabeth Breuer.
1849: De familie woont in Mouland = Moelingen. Hier wordt zoon Jan Joseph geboren. Toen die in 1885 zijn nationaliteitsbewijs aanvroeg zei hij dat zijn ouders slechts enkele maanden in België gewoond hadden, Een jaar na zijn geboorte zijn zij naar Wijlre gegaan.
1851: Bij de geboorte van Franciscus was vader landbouwer, 28 jaar en zij woonden in Scheulder (bij Wijlre). Vader tekende de akte met F.J. Van Weersth.
1858: Bij het overlijden van dochter Marie was vader Entepreneur. Zij woonden in Büringen.
1863: Zijn broer Franciscus van Weersth uit Merol bij Kettenis verscheen namens Frederic voor notaris Hoho uit Wittem en verkocht enkele stukken van Frederic in Wittem om geld te hebben zodat hij zijn hypotheek kon aflossen op hun huis in Werlange. Zij waren net verhuisd uit Buringen (L).
1863: Een hypotheekstelling voor notaris Hoho, Wittem:
… is verschenen de heer Franciscus van Weersth, landbouwer woonachtig te Merol, Burgemeesterij Kettenis (Pruissen) welke verklaarende ter voldoening aan artikel 390 van het Burgerlijk Wetboek en tot zekerheid van zijn beheer, als voogd van de minderjarige kinderen van wijle Catharina Broers overledene echtgenoote van Frederik van Weersth met namen Maria Anna, Jan Jozef en Frans Jozef van Weersth, allen zonder beroep van regtswege gedomicilieerd ten woonhuize van hunnen vader te Werlange, Groothertogdom Luxemburg en ten beloope eener som van negen honderd gulden hijpothecair te verbinden de volgende onroerende goederen gelegen in de gemeente Wittem als:
Een perceel bouwland van dertien roeden gelegen in het Cartielserveld, een perceel bouwland van 19 roeden en 90 ellen gelegen achter het Boschje, een perceel bouwland van dertien roeden en 80 ellen gelegen aan de Karstraat en een perceel bouwland van acht roeden en 95 ellen gelegen in het Eijserveld. Het doel van de verkoop was ten einde uit de opbrengst te verhalen zoowel de hoofdsom als de interessen en de kosten.
Toeziend voogd was Johannes Wilhelmus Broers, landbouwer, woonachtig te Sibbe in de gemeente Oud Valkenburg.
1863: Bij de geboorte van zoon Jean Baptiste was vader dagloner, 41 jaar en zij woonden in Büringen (gemeente Dudelange). Hij tekende de akte met F J Van Weersth.
1863-1865: Ergens in deze jaren was de verhuizing van het gezin naar Moyeuvre-Grande in Noord-Frankrijk waar hij mijnwerker was.
1871: Bij het overlijden van hun dochter Maria Anna leefde vader nog en moeder was reeds overleden. Hij woonde in Moyeuvre, Moselle, departement in Frankrijk waar hij mijnwerker was.
1878: Bij het huwelijk van zijn zoon Franz woonde hij nog steeds daar.
1909: Bij het overlijden van zoon Franz schreef de ambtenaar de naam van zijn vader als Friedrich van Weersch en van zijn moeder als Catharina Broos. Beiden waren al overleden.
Uit het eerste huwelijk werden geboren
Uit het tweede huwelijk werden geboren
S.7p. Franciscus Vanweersth / Vanweersth, geboren Cartils 4 augustus 1826, zoon van 6i, overleden Hauset 5 juli 1906, trouwde Schin op Geul 18 januari 1860 Maria Gertrud Duysings / (Duijsens / Duyzengs / Duijsings), geboren Berg en Terblijt 17 oktober 1836, overleden na longontsteking (Lungenentzündung) Hauset (B) 7 juli 1909, dochter van Anna Margaretha Duijsings.
1845: in het jaar dat hij 19 werd moest hij zich melden voor de Nationale Militie. Hij had geen beroep. De militairen schreven Franciscus van Weersch. Hij was vrijgesteld wegens broederdienst.
1852: Hij gaf het overlijden van zijn vader aan en ondertekende de akte met Fr. Van Weersth. Hij woonde Straat/Cartils, was 25 jaar en landbouwer.
1859: Frans kocht van de twee broers Clignotte in augustus een huis en enkele stukken bouwland in Wittem voor ƒ 140,-
1860: Voordat zij trouwden maakten zij de huwelijkse voorwaarden op:
Er zal tusschen de comparanten een gemeenschap van goederen plaats hebben overeenkomstig de bepalingen van artikel 114 en volgende van het burgerlijk wetboek met uitzondering nogthans van de onroerende goederen, welke aan de comparanten thans toebehooren als mede van die, welke hun gedurende het huwelijk bij erfenis, making of schenking zullen te beurt vallen, en welke onroerende goederen alzoo de afzonderlijke eigendom blijven van degenen, aan wien dezelve thans toebehooren of aan wien dezelve vóór of gedurende het huwelijk bij erfenis, making of schenking zullen te beurt vallen.
1860: In juli 1860 kocht hij van Willem Snakkers uit Wijlre twee stukken bouwland, een stuk gelegen in het Cartielserveld en een stuk land gelegen in het Bosje. Hij betaalde er ƒ 400,- voor.
1861: Bij de geboorte van hun eerste kind schreef de ambtenaar Vanweersth, terwijl vader met Fr Van Weersth tekende. Hij was landbouwer. Zij woonden in Cartils.
1862: Blijkbaar had hij te veel verbouwd want op 15 juli 1862 verkocht hij openbaar veldvruchten uitgewassen in de gemeente Wittem, in het Cartielserveld, in het Eijserveld, op den wolf, op den dries, in den Taander, op den Piro en op de Eijserpledden. Niet alles werd verkocht, maar totaal kreeg hij ƒ 284,65.
1863 en 1864: Ook nu weer verkocht hij zijn veldvruchten (rogge, tarwe, haver,) voor ƒ 168,65½. In 1864 kreeg hij ƒ 270,-
1874: Bij de geboorte en overlijden van zoon Joachim is zijn vader Franz Vanwersch 27 (geboorte) en 28 bij overlijden. Hij is boer en woont in Hauset. Moeder wordt in de akte Maria Gertrud Deusings (geboorte) en Deusens (bij overlijden van Joachim) genoemd. Vader tekende akte echter met F Van Weersth.(geen puntje).
Zij kregen acht kinderen waarvan er twee vóór 1906 op jeugdige leeftijd overleden waren. Twee dochters waren getrouwd, drie van zijn dochters waren kloosterlingen in Luik.
Deze foto werd rond 1890 genomen.
Vlnr: Franziska (zittend), Netta (staand), vader Franz, Philomena, Franz, moeder Maria, Josephina (staand), Barbara (zittend)
Uit dit huwelijk werden geboren
S.7q. Jan Mathias van Wersch (Vanwersch), zoon van 6k, geboren Forsterheide en volgens bidprentje in Horbach (Forsterheide) 2 juli 1824, overleden Mechelen 27 september 1908,
trouwde 1: Mechelen 16 juni 1851 Anna Maria Peukens, overleden 28 mei 1879, dochter van Willem Peuskens en Agnes Bosten,
trouwde 2: Wijnandsrade 20 juni 1882 Joanna Catharina Coenen, geboren Wijnandsrade 23 juni 1838, overleden Mechelen 22 augustus 1918, dochter van Petrus Laurens Coenen en Joanna Maria Bruls.
1851: Bij de geboorte van hun eerste kind schreef de ambtenaar in de geboorteakte hun namen als Mathijs Vanweersch, landbouwer, 27 jaar, wonend te Straat Schweijberg en Anne Marie Peuckens. Vader tekende deze akte met M Van Weersch.
1854: Bij de geboorte van hun tweede kind was het Vanwersch. Vader was dienstknecht en zij woonden in Schweiberg. Hij tekende de akte met J: M; van Wersch.
1856: Bij de geboorte van Nicolaas was vader landbouwer en 31 jaar. Hij tekende de akte met J M van Wersch, terwijl de ambtenaar Vanwersch schreef. Zij woonden in Mechelen.
In dit jaar kocht hij van Nicolaas Schoonbrood, dagloner in Mechelen, een stuk bouwland en betaalde er ƒ 50,- voor.
Verder betaalt de koper de helft in eene jaarlijksche rente van acht en een halve cent, ten kaptiaale somme van een gulden zeventig cents en B de helfte in eene dito rente van vier gulden twintig cents ten kapitale somme van vier en tachtig gulden ten behoeve van de armen van Mechelen gemeente Wittem vervallende jaarlijks den dertigsten November.
1861: Hij kocht van Pieter Jacobs, weduwnaar van Cornelia Schwanen uit Mechelen drie stukken land onder Kosberg in de gemeente Wittem voor ƒ 43,70.
1862: Hij was toen knecht in Bocholtz, gehuwd en werd op 4 oktober 1862 uitgeschreven omdat hij naar Voerendaal ging, gelijk met Agnes Vanwersch (in 1842, geboren Orsbach. Zij was toen meid in Bocholtz en ging naar Laurensberg). Hij had gezegd dat hij in Bocholtz geboren was. Zij was werkzaam op het adres Bocholtz 179. Hij op Bochtoltz 8.
1864: De familie Van Wersch woonde in Schweiberg en hij was landbouwer en 40 jaar. Hij tekende J.M. Van Wersch.
1880: Zijn eerste vrouw was net overleden en hij was nog niet opnieuw getrouwd. Hij woonde met vijf kinderen in Mechelen, Kosberg nummer 125.
9 november 1881: Voor notaris Wijnans uit Gulpen, verschenen:
1: Mathias Van Wersch, landbouwer, weduwnaar van Anna Maria Peukens, uit Schweiberg, als vader en voogd van Josef, Francisca, Jan en Adolphe,
2: Maria Agnes Van Wersch, bijgestaan door haar man Michael Josef Bagget, landbouwer in Clermont,
3: Elisabeth Van Wersch bijgestaan door haar man Frederik Ernst, koffiehuishouder in Wijlre,
4: Hubertina Van Wersch gehuwd met Jacques Fassotte, landbouwer in Froidthier,
5: Hubert Wetzels als toeziend voogd over de vier kinderen, schoenmaker in Schweiberg.
Zij verdeelden de erfenis van Anna Maria Peukens. Dat waren 29 stukken land dat uit weilanden bestond, boomgaarden, bouwland en hakhout. Deze landerijen lagen in Wittem.
Haar man kreeg de helft van ƒ 6.728.26. De kinderen kregen de andere helft.
1886: De heer Caspar Hissel, landbouwer in Mechelen en zijn vrouw Elisabeth Schrouff verkochten aan Mathijs van Wersch, landbouwer in Schweiberg, een perceel bouwland in Wittem aan de Vauerstraat of Breeberg van negen are en 80 centiaren voor ƒ 144,-
1890: Zijn tweede vrouw Johanna Catharina Coonen was volgens het Bevolkingsregister in Wijnandsrade op 24 juni 1835 geboren. Hij was landbouwer en zij woonden in Mechelen nummer 125 met twee kinderen en haar broer Joseph, geboren Horbach 22 december 1823.
1892: Voor notaris Nierstrasz Maastricht, verscheen Jan Mathijs Van Wersch. Hij leende van de Beurzenstichting Mathias Wijnants ƒ 1.600 voor een periode van 10 jaar tegen 4,5 % rente.
Hij had al een lening van ƒ 550 , verleden voor notaris Wijnans Gulpen 30 augustus 1860. Deze was eigenlijk van de familie Bour geweest die diverse stukken land als borg hadden gesteld, die nu bij jan Mathijs kwamen.
Jan moest verplicht zijn opstallen tegen brand verkeren en de Stichting kon ieder moment de polis en de betalingen inzien. Als borg gaf Jan dertig stukken land in Wittem, zijn huis, stal , erf, boomgaard, hakhout, weiland en hooiland.
1896: Voor notaris Wijnans, verscheen
Maria Catharina Coonen, getrouwd met Johan Mathijs Van Weersch (zoals de notaris schreef). Zij maakte haar testament op en was landbouwster in Schweijberg. Zij legateert aan de twee kinderen uit het huwelijk van mijnen voornoemden man met Maria Peukens: Johannes Van Weersch en Maria Francisca Van Weersch alleligchamelijke goederen en contanten gelden die in het huis zijn bij mijn overlijden en onroerende goederen in de gemeente Wittem.
Johannes kreeg extra gelegateerd met de uitdrukkelijke last om drie maanden na de dood van zijn vader aan zijn zus Maria Fransisca ƒ 250 te betalen. Aan haar man legateert zij het vruchtgebruik van alle roerende en onroerende goederen.
Op 21 november 1896 herriep zij dit testament door het geheel en al buiten effect te stellen.
1897: Op 15 juli 1897 maakte hij een nieuw testament op voor notaris Wijnans uit Gulpen. De erflater was zijn tweede vrouw Maria Catharina Coonen. Mathijs was landbouwer in Schweiberg. Hij liet alles na aan zijn twee inwonende kinderen Joannes en Maria Francisca voor ieder de helft. Blijkbaar erven de andere kinderen niets. Betreft kind 7 en 8. Hiervan moeten de kinderen jaarlijks 100 franken of 48 gulden aan hun moeder uit betalen. Een levenslange lijfrente.
1904: Notaris Wijnans Gulpen.Jan Mathijs van Wersch, landbouwer, weduwnaar van Peukens en gehuwd met Coonen woont in Schweijberg. Hij verkocht aan zijn twee zonen Jozef en Jan zijn huizen en landerijen.
Aan Jozef, landbouwer in Schweijberg: het huis, tuin, boomgaarden, weilanden, bouwlanden, hakhout, bij elkaar 1 ha 13 aren.
Aan Jan, slachter en landbouwer in Wahlwiller verkocht hij huis, stal, erf, boomgaarden, weilanden, bouwlanden en hakhout in Wittem, bij elkaar 2 ha 99 aren.
Jozef betaalde ƒ 2.127,24
Jan betaalde ƒ 4.152,41
Jozef had nog een geldlening van ƒ 550 en van ƒ 1.600 bij de Beurzenstichting van Mathias Wijnants uit Maastricht. Via notaris Nierstrasz uit Maastricht opgemaakt op 19 november 1892.
Het volledige bedrag moest uiterlijk zes maanden na het overlijden van de verkopers aan hun erfgenamen betaald zijn.
Jan moest ƒ 200 van de koopsom betalen aan de Roomsch Katholieke Parochie Kerk van Mechelen tot heil der zielen des verkoopers en diens eerste echtgenoote Anna Maria Peukens.
Jan kocht gelijkertijd de dorsmachine en de hakselmachine. De prijs was inclusief.
Beide kopers hadden het genot van het Stroo en de halve knop der verkochte goederen.
Vader had de goederen gekocht voor notaris Wijnans Gulpen op 11 februari 1880 en 9 november 1881.
Wat was de Beurzenstichting van Mathias Wijnants. Hij was kanunnik, geboren in Maastricht in 1643. In 1672 werd hij priester gewijd en overleed op 15 januari 1709. Hij werd begraven in de St. Servaaskerk in de kapel van St. Christoffel.
Bij testament richtte hij een stichting op voor studiebeurzen aan katholieke burgerkinderen van Maastricht voor de Universiteit van Leuven. Op 1909 werd het 200-jarig jubileum van de stichting gevierd.
Het bestuur van de Beurzenstichting had studiebeurzen ter beschikking in Wijsbegeerte en Letteren bij de Universiteit Leuven. En later ook Rolduc.
13 februari 1905: Mathias en Jan Van Wersch verkochten via de notaris vee en roerende goederen (zijn huisraad). Mathias verkocht voor ƒ 640,45, waaronder enkele spullen aan Jan Van Wersch slachter in Wahlwiller. Jan verkocht voor ƒ 127,70.
De notaris vermeldde nog dat er 10% opgeld was. Ook moesten de kopers ƒ 2,- betalen voor drinkgeld van de paarden, ƒ 1, voor drinkgeld en ketting van de koeien en ƒ 0.50 voor drinkgeld van de scheutelingen.
18 februari 1905: Hij verkoopt zijn dieren: twee paarden, een Mauskoe (= een koe die niet drachtig werd en voor het vlees werd verkocht als de melkproductie stopte), drie dragende koeien, twee runderen en zes scheutelingen en huisraad met twee slagkaren, een tilbury, dorschmachine, hekwelmachine, melkgereedschappen, Op 23 november 1905 maakte hij voor notaris Wijnands uit Gulpen een nieuw testament op.
13 augustus 1905: Pierre Nijssen, koopman in Gulpen, ruilde drie stukken land in het Kosbergerveld en Geerendal met Jan van Wersch, landbouwer in Schweijberg.(is hier de zoon van Jan Mathijs bedoeld)
Pierre Nijssen gaf 33 are met de geschatte waarde van ƒ 300.
Jan ruilde met Pierre ook in het Kosbergerveld 36 are, waarde ƒ 270.
De perceelen zullen door de tegenwoordige eigenaars of gebruikers met wintervruchten worden ingezaaid, welke eveneens door hen zullen worden ingeschuurd.
Van deze vruchten zal de halve knop met kaf en stroo genoten worden door de tegenwoordige eigenaren en de andere halve knop door de eigenaren welke de perceelen tengevolge deze ruiling verkregen hebben.
Broer Jozef en Jan ruilden twee stukken land op Breeberg met elkaar.
Jozef ruilde met Jan die op Breeberg met hem ruilde. De waarde van ieder stuk bouwland was ƒ 450,-. De stukken waren bijna even groot.
23 november 1905: Voor notaris Wijnans maakte Mathijs zijn testament op, Mathijs was weduwnaar van Anna Maria Peukens en gehuwd met Catharina Coonen. Zij woonden Schweijberg.
Mijn lichaam saliger moet worden afgehaald door vier Heeren geestelijken, de lijkdienst zal gehouden worden met acht stille heilige missen, voor welke plechtigheden ik een som van vierhonderd gulden uit mijne nalatenschap reserveer.
De kosten waartoe mijne begrafenis ingevolge voormeld beschikkingen aanleiding geeft, zullen moeten worden berekend worden overeenkomstig bisschoppelijk tarief, terwijl het restant der hiervoor beschikbaar gestelde som zal moeten worden besteed tot het houden van een jaargetijde en het lezen van stille Heilige missen tot rust mijner ziel.
De uitvoerder hiervan was zijn zoon Jan van Wersch, landbouwer in Schweijberg of bij diens ontsteltenis zijn schoonzoon Jacques Fasotte wonende in Brouette gemeente Battice.
1907: Hij maakte weer een nieuw testament op 29 december 1907 bij notaris Cremers uit Gulpen.
1908: Hij overleed in 1908.
Uit dit eerste huwelijk werden in Mechelen geboren
S.7r. Hendrik Joseph van Wersch (van Weers), zoon van 6l, geboren Mechelen 26 januari 1830, landbouwer in Over-Geul (Wittem), overleden Mechelen 1 oktober 1898, trouwde Bemelen 24 april 1862 Anna Cathrina Hubertina Velradt / Welraets, geboren Bemelen 3 februari 1832, overleden Vaals 17 maart 1911, dochter van Dionisius Welraets en Carolina Reijs.
1849: In het jaar dat hij 19 werd moest hij zich melden voor de Nationale Militie. Zijn beroep was niet ingevuld. Ze schreven Hendrik Josephus van Weers. Hij werd geschikt voor dienst bevonden.
1862: Bij hun huwelijk was Hendrik knecht en had hij aan de Nationale Militie voldaan. Anna Catherina was naaister.
1863: Bij de geboorte van Alphons was zijn moeder naaister. In de akte noemde de ambtenaar haar Velrots. Hendrik was 33 jaar, dagloner en zij woonden in Mechelen.
1866: Bij de geboorte van hun dochter was vader dagloner, 36 jaar en woonde Mechelen. Hij kon toen nog niet schrijven.
1870: Bij de geboorte van Joannes tekende vader de akte met H J van Weersch.
1873: Bij de geboorte van Ludovicus tekende zijn vader de akte niet, terwijl hij eerdere geboorteaktes wel ondertekend had. Hij had de aangifte wel zelf gedaan.
1880: Volgens het Bevolkingsregister Wittem (Mechelen) 1880-1890 woonden zij Mechelen nummer 64. Hij was dagloner, zij naaister. Zij woonden hier met vier kinderen (Johan, Jan Pieter, Louis, Ida). Ook in huis woonde Laurens Lochen, geboren Heer 31 maart 1835 die dagloner was.
1891: Maria Catharina Hubertina Velraads en haar man en vier kinderen en een schoondochter wonen in Mechelen nummer 64. Laurens Lechun woonde er nog steeds.
1898: Bij het huwelijk van zoon Jan tekende vader de akte met H Van Wersch. Hij was dagloner.
1899: De weduwe Velraad verhuisde samen met haar zoon Jan Pieter Dionis op 3 maart 1899 naar de Boschstraat 3 in Vaals. Zoon Jan zou een maand later trouwen.
Moeder, weduwe, en haar drie kinderen verkochten
1: het huis, met stal, bakoven en tuin in Overgeul Wittem aan Hendrik Zenssen of Sintzen, schreef de notaris, beambte te Bommerig voor ƒ 800,
2: Bouwland Boven Robbe aan Hendrik Jozef Steinbusch, winkelier in Mechelen voor ƒ 93,06
3: Bouwland aan Trinteleberg genaamd Teuteling op den Hollenweg aan de twee kinderen Bisschops die toen minderjarig was en vertegenwoordigd werden door hun moeder Anna Catharina Muijtgens, weduwe van Jacob Bisschops, voor ƒ 157,50
De verkoop was in de herberg van Herbert Zinssen in Over Geul
Uit dit huwelijk werden in Mechelen geboren
S.7s. Andreas Hubert Vanweerst, Vonwersch, zoon van 6l, geboren Wittem, geboren 22 juli 1847, overleden Forst 3 juli 1901, trouwde Haaren (D) 27 februari 1874 Anna Maria Plum, geboren Verlautenheide (D) 18 december 1842, overleden in het ziekenhuis van Aken Josephinium, 20 februari 1912, dochter van Gottfried Plum en Margaretha Geulen.
1901: Bij zijn overlijden was hij Kesselschmied en woonde Rothe Erde 124 II.
1912: Bij haar overlijden was zij weduwe van Andreas van Wersch en woonde Adalbertsteinweg 18, Aken.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.8. Jean van Wersch, zoon van 7, geboren Seraing 25 november 1852, overleden Seraing 23 oktober 1903, trouwde 1: Seraing 25 augustus 1877 Prudence Vandewalle, geboren Wingene 10 september 1849, overleden Seraing 23 januari 1884, dochter van Louis Vandewalle en Amélie Christiaens,
trouwde 2: Seraing 12 november 1887 Marie Catharine Delvenne, geboren Recht (regio Aken) 3 juli 1841, overleden Seraing 10 augustus 1911, dochter van Jean Guillaume Delvenne en Anne Marie Dahmen.
1877: Bij de geboorte van zoon Joseph was vader 24 jaar en mijnwerker. Zij woonden in de Rue du Papillon in Seraing.
1879: Bij de geboorte van François werd de aangifte gedaan door de vroedvrouw Louise Verriest. Vader was 27 en moeder 30. Zij woonden in de Rue Chatqueue, Seraing.
1881: Bij de geboorte van Jean was vader nog steeds mijnwerker, 28 jaar, en moeder 31 jaar. Zij woonden in de Rue Champs des Oiseaux. Hij kon niet schrijven.
1884: Zijn eerste vrouw overleed, maar ook hun derde kind. Die overleed in de Rue de l’Hopital.
1887: Bij zijn tweede huwelijk was hij nog steeds mijnwerker, 34 jaar en woonde in Seraing. Zij was dagloonster, woonde ook in Seraing en was 46 jaar. Zij was de weduwe van Jean Kinzinger die in 1882 was overleden.
Uit het eerste huwelijk werden geboren
S.8a. Joseph Vanwersch, zoon van 7, geboren Seraing 16 december 1854, trouwde Seraing 16 februari 1879 Marie Henriëtte Istace, geboren Seraing 23 januari 1857, dochter van Henri Francois Joseph Istace en Marquerite Baisain.
1879: Bij hun huwelijk in februari was Joseph 24 jaar en mijnwerker, Henriëtte was 22 jaar. Hij kon niet schrijven Henriëtte wel en ondertekende mede de huwelijksakte.
In maart van dit jaar werd hun zoon Henri geboren. Vader was mijnwerker. Zij woonden in de Rue Basse Maruhaye, Seraing. Hij kon niet schrijven.
1880: Bij de geboorte van Joseph was vader 26 en mijnwerker. Moeder was, volgens de geboorteakte 23 jaar. Zij woonden in de Rue de l’ Echelle in Seraing.
1888: Bij de geboorte van Marcel was vader 34 jaar en mijnwerker. Moeder was 31 jaar. Zij woonden nog steeds in de Rue de l‘Echelle.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.8b. Willem Hubert Vanwersch, zoon van 7b, geboren Kerkrade 25 juni 1868, wonend in Bleijerheide (Kerkrade), overleden Kerkrade 18 november 1950, trouwde Kerkrade 19 september 1892 Maria Agnes Lennertz (Lennerts, Lennarts, Lenaartz), geboren Kerkrade 21 februari 1870, overleden Kerkrade 27 juni 1933, dochter van Arnold Joseph Lennertz en Anna Elisabetha Kockelkorn.
Volgens het bidprentje van dochter Agnes werd haar vader Hubert van Wersch genoemd. Hij ondertekende de geboorteakte van zijn oudste zoon Johan met H. Van Wersch, terwijl de ambtenaar de naam aan elkaar schreef. De overlijdensakte van zijn dochtertje Maria Josephina ondertekende hij met Hub Van Wersch.
1892: Met zijn vrouw werd hij in Kerkrade ingeschreven waar hij mijnwerker was.
1895: Voor notaris Moors in Kerkrade gaf hij op 2 maart 1895 een obligatie (schuldbekentenis) van ƒ 200 aan Jan Renier Jorissen.
Op 3 juni 1895 gaf hij en zijn vrouw Maria Lennartz een obligatie (schuldbekentenis) van ƒ 2160 aan Peter Jozef Niessen.
1898: Bij de geboorte van Josepha was vader 30 jaar en herbergier in Bleijerheide.
1899: Bij de geboorte van Josephina was vader 30 jaar en barbier in Bleijerheide. Hij tekende de geboorteakte met H Van Wersch.
1902: De zes nabestaanden van zijn schoonouders verkochten in zijn herberg in Bleijerheide het huis met stal en tuin in de Hoef in Bleijerheide, zes stukken bouwland en een boomgaard. Zij kregen ieder ƒ 268,27 uitbetaald.
1903: Hub leende weer van Peter Joseph Niessen, winkelier aan het Mundgen in Bleijerheide ƒ 767. Hij betaalde hiervoor 5% rente en gaf zijn huis als onderpand.
1905: Uitbetaling van de openbare verkoop van de huizen van zijn vader. Totaal werd aan de kinderen van Wersch (dus ook zijn broers en zussen) ƒ 3.825,45 uitbetaald
1906: Bij de geboorte van Willem was vader barbier en herbergier in Bleijerheide.
1909: In de krant van december 1909 staat dat hij failliet was verklaard als caféhouder te Bleyerheide Kerkrade. Hij was al vanaf 1898 herbergier geweest.
1910: Bij de geboorte van Arnold was vader mijnwerker en woonde Bleijerheide. Hij tekende weer met H Van Wersch.
1925: Hij is nog steeds herbergier in de Bleijerheidestraat 74 want hij kreeg toen een nieuwe drankvergunning.
Hoewel in de geboorteaktes de ambtenaar steevast Vanwersch schreef, tekende vader alle aktes met H. (of Hub) Van Wersch.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.8c. Frans Willem Hubert van Wersch, zoon van7c, geboren Simpelveld 20 november 1854, overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding, Aken 28 mei 1907, trouwde Aken 8 januari 1890 Joanna Maria Ehrens (Errens), geboren Ubach (D.) 12 augustus 1864, overleden aan haar lever in Aken 13 november 1921, dochter van Jan Mathias Errens en Helena Catharina Savelberg.
Toen hij in dienst moest was hij brouwer.
1869: Als 15 jarige vertrok hij naar Laurensberg.
1871: Hij kwam terug en woonde weer in Bocholtz.
1889: Hij vertrok nu naar Aken om te trouwen en was 35 jaar. Zij gingen in de Victoriastrasse 25 in Aken wonen.
1893: Bij de geboorte van hun zoon Leonard Hubert was vader Viktualenhändler in de Ottostrasse Aken.
1899: Hun zoon Daniel werd in de Ottostrasse 89, Aken geboren.
1921: Zijn vrouw overleed in de Victoriastrasse 25, Aken, 57 jaar oud. Zij werd in de overlijdensakte Errens genoemd.
Uit dit huwelijk werden in Aken geboren
S.8d. Gerhard van Wersch, zoon van 7d, geboren Aken 11 maart 1882, overleden 25 augustus 1914, trouwde 1: Frelenberg 11 oktober 1907 Anna Catharina Backhaus, geboren Frelenberg 30 december 1883, overleden Frelenberg 29 mei 1909, 25 jaar oud, dochter van Christianus Joseph Backhaus en Maria Gertrudis Mengler,
trouwde 2: Frelenberg 24 april 1914 Kornelia Hubertina Backhaus, geboren Frelenberg 27 juni 1889, dochter van Christian Joseph Backhaus uit Frelenberg en Maria Gertrud Mengeler.
1907: Bij zijn huwelijk is hij Fuhrknecht, zij is dienstmeid.
1914:Bij zijn tweede huwelijk was hij Knopfbrenner. Kornelia was dienstmeid.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.8f. Joseph Hubert (Jupke) van Wersch, zoon van 7f, Simpelveld 8 januari 1871, overleden Simpelveld 10 juni 1932, trouwde Bavigne (Luxemburg.) 2 mei 1905 Anna Wark, geboren Bavigne 3 maart 1877, overleden na een langdurig met geduld gedragen lijden, geheel overgegeven aan Gods H. Wil, Simpelveld 14 mei 1949, dochter van Johann Wark en Maria Kresse.
1889: Jupke werd in 1889, op 18-jarige leeftijd, directeur van de Harmonie Sint Caecilia in Simpelveld. Hij bleef dirigent tot 1923. Hij had een hotel in Simpelveld. In 1905 werd de zaal bij Hotel Van Wersch gebouwd en vanaf toen vonden daar de repetities en uitvoeringen plaats. In de harmonie speelden ook zijn beide broers Max op klarinet en Leo op piston.
Later nam zijn zoon Maxime het over en weer later diens zoon Maurice. Die verkocht het hotel/restaurant in 2000.
1904: Samen met zijn neef Cornelis van Wersch (26 april 1860) waren zij de enige kandidaten voor de functie van gemeentesecretaris. Cornelis van organist en Jupke was bakker. Op 29 december 1904 werd Cornelis beëdigd
1907: Bij hem in huis woonden naast zijn vrouw en kinderen, ook zijn broer Leo en zijn zwager Nicolaas Wark die student was.
1923: In 1923 begon Jupke met zijn Witte Bioscoop. De Witte Bioscoop was een keten van bioscopen die films vertoonde die geschikt waren voor katholieken. Deze organisatie was ergens in 1911 in Amsterdam ontstaan om de zedelooze films te bestrijden en werd mede gesteund door minister-president Ruys de Beerenbrouck en de Nederlandse bisschoppen. Jupke kwam laat met zijn bioscoop. De eerste Witte Bioscoop was er in 1911 en al gauw volgde Utrecht, Heerenveen (1912), Gouda, Tilburg (1913), Oisterwijk (1917), Hoensbroek (1919) en Beverwijk (1922).
1938: In 1938 kon zijn zoon Leo (zie hieronder) vermelden dat de Witte Bioscoop 15 jaar bestond. Dat moest natuurlijk in de krant.
Uit dit huwelijk werden in Simpelveld geboren
Uit dit huwelijk werden geboren
a. Anna Theresia Apolliana Maximiliana Jacoba Havenith, geboren Heerlen 26 november 1931, overleden Heerlen 19 november 2006 trouwde Simpelveld 7 april 1953 Frans Hubert Reinders, geboren Simpelveld 25 maart 1924, overleden Mechelen 27 oktober 2003, zoon van Antoon Joseph (Toon) Reinders en Maria Hubertina (Tiny) Jacobs.
b. Jozef Maximiliaan Anna (Max) Havenith geboren Heerlen 18 januari 1933, overleden Kerkrade 8 augustus 2010, trouwde Mia Boers.
c. Leonardus Jacobus Havenith, geboren Simpelveld 30 mei 1934, (tweeling met d), overleden Diamantina, Brazilië 3 augustus 2020, trouwde Carmen Lúcia Rocha.
Op 11 september 1962 kreeg hij een verblijfsvergunning voor Brazilië. Zijn adres in Nederland was Seminarieweg 26, Nw Ginneken. Hij was priester (sacerdote catolico)
Na zijn priesterwijding is hij als missionaris naar Brazilië vertrokken waar hij werkzaam was als priester en dokter in de armste gebieden. Een jaar of 30 geleden is hij echter uitgetreden om een familie te stichten.
d. Josephus Antonius (Jo) Havenith, geboren Simpelveld 30 mei 1934,(tweeling met c) overleden Clearwater, Florida (USA) 24 februari 1980.
e. Maria-Anna Isabel Havenith trouwde Antoon Frans Jongen, geboren Simpelveld 12 april 1929, overleden Maastricht 23 mei 2008.
f. Marie-Elise Dominica Havenith (Marlies) trouwde Erich Xaver Braun.
g. Guillaume Giovanno Jacques (Giovan) Havenith geboren Simpelveld 17 augustus 1944, ongehuwd overleden Bocholtz 29 december 2009.
S.8g. Jan Hubert Xaverius van Wersch, zoon van 7f, (zijn bidprentje zegt: Johannes Xaverius Hubertus), geboren 5 februari 1875, overleden Heerlerbaan 7 april 1938. Hij was Chevalier du merité agricole de France, leraar aan de Rijkslandbouwschool in Sittard, hoteleigenaar in Simpelveld en cafébaas in Terwinselen, in Huy, Tihange (B), Simpelveld, Amay, en uiteindelijk in Gulpen Hij was drukker in Maastricht en Sittard.
Trouwde Valkenburg 24 april 1919 Maria Helena Lepage, geboren Maastricht 8 februari 1881, overleden Heer 20 juli 1943, dochter van Hubertus Lepage en Maria Christina Dukers.
Marie Lepage had al twee kinderen . Xavier nam bij zijn huwelijk de zoon van Maria aan als zijn stiefzoon. Haar dochter werd uit de buitenechtelijke relatie met Xavier geboren. Marie was toen wel getrouwd met Jean Marie van Aelst, maar leefden gescheiden van hem. Die twee scheidden pas in 1918.
1938: Op zijn bidprentje staat dat hij ongehuwd was. Zo vreselijk vond zijn familie het dat hij met een gescheiden vrouw getrouwd was. Zij werden dan ook niet bij elkaar begraven. Xavier werd, omdat hij een gescheiden vrouw getrouwd had, op ongewijde aarde in Simpelveld begraven. Zijn weduwe Marie Lepage werd in Landgraaf begraven.
Voor het huwelijk werd geboren
S.8h. Willem Hendrik Von Weersch / van Wersch, zoon van 7g, (ook wel Joannis Guilelmus, Jan Willem, Willem Hendrik van Weersch), geboren Wijlre 17 mei 1846, overleden Klimmen 11 augustus 1884, landbouwer, trouwde Wijlre 19 januari 1874 Maria Hubertina Schellings (Schillings), geboren 7 september 1848, overleden Hulsberg 28 maart 1928, dochter van Jan Petrus Schillings en Anna Margaretha Lortij.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.8i. Jan Hubert (Jan) van Wersch, zoon van 7h, geboren 9 januari 1880, althans dat staat op de gemeentelijke aangifte. Op zijn bidprentje staat dat hij geboren is in Voerendaal op 1 januari 1880. De juiste datum is inderdaad 9 januari. Na een korte ziekte overleden in Klimmen op 8 december 1954, trouwde Klimmen 16 februari 1911 Maria Elisabeth Laeven, geboren Klimmen 14 augustus 1881, overleden Ransdaal 10 augustus 1970 dochter van Pieter Hubertus Laeven en Maria Christina Pluijmaekers.
Klik op een foto voor vergroting.
Jan trouwde met Elisabeth Laeven. Zijn zus Anna trouwde met de broer van Elisabeth Laeven.
1911: Op 15 februari 1911 maakte hij zijn testament op voor notaris Lemmens uit Klimmen. Jan woonde in het Klimmenderhuisje en was landbouwer in Klimmen.
Circa 1925: Jan was bestuurslid van de Harmonie De Berggalm. Zijn zwager Funs Laeven ook, de man van zijn oudste zus.
Uit dit huwelijk werden geboren
Zij hadden de hoeve Nieuw Erenstein in Kerkrade.
Uit dit huwelijk werd geboren
a: Herman Waelen.
S.8j: Wilhelm van Wersch, zoon van 7i, geboren Bergstein 19 augustus 1826, overleden Zuckmantel 26 januari 1890,
trouwde 1: Wenen parochie Sankt Johann am Steinfeld, 12 juli 1858 Amalia Schullenhofer, overleden Wenen Enzesfeld parochie 21 februari 1867, zij was 26 jaar, longkwaal, dochter van Mathias Schullenhofer en Maria Seiser.
trouwde 2: Wenen, parochie Bruck an der Leitha 3 november 1868 Franziska Sperlbauer, geboren 3 maart 1836, overleden Tsjechië 28 augustus 1907, dochter van Ignaz Sperlbauer en Franziska Markowitsch
1868: Hun huwelijk: Hij woont Hirtenberg 15. Hij was Werkführer
29 januari 1890: Bij zijn overlijden schreef de krant:
Zuckmantel, 27. Jänner. (Begräbniss, Gesang- und Musikverein.) Sonntag, den 26. d. Nachmittags 3 Uhr fand unter großartiger Betheiligung der hiesigen Bevölkerung. und der Vereine das Begräbnis des Hrn. Wilhelm van Wersch, Walzmeister des Teplitzer Walzwerkes, statt. Der Gesangs und Musikverein Zuckmantel-Kleinaugetzd dessen beitragendes Mitglied der Verstorbene war, sang sowohl beim Trauerhause als auch beim offenen Grabe stimmungsvolle Trauerchöre und ehrte sein Andenken durch Widmung eines prachtvollen Kranzes.
Möge dem Verstorbenen, der sich durch sein offenes Wesen die Liebe Aller zu erringen wusste, die Erbe leicht sein!.
In dezelfde krant van 29 januari 1890 staat een redactioneel stukje waarin oa staat dat hij lid was van de Gesang und Musikverein, werd begraven op zondag 26 januari 1890 om 3 uur. Onder grote belangstelling. Het koor zong bij het sterfhuis en bij zijn open graf
19 september 1914: In Teplitz-Schönauer Anzeige:
Een aantal namen wordt genoemd onder het hoofdstuk Spenden-Ausweis. Mensen die geld gaven voor de gewonde soldaten en voor het Rode Kruis.
Ook gaven mensen gouden en zilveren voorwerpen. Zo ook hun kinderen Elsa van Wersch en Wilhelm v Wersch.
Uit dit eerste huwelijk werden geboren
S.8ja. Peter van Wersch, zoon van 7i, geboren Bergstein 9 maart 1834, overleden Bergstein 25 februari 1905, trouwde Bergstein 17 oktober 1859 Anna Eva Hürtgen, geboren 7 april 1837, overleden 38 jaar oud Brandenberg 16 juni 1875, dochter van Johann Stephan Hürtgen en Anna Maria Hürtgen.
1875: Zij overleed een paar maanden na de geboorte van haar dochter.De pastoor schreef Vanwersch.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.8k. Arnold Joseph van Wersch, zoon van 7j, geboren Bergstein 15 december 1828, trouwde Berg Nideggen 22 november 1862 Caecilia Eva Hassel, geboren ca 1841, overleden Nideggen 28 maart 1880.
1877: Durch Akt des Gerichtsvollziehers Junker zu Nideggen vom 5. Februar 1800 sieben und siebenzig hat die gewerblose Cäcilia Hossel zu Nideggen, Ehefrau des daselbst wohnenden Schneiders Joseph van Wersch, gegen ihren Ehemann die Gütertrennungsklage zum Königlichen Landgerichte zu Aachen erhoben und den Unterzeichneten zu ihrem Anwalte bestellt.
Aachen, den 6. Februar 1877.
Vetaling: Bij akte van de deurwaarder Junker van Nideggen van 5 februari 1800, zeven en zeventig, heeft Cäcilia Hossel uit Nideggen, echtgenote van de aldaar wonende kleermaker Joseph van Wersch, een vordering tot boedelscheiding tegen haar echtgenoot ingesteld bij de koninklijke arrondissementsrechtbank van Aken en ondergetekende tot haar advocaat benoemd.
Aken, 6 februari 1877. Wachendorf (Thissen).
Blijkbaar kwam het toch weer goed want 1880 een tweeling.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.8l. Heinrich Joseph van Wersch, zoon van 7j, geboren Bergstein / Schmidt Montjoie 16 november 1835, overleden Brück Nideggen 24 januari 1913,
trouwde 1: Hausen 22 mei 1870 Anna Gertrud Herpertz, geboren ca 1841, overleden Nideggen 1 september 1871, dochter van Johannes Theodorus Herpertz en Elisabeth Willemsen.
trouwde 2: Montjoie 24 mei 1872 Anna Magdalena Wilden, geboren Vossenack (D) 29 oktober 1842, overleden Nideggen 4 augustus 1904, dochter van Peter Wilden en Anna Maria Stöckeler.
1879: Bij het overlijden van hun dochter Maria was hij is kleermaker. Zij woonden in Brück (= Nideggen).
1904: Haar overlijden. Aangifte deed zoon Mathias. Heinrich leefde nog en was kleermaker. Hij woont in Brück, Nideggen.
1913: Zijn overlijden werd door zoon Mathias fabrieksarbeider, aangegeven.
Uit het tweede huwelijk werden geboren
S.8la: Johann Mathias van Wersch, zoon van s.7j, geboren Bergstein 15 september 1838, overleden Nideggen 21 augustus 1890, trouwde Maria Agnes Tingarts, geboren: ca 1857, overleden 61 jaar Nideggen 13 mei 1919.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.8m. Franz Carl van Wersch, zoon van 7k, geboren, Bergstein 13 december 1827, overleden Roland (bij Bergstein) 21 mei 1896, 68 jaar, trouwde Bergstein 12 mei 1860 Maria Magdalena Balduin geboren Roland ca 1835, overleden Roland 26 januari 1899 , dochter van Friedrich Balduin en Gertrud Dresen.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.8n. Johann van Wersch, zoon van 7l, geboren Imgenbroich 16 november 1847, overleden St. Vith 2 januari 1907, trouwde Roetgen 7 januari 1882 Maria Katherina Sebaldt, geboren Löwenbrucken (Trier) 3 februari 1859, overleden Bonn 9 mei 1937.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.8o. Ewald van Wersch, zoon van 7l, geboren Imgenbroich 8 juni 1856, overleden Aan (D) 17 januari 1917, trouwde Aken 1889 Elisabeth Merkelbach, geboren Monschau 2 mei 1859, overleden Aken 22 december 1939.
1889: Ewald was bij zijn huwelijk boekhouder.
1898: Bij de geboorte Maria Johanna woonden zij in de Jülicherstrasse 7, Aken waar hij koopman was.
1910: Bij het overlijden van hun dochter Maria Johanna waren zij al naar de Lütticherstrasse 20, Aken verhuisd.
1912: Ewald richt samen met Herman Baner en Johann Adolf Charlier de handels handelsgezelschap G H & J Croon.
1917: Ewald overleed als koopman.
1917: In de Duitse krant Echo der Gegenwart plaatsten de Beambten und Arbeiter der Firma G.H. & J. Croon Tuchfabrik een overlijdensadvertentie.
Een dag later plaatste de voorzitter van de Armenkas ook een advertentie.
Een dag later in dezelfde krant plaatste de voorzitter van de Armenkas ook een advertentie: Der Armenbezirksverein III E.
Lange Jahre in der Armenpflege tätig, sicherte er sich durch seine Leutseligkeit, sein Schlichtes und bescheidenes Wesen, seine Liebe zu den Armen, in den Herzen seiner Amtsgenossen sowie der Armen eiin ehrenhaftes Andenken.
Uit dit huwelijk werden in Aken geboren
S.8p. Johann Josef Van Weersth, zoon van 7o, geboren Mouland (B) 31 mei 1849, overleden Forst 11 oktober 1908, trouwde 4 juni 1881 Maria Hubertine Smeets, geboren Voerendaal 30 september 1850, overleden Aken 27 juni 1932, dochter van Mathias Smeets en Catharina Snackers.
Zij kregen volgens zijn bidprentje, zes kinderen waarvan er een voor 1908 en een zoon voor 1932 al gestorven waren. Twee getrouwde zonen en twee dochters waarvan een getrouwd en elf kleinkinderen stonden bij het graf.
1876: In de Stamboeken Nederland Indisch Leger werd hij Van Weersth genoemd. Op 7 oktober 1876 nam hij in Maastricht vrijwillig dienst als soldaat voor zes jaar bij de Koloniale Troepen en ontving daarvoor f. 300 handgeld. Op 28 oktober 1876 vertrok hij met de SS. Prinses Amalia uit het Nieuwe Diep naar Indië. Er stond nog bijgeschreven: is behept met niet hinderlijke zeer geringe verstijving der linkerwijsvinger.
1879: Op 20 januari 1879 kreeg hij toestemming wegens ziekte tijdelijke ligchamelijke ongeschiktheid, om naar Nederland te gaan. Dit gebeurde op 12 maart 1879 met de SS. Maduro en kwam op 1 mei 1879 in Amsterdam aan. Hij had blauwe ogen en blond en was 1,67 groot.
Jean Joseph van Weersth, geboren Mouland 31 mei 1849 kwam op 27 juni 1879 naar Maastricht. Op 4 september 1878 woonde hij in de Brugstraat 1037, door het nummer staat een streep. Hij kwam uit Harderwijck. Harderwijk: daar was het koloniaal Werfdepot, een legeronderdeel dat rekruten wierf voor Indië. Hij vertrok uit Maastricht op 2 juli 1879 naar Ehlendorp bij Aken.
1881: Bij zijn huwelijk woonde hij op Gut Horn bij Aken en zij woonde in Goers. Hij was knecht.
1885: In mei 1885 kreeg hij een bewijs van Nederlanderschap omdat zijn vader in Nederland geboren was. Op het Nationaliteitsbewijs stond zijn naam geschreven als Jan Joseph Vanwersth. Hij was arbeider en woonde sinds 1883 in Burtscheid. Ook zijn vrouw en kinderen waren nu Nederlanders. Hij moest hiervoor ƒ 1,35 betalen. Hij had ook een brief aan de burgemeester geschreven met de geboortedatum van zijn vader, maar niet van zijn moeder. Hij schreef dat zijn moeder in Sint Geertruid geboren was. Zijn vader, schreef hij, had enige maanden voor zijn geboorte in Mouland gewoond. Een jaar na zijn geboorte verhuisden zijn ouders en hij naar Wijlre. Hij had aan de Nationale Militie voldaan.
1908: Bij zijn overlijden was hij melkhandelaar in Aken.
Uit dit huwelijk werden o.a. geboren
S.8q. Franciscus Josephus Van Weersth, zoon van 7o, geboren Wijlre 14 maart 1851, overleden Aken 8 mei 1909, trouwde Eupen 29 augustus 1878 Petronella Heinrichs, geboren Eupen 25 januari 1851, overleden Eupen 26 mei 1920, dochter van Nicolaus Heinrichs en Maria Catharina Müller.
1870: Notaris Hoho uit Wittem maakte een akte op waarin stond dat Maria Anna van Weersth, getrouwd met Frans Joseph Vandenhoven, en haar broer Frans van Weersth, landbouwer te Kettenis, (bij zijn huwelijk in 1878 woonde hij nog steeds in Kettenis), land verkochten aan een derde partij. Deze Frans was voogd over Jozef en Frans van Weersth.
1883: De familie woonde in Verviers. Voordien woonden zij in Burtscheid (D). In Verviers (B) was hij wever. Beiden waren 32 jaar. Zij woonden in de Rue des Fabriques 29, Verviers.
1901: Zij woonden in Heerlen en kwamen uit Aken. In november 1901 vertrok hij weer naar Aken. Hij stond ingeschreven als handelaar.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.8r. Mathias van Weersth, zoon van 7o, geboren Dudelange (L) 4 oktober 1860, overleden 7 februari 1930, trouwde Moyeuvre 4 april 1883, Moyeuvre-Grande (F) Anna Gridel, geboren Moyeuvre-Grande 12 november 1863, overleden Nancy maart 1945.
1883: Bij haar huwelijk verloor zij de Franse nationaliteit omdat zij met een genaturaliseerde buitenlander trouwde.
1922: Bij het huwelijk van zoon Gabriel was vader mijnwerker. Mathias en Melanie woonden toen in Joeuf. Mathias van Weersth werd in 1922 genaturaliseerd tot Fransman, hij was Manoeuvre =ongeschoolde arbeider.
Uit dit huwelijk werden geboren
1912: hun huwelijk: Zij tekende de akte met Marceline Van Weersth
10 juni 1913: L’Est républicain
Tapage injurieux. – Les époux Van Weersth, demeurant 24, rue du Commerce, sont en désaccord avec leur gendre, M.Fernand Trognon, boulanger, et chaque fois qu’ils le voient passer ils ne manquent pas de l’apostropher et de lui dire des choses désagréables.
M. le commissaire de police fut un jour témoin d’une scène de ce genre qui eut lieu devant la demeure des époux Van Weerst.
Ceux-ci, par leur fenêtre, injuriaient grossièrement le mari de leur fille, à la grande joie des voisins et des passants. Le magistrat a dû verbaliser pour faire cesser le scandale.
Vertaling
Beledigend geluid. – Het echtpaar Van Weersth, dat aan de Rue du Commerce 24 woont, heeft onenigheid met hun schoonzoon, Fernand Trognon, een bakker. Iedere keer als ze hem voorbij zien komen, laten ze het niet na om tegen hem te schreeuwen en vervelende dingen te zeggen.
Op een dag was de politiecommissaris getuige van zo’n tafereel voor het huis van de Van Weerst.
Vanuit hun raam waren ze de man van hun dochter grof aan het beledigen, tot groot vermaak van buren en voorbijgangers.
De magistraat moest een boete uitschrijven om een einde te maken aan het schandaal.
1914: Hij werd op 2 augustus 1914 weer opnieuw ingelijfd in het leger bij het 113e regiment infanterie. Op 16 oktober 1916 bij het 5e regiment, Ontslagen 10 juli 1919.
1920: Hun scheiding werd gepubliceerd op 26 augustus 1920, maar was al op 10 juli 1918 voor de rechtbank uitgesproken. Op 19 juni 1919 ingeschreven, bevestigd door de deurwaarder op 24 oktober 1919 en gepubliceerd 26 augustus 1920. Zij was militaire verpleegster en woonde Chatel Guyon en hij woonde Joeuf.
Au profit du mari et aux torts et griefs de la femme avec tous ses conséquences légales.
vertaald: In het voordeel van de man en in het nadeel van de vrouw met alle juridische gevolgen van dien.
S.8s. Johann Baptiste van Weersth, zoon van S.7o, geboren Dudelange 18 maart 1863, overleden Mancieulles 28 maart 1928, trouwde Catharina Bertrand, geboren Hayange 10 oktober 1865, overleden Mancieulles 16 april 1926, dochter van Antoine Bertrand en Anna Pastant.
Uit dit huwelijk werden geboren
Uit dit huwelijk werden één kind geboren.
s.8sa. Friedrich Joseph Van Weersth zoon van s.7o, geboren Moyeuvre Grande 17 oktober 1867, trouwde Moyeuvre Grand 20 januari 1890 Marie Clausse, geboren Lexy 25 augustus 1868, dochter van Ferdinand Clausse en Margaretha Tehe.
1890: Bij hun huwelijk is hij mijnwerker.
1899: Bij de geboorte van Angeline schreef de ambtenaar Frederic Joseph Van Weersh (zonder c of zonder t). Frederic was 32 jaar, mijnwerker en zij woonden in Joeuf. Hij ondertekende de akte met Van Weersth Frederic Marie Clausse was 31.
1901: Bij de geboorte van François was vader 33, nog steeds mijnwerker en wonend in Joeuf Génibois.(dat is provincie Meurthe et Moselle).
1919: Bij het huwelijk van Angelina woonden haar ouders in Homécourt, Rue Mirabeau 5. Hij was mijnwerker.
Uit dit huwelijk werden o.a. geboren
S.8t. Peter Joseph Nikolaus Franz (Franz) van Weersth, zoon van 7p, geboren Kettenis 4 juli 1869, overleden 8 augustus 1936, landbouwer, trouwde Hergenrath (B) 25 april 1900 Philomena Maria Brouwers, geboren Hergenrath 8 maart 1875, overleden Hauset 5 februari 1963 dochter van Johann Brouwers en Maria Ida Huynen.
Uit dit huwelijk werden geboren
1960: Tot priester gewijd daarna ging hij als missionaris naar Congo. Dat land was net onafhankelijk van België geworden. De Landfraugilde Hauset steunden hem. Mede dank zij zijn tantes Anna en Barbara van Weersth en zus Philomene. Anna was tevens de oprichtster van de Missionfreunde Hauset.
2021: Bij zijn overlijden was hij voorzitter geweest van de Eurojugend in Aken en ere-lid van het Joyfull Spirit Chores in Raeren.. Begraven in Hauset kerkhof.
Joseph Timmermann wurde als Spross der Eheleute Peter Timmermann und Elisabeth van Weersth 1932 in der Brennhaag in Hauset (Ostbelgien) geboren. Seine “wirren” Schuljahre, wie er schreibt, verbrachte er zunächst in der Volksschule in Hauset. Dann brach der Krieg aus und verschiedene Erlebnisse prägten sein Leben, Joseph weigerte sich zu lernen. Sein Vater schickte ihn dann nach Eupen in die Volksschule in der Hisselsgasse (inzwischen Adolf-Hitler-Schule). Joseph erinnert sich dass es wohl Pfarrer Trenz war, der ihn zum Priestertum hinführte. Nach einem weiteren Jahr in der Schule in Hauset bei Hauptlehrer Jules Cravatte kam er auf Vermittlung von Pfarrer Becker ins Missionskolleg der Steyler Missionare nach Overijse. Das Noviziat und das Studium der Theologie absolvierte Joseph bei den Steyler Missionaren in Sankt Augustin. Bei der Musterung in Brüssel entschied sich Joseph für eine Missionstätigkeit im Kongo. Sein Traum “ich will nach Afrika” sollte wahr werden. 1959 wurde er bei den Steyler Orden zum Priester geweiht und 1960 feierte Joseph Primiz in seinem Heimatdorf Hauset. Was danach folgte ist ein bewegtes Leben im Dienste der Mitmenschen. Seine Lebenserinnerungen hat Pater Joseph Timmermann OVD nun aufgezeichnet. Sein Augenlicht hat in den letzten Jahren sehr gelitten, er ist heute nahe zu erblindet. Die aus Hauset stammende Autorin Maryanne Becker geborene Hamel, hat in mühevoller Kleinarbeit die Notizen und Skripte von Pater Joseph Timmermann zu einem wunderbaren, lesenswerten Büchlein aufbereitet. Die Lebenserinnerungen tragen den Titel “Der verkannte Mensch” und zeigen, wie Pater Joseph in den verschiedenen Etappen seines Lebens manchmal mit seinem Schicksal haderte, aber vor allem mit seiner Obrigkeit. Er fühlte sich stets falsch verstanden. Für ihn stand der Mensch im Mittelpunkt. So war es keine Überraschung das er gegen Ende seines Wirkens für seinen sozialen Einsatz und seine Verdienste im Bereich der Menschlichkeit von Johannes Rau den Verdienstorden des Landes Nordrhein-Westfalen erhielt. Gerade in Aachen hatte Pater Joseph zuletzt viele Jahre in verschiedenen sozialen Bereichen gewirkt, auch im Knast auf Moulenshöh (Adalbertsteinweg).
Vertaling:
Joseph Timmermann werd in 1932 geboren als zoon van Peter Timmermann en Elisabeth van Weersth in Brennhaag in Hauset (Oost-België). Zijn “verwarde” schooljaren, zoals hij schrijft, bracht hij aanvankelijk door op de lagere school in Hauset. Toen brak de oorlog uit en verschillende ervaringen gaven zijn leven vorm; Joseph weigerde te leren. Zijn vader stuurde hem toen naar de basisschool in de Hisselsgasse in Eupen. Joseph herinnert zich dat het waarschijnlijk pater Trenz was die hem in de richting van het priesterschap leidde. Na nog een jaar op de school in Hauset bij hoofdonderwijzer Jules Cravatte, werd hij door pater Becker naar het missiecollege van de missionarissen van Steyler in Overijse gestuurd. Joseph voltooide zijn noviciaat en theologische studies bij de missionarissen van Steyler in Sankt Augustin. Op het examen in Brussel koos Joseph voor missiewerk in Congo. Zijn droom “Ik wil naar Afrika” ging in vervulling. In 1959 werd hij priester gewijd door de orde van Steyler en in 1960 droeg Joseph zijn eerste mis op in zijn geboortedorp Hauset. Wat volgde was een bewogen leven in dienst van anderen. Pater Joseph Timmermann OVD heeft nu zijn memoires opgetekend. Zijn gezichtsvermogen heeft de laatste jaren erg geleden en hij is nu bijna blind. De schrijfster Maryanne Becker, geboren Hamel, afkomstig uit Hauset, heeft de aantekeningen en geschriften van pater Joseph Timmermann nauwgezet tot een prachtig boekje verwerkt dat het lezen meer dan waard is. De memoires zijn getiteld Der verkannte Mensch – Memoiren von Pater Timmermann en laten zien hoe pater Jozef soms worstelde met zijn lot in verschillende fasen van zijn leven, maar vooral met zijn autoriteiten. Hij voelde zich altijd onbegrepen. Voor hem stonden mensen in het middelpunt van de belangstelling. Het was dan ook geen verrassing dat hij tegen het einde van zijn werk uit handen van Johannes Rau de Orde van Verdienste van de deelstaat Noordrijn-Westfalen ontving voor zijn sociale inzet en zijn diensten aan de mensheid. Vooral in Aken werkte pater Jozef jarenlang op verschillende sociale terreinen, onder andere in de gevangenis aan de Moulenshöh (Adalbertsteinweg). Klik hier voor foto’s.
d. Helene Timmermann.
e. Johann Timmermann.
f. Maria Timmermann.
g. Helmut Timmermann.
S.8u. Hubert Joseph van Wersch, zoon van 7q, geboren Wittem 7 februari 1864, landbouwer, wonend in Mechelen (Wittem), overleden Mechelen 18 december 1944, trouwde Vaals 21 februari 1895 Maria Anna Gerardina Ramakers (Ramaeckers), geboren Klimmen 12 mei 1863, overleden Mechelen 1 februari 1931, dochter van Jan Willem Ramaekers en Maria Catharina Huntjens.
1890-1895: Hij en zijn vrouw Maria Anna Gerardina Ramakers wonen Mechelen nummer 135. Hij kwam in mei 1895 van nummer 125 en zij kwam in 1895 uit Vaals.
1901: Bij de geboorte van hun zoon was vader 37 jaar en landbouwer. Zij woonden in Mechelen. Hij tekende de akte met H J van Wersch.
25 november 1900: Hij maakte zijn testament op, woonde in Schweiberg en was landbouwer. Hij liet zijn vrouw het vruchtgebruik met vrijstelling van borgtocht mijnes geheel nalatenschap niets daarvan uitgezonderd.
22 augustus 1904: Coenen is landbouwer in Eijserheide. Hij ruilt met zijn zwager Josef (s.6 hierboven ) ieder twee stukken bouwland bij de Cosberg in Wittem. Josef bedingt wel in de akte dat hij het recht heeft om over het land van Coenen met kar en paard te rijden om naar zijn daarachter gelegen perceel gemeente Wittem te komen alleen om het slaghout van laatstbedoelde perceel weg te halen.
1913: Hij gaf het overlijden van zijn oom Johann Josef van Wersch aan, Hubert was landbouwer in Mechelen en zei 49 te zijn. Hij was feitelijk 47.
1944: Bij zijn overlijden woonde hij in Schweiberg, Mechelen. Zijn vrouw werd Ramaekers genoemd.
Uit dit huwelijk werd geboren
S.8v. Willem Jan Joseph van Wersch, zoon van 7q, geboren Mechelen 10 maart 1871, overleden Mechelen 20 april 1941, Raadslid der gemeente Wittem, trouwde 1 augustus 1901 Anna Maria Wilhelmina Kockelkorn, geboren Wittem 21 juli 1882, overleden Sint-Oedenrode 15 juni 1971, dochter van Leonard Kokkelkorn en Anna Maria Lardinois.
Uit dit huwelijk werden in Mechelen geboren
S.8w. Jan Hubert Alphons van Weersch (roepnaam Alphons), zoon van 7r, geboren Mechelen 5 maart 1868, overleden Vaals 24 april 1944, dagloner, trouwde Vaals 20 oktober 1902 Anna Maria Adang, geboren Vaals 12 mei 1875, fabriekarbeidster bij haar overlijden, overleden Vaals 27 februari 1947, dochter van Leonard Adang en Gertruid Zimmermann. Aangever was Leonard Hubert Vanweersch.
Ook hier weer: waar de ambtenaar in de akten Van Weersch schreef, tekende Alphons de akten steeds met A. van Wersch. Zij woonden in de Tentstraat 61 in Vaals en later in de Bloemendalstraat 15 in Vaals.
1936: Bij het huwelijk van dochter Ida is vader nachtwaker.
1942: Bij hun veertigjarig huwelijksjubileum schreef de krant:
Op Zaterdag 3 October hopen de echtelieden Alf. Van Weersch en Anna Maria Adang den dag te herdenken, waarop zij voor 40 jaren hunne echtverbintenis aangingen. Dhr. Van Weersch is 74 jaren en zijne echtgenoote telt 67 lentes. De beide krasse oudjes mogen zich nog in een goede gezondheid verheugen. Op dezen feestdag zal het den beiden jublilarissen niet aan de noodige en verdiende belangstelling ontbreken en zal de “bouw” weer in feesttooi prijken.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.8x. Joannis Pieter Deonisius Vanweersch (van Wersch en Van Weersch, Peter Vanwersch), zoon van 7r, geboren Mechelen 27 februari 1870, overleden Vaals 31 maart 1944, voerman, trouwde Mechelen 28 april 1898 Maria Adelheid Hubertina Baltus, geboren Vaals 27 januari 1875, overleden Vaals 4 april 1932, dochter van Johan Hubert Baltus en Anna Maria Gielens
Uit dit huwelijk werden in Vaals geboren
S.9-1. François Joseph Vanwersch, zoon van 8, geboren Seraing 30 oktober 1879, trouwde Seraing 14 december 1912 Marie Jeanne Charlier, geboren Grace-Berleur (bij Luik) 16 mei 1885, dochter van Pierre Joseph Guillaume Charlier en Guillemine Dradon.
1903: Hij gaf overlijden van zijn vader aan. Hij was 24 jaar en dagloner. Hij tekende de akte met Van Werts francois, terwijl de ambtenaar hem Vanwersch noemde.
1906: Zij was 21 toen zij als ongehuwd moeder haar kind kreeg. Dat werd bij het huwelijk gewettigd. Bij het tweede kind was zij 25 jaar. In de kantlijn van de geboorteakte staat dat het huwelijk plaats vond, maar ook dat zij op 9 maart 1906 het kind erkende.
1912: Hun huwelijk. Hij was fondeur, 33 jaar en woonde in Seraing. Zij was 27 jaar. Bij het huwelijk werden hun twee kinderen erkend. Hij tekende de akte met Van Wersch J.
1918: Bij de geboorte van Guillemine tekende vader de akte met Vanwersch Francois Joseph.
Zij kreeg voor het huwelijk
S.9. Paul Zenoble Vanwersch, zoon van 8, geboren Seraing 4 oktober 1882, trouwde Seraing 14 november 1908 Valerie Françoise Maria Grosjean, geboren Seraing 11 februari 1881, dochter van Pierre Antoine Grosjean en Marie Josephine Glaudine Noé .
Zijn diensttijd bracht hij door bij de Grenadiers in België.
1905: In de geboorteakte van zoon Jean Louis staat dat zijn ouders op 14 november 1908 trouwden. Zij woonden in de Rue de la Baume in Seraing. Hij was mijnwerker. Hij tekende de akte met Van Wersch Paul, terwijl de ambtenaar Vanwersch schreef. Frans, de broer van Paul, was doopgetuige en hij tekende de akte met Van Wersch Fra. Ook Frans was mijnwerker.
1918: Het gezin was vanwege de oorlog naar Amersfoort gevlucht waar zij opgevangen werden. De volwassen mannen werden van de vrouwen en kinderen gescheiden. Paul was namelijk militair. Hij verbleef in kamp Zeist en zijn vrouw en kinderren verbleven in de Eben Haezerschool in de Coninckstraat in Amersfoort. Op 19 maart 1918 vertrokken zij naar Heerlen. Vele Belgen vluchtten tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Nederland en kwamen ook Amersfoort terecht.
Augustus 1918: Zij vertrokken naar Brunssum.
Voor dit huwelijk werden geboren en bij huwelijk erkend
S.9a. Henri Joseph Vanwersch, zoon van 8a, geboren Seraing 25 maart 1879, trouwde Seraing 16 juni 1900 Josephine Pochon, geboren 14 november 1881, dochter van Francois Joseph Pochon en Marie Louise Piemon.
1900: Bij zijn huwelijk en geboorte van hun zoon is Henri 21 jaar en mijnwerker net als zijn vader. Josephine is couturière en 18 jaar. Zij wonen in Seraing.
1905: Bij de geboorte van Joseph is vader Henri 25 jaar en charretier (= voerman). Zij is 23 jaar. Zij wonen Rue du Buisson in Seraing. Hij tekende de akte met Vanwersch H.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.9ab. Joseph Vanwersch, zoon van 8a, geboren Seraing 9 oktober 1880, trouwde Seraing 23 december 1906 Antoinette Marie Joseph Gilsoul, geboren Seraing 18 januari 1885, overleden Seraing april 1930, dochter van Jean Joseph Gilsoul en Adele Emilie Hanosset.
1905: BIj de publicatie van hun huwelijk woonde hij Rue Morchamps 195 Seraing en zij Rue dus Sentier 95, Seraing.
1906: Bij hun huwelijk was hij 25 en machinist en zij minderjarig, 20 jaar zonder beroep, Getuigen waren oa zijn broer Henri 37 jaar en mijnwerker en haar oom Joseph Istace 47 jaar. Joseph tekende Vanwers Joseph en Henri tekende Vanwersch H.
1907: Bij de geboorte van Emelie is vader 26 jaar, mechanicien en zij woonden in de Rue du Sentier. Moeder is 22 jaar, geen beroep.
Uit dit huwelijk werd geboren
S.9b. Johan Joseph Vanwersch, zoon van 8b, geboren Kerkrade 12 december 1900, overleden Kerkrade 20 oktober 1970, trouwde Kerkrade 2 januari 1925 Maria Geertruida van der Heijden, geboren Eijgelshoven 5 juni 1905, overleden Kerkrade 5 februari 1973, dochter van Hendrik Hubertus van der Heijden en Maria Vrohmen.
1925: De huwelijksakte wordt door Johan ondertekend met J v Wersch en zijn vader tekende met H van Wersch, zonder puntje en los van elkaar waar de ambtenaar hun achternaam aan elkaar schreef.
1943: Hij werkte in 1943 op de mijnen als houwer.
1950: Hij deed de aangifte van overlijden van zijn vader. Jan was 53 jaar, zonder beroep en tekende de akte met van Wersch JJ.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.9c. Philip Vanwersch, zoon van 8b, geboren Kerkrade 7 december 1902, overleden Kerkrade 17 januari 1974, 71 jaar, trouwde Kerkrade 31 januari 1934 Maria Hubertina Schrijbers, geboren Kerkrade 7 november 1907, overleden Kerkrade 5 september 1997, 89 jaar, dochter van Caspar Hubert Schrijbers en Anna Josepha Lenzen.
Tijdens zijn mijnwerkersleven woonde hij Bosveldstraat 84, Kerkrade. Hij werkte als hulphouwer op de Domaniale mijn. Zijn nummer was hhr PK51662 (hhr = hulphouwer). Als Ph. van Wersch (dus los van elkaar) werd hij in januari 1941 lid van de Katholieke Mijnwerkersbond, 38 jaar oud. Zijn zoon werkte op de mijn Julia.
1966: dhr Th. van Wersch (ipv Ph. van Wersch) werd met vele anderen gehuldigd als bondslid van de NKMB: Nederlandse Katholieke Mijnwerkersbond omdat hij 25 jaar lid was.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.9d. Hubert Willem Vanwersch, zoon van 8b, geboren Kerkrade 12 juli 1909, overleden Kerkrade 29 juni 2002, trouwde Kerkrade 25 augustus 1939 Maria Katarina (Ketha) Paffen, geboren Herzogenrath 27 september 1914, overleden Kerkrade 31 mei 2000, dochter van Heinrich Josef Paffen en Maria Katarina Bemelmans.
1948: Hij vierde op 2 november 1948 zijn zilveren jubileum als sleper en ophaal machinist op de Domaniale mijn in Kerkrade. Hij zou 45 jaar lang hier blijven werken.
Uit dit huwelijk werd geboren
S.9e. Arnold Vanwersch, zoon van 8b, geboren Bleijerheide 21 oktober 1910, overleden Kerkrade 9 februari 1997, 86 jaar, trouwde Kerkrade 21 september 1938 Wilhelmina G. (Mina) Ploum, geboren 1916, overleden Kerkrade 19 maart 2002, dochter van Karel Joseph Ploum en Maria Josepha Sevenich.
In zijn mijnwerkerstijd woonde hij Jan Steenstraat 73, Kerkrade. Hij was houwer (hr) op de Domaniale mijn (Dm1236, hr PK 63059). Lid van de Nederlandsche Katholieke Mijnwerkersbond (NKMB) vanaf 25 maart 1940. Hij was toen 30.
1951: Haar ouders wonen bij hen in.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.9f. Leonard Hubert van Wersch, zoon van 8c, geboren 6 februari 1893, winkelier, mijnwerker, schiethouwer op de Mauritsmijn in Geleen, overleden Sittard 1984, trouwde Weert 17 november 1917 Maria Philomena Olischläger, geboren Vaals 23 februari 1895, overleden 9 november 1984, dochter van Willem Jozef Olischläger en Anna Hubertina Frederiks.
Uit dit huwelijk werden geboren
Maria Theresia van Wersch, geboren Hoensbroek 30 november 1922, overleden, trouwde 1946 Harry Weerts, geboren Klimmen 20 januari 1918, overleden, zoon van Joannes Hendrikus Weerts en Maria Philomena Hubertina Somers.
1942: Zij werkte tussen 26 januari 1942 en 17 april 1942 bij Kaiser’s Kaffee Geschäft in Viersen. Hier werkte gedwongen vele Nederlandse vrouwen.
1946: Arolson: Haar naam staat op een Duitse lijst die in opdracht van de geallieerden gemaakt werd. Op de kaart staat een stempel: Ortskrankenkasse, Wesermünde. Kreeg zij een uitkering hiervan? Sinds januari 1943 verbleef zij bij Frau August Huhn in Wesermunde
12 januari 1951: Zij kwamen aan in Fremantle West Australië met de Johan van Oldenbarnevelt. Zij was dressmaker. Hij werd Hendrikus Weerts genoemd en was Building trade worker.
Voor het huwelijk werd geboren
a. Walter Rodulf van Wersch, geboren Geleen 23 juli 1943, overleden Geleen 30 juli 1943, 9 dagen oud.
Uit het huwelijk werden twee kinderen geboren.
S.9g. Christianus Josephus (Josef) van Wersch, zoon van 8d, geboren Frelenberg 19 juni 1908, doopgetuigen Christianus Backhaus en Gertrudis van Wersch uit Palenberg, zus van zijn vader, overleden 26 augustus 1968, trouwde 10 maart 1937 Mathilde Scheufen, geboren 3 december 1913, overleden 28 mei 1989.
Na de 1e wereldoorlog, waarin zijn vader stierf, ging hij met zijn tweede moeder naar Mönchengladbach. Daar leerde hij het vak van slotenmaker. Toen hij zijn opleiding afgerond had, ging hij terug naar Frelenberg. Hier woonde hij bij zijn tante (zus van zijn 1e en 2e moeder).
Op 15 september 1944 werd het gezin naar Hallstadt geëvacueerd.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.9h. Johannes Maximiliaan Hubertus Maria van Wersch, zoon van 8e, geboren in Simpelveld 21 juli 1893, overleden Heerlen ziekenhuis 8 mei 1975, gemeentesecretaris van Simpelveld, trouwde 20 juli 1921 Maria Mechtilde Custers, geboren Amstenrade 9 februari 1894, overleden Kerkrade 21 juli 1976, een maand nadat haar dochter Jeanny overleden was. Dochter van Jan Willem Custers en Maria Catharina Custers.
Huub van Wersch liet veel in Simpelveld bouwen. Nog steeds zijn diverse panden te bewonderen. Enkele voorbeelden: de marechausseekazerne, het politiebureau en de drogisterij van zijn dochter, waar Hubert en Maria later bij gingen wonen.
In maart 1912 werd hij benoemd tot kantoorbediende bij de Post en Telegraafdienst in Simpelveld. Hij was 19 jaar.
1920: Hij schreef op 24 december 1920 een sollicitatiebrief naar de burgemeester voor de functie van gemeentesecretaris.
1921: In januari werd hij, bijna met algemene stemmen, tot secretaris van de gemeente Simpelveld benoemd. Hij was 27 jaar en al tien werkzaam bij de post. Argumenten om hem juist te kiezen waren zijn voorkomendheid en hulpvaardigheid. Hij bleef tot en met 1945 secretaris. Alle vergaderingen werden geopend en gesloten met gebed.
1921: Toen zij in juli trouwden, waarschuwde zij haar man dat geen van de kinderen vernoemd zou worden naar zijn vader: Maximiliaan. Op de ouderlijke boerderij van de familie Custers in Amstenrade waren er al een hond, een paard en een stier die Max heetten.
1921: Zij wonen in de Kloosterstraat B 92, Simpelveld in het huis dat hij had laten bouwen. Door de uitbreiding van Simpelveld en door nieuwe inzichten kregen huizen voortaan huisnummers. Daarom woonden zij in de Kloosterstraat nummer 58. Dit huis werd begin 70-tiger jaren verkocht.
1924: Zijn vader Max nam voor hem waar als waarnemend gemeentesecretaris. Die was al gemeenteontvanger. Hubert kreeg een jaarwedde van f 2100,- Hij was ook agent van de Eerste Zuid-Nederlandsche Verzekerings Maatschappij uit Amsterdam
1970: Enkele jaren voor zijn dood verhuisde hij en zijn vrouw naar hun dochter Jeanny die een drogisterij aan de Kloosterstraat 10 in Simpelveld had.
Uit dit huwelijk werden in Simpelveld geboren
Uit dit huwelijk werden geboren
a. Jos Goicoechea.
b. David Scott Goicoechea trouwde Johanna Tito.
Uit dit huwelijk werd geboren
a. Patricia Tind trouwde Allen Carkner.
S.9i. Johannes Jacobus Hubertus (Jacques) van Wersch, zoon van 8e, geboren Simpelveld 4 juli 1896, overleden
Heerlen 5 augustus 1959, trouwde Simpelveld 6 september 1921 Maria Leonie Hubertina Houbiers, geboren Simpelveld 8 april 1895, overleden 20 augustus 1977, dochter van Lodewijk Houbiers en Maria Angelina Thomassen.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.9j. Hubert Joseph van Wersch, zoon van 8e, geboren Simpelveld 19 december 1897, arts (sinds juni 1927) aan de Heerlerbaan 127 in Heerlen, overleden Heerlen 22 september 1967, trouwde 1: Nijmegen 25 oktober 1927, Wilhelmina Anna Margaretha Driessen, geboren Nijmegen 28 januari 1902, overleden Nijmegen 22 september 1936, dochter van Godefridus Driessen en Everdina Wennekens.
trouwde 2: Aken 30 augustus 1938 Emma Ludowika (Emmy) Schweitzer, geboren Aken 26 maart 1897, overleden Heerlen 17 juli 1991 (94 jaar), dochter van Adolf Schweitzer en Maria Franziska Johanna Rheins.
Uit het eerste huwelijk werden in Heerlen geboren
Van links naar rechts:
Bovenaan:
Michael Gerstmeijer, Cato Alberts-van Wersch, Huub Alberts, NN Schweitzer, Hubert van Wersch, Tonia Havenith-van Wersch,
Midden:
Ellen Darley-Sampermans, Annelise Einert, Walter Einert, Lieske van Wersch-Coenen, Maria Sampermans-Crott,
Beneden:
Clara Burnet-van Wersch, Esther Gerstmeier-van Wersch, Emmy van Wersch-Schweitzer, NN, Hans Ruprecht Gerstmeier.
S.9k. Maria Leo Hubert (Leo) van Wersch, zoon van 8e, geboren Simpelveld 2 februari 1903, overleden 25 oktober 1993, trouwde 22 november 1943 Juliana Antoinetta Bindels, geboren Vaals 9 oktober 1911, overleden Simpelveld 21 januari 1998, dochter van Hendrik Bindels en Marie Hubertine Gerardina Corman.
Leo was onder meer ingenieur bij het Limagas, de Limburgsche Maatschappij voor Gasdistributie. Hij was ook penningmeester van het historisch tijdschrift Land van Herle.
Zij woonden aan de Pastoriestraat 9 in Simpelveld. Dat huis was eigendom van zijn broer Jacques die het in 1910 liet bouwen.
1930: Jules Bindels slaagde aan de RK. Kweekschool St. Joseph Heerlen, voor het examen Nuttige Handwerken. In 1932 slaagde zij voor de hoofdakte.
Uit dit huwelijk werden in Simpelveld geboren
S.9l. Maxime Joseph Hubert Maria Gerard van Wersch, zoon van 8f, geboren 2 maart 1906, overleden 6 augustus 1977. Toen hij 26 was trouwde hij 9 juni 1947 Hubertina (Tienche, Tinie) Vijgen, geboren 16 oktober 1916, overleden Heerlen 5 maart 2008, dochter van Charles Joseph Hubert Vijgen en Clara Brouwers.
Hij was net als zijn vader banketbakker.
1939-1941: Raadslid van de gemeente Simpelveld.
Uit dit huwelijk werden in Kerkrade geboren
2014: Bovenste Rij:
Saskia van Wersch, dochter van Robin van Wersch. Christian Kicken, zoon van Jos en Liane Kicken, Geert van Gessel, schoonzoon van Jos en Liane, getrouwd met Simone Kicken. Gaby Nathaus, weduwe van Robin van Wersch.
Voorste rij
Charles van Wersch , broer van Liane, Simone Kicken, dochter van Jos en Liane, Jos Kicken, Nele Wildrath, kleindochter van Gaby en dochter van Saskia van Wersch, Liane van Wersch
S.9m. Leon Jean Hubert Joseph (Leo / Leike) van Wersch, zoon van 8f, geboren Simpelveld 30 juli 1908, overleden Simpelveld 10 mei 1976, trouwde Welkenraedt (B.) 2 juni 1937 Bertha Marie Barbe Emilie Delhaye, geboren Welkenraedt 23 juni 1911, overleden Heerlen 6 april 1993, dochter van Albert Delhaye en Maria Anna Hubertina Engels.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.9n. Joseph Jean Houbert Nicolas (Joseph) van Wersch, zoon van 8f, geboren 13 september 1911, overleden 15 januari 1996, trouwde 1: 24 december 1940 Klaartje Reckers, geboren 25 mei 1912, overleden 18 oktober 1997, dochter van Rigardus Johannes Reckers en Klara Elisabeth Enden,
trouwde 2: 4 september 1947 Theodora Wilhelmina van Oostrum, geboren Simpelveld 4 december 1917, overleden Amsterdam 20 juli 1988, dochter van Dirk van Oostrum en Barbara Elisabeth Notermans.
Uit het eerste huwelijk werd geboren
S.9o. Hubert Nicolas Jean Joseph van Wersch, zoon van 8f. geboren 7 juli 1917, overleden Simpelveld 24 oktober 2007, 90 jaar, leraar Pius XII Mulo te Kerkrade en Zuid-Limburgs Avondcollege in Heerlen, trouwde 12 augustus 1941 Elisabeth Maria Anna (Lieske) Coenen, geboren Simpelveld, 2 juni 1918, overleden Simpelveld 24 oktober 2001, dochter van Nicolaas Jozef Coenen en Maria Hubertina Houben.
Hub was leraar en amateur historicus.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.9p. Johannes Hubertus van Weersch (Sjang), zoon van 8h, geboren Klimmen-Ransdaal 28 november 1881, overleden Schimmert 23 juni 1964, mijnwerker bovengronds op de Emma, gepensioneerd met zijn 60ste, trouwde 1: Schimmert 2 november 1906 Anna Maria Daemen, geboren Schimmert 12 juni 1875, overleden Schimmert 4 oktober 1921, dochter van Joannes Mathijs Daemen en Maria Catharina Timmers, trouwde 2: Schimmert 14 augustus 1924 Gertrudis Kuijpers/ Kuypers, geboren Schimmert 3 augustus 1888, overleden Spaubeek 4 juni 1978, dochter van Mathijs Kuijpers en Maria Anna Aarts.
1909: Bij de geboorte van hun zoon Joannes tekende vader met J H Van Weersch. Zij woonden in Houthem en dan specifiek Broekhem, Sittarderweg. Hij was grondwerker. enkele jaren later hadden zij een café aan Groot-Haasdal in Schimmert. Eerst heette het koffyhuize J.H. van Weersch en later café van Wersch-Kuypers. Inmiddels is het café gesloopt.
1921: Op het bidprentje van Anna stond : Iedereen kende haar als Truujke van Weersch.
1938: In de krant van mei 1938 staat dat hij en zijn tweede vrouw een café hebben: adres: Groot Haasdal 34, Schimmert.
1942: Hij werd met zijn 60-ste gepensioneerd op de Emma.
1948: In de krant van december 1948 staan hun namen als J. van Wersch-Kuipers, Café, Groot Haasdal in Schimmert.
1962: In het Nieuwsblad van de Staatsmijnen 1962 en 1963 worden de mensen eraan herinnerd dat hij als gepensioneerde van de Emma op 28 november jarig is en respectievelijk 81 en 82 werd. Hij woonde Groot Haasdal 29 in Schimmert.
In het café werden vaak door notarissen openbare verkopen gedaan. Het café was tot in de vijftiger jaren van de vorige eeuw in gebruik.
Uit het eerste huwelijk werden in Schimmert geboren
Uit het tweede huwelijk werd geboren
S.9q. Pieter Hubert von Weersch, zoon van 8h, geboren Klimmen-Ransdaal 30 augustus 1884, overleden Heerlen 29 juni 1964, trouwde Hulsberg 11 november 1915 Maria Anna Houben, geboren Hulsberg 3 juni 1890, overleden Heerlen 4 juni 1971, dochter van Wilhelmus Hubertus Houben en Maria Elisabeth Velraeds.
1903: Johannes Hubertus kreeg, toen hij in militaire dienst ging, van de ambtenaar in Klimmen de naam Van Weersch in plaats van Von Weersch. In dit jaar moest hij zich melden bij de Nationale Militie. Hij was kleermaker, 1,64 groot en vrijgesteld wegens broederdienst.
1921: Zij vroegen om een fatsoenlijk dienstmeisje en een naaimeisje of leerlinge bij Mad van Wersch-Houben, waarbij Mad voor Madame staat. Zij woonden Kerkstraat 58, Hulsberg.
1924: Eerste verbouwing aan hun huis in de Kerkstraat.
1928: Tweede verbouwing aan hun huis in de Kerkstraat.
1930: Hij was bestuurslid van de plaatselijke fanfare Sint Caecilia.
10/1932: De inschrijving in het Handelsregister: Dames en Heerenkleermakerij P. H. van Wersch en zoon uit Hulsberg, Kerkstraat 65b, Hulsberg.
1934: In 1934 werd de bouwtekening ingediend voor een nieuwbouwhuis aan de Mestweg (!) in Hulsberg. De architect schreef inderdaad Mestweg, terwijl hij Mesweg had moeten schrijven. De huidige Schoolstraat was toen een verlengde van de Mesweg. Enkele maanden later werd bekend gemaakt wie de aanbesteding had gewonnen voor het bouwen van zijn winkelhuis. Aannemer Ritzen won met een inschrijving van ƒ 7.200,-
1935: Piet adverteerde om de paar jaar waarin hij op zoek was naar leerlingen voor zijn naaiatelier. Zo ook in 1935. Er was toen een vacature voor bekwaam broek- en vestenmaker voor Mr. Kleermaker P v. Wersch, Hulsberg. Hij was ook lid van de kegelvereniging en won in 1935 de vijfde prijs in het kogelconcours.
1940: Piet van Wersch zat ook in het comité om Rotterdamse kinderen op te vangen na het bombardement op deze stad. De Limburger Koerier schreef:
Kinderen uit Rotterdam. — Alhier heeft zich een comité gevormd, dat zich zal belasten met de verzorging der Rotterdamsche kinderen. In dit comité hebben zitting genomen: de zeereerw. heer Pastoor Kerckhoffs geestelijk adviseur; mej. Cl. Stassen; mej J. Voncken: mej. M. Kerckhoffs, alsmede dhrn. L. Packbier, H. Wouters, P. van Wersch, L. Janssen (Aalbeek), H. Herveille, P. Pisters en Jos. Valkenberg.
Het comité, dat zich tevens belast met ‘t inzamelen van onder- en bovengoed, alsmede van meubilair, daar ook dit in vele gezinnen is verloren gegaan, vertrouwt, dat ieder, die daartoe in de gelegenheid is, dit mooie werk van naastenliefde zal steunen.
bron: Limburger Koerier 30 juli 1940.
1952: In 1952, op 68 jarige leeftijd, verkocht hij zijn huis aan de Schoolstraat 32 in Hulsberg aan zijn zoon Wiel voor de som van 9000 gulden.
1972: In een leegstaande winkelpand kwam een peuterspeelplaats. Niet geheel vreemd aangezien Piet in 1940 kinderen opving. De peuterspeelplaats verhuisde in 1983 naar de meisjesschool in Hulsberg.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.9r. Herman Hubertus van Wersch, zoon van 8i, geboren 1 januari 1912, overleden Houthem 6 maart 2010, trouwde Valkenburg-Houthem 3 april 1945 Maria Aleida (Miet) Thewessen, geboren Houthem 25 december 1915, overleden Houthem 12 juni 1972, dochter van Johannes Thewessen en Geertruida Besselink.
1932: Tussen 1932 en 1940 was hij ingelijfd bij het 13e Regiment Infanterie. Maar echt in het leger is hij niet geweest. Van februari 1932 tot half maart volgde hij zijn opleiding in het leger. Sindsdien mocht hij met groot verlof om af en toe enkele dagen terug te keren. Op 5 juni 1940 mocht hij weer met groot verlof om niet meer terug te keren.
1945: Hij was functionaris van de keuringsdienst Limburg namens de Nederlandschen Algemeenen Keuringsdienst (N.A.K.). Deze dienst keurde de landbouwgewassen.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.9s. Johannes Antonius (Sjeng) van Wersch, zoon van 8i, geboren Ransdaal 11 februari 1916, plots overleden 8 januari 1988, 71 jaar, trouwde 1946 Anna Maria Lemmens geboren 30 juni 1917, overleden Ransdaal 2 januari 2011.
Klik op een foto voor vergroting en uitleg.
Op zijn bidprentje staat dat hij graag op zijn boerderij werkte.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.9t. Frans Joseph (Zef) van Wersch, zoon van 8i, geboren Wijlre 7 september 1920, overleden Heerlen 12 juli 1990, trouwde 1: Kerkrade 25 januari 1950 Sophia Jacqueline (Sofie) Waelen, geboren 24 april 1923, overleden Heerlen 24 juni 1980, dochter van Mathijs Herman Waelen en Anna Maria Crombach, trouwde 2: Hubertina Maassen, overleden Valkenburg 28 augustus 2016, 85 jaar oud, dochter van Frans Maassen en Antoinette Schaapkens.
Hij was meer dan dertig jaar lid en erelid van de Klimmense schutterij.
Uit het eerste huwelijk werden geboren
S.9u. Franz Hubert van Wersch, zoon van 8ja, geboren Brandenberg 24 januari 1861, overleden Düren 28 september 1927, trouwde Düren 4 maart 1886 Elisabeth Heimelsheim, geboren Isweiler 30 november 1853, overleden Düren 28 september 1927, 73 jaar, dochter van Johann Heimesheim en Gertrud Ohoem.
1889: Geboorte zoon Franz, vader is arbeider in een textielfabriek. Hij werd gekozen als lid in een commissie van de Textilarbeitersversammlung
1904: Hij was erelid van de Kath Arbeitsverein.
1912: Hubert van Wersch werd gekozen in het bestuur van de katholieke Arbeitsverein van Düren. Hij werd de penningmeester
1918: Hij werd gekozen tot voorzitter van de Zentrumsverein Düren-Ost.
1919: Hubert van Wersch, textilarbeiter Cölnerlandstrasse 132, Düren. In september 1919 had hij meegedaan aan de verkiezingen voor de Zentrumspartei voor de gemeenteraad van Düren. Hij was nummer 25 op de kandidatenlijst.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.9v. Johann Stephen van Wersch, zoon van 8ja, geboren Bergstein 1 februari 1865, trouwde Bergstein 12 september 1895 Lucia Schweitzer, geboren Bergstein 18 februari 1867, dochter van Christophorus Schweitzer en Gertrudis Wolms.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.9w. Mathias van Wersch, zoon van 8l, gedoopt 30 april 1877, trouwde 29 januari 1904 Margareta Hammarath, overleden Brück 15 juli 1935.
Uit dit huwelijk werden in Nideggen-Brück geboren
S.9wa. Johann Franz van Wersch, zoon van 8m, geboren Dortmund 16 februari 1872, gedoopt 25 februari 1872, trouwde Sophie Cecilia Schneider, geboren 27 juni 1874, dochter van Heinrich Schneider en Mechtilde Heinen.
In 1894 was Johann van Wersch als leraar hoofd van de school van Vussem. Er zaten toen 61 kinderen op deze katholieke school. Hij werd in 1893 daartoe koninklijk benoemd. Toen werd hij Jean van Wersch genoemd.
1896: Hij gaf het overlijden van zijn vader aan. Johann van Wersch woonde in Vussem. Vussem ligt onder Mechernich, 50 km zuidoost van Aken, eigenlijk buiten het gebied waar de Van Werschen in Duitsland.
25 oktober 1896: Johann van Wersch werd benoemd tot leraar aan de katholieke lagere school (Volksschule) in Eiserfen, district Schleiden, rechtsonder Aken.
9 maart 1907: Hij werd leraar per 1 augustus aan de volksschool in Neuss. Hij woonde Mechernich.
21 april 1915: Hij is leraar machinebouw in Neuss
1917: Bij het overlijden van zoon Heinrich woonden zij Adolfstrasse 13, Neuss.
22 maart 1927: Hij zat als leraar in het comité om 11 personen te vinden die in de Kirchenbauvereins wilden treden voor de nieuwbouw van de kerk in Neuss. Wellicht is dat de St Barbara kerk die in 1932/1933 gebouwd werd.
31 maart 1930: Neusser Zeitung: Herr Lehrer van Wersch von der Burgunderschule scheidet heute nach 37jähriger Tätigkeit im Dienste der Volksschuljugend aus seinem Berufe. Wenn auch ein geborener Dortmunder, so fand er doch die Vorbereitung auf seinen Beruf im Rheinlands und zwar im Lehrerseminar zu Linnich. Dieses verließ er Ostern 1893. Dann war er bis zum Jahre 1907 als Lehrer In mehreren Eifelorten tätig, so in Vussem, Eiserfen, Mechernich. An letzterem Orte wirkte er als Hauptlehrer. Während seiner Tätigkeit in diesen Orten war er ein eifriger Förderer der Kirchenmusik. Am 1. August 1907 wurde er als Lehrer nach Neuß gewählt und wirkte seit dieser Zeit, also rund 23 Jahre, an der Burgunderschule in Neuß. Nebenamtlich unterrichtete er mehrere Jahre an der gewerbl. Berufsschule. Der Weltkrieg rief ihn auch zu den Waffen und brachte ihn noch bis in die Balkanländer. Sein Gesundheitszustand zwingt ihn jetzt, der liebgewordenen Berufstätigkeit Lebewohl zu sagen. Möge der Ruhestand ihm eine Besserung seiner Gesundheit und noch einen langen, glücklichen Lebensabend bringen!
Vertaling: De heer van Wersch
van de Bourgondische school ging hij na 37 jaar in dienst van basisschoolkinderen met pensioen. Hoewel hij in Dortmund werd geboren, vond hij de voorbereiding voor zijn beroep in het Rijnland, namelijk aan de lerarenopleiding in Linnich. Hij verliet deze met Pasen 1893 en werkte vervolgens als leraar in verschillende dorpen in de Eifel tot 1907, bijvoorbeeld in Vussem, Eiserfen en Mechernich. In de laatste plaats werkte hij als hoofdonderwijzer. Tijdens zijn werk in deze plaatsen was hij een fervent promotor van kerkmuziek. Op 1 augustus 1907 werd hij aangesteld als leraar in Neuss en werkte ongeveer 23 jaar aan de Bourgondische school in Neuss. Hij gaf ook enkele jaren les aan de vakschool. De wereldoorlog riep hem ook onder de wapenen en bracht hem naar de Balkan. Zijn gezondheidstoestand dwingt hem nu afscheid te nemen van zijn geliefd beroep. Moge zijn pensionering hem een verbetering van zijn gezondheid en een lang, gelukkig pensioen brengen!
Uit dit huwelijk werden geboren
S.9x. Maximillan Johannes van Wersch, zoon van 8n, geboren St. Vith 1 december 1888, gestorven Wiesbaden 26 april 1962, trouwde 1: Bonn 17 december 1919 Maria Margarete Berta (Micke) Tils, geboren Diedenhofen 13 februari 1894, overleden Bonn 2 mei 1928, dochter van NN Tils en NN Massange,
trouwde 2: Elisabeth Piecha, geboren Hillesheim (D) 4 maart 1906.
1918: Hij vestigde zich in Bonn nadat hij uit dienst kwam, aan de Meckenheimerallee 57 Bonn als praktiserend arts. Zie deze advertentie:
1919: Hun verloving was in Keulen in april 1919. Hij was Dr. Med. Hun adressen: Kaiserstrasse 149 en Meckenheimer Allee 57, Bonn.
1921: Bij de geboorte van Edith Maria woonden zij Hillesheim-Eifel. Dat is bij Bonn. Hij is arts.
1928: Aan haar graf treurden twee kinderen en haar man
1929-1932: Hij was voorzitter van de Ortsgruppe Hillesheim.
Uit het eerste huwelijk werden geboren
In het tweede huwelijk werd geadopteerd
Uit het tweede huwelijk werd geboren
S.9y. Johann van Wersch, zoon van 8n, majoor, geboren Berlijn 1 juni 1893, overleden 15 januari 1970, trouwde Berlijn 28 december 1928 Ilse Hedwig Isabella Barella, zonder beroep, geboren Berlijn 8 juli 1899.
Het huwelijk werd in 1934 ontbonden.
Hans van Wersch werd op 1 juni 1893 geboren uit Johann van Wersch, koninklijk rentmeester in Sankt Vith en Maria Katharina Sebaldt. Johann had een jeneverstokerij in St. Vith.
Al vroeg verhuisden Hans’ ouders naar Bonn. Hier was zijn oudste broer Otto openbaar aanklager en trouwde zijn broer Maximilian.
Hoewel het Belgische gezin in Bonn woonde, bracht Hans zijn diensttijd door in het Duitse leger en wel in de 4e Compagnie, Rheinisches Infanterie-Regiment nr. 68 Coblenz. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd luitenant Van Wersch in augustus 1914 zwaar gewond.
Hij herstelde en verhuisde naar Berlijn waar hij koopman werd. Samen met zijn compagnon Georg Hartmann gaf hij een Reichs-Branchen-Adressbuch mit Telefonangabe für Industrie, Handel und Gewerbe uit. Deze uitgaven verschenen iedere jaar tussen 1925 en 1934.
Doordat op deze omslagen steeds zijn adres werd vermeld, weten we waar hij allemaal in Berlijn woonde. Hun kantoor was gevestigd in Charlottenburg, een wijk in Berlijn. In 1934 gaf Hans zelfstandig het Amtliches Fernsprechbuch für Berlin uit. In 1998 kon je nog steeds in Oost-Berlijn de muurschildering zien van hun bedrijf waarbij ook zijn naam stond.
Sportief was hij ook. Hij deed in augustus 1928 mee met La coupe Internationale automobile des Alpes waarbij hij met een Brennabor reed. Jammer genoeg viel bij de tweede etappe naar Lugano wegens schade uit. In 1932 was hij geautoriseerd dealer van de gebroeders Reichstein Brennabor-Werke in Brandenburg.
Ondertussen was Hans eind 1928 getrouwd met de weduwe Ilse Hedwig Isabella Heine, geboren Barella gehuwd. Hij had Kaufmann als beroep opgegeven. Zij had geen beroep. Het huwelijk duurde kort. Sinds 26 september 1933 leefden zij al niet mee samen waarna op 11 oktober 1934 hun scheiding officieel werd ingeschreven. Zij bleef echter zijn naam gebruiken want in het Adressenboek van Berlijn van 1936 staat zij genoemd als Frau I van Wersch, Charlottenburg, Reichstrasse 98a.
Klik op een bovenstaande foto voor vergroting: Doordat op deze omslagen steeds zijn adres werd vermeld, weten we waar hij allemaal in Berlijn woonde. Hun kantoor was gevestigd in Charlottenburg, een wijk in Berlijn. In 1934 gaf Hans zelfstandig het Amtliches Fernsprechbuch für Berlin uit.
S.9z. Karl Ludwig Ewald van Wersch, zoon van 8o, geboren Imgenbroich 26 januari 1896, overleden Aken 4 december 1942, Landsgerichtdirektor in Aken, trouwde Berg/ Luxemburg 27 april 1928 Marie Alice (Alice Marie) Huberte von Roesgen, geboren Ell/Luxemburg 30 juni 1901, overleden Luxemburg 10 april 1978, dochter van Franz von Roesgen en N.N.
1917: Ewald kreeg, 21 jaar oud, tijdens de Eerste Wereldoorlog, het IJzeren Kruis. Hij was kanonnier. Enkele maanden later ontving hij het IJzeren Kruis 1e klasse in het Feldart. Regiment 185.
1929: Ewald van Wersch werd benoemd tot gerichtsassessor = lid van de rechtbank.
1931: Bij de geboorte Maria Alice was Ewald werkzaam bij de arrondissementsrechtbank.
12 november 1939: Hij wordt in Keulen benoemd tot Landgerichtsdirector.
Uit dit huwelijk werden in Aken geboren
S.9za. Heinrich van Weersth / Heinrich Van Weersch, zoon van 8p, trouwde 8 mei 1912 Julienne Virginie Nachtergaele geboren Tourcoing 3 april 1887, dochter van Alois Nachtergaele en Maria Pauline Ladrière.
1938-1941: Net als zijn vader was hij melkhandelaar.
Uit dit huwelijk werd o.a. geboren
S.9zb. Marie Constant van Weersth, zoon van 8r, geboren Homecourt 30 december 1883, overleden ziekenhuis Parijs 17 september 1916, ten gevolge van oorlogsverwondingen, trouwde Joeuf 16 september 1911 Henriette Becker.
1902:
Constant Van Wersth, 18 jaar werd door de rechtbank van Briey veroordeeld tot 10 dagen gevangenschap wegens het toebrengen van verwondingen. Hij was mijnwerker in Homécourt.
1917: Zijn weduwe en dochter Elisabeth gingen als oorlogsvluchtelingen uit ille et Vilaine naar Joeuf.
Uit dit huwelijk werd geboren
S.9zc. François van Weersth, zoon van 8r, geboren Moyeuvre-Grande 14 december 1893, overleden Laxou, Meurthe et Moselle 9 september 1985, smid, trouwde januari 1913 Louise Pélissier, geboren Moyeuvre-Grande 20 november 1895.
1944: Hij moest als dwangarbeider werken bij Völklinger Hütte van 25 mei 1944 t/m 24 juni 1944. Dat was een ijzersmederij. Völklingen ligt onder Frankfurt en rechts van de stad Luxemburg in Duitsland.
Uit dit huwelijk werd geboren
S.9zd. Alois Leonard van Weersth, zoon van 8t, geboren Hauset 30 juli 1907, overleden 12 oktober 1973, trouwde 28 april 1932 Gertrud Blomen, geboren Hauset 2 juni 1905, overleden Eupen 21 maart 1990.
1935: Zij gingen vanuit Walthorn naar de boerderij La ferme de Lamerly (Hof Limerlee) in Hauset en vertrokken daar in 1938.
1936: Zijn vader overleed in 1936 waarna Alois tijdelijk de boerderij overnam, getuige de advertentie die hij twee maanden na zijn vaders overlijden plaatste.
1949: Alois kreeg het Nederlanderschap in november 1949 en was landbouwer.
1953: Zij kwamen in 1935 uit Walthorn naar de boerderij La ferme de Lamerly / Limerlee in Hauset en vertrokken daar in 1938.
Foto’s hieronder betreffen hun zoon Karl van Weersth. Klik op de foto voor vergroting.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.9ze. Hubertus Johannes Mathias van Wersch, zoon van 8u, geboren Mechelen 31 januari 1901, landbouwer, overleden Ziekenhuis Heerlen 21 april 1978, trouwde Mechelen 2 november 1927 Anna Maria Hubertina Hendrikx, geboren Noorbeek 3 juni 1898, overleden Rotterdam 5 september 1982, dochter van Thomas Hendrikx en Maria Hocks.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.9zf. Jan Hubert Joseph (Sjeng) van Wersch zoon van 8v, geboren Wahlwiller 10 juli 1904, overleden Mechelen 17 december 1990, trouwde 30 april 1930 Maria Hubertina Huijnen, geboren Noorbeek 28 april 1906, overleden Heerlen 11 juni 1993, dochter van Tossannes Huijnen en Maria Hubertina Beursens.
Uit dit huwelijk werden in Mechelen geboren
S.9zg. Leonard Hubert Vanweersch, zoon van 8w, geboren Bloemendaalstraat 15, Vaals 12 augustus 1903, overleden Vaals 15 april 1986, mijnwerker, trouwde Vaals 3 oktober 1929 Anna Maria / Anna Barbara Dejalle, geboren Vaals 13 november 1911, overleden Vaals 3 april 1975, fabrieksarbeidster, dochter van Nicolaas Jozef Dejalle en Anna Maria Schmitz.
1929: Leo ondertekende de huwelijksakte met L. v. Wersch. Zijn vader met A. van Weersch en zijn broer met P. v. Wersch. Op de grafsteen in Vaals van Leo en Barbara staat Vanwersch.
1929: Bij het overlijden van hun oudste kind was vader 26 en mijnwerker. Hij tekende de overlijdensakte met L v Weersch. De ambtenaar schreef Vanweersch.
1931: Hij was huwelijksgetuige bij zijn zus Agnes en tekende de huwelijksakte met L v Weersch. Hij was mijnwerker.
1932: Bij de geboorte van Alphons tekende vader de geboorteakte met Vanweersch. Hij was mijnwerker. Zij woonden aan de Maastrichterlaan 67 in Vaals.
1937: Zij woonden aan de Bloemendalstraat 31 in Vaals.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.9zh. Peter Hubertus van Weersch, zoon van 8w, geboren Vaals 25 september 1906, overleden Heerlen 10 maart 1969, mijnwerker, trouwde Vaals 27 februari 1930 Barbara Wienen, geboren Forst bij Aken 15 december 1910, overleden Vaals 25 oktober 1968, fabrieksarbeidster in Vaals, dochter van Gerhard Wienen en Anna Sauren.
1930: In hun huwelijksakte wordt hij Vanweersch genoemd. Hij was mijnwerker en zij fabrieksarbeidster in Vaals. Peter tekende met P v. Weersch en zijn vader met Alf Van Weersch. Bij de geboorte van zijn eigen kinderen ondertekende hij de geboorteakten met Van Wersch. Hij was volgens de huwelijksakte 23 en zij 19 .
1930: Bij de geboorte van hun eerste kind woonden zij aan de Maastrichterlaan 68 in Vaals. Vader was mijnwerker en tekende met P. v. Weersch. Zijn oudste broer tekende als getuige met L. v Weersch.
1932: Bij de geboorte van Anna was hun adres Bloemendalstraat 46. De ambtenaar schreef hun achternaam als Vanweersch. Vader tekende met Peter van Weersch, zijn oudste broer als getuige met L H v. Weersch.
1935: Zijn naam werd in de geboorteakte van Petronella als Vanweersch geschreven. Zij woonden in de Bloemendalstraat 41 in Vaals. Vader was mijnwerker.
1945: Peter Hubert Vanweersch was 39 jaar oud en per 24 februari 1945 in dienst. Per 9 juni 1945 werd hij ontslagen wegens gebreken. Hij was ingedeeld bij het Grenswachtcompagnie Maastricht II Vak VI. Eigenlijk was hij mijnwerker.
In het boek Aanvullingen op het Handboek Militair Gezag ten behoeve van functionarissen bij het Militair Gezag staat over de Grenswachtcompagnie:
Deze grenswacht zal in het bijzonder worden belast met het verzamelen en geleiden van hen, die na langdurig gedwongen verblijf in het buitenland naar hun haardsteden wenschen terug te keeren, doch alvorens te worden toegelaten, zullen moeten worden onderworpen aan een onderzoek naar hun gezondheid, hygienischen toestand en betrouwbaarheid ten opzichte van de Nederlandsche zaak.
De grenswacht zal voorts op gelijke wijze moeten handelen ten aanzien van de vele niet-Nederlanders, die via ons land naar hun vaderland wenschen terug te keeren en, indien zij zonder meer zouden worden toegelaten, ziekte en ellende in ons toch reeds zoo beproefde land zouden kunnen verspreiden.
Tenslotte moet de grenswacht paraat zijn om ongewenschte elementen buiten de grenzen te houden en hen op wie de Regeering in het bijzonder prijs stelt beletten het land te verlaten.
1950: Hij vierde zijn 25-jarig jubileum als houwer op de Emma.
1957: In 1958 stond een artikeltje in de krant dat P. Van Wersch zijn titel als koning niet wist te prolongeren bij de Oranje Windbuks Schutters uit Vaals. Dat houdt in dat hij in 1957 koning was. Uit deze vereniging is de Prinse Jarde Vols ontstaan.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.9zi. Hendrik Jozef (Hein) Vanweersch, zoon van 8w, geboren Vaals 26 mei 1911, overleden Vaals 8 augustus 1954, buschauffeur, trouwde Vaals 9 januari 1941 Maria Wenders, geboren Aken, 31 juli 1910, dochter van Peter Wenders en Anna Catharina Ross.
1934: Hein van Weersch speelde in 1934 in het voetbalteam Wit Groen van Vaals. Hij voetbalde goed want in 1935 werd hij met twee anderen uit zijn team uitgekozen om in een samengesteld elftal te spelen in de selectie voor het afdelingselftal. (Foto links).
1936: Bij het huwelijk van zus Ida was hij (Hein Vanweersch) getuige en chauffeur. Hij tekende met H.J. van Weersch.
Hij werkte als buschauffeur bij de firma H. Kuipers. De eigenaar Hubert Kuipers overleed in 1947; hij werd 39 jaar. Zijn weduwe zette de zaak voort tot in de vijftiger jaren van de vorige eeuw. In 1935 streed hij met busonderneming Geelen en Van de Biesen voor het vervoer van mijnwerkers. Kuipers won.
In 1947 werd deze Bedford te koop gezet.
Uit dit huwelijk werd geboren
S.9zj. Clemens Joseph Vanweersch zoon van 8w, geboren Vaals 15 mei 1915, overleden ziekenhuis Heerlen 30 september 1979, trouwde 1: Vaals 18 december 1941 Elisabeth Meessen, geboren Vaals 29 januari 1923, overleden Vaals 22 april 1995, dochter van Hubert Meessen en Anna Steinbeck, trouwde na de scheiding 2: Regina Rouette, geboren Aken 1 augustus 1924, overleden Heerlen 29 oktober 2011.
1941: Bij zijn eerste huwelijk was hij al chauffeur en 26 jaar. Zij was 18 en naaldenmaakster in Vaals.
Uit het eerste huwelijk werden geboren
Uit het tweede huwelijk werd geboren
S.9zk. Ferdinand (Fer) Joseph Hubert Vanwersch / Vanweersch, zoon van 8x, geboren 30 juli 1902, overleden Heerlen 8 juli 1974, trouwde Vaals 2 mei 1935 Maria Jozefina Bisschops, geboren Vaals 30 oktober 1916, overleden Vaals 15 december 1995, dochter van Johan Hubert Bisschops en Maria Hubertina Klauzener.
In 2/1919 werd hij geschorst wegens het zonder toestemming meespelen van een wedstrijd tegen een buitenlandse vereniging.
22/11/1926: F. Van Wersch uitgesloten van het deelnemen aan wedstrijden, in afwachting van een nader te nemen beslissing inzake zijn optreden in den op 24 October 1926 gespeelden wedstrijd Vaals-MZM2. Hij wordt dec 1926 voor een jaar geschorst tot 3 december 1927, door de NVB (Ned. Voetbal Bond) omdat hij tijdens de wedstrijd Vaals-MZN “wegens handtastelijk optreden tegenover den scheidsrechter” op 24 oktober 1926. Hij werd van 3 december 1926 tot en met 3 december 1927 geschorst. Hij was lid van Vaals.
Sportkroniek 1923.
Op 1 december 1927 werd Ferd van Wersch gerehabiliteerd (Vaals-NVB).
1930-1935: Fer was in zijn jonge jaren mijnwerker en direct na zijn huwelijk betonijzervlechter. Hij ondertekende de overlijdensakte van zijn zoon met Ferdinand Van Wersch, dus los van elkaar waar de ambtenaar Vanwersch schreef.
1935: Bij hun huwelijk was hij 32 jaar en betonwerker, zij was 18 jaar en strijkster. Hij tekende de akte met Ferdinand Van Wersch en zij met M.J. Bisschops. Zeven maanden later werd Maria geboren. Het gezin woonde in de Lindenstraat 11, Vaals, daar werd dochter Maria geboren.
1938: Vanwersch, betonvlechter, Koperstraat 36 in Vaals.
Mei 1940: Verhuizing van Vaals naar Markt 24 in Maastricht.
1941: Zij verhuisden weer terug naar Vaals, nu naar de Seffenterstraat.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.9zl. Hubert Johannes (Hubert) Vanwersch, zoon van 8x, geboren 9 oktober 1909, overleden Heerlen 22 december 1977, mijnwerker, trouwde Vaals 10 april 1941 Anna Barbara (Bep) Jaminon, geboren 4 juni 1912, overleden 24 juni 1977, dochter van Peter Josef Jaminon en Helena Schepers.
Vader ondertekende akte met Peter van Wersch, dus los van elkaar. Hubert werd geboren in zijn ouderlijk huis aan de Maastrichterlaan nummer 40 in Vaals.
1933: Hij was getuige bij het huwelijk van zijn zus Maria en mijnwerker.
Klik op een foto voor vergroting.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.10. Jean Louis Vanwersch, zoon van 9, geboren Seraing 2 juni 1905, overleden Nadrin (B) 30 november 1963, trouwde 1: N.N. Fagnant, geboren La Roche, trouwde 2: Marie Gatez. 1924-1982.
1917/1918: Zijn moeder en broers en zussen woonden tijdens hun verblijf in Amersfoort apart van haar man. Hun namen staan in het boek over de Belgische militairen die in Kamp Zeist verbleven. In Amersfoort waren zij in de Coninckstraat in de Eben Haizer school ondergebracht. Zij vertrokken op 19 maart 1918 naar Heerlen.
Toen zijn eerste vrouw overleed, werd zij in La Roche begraven. Haar nabestaanden schreven op het grafsteen Van Wersch-Fagnant in de veronderstelling dat haar man ook hier begraven zou worden. Echter trouwde hij opnieuw en werd na zijn dood in Nadrin begraven, samen met zijn tweede vrouw.
Jean had het hotel Belvédère in Nadrin.
Uit het eerste huwelijk werd geboren
S.10a. Rodolphe Constantin Vanwersch, zoon van 9, geboren Seraing 21 augustus 1907, trouwde Marie Lambertine N.N.
Uit dit huwelijk werd geboren
S.10b. Hendrikus Hubertus Antonius (Harry) Vanwersch, zoon van 9b, geboren Kerkrade 23 augustus 1929, overleden Purmerend 9 februari 2010, trouwde Heerlen Elsa Savelsberg, geboren Heerlerbaan/Heerlen, dochter van Leonard Savelsberg en Mechtilde Kobben.
20 januari 1949: Het Limburgsch Dagblad schreef: In de overgangsklasse werd allerminst de nog jeugdige en veel belovende Harry v. Wersch uit Kerkrade als kampioen verwacht. Hij won dus ook en werd in het dubbelspel 2e samen met Vijgen. Van Wersch werd Limburgs kampioen.
22 Jan 1949: Limburgsch Dagblad: Om zich te kunnen handhaven zal het Kerkraadse trio onder aanvoering van de nieuwe Limburgse kampioen Harry van Wersch, zeker alles op alles zetten om te winnen.
Van Wersch klopte Boileau. Limburg kan zich verheugen enkele zeer goede tafeltennissers te bezitten waarbij op de eerste plaats genoemd dient te worden de nog jeugdige van Wersch, die dit jaar met één verliespartij het kampioenschap in de overgangsklasse behaalde. Zijn wedstrijd tegen de ex-kampioen Boileau, die tweede werd, was bijzonder mooi. Boileau had zelfs in de derde game een voorsprong van 18-12. Doch het zeer rustig en afgemeten spel van v. Wersch bleek op het laatste moment steeds aan kracht te winnen, en met enkele zuiver geplaatste ballen wist hij Boileau met 21-19 te verslaan.(nb dit waren de jaarlijkse Limburgse tafeltenniskampioenschappen in Maastricht)
Jan 1949: Harry van Wersch in de overgangsklasse, eerste en derde in het dubbelspel.
April 1949: Kerkraadse crack, vlg de krant. Hij was Limburgs kampioen.
10 juni 1949: Land van Weert: Hij was inmiddels militair in de Van Horne Kazerne in Weert. Ook daar bleef hij tafeltennis spelen. Land van Weert van 10 juni 1949 schreef: In het drietal van de Kazerne zat de Limburgse Kampioen Overgangsklasse van Wersch
Jan 1950: Limburgse kampioenschappen. De krant schreef dat hij gezien de vorm waarin hij momenteel verkeert, er in zal slagen het kampioenschap met één jaar te verlengen.
18 augustus 1950: Land van Weert: Hij had zich ingeschreven als militair voor de Weerter Kampioenschappen (…) De titel in de dubbelklasse zal wel naar Van Wersch-Hendriks gaan.
November 1951: H. van Wersch eerste in overgangsklasse.
Juni 1952: H en J van Wersch.
18 november 1958: Harry v. Wersch won driemaal.
25 november 1958: Harry v. Wersch verloor van Maessen, maar aangezien J. v. Wersch niet won, eindigde de wedstrijd gelijk.
1955: Hij werd op 1 februari 1955, 25 jaar oud, lid van de Nederlandse Katholieke Mijnwerkersbond. Hij werkte op de Wilhelmina (Wa 1644 hrr) als hrr = hulphouwer.
1956: In Nieuwsblad van de Staatsmijnen stond vermeld dat hij op 29 december 1956 zijn houwersdiploma kreeg uitgereikt in het Casino van Terwinselen. Het was dat jaar de tweede keer dat de cursus gegeven werd. Er waren dit keer 57 geslaagden.
1957: Op 11 januari 1957 kreeg hij zijn tweede houwersdiploma op de Wilhelmina.
1958: H.B.A. Vanwersch ontving op 23 juli 1958 het diploma mijnopzichter op de Wilhelmina.
1968: Uit het blad Nieuws van de Staatsmijnen van 5 april 1968: Dhr H.H. Vanwersch behaalde zijn diploma als hoofduitvoerder wegenbouw. Hij werd met 24 andere ondergrondse mijnwerkers omgeschoold. Hij werkte op de Wilhelmina.
Veertig jaar geleden was het nog Van Wersch, maar een ambtenaar in Midden Beemster maakte er Vanwersch van.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.10c. Jozef Johan Lucie (Jo) Vanwersch, zoon van 9b, geboren Kerkrade 16 april 1934, overleden in het ziekenhuis van Kerkrade 1 juli 1987, 53 jaar, trouwde Theresia Maria (Treesje) Smeets, dochter van Johan Smeets en Maria Magdalena Logister.
In zijn mijnwerkerstijd woonde hij O.L. Vrouwestraat 133, Kerkrade.
1953: 19 jaar oud begint hij op de Domaniale te werken. (Dom 1243 IIb (IIb wil zeggen: schacht IIb).
1959: Hij werd in 1 februari 1959 lid van de Nederlandse Katholieke Mijnwerkersbond.
1969: Op 1 juni 1969 werd Jo, wegens sluiting van de mijn, zoals iedereen ontslagen. Daarna werd hij ambtenaar Sportzaken in Kerkrade.
1970 -1981: President van de Raad van Elf van Kerkrade.
1981: Elf joare presiedent is ing zieër lang tsiet,
Woavuur d’r Vanwersche Jo d’r Lambeatoes orde kriet. Als dank vuur alle sjuns op os oavende jezaat. Beijet d’r Breuer Jeu hem dizze orde aa. Sjtadsprins Wiel I mit Elveroad koame op bezuk. En deelete orders oes mit woad vaan d’r Lei Buck
1986: Hij was president van de Raad van Elf van het Koninklijk Kerkraads Mannenkoor. Tijdens de zitting van hun carnavalsfeest kreeg hij een hartstilstand. Door snelle hulp van twee ziekenbroeders werd hij van een gewisse dood gered.
1987: Hij was 38 jaar lid van het Koninklijk Kerkraads Mannenkoor St. Lambertus. In februari werd hij tijdens de Lambertusavond als jubilaris gehuldigd. Op 1 juli 1987 overleed hij.
Uit dit huwelijk werd geboren
S.10d. Antoon J.G. (Ton) Vanwersch, zoon van 9b, trouwde Ria Vinders, geboren Kerkrade 22 februari 1944, overleden Mariahoop 11 november 2003.
1957: In zijn mijnwerkerstijd woonde hij Onze Lieve Vrouwestraat 133 in Kerkrade. Hij werkte sinds 1 augustus 1957 op de Domaniale en was 15 jaar.
1963: Pas in 1963 werd hij lid van de Nederlandse Katholieke Mijnwerkersbond 21 jaar oud tot zijn vertrek in maart 1966 (23 jaar).
Uit dit huwelijk werd geboren
S.10e. Albert (Bert) Vanwersch, zoon van 9c, geboren Kerkrade 1 december 1941, overleden Kerkrade 6 februari 2009, trouwde Kerkrade Theresia Maria (Thea) Lenzen, geboren Kerkrade.
1954: Al in maart 1954 werd Bert lid van de Nederlandse Katholieke Mijnwerkersbond (NKMB). Hij werkte 23 jaar ondergronds.
1956: Sinds februari 1956 was hij (als A. van Wersch en 24 jaar oud) werkzaam op de mijn Julia. Zijn vader werkte als houwer op de Domaniale mijn..
Uit dit huwelijk werd geboren
S.10f. Godfried Jozef (Frits) van Wersch, zoon van 9f, geboren Sittard 13 april 1918, overleden 1985, trouwde 1: Adriana Knijn, geboren Urzem 14 augustus 1929, overleden 6 november 2008, trouwde 2: Jeanette (Netta) Theelen.
Bewonerskaart Amsterdam 1947: Hij was los arbeiders, los havenarbeider, los grondwerker.
Hij woonde tussen 1937 en 1952 op veel adressen:
Voor 1936: Gronsveld.
10 juli 1936: Heer.
28 juli 1936 daarna in Bunde en weer terug in
2 november 1936: Heer.
13 april 1938: Ulestraten.
6 mei 1938 Heer.
18 november 1938: Ulestraten.
3 oktober 1939: Geleen.
4 juni 1940: Duitsland.
27dec 1940: Maastricht.
27 maart 1943: Eindhoven, Begijnen hof 10.
1943: Op 3 december 1943 werd Leonardus van Wersch (= zijn vader, wellicht verkeerde naam genoteerd? Of heeft zijn zoon Frits de naam van zijn vader gebruikt? Of gebruikte zijn vader de geboortedatum van Frits?), geboren 13 april 1918 overgebracht naar Heinz Buckine in Duren. De kaart was van P.D.L. Amersfoort. Ook op de Transportliste staat de naam van zijn vader, Leonardus. Op de kaart staat ook dat hij wegens contractbreuk op 29 november 1943 in Amersfoort gevangen werd gezet. Hij was 25 jaar. Arbeidseinsatz?
Onderzoek van het archief in Düren wees uit dat de naam Heinz Buckine onbekend is. Wellicht wordt er een andere Düren bedoeld dan die bij Aken.
3 januari 1944: Venlo.
1944: Arolson Archives: Hij was werkzaam bij Rötzel en was voor het Duitse Krankenkasse verzekerd van 24 januari 1944 tot 14 februari 1944. Nu wordt wel zijn naam Gottfried gebruikt met de juiste geboortedatum.
10 mei 1946.
15 augustus 1947: Eindhoven, H. Geeststraat 38.
17 oktober 1947: Amsterdam, Singel 33 II.
1948: Adriana Knijn kreeg in Ursum op 6 oktober 1948 een zoon Johannes Knijn die diezelfde dag in Alkmaar overleed.
1949: Nieuwendijk
1952: Den Haag
1984: Overlijden van zijn moeder: Hij woont met Netta Theelen getrouwd in Aken.
4 Mrt 2020: Volgens zijn broer zat Frits bij de cavalerie in Amsterdam en Rotterdam.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.10g. Hubert Leonard van Wersch, zoon van 9f, geboren Maastricht 7 juli 1921, overleden Stein 19 maart 1985, was in het leger in Indië, trouwde 7 april 1949 Cecilia (Cilie) Przijbijla, geboren Geleen 16 februari 1929, overleden 5 mei 2004.
1925: Hij woonde als 4 jarige in de Capucijnstraat 45 in Maastricht en kwam vanuit Hoensbroek.
1928: Verhuizing in oktober 1928 naar Heer.
1931: Als tienjarige ging hij juni 1931 vanuit Heer naar Rotterdam en vertrok 26 maart 1932 naar Roermond, Lindanusstraat, St. Joseph.
In zijn mijnwerkersleven woonde hij Brederodestraat 11 in Stein.
1945: Als oorlogsvrijwilliger (OVW-er) 12 mei 1945 in dienst bij het 2-13e Regiment Infanterie en 29 april 1948 eruit.
Vertrek uit Nederland 18 september 1945
Aankomst Engeland 19 september 1945
11 oktober 1945 vertrek uit Engeland
22 oktober keerkring gepasseerd
11 november 1945 tussenstop op Malakka aangekomen (Maleisië)
28 februari 1946 van Malakka vertrokken
9 maart 1946 in Indonesië aangekomen
26 februari 1948 uit Indonesië vertrokken
12 maart 1948: Keerkring gepasseerd
25 maart 1948: In Nederland aangekomen met de Tabinta
M.i.v. 20 maart 1948 overgeplaatst naar het 2e regiment Infanterie
Miv 1 december 1946 soldaat 1e klasse
Miv 19 april 1948 verbonden als vrijwilliger voor bijzondere dienst tot uiterlijk 1 januari 1950. Is als zodanig niet in werkelijke dienst
Miv 30 april 1948 ontheven van zijn verbintenis als oorlogsvrijwilliger en met ontslag
Miv 1 januari 1950 ontheven van zijn verbintenis als vrijwilliger bijzondere dienst.
1948: Hij kwam als soldaat terug uit Indië en ging één jaar voordat hij trouwde op 1 juli 1948 op de mijn Emma (Ea 2863) werken. Hij was 27. De foto is in het ouderlijk huis aan de Bosweg in Geleen gemaakt.
1962: In 1962 werd hij lid (11242) van de Nederlandse Katholieke Mijnwerkersbond en bedankte daarvoor in maart 1968.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.10h. Adalbert Hubert Johannes (Albert) van Wersch, zoon van 9f, trouwde 1: Sittard Elisabeth Willems, overleden Sittard 5 december 1990, trouwde 2: Maria Theresia Johanna Heijnen / Jeanny Heynen, dochter van Jozef Frans Heijnen en Maria Josephina Gulikers.
1952: Hij begon zijn mijnwerkerstijd op de OVS (Ondergrondse Vakschool) op 15 april 1952. Hij was 17 jaar. Zijn werkgever was de Staatsmijn Maurits (Ms 89087). Enkele maanden later werd hij lid van de Nederlandse Katholieke Mijnwerkersbond tot zijn opzegging in december 1956.
In deze jaren woonde Albert met zijn ouders aan de Bosweg in Geleen.
1962: Hij werd weer lid van de Nederlandse Katholieke Mijnwerkersbond van juli 1962 tot 1 maart 1969. Zijn lidmaatschap stopte, zoals bij velen, wegens ontslag. De mijn zouden vrij kort daarop sluiten. Hij werkte sinds 19 mei 1952 (17 jaar oud) bij POL en zijn nummer was Pol 8021.
Hierna ging hij bij de verzekeringsmaatschappij Victoria-Vesta uit Ede werken als agent voor Zuid-Limburg.
1 september 1989: Albert gaat bij Victoria-Vesta met pensioen. In het personeelsblad verscheen toen dit artikeltje:
A.H.J. van Wersch
Aan de Scheumerbeek 5 (postcode 6166 GZ) in Geleen woont de familie Van Wersch. De heer A.H.J. van Wersch nam per 1 september, in verband met zijn minder goede gezondheid, afscheid van onze maatschappij.
Hij startte zijn loopbaan op 1 april 1974. Op die datum trad hij in dienst als vertegenwoordiger bij Victoria. Per 29 september 1977 werd de heer Van Wersch benoemd tot hoofdvertegenwoordiger. Op 1 november 1978 werd hij aangesteld tot adviseur voor K.I.-relaties. Vanaf 1 oktober 1980 was hij werkzaam als verzekeringsadviseur. De heer Van Wersch is in het bezit van een Gouden speld.
Hij werd in Geleen geboren en trad in het huwelijk met mejuffrouw J.M.T. Heynen. De heer Van Wersch is een echte liefhebber en kenner van antiek. Samen met zijn vrouw bezoekt hij regelmatig veilingen op dit gebied. Ook het kweken van kanaries is een hobby. Hiermee behaalde hij zelfs een landelijk kampioenschap.
In het nummer daarna (1 december 1989) schreef hij: Mede namens mijn echtgenote dank ik de directie van Victoria-Vesta, de HDM van Nationale-Nederlanden, alle oud-collega’s en overige bekenden voor de getoonde belangstelling die wij mochten ontvangen tijdens mijn ziekteperiode en bij mijn afscheid. Wij hopen dat het u allen goed mag gaan.
A. van Wersch, Geleen
Uit het eerste huwelijk werd geboren
S.10i. Gerhard van Wersch, zoon van 9g, geboren Bardenberg 11 augustus 1938, trouwde Ingrid Neumann.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.10j. Nicolaas Hubertus Mamimiliaan Willem (Nico) van Wersch, zoon van 9h, geboren 9 juni 1924, overleden 29 maart 1994, trouwde 15 september 1953 Bep van de Wiel, geboren Zevenbergen 28 september 1921, overleden Haarlem 6 februari 2002, dochter van Petrus Johannes van de Wiel en Anna van Gils.
1950: Bij hun verloving woonde Bep op Hoeve Rust Roest in Zevenbergen en Nico gaf het adres van zijn ouders in de Kloosterstraat 58 in Simpelveld op. Feitelijk woonde hij in Tilburg waar hij economie studeerde. Hij was gedurende 31 jaar algemeen secretaris/penningmeester van de Katholieke Land en Tuinbouwbond.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.10k. Maximiliaan Ludovicus Jacobus Maria van Wersch, zoon van 9i, geboren 21 april 1923, overleden Landgraaf 11 december1997, trouwde kerkelijk Scheveningen 16 april 1952 W.C.C. (Miep) van Alphen, geboren Den Haag 2 augustus 1919, overleden Heerlen 7 maart 2010, dochter van Andreas van Alphen en Maria van der Laan.
Max dreigde in de oorlog door de Duitsers ingezet te worden bij de Arbeitseinsatz, maar hij dook onder. Later nam hij de drankenhandel van zijn vader over en werd vertegenwoordiger in horeca artikelen.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.10l. Johannes Lodewicus (Louis) van Wersch, zoon van 9i, geboren Simpelveld 12 september 1927, overleden 4 juli 1997, trouwde Maria Thérèse Johanna (Zus) Bovens, geboren 18 maart 1924, overleden 3 februari 1992, dochter van Johannes Hubertus Bovens en Anna Catharina Grummer.
Louis was de eerste stadsprins van Heerlen in 1948. Zijne Hooglustigheid regeerde als Loewie den Eerste.
Uit dit huwelijk werden geboren:
S.10m. Philippe Hubertus Jacobus Emilia van Wersch, zoon van 9i, geboren 26 mei 1930, overleden Kerkrade 29 april 2014, trouwde Heerlen 17 april 1958 T.T.J. (Trees) Brouwer, geboren 4 december 1932, overleden Heerlen ziekenhuis 23 november 2016.
1948: In november 1948 was hij matroos aan boord van de SS Zeeman. Hij voer van Vancouver naar Tacoma in de staat Washington en kwam daar op 15 november 1949 aan. Hij was 19 jaar, 1,82 meter groot en woog 64 kilo.
1957: Philippe slaagde voor zijn examen Werktuigbouwkunde aan de HTS Heerlen.
1959: In 1959 was hij aspirant beambte op de Domaniale Mijn in Kerkrade. Hij werkte, ook beneden, als stieger / mijnopzichter. Nadat de mijn sloot werd hij brandweercommandant in Kerkrade.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.10n. Benedictus Maria Henricus (Ben) van Wersch, zoon van 9k, trouwde Maria Sophia (Rieke) van de Laar.
Rieke is bij de Antonius Doctor HBS in Kerkrade als lerares Duits in 1971 begonnen (na twee jaar Rolduc) tot de fusie met Rolduc in 1996. Vanaf dat jaar heette de gefuseerde school College Rolduc. Waar zij in 1969 begon, beëindigde zij na 40 jaar in 2009 haar loopbaan.
Uit dit huwelijk werden geboren
B. van Wersch, student rechten,Kerkstraat 9, Simpelveld:
„Ik vind dat de mensen de vrijheid om te demonstreren moeten hebben. Hoe wil je anders in groot verband laten blijken dat je het ergens mee eens bent of niet? Natuurlijk moet het demonstreren niet veranderen in het optreden van een stelletje knokploegen, waarbij de politie naderhand de schuld ervan krijgt dat het allemaal niet verlopen is zoals de bedoeling was. Ik ben voorstander van absolute vrijheid van demonstratie. Vergunningen moeten daarbij niet te pas komen. Nogmaals: de demonstratie moet wel op een verantwoorde wijze georganiseerd worden. Of de politie soms te hard optreedt kan ik niet beoordelen want als het ergens rumoerig is houd ik mij liever op een afstand”.
Limburgs Dagblad 16 mei 1968
In 1980 ging Ben van Wersch samen met accountant Scholtz in Ubach over Worms werken.
S.10o. Marcellus Maria Josephus (Marcel) van Wersch, zoon van 9k, geboren 17 mei 1948, overleden Heerlen 7 juli 2001, trouwde 1: Alberta Veronica Ernestina Reinardina (Betty) Dijk, trouwde 2: Marjon Oostvogels.
Uit het eerste huwelijk werden geboren
S.10p. Aurelius Augustinus Joannes Josephus (Aureel) van Wersch, zoon van 9k, accountant, trouwde 1: Johanna Petronella Maria (Joop) Westra, geboren Amstenrade 29 december 1948, overleden 5 september 2013, dochter van Hendrik Joseph Westra en Mia Naus,
trouwde 2: Ankje Grapperhaus.
1972: Hij behaalde het doctoraal in Economische Wetenschappen in Tilburg.
1988: Als registeraccountant is hij Lid van Raad van Bestuur van het Nederlands Instituut voor Registeraccountants (Nivra).
2018: Al vele jaren is hij penningmeester van de stichting Sint Laurensfonds, tussen 2009 en 2017 was hij voorzitter van de muziekvereniging Na Lang Streven, penningmeester van de stichting Steunfonds ten behoeve van het Katholiek Hoger Onderwijs, lid van de redactie van de stichting Steun Heilig Land, enz. enz.
Uit dit eerste huwelijk werden geboren
S.10q. Romanus Maria Hubertus (Rommie) van Wersch, zoon van 9k, trouwde Wilma Vorage, dochter van Pieter Vorage en Josephina Wetzelaer.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.10r. Maurice van Wersch, zoon van 9l, geboren 26 juni 1950, overleden 21 oktober 2019, trouwde Gerda (Gertie) van Bergen, dochter van Frans van Bergen en Finnie Groten.
2015: Maurice is eigenaar van een kookschool.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.10s. René M.A. van Wersch, zoon van 9m, trouwde 1: Maria Caris, dochter van Pierre Caris en Netta Hermans, trouwde 2: Annelies Steinbusch, trouwde 3: Tiny Donners.
1964: René was in 1964 de 15e prins-carnaval in Simpelveld. Enkele jaren later was zijn zus Monique de bloemenkoningin van het carnaval.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.10t. Robin Joseph Richard van Wersch, zoon van 9n, geboren Amsterdam 12 juli 1941, overleden Plau am See (D) 18 april 1999, trouwde Gaby (Gabrielle) Nathaus.
Uit dit huwelijk werd geboren
S.10u. Antonie Joseph Alexander (Tony / Antoine) van Wersch, zoon van 9n. geboren 12 september 1948, overleden Bali 7 april 1999, trouwde 1: Coby Boven, samen met Aina Berg, overleden 24 juli 2008, trouwde 2: Tilly Cowey, trouwde 3: Elke Sigrid Husker, geboren 25 mei 1949, overleden Solo, Java, Indonesië 2014.
Uit het samenzijn werd geboren
S.10v. Joannes Hubertus Leo Maria (Jan) van Wersch, zoon van 9o, trouwde Netty Habets, dochter van Frans Jozef Habets en Maria Mechtildis Schijen.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.10w. Remigius (Remi), van Wersch, zoon van 9o, trouwde Tilly van de Moosdijk, dochter van Nico van de Moosdijk en Helena Vossen.
2003: Zij maken rabarberchampagne. Klik hier.
2016: Al enkele jaren is Remi secretaris van de heemkundevereniging De Lemborgh.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.10x. Johannes Hubertus van Weersch, zoon van 9p, geboren Houthem 11 november 1908, mijnwerker, overleden 3 oktober 1971, trouwde 20 april 1933 Katharina Elisabeth (Cato) Quadakkers, geboren 21 oktober 1909, overleden Voerendaal 15 juni 1994 (85 jaar), dochter van Jan Willem Quadakkers en Wilhelmina Driessen.
1933: Hub van Weersch maakte bij zijn huwelijk gebruik van het aanbod van de Overheid om zijn naam gratis te laten veranderen in Van Wersch.
In zijn mijnwerkersleven woonde hij Valkenburgerweg 53, Voerendaal. Hij had het vrijstaande huis laten bouwen .
1950: Hij werd in juni 1950 lid van de Nederlandse Katholieke Mijnwerkersbond en werkte op de Emma als meester houwer. (Ea 5493, mr. hr).
1954: In augustus 1954 was hij 25 jaren op de Emma werkzaam. Eerst als houwer en later als meester houwer. Hij ging met zijn 55ste met pensioen, dat was de gewoonte op de mijnen.
1965: In februari 1965 bedankte hij voor zijn lidmaatschap van de NKMB. Hij was toen 56 jaar. Zijn zonen Eugene en Paul werkten ook op de mijn.
1971: Hij overleed aan stoflongen. Zijn weduwe woonde aan de Valkenburgerweg 53 in Voerendaal.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.10y. Pieter Joseph (Sjo) van Weersch, zoon van 9p, geboren Schimmert 3 juli 1910, overleden Schimmert 7 februari 1960, trouwde Schimmert 27 september 1934 Maria Catharina Cruts, geboren Schimmert 25 november 1912, overleden Schimmert 26 februari 1998, dochter van Hubertus Cruts en Maria Konoren.
1934: Bij hun huwelijk is hij 24 en mijnwerker. Zij is 21 en zonder beroep. Hij tekende de huwelijksakte met P:J Van Weersch. Zij kon niet schrijven.
1937: Hij bouwde hun huis aan de Maastrichterstraat in Schimmert.
1960: Zijn overlijden: hij was 49 jaar en mijnwerker.
Klik op een van de onderstaande foto’s voor vergroting.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.10z. Augustinus Jakobus (Guus) van Weersch, zoon van 9p, geboren Schimmert 5 december 1911, overleden ziekenhuis Geleen 6 juli 1968, mijnwerker, trouwde 29 oktober 1936 Schimmert Maria Agnes (Jeske) Knols, geboren 8 april 1915, overleden Hulsberg 14 november 1999.
1960: De turnclub Excelsior in Schimmert heeft ook een trommelkorps, dat onder leiding staat van de heer Aug. van Weersch.
Krantenfoto rechts: Vier generaties. Overgrootmoeder Elisabeth Knols-Goossens. Haar dochter Agnes trouwde Guus van Wersch. Zij kregen twee dochters: Yvonne die met Theo Keyender trouwde. Die kregen Anita Keyender. En dochter Irene van Wersch die met Jef Engelshoven trouwde. Zij kregen Monique Engelshoven.
1966: In 1966 herhaalden twee Engelse oud-soldaten Crane en Capper, de opmars vanaf de stranden van Normandië naar Nederland. Zo kwamen zij ook in Schimmert aan waar zij destijds in 1944 opgevangen werden bij de familie Van Weersch. Zij bleven hier drie weken. Na 22 jaar was het weerzien ontroerend.
Jeske verzorgde de Mariakapel in Klein Haasdal met kaarsen en bloemen.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.10za. Pieter (Pie) van Weersch, zoon van 9p, geboren Schimmert 22 december 1913, overleden Borgharen 23 februari 1992, 78 jaar, trouwde 1947 Anna Haegmans, geboren Borgharen 25 november 1916, overleden Maastricht 29 januari 2005, dochter van Johannes Haegmans en Elisabeth Catharina Thelissen.
1928: Hij was lid van de turnclub Excelsior in Schimmert. Pie was 14 jaar. Deze turnclub bestaat nog steeds met hetzelfde logo, zie de foto.
1935: In 1935 stond hij op de kandidatenlijst voor de Gemeenteraad namens de Communistische Partij Nederland (CPN). Door zijn lidmaatschap van deze partij stond hij op de lijst van links georiënteerde personen, in 1939 samengesteld door de Inlichtingendienst.
Zittend: Jules Eijssen, Pierre Goossens, burgemeester Bogman, Harie Eijssen, Sjeng Bruls, meester Swelsen, Hub Bemelmans.
Staand: Lei Bruls, Willem Hermans, Lei Vroemen, Lei Bouwens, Karel Jacobs, Hub Beckers, Sjo Timmers, Gil Liedekerken, Lei Aarts.
Bovenste rij: Funs Creuwels, Louis Willem, Sef Reinders, Pie van Weersch, Jeu Heinen, Sef Zeegers, Jeu Huntjens, N. Reinders, Sjo Bruls.
April 1963: Hij werd als bestuurslid van de woningvereniging St. Martinus Borgharen gekozen.
1969: Hij werd op 1 januari 1969 op de mijn gepensioneerd en was toen 55 jaar.
1992: Op zijn bidprentje stond dan ook: Hij had een zeer principiële stellingname met betrekking tot allerlei maatschappelijke vraagstukken. Zijn actieve betrokkenheid bij de kerk en zijn steevast geloof in God zijn hem tot steun geweest.
Hij was actief betrokken bij het dagblad De Waarheid en schreef in deze krant over sport.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.10zb. Leo van Weersch, zoon van 9p, geboren Schimmert 5 februari 1918, overleden Maastricht 4 april 1974, trouwde Indonesië 1946 Reni Dongmiran, samen met 2: Maria Emmelot, dochter van Bernardus Emmelot en Christina Schouten. Uit dit samenzijn werden zes kinderen geboren die de achternaam Emmelot kregen.
Uit het eerste huwelijk werden geboren
S.10zc. Franciscus Wilhelmus (Wiel) von Weersch, zoon van 9q, geboren Hulsberg 4 oktober 1916, overleden Hulsberg 16 september 1985, kleermaker, trouwde 22 februari 1941 Johanna Mathilda (Tilla) Olislagers, geboren Oirsbeek 3 april 1915, overleden Valkenburg 31 mei 2002, dochter van Jan Jozef Hubert Leo Olislagers en Maria Elisabeth Robbertz.
1938: Wiel van Wersch slaagde aan de Rotterdamsche snijschool voor het diploma coupeur, Coupe Moderne. Net als zijn vader was hij kleermaker. (Zie foto hieronder).
1949: Hij zat vanaf 1949 in het bestuur van de fanfare St. Caecilia Hulsberg. Zijn dochter Marlies zat als secretaresse in het damescomité van de Fanfare Sint Caecilia Hulsberg. In de feestgids van 1959 worden zij van Wersch genoemd in plaats van von Weersch. Zelf plaatste hij een advertentie waarin hij ook van Wersch schreef. In de bedrijfsruimte werd muziekles gegeven aan de jeugdfanfare van Hulsberg.
1950: In het telefoonboek van 1950 stond: W. van Wersch, D. en H. Kleermaker, Schoolstraat B60, telefoon K 4405 – 283.
1952: Zijn vader verkocht het huis Schoolstraat 32, Hulsberg aan zijn zoon Wiel.
1955: Hij adverteerde nu ook met gordijnen en vloerbedekking: Kleermakerij en stoffeerderij aan de Schoolstraat in Hulsberg.
1956: De kranten schrijven steeds over W. Van Wersch uit Hulsberg in verband met de carnavalsvereniging Beumerwalders. In oktober 1956 nam hij wegens drukke werkzaamheden ontslag als penningmeester van de carnavalsvereniging.
1959: Hij zat net als zijn vader in het bestuur van de fanfare St Caecilia in Hulsberg. Zijn dochter was nog steeds secretaresse en zoon Gène zat in de drumband.
1960: Hij bedankt als voorzitter van de Beumerwalders.
1962: Hij had bedankt als voorzitter van de Beumerwalders en werd opgevolgd door de heer Meers.
1973: Het winkelpand werd overgedragen aan een peuter-speelplaats.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.10zd. Johannes Hubertus (Eugène) von Weersch, zoon van 9q, geboren Hulsberg 22 april 1918, overleden Kerkrade 27 november 2002, trouwde Tilburg 23 mei 1947 Paula Ooms, geboren Tilburg 29 juli 1923, overleden Heerlen 27 maart 2012, dochter van Peter Ooms en Martha de Kort.
Uit dit huwelijk werd geboren
S.10ze. Hubertus Hermanus Elisabeth (Huub) van Wersch, zoon van 9r, trouwde Phil Jennekens, geboren 2 februari 1949, overleden 28 november 2011, dochter van Johannes Hubertus Franciscus Jennekens en Maria Elisabeth Urlings.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.10zf. Jan van Wersch, zoon van 9r, trouwde Marleen Peeters.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.10zg. Huub van Wersch, zoon van 9s, trouwde José Steinbusch.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.10zh. Mathieu Johannes Elisabeth (Jeu) van Wersch, zoon van 9s, trouwde Marleen Paffen.
In zijn jeugd zat hij korte tijd bij de fanfare van Ransdaal maar ging voetballen bij SCKR: Sport club Klimmen Ransdaal.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.10zi. Herman Joseph Elisabeth (Herman) van Wersch, zoon van 9t, geboren Klimmen 6 januari 1951, overleden Ubachsberg 14 januari 2005, was getrouwd met Simone Rouwette.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.10zj. Johannes Maria Hubertus (Jan) van Wersch, zoon van 9t, trouwde Marianne Hubertina (Marian) Paffen.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.10zk. Hubertus Maria Franciskus (Hub) van Wersch zoon van 9t, geboren Heerlen 29 november 1957, overleden Heerlen 11 januari 2012, trouwde Elly Portz, dochter van Jo Portz en Maria Houbiers.
2012: Huub was 54 jaar toen hij overleed. Hij was sinds 1995 penningmeester, jeugdleider en leider van het vierde elftal van de voetbalvereniging Groene Ster uit Heerlerheide en 34 jaar werkzaam als boekhouder bij BPG Sieben Bouw en afbouwmaterialen in Heerlen.
Uit dit huwelijk werden geboren
S.10zl. Joseph Frans (Jo) van Wersch, zoon van 9t, trouwde Szilvia Pocza.
1989: Jo was in 1989 prins carnaval in Klimmen onder de naam Jo III.
Uit dit huwelijk werd geboren
S.10zm. Franz Gerhard van Wersch, zoon van 9u, geboren Düren 6 maart 1889, slotenmaker, trouwde Duisburg 11 januari 1913 Maria Wilbers, geboren Duisburg 11 januari 1890.
1917: Gerhard kreeg het IJzeren kruis Fahrer Gerh. Van Wersch, beim Stabe eines Infant =Regiments. Hij was dus chauffeur.
1938: Hij adverteert met 10 kilo ganzenveren te koop, Antonienstrassse 51 /1 Duisburg
Uit dit huwelijk werden geboren
S.10zn. Heinrich van Wersch, zoon van 9w, geboren 22 maart 1905, overleden 28 augustus 1974, trouwde Bergstein (heden: Hürtgenwald) 1 juni 1934 Margarete Stolz.
Uit dit huwelijk werd geboren