Genealogische website Warsage

1911-1996

Joseph Jean Houbert Nicolas (Joseph) van Wersch werd op 13 september 1911 als vierde in uiteindelijk een gezin van vijf kinderen in Simpelveld geboren. Zijn vader, met de bijnaam Jupke, had daar een restaurant met een zaal en bioscoop.  

 

In 1936. 25 jaar oud, slaagde hij in Haarlem voor zijn examen vliegtuigbouwkunde aan de plaatselijke MTS en mocht zich ingenieur noemen. Twee jaar later vond hij als technisch tekenaar werk bij vliegtuigfabriek Koolhoven in Rotterdam. Deze fabriek was  door Frits Koolhoven opgericht. Die bouwde al in 1911 zijn eerste vliegtuig. In 1940 werd de fabriek door de Duitse vliegtuigbommen vernietigd.

 

Hier bleef Van Wersch twee jaar werken voordat hij bij Fokker solliciteerde en aangenomen werd. Begin 1940 vluchtte hij vanwege het bombardement in Rotterdam, naar huis, naar Simpelveld. Daar ontmoette hij zijn eerste vrouw, Klaartje Reckers. Uit dit huwelijk werd een zoon geboren: Robin.

 

Vanuit Simpelveld vertrokken zij naar Amsterdam waar zij op diverse adressen woonden. Het huwelijk werd in 1946 ontbonden. Hij was werktuigkundige. Zij had geen beroep.

 

Het jaar daarop trouwde Joseph met Thea van Oostrum (1917-1988), de dochter van Dirk van Oostrum, inspecteur van politie 1e klasse op West-Java in Nederlands Oost-Indië. Thea had in Oost-Indië een rijk leven. Haar vader had daar een prachtig beroep en mensen keken naar hen op. Het leven daar was heel anders geweest dan haar leven nu n haar geboortedorp Simpelveld. Dat was wennen en de dorpsbewoners vonden zo iemand met gelakte nagels en lippenstift maar een vreemde vogel. Het werd een sobere bruiloft. Zelfs haar vader kon er niet bij zijn. Toen hij uitgenodigd werd voor het huwelijk scheepte hij zich in naar Nederland. Helaas overleed hij onderweg en kreeg een zeemansgraf.

Het was logisch dat zij maar kort in Simpelveld bleven want vrijwel direct na hun huwelijk vertrokken zij naar Amsterdam waar zij twee kinderen kregen.

 

Gelukkig kon Joseph weer terug naar Fokker. In 1957 werd hij door KLM gevraagd om bij hen te komen werken hetgeen hij accepteerde. Het leven was goed. Er werden vele reisjes gemaakt want die waren, als personeelslid, behoorlijk voordelig.

 

Klik hier voor Joseph van Wersch in de Simpelveldse Tak.

 

error: