Genealogische website Warsage

robin van wersch
1941-1999

robin Van WerschRobin van Wersch werd in juli 1941 in Amsterdam geboren uit Joep van Wersch en Klaartje Reckers die eind december 1940 getrouwd waren. Het huwelijk eindigde met een scheiding in november 1945. Pas in februari 1946 werd de scheiding ingeschreven bij de Burgerlijke Stand.


Toen Robin geboren werd, werkte zijn vader als werktuigkundige bij Koolhoven in Rotterdam.  In 1947 hertrouwde Joep maar zijn vrouw wilde Robin niet accepteren, waardoor hij ondergebracht werd bij de Kinderbescherming. Hieronder schrijft zijn nicht Liane Kicken-Van Wersch hoe het verder met Robin ging.

libelleMIJN SPECIALE GROTE BROER
Mijn moeder was 46 en mijn vader 56 toen ik als nakomertje het levenslicht zag.
Na 14 jaar kreeg mijn vader op zijn verjaardag, 2 maart 1962, een dochtertje cadeau en mijn drie grote broers een zusje.
Mijn oudste broer Robin was 21 jaar toen ik geboren werd. Hij werd mijn trotse “peetvader” Het woordje “peetvader” vatte bij ernstig op. Hij was constant bezig mij van alles te Ieren zoals praten, topen, fietsen. Later in mijn studietijd hielp hij me vaak en bekeek ook steeds zeer kritisch mijn studieresultaten. Na zijn HBS-periode ging hij in Aken in Duitsland.

 
Studeren.
In Duitsland leerde hij mijn schoonzusje Gabi kennen Die verwende mij al net zo erg als mijn broer. Zij kregen samen een prachtige dochter Saskia. Mijn ouders hadden in Limburg een hotel en een bakkerij waardoor ze weinig tijd hadden in het weekend.


Bijna ieder weekend mocht ik naar mijn broer en schoonzus. Ik was hun “weekenddochter “. Toen ik 12 jaar oud was vertelde Robin mij op een avond dat bij in werkelijkheid niet mijn broer was maar mijn neef. Zijn ouders woonden destijds in Amstelveen en gingen scheidden. Ze wilden beiden niet zorgen voor hun 6-jarig zoontje Robin. Mijn vader was Robin’s peetvader en heeft hem toen onmiddellijk als eigen zoon in het gezin opgenomen. Het was voor mij een enorme schok. Hij bleef echter voor mijn gevoel mijn “grote broer” op wie ik kon vertrouwen vooral toen mijn vader stierf toen ik 15 jaar oud was. Op zijn vijftigste verjaardag verhuisde Robin naar een dorp in de buurt van Berlijn om samen met enkele Nederlanders een poederverffabriek te stichten.


Alle goede raad kreeg ik nu via onze urenlange telefoontjes. Op een dag in oktober belde hij me dat hij een paar dagen voor onderzoek naar het ziekenhuis moest. Hij had vaker rugklachten. “Meiske, maak je maar geen zorgen ” zei hij luchtig. Hij bleek te lijden aan een zeer agressieve vorm van lymfeklierkanker. Een half jaar later hebben we hem na een zeer zware strijd onder een prachtige boom in de Eifel begraven. Mijn speciale “grote broer was er niet meer voor mij. Dit is nu 6 jaar geleden. In de jaren erna zijn de twee kleinkinderen van mijn broer geboren.


Toen wij met Pasen bij onze familie waren vroeg mijn nichtje of ik peettante wilde worden van de baby die zij in november verwacht. Het nieuwe kleinkind van mijn “grote broer”. Wat zou hij trots geweest zijn op zijn drie kleinkinderen net zoals hij vroeger was op mij. Ik zat proberen een liefdevolle plaatsvervanger voor hem te zijn zodat hij van boven trots op me kan neerkijken. Ik verheug me enorm op mijn toekomstige petekind.”

 

Geschreven door Liane Kicken-Van Wersch en gepubliceerd in de Libelle van augustus 2005, waarvoor zij de Gouden Libelle kreeg.

hotel van wersch
Boven de ingang staat het naambord Van Wersch

In de zeventiger jaren leidde Robin Van Wersch en zijn vrouw Gabi Nathaus het hotel Van Wersch in de Eifel (Simmerath, Breufeldstrasse).
Dit hotel was eigendom van Robin van Wersch. Robin werd door zijn oom Maxime uit Simpelveld grootgebracht. Maxime had natuurlijk het hotel in Simpelveld. Wellicht vandaar dat Robin een hotel, maar dan in Simmerath begon. Hij trouwde met Gabriele Nathaus en zij kregen een dochter.

robin van wersch

Het hotel werd later verkocht en werd een tehuis voor moeilijk opvoedbare kinderen en volwassenen.

Robin is daarna met drie anderen een poederlak verffabriek in de buurt van Berlijn begonnen. Zijn vader had na de oorlog geld gekregen in het kader van Wiedergutmachung. De fabriek stond in Gänzlin.

hotel van wersch

Waarschijnlijk is deze foto in 1987 gemaakt bij het hotel van Robin Van Wersch ter gelegenheid van de verjaardag van Berthe van Wersch-Delhaye die 75 werd. Zij is de moeder van Josianne en oma de kinderen Verbeek.
Helemaal rechts staan Susan Bardoul met haar moeder Irene Bardoul- Van Wersch, ook een dochter van Berthe van Wersch-Delhaye.

Robin was een neef van Berthe die met Leike van Wersch getrouwd was. Robin en Josianne hebben dezelfde opa.

vlnr:
Arthur Rijsterbosch (man van René Verbeek)
René Verbeek (zoon)
Marc Verbeek (zoon)
Ineke Hermans (vrouw van Mark Verbeek)
Berthe van Wersch-Delhaye (moeder van Josianne)
Alexandra Verbeek (docher)
Ton Verbeek (vader)
Josianna Verbeek-van Wersch (moeder)

GanzlinRobin van Wersch, Mitbegründer, Gesellschafter und Geschäftsführer der Ganzlin Beschichtungspulver GmbH, Ganzlin, ist nach schwerer Krankheit am 18. April 1999 gestorben. Nach vielen Jahren erfolgreicher Tätigkeit als selbstständiger Unternehmensberater gründete Robin van Wersch 1994 mit zwei Partnern das erste Pulverlack-Unternehmen in den neuen Bundesländern. Er gestaltete maßgeblich die Planung und die Errichtung des Betriebes und übernahm später die Leitung der Produktion. Sein zu früher Tod ist ein schmerzlicher Verlust für das Unternehmen und seine Belegschaft, die die Entwicklung des Unternehmens in Robin van Wersch´s Sinne fortführen wird.
M. Walther.

Vertaling

Robin van Wersch, mede-oprichter, aandeelhouder en directeur van Ganzlin Beschichtungspulver GmbH, Ganzlin, is overleden na een langdurige ziekte op 18 april 1999 Na vele succesvolle jaren als een onafhankelijke business consultant stichtten Robin van Wersch en twee partners in 1994 de eerste poedercoating bedrijven in de nieuwe deelstaten. Hij had een belangrijke rol bij de planning en de oprichting van het bedrijf. Zijn vroegtijdige dood is een zwaar verlies voor de onderneming en haar personeel dat de ontwikkeling van het bedrijf in de zin van Robin van Wersch wil voortzetten.
M. Walther.

Quelle: European Coatings Journal Issue: 6 / 1999

 

Later werd bekend dat de fabriek al in 1993 gesticht was door Robin samen met de hierboven Manfred Walther en André Beckerman. In 1998 ging Ganzlin samenwerken met het Nederlandse bedrijf Zandleven uit Friesland.

Ganzlin
De fabriek
Ganzlin
Robin staat links

Klik hier voor Robin van Wersch in de Simpelveldse Tak.

error: