Genealogische website Warsage

2011

In maart 2011 ging de bekende tuinman Rob van der Linden naar een lezing van René van Wersch over orchideeën. Op zijn website schreef Rob:
Afgelopen week ging ik naar een orchideeënlezing van Groei en Bloei. Het lukte de spreker, de voorzitter van Orchideeën Vereniging Zuid Limburg, om de bezoekers urenlang te boeien, en dat zonder moderne hitech visuele ondersteuning. Wel had hij natuurlijk talrijke live-voorbeelden bij zich. Prachtige exemplaren, heel gevarieerd in zowel bladvorm, bloemvorm en –kleur. Echt heel mooi. Een aantal stond al klaar voor de tombola aan het eind van de lezing. (….) Dank aan René van Wersch, voor een zeer leerzame avond.

2010

Koningin tussen vuile was
René van Wersch van de Orchideeënvereniging Zuid Limburg luidt de noodklok. Hoewel de vereniging nog altijd zo’n 25 leden telt, wil hij juist de orchideeënliefhebber die nog thuis zit aanspreken. Op bijna iedere vensterbank is de Phalaenopsis te vinden, de orchidee die nagenoeg iedereen kent vanuit de bloemenwinkel of het tuincentrum.

 

Bij aankoop zit de plant vol bloemen, na verloop van tijd rest alleen nog een kale stok. Alleen mensen met echte groene vingers weten hier raad mee. “Kom die ervaring met ons delen”, spoort René van Wersch de kenners aan. “Maar ook mensen met vragen over de orchidee zijn van harte welkom bij onze vereniging.”

 

Iedere eerste dinsdag van de maand komen de leden bij elkaar. Regelmatig zijn er gastsprekers die een lezing houden. Ook zijn een gratis boekenuitleen, uitstapjes naar kwekers in binnen- en buitenland en workshops.

 

René van Wersch geeft lachend toe dat zijn hobby is uitgegroeid tot een ziekte. In zijn achtertuin prijkt een kas, waarin vele orchideeën een goede voedingsbodem vinden. “Zo’n 22 jaar geleden kreeg ik mijn eerste orchidee. Al snel stond de hele vensterbank vol en nu kweek ik vele soorten die ik koop of van verre reizen naar Maleisië, Thailand en Venezuela heb meegenomen. Het is zo’n mooie plant, je raakt er niet op uitgekeken.”

 

Tijdens een van zijn reizen kreeg van Wersch de ‘Koningin der Orchideeën’ in handen. “Ik wilde de plant graag meenemen maar dat is aan regels gebonden. Je krijgt meestal een potje gelei met daarin de jonge plant. Ik kreeg een orchidee in pot. Die heb ik in de zak met vuile was gedaan, de was er goed omheen gepropt en zo is de plant veilig naar Nederland gekomen. Ik heb er vele jaren plezier van gehad.” Dat plezier deelt van Wersch graag met andere liefhebbers en een oproep voor nieuwe leden komt dan ook recht uit zijn hart. “We kunnen veel van elkaar leren en zo hebben we allemaal meer plezier van onze orchideeën.”

bron: De Weekkrant Limburg 6 april 2010
door: Sandra Israel.

1964

prins-rene-1

rene-8-febr-1964Prins René I va Zumpelveld
Prins van ’t Zumpelveldse Woeësjoepperiech is René van Wersch, zoon van ’t Leike van Wersch, dee verbliet in ’t Zuiden. Prins René I is direk nao zieng geboorte verwieëze nao de couveuze, of besser nao eng couveuse, want t waor eng gans biezonger, namelich eng ton in ee kelderke in Wijlder.

 

Ooch noen nog kriet der Zumpelveldse narrenführer eng gans aparte behandeling. Vanoes de wietschaf van zienge pap lööft eng schlang nao ’t tsimmer van der prins, zoedat he ummer op tsied van zieng extra-voeding ken weeëde veurzieë.


Der groetste wunsch van der prins is, dat he in Zumpelveld nog ens eng kier burgemeester zal weeëde. He had noen al groese planne, die tegen die tsiet zulle weeëde oesgeveurd. Um uch alvas get van die pianne tse verraone: He wilt groese hekke um de gemengde losse plaatsje en op die manneer elke Woeesjoep tse tswinge um gedurende de drei dol daag in Zumpelveld tse bheve.

 

De bedder zulle dan oes alle hoezer gesjleeft weeëde en opgesjlaage in ee de kloestere bis esjele-goonsdig. t Beer geet vunf tsents per liter koste en Hollandere weeëde aagetrokke um ober en kastelein tse spieële, da hont os kasteleins teminste vrij en die Hollandere kenne doch nit karnaval viere.

bron: Limburgsch Dagblad 1964

Klik hier voor René van Wersch in de Simpelveldse Tak.

error: