Genealogische website Warsage

souren-vaals

Maria Elisabeth van Wersch, geboren Kerkrade 28 oktober 1853, overleden Vaals 24 februari 1897 was bij haar huwelijk de dochter van winkeliers in Bocholtz. Zij trouwde daar op 26 januari 1880 met Leonard Johan Hubert Souren, geboren Laurensberg 3 januari 1851, overleden Vaals 28 mei 1929. Bij zijn huwelijk was hij bakker in Vaals.

 

De huwelijksakte tekende hij met J L H Soeren (geen puntjes) dat voor: Johan Leonard Hubert staat, terwijl op de grafsteen Johan Hubert Leonard staat, dus net andersom. Zij tekende met M.E. Van Wersch: twee puntjes en haar vader tekent met J J. van Wersch. Opvallend dus dat dochter Van met hoofdletter tekent en haar vader met een kleine letter.

 

In het telefoonboek van Vaals van 1915 stonden 14 abonnees. Dit echtpaar stond erin als grossier met telefoonnummer 1. Deze foto is in de Tentstraat nummer 2 gemaakt. Op de gevel hangen twee borden. Links: Wisselkantoor Aan- en Verkoop Vreemd Geld  en rechts een reclamebord van Astoria Cigarettes. Opvallend is dat de hij zijn zaak in het Duits aanprijst. Vaals was in die tijd georiënteerd op het Duitse grensgebied. Vandaar ook dat Wisselkantoor.

 

 Hij opende in 1896 een filiaal aan de Rijksweg in Mamelis, dagelijks wersch Wit- en Roggebrood.

 

Maria en Jan kregen zeven kinderen. Vader en zoon Gerard overleden allebei op het zelfde moment op 28 mei 1929 aan de koorts.
De zaak werd overgenomen door Frans Souren die in 1933 adverteerde met Grossierderij in Koloniale Waren en Wisselkantoor. Hij breidde de zaak uit met een koffiebranderij. In 1936 had hij nog steeds telefoonnummer 1. In 1942 kreeg hij een boete opgelegd van ƒ 200,- en sluiting van zijn winkel van acht maanden, wegens het overtreden van het Prijsbeheerschingsbesluit. Hij verkocht kunsthoning voor ƒ 1.02 de kilogram in plaats van ƒ 0,95 de kilogram.


Frans stierf op 19 april 1952. Hij liet vrouw (Hilde Neeser) en kinderen na. In 1971 zat op dit adres de Centramarkt Souren met telefoonnummer 1441 en wat later 2454. In 1988 was het inmiddels de C1000 Souren. Anno nu is het een luxe cadeauwinkel.

Foto rechts: In 1894 schonk het echtpaar Souren-van Wersch schonk de pas ingewijde Pauluskerk van Vaals de preekstoel gemaakt door Houtermans uit Roermond. De krant schreef: 8 Mei 1894. Een sieraad, dat tevens voor onze kerk in eene werkelijke behoefte voorziet, is de nieuwe preekstoel, die men thans bezig is te plaatsen. Uit zwaar eikenhout, in een sierlijken vorm vervaardigd, met tal van prachtige houtversieringen voorzien, is deze preekstoel een waar kunstwerk, dat den Roermondschen fabrikant alle eer aandoet. De heer Souren-Van Wersch, die dit kunststuk welwillend aan onze kerk ten geschenke gegeven heeft, mag met recht op den dank der parochianen aanspraak maken.

souren van wersch
1902
preekstoel
foto: Robert Knol

Klik hier voor Maria van Wersch in de Simpelveldse Tak.