Genealogische website Warsage

2019

Stichting Ormus heeft warenhuis vol rijkdom voor stille armoede

stichting Ormus
Jack Bogarts (links) en Jan van Wersch van Liefdadigheidsstichting Ormus in een van de vele magazijnen

Jarenlang trokken ze met opleggers vol goederen naar Roemenië. Nu willen de vrijwilligers van de Zuid-Limburgse stichting Ormus zich toeleggen op het bieden van hulp aan mensen die in stille armoede leven.

Susteren, door Merel Visscher


Een kamer voor babykleren. Een ruimte vol speelgoed. Een kamer met dekens en een met schoenen. Een magazijn vol boeken. Zelfs een goed geoutilleerde fietswerkplaats. De rondleiding door het pand van de Zuid-Limburgse stichting Ormus is indrukwekkend. Op een industrieterrein in Susteren hebben de weldoeners sinds 2004 een pand in gebruik, dat door een van de medewerkers beschikbaar is gesteld. Al om klokslag elf uur in de ochtend staan er mensen voor de poort met doosjes spullen in de armen. Aan trouwe donateurs geen gebrek, aldus bestuursleden Jack Bongarts uit Landgraaf en Jan van Wersch uit Simpelveld. De stichting is dan ook al een tijd bezig. Sinds 1991 zamelen de vrijwilligers goederen in voor minderbedeelden in Roemenië.

 

Het idee van de oprichtster, de in 2006 overleden Yvonne van Nassau, was in een wereld vol materialisme en individualisme te leren delen in de ruimste zin van het woord. Daarvoor werd het juiste doel gevonden: hulp bieden in Roemenië, Jarenlang reden ze er met vijf opleggers naar toe, maar daarmee zijn de medewerkers in 2016 gestopt. “We merkten dat de situatie er verbeterde, ook door de aansluiting bij de Europese Unie”, vertellen Bongarts en Van Wersch. “

 

Aan de andere kant lazen we hier steeds vaker artikelen in de krant over schrijnende armoede bij kinderen.” De stichting besluit daarop haar grenzen te verleggen, terug naar de eigen regio: Zuid-Limburg. Het bereiken van de mensen die hulp nodig hebben, blijkt echter lastig.

 

Ormus heeft al verschillende voorlichtingsbijeenkomsten gehouden op scholen in de hoop de doelgroep attent te maken op het aanbod. Veel mensen die onder de armoedegrens leven, krijgen echter al hulp van de voedselbank of Stichting Leergeld.
Toch denken de bestuursleden dat ze nog een verschil kunnen maken. “We willen niet in het vaarwater gaan zitten van de bestaande hulpverlening, maar weten uit ervaring dat er nog mensen zijn die buiten de boot vallen omdat ze niet in aanmerking komen voor hulp. Zo hebben we onlangs geholpen met het inrichten van een huis van een Syrisch gezin, dat helemaal niks had. Ook hebben we enkele zwangere vrouwen geholpen met spullen voor de baby.”

 

Onder meer met opbrengsten van de vele rommelmarkten die Ormus regelmatig houdt in Zuid-Limburg kunnen -zo nodig ook nieuwe- spullen worden aangeschaft. “Alles gaat op basis van vertrouwen. We schatten dat in tijdens een gesprek, mensen hoeven ook geen bankafschriften te overleggen. Aan de andere kant laten we niet zomaar iedereen binnen. Het moeten wel mensen zijn die de hulp echt nodig hebben.” Ormus heeft zo’n tachtig medewerkers, van wie niemand wordt betaald. Die inspanningen zouden natuurlijk ook kunnen worden ingezet voor andere lopende armoede-initiatieven. Toch is dat niet wat de stichting wenst, zeggen Bongarts en Van Wersch. “Het belangrijkste is dat mensen hun rijkdom blijven delen. Wij zorgen ervoor dat die spullen terechtkomen bij mensen die ze echt hard nodig hebben.”

bron: De Limburger 13 juni 2019

 

Klik hier voor de site van Stichting Ormus

Klik hier voor Jan van Wersch in de Simpelveldse Tak.

error: