Van Weerts?

vanweertsJongens werden voor opgeroepen voor de Nationale Militie, zeg maar militaire dienst. Zo ook Arnold Van Weerts, geboren in Gulpen den 20 april 1797 van beroep schaapsherder, zoon van Mathieu van Weerts en van Heijenraets (Anna Catharina) de moeder, van beroep dagloonster, wonende te Gulpen binnen de gemeente van Gulpen voor de nationale Militie is ingeschreven; dat aan hem vervolgens bij de loting is ten deele gevallen het nummer dertien, hetwelk tot heden niet opgeroepen zijnde, hem tot geen dienst heeft verpligt.

Zijn signalement staat links:
Lengte: een elle 7 palmen -duim -streep. Aangezicht ovaal, Voorhoofd hoog, Oogen bruin, Neus, Mond matig, Kin rond, Haar, Wenkbraauwen bruin,. Hij had geen merkbare tekenen. En bij de handtekening staat Kan niet schrijven.

Het betreft echter Arnold van Weers. Zijn geboortedatum klopt, zijn ouders kloppen. Op zijn geboorteakte staat Van Weers, zijn vader tekende met Van Weers. En bij diens vader staat ook Van Weers. Echter op andere overheidsdocumenten staat zowel Van Weersch als Van Wersch.

Opmerkelijk dus dat ze in 1816 zijn naam niet goed wisten te schrijven. Maar onze achternaam geeft nog steeds problemen, vooral natuurlijk in andere delen van het land dan Limburg. Opmerkelijker is een bebrab-dgbl-13-jan-2012richt uit de krant van 13 januari 2012 waarin de redacteur moeite heeft met de achternaam. Het ging over het bezoek van koningin Beatrix aan Oman waar Stefan van Wersch ambassadeur was.

Klik hier voor Arnold van Weers in de Wittemse Tak.

Een Stamgenoten website