Genealogische website Warsage

Liever kynologie dan uitgaan

Daniëlle van Weersch kreeg de liefde voor de Duitse Herder met de paplepel ingegoten. Als kind zette de Limburgse haar eerste stappen op het terrein van de kynologie en inmiddels besteedt „ze hier bijna al haar vrije tijd aan. En niet zonder succes: vorig jaar behaalde Daniëlle namelijk een verdienstelijke V 28 op de Hauptzuchtschau.

 

Wat mijn ambitie is? “Keurmeester worden!”

 

Bij huize Daniëlle van Weersch in het Zuid-Limburgse Merkelbeek hangt de vlag uit: dochter Daniëlle heeft namelijk haar Mavo-diploma behaald. Aangezien ze pas in september begint aan haar vervolgopleiding Sociaal Pedagogisch Werk heeft ze nu maar liefst drie maanden vakantie. “Ik heb geen vakantiebaantje”, vertelt Daniëlle  van Weersch. “Dat is na­melijk niet te combineren met de hondensport: ik train drie avonden in de week en ook in het weekend ben ik met de honden in touw. Op vakantie ga ik daarom ook niet. Alleen ga ik mee met het jeugdkamp van de VDH, zoals elk jaar.

 

Daarnaast zijn er uitaard de kampioens-clubmatch, Hauptzuchtschau en niet te vergeten de Jugend- en Juniorenmeisterschaften in Duitsland. Het is jammer dat we dat laatste in deze vorm niet kennen in Nederland. Drie dagen lang zijn er dan de kampioen­schappen voor de jeugd die zich bezig houdt met de Duitse herder hondensport, zowel voor de kynologie, africhting als behendigheid met in de avonden disco. Dit brengt niet alleen de jeugd bij elkaar, maar ook de diver­se takken van sport. De kynologenjeugd moedigt de africhtersjeugd aan en omgekeerd, je ziet hier dat de jeugd elkaars voorkeur in de sport respecteert en elkaars prestaties waardeert. Hier kan met name de oudere ge­neratie een voorbeeld aan nemen.”

 

Veelzijdig
Daniëlle werd door haar ouders, Jan en Mariëtte, aange­stoken met het Duitse herdervirus. Jan heeft al Duitse herders sinds hij op zichzelf ging wonen. “Van mijn moe­der mocht ik geen hond, maar toen ik mijn eigen stekje had, kwam er meteen een Duitse herder. Waarom een Duitse herder? Omdat dit geweldige honden zijn, vooral vanwege hun veelzijdigheid en uitstraling”, zegt Jan, die ook is aangeschoven. Hij is al jarenlang actief in de ky­nologie, daarnaast hebben Jan en Mariëtte een eigen kennel: Von Dongmiran, “Op  4 februari werd kennel Von Dongmiran geregistreerd”, weet Mariëtte zich te herinne­ren. “Gemiddeld fokken we nu één à twee nestjes per jaar. Op dit moment bestaat onze kennel uit zeven hon­den, waarvan Amigo von Team Ariett en Pischa von der Zenteiche regelmatig meedoen aan shows.”

 

Keesje om te knuffelen
Daniëlle groeide dus op met Duitse herders. Op haar negende ging ze voor het eerst mee met een jeugdkynologisch weekend en begon ze ook zelf met trainen, in veel gevallen vergezeld door haar vriendin Linda. Over wat ze leuk vindt aan Duitse herders is Daniëlle heel duidelijk. “Alles!”. Ze heeft zelf twee ‘eigen’ herders: Freya von Arlett, de huishond van de familie Van Weersch, en Amigo, de zoon van Freya. Daarnaast zou Daniëlle ook nog graag een dwergkeesje hebben, zo bekent ze. “Om mee te knuffelen en om mee te nemen tijdens het winkelen”, lacht ze.

 

Natuurtalent
De familie Van Weersch is niet aangesloten bij een kring-groep, maar springt wel regelmatig bij bij kringgroep ‘Bronsheim’ in Brunssum, bijvoorbeeld bij de organisatie van de clubmatch. Verder geeft Jan twee maal per week kynologische trainingen, een keer in Bronsheim en een keer in Alsdorf in Duitsland. Ook Daniëlle is dan van de partij. Daarnaast traint zij nog een maal per week op de hei of in het bos, om Amigo en Pischa in topconditie te houden. “En in het seizoen doe ik bijna elk weekend mee aan wedstrijden. De Hauptzuchtschau, de Landeszucht-schau Nordrhein-Westfalen, de KCM en ga zo maar door. Ik breng dan onze eigen honden, maar ook wel Duitse herders van anderen voor.

 

De perfecte Duitse herder is voor mij een goed gebouwde hond met een mooie, don­kerbruine kleur. Ofwel: het Wienerau-type”, vertelt Da­niëlle. Haar vader Jan benadrukt dat Daniëlle duidelijk feeling heeft voor het voorbrengen van honden. “Zij is een echt natuurtalent!” Inmiddels heeft Daniëlle al diver­se mooie prestaties behaald. Zo sleepte zij vorig jaar met Pischa een V 28 op de Hauptzuchtschau in de wacht. “En op de Kampioenschapsclubmatch heb ik in de gebruiksklasse Uitmuntend 2 behaald met Pischa.”

 

Keurmeester
Heeft Daniëlle nog wel tijd voor andere zaken? Uitgaan bijvoorbeeld? “Ik ga wel eens uit, maar niet vaak. In het weekend zijn immers ook de meeste wedstrijden en daar wil ik fit voor zijn. De Duitse herder gaat voor, altijd. Wel ga ik soms winkelen met vriendinnen. Ik heb ook een vriendje, maar hij heeft van huis uit niks met Duitse her­ders. Maar gelukkig is hij wel geïnteresseerd en vindt hij het leuk om mee te gaan naar shows.”

Jan en Mariëtte zijn apetrots op hun dochter. “We vinden het geweldig dat ze het zo goed doet. Maar we hebben haar nooit gepusht om verder te gaan in de sport, het is haar eigen keuze.”

 

Tot slot nog de vraag wat Daniëlle ooit nog hoopt te be­reiken, wat kynologie betreft? “Een Auslese-titel beha­len”, lacht ze. “Daarnaast wil ik keurmeester worden. Eind dit jaar start ik, samen met mijn vriendin Linda, met AKK l. Hoewel de weg naar het keurmeesterschap behoorlijk zwaar is, wil ik er helemaal voor gaan!”

bron: Ank van Lier, 2009.

 

Klik hier voor Daniëlle van Weersch inde Simpelveldse Tak.

 

error: