Genealogische website Warsage

Rabarberchampagne: goedkoop en katervrij
Geertjan Claessens

LIMBRICHT –
rabarberMet een plechtig gebaar en dito gezicht haalt hij de fles uit de koelkast. De laatste van de voorraad. Op het (ook al) zelfgemaakte etiket prijkt de naam Champagne Moneti. Nee, dat slaat niet op geld. Het verwijst naar de echtgenotes van de makers: Monique, Netty en Tilly. De laatste is de vrouw van Remy van Wersch, die in zijn kelder met hulp van twee vrienden en zijn vrouw jaarlijks enkele honderden flessen vult.

 

‘Champagne’ maken van rabarber? Limbrichtenaar Remy van Wersch brouwt jaarlijks enkele honderden flessen van de lichtzoete ‘bubbeltjeswijn’ in zijn kelder. Dat valt met name bij vrouwen in de smaak. Bovendien is het drankje goedkoop, puur natuur en gegarandeerd katervrij. ,,Champagne mag het natuurlijk niet echt heten, dat is een beschermde naam voor een product uit Noord-Frankrijk.” Toch noemt Van Wersch het voor zichzelf wel zo. Zijn ‘champagne’ kan volgens hem tippen aan dranken die bij de slijter voor veel geld verkocht wordt. ,,Het is vrij goedkoop, ik schat een euro per fles.”

 

Maar dat is niet de reden waarom hij enkele jaren geleden met brouwen begon. ,,Ik maakte vroeger wel wijn. Vanaf 1983 hebben we deze woning met een volledig onderkelderde garage. In 1995 begon ik met wijn maken. Met wisselende kwaliteit. De ene keer was het lekker, de andere keer kon je het weggooien. Wijn is nu eenmaal niet lekkerder omdat je hem zelf gemaakt hebt”, lacht hij.

 

Dus raakte de hobby in het slop. Tot Van Wersch een cursus volgde bij wijngilde De Roemer in het Belgische Kinrooi. Een prima cursus die hem echter weinig nieuwe inzichten bracht. Tot de laatste (extra) les over champagne maken. ,,Ik ging er zonder verwachtingen heen, dacht niet dat me dat zou interesseren. Maar het verraste me hoe gemakkelijk het was. En hoe lekker het product. Over wijn maken doe je ongeveer een jaar. Champagne is in vier tot vijf weken klaar.”

 

Rabarber lijkt geen voor de hand liggende basis voor drank. Maar volgens Van Wersch is het uitermate geschikt. ,,Het heeft een vrij neutrale smaak. Als je champagne maakt van appels of ander fruit proef je die smaak er veel sterker in terug.”

 

Hij timmerde een deel van de kelder bij de verwarmingsketel af en schafte de nodige emmers, flessen, bottel- en andere apparatuur aan. En begon. ,,Het is vrij eenvoudig. Je moet rabarber invriezen, dan krijg je meer opbrengst. Je moet dus zorgen voor een voorraad, want je kunt rabarber tot 24 juni (Sint Jan) kopen, daarna is het niet meer goed. Twaalf kilo is voldoende voor veertig tot vijftig flessen.”

 

Nadat de rabarber uit de diepvries komt begint het procedé; twee dagen laten staan met water en pecto-enzymen. Daarna suiker, gist, gelatine en ingrediënten als citroen, sinaasappels en gemberwortel erbij. Tien dagen laten gisten. Vervolgens door twee verschillende filters halen en dan bottelen. De laatste handelingen duren het langst; het clubje is er meer dan drie uur zoet mee.

 

In het verwarmde kelderdeel blijven de flessen nog drie weken staan, dan zijn ze op dronk. De drank valt volgens Van Wersch goed in de smaak, vooral bij vrouwen. ,,Ik heb hem geschonken bij de bruiloft van mijn dochter. Dat beviel de gasten heel goed. Iemand van de wijnclub serveerde hem ook bij een receptie. De mensen wilden niets anders meer drinken. Het voordeel is: je wordt er niet ziek van. Er zitten alleen natuurlijke stoffen in, dus je krijgt geen kater.” Tilly valt hem bij: ,,Ik hou niet van die mierzoete Duitse wijnen. Maar dit vind ik erg lekker. Het smaakt wat frisser.”

 

Dus zet Van Wersch zijn gasten graag een glaasje eigen champagne voor en geeft hij geregeld een flesje weg. De hele voorraad van de vorige productie is al op. De dag na carnaval heeft hij een nieuwe voorraad op gist gezet. Zelf drinkt hij altijd het laatste glas, want daar zit altijd wat troebel in. ,,Het smaakt precies even lekker, maar is natuurlijk niet zo mooi. Om het eruit te halen is erg ingewikkeld, dus drink ik het zelf op.”

 

De gastheer drinkt zijn eigen champagne met plezier. Maar wat drinkt hij het liefst? Lachend: ,,Dat is een gewetensvraag. Mijn gasten zet ik graag een glaasje champagne voor, maar zelf vind ik een Belgisch biertje niet te versmaden.”

bron: De Limburger 8 maart 2003

 

Klik hier voor Tilly van Wersch-van de Moosdijk in de Simpelveldse Tak.

error: