Genealogische website Warsage

1983

limb-dgblad-17-sept-1993SCHIMMERT – Vorige week woensdag ontvingen Piet en Judith van Weersch uit Klein Haasdal 85 in Schimmert een orchidee van de Dalai Lama, het geestelijk en wereldlijk hoofd uit Tibet, die in 1959 naar de Indiase provincie Pradesh vluchtte.

 

Bijna drie maanden geleden schreef de Schimmertse bouwvakker, naar aanleiding van een televisie programma, een brief naar de Boeddhistische leider met het verzoek een orchidee van hem te mogen krijgen. Na amper tien dagen werd zijn brief beantwoord. “Ik ben blij met deze brieven en de manier waarop ik behandeld ben. Als je in Nederland een schrijven aan een instantie of persoonlijkheid richt moet je zelfs maanden op antwoord wachten”  aldus Piet die eraan toevoegt dat hij vooraf door vrienden en bekenden in de maling werd genomen.

 

Om de kosten voor verzending te beperken deelde de Dalai Lama Piet mede de orchidee aan een toerist mee te geven. Deze “toerist” werd het echtpaar Schoenmaker uit Amsterdam. Zij hadden een groepsaudiëntie bij de Dalai Lama. Toen de Boeddhistische leider hoorde kregen zij een anderhalf uur durende persoonlijke audiëntie.

 

“De Dalai Lama vroeg het echtpaar of zij een orchidee voor mij wilde meenemen” aldus Piet. Na twee weken met de orchidee door India te hebben rondgezworven keerde het echtpaar terug in Nederland en ging met de plant naar het plantkundig instituut Hortobotanikus. Dit instituut beschikt over 90 procent van alle planten die in de wereld groeien. Men kon het echtpaar echter niet zeggen om welk soort orchidee het hier gaat. Piet zal dit nu zelf gaan onderzoeken.

 

Plezier
Hij verwacht overigens niet dat het om een zeldzame orchidee gaat. “Alleen al de bereidwilligheid van de Dalai Lama en het Amsterdams echtpaar om mij een plezier te doen, vind ik geweldig” aldus Piet. De orchidee neemt dan ook een bijzonder plaats in, in de verzameling van 500 verschillende soorten orchideeën, die Piet en Judith rijk zijn en dagelijks met veel zorg en liefde koesteren.

bron Limburgsch Dagblad 17 september 1983

 

1989

piet van weerschPiet van Weersch: meer dan duizend soorten orchideeën

Met dank aan de Dalai Lama

 

Een bouwvakker die orchideeën kweekt. Een niet alledaags gezicht: de grote bonkige Piet van Weersch, met paar grove knuisten en armen als kachelpijpen, is bezig met tere orchideeënplantjes..Trots laat hij zijn soort duizendste soort zien. Een paar stengels, samen met en stukje mos vastgebonden op boomschors. De plant heeft geen bladeren maar in de oksel van bijna stengel een bloem ter grootte van een dubbeltje.

 

”Een Ancistrorhynchus cephalotes, afkomstig uit Brazilië. Ik heb deze plant gekregen van de conservator van een botanische tuin”. Van iedere plant kent hij de naam, waar ze vandaan komt en wie ze heeft meegebracht.

 

Ofschoon Van Weersch doet alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, blijkt het bemachtigen van een orchideeënplant geen gemakkelijke opgave.

“In Nederland zijn tientallen kwekers van orchideeën, “zegt Van Weersch. “Maar die doen allen maar in kruisingen, die gevraagd zijn om de grotere bloemen. Ik wil voornamelijk wilde soorten hebben.”

 

Reportage
Piet van Weersch haalt een krantenartikel tevoorschijn uit Maleisië waarin een reportage van een groep biologen die in de binnenlanden een nog onbekende soort heeft gevonden. „Tja en dan begint bij mij het bloed te kriebelen. Ik ga van alles ondernemen om die plant hier in Schimmert te krijgen,” zegt Piet.

 

Van Weersch benadert ambassadepersoneel in Nederland en België en vertegenwoordigers van buitenlandse firma’s die veel naar het buitenland reizen en hij schrijft de ene brief na de andere- “Domweg een brief schrijven heeft me al veel orchideeën opgeleverd.

 

Gewoon een brief naar een of andere minister in een land. Als ze weten dat ze met een pure liefhebber te maken hebben, helpen ze graag. Ik denk dat ze tegenover handelaars in exotische bloemen anders reageren. Ik krijg meestal antwoord.”.

 

Dalai Lama
Enkele maanden geleden lag Van Weersch op een avond gemakkelijk voor de tv, toen hij daar de Dalai Lama zag. De camera volgde de Dalai Lama die biddend door de tuin liep. „Opeens schoot Piet uit zijn stoel,” zegt zijn vrouw Zus. „Hij had orchideeën gezien in de tuin van de Dalai Lama. En dan komt hij in actie.” Drie weken later kreeg Van Weersch bericht dat hij een paar orchideeën mocht verwachten. Ze werden hem – met de nodige papieren, zoals een gezondheidsverklaring en exporttoestemming – per post toegestuurd. „Ik was er helemaal ondersteboven van”, zegt Piet. „Er wordt hier een pakje, verstuurd per expressepost, afgegeven. Daarin drie plantjes verpakt in nat mos. Prachtig. Ik heb ze gekoesterd als kostbaarheden.”

 

Plezier
Niet alleen de Dalai Lama deed de orchideeënfanaat een plezier. De conservator van de botanische tuin van de Universiteit van Sierra Leone kan geen kwaad doen bij Van Weersch. Evenmin de vele leden van diverse ambassades in Nederland en België die steeds gevraagd worden uit hun thuisland enkele orchideeën mee te brengen. Ook de missionaris uit Brazilië, de zus van zijn eigen huisarts die In Kenia aan het Victoriameer woont, allemaal brachten ze voor Piet van Weersch de mooiste orchideeën mee. „Alles gaat legaal,” zegt Van Weersch. „Ik kan het me niet veroorloven langs illegale wegen orchideeën te verzamelen. Dan komt de politie en ik ben alles kwijt.”

 

De tropische bloemen vertegenwoordigen niet alleen een kapitale waarde, ook de inrichting van de kweekkas heeft veel hoofdbrekens en nog meer geld gekost. Stijgt de temperatuur boven 25 graden dan gaat automatisch een raampje open. Daalt de temperatuur dan slaat de gevelkachel aan. De luchtvochtigheid wordt op dezelfde manier geregeld.

 

Piet van Weersch probeert alle planten dat klimaat te geven waarin ze van huis uit gedijen. Hij heeft de kweekkas in drie delen verdeeld. „Er zijn bloemen die vijfentwintig graden moeten hebben met een hoge luchtvochtigheid, andere kunnen enkele graden minder verdragen.”

 

Regenwater
Het Nederlandse regenwater is zelfs niet geschikt voor de orchideeën. Daarom leid ik het regenwater door een ionenwisselaar. Het resultaat is ongeveer gedestilleerd water. Door toevoeging van een vis emulsie, waarin veel sporenelementen zitten, kan ik de planten prima voeden.” Hij gaat een maal per half jaar met de auto en boot naar Engeland. Een tweedaagse trip. „Ik ga in het zuiden van Engeland sphagnummos halen. Dat spul groeit hier niet meer. Het is een ideale ondergrond voor orchideeën.

bron: Limburgsch Dagblad maart 1989. tekst Jo Gerards, Foto: Frans Rade.

 

1991

piet-orchideeTerwijl het buiten vriest dat het kraakt bloeit in menige amateurkas een stukje van de jungle. Orchideeën blijven boven alle andere bloemen de mensen fascineren. De bloemen in deze montage werden door Dries Linssen gefotografeerd in de kas van de heer Van Weersch in Klein Haasdal.

bron Limburgs Dagblad 23 februari 1991

 

Uit navraag in 2014 blijkt dat hij zes jaar geleden wegens omstandigheden al zijn 1500 orchideeën weg gedaan heeft. Hij is er nooit achtergekomen welk soort orchidee hij van de Dalai Lama gekregen had.

 

Klik hier voor Piet van Weersch in de Simpelveldse Tak.

error: