Genealogische website Warsage

Simpelveldse-familie

In de Simpelveldse familie van Van Wersch circuleerde deze ansichtkaart. Onderaan deze ansichtkaart staat: Een gezonde familie is wel de familie van Wersch uit Simpelveld. Dit is een groep van zeven zusters en vier broers nog allemaal in leven, de jongste is 51 jaar en de oudste 72 jaar, en ze zijn van plan om nog ouder te worden.

 

Op de achterkant van deze ansichtkaart, een uitgave van P. Simons, Ubach over Worms, staat het volgende versje:

 

Van Wersch’s Namen
Soll dich mahnen
Sei stets würdig deiner Ahnen
Hab lieb Geschwister, Weib und Kind
Denke dass all Bauern Brüder sind
Dem Gastfreund öffne Herz und Haus
Nie löscht dann ein Schimpf dein Wappen aus.

 

Volgens onderwijzer Huub van Wersch (†) uit Simpelveld zou dit gedicht zich bevonden hebben op de achterplaat van een open haard.

 

Op de foto staan elf kinderen van Johan Stephan Hubert van Wersch en Anna Horsmans. Die zijn ouder dan 50 geworden. Vier zonen en zeven dochters. De oudste van deze elf werd net geen 72. In 1928 was zij 71 jaar. De jongste werd 15 juli 1928 52 jaar.

 

Omdat er in het bijschrift staat dat het oudste kind 72 was en het jongste 51 zou de foto in 1928 vóór 15 juli genomen moeten zijn. De leeftijd van de oudste bevat dan ’n klein foutje. Misschien zijn de vermelde leeftijden door elkaar gehusseld en had er 71 respectievelijk 52 jaar moeten staan. In dat geval is de foto genomen tussen 15 juli 1928 en 9 november 1928.

 

Wie staan er op de foto:

Staand van links naar rechts
Marie (52 jaar), Xavier (53 jaar), Jos (ook wel Jupke) (57 jaar), Max (ook wel Maxime) (70 jaar), Leo (55 jaar), Emily (60 jaar)
Zittend van links naar rechts
Lisa (61 jaar), Mina (62 jaar), Tina (71 jaar), Anna (68 jaar), Fina (65 jaar).

 

Klik hier voor hun ouders in de Simpelveldse Tak.

error: