Genealogische website Warsage

KWESTIE VAN
LEKKER RUIKEN

Onderzoek Limburgse scholieren naar aantrekkelijkheid van ladykillers .

door ERIK MORSINK

 

HEERLEN, vrijdag
Het is letterlijk en figuurlijk het laatste waar je als examenkandidaat van het atheneum op zit te wachten; je eindwerkstuk. Maar de klasgenootjes Dagmar van Wersch (19 en links op de foto) en Fiona Reinaerts (17 en rechts op de foto), besloten het nuttige met het aangename te verenigen. De zwijmelende, pientere bakvisjes besloten eens uit te zoeken waarom vrouwen de ene heer wel aantrekkelijk vinden en de andere absoluut niet.
Met pen en papier, computer, twee paar prima hersens, een enorme hoeveelheid T-shirts gesponsord door kledingzaak Coach en een fototoestel gingen de dames aan de slag. Het resultaat is zowel bijzonder als verbijsterend: mannen kunnen zichzelf niet aantrekkelijker maken dan ze zijn.

 

Het verslag van Dagmar en Fiona is getiteld ‘Er zit een luchtje aan symmetrie’. Het eindresultaat is dit: er is een verband tussen de lichaamsgeur en de gezichtssymmetrie van jongens. Bij vrouwen blijken deze twee factoren bij mannen heel opwindend te werken, en dan wel met name in de periode van vier dagen voor de vrouwelijke eisprong tot en met het moment van ovulatie.
„Het was een hartstikke leuk project om te doen”, vertellen de meiden enthousiast in de kamer van hun biologieleraar Harry Curfs, die naast zijn rol voor de klas tevens een soort persoonlijke ‘mental coach’ van de dames is geworden.

 

Symmetrisch
Ze leggen uit hoe hun project in elkaar stak. Dagmar: „We hebben van 40 jongens op onze school foto’s genomen. Vervolgens hebben we met de computer gemeten wie het meest gelijkvormige gezicht had. In totaal waren er vijf categorieën, waarvan nummer één uit de meest symmetrische mannen bestond. Een groep van 22 meisjes maakte een keuze. En wat denk je? Het is heel duidelijk te zien dat de eerste categorie jongens het hoogste scoort.”
Fiona: „Toen hebben we die jongens op maandag een T-shirt gegeven en daarin moesten ze tot en met donderdag slapen. Die shirts hebben we daarna aan de 22 meisjes gegeven en die moesten eraan snuffelen.”

 

„Gaaf!” roept Dagmar uit. „Sommigen knepen hun neus dicht, zo vies vonden ze sommige geuren. Andere vonden ze weer verrukkelijk. Dan wilden ze de T-shirts zo mee naar huis nemen. En weer anderen dachten zelfs te weten van wie het shirt was. Fiona en ik hebben heel erg gelachen tijdens het onderzoek. Maar we hebben aan de dames niet bekendgemaakt wie ze hebben gekozen. Dan zou ons hele project in de soep lopen. Maar uit ons geurenonderzoek blijkt inderdaad dat de knapste jongens, met de meest symmetrische gezichten, ook het lekkerst ruiken.”

 

Prijs
Het bleef echter niet bij een afstudeeropdracht. Het verband tussen gezichtssymmetrie en lichaamsgeur trok de aandacht van de Katholieke Universiteit Nijmegen. De twee jonge onderzoeksters werden onlangs voor hun project zelfs bekroond met de Van Melsen Prijs 2003. „We werden tweede, maar in de categorie ecologie waar ons project onder valt, werden we eerste”, meldt Fiona niet zonder trots.

 

Aanstaande maandagavond vertrekken de ‘liefdesexperts’ richting Kradno in Tsjechië. Daar mogen ze hun onderzoek presenteren op de internationale conferentie en wedstrijd van jonge wetenschappers. Daar sta je dan als man zijnde, aan de grond genageld door de schokkende uitkomst van dit onderzoek. „Tja”, lacht Fiona, het is niet anders. De vrouwen kiezen toch echt zelf de partner uit.”

 „Dat heb ik ook altijd geroepen”, begint Harry Curfs. „Dat vertel ik de kinderen altijd in mijn lessen. De vrouw regelt alles, bepaalt alles, en dus ook de keuze van de man. Alleen zijn ze zo lief om ons in de waan te laten dat wij het zélf voor het zeggen hebben. Maar waar heb je als vrouw nou een man voor nodig? Het gaat uiteindelijk alleen maar om die ene zaadcel.”

bron: De Telegraaf 18 april 2003

 

Klik hier voor Dagmar van Wersch in de Simpelveldse Tak.

error: