Wanneer je jouw eigen tak wilt vinden, kun je in het zoekvenster rechtsboven jouw naam, of de naam van je moeder of oma intypen.
Je ziet dan achter het rode cijfer een mansnaam staan met daarachter zoon van. Dan kun je naar boven scrollen op zoek naar dat nummer. En zo kun je teruggaan tot het begin van jouw stamboom.
De Kerkraadse Tak begint met onbekende ouders. Wellicht was dat een Peter van Werst omdat de doopgetuige bij de eerste zoon van de onbekende zoon (zie kind 2) Peter van Werst als doopvader heeft.
Zij kregen twee kinderen
1. Johannes (Jan) van Werst, volgt 1.
2. N.N. van Werst( jongen), volgt 1a.
K.1. Jan van Werst, gedoopt Eijs circa 1570, overleden Simpelveld in 1646, trouwde circa 1592 Elisabeth Schiffelers, geboren Simpelveld circa 1560, dochter van Heijn Scheiffelerts en Maria Ottegraven.
In 1664 werd in Simpelveld een erfkwestie voorgelegd aan de rechter. Hierin werden Jan van Werst en zijn vrouw Elisabeth Schiffeleres genoemd. Maar ook hun kinderen. In het boek Van Wersch 800 jaar worden zes kinderen van dit echtpaar genoemd terwijl in het document maar vier kinderen genoemd worden. Een van die kinderen wordt niet in het boek 800 Jaar vermeld. In het Limburgs Tijdschrift voor Genealogie 2001 wordt deze kwestie door Jan H. Hanssen aangehaald.
Het document begint met Sijn in leven gewest (Hier worden de nog levende kinderen genoemd)Jenne, Gillis, Nijes ende Jan van Werst, tesaemen wettige kinderen van Jan von Werst ende N. Schiffelers. In het boek 800 jaar worden naast deze vier kinderen ook nog Peter, Hendrik en Clara van Werst genoemd.
Uit bovenstaande informatie kan geconcludeerd worden dat de drie kinderen andere ouders hadden. Wellicht een broer van bovengenoemde Jan? Een argument daarvoor spreekt uit het feit dat Clara van Werst optreedt als doopgetuige bij de geboorte van een zoon van Jan van Werst.
Uit dit huwelijk werden in Eijs gedoopt
K.1a. Onbekende man, zoon van onbekende ouders, trouwde N.N.
Uit dit huwelijk werden wellicht geboren
K.2. Gillis van Werst, zoon van I, geboren Eijs circa 1599, overleden Simpelveld 29 juni 1665, trouwde Helena Schoumans.
Uit dit huwelijk werden gedoopt
K.2a. Jan van Werst, zoon van Ia, geboren Eijs circa 1615, trouwde Anna van den Berg.
1694: Anna van den Berg woont in Simpelveld, wijk Bosschenhuizen.
Uit dit huwelijk werden gedoopt
K.2b. Peter van Werst, zoon van 1a, gedoopt Eijs circa 1595, trouwde Maria Beucken, doopgetuigen: Peter van Werss en Maria Buckers.
Uit dit huwelijk werd in Simpelveld gedoopt
K.2c. Hendrik von Wers, zoon van 1a, geboren circa 1610, overleden Simpelveld 16 december 1705, , trouwde Simpelveld Maria Wevers, overleden Simpelveld 14 februari 1688.
1795: Bij zijn overlijden schreef de pastoor dat hij alleen woonde (habitans solus) in Boschenhuizen, onder Simpelveld (in de tekst staat dat als Buscherhausen) .
Uit dit huwelijk werd in Simpelveld gedoopt
K.3. Jan van Werst (Joannes von Weers), zoon van 2, geboren Eijs 1640, overleden Simpelveld 18 november 1712, 72 jaar,
trouwde 1: 2 augustus 1660 Maria Bindels, gedoopt Simpelveld 7 november 1641, overleden Simpelveld 11 maart 1671, dochter van Gillis Bindels en Anna Rotkrans,
trouwde 2: Simpelveld 28 mei 1673 Maria Eymael, gedoopt Simpelveld 23 april 1647, overleden Simpelveld 27 oktober 1724, dochter van Hermann Einmahl en Entgen (Odilia) Bauers.
1671: In 1671 overleed zijn eerste vrouw. Na haar dood leerde hij Catharina Kleenen kennen. Uit deze relatie werd een zoon geboren die hij wel erkende. Hij trouwde echter niet met Catharina Kleenen. Een half jaar later zou hij met Maria Eymael trouwen.
1698: In 1698 was hij koning/keizer van de schutterij van Simpelveld. Zijn zoon Jan Herman werd schrijver en vaandeldrager van het zelfde gilde.
19 januari 1699: Mathijs Franssen, gehuwd met Odilia Breemen, verkocht een coelhoffken in het dorp Simpelveld op den steen, grenzend aan de lange kant Jan Geelkens, en de andere kant weduwe van Kerst Driest uitlopend tot de gemeene straet. Ook verkocht hij het aldaar gelegen Heerengoet aan de schepen Jan van Werst in ehestioel sittende met sijne tweede huijsvrouwe maria eijnmael voor 10 pattacons, 6½ schilling Sp. gelt licop lentlijck godtheller drij merck aix
19 januari 1699: Jan Gielkens, gehuwd met Mechtel Gulickx, verkocht aan schepen Jan van Werst een morgen weide gelegen in het Kempken, grenzend aan de lange kant de heer Welters, de andere kant met de kopse kant aan de Gaststraat voor 108 Aker daalders, à 26 mark iedere daalder.
19 januari 1699: Op deze dag verscheen voor schout Daniel Limpens, Willem Schillinx en Michiel Cox, schepenen der Bancke Simpelvelt Jan Geelkens, gehuwd met zijn vierde vrouw Mechel Gulickx aan de ene kant en de schepen Jan van Werst gehuwd met zijn tweede vrouw Maria Eijnmael. Beide comparanten hadden tot een erfwisseling besloten. Dit kwam van wijlen de zoon van de eerste comparant Herman Geelkens, verwekt bij zijn eerste vrouw Maria Bisschops, een stuk land gelegen Op de Steen binnen het dorp Simpelveld, grenzend aan beide lange zijden en een korte kant aan het huis en land van Jan Gielkens.
Jan van Werst ruilde een Coelhoif gelegen binnen het dorp Simpelveld Op den Steen, grenzend aan land van Jan Geelkens en de andere kant aan land van de weduwe Kerst Dries.
6 april 1699: Jan had al grond aan de Martensgraaf, getuige een akte van verkoop door anderen van een stuk land dat aan zijn land daar grensde.
17 juni 1700: Op 17 juni 1700 verscheen Michael Cox voor twee schepenen van Simpelveld en verkocht land aan Jan van Werst. Hij had een volmacht van zijn zwager Daniel Limpens van 4 september 1699.
Ick ondergeschreven verclaere mits esen te geven volkomene macht aen mijn swaeger michiel Cox om den schepen Jan van Werst te transporteren in twee morgen lats leen goet gelegen ontrent de vroenkuijl bij Simpelveldt. Item inden winnendaelk ontrent vier morgen in twee stucken gelegen wesende soo men segt heeren goet deghene ick op heden te saemen in eenen erftcoop overgelaeten en gecedeert hebbe. Hij kocht zes morgen land en elke morgen was verkocht voor 56 Aker daalders, Totaal 136 en een halve pattacon.
31 mei 1706: Voor de schepenen Daniel Limpens, Michael Cox en Johan Prickarts (die secretaris van de Bank was) verscheen Jan Franckot, gehuwd met Anna Ceulen. Die verkocht aan Jan van Wers (Dit keer geen van Werst) , schepen, een halve morgen akkerland, grenzend aan de lange kant Jan van Werst en de andere zijde Frans van de Weijer, de kopse kant Jan Franckot en aan de andere kant de Kaderstraat of Raderstraat. Hij betaalde hiervoor 28 daalders.
Hij is een van de schepenen van de Bank van Simpelveld. In 1707 wordt hij vermeld als Collecteur Jan Van Wers . Zijn naam komt bij de schepenen tot begin 1708 voor. Maar in onderstaande akte uit 1709 wordt ook gezegd Schepen Jan
16 juli 1709: Op heden den 16 Juli 1709 comparerende voor ons daniel Limpens schoutet Hendrick Brauwers ende Wolter van Gulpen Schepenen der Bancke Simpelvelt, den gewesen collecteur Jan van Werst in houwelijken sittende mee sijne tweede huijsvrouwe Maria Eijmael.
Hij verklaarde uit handen van zijn schoonzoon (sijnen Eijdom) Thomas Dautzenbergh (dochter 4) een bedrag van 150 pattacons tegen 5% rente jaarlijks.
50 pattacons zijn voor de heer generaal van het soeverein tribunaal van de provincie Limburg en de rest voor de heer van Sloeh.
30 maart 1711: Voor de schout Daniel Limpens en schepenen Wolter van Gulpen en Lenard Bindels verscheen Jan van Werst, schepen Simpelveld getrouwd met Mara Eijnmael, verkocht wat hij gekocht had, drie morgen land gelegen op de Bocholtzer Heijde. Dit had hij met brannende kertzen ingekocht voor 65 daalders voor iedere morgen grond aan Houppertet Cruijtzen uit Bocholtz, gehuwd met Agnes Ortmans, Die moest dit bedrag in handen van de burgemeester Hendrik Brauwers geven.
Uit het samenzijn met Catharina Kleenen werd gedoopt
Uit het tweede huwelijk werden in Simpelveld gedoopt.
K.3a. Dionysius van Werst, zoon van 2, gedoopt 28 juni 1651, doopgetuigen: Dionysius Brouwers en Elisabeth Schiffelers, overleden 14 maart 1728, trouwde Simpelveld circa 1670 Catharina Horion, overleden Simpelveld 28 januari 1715.
1694: Volgens de hedendaagse genealoog Patelski woonden zij met Gillis, Maria, Helena, Sybilla en Anna in de Irmstraat in Simpelveld.
Uit dit huwelijk werden in Simpelveld gedoopt
1704: Huwelijkse Voorwaarden opgemaakt door de schout. Hierin staat dat de kinderen uit het eerste huwelijk ook in de erfenis zullen delen wanneer hun opa, Dionisius van Werst overleden is.
Consenteren ende accepteren dat in gevalle godt almachtige dese voors: Eheluijdens met andere lijffs erven oude begnaedighen dat deselve mette voorn: voorkinderen egaelick souden scheijden end deijlen alle de Erffgoederen soo tegenwordige als toecoemende gelijck susters en de broeders sulx souden behooren te doen van gelijcken heeft den voors: dionijs van wers oijck aen belooft dat naar doet van hem ende sijne huisvrouwe de naer kinderen mette voor Kinderen gelijck boven vermeld ook alles sullen partiseren wat men als dan bevinden sal.
De moeder van Simon Prikarts: Catharina Fincken, zal jaarlijks tien Aker daalders bij leven betalen.
1706: Op 8 maart 1706 verschenen voor de schout en schepenen van de bank Simpelveld: schout Daniël Limpens en de schepenen: Hendrik Brauwers, Jan van Werst (= K.3), Bartholomeus Stallenbergh, Lenard Ortmans, Michael Cox, Wolter van Gulpen en Jan Prickaerts,
In eigen persoon Dionijs van Werst (!) getrouwd met Catharina Horion met Frans Hendrick Wimer getrouwd met hun dochter Maria van Wers (!), weduwe van Simon Prickarts
1706: Bij de doop van hun zoon Stephanus Wimmer schreef de pastoor Franciscus Henricus Wimmer et Mariae van Versch.
Wilhelm Wimmer dacht foutief dat Maria een dochter was van Jan van Wersch x 28 mei 1673 Simpelveld Maria Eymael.
Uit het eerste huwelijk werden drie kinderen geboren.
Uit het tweede huwelijk werden drie kinderen geboren.
K.3b Gillis van Werst, zoon van 2, geboren Eijs circa 1655, overleden 1 oktober 1702, trouwde Catharina Hupperts.
1694: Patelski lijst: Gillis van Werst en Catharina Houpperets wonen in Bosschenhuizen (Buschen huysen) met hun kinderen Lysbeth en Maria.
3 oktober 1697: Gillis van Werst was voogd (voormunder) van Jacob Wevers, zoon van Jan Wevers. Hij verkocht namens hem een stuk grasland in Bosschenhuizen aan Herman Ruerinix gehuwd met Mechtel Mens.
20 april 1700: Gillis van Werst, gehuwd met Catharina Houpperets verscheen voor de schepenen Willem Schillinx en Hendrijk Brauwers,. Hij verkocht een stuk akkerland gelegen op gen Rausch, grenzend aan Hendrik Snijders en Jacob Wevers aan Jan Lautersalnoch jongman voor 5 Aker daalders.
Uit dit huwelijk werden in Simpelveld gedoopt
K.3c. Jan van Werst, zoon van 2a, gedoopt 4 november 1657, doopgetuigen:. Peter Schutz (X Cecilia van den Berg) en Magdalena van Werst, trouwde Simpelveld circa 1688 Catharina Peters, gedoopt Simpelveld 24 april 1668, dochter van Jacob en Maria van den Benden, overleden Simpelveld 28 mei 1702.
Uit dit huwelijk werden in Eijs gedoopt
K.4. Jan Herman van Wers, zoon van 3, gedoopt Simpelveld 11 januari 1685, doopgetuigen: Mathias Moulen en Margaretha Hungens, overleden Simpelveld 28 februari 1744, trouwde Eijs 12 mei 1715 Maria Barbara Henrott, overleden Simpelveld 27 augustus 1772.
1721: Op 25 mei 1721 legt deurwaarder Joannes Hermannus van Wers de eed als procureur af voor de schepenen van de Bank Kerkrade.
1723: Op 14 april 1723 was Johannes Hermanus van Weers, momber (=beheerder van nalatenschappen) verbonden aan de banck van Simpelveldt, samen met Hendrik Brouwers, schepen in Simpelveld en Anthoin Didden. Zij releveeren (= verheffen) de Vroenhoff in Simpelveld, groot 152 morgen tot de dood van Werner Franssen. Tot ophelder (=leendrager) werd Jan’s zoon Carolus Lotharius van Weers benoemd.
1744: Jan droeg bij zijn leven het vaandel van de schutterij Sint George van Simpelveld. Hij was tevens de schrijver (secretaris) van de schutterij. Vaandeldrager was een zeer belangrijke figuur. Hij werd in één adem genoemd met de officieren. In het overlijdensboek van de parochie Simpelveld staat daarom dan ook dat hij fahndrich was. In die tijd was het geen schutterij maar een Bruderschafft.
Uit dit huwelijk werden in Simpelveld geboren
K.4a. Gillis van Wersch, zoon van 3a, gedoopt Simpelveld 16 februari 1674, doopgetuigen: Servaas Schiffelers en Johanna van den Beucken, trouwde 28 oktober 1698 Gertrude Ploumen, weduwe, overleden Simpelveld 12 januari 1748.
1748: In het kerkboek van Simpelveld staat dat Gertrude Ploumen bij haar overlijden echtgenoot was van Joannes van Wers en dat zij auff die hultz overleed. Blijkbaar vergist de pastoor zich met de broer van Gillis want dat was Jan. Wellicht dat Jan de aangifte deed.
Uit dit huwelijk werd gedoopt
K.4b. Jan von Wers, zoon van 3a. gedoopt 17 oktober 1677, koster en schoolmeester, doopgetuigen: Jan van den Beucken en Margaretha Lowis, overleden Simpelveld 19 maart 1727, trouwde Schaesberg 4 september 1712 Joanna Wustenraedt.
Uit dit huwelijk werden gedoopt
K.4c. Leonard van Werst, zoon van 3c, gedoopt Eijs 22 februari 1689, doopgetuigen: Willem Peters en Margaretha Lowis (Lowijs), pachter Hof Vleggendal, overleden Simpelveld 20 februari 1741, trouwde Laurensberg (D) Maria Bock, geboren in 1691, overleden Simpelveld 18 januari 1771 (80 jaar).
Uit dit huwelijk werden gedoopt
K.5. Maria Elisabeth Vanwers, dochter van 4. gedoopt Simpelveld 26 februari 1716, doopgetuigen: Hendrik Henroth en Maria Eymael, overleden Simpelveld 4 oktober 1794, trouwde Simpelveld 25 mei 1748 Jan Georg Hubbels (Habets, Heubel Hubels), overleden voor 1794, want Maria was weduwe toen zij overleed.
Uit dit huwelijk werden in Simpelveld gedoopt
K.5-1. Karel Lotharius van Wersch, zoon van 4, gedoopt 6 november 1718, doopgetuigen Carel Lotharius Limpens en Elisabeth Dautzenberg, trouwde St, Jakob Aken 10 juni 1743 Maria Spanien, SS; Wilhelmus Antmäcker en Maria Elisabeth Romberg.
Uit dit huwelijk werden gedoopt
K.5a. Joannes Leonardus van Wersch , zoon van 4, gedoopt Simpelveld 5 november 1722, overleden 29 november 1810. Aangifte door schoonzoon Gerardus Ahn, 26 jaar), trouwde Orsbach (=Laurensberg) 29 oktober 1765 Maria Elisabeth Gimmenich, geboren Orsbach.
1777: geboorte dochter Maria in Eijs. In het doopboek van Eijs staat joannis van weersch en maria elisabetha giminichs (kleine letters) die in Simpelveld getrouwd zijn.
1832: overlijden dochter Maria Magdalena. Theresia: Moeders naam wordt als Gymnich geschreven.
Uit dit huwelijk werden gedoopt
K.5b. Gerard van Wers, zoon van 4c, geboren Bocholtz circa 1720, overleden Bocholtz 25 maart 1792, trouwde 1: Simpelveld 27 april 1744 Maria Bindels, overleden 29 juni 1754,
trouwde 2: Simpelveld 9 september 1754 Catharina Dautzenberg, overleden Bocholtz 23 augustus 1808, zij werd 76 jaar oud, dus geboren circa 1732, dochter van Johannes Dautzenberg en Maria Ortmans.
29 december 1777: Gerard van Wersch in zwetter Ehe sitzent met Catharina Dautzenbergh wohnhaff zu Bochholtz leende van Margareta Theresia Amija uit Aken, auff seijnen frundlichen ersuchen zu seiner besten nutzen baar empfangen zu haben die unzertheilte summam van hondert Specie pattacons jeder zu zwölf gulden aix. Jaarlijks betaalde hij 5% rente. En het eindjaar dat het afgelost moest zijn werd niet vermeld.In de akte staat biss zur abloes.
Als onderpand gaf hij zijn huis, weiden en kohlhoff der Billenhoff genand in Bocholtz,
Verder een stuk van 99 roeden aan de Driesch Weijde aen die Haemersche Linde, grenzend aan de weduwe Dautzenberg en de andere kant Gillis Hupperets met aan de kopse kant de Molenweg en de andere kant de Heideweg,
– een stuk land, 39 roeden, aan de Bombard mit einer seithen Creutz = brüders Erb en aan de andere kant den Tyloet = graben met aan de kopse kant Wilhelm van Wersch en aan de andere kant Gillis Dautzenberg.
Gerard kon niet schrijven, dus tekende hij met een kruisje en de notaris schreef erbij schreiben onervaeren.
17 december 1808: Na het overlijden van zijn tweede vrouw kwamen de kinderen bij notaris J.F. Daelen uit Kerkrade. De akte werd in het Frans opgemaakt vandaar de Franse namen:
1: Pierre Vanwersch (zo schreef de notaris het) getrouwd met Madeleine Prickaerts, landbouwers
2: Johannes Leonard Vanwersch getrouwd met Jeanne Catharine Ploum, landbouwers
3: André Vanwersch getrouwd met Barbe Prickarts, landbouwers
4: Henry Vanwersch, meerderjarige vrijgezel
5: Leonard Schröders, weduwe van Lucie Van Wersch (schrijfwijze notaris)
6: Jean Voragen getrouwd met Marie Catharine Vanwersch landbouwers
7: Nicolas Otograeff getrouwd met Agnes Houppertz (dochter van wijlen Anna Maria van Wersch, kind 2)
8: Mathias Schröders als gemachtigde van zijn broers en zussen.
Iedereen woonde in Bocholtz met uitzondering van Nicolas Ottograeff die in Kohlscheijd woonde.
Zij verkochten aan Leonard Wiertz, getrouwd met Anne Marie Hennen, landbouwers in Bocholtz en zijn twee broers Mathias en Pierre Joseph Wiertz en stuk land in Bocholtz dat in Heerenpoel ligt, 40 are en 91 centiaren of 96 roeden. Zij betaalden hiervoor 262 francs 75 centimes, ook wel 85 rijxdaelders.
Uit dit eerste huwelijk werden in Simpelveld gedoopt
Uit het tweede huwelijk werden geboren
1829: Toen zij zonder testament overleed, werd op 14 april 1829 bij de notaris in Heerlen aangifte van nalatenschap gedaan worden voor de belastingdienst. De notaris schreef van Wers.
Goederen in Bocholtz:
1: de helft van een woonhuis, schuur, stalling, mestplaats, weiden en tuin in Bocholtz op de Billenhoef ƒ 290,-
2: de helft van akkerland achter Vlengendaal ƒ 28,-
3: de helft akkerland gelegen op den Kisseling ƒ43,-
Bij elkaar ƒ 361,-
De kinderen erfden 1/7 deel.= ƒ51.05½
Uit het eerste huwelijk werden negen kinderen geboren en uit het tweede één kind.
a. Henricus Grooten, geboren en gedoopt Simpelveld 13 december 1794, S: Catharina Dautzenberg en Henricus Grooten.
b. Catharina Grooten, gedoopt Bocholtz 3 november 1796: SS: Leonardus Vanwersch en Catharina Dauvermans geboren Grooten, overleden Kerkrade 16 september 1858, trouwde Bocholtz 2 januari 1834 Joannes Hermans, 70 jaar bij zijn huwelijk, gedoopt Heerlen 15 september 1763, zoon van Joannes Hermans en Catharina Barbara Voragen / Vragien. overleden Spekholtz 11 oktober 1827.
Joannes Hermans was weduwnaar van Joanna Maria Kusters.
1834: Hun huwelijk: zij woont op de Billehoef
c. Henricus Hubert Grooten, gedoopt Bocholtz 11 februari 1799, overleden Bocholtz 18 juni 1803.
d. Mathias Wilhelmus Joseph Grooten, geboren Bocholtz 18 augustus 1799, gedoopt Bocholtz 19 augustus 1799, overleden Bocholtz 21 april 1869, trouwde Bocholtz 5 oktober 1832 en kerk 8 oktober 1832 Maria Helena Gerarts, dochter van Joannes Joseph Gerarts en Maria Anna Gemmenig.
1799: Bij zijn geboorte schreef de burgemeester in het geboorteboek dat het een enfant mal in plaats van enfant male (=mannelijk) was.
1828: toen zijn moeder overleed, schreef de notaris zijn naam als Joannes Mathias. Hij tekende de nalatenschap met Joannes Mathias Grooten
e. Andreas Hubertus Grooten, gedoopt Eijs in Fleggenthal 13 april 1801, overleden Bocholtz 26 maart 1883, trouwde Bocholtz 15 januari 1843 Maria Josepha Scheffers.
1828: Toen zijn moeder overleed, schreef de notaris zijn naam als Andries Hubertus Grooten, en zo tekende hij ook de akte.
f. Maria Magdalena Grooten, geboren Bocholtz 5 februari 1803, overleden Bocholtz 17 september 1868, 66 jaar oud, geen partner genoemd.
g. Gerard Crijsanthus Hubert Grooten, geboren Bocholtz 17 maart 1804, overleden Bocholtz 11 februari 1886, trouwde Bocholtz 22 oktober 1831 Maria Agnes Grooten, dochter van Hendrik Grooten en Maria Agnes Loyson.
1831: Hun huwelijk, de ambtenaar maakte een fout: Hij schreef dat hij geboren was op 26 ventose 12 = 17 maart 1804. Hij maakte er 17 april 1804 van.
h. Maria Barbara Benedicta Grooten (Groten), gedoopt Bocholtz 2 augustus 1805, trouwde Aken St Foillan 4 november 1829 Andreas Joseph Ehlen, gedoopt St Foillan 28 april 1803 Petrus Andreas Joseph Ehlen, zoon van Joannis Ehlen en Sijbilla Plum.
1805: Zij werd geboren drie maanden voordat haar vader overleed.
Uit het tweede huwelijk werd geboren
i. Jan Benedict Hubert Voragen Johannes Benedictus Hubert Voragen,geboren Bocholtz 16 april 1809, trouwde Kerkrade 9 mei 1835 Maria Geertruida Gorissen, dochter van Barthold Gorissen (brouwer) en Anna Barbara Haanraats.
Hendrik van Weertz (Wers, Weers), gedoopt 4 juli 1774, volgt 6e.
K.5c. Jan Peter von Wers, Peteren van Weers, zoon van 4c, geboren Bocholtz circa 1723, overleden Bocholtz 5 januari 1815,
trouwde 1: Bocholtz 31 juli 1752 Anna Gertrude Rhoen/Roen, gedoopt Eijs 6 maart 1734, overleden Bocholtz 5 juni 1758, dochter van Jacobus Roen en Agnes Huperts,
trouwde 2: Bocholtz 30 oktober 1759 Joanna Gertrude Dautzenberg, gedoopt Bocholtz 3 april 1733, overleden Bocholtz 6 maart 1818, dochter van Johannes Dautzenberg en Maria Ortmans.
1755: Joannes Petrus Vanwers kreeg een zoon naturalis et illegitimus bij Anna Gertrudis Rodolff. Die noemde zij Tilmannus Rodolff, gedoopt Simpelveld 31 maart 1755, overleden als Tilman van Wersch Simpelveld 8 februari 1803, dagloner, 28 jaar oud. Tilmannus Vanwers woonde op den Molsberg sub Simpelvelt.
1777: Bij de doop van Johanna Elisabeth von Wersch schreef de pastoor von Wersch in het doopboek.
30 juli 1779: Petrus van Wersch gehuwd met Anna Gertrudis Dautzenbergh, wonende in Bocholtz, verclaerde en hebbende opgelicht ende ontfangen te hebben uijt ende door handen van den Heer frans Brammerts in houwelijk sittende met Mevrouwe Maria Heijendael, uit Aken, 300 courante rijksdaalders elk tegen 54 Akener mark tegen 4% jaarlijkse te betalen rente. Dit moest hij net zolang betalen totdat het bedrag was afgelost. Dat zou dan 25 jaar duren? Ik betwijfel het of er geen andere afspraken waren gemaakt. Hij mocht ook het in drie termijnen terug te betalen.
Als onderpand stelde hij een weide binnen Bocholtz die Overweijde heet, grenzend aan de beide lange zijden aan Ludovicus Dautzenberg, schepen Leonard Schneijders en aan de kopse kant aan wederom schepen Schneijders.
Zo ook een weide gelegen te Beijs, grenzend aan de erfgenamen van wijlen Nicolaas Scheilen en de weduwnaar Leonard Nevelstein en aan de kopse kant de Beijsenwegh,
Zo ook een stuk land aan de Molenweg, grenzend aan de lange kanten aan Christian Breglever en Hendrik Hupperets, en de kopse kant aan de Hoff Vlengendaal.
Zo ook een stuk land in het Kerkveld onder Bocholtz, grenzend aan de lange zijden de weduwe Joannes Willem Dautzenberg en de erfgenamen van Daniel Schepers, de kopse kant aan het adellijk huis Bongard,
Zo ook een stuk land gelegen aan de Plakkenweg, grenzend lange zijden de weduwe Winand Nevelstein en de weduwe Anton Kicken, met de kopse kant Hendrik Hupperets,
Zo ook een stuk land gelegen aan de Stevensweg, grenzend lange zijden Joseph Beckers en Caspar Hupperets, de kopse kant Stevensweg
Zo ook een stuk land achter Vleggendael, lange zijden: Gerard van Wersch en Joannes Willem Dautzenberg en de kopse kant aan land van Hoff Vleggendael
1788: Zijn dochter Agnes schenkt alles wat zij heeft aan haar vader.
3/1818: Bij haar overlijden op 6 maart 1818 liet zij geen testament achter, dus moest er aangifte gedaan worden voor de belastingen en genoteerd worden wat er geërfd werd door haar kinderen. Dat gebeurde op 27 oktober 1818
Joanne Elisabeth Van Wersch, Catharina Van Weersch, Henri Van Weersch.
Zij erfden
1: land in Meulenweg (later werd dit Molenweg)
2: land in Kisselder
3: weide aan de Akerweg
4: weide in den Bombaard
5: land aan de Oirsbacheweg
6: land met de naam Dauvenberg
7: land gelegen in het Kerkveld
8: land in de Haasekuil
Dit had een waarde van ƒ 688. Vreemd genoeg werd de erfenis door drieën gedeeld zodat ieder ƒ 229,33 kreeg.
Er was een aparte opgave die door Gilles Ploumen gedaan werd, de man van Johanna Elisabeth, de jongste. Hij was landbouwer in Bocholtz.
Hij noemde: Jeanne Elisabeth Van Wersch, vrouw van de declarant
Catharine Van Wersch, vrouw van Francois Ortmans, landbouwer in Vetschen, Henri Van Wersch, landbouwer woont in Limersch, deel van Vaals (=Lemiers)
De onroerende goederen waren in Bocholtz
1: land aan de Meulenweg (19 Ares en ƒ 75,-
2: 14 are land Kisselder, ƒ 39
3: 37 are aan Akerweg ƒ 260
4: 22 are in den Bombaard ƒ 165
5: 14 are Orsbacherweg ƒ 65
6: 9 are Dauvenberg ƒ 44,-
7: 5 are in het Kerkveld ƒ 26
8: 7 are in de Hase Koul ƒ 14,-
Totaal ƒ 688.
4/1818: Na het overlijden wordt alles met de kinderen gedeeld.
1: Hendrik Van Weersch getrouwd met Maria Catharina Leijmans, akkerbouwers, wonend in Vaals op het gehucht Lemiers, voor een derde deel
2: Maria Elisabeth Van Weersch geassisteerd door haar man Egidius Ploumen, landbouwer, wonend in Bocholtz, voor een derde deel,
3: Catharina Van Weersch ter gezelschap met haare man Francis Oortmans, daghuurders, woonachtig te Velschen, gemeente Laurensberg, voor een derde deel.
Als kinderen van de overleden (schoon)ouders zonder testament Pieter Van Weersch en Anna Gertruij Dautzenberg.
De volgende goederen in Bocholtz werden verdeeld:
lot 1a: woonhuis, schuur, stallingen., bakoven de grond, mesthof, koolhof gelegen op den Prikkart te Bocholtz, waarde ƒ 318.
Lot 1b: een deel van de zogenoemde Paardsheijde in Bocholtz , waarde ƒ 150,52
Lot 1c: een stuk lnd gelegen in den berg ƒ 18,09
Lot 1d: een stuk land op de Bille, waarde ƒ 8,93.
Lot 1e: een stuk land gelegen achter de wijde van Vleggendal ƒ81,65
Lot 1f: een stuk land gelegen aan de Guttekuil ƒ 14,33.
Lot 1g: de helft van een weide den Bombart ƒ 78,47.
1h: een stuk land op de Platteweg ƒ 38,94
1i: een stuk land in de Guttekuil ƒ 27,65.
Totaal lot 1: ƒ 737,42
Voor zijn deel zal dit lot bestaan uit een jaarlijkse rente aan het hospitaal van Sint Elisabeth in Aken ƒ 77,96.
Waardoor er dus ƒ 659,56 overblijft.
Lot 2a: de helft van een weide gezegd de Hoove weide ƒ 450,52,
2b: een wejde de Pluijweijde genoemd ƒ 90,20,
2c: de helft van een stuk land gelegen op den Prikkartsweg ƒ 168,15,
2d: een stuk land op de Putskuijl; ƒ 77,
2e: een stuk land aan de Bergweg ƒ 36.10,
2f: een stuk land gelegen op de Guttekuil ƒ 26,08,
2g: een stuk land gelegen op den Kisseld ƒ 54,87,
2h: een stuk land op de Molenweg ƒ 75,05,
2i: een stuk land in de HaseKuijl ƒ 12,60,
2j: niet genoemd,
2k: een stuk land gelegen in het Kerkveld ƒ 25,88,
Bij elkaar ƒ 716,45.
Voor zijn deel is er een jaarlijkse rente aan het hospitaal te Aken, ƒ 42,925.
Waardoor er dus ƒ 673,925 overblijft.
Lot 3a: een weide op de Bijs ƒ 99,12,
3b: een stuk land op de Prikkartsweg ƒ 168,15,
3c: een stuk land op de Kullenderweg ƒ 153,99,
3d: een stuk land gelegen in de Vinnt (?) ƒ 105,60,
3e: een stuk land achter de Ligehijd (?) ƒ 39,05,
3f: de helft van een wei genoemd de Bombart ƒ 78,47,
3g: Een stuk land op den Oorsbacherweg ƒ 65,30,
Bij elkaar ƒ 709,68.
Ook hier een jaarlijkse rente aan het hospitaal in Aken van ƒ 42,525.
Dus overblijvend: ƒ 667,455.
De goederen bedragen na aftrek van belastingen een waarde van ƒ 2000,64
1/3 deel hiervan is ƒ 666,88.
Dan wordt er lootjes getrokken.
Het eerste lot komt toen aan Egidius Ploumen en zijn huysvrouwe.
Het tweede lot aan Frances Oortmans en zijn huysvrouwe,
Het derde lot aan Hendrik van Weersch.
Uit dit eerste huwelijk werden in Simpelveld gedoopt
Op 14 juli 1788, staat in de “Nota’s over beleningen gemaakt uit de leenregisters in het archief van Maastricht, lenen van de leenhof van ’s-Hertogenrode” dat Maria Agnes van Wersch, haar huis en haar geheel bezit (haar huis in Bocholts aen de klinket enz aan haar vader schenkt terwijl zij wel het vruchtgebruik heeft. Ook dat daardoor haar vader voor haar zal zorgen. Maria Agnes was nog het enige kind uit het eerste huwelijk dat leefde. Zij was ongehuwd.
14 juli 1788: In den Naeme der Allerheijliste drijvuldigheijt Amen
Cond ende kennelijck zije hiermeede aen alle de gheene die deesen Openbaeren instrumente van Donatie inter vives sullen sien ofte hoeren leesen, hoe dat op heeden den vierthienden juli 1788 voor mij ondergetek. Openbaeren Conincklijcken bij Sijne Majesteijt souverainen Raede van Brabant tot Brussel geprobeerden , binnen de Bancke van Simpelvelt Residerende Notaris, ter presentie vor Gelooffw. Getuijgen hier maer genoembt, in propere persoon gecompareert is, de Eerbaere Maria Agnes van wersch grootjaerige Dochter en eenigh voorkind van Petrus van wersch, nu hertrouwt met de Eerb. Joanna Gertruidis Dautzenbergh haere oogen quidem beroefft (deze drie woorden zijn doorstreept) woonende tot den Banck van villem mij onderget. Notaris en getuijgen seer wel bekend haere oogen quidem beroefft, haere overige memorie en sinnen ‘nochthans overael machtigh en gebruijckende, gelijck mij Notaris en ondergetek. Getuijgen met haer te houdene Discours voleomentlijck wat blijckende, alswelcke Compte. Donatrice verclaerde sonder eenige de minste inductie ofte persuasie van jemand, maer uijt eene particuliere genoegentheijt en affexie los sij altoes gelijck een kind verplicht en schuldigh is tegens sijnen vaeder te draegen en alnoch andere haer Donatrix daertoe moverende reedenen per Donationem inter vivos irrevocabile en met waermer hande van. nue aeff aen haere meergen. vaeder Petrus van wersch nue hertrouwt met Joanna Gertrudis Dautzenbergh te gunnen te geeven en Groffelijck te transporteeren gelijck sij voorn. Donatrice gunt geefft en erffelijck transporteert mits deesen haere behuijsinge binnen boucholtz geleegen den Klincket met alle aen hebbende landerijen en grasswass met eenen woord
(…)
Haar vader moest haar dan in alle gezonde en krancke daegen bij staen en op te passen en soe sij sal coemen te overlijden haer als dan te laeten naerdoen en celebreeren eenen eerlijcken kercken dienst en begraeffenisse daertoe geregnireerd naer haere staet en conditie en daerenboven tot troest van haere siele alsnoch sal laeten vijfftigh missen laten willende en begerende sij Donatrix dat deese dan so een mahl voor alle mahl drie malder Rogge aen de arme sal uijt deelen.
Hij tekende
Zij kon niet schrijven.
16 april 1818: Maria Agnes Van Weersch uit Bocholtz gezond van verstand, gezond van lichaam en overige haar zinnen magtig en gebruijkende, liet aan haar halfbroer, haar halve zusters en zwagers in gelijke delen haar bezittingen achter.
1:Hendrik Van Weersch, getrouwd met Maria Catharina Leijmans, akkerbouwer, woont Lemiers.
2: Egidius Ploumen, getrouwd met Maria Elisabetha Van Weersch, akkerbouwer in Bocholtz.
3: Francis Oortmans, getrouwd met Catharina Van Weersch, wonend in Vetschen, gemeente Laurensberg Pruissen:
al mijn roerende en onroerende goederen en mobilaire goederen en alles wat er onder gebracht kan worden.
Wanneer ze overlijdt, dan instantelijk naar mijne doot zes vaten kooren brood bakken laaten, en aan de armen van de gemeente bocholtz uijtdeelen.
Ieder erfde:
1: een derde deel van een huis met gebouwtjes erbij en een tuin in Bocholtz, waarde ƒ 75
2: weide in Bocholtz ƒ 26,50
3: akkerland in den berg ƒ 3
4: akkerland op de helle ƒ 2
5: akkerland bij Vleggendal ƒ 21
6: akkerland aan Guttkove ƒ 1,90
7: akkerland aldaar gelegen ƒ 6,50
8: weide te Bocholtz ƒ 26,50
9: weide ook wel de Pleiweide ƒ 19
10: akkerland, op prikketsweg ƒ 25
11: akkerland op de Putskuil ƒ 18
12: akkerland gelegen aan de Bergweg ƒ 5
13: akkerland op de Guttekoul ƒ6,50
14: akkerland op den Kissel ƒ 11
15: weide op de Bies ƒ 1,50
16: akkerland op de Prikkartsweg ƒ 25
17: akkerland gelegen op Kuilenderweg ƒ 26
18: akkerland gelegen aan de Tingstaarde (?) ƒ 17
19: akkerland an Fleggendal; ƒ 8
20 de roerende nalatenschap bv kleding ƒ 10
Bij elkaar 334,40
De passieve nalatenschap
een renteschuld van ƒ 106,31 (75 rijskdaalders aan Johan Willem Brammertz uit Aken. Zie bij haar vader.
Kosten begrafenis ƒ 95
Bij elkaar ƒ 201,31
Blijft over ten voordele ƒ 133,09, dus ieder ƒ 44,36 1/3
1824: Na haar overlijden op 1 september 1824, werd op 5 maart 1825 in Heerlen een memorie van successie opgemaakt: Aangifte der nalatenschap omdat zij zonder testament overleden was. Dit was voor de aangifte van de belasting over de gederfde goederen. Deze aangifte gebeurde door Katharina Van Wersch huisvrouw van Francis Ortmans (dat is haar halfzus nummer 5), woont Vetschen, Maria Elisabeth Van Wersch, huisvrouw van Egidius Ploumen, akkerbouwster in Bocholtz en Hendrik Van Wersch, akkerbouwer in Lemiers kwamen bij de notaris.
Goederen in Bocholtz
1: een derde deel van het huis, tuin te Bocholtz ƒ 75,-
2: weide in Bocholtz ƒ 26
3: akkerland in den berg ƒ 3
4: akkerland op de helle ƒ 2
5: akkerland bij Fleggendal ƒ 21
6: akkerland aan Guttekoul ƒ 1,90
7: akkerland daar gelegen ƒ 6,50
8: weide te Bocholtz ƒ 20,50
9: weide op de Pleiweide ƒ 19,-
10: akkerland op Prikkartsweg ƒ 25
11: akkerland op de Putskuil ƒ 18
12: akkerland aan de Bergweg ƒ 5,-
13: akkerland op de Guttekoul ƒ 6,50
14: akkerland op den Kisserder ƒ 11
15: weide op de Bies ƒ 1,50
16: akkerland op de Prikkartsweg ƒ 25,-
17: akkerland op de Keulenderweg ƒ 26
18: akkerland in de Ting (?) ƒ 17
19: akkerland aan Fleggendal ƒ 8
Aan kleding en de rest ƒ 10,
Totaal ƒ 334,40. min de begrafenis kosten van ƒ 95,- Min een schuld aan Johan Willem Brammertz uit Aken van ƒ 106,31 (tussen haakjes: 75 Rijksdaalders). Er bleef dus 133,09 over te verdelen waarvan ieder 1/3 deel kreeg.
Geen van drie kon tekenen, dus was een kruisje voldoende.
Joanna Gertrude van Wers, gedoopt 14 juni 1757, doopgetuigen: Renier van Wers en Gertrude Bock(en).
Uit dit tweede huwelijk werden gedoopt.
1812: Hun huwelijk; Hij was knecht, 24 jaar en woonde in Horbach. Zij was 35. Hij tekende G: Ploumen, en zij jean Elisabeth van wers.
In het archief van de heemkundigevereniging De Bongard uit Simpelveld ligt een oude familiebijbel uit het begin van de 19e eeuw. Op 8 september 1812 trouwde Joanna Elisabeth van Wersch uit Vijlen voor de burgerlijke stand in Bocholtz met Egidius Ploumen uit Simpelveld. Zij gingen als landbouwers op de Klinkerd in Bocholtz wonen. Daar hadden zij een eigen huis en dertig stukken land.
In de Bijbel schreef Egidius:
ijch Egidius Ploumen bin in der Kirche eigesegnet mit meijner lipstten hausfrau Joanniij eleijsabet von Wersch den 8 September im jahr 1812 lobet gott ueber alles amen
Hij schreef dus in de bijbel: Ik Egidius Ploumen ben in de kerk ingezegend met mijn liefste vrouw Joanna Elisabeth Von Wersch de 8ste september in het jaar 1812. Looft God boven alles. Amen.
1824: Hij geeft het overlijden aan van zijn schoonzus Maria Agnes. Gillis woonde op de Klinkerd, net als zijn schoonzus. Hij was landbouwer. Burgemeester Schiffelers als schout en ambtenaar van de Burgerlijke Stand, noemde hem kleenneef.
1838: Haar overlijden, zonder testament, dus werd er een aangifte van nalatenschap gedaan dat voor de Belastingdienst moest gebeuren.
Zij liet na aan haar drie zonen
Gemeente Bocholtz
1: woonhuis, schuur, stalling en moeshoff op den Klinkert belendende eene zijde de straat
2: een weide op den Klinkert
3: een stuk land in den berg
4: een stuk land gelegen op de Helle
5: een stuk land gelegen achter Vlengendaal
6: een stuk land gelegen op de Gullekuil
7: een wijde gelegen in Bombart grenzend aan de Vloedgraaf
8; een stuk land gelegen op de Plaatenweg
9: de helft van een stuk land op de Guttenkuil
10: de helft van een weide gelegen op de Klinkerd
11: de helft van een stuk land op den Prickarts
12: de helft van een stuk land gelegen op de Putzkuil
14: de helft van een stuk land op den Bergweg
14: de helft van een stuk land opt de Guttenkuil
15: de helft van een stuk land op den Resseling
16: de helft van een stuk land op den Molenweg
17: de helft van een stuk land in de Hassenkuil
18: de helft van een stuk land op in het Kerkveld
19: de helft van een stuk land achter Veenendaal
20: de helft van een stuk land op den Klinkerd
21: de helft van een stuk land op den Stevensweg
22: de helft van een stuk land op den Moelenweg
23: de helft van een stuk land in den Deegvenberg
24: de helft van een stuk land achter de Koeweijde
25: de helft van een stuk land achter de Koeweijde
26: de helft van een stuk land op den Broekersweg
27: de helft van een stuk land op dezelfde weg
28: de helft van een stuk land op den Reijn
29: de helft van een weide gelegen boven den Broek
30 de helft van een stuk land op den Plaats
31: de helft van een stuk Land in het Plaatveld – Platveld
De drie broers tekenden de akte
19 maart 1850: Maria Catharina Schneiders, gehuwd met Antoon Joseph Pelzer verscheen als eerste partij en Egidius Ploumen, echtgenoot van Johanna Helena Lennertz en de meerderjarige kinderen
Jan Leonard Ploumen
Pieter Joseph PLoumen
Hendrik Joseph Ploumen
verwekt in zijn eerste huwelijk met Johanna Elisabeth Van Wersch.
Iedereen woont in Bocholtz.
De eersten ruilden een wei in Bocholtz aan de Klinkert geschat op ƒ 800. tegen een stuk bouwland op de Leimknop en een stuk op de Zeenbaan. En twee stukken bouwland aan de Stevensweg.
4: Een weiland genoemd Schlassweide grenzend aan de Stevensweg, ook die hebben een waarde van ƒ 800.
1859: Zijn overlijden. Hij was weduwnaar van Elisabeth Vanwersch en was echtgenoot van Joanna Helena Lennertz, landbouwster in Bocholtz. Hij overleed zonder testament dus werd er op 5 juli 1859 een Memorie van Aangifte der Nalatenschap gedaan ivm de Belastingen. Hij had echter wel een testament gemaakt, verleden voor notaris Nijst Wittem op 23 december 1842 waarin hij het vruchtgebruik aan zijn vrouw Joanna Helena Lennertz laat van het 1/4 van onroerende goederen.
Uit het huwelijk werden geboren
K.5d. Willem Vanwers, zoon van 4c, gedoopt Bocholtz circa 1725, overleden Bocholtz Fleggendael 14 november 1806, trouwde 14 februari 1752 Maria Judith Bindels, gedoopt Simpelveld 4 januari 1717, overleden Simpelveld 31 maart 1769, dochter van Willem uit Epen en Agatha Dautzenberg.
2 augustus 1774: Leonard Schroeder, getrouwd met Maria Catharina Knops, verklaarde verkocht te hebben aan, maar wanneer weet hij niet meer, aan Wilhelmus van Wersch, weduwnaar van Maria Judith Bindels, een halve morgen akker in het Prickertsveld, aan de lange zijde grenzend aan St. Gillishof, de andere zijde Stephanus Prickarts, de kopse kant aan St. Gillis hof en aan de andere kant aan Christian Bleijlevens. Het was jaarlijks belast per morgen land met een kop haver, verder was het vrij van grondlasten, behalve dan een tiende zoals overeengekomen is met de Bank Simpelveld.
Ook kocht Wilhelmus toen van hem een ¼ deel akkerland op het zelfde veld liggend. Het was vrij Wittemse goed, grenzend aan Willem Vincken, de eerder genoemde Wilhelmus van Wersch en aan de kopse kant met de St. Gillishoff en andere kant met Mathijs Bindels.
Hij betaalde 48 pattacons, gelijk aan 12 guldens. De cuoop is affgemackt met eenen vriendelijcken dronck.
1 april 1777: Willem verpachtte voor zes achtereenvolgende jaren zijn huis, hof, schuur, stal, mesthof, koolhof gelegen op de preckartz aen Steinbosch binnen Bocholtz, behalve een weide genaamd Bombard. En de tegenpartij, de pachter, was Steven van de Weijer, gehuwd met Maria Barbara Nivelstein.
28 april 1807: Project van scheijdinge en daelinge voor de erfge. en Representante van wijlen den ersaemen : Wilhelmus van Wersch overleden Bocholtz Fleggendael 14 november 1806 en sijne geweetene Huijsvrouw Juijdith Bindels . overleden op den Stein sub Bocholtz 31 maart
De kinderen van zijn broers en zussen erfden, want er waren geen levende nakomelingen van Willem en Judith.
Dat waren:
1: Petrus van Wersch, overleden Bocholtz 5 januari 1815, gehuwd met Gertrude Dautzenberg, overleden Bocholtz 6 maart 1818.
2: De erfgenamen van Maria Catharina van Wersch, overleden Bocholtz 20 november 1791 en Caspar Crutzen, overleden Bocholtz 20 januari 1772.
3: de erfgenamen van Gerardus van Wersch, overleden Bocholtz 25 maart 1792 en Catharina Dautzenberg, overleden Bocholtz 23 augustus 1808.
4. De erfgenamen van Magdalena van Wersch, overleden Bocholtz Villa Vlehendael 10 april 1791 en Hindrick Grooten, overleden Bocholtz 10 januari 1807.
5: De erfgenamen van Maria Elisabeth van Wersch, overleden Vaals 22 november 1804, en Mathias Bisschops, overleden Lemiers 3 oktober 1794.
6: De erfgenamen van Johannes van Wersch, overleden Bocholtz 25 juni 1795 en Agnes Hupperrts, overleden Simpelveld 12 februari 1779.
7: De erfgenamen van Leonardus van Wersch, overleden Simpelveld in den Bruch 2 juni 1765 en Jenne Maris Schiffeler, overleden Simpelveld in den Kleine Valbroeck 15 mei 1812.
Bij sommigen wordt de eerste vrouw van twee huwelijken genoemd en bij anderen de tweede vrouw.
De te verdelen goederen lagen in en bij Bocholtz en werden in zeven gelijke delen verdeeld en getaxeerd:A B C D E F. G.
Lot A: een stuk land in het Horbiger veld, groot 95,5 roeden, totaal fr 191.
Lot B: een weide gelegen op den Sandbrick, 67,5 roeden fr 142,
en nog een deel van een stuk land in het Prickarts onder de Herenp[aa;, 24,5 roeden fr 49.
Lot C: een stuk land achter de Hegkelhoeven, ten oosten van de Bongaarder gewande, 71,5 roede, fr 143.
Ook de helft land een stuk land genaamd Op het Rich bij de Theenbaen, 25 roeden groot, geschat fr 48. Bij elkaar fr 191.
Lot D: een stuk land aan de Herenpaal, 71,5 roeden, fr 143.
Zo ook de helft van een stuk land genaamd Op het Rich, ook bij de Theenbaan., 25 roeden fr 48. Bij elkaar fr 191.
Lot E: een stuk land aan de Bruckerweg, 60,5 roeden groot fr 105,10.
Zo ook een stuk land Op de Wever, bij de hof Sandbergh, groot 43 3/4 roeden fr 85,10. Bij elkaar fr 191.
Lot F: een deel van een stuk land onder Den Heerenpael, 96 roeden fr 191.
Lot G: een deel van een stuk land onder de Herenpaal, 96 roeden, fr 191.
Totaal 675 ,5 roeden en 1337 francs.
Uit dit huwelijk werd gedoopt
K.5e. Johann Leonhard von Wersch, zoon van 4c. gedoopt Simpelveld 20 juni 1731, doopgetuigen: Leonard Schieren en N.N. van Wers, overleden Simpelveld 2 juni 1765, trouwde Simpelveld 6 januari 1759 Joanna Maria Schiffelers, gedoopt Simpelveld 28 maart 1739, overleden Simpelveld in den kleinen Valbrouck 15 mei 1812.
1769: Op 17 februari 1769 kwamen bij notaris Daelen in Kerkrade Arnoldus Joannes Lanckohr die gehuwd was met Joanna Maria Schiffelers, weduwe van Leonardus van Wersch, inwoonster van Simpelveld op cleenen Waelbroeck. Zij hertrouwde vanwege de jonge kinderen.
20 juni 1780: Joannes Langohr in het tweede huwelijk getrouwd met Maria Schiffelers, woonachtig in de Kleine Walbroek aan de ene kant en Petrus van Wersch (broer van de hier genoemde Johann Leonardus) gehuwd met Anna Gertrudis Dautzenbergh en Arnoldus Bindels gehuwd met Maria Joseph Schiffelers als voogd van de twee minderjarige kinderen van Joanna Maria Schiffelers en haar eerste man zaliger Leonardus van Wersch. Maria Schiffelers was opnieuw getrouwd met deze hier genoemde Joannes Langohr. De twee kinderen zijn Dionis en Francis.
Beide kinderen kregen als erfenis van hun overleden vader 100 pattacons à 12 Akener gulden. Elke kind dus 50 pattacons. Dit geld stond uit bij Henricus Grotten, pachter op Vleggendael.
Uit haar tweede huwelijk kwamen 5 kinderen. Deze akte verklaarden dat die geen recht op het geld hadden.
Mocht een van beide kinderen trouwen dan zal de stiefvader een half jaar daarna aan dat kind 50 pattacons uitkeren.
Uit dit huwelijk werden in Simpelveld gedoopt
K.5f. Jan Adam van Werst, zoon van 4c, gedoopt Simpelveld 22 maart 1733, doopgetuigen: Peter van Wers in plaats van Adam van Eschweiller en Maria Barbara Meilis, overleden Bocholtz 25 juni 1795, trouwde 1: Bocholtz 8 oktober 1759 Maria Agnes Hupperts, gedoopt 1739, overleden 12 februari 1779 (40 jaar),
trouwde 2: Bocholtz 7 juni 1779 Anna Barbara Schwartz, overleden Bocholtz 20 september 1799.
1779: Zijn eerste vrouw overleed in februari 1779 en vijf maanden later, in juni 1779, trouwde hij voor de tweede keer. Zijn jongste zoon was toen 8.
Uit dit eerste huwelijk werden in Bocholtz gedoopt
Uit dit tweede huwelijk werden in Bocholtz Vleggendal geboren
K.6. Maria Magdalena Hubbels (Habets), dochter van 5, gedoopt Simpelveld 13 mei 1756. doopgetuigen: Jan van Wersch en Maria Magdalena Dautzenberg, trouwde Simpelveld 20 september 1784 Dionysius van Wersch, volgt K.6g.
K.6a. Pieter Joseph Vanwersch Joseph van Wersch, zoon van 5a. gedoopt Simpelveld 3 december 1766, doopgetuigen: Maria Sybille Brouwers en Josephus Henrotte, overleden Laurensberg 16 april 1804, 34 jaar, wonende in Orsbach, trouwde Orsbach 24 mei 1795 Maria Agnes Schmitz.
Op 31 oktober 1792 was notaris Schmalhausen op verzoek van de pachtheer Van Clermont naar de pachthoeve geweest om de pacht op te zeggen. De weduwe moest voor 1 mei 1793 de hoeve ontruimd hebben
22 maart 1793. Samen met Leonard Bonn, 41 jaar uit Vijlen, Peter Janssen, 32 jaar uit Orsbach en Joseph Van Wersch, 23 jaar ook uit Orsbach gingen zij naar de pachthoeve Het Hoge Huis te Cotthuijsen waar de weduwe Joannes Könings verbleef. Zij inventariseerden op verzoek van de pachtheer Johan Arnold van Clermont de werkzaamheden die op de pachthoeve verricht moesten worden. Waarschijnlijk kwam er een nieuwe pachter. Zij zei echter dat zij nog zes pachtjaren had te gaan. Werkzaamheden als ploeg- en akkerarbeid, te kappen hout, mest en betereije aff te voeren (is een ander woord voor mest) heggen te snoeien en te tuijnen.
Op 20 april 1793 stuurde Van Clermont andere mensen naar de pachthoeve om de staat van de gebouwen en land te onderzoeken. Dit was immers haar laatste maand, schreef de notaris in zijn verslag. De heren hadden alleen de buitenkant van het huis en de stallen bekeken. Ze bleken in goede staat te zijn. Zij troffen wel wat stro aan, maar geen haver in de schuur .Ook de landerijen en de boomgaarden (met 70 fruitbomen, zagen er goed uit. Een stuk was ingezaaid met klaver. Ze zagen een kudde schapen, een veulen en vijf runderen door elkaar lopen.Twee dagen later gingen zij nogmaals naar de pachthoeve, samen met Leonard Bonn en spraken de aanstaande nieuwe pachter Johan Straat. Die zei tegen de drie mannen dat hij van de pacht af zag en dat de heer Van Clermont de hoeve kon verpachten aan wie het maar wilde.
Op 18 augustus 1794 ging Anna Elisabeth Moor, weduwe van Joannes Konnings, inwoonster van Vijlen naar de notaris Schmalhausen. Zij verklaarde dat zij voor de rechtbank van de Hoofdbank Holset Vaals en Vijlen verschillende processen begonnen tegen Van Clermont was begonnen. Al op 10 juli was de eerste keer geweest. Alle zaken werden door haar zoon Laurens Konnings geregeld, hetzij voor de rechter hetzij in het minnelijke.. Van Clermont overleed in 1795.
1799: Bevolkingsregister Orsbach: Het gezin van Pieter van Wersch wonen bij hun schoonvader Henricus Schmids in. Die is dan 70. Ook woont er Lennart Schmids, dan Joseph von Wersch 32 en Agnes. Er staat geen achternaam bij, maar zij is 39. Zij hebben twee kinderen onder de 12. En twee knechten: Cornelius Leister en Joanna Maria Boullon (blz 179)
1799: In het doopboek van Laurensberg worden zij Peter von Wersch en Agnes Schmitz genoemd. In het Bevolkingsregister van Orsbach staat dat zij bij hun schoonvader Henricus Schmids inwonen. Die is dan 70. Ook woont er Lennart Schmids, Joseph von Wersch 32 en Agnes. Er staat geen achternaam bij, maar zij is 39. Zij hebben twee kinderen onder de 12.
Uit dit huwelijk werden gedoopt
K.6b. Peter van Wers, zoon van 5b, gedoopt 1 april 1749, doopgetuigen: Peter van Wers en Agnes Bindels, overleden Bocholtz 24 april 1809, trouwde Bocholtz 18 februari 1801 Magdalena Peckart, gedoopt Aken 14 oktober 1759, overleden Bocholtz 1 december 1829, dochter van Jan Peckart en Elisabeth Haezin.
Uit dit huwelijk werd geboren
K.6c. Jan Leonard van Wersch, zoon van 5b, gedoopt Simpelveld 29 mei 1755, doopgetuigen: Leonard van Wers en Joanna Gertrude Dautzenberg, overleden Bocholtz 4 april 1815, trouwde Alsdorff (D) 30 april 1782 Joanna Catharina Ploumen (Bloem, Ploum).
1782: Bij haar huwelijk was zij weduwe. Zij was geboren in Alsdorff, maar woonde in Bocholtz.
1788: Hij kocht van de broers Joannes Willem Houpperets (= zijn zwager, getrouwd met zijn zus Anna Maria van Wersch) en Mathijs Houpperets getrouwd met Ida Bindels, drie stukken land.
Het eerste stuk was gelegen in het Kerkeveld, dat land grensde al aan een stuk van Leonard.
Het tweede stuk was 33 roeden groot op den Puthcuijle.
En het derde stuk land was 2 roeden groot ook daar gelegen.
Uit dit huwelijk werden in Bocholtz geboren
K.6d. Andreas van Wersch (van Wers), zoon van 5b, gedoopt 10 maart 1767, overleden 5 januari 1816, woonde in Bocholtz an der Schlag, trouwde Bocholtz 13 november 1806 Anna Barbara Prickarts, gedoopt 4 december 1764, weduwe van Hendrik Bindels, dochter van Hendrik Prickarts en Joanna Ritzenvelt.
Uit dit huwelijk werd geboren
Welke verklaarde te hebben verkocht en in volle eigendom onder vrijwaring als naar regten overgedragen aan Christiaan Dabekhausen, smid gehuwd met Anna Josepha Somer woonachtig te Bocholtz hierbij tegenwoordig en in koop aannemende Bouwland, 30 aren 85 centiaren, gelegen in het Ritzendal in de gemeente Bocholtz B 101. Hendrik Göbbels had dit samen met zijn vrouw gekocht en vervolgens geërfd. Dabekhausen betaalde hiervoor f 37,25. Die ondertekende de akte met H: Dabehausen.
Uit dit huwelijk werden acht kinderen geboren
a. Leonard Joseph Göbbels, geboren Kerkrade 8 september 1835.
1867: overlijden van zijn moeder. Hij is brouwer in Forst.
b. Peter Joseph Göbbels, geboren Kerkrade 20 februari 1838, overleden Bocholtz 7 februari 1881, trouwde Genoveva Engels.
1867: overlijden van zijn moeder. Hij is brouwer in Aken.
c. Jan Mathijs Göbbels, geboren Kerkrade 1 oktober 1840, overleden voor 1867.
d. Jan Jozef Göbbels, geboren Kerkrade ca 1841.
e. Anna Gertrudis Göbbels / Goebbels, geboren Bocholtz 2 april 1843, overleden Aken 1, 11 november 1913, trouwde Franz Wilhelm Philippen, die voor 1913 al overleden was.
1867: overlijden van haar moeder. Zij woont in Bocholtz
f. Maria Theresia Goebbels, geboren Bocholtz 4 april 1847, overleden Bocholtz 15 augustus 1847
g. Anna Catharina Goebbels (tweeling) Bocholtz 5 april 1847, overleden Bocholtz 23 februari 1848.
h. Anna Regina Göbbels/Goebbels geboren Bocholtz 10 februari 1849
trouwde Bocholtz 27 oktober 1869 Joannes Christianus Josephus Vonken / Voncken, geboren Bocholtz 28 april 1844, overleden Bocholtz 21 juni 1915.
K.6e. Henricus Vanwersch, zoon van 5b, gedoopt Simpelveld 4 juli 1774, overleden Bocholtz (Vlengendaal / Flengendaal aan de Oude Gracht) 16 augustus 1832, ’s avonds dood gevonden. De aangever zei dat hij 67 jaar oud was, daghuurder van beroep, geboren en woonachtig in Bocholtz, trouwde Bocholtz 4 november 1815 Maria Elisabeth Kerkhofs, overleden Bocholtz Eijs (Vlengendal) 26 februari 1835, dochter van Peter Kirckhofs en Anna Maria Houten.
1815: Bij haar huwelijk was zij 26 jaar oud.
27 februari 1816: Bij de geboorte van hun zoon Johan Gerard was 42 jaar en landbouwer. Moeder werd door de ambtenaar als Kirckhoff geschreven. Zij kreeg haar kind en woonde op den gasteshooff. Henricus woonde te Flengendal. Een van de aangevers was haar vader Peter Kirckhoff, oudvader des kints oud sestigh neegen Jaer van professie landbouwer woonagtig te meggelen.
8 december 1816: Notaris Struijk Kerkrade.
Jean Henri Van Weersch gehuwd met Elisabethe Kirchhoffs, landbouwers in Bocholtz verpacht voor drie jaar aan Willem Gerards, weduwnaar van Catharina Van Weersch (k.6c-1) (zijn aangetrouwde neef. Hendrik en Catharina waren oom en nicht: de vader van Hendrik was de opa van Catharina. Gerards woonde ook in Bocholtz), een stuk land op de Molenweg grenzen aan land van Pierre Van Weersch (zijn broer), Peter Knops, groot 15 are en een halve morgen voor 156,60 francs.
1820: Toen dochter Anna Barbara in 1820 werd geboren was Henricus landbouwer in Bocholtz op de Billehoef.
1832: Zijn overlijden werd aangegeven door twee buurmannen op Vlengendaal die hem ’s avonds om 21.00 uur dood aantroffen aan de Oude Gracht (een straatnaam). Zijn vrouw leefde nog. Zijn overlijden was zonder testament, dus er moest aangifte van nalatenschap gedaan worden voor de notaris in Heerlen ivm de belastingen. De notaris schreef Henricus van Wers. Dit gebeurde op 21 maart 1833. Moeder deed dat: Maria Elisabeth Kirchofs. Zij woonde op Vlengendael in het huis. Eerst werden de zonen genoemd en daarna pas de vrouwen, (de dochters). Hij had geen roerende noch onroerende goederen. De kinderen erfden alles.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.6f. Hendrik Vanwersch, gedoopt Laurensberg 21 juni 1771, zoon van 5c, overleden Lemiers 19 april 1851, trouwde Vaals 29 november 1800 Maria Catharina Leijmans (Leijmann), gedoopt Holset 6 februari 1774, overleden 18 december 1849, dochter van Johannes Leijmann, molenaar in Lemiers en Johanna Schurmann.
1807: Het gezin met vijf kinderen woonden in hetzelfde huis waar ook haar familie Leijmans woonde. Het huis was eigendom van de weduwe Lammerts. Vader was dagloner, 38 jaar, moeder was 35. Zij woonden in Lemiers.
1813: Toen zoon Mathijs Jozef werd geboren was vader molenaar in Lemiers en tekende de akte met H van Wersch.
1821: Zij wonen in Lemiers met hun zes kinderen. In hun huis woont ook haar vader Johan Leijmans, 89 jaar, geboren in 1726 in Vaals. Hij heeft drie paarden, één koe, twee schapen, één wagen met vier wielen en twee karren. Hij is molenaar. In hun huis woont ook haar broer Mathias Leijmans 54 jaar.
1824: Toen zijn zoon Jan Pieter in dienst moest was vader dagloner.
1851: Zijn overlijden: de zes nog levende kinderen kwamen bij elkaar. Zij erfden
1: bouwland in Bocholtz, Langveld 31 roeden, 50 ellen,
2: bouwland aldaar 28 roeden,
3: Boomgaard in Bocholtz dorp, 17 roeden, 90 ellen.
Handtekeningen van Hendrik van Wersch:
Uit dit huwelijk werden in Vaals geboren
1850-1859: Zij wonen in Lemiers en hij is landbouwer. Hij werd in het Bevolkingsregister Liesen genoemd
1861: Voor notaris Wijnans uit Gulpen maakte Egidius Leisen zijn testament op. Hij liet alles na aan zijn vrouw en bij haar overlijden moest zijn spullen verdeeld worden over de volgende erfgenamen:
Mathijs Van Weersch, Johanna Van Weersch, Caspar Van Weersch, Jozef Van Weersch, Maria Magdalena Van Weersch, Willem Vliegen uit Eijs, Maria Josepha Sleegen, vrouw van Keufgens uit Moresnet, Catharina Sleegen, weduwe van Bodelier woont Mamelis, Willem Rompen, Gilles Rompen, Caspar Rompen, Geertruid Rompen.
Dit waren zijn neven en nichten. De familie Rompen kwam uit Mechelen.
Bij een eerder overlijden van die neven of nichten, dan erfden hun kinderen.
15 oktober 1880: Johanna verkocht als weduwe een stuk bouwland in Vaals gelegen in het Klaverveld aan Leonard Creusen, winkelier in Lemiers, waar zij ook woonde. Hij betaalde hiervoor ƒ 180. Dit stuk had zij uit de erfenis van haar man gekregen. Die akte hiervan werd opgemaakt voor notaris Wijnans uit Gulpen op 4 april 1861.
1882: Haar overlijden: In de Memorie van Successie werd haar man Egidius Lersen genoemd.
De erfgenamen waren
1: Jan Van Weersch uit Vijlen,
2: Josef Van Weersch uit Orsbach,
3: Maria Magdalena Van Weersch uit Lemiers,
4: de kinderen en kleinkinderen van wijlen Mathijs Van Weersch met name
4a. Anna Catharina,
4b. Maria Elisabetha,
4c. Maria Magdalena,
4d. Winand Van Weersch allen uit Vaals,
5: Anna Maria Windelsmidt uit Wijlre,
6: Mathias Windelsmidt en
7: Pieter Josef Windelsmidt beiden uit Vaals,
8: Helena als minderjarige vertegenwoordigd door haar vader en voogd Antoon Josef Windelsmidt uit Vaals,
9: de kinderen van wijlen Caspar Van Weersch:
9a. Jan,
9b: Houbert,
9c: Geertruid,
9d. Barbara (alle 4 uit Wittem),
10: Geertruid Rompen uit Wittem,
11: Agnes Rompen,
12: Johanna Catharina Rompen,
13: Hendrik Rompen, alle drie uit Aubel,
14: de kinderen van wijlen Willem Rompen,
14a: Pieter Josef,
14b: Houbert,
14c: Josef, Houbert en Josef vertegenwoordigd door hun voogd Josef Duiket uit Aken,
15: Catharina Vliegen uit Vaals,
16: Maria Josepha Vliegen uit Moresnet,
17: Bernardina Vliegen uit Wittem.
Als erfgename bezat zij in Vaals
1: Huis, tuin, boomgaard,
2: boomgaard,
3: bouwland,
en in Laurensberg
Een schuur met tuin en boomgaard met vier stukken bouwland.
De goederen in Vaals werden geschat op ƒ 1474.
De goederen in Laurensberg op ƒ 1433.
Er was een schuldvordering van ƒ 276 inclusief de rente.
Saldo ƒ 2632,06.
Van de 23 erfgenamen kreeg ieder 1/23 deel ƒ 14,435 waarover 10% belasting betaald moet worden plus opcenten.
Uit dit huwelijk werd geboren
a. Bernardina Leisen, geboren Vaals 29 juni 1841, overleden Vaals 13 april 1860.
Jan van Weersch, geboren 14 juli 1805, volgt 7f.
K.6g. Dionysius van Wersch, zoon van 5e, gedoopt Simpelveld 10 augustus 1759, doopgetuigen: Dionysius Schiffelers en Maria Judith Bindels (X Willem van Wers), overleden Simpelveld 4 juni 1811, trouwde Simpelveld 20 september 1784 Maria Magdalena Hubbels, gedoopt Simpelveld 13 april 1756, overleden Simpelveld 17 oktober 1825, dochter van Jan Georg Hubbels en Maria Elisabeth van Wersch.
1785: Doop Maria Elisabeth. Pastoor schreef van weersch.
29 december 1786: Op deze dag verschenen voor de notaris Joannes Petrus Mobery getrouwd met Anna Catharina Arets die aan de Huls in Simpelveld woonden. Zij verkochten aan de eerzame Deonisius van Wersch getrouwd met de eerbare Maria Magdalena Hijbbels (!) die in Simpelveld woonde, een stuk land gelegen op de Stampcuijle, aan de lange kant grenzend aan de Heijenbergh, aan de andere kant met Jacobus Breemen, aan de kopse kant Mathijs Ploumen en daar tegenover met Joannes Petrus Haenbuckers.
9 maart 1789: Deonisius van Wersch was getrouwd met Maria Magdalena Hijbels. Zij kochten van Josephus Boust, getrouwd met Maria Catharina Brouwers, beiden uit Simpelveld, een huis met een gebouw er aan vast, een mestplaats en een tuin aan de kerk in Simpelveld, 22 roeden groot. Aan het kasteel Bongard moesten zij jaarlijks een cop Haever negen buschen Capuijns gelt en een achde deel deniers betalen. Dionisius betaalde de verkoper 150 pattacons per 12 guldens jeden gereckent godsheller vier Merck.
50 Pattacons betaalde hij direct, de rest zou hij binnen een jaar betalen. Jaarlijks betaalde Dionisius 5% rente. Als onderpand gaf hij 53,5 roeden bouwland gelegen op de Stampcuijle, grenzend aan land van Mathijs Ploumen, Petrus Haembuckers en het de korte zijde aan land van de Heijnenbergh (Hinnenberg).
Dionisius kon niet schrijven dus ook de akte niet tekenen..
23 februari 1790: Hij kwam bij notaris Mackay in Trintelen bij Eijs: en gaf te kennen dat zijn stiefvader (de tweede man van zijn moeder, zijn vader was overleden toen hij 5 was), Joannes Langohr die in de Broek woonde onder Simpelveld, op verschillende manier verzocht is, middels brieven, requisetorial door de justitie der vrij Rijxgraafschap Wittem, om 881 gulden Maastrichter koers te betalen. Hij kon alleen maar 50 Franse kronen betalen. Dionysius kreeg daarop zijn huis, hof en weiden.
1796: Doop Marie Theresia: Vader Dionisius Van Wers was geneverzapper, woonde in Simpelveld, in het huis aan de kerk. Hij zei ongeveer 40 jaar te zijn (feitelijk was hij 37). Zijn echtgenote werd Maria Magdalene Hübbels genoemd.
1811: Zijn overlijden hij was volgens de aangevers (buren), 50 jaar (klopt) en cabaratier = herbergier .
1821: Hun dochter Marie trouwde. Haar vader was overleden, maar moeder leefde nog en was winkelierin in Simpelveld. Zijn dochter wordt Van Wers genoemd net als haar vader.
1824: Overlijden dochter Maria Theresia. Moeder wordt Heibel genoemd.
Uit dit huwelijk werden gedoopt
K.6h. Frans Pascalis (Franz Paschasius) Leonard Vanwersch, zoon van 5e, gedoopt 20 februari 1762, doopgetuigen: Frans Pascalis Schiffelers en Maria Catharina van Wersch, trouwde Aken 23 september 1792 Anna Maria Heiligers, geboren Badenberg in hertogdom Julich 1759, dochter van Mathias Hilgers en Catharina Sevenich.
1791: In een Duits tijdschrift stond een artikel van W. Mummenhoff over de Burgerrechtsverleihungen in Aken. Ook Franz Paschasius van Wers, gedoopt 28 (!) februari 1762 werd genoemd. Hij kreeg in 1791 burgerrechten. Hij was daar brandewijnstoker (fabricant d’eau de vie). Tot 1791 was hij huisknecht in Aken bij de heer Schöll.
Uit dit huwelijk werden gedoopt
K.7. Henricus Josephus van Wersch, zoon van 6a. geboren Orsbach, gedoopt Laurensberg 19 augustus 1795 doopgetuigen: Maria Magdalena van Wersch en Henricus Schmitz, overleden Aken 12 november 1862, trouwde Aken 29 oktober 1825 Anna Maria Stürtz (Stuertz), geboren Eschweiler 25 juni 1804, overleden Aken in het Mariahilf-spital, 5 februari 1880, dochter van Mathias Gerard Stürtz (overleden) en Maria Margaretha Göbbels. Zij woonden in Eschweiler.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.7a. Peter Joseph Vanwersch, zoon van 6a, gedoopt Laurensberg 22 mei 1799, overleden Vaals 17 december 1864, dagloner in Lemiers, trouwde Laurensberg 18 februari 1824 (Anna) Maria Theresia Tossint/Toussaint, geboren Laurensberg 9 oktober 1805, overleden Vaals 18 februari 1889, dochter van Dionys Toussaint en Maria Theresia Horbaut (Horbach) uit Lemiers.
Peter kende zijn geboortejaar niet en dus zijn leeftijd. Dat had tot gevolg dat hij bij de geboorte aangiften van zijn kinderen steeds een leeftijd bij benadering opgaf. Wanneer je die leeftijd aftrekt van het geboortejaar van zijn kinderen, zou Peter dus geboren zijn tussen 1796 en 1804. Gelukkig weten wij wel zijn doopdatum.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.7b. Willem Gerard van Wers (Vanwersch), zoon van 6b, geboren Bocholtz 9 november 1802 doopgetuigen: Willem Vanwers (68 jaar) en Catharina Dautzenberg (70 jaar), overleden Bocholtz 13 april 1875, trouwde Bocholtz 18 november 1826 Anna Elisabeth Hanssen, geboren Bocholtz 10 januari 1798, overleden Bocholtz 19 maart 1859, dochter van Leonardus Hanssen en van Joanna Catharina Beckers.
1820: Toen hij in dienst moest was hij kleermaker. Zijn moeder was naaister. Hij werd voor één jaar vrijgesteld van dienst omdat hij de enige wettige zoon was. Hij was trouwens 1,59 meter groot.
1838: Samen met Egidius Ploumen geeft hij het overlijden aan van zijn buurvrouw Johanna Elisabeth Vanwersch, echtgenote van Egidius Ploumen. Gerard is dan 35 jaar en nog steeds kleermaker en woont in Bocholtz op den Gastenhof. Hij tekende de akte met W.G. van Wers.
Tussen 1850 en 1860 werd een volkstelling gehouden. Op dat moment was Willem (hij noemde zichzelf Gerard) bakker en zijn vrouw winkelierster in Bocholtz. Zij woonden inmiddels aan de Gasterhof 20.
1847: Willem Gerard Van Wersch kocht van Jan Hubert van den Hof getrouwd met Mechildis Beckers Eene schuur met stalling, boomgaard en twee tuinen gelegen te meergenoemde Bocholtz, ter plaatse genaamd den Gastenhofs. Hij betaalde hiervoor ƒ 470,-
Dezelfde dag dat hij die schuur kocht, leende hij van Jan Felix Ghijsens ƒ 240,- die hij binnen zes jaar tegen 5% rente moest terugbetalen. Zijn borg was het huis dat hij net gekocht had.
1848: Willem leende van zijn schoonzus Maria Ernst een bedrag van ƒ 230,- met de belofte dat binnen tien jaar terug te betalen tegen 5% rente.
1849: Er stonden twee kinderen vermeld. Lambertus werd niet genoemd. Het kan dus zijn dat hij vertrokken was of overleden.
1850: Willem is nog steeds bakker aan de Gasteshof.
1852: In 1852 trouwden Christiaan Dabekausen en Anna Josepha Soomers. Zij kochten daarna het pand Op den Gasteshof gelegen aan de nu Minister Ruijsstraat (voorheen Akerweg/Akerstraat) in Bocholtz met de nummers 22-24-26 voor f 600,- van Gerard van Weers. Daar begonnen zij een smederij.
1860: Weduwnaar Willem woont nu bij zijn dochter Maria Catharina en haar man Schifelers. Hij is dagloner.
1875: Gerards overlijden werd aangegeven door de veldwachter en de koster.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.7c. Jan Gerard Hubert van Wersch, zoon van 6e, geboren Bocholtz Flengendal 27 februari 1816, overleden Simpelveld 31 december 1880, trouwde Simpelveld oktober 1845 Maria Hubertina Hambuckers (Hanbuckers), geboren Simpelveld 14 juli 1825, overleden Aken 22 oktober 1905, dochter van Johannes Leonard Hanbuckers en Joanna Maria Ubags.
1852: Bij de geboorte van Mara Catharina in 1852 was Gerard Hubert dagloner wonend in Den Kiel.
1853: Bij het overlijden van zijn dochter Maria Catharina in 1853 schreef de ambtenaar in de overlijdensakte de naam van haar vader als Gerard Joseph Vanwers. Hij was dienstknecht en woonde in der Keel.
1862: Hij was soms dagloner, maar bij de geboorte van zijn zoon Stephan in 1862 was hij dienstknecht.
1856: Bij de geboorte van Maria Catharina schreef de ambtenaar in de akte Gerard Hubert Vanwers.
1862: Bij de geboorte van Stephan schreef de ambtenaar Jan Gerard Hubert Vanwersch, dienstknecht.
1863: Bij het overlijden van zijn dochter Maria Hubertina in 1863 stond hij vermeld als Gerard oud 47 jaar en dagloner. Haar moeder was werkvrouw van beroep. Waarschijnlijk was zij dat maar even want in 1864 is zij weer zonder beroep.
1864: In 1864, bij het overlijden van dochter Maria (4 jr oud) heette hij Jan Gerard en was hij dienstknecht.
1866: Bij de geboorte van Jan Leonard schreef de ambtenaar in de akte Jan Hubert Vanwersch
1869: Bij de geboorte van zijn dochter Anna Maria in 1869 stond zijn naam in de doopakte als Gerard Joseph Vanwers.
1870: Haar vader Leonard Hanbuckers/Hambeukers was overleden en liet aan zijn twee kinderen, Maria en Caspar, voor ieder de helft zijn huis na en enkele stukken land. Dit alles ter waarde van ƒ 757,87.
1873: Gerard verkocht enkele stukken land die hij en zijn vrouw geërfd hadden aan Arnold Janssen, rentenier in Bocholtz voor ƒ 200,-
1 augustus 1881: Acht maanden na zijn overlijden werd een aangifte van zijn bezittingen voor de belastingdienst gedaan. De aangifte gebeurde door zijn weduwe Maria Hubertina Hambuckers uit Simpelveld als moeder en wettige voogd over de minderjarige kinderen. In de akte worden totaal vijf kinderen genoemd. Zij hadden tien kinderen. Dus er leefden nog vijf van de tien kinderen. Gerard was zonder testament achter te laten overleden. De erfgenamen waren zijn vijf kinderen. Zijn nalatenschap bestond uit meubelen ter waarde van ƒ 48 en de helft van de navolgende goederen in Simpelveld:
1; Bosschenhuizen, tuin,
2: Boschenhuizen, tuin,
3: Boschenhuizen, huis en plaats,
4: Boschenhuizen, mestplaats,
5: Gitsent, bouwland.
In de gemeente Wittem
6: Bosschenhuizen, boomgaard,
7: Bosschenhuizen, bouwland,
8: Keuterweg, bouwland,
9: Groeneweg, bouwland.
Dit alles met een waarde van ƒ 358.
Bij elkaar dus ƒ 406.
Eraf: Begrafeniskosten ƒ 35,-
Niemand van het gezin inclusief haar schoonzoon Stephan Pirson kon schrijven, dus onder de akte stonden die kruisjes.
26 juni 1898: Maria Hubertina Hamburgers, weduwe van Gerard Joseph Van Wersch, landbouwster in Bossenhuizen, leende van haar zoon Stephan Hubertus Van Wersch , fabrieksarbeider in Bossenhuizen ƒ 200 terug te betalen binnen vijf jaar en jaarlijks 3% rente.
1905: De aangifte van haar overlijden gebeurde door Michael Meijs die de voogd was van haar kleinzoon. Zij overleed bij Meijs in huis. Hij was handelaar en woonde Robenstrasse 8, Aken.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.7d. Johannes Mathias Hubertus (Mathijs) Vanwersch, zoon van 6e, geboren Bocholtz 6 maart 1822, overleden Eijs 25 december 1887, trouwde Bocholtz 28 januari 1828 Maria Magdalena Schleuper, geboren Eijs 8 november 1825, overleden Wittem 17 april 1878, dochter van Joannes Schleuper en Maria Catharina Creusen.
Opvallend is dat de geboorteakte van Mathijs zijn juiste naam vermeldt, maar dat in de jaarindex Joannes Wilhelm Hubertus staat. Het betreft dezelfde persoon. Zijn overlijdensakte wordt ondertekend door zoon Hendrik. Die tekende met H Vanwersch en schreef boven de e nog een e. De huwelijksakte van Mathijs en Maria was op ongezegeld papier omdat beiden onvermogend en behoeftig waren. Normaal moest er voor het huwelijk leges betaald worden. Hun akte was dus niet voorzien van een legeszegel.
1828: Bij hun huwelijk was hij 35 jaar en was hij dienstknecht. Zij was 32 jaar en zonder beroep. Beiden konden niet schrijven.
1860: Zij erfde van haar overleden ouders enkele stukken land die zij in 1860 aan Jan Theodoor Otten verkocht. Zij kocht gelijkertijd een vervallen huisje in Trintelen aan de Bosveldweg. Zij kreeg voor de verkoop van het land ƒ 120,- en betaalde ƒ 48,- voor het huisje.
1864: Het echtpaar verkocht een deel van dit gebouw bestaand uit twee verbond schuur en wisch met de noodige ruimte van de dakdrop, het alles ter oppervlakte van vijf en veertig vierkanten ellen, gelegen te gezegd Trintelen grenzende de straat, den aankooper en van de twee overige kanten de verkoopers. Zij kregen hiervoor ƒ 40,-
1880: Hij is weduwnaar en woont in Trintelen (=Eijs) met zijn zoon Hendrik.
1887: Bij zijn overlijden schreef de ambtenaar Vanwers in de akte, waar zijn zoon met Vanwersch tekende.
Uit dit huwelijk werden geboren
Uit het tweede huwelijk werd geboren
b. Maria Hubertina Groven, geboren 1896, trouwde Heerlen 2 november 1922 Mathijs Jozef Langoor, geboren Voerendaal 27 augustus 1901, zoon van Hendrik Hubert Langoor en Maria Catharina Luijten.
c. Pieter Hendrik Groven, geboren Wittem 15 juni 1898, trouwde Voerendaal 4 mei 1921 Elisabeth Senden, geboren Voerendaal, dochter van Hendrik Senden en Anna Catharina Jonen.
d. Maria Josephina Groven, geboren Wittem Eijs 10 januari 1900.
e. Elisabetha Bertha Groven, geboren Wiitem, trouwde Heerlen 15 juni 1922 Johan Hendrik Knubben, geboren Heerlen 26 november 1898, zoon van Johannes Mathijs Knubben en Maria Elisabeth Donners.
f. Pieter Stephan Groven, geboren 1902.
g. Josephina Philomena Groven, geboren 1903.
h. Antonia Groven, geboren 1907, overleden Wittem 14 september 1909.
K.7e. Jan Mathijs Vanwersch, zoon van 6f, geboren Vaals 20 juni 1801, dagloner, overleden Vaals 21 juli 1882, trouwde Vaals 1 mei 1829 Joanna Catharina Slenter (Schlenter), geboren Vaals 26 april 1801, overleden 1 september 1878, dochter van Jan Schlenter en Maria Elisabeth Klein.
Toen hij in dienst moest was hij landbouwer in Vaals waar hij woonde.
9 juli 1851: Voor de notaris verschenen
1: Mathijs Van Weersch, landbouwer te Wijlre (zegge) te Vijlen, gemeente Vaals gehuwd met Anna Catharina Slenter
2: Joanna Maria Van Weersch bijgestaan en gemachtigd door haar man Egidius Leijsen, landbouwers te Lemiers, gemeente Vaals
3: Johan Van Weersch, landbouwer wonende in de Voorscht dicht bij Aken gehuwd met Maria Josepha Slenter
4: Johan Caspar Van Weersch, landbouwer wonende te Lemiers
5: Magdalena Van Weersch bijgestaan en gemachtigd door haar echtgenoot Gabriel Vincken, rederijker wonende te Holzet. Gemeente Vaals
6: Joseph Van Weersch, wonende te Oersbach gemeente Richterich, getrouwd met Maria Catharina Lennerts.
Zij verkopen aan de gebroeders Jan Leonard Ploumen, Pieter Joseph Ploumen en Hendrik Joseph Ploumen, allen ongehuwd en landbouwers in Bocholtz. Hun vader Egidius Ploumen handelt namens hen. Zij verkopen in de gemeente Bocholtz
1: boomgaard of weide,
2: akkerland op de Dallenderweg,
3: Akkerland op de Prickartsweg.
Zij hadden dit uit nalatenschap van wijlen hun vader Hendrik Van Weersch per akte van deling verleden voor notaris Struijk te Kerkrade van 24 april 1818. Vader Ploumen nabestaande namens zijn kinderen ƒ 500.
1 september 1878, haar overlijden: memorie van successie.
Op het dekblad van de aangifte staat dat Slenter-Johanna-Catharina gehuwd was met Wandelschmidt. Antoon- Twee fouten. Zij was met Mathijs van Wersch gehuwd en haar schoonzoon heette Windelschmidt. De Memorie werd ingediend 26 februari 1879.
1: Anton Wendelschmidt, landbouwer te Holset, vader en voogd van zijn drie minderjarige kinderen in huwelijk verwekt met wijlen Maria Catharina Van Wersch, met namen Mathes, Peter Jozef en Helena Wendelschmidt
2: Johanna Wendelscmidt, zonder beroep wonende te gezegd Holset
3: Pieter Egidius Thessen, molenaar wonende te Lemiers, gehuwd met Johanna Catharina Van Wersch, diens regten uitoefenende.
4: Egidius Eijmahl, landbouwer in Vijlen gehuwd met Magdalena Van Wersch (diens regten uitoefenende)
5: Leonardus Deswijsen, landbouwer te Vaals als uitoefende de regten zijner echtgenoote Elisabeth Van Wersch.
6; Winand Van Wersch, landbouwer in Holset
Dat de nalatenschap van de overledene bestaat uit het volgende:
Actief
Aan roerende goederen ƒ 650
Aan contanten ƒ 50
Aan onroerende goederen
1: Weiland te Holset in het Claasveld A 973 ƒ 500
Dit behoorde aan haar al voor het huwelijk.
De helft van de navolgende onroerende goederen aangekocht tijdens het huwelijk
2: Bouwland in het Claasveld A 997 voor de helft begroot ƒ 367
3: Bouwland op de Steeg A 3007 voor de helft ƒ 122
4: Bouwland te Plum (= links van Holset) A 212 ƒ 129
5: Bouwland aan de Hermansbeek A 1042 ƒ 80
6 Bouwland in het Lemierserveld A 1233 ƒ 180
7: Een huisje met schuur en bakhuis en tuin te Holset A 2311 en A 2312 ƒ 616
8: Een weiland aan Weijerspleij A 928 ƒ 670
9: Boomgaard op Weijerspley A 935 ƒ 700
Totaal Activa ƒ 4064
Passiva
Dood en begrafeniskosten ƒ 200
Resteert: ƒ 3864
21 juli 1882:
Zijn overlijden: Memorie van Successie
Ingeleverd 10 november 1882
1: Pieter Egidius Thissen, molenaar te Vaals gehuwd met Anna Catharina Van Wersch,
2: Leonard Deswijzen, landbouwer te Vaals, gehuwd met Maria Elisabeth Van Wersch,
3: Egidius Eijmahl, landbouwer te Vaals, gehuwd met Maria Magdalena Van Wersch,
4: Winand Van Wersch, landbouwer te Vaals,
5: Antoon Jozef Windelschmidt,, dagloner te Holset handelende als vader en voogd over
a; Helena
6.: Peter Joseph Windelschmidt,
7: Johannes Boumans, kalkbrander te Wijlre getrouwd met Anna Maria Windelschmidt (=dochter van Antoon Windelschmidt nummer 8),
8: Mathias Windelschmidt dienstknecht in Vaals,
Allen verklaren in het woonhuis van nummer 4, dat Mathijs Van Wersch op die dag overleden is en als enige erfgenamen achterlaat zijn vier kinderen en de echtgenoten van de 2e en 3e aangever ieder voor ⅕ en zijn kleinkinderen zijnde de twee minderjarigen sub 5 genoemd.
De 7e aangever en de echtgenote van de 6e aangever ieder voor 1/20 deel.
Activa
De helft van de volgende onroerende goederen gedurende hun huwelijk gekocht
1: Bouwland A 997
2: Huis A 2312
3. Weiland A 928
4: Bouwland 3017
5: Bouwland A 1233
6. Schuur en bakhuis, erf A 3973
7: bouwland B 2112
8: bouwland 935
Kaprecht van 3,34 aren Holsterbosch B 1425 en 1426
Voor de helft geschat ƒ 2200
Roerende goederen als huismeubelen, akker-, schuur- en keldergereedschappen, linnengoed ƒ 554,06
Vee: ƒ 592
Contanten ƒ 105,60
Staande vruchten ƒ 135
Samen ƒ 1386,66 waarvan de helft: ƒ 693,33
Totaal actief ƒ 2932,33
Passiva
Aan Winand Van Wersch voor dagloon in 1882: ƒ 9.
Aan Anton Windelschmidt dagloon in 1882 ƒ 4,20
Dood en begrafeniskosten ƒ 96
Bij elkaar ƒ 109,20
Totaal 2932,33-109,20 = 2823,13
8 november 1882: Notariële akte: De erfgenamen:
1: Anna Catharina Van Wersch, getrouwd met Pieter Egidius Thissen, molenaar,
2: Maria Elisabeth Van Wersch getrouwd met Leonard Deswijsen, landbouwer,
3: Maria Magdalena Van Wersch getrouwd met Egidius Eymahl,
4: Winand Van Wersch,
5: Jan Boumans uit Wijlre getrouwd met met Anna Maria Windelschmidt (= dochter van Antoon Windelschmidt nummer 8),
6: Mathias Windelschmidt dienstknecht in Vaals, toeziend voogd over Helena Windelschmidt (zoon van 8),
7: Pieter Jozef WIndelschmidt, dagloner, (zoon van 8)
8: Antoon Jozef Windelschmidt, weduwnaar van Anna Maria Van Wersch en voogd van dochter Helena.
De vier kinderen kregen ieder ⅕ deel, want hun zus was overleden, dus haar man gold als erfgenaam.
Er was eigenlijk ook nog de erfenis van zijn zwager Egidius Leisen, man van zijn zus Johanna Maria, geboren 7 april 1803. Deze erfenis was nog niet verdeeld. Wel was die opgepakt voor notaris Wijnans op 4 april 1861.
Onroerende goederen:
1: Woonhuis met voorplaats en stal en deel van de naast de stal gelegen achterplaats, een deel is van Slenter en een ander deel van Baart, ƒ 400.
2: Bakhuis op dat deel ƒ 115.
3: Schuur ƒ 435.
4: Boomgaard op de Weijersplei, ƒ 372.
5: Boomgaard idem ƒ 452.
6: Weiland ƒ 556.
7: Weiland ƒ 590.
8: Bouwland op het Klaasveld ƒ 331.
9: Idem ƒ 387.
10: Helft van bouwland aan de Hermansbeek ƒ 70.
11: idem ƒ 70.
12: Bouwland in het Lemierserveld ƒ. 249.
13: Bouwland op de Steeg ƒ 173.
14: Weiland in het Claasveld genaamd de Trelbeemd ƒ 400.
15: Bouwland op de Plum ƒ 155.
16: Jaarlijkse kaprecht int het Holsterbosch genaamd Herwelter Heilbeemd ƒ 48.
17: bouwland aan de Langenberg in Laurensberg ƒ 39.
Bij elkaar ƒ 1243,11.
Inbrengsten
19: de eerste comparante vrouw Thissen ƒ 356,74.
20: de 2e comparante de echtgenote Deswijzen ƒ 170,10.
21: de 3e comparante de vrouwe Eymahl ƒ 170,10.
22: de 4e comparant Winand Van Wersch ƒ 53.
23: kinderen van wijlen Anna Maria Van Wersch ƒ 170,10.
Alles bij elkaar ƒ 7000,15 : 5 = ƒ 1400.
Het eerste kavel ging naar vrouwe Eymahl
Woonhuis, stal en plaatsen onder 1,
Bakhuis met gedeelde tuin onder 2,
Gedeelde boomgaard onder 4,
Gedeelte bouwland aa de Hermansbeek onder nummer 10,
De helft van het kaprecht onder nummer 16,
Opbrengst roerende goederen ƒ 420,03.
Tweede kavel naar Winand van Wersch
Schuur met plaats en tuin onder nummer 3,
Gedeelte boomgaard onder nummer 5,
De helft van het perceel aan de Hermansbeek onder nummer 1,
De helft van het kaprecht onder nummer 16.
Opbrengst roerende goederen
Derde kavel (aan Windelschmidt en zijn kinderen):
Gedeelte weiland op Weijersplei onder nummer 6,
Bouwland op de Plum onder nummer 15.
Op- en inbrengsten.
Vierde kavel aan Anna Catharina Van Wersch
Gedeelte weiland Weijersplei onder nummer 7,
Gedeelte perceel Klaasveld onder nummer 8,
Perceel in Laurensberg onder nummer 17,
Op- en inbrengsten.
Vijfde kavel aan vrouw Deswijzen
Deel perceel Klaasveld onder nummer 9,
Bouwland op de Steeg onder nummer 13,
Weiland in Klaasveld onder nummer 14.
Op- en inbrengsten.
Comparant 2: Maria Elisabeth Deswijzen-van Wersch ruilde haar kavel 5 met Maria Magdalena Eymahl-Van Wersch die het eerste kavel had.
Ieder familielid kreeg ƒ 1.401,03.
Uit dit huwelijk werden geboren
2: In een bovenkamer: Glazenkast, commode, kleerkast, ronde tafel, drie stoelen, pendule, zes schilderijen, ledikant, porselein, glas en tin ƒ 98,50
3: In een kamer daarnaast: Ledikant met toebehoor, tafel, kapstok, stoel, twaalf schilderijen, porselein en tin, alles bij elkaar ƒ 5,50
4: In een kamer daarnaast: Ledikant met toebehoor, kleerkast, tafel en bank, vijf schilderijen, fornuis, ledikant met toebehoor, kist, alles bij elkaar ƒ 31.
5: In de keuken beneden: ledikant met toebehoor commode, etagère, twee tafels, vier stoelen en een bank, kachel, porselein, 13 herberglazen, vier ketels en wateremmer, een bank, een Ariston (= een fornuis) ƒ 46,50
6: In de stal: Brandhout en een ladder, ƒ 6.
Totaal werd alles op ƒ 342,50 geschat.
Daar gingen natuurlijk nog de begrafeniskosten vanaf.
De pastoor kreeg voor zijn dienst en mis ƒ 10,48, de lijkkist kostte ƒ 18, de lijkwagen, vertering en andere kleine uitgaven waren ƒ 28.
Aan Montfort te Luik werd voor geleverde sigaren ƒ 6 betaald.
Aan Vijssen te Lemiers aan koloniale waren over verschillende jaren ƒ 90.
Aan de firma Smeets te Gulpen voor bier ƒ 18.
Aan Heiligers te Vaals voor bier ƒ 21,60. Heiligers had een herberg in Vaals.
Aan Vlas te Gimmenich wegens geleverd bier ƒ 60.
En de lopende personeelsbelasting was ƒ 0.50.
Aan de weduwe Noteborn en kinderen wegens geleend geld ƒ 500.
1905: Het echtpaar had in november 1887 ƒ 500 geleend van Frans Mathijs Noteborn , hoefsmid in Lemiers en in 1905 nog niet terugbetaald. Het bedrag had binnen die jaar terugbetaald moeten worden. Ondertussen was Noteborn op 9 april 1893 overleden. Ook Pieter Thissen was overleden. De lening was nog niet terugbetaald. Maria Catharina van Wersch leende wellicht het resterende bedrag waardoor Wijnand Hubert Jongen, koffyhuishouder en dagblad correspondent in Lemiers de nieuwe schuldeiser werd.
In 1905 leefden nog vijf kinderen. Willem, Joseph, Elise, Hubert, Maria.
Uit dit huwelijk werden elf kinderen geboren
a. Maria Catharina Thissen, geboren Vaals 23 januari 1862, overleden Vaals 4 december 1862.
b. Willem Hubert Thissen, geboren Vaals 22 april 1863.
c. Winand Hubert Thissen, geboren Vaals 27 januari 1864, overleden Vaals 23 oktober 1864.
d. Joseph Hubert Thissen, geboren19 oktober 1865, overleden Venray 1 februari 1932, 66 jaar, ongehuwd. Hij woonde in Vaals.
1905: Hij was gepensioneerd Oost-Indisch militair en arbeider in Vaals.
e. Maria Elisabeth Hubertina Thissen, geboren Vaals 23 september 1867, overleden Vaals 10 mei 1921, trouwde Vaals 11 november 1897 Jean Henri Hubert Meessen, geboren Henri Chapelle 11 mei 1874, zoon van Jean Henri Meessen en Anne Gertruid Bindels.
1905: Hij was herbergier in Lemiers.
f. Winand Hubert Thissen, geboren Vaals 30 maart 1870, overleden Lemiers, Vaals 21 mei 1870.
g. Egidius Hubert Thissen, geboren Vaals 4 maart 1871, overleden Lemiers 7 december 1871.
h. Hubert Adolf Thissen, geboren Vaals 24 april 1872, overleden Gulpen 5 juni 1961, trouwde Vaals 15 juli 1897 Anna Maria Odilia Hubertine Frohn, geboren Vaals, dochter van Johan Lambert Frohn en Anna Maria Schillings.
1897: Hij deed de aangifte overlijden van zijn vader, was 23 en fabrieksarbeider.
i. Maria Agnes Thissen, geboren Vaals 2 maart 1875, trouwde Vaals 31 juli 1902 Marcus Geilenkirchen, geboren Aken 28 april 1877, zoon van Mathias Geilenkirchen en Anna Maria Schmitz.
1905: Hij was smid in Lemiers.
j. Levenloos geboren en overleden Vaals 29 maart 1876.
k. Egidius Hubert Thissen, geboren Vaals 4 juni 1877, overleden Vaals 12 augustus 1877.
21 mei 1896: Als weduwe van Egidius Eijmahl, landbouwster in Vijhlen, leende zij van het Roomsch Catholijk Parochiaal Kerkbestuur van Bocholtz, ook wel Roomsch Catholijke Parochie, vertegenwoordigd door pastoor Xaverius Neujean, als voorzitter van het kerkbestuur, een bedrag van ƒ 500 terug te betalen over tien jaar tegen een jaarlijkse rente van 5%. Als onderpand gaf zij een weiland in het Klaasveld in Vaals en bouwland in Vaals in het Klaasveld.
4 november 1901: De weduwe Maria Magdalena Van Wersch verklaarde geen vordering meer op haar zoon Jan Mathijs te hebben. Zij woonden beiden aan de Vijlenderstraat in Vaals.
Uit dit huwelijk werden geboren
a. Anna Maria Hubertina Einmahl, geboren Vaals 8 mei 1866, trouwde Vaals 30 april 1888 Joseph Pieter Graff, geboren Vaals 7 januari 1863, zoon van Egidius Graff en Maria Catharina Hissel.
1888: Hun huwelijk: hij was leidekker.
b. Jan Mathijs Einmahl, geboren Vaals 15 juli 1870, trouwde Vaals 18 november 1897 Maria Catharina Olivier, geboren Vaals, dochter van Jan Hubert Olivier en Hubertina Kullen.
c. Anna Catharina Einmahl, geboren Vaals 1 december 1872, trouwde Vaals 28 mei 1896 Jean Hubert Theodore Hausman, geboren Hombourg (B) 30 april 1854, zoon van Jean Hubert Hausman en Maria Catharina Mager.
1896: Hun huwelijk: Hij is 41, zij is 23.
K.7f. Jan van Weersch, zoon van 6f, geboren Lemiers 14 juli 1805, overleden Vijlen 8 juni 1890, trouwde 1: Vaals 27 februari 1835 Anna Margaretha Hanen, geboren Gemmenich 19 februari 1805, dochter van Jan Willem Hanen en Maria Josepha Raedermecker, trouwde 2: Laurensberg 28 februari 1840 Anna Maria Josepha Schlenter, geboren Laurensberg 19 augustus 1811, overleden Vaals 17 februari 1896, dochter Peter Schlenter en Maria Ida Wilder.
1821: Volgens het Bevolkingsregister van Vaals is hij 10 jaar en woont in Lemiers. Hij werd Jannes Vanwersch genoemd.
1829: Bij de volkstelling van 1829 in Vaals werd de naam van Johan van Wersch genoteerd. Hij was domastik (knecht), 24 jaar, geboren in Holset en knecht bij de familie Gimmenich in Vijlen. Vijlen is een dorp behorend bij Vaals. Deze familie Gimmenich bestond uit acht man. Zij hadden vijf knechten en twee meiden (Madgen) schreef de ambtenaar.
Die noteerde de namen van iedereen die hier woonden. Vandaar dat de naam van Johan bekend is. Alleen schreef de ambtenaar diens naam verkeerd.
Eind 1800: Zij wonen Mamelis 83. Zij waren rentenier.
Uit het eerste huwelijk werden geboren
K.7g. Jan Caspar (Jean Gaspard) Vanwersch, zoon van 6f, geboren 18 maart 1809, doopgetuigen:Joannes Casparus Schijngs en Maria Elisabeth Wersch, landbouwer in Lemiers bij Vaals, overleden Wittem 25 juli 1877, trouwde Vaals 26 september 1851 Anna Maria (ook wel Johanna) Pierlot, geboren Wijlre 2 juli 1817, landbouweres, zoals de ambtenaar schreef, overleden Voerendaal 7 november 1908, 89 jaar oud, dochter van Jacob Pierlot en Maria Barbara Pauque.
1829: In het jaar dat hij 19 werd, moest hij zich inschrijven voor de Nationale Militie. Hierin schreef het leger dat Caspar in Vaals woonde waar hij landbouwersknecht was en zijn vader dagloner.
1850-1859: Volgens het Bevolkingsregister van Vaals woonde bij hem in Lemiers ook de broer van zijn schoonvader: Matthijs Leimans, geboren 1759 en overleden 1852. Zij hadden toen een werkbode in huis Maria Kamp, geboren in 1821.
1864: Zij woonden Lemiers 152 en vertrokken in 1864 naar Wittem.
Bij hen in huis woont ook zwageres Gertruis Pierlot, geboren Wittem 17 december 1821. Zij was dienstbode. Caspar was akkerbouwer. Zij wonen Lemiers 152.
1884: Caspar was in 1877 overleden. Zijn weduwe vertrok april 1884 naar Voerendaal met haar kinderen Barbara, Johannes, Hubertus en Gertrude.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.7h. Mathijs Joseph Vanwersch, zoon van 6f, geboren Vaals 18 september 1813 trouwde Laurensberg 23 oktober 1836 Maria Catharina Lennartz, overleden 80 jaar, Orsbach = Laurensberg 23 september 1884 dochter van Mathias Lennertz en Johanna Maria Huppertz.
Zij woonden bij het overlijden van hun dochter Maria Agnes in Orsbach.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.7i. vrouwelijke tak. Maria Joanna Elisabeth van Wersch, dochter van 6g, gedoopt Simpelveld 3 oktober 1786, doopgetuigen: Jan Willem Hubbels (Aken) en Joanna Maria Schiffelers, overleden Bocholtz 20 juni 1838, trouwde kerkelijk Simpelveld 24 april 1814 en voor de Burgerlijke Stand: 27 april 1814 met Jan Senden, gedoopt Simpelveld 3 september 1781, overleden Simpelveld 18 augustus 1866, zoon van Laurents Senden en Maria Catharina Smets.
Bij de Volkstelling van 1829 was vader 47 en radmaaker (= wagenwielmaker). Zijn vrouw Joanna Elisabeth Van Wers, was 43. De kinderen Nicolas 12, Leonard, 10, Peter 8, Anton 6, Joannes 3. In het huis woonde ook Jan Mathis Senden, geboren Voerendaal en 20 jaar oud. Hij was radmaakersknecht.
Bij de Volkstelling 1849 was vader nog steeds rademaker, zijn vrouw was huishoudster in het gezin, zoon Nicolaas was ook rademaker, zoon Antonius was leerling rademaker en dochter Maria was 17 jaar en huisleerling.
Uit dit huwelijk werd als zesde van acht kinderen in Simpelveld geboren: Antoon Joseph Senden, geboren Simpelveld 1 april 1823, trouwde Simpelveld 2 oktober 1856 Maria Agnes Arets, geboren Simpelveld. Deze naam is in de stamboom opgenomen omdat een van hun kinderen met een Stamgenoot trouwde. Zij kregen:
K.7j. Jan Leonard van Wersch (van Weersch, Vanwersch, van Wers, Vanwers) zoon van 6g, gedoopt Simpelveld 5 februari 1791, doopgetuigen: Leonard Grooten uit Bocholtz en Anna Catharina Widdershoven uit Amstenrade, landbouwer, overleden Simpelveld 12 oktober 1859.
trouwde 1: Simpelveld 2 juli 1814 Maria Anna Weerts (Wierts, Wirtz, Weertz, Wiertz), gedoopt Wijlre 19 februari 1792, overleden Simpelveld 30 maart 1826, dochter van Herman Joseph Wierts en Joanna Maria Bocken. overleden in kraambed, zie nummer 8
trouwde 2: Simpelveld 4 januari 1827 Maria Sophia Boosten (Bosten), gedoopt Mechelen 24 januari 1794, overleden Simpelveld 9 mei 1838, dochter van Egidius Bosten en Anna Catharina Nicolai,
trouwde 3: Simpelveld 3 februari 1844 Anna Margaretha Souren, gedoopt 25 april 1796, dochter van Joannes Souren en Catharina Wouters en weduwe van Lambertus Groneschild.
Uit het eerste huwelijk werden in Simpelveld geboren
was, trouwde 2: Simpelveld 2 februari 1837 Joannes Theodorus Smeets, geboren Voerendaal 13 april 1802, overleden 23 maart 1875, zoon van Petrus Smeets en Anna Maria Rutten.
Uit het eerste huwelijk werd geboren
a. Anna Barbara Engelen, geboren oktober 1835, overleden Simpelveld 27 november 1835, 1 maand oud.
Uit het tweede huwelijk werden geboren
b. Joannes Petrus Smeets, geboren Simpelveld 8 december 1837, trouwde Valkenburg 7 november 1866 Camilla Schous, geboren Eijsden, dochter van Jan Jakob Schous en Maria Wilhelmina Geilekerken.
c. Maria Josepha Smeets, geboren Simpelveld 22 januari 1839, overleden Maastricht 24 juli 1930, 91 jaar, trouwde Simpelveld 3 februari 1864 Arnold Nulens.
d. Clara Cornelia Smeets, geboren Simpelveld 7 mei 1840, trouwde Condé dur Ilton Eure, Haute Normandië. 16 mei 1866, Adolphe Joseph Ghysdal, geboren 1818, overleden 1882.
e. Jan Jozef Smeets, geboren Simpelveld 3 december 1841, trouwde Wittem 27 mei 1870 Maria Sophia Elisabeth Beucken.
f. Hubertus Josephus Smeets, geboren Simpelveld 27 augustus 1843, trouwde Roubaix 22 juni 1878 Rosalie Joseph Weerts, dochter van Jean Joseph Weerts en Stephanie Christine Deleu.
g. Antonius Wilhelmus Smeets, geboren Simpelveld 22 december 1846, trouwde Valkenburg 10 augustus 1874 Maria Catharina Philomena Habets, geboren Valkenburg, dochter van Jan Mathijs Habets en Maria Elisabeth Franssen.
h. Joanna Maria Antonia Smeets, geboren Simpelveld 7 november 1849 trouwde Louis Hellendag.
i. Antonia Petronella Hubertina Smeets, geboren Simpelveld 2 augustus 1852, trouwde Roubaix 7 april 1875 Jules Louis Joseph Lefebvre, geboren Rue de Roubaix 25 februari 1844, zoon van Louis Joseph Lefebvre en Eugenie Rosalie Chambau.
j. Clara Antonia Hubertina Smeets, geboren Simpelveld 28 november 1854, overleden 5 juli 1857.
k. Matheus Antonius Hubertus Smeets, geboren Simpelveld 18 april 1857, trouwde Roubaix 2 maart 1878 Justine Adolphine Verschingel.
Uit het tweede huwelijk werd geboren
K.7k. Joannes (Johann Vanwersch), zoon van 6h. gedoopt Aken 16 april 1794, doopgetuigen: Joannes Langohr en Anna Gertrudis Graunleder, overleden Aken 11 augustus 1847, 54 jaar en 32 jaar getrouwd, trouwde Aken 20 oktober 1815 Maria Agnes Lennertz, gedoopt Aken 4 april 1794, overleden Aken 7 juli 1854 , 61 jaar .
Hij was boer in Aken.
4 juni 1844: Johann Vanwersch, Sandkaulstrasse Aken hield via de notaris een openbare verkoop van vee en roerende goederen:
Twee paarden met compleet tuigage, 2 lange karren, 2 slagkarren, 1 ploeg, 2 eggen, 1 wals, 1 blockwinde, een grote ijzeren ketel, een ijzeren wagenbalk, 1 vruchtenpers, schoffel, strokist, zwijnentrog, ijzeren ketting en akkergereedschap/
1853:Weer was er openbare verkoop in opdracht van de weduwe en kinderen van de overleden Johann Vanwersch. Hij woonde Sandkaulbachstrasse 417. Er werd verkocht twee woningen, akkerland, grote tuin, 11 morgen tuin deels akkerland, deels weiland, gelegen in de Süstergasse in het Süsterfeld en voor de Sandkaulthor am Wolf.
1854: Op 23 oktober 1854 laten de kinderen en erfgenamen van het overleden echtpaar Vanwersch-Lennertz zeven stukken land in Aken voor notaris Weiler uit Aken openbaar verkopen.
1: 3 morgen 7 roeden 82 voet weiland in de Süstergasse,
2: 1 morgen 107 roeden 47 voet akkerland in Rossfeld en op de Kronenberg,
3: 1 morgen 109 roeden 26 voet akkerland in Vogelshaag bij de kerk bij St. Foillan en St Jakob,
4: 67 roeden 55 voet Akkerland, ook daar,
5: 1 morgen, 96 roeden 69 voet akkerland op de Mühlenfeld bij de Lütticher Chaussee,
6: 2 morgen 18 roeden akkerland bij Gruthes begrensd door de Preussweg, Lütticher Chaussee,
7: 86 roeden, 24 voet Akkerland aan de Vaalserweg, begrensd door de kerk van St Jakob.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.8. Peter Joseph Vonwersch, zoon van 7, geboren Eschweiler, 15 juli 1826, overleden Aken 31 augustus 1908, trouwde Aken 21 juli 1855 Sophia Odendahl, geboren Aken 21 juni 1828, overleden Aken in het Josephinium 27 februari 1906, dochter van Peter Odendahl en Christina Schaefer.
1876: Hij opende op 12 maart 1876 een restaurant, hotel in Aken, aan de Wirichsbongardstrasse 59 (Fruher Rosen) met de naam Restaurant Jos. van Wersch.
1880: Aangifte overlijden dochter Christina Vanwersch. Vader is Tuchweber. Zij wonen Wirichsbongardstrasse 16. Aken.
Uit dit huwelijk werd geboren
K.8a. Willem Vanwersch, zoon van 7a, geboren Vaals 13 september 1832, overleden Vaals 15 augustus 1914, dagloner, trouwde Vaals (Lemiers) 25 april 1863 Maria Catharina Hubertina Schnabel, geboren Vaals 30 september 1833, overleden Vaals 25 april 1908, dochter van Pieter Joseph Schnabel en Catharina Hessois.
1863: Bij hun huwelijk was zij naaister.
1863: Bij de geboorte van hun dochter Maria Catharina in 1863 werd haar beroep naaister vermeld. Een van de weinige keren dat er een beroep bij vrouwen staat.
1865: Bij de geboorte van hun dochter Maria Theresia in 1865 staat er geen beroep meer achter haar naam.
1870: Willem is dagloner en kan niet schrijven.
1889: Notaris Wintgens in Wittem, dd 7 april 1889, Akte 64
Verscheen:
1: Willem Van Wersch, fabrieksarbeider, woont Vaals
2: Emmanuel Van Wersch, arbeider, woont Harlis onder Vaals
3: Hendrik Van Wersch, fabrieksarbeider, woont Vaals
4: Johan Stephan Lennertz, wever, woont Vaals, gehuwd met Magdalena Van Wersch
5: Egidius Schiffers, wever in Vaals, gehuwd met Theresia Van Wersch
6: Pieter Van Wersch, fabrieksarbeider, woont Aken
Zij verkochten aan Willem Gorissen gehuwd met Anna Maria Scheeren, fabrieksarbeiders, wonende te Lemiers: een huisje met plaats in Lemiers 1 are, 60 centi-are Kadaster A 853 en 854. Dit hadden de kinderen van hun moeder Theresia Tossaint, weduwe van Pieter Van Wersch, geëerfd. Er was geen bewijs dat het haar eigendom was. Gorissen betaalde er ƒ 40,- voor.
Alleen Pieter, Egidius Schiffers en Johan Stephan konden schrijven dus die tekenden.
Eind 1800: Hij is dagloner, zijn vrouw is waschster. Zij wonen Tentstraat 14.
1907: Bij het huwelijk van hun dochter Maria Catharina x Grüters zijn haar vader en moeder beiden zonder beroep en wonen in Vaals.
Uit dit huwelijk werden geboren
Hij was één dag ouder dan zijn vrouw. Hij hoefde niet in dienst uit hoofde van gebrek aan de vereischte lengtemaat van dienst is vrijgesteld. Hij was bij zijn huwelijk wever in Vaals waar hij ook woonde.
Uit dit huwelijk werden geboren
a. Jozef Arnold Degueldre, geboren 17 april 1893, overleden Heerlen 7 februari 1962, trouwde Vaals 25 oktober 1923 Anna Maria Helena Merx, geboren Laurensberg 14 september 1899, overleden Vaals 29 januari 1972, dochter van Wilhelm Josef Merx en Maria Agnes Dahmen.
1923: Hun huwelijk: Hij was stoker, zij was 24 en fabrieksarbeidster.
31 januari 1949: Hij voerde een correspondentie met het Nederlandsch Beheersinstituut in verband met zijn tante Maria weduwe Grüters die de laatste jaar van haar leven bij hem verbleef, Hij diende een rekening in bij het NBI voor kost en inwoning. Op deze dag schreef hij een brief met getuigenverklaringen en vroeg waar het geld bleef. Hij woonde Tentstraat 89, Vaals. Soms tekende hij met Jos Degueldre
b. Willem Hubert Degueldre, geboren Vaals 2 september 1894, overleden Vaals 12 juni 1955, trouwde Aken St Adalbert 18 juni 1917 Anna Raths, gedoopt Aken St Joannes 25 juni 1893, dochter van Arnoldus Raths en Barbara Hansen.
c. Arnold Hubert Jozef Degueldre, geboren Vaals 8 september 1896, overleden Vaals 27 december 1945, trouwde Vaals 24 december 1919 Elisabeth Winkens, geboren Aken, overleden Heerlen 30 juli 1987, dochter van Peter Mathias Winkens en Maria Josepha Lenzen.
Maria Theresia Vanwersch, geboren Vaals 7 september 1865, overleden Vaals 15 februari 1912, 46 jaar, strijkster.
K.8b Emanuel Hubert van Wersch (Vanwersch), zoon van 7a, geboren Vaals 4 april 1835, overleden Vaals 24 december 1914, dagloner in Vijlen, trouwde Vaals 6 september 1867 Maria Elisabeth Lehnen, geboren Gemmenich (B) 13 januari 1834, dochter van Pieter Lehnen en Maria Catharina Franck (Frank).
Hij diende in de Nationale Militie van 25 april 1854 tot 15 mei 1859. Na vijf jaar dienst gedaan te hebben schreef de officier: Uit hoofde van wettelijk volbrachte dienst bij personele optreden, op den 15 mei 1859, uit de dienst ontslagen.
1867: Bij hun huwelijk was zij fabrieksarbeidster en hij dagloner in Vijlen.
Eind 1800: Toen zij in Vaals woonden was hij dagloner op het adres Harles 18.
1899: Notaris van Oppen uit Gulpen hield een openbare verkoop in de herberg van Van Wersch te Harles in opdracht van de familie Larik.
1900: In de krant van 17 en 24 februari 1900 staat dat er in de herberg van Van Wersch in Harlis (met een i) een openbare verkoop door notaris Wintgens wordt gehouden.
1901: Bij het huwelijk van hun dochter in oktober 1901 is hij fabrieksarbeider.
Uit dit huwelijk werden geboren
3 augustus 1939: Limburgsch Dagblad: Vaals
Een zilveren jubileum, – De Vaalser Wilhelminatoren in feestdos
Vroolijk wapperende vlaggen, die reeds van verre te kennen gaven dat er op dit mooie plekje van de schitterende Vaalser omgeving iets bijzonders te doen was. Bloemen en nog eens bloemen tooiden thans niet alleen de naaste omgeving van den toren, doch ook zijn interieur leek wel een bloemenzee.
Er was feest! Het echtpaar Stubach stond hier te midden van de belangstelling. Zij die gedurende een kwarteeuw door een onvermoeiden ijver en met noeste vlijt er naar gestreefd hebben om dit wonderschoone punt tot een ware attractle uit te bouwen. Met trots en voldoening hebben zij dit zilveren jubileum als exploitanten van den Wilhelminatoren kunnen vieren.
Mochten de jubilarissen reeds voorheen bij verschillende gelegenheden ondervinden, dat hun werken groote waardeering vond; de dag van 1 Augustus bewees zulks op ondubbelzinnige wijze. In allerlei vorm bereikten hun op dezen jubileumdag de bewijzen van hulde en erkentelijkheid.
Een bijzondere attentie bewees de M.G.V. St. Cecilia, die ‘s avonds een serenade bracht en door ‘n muzikale uitvoering het jubileum opluisterde. Dhr. Lennartz als voorzitter, vertolkte de gelukwenschen waarbij hij tevens Mej. van Wessel huldigde, die ook gedurende een kwart eeuw in dienstverband stond bij het jubileerend echtpaar. Over het geheel was het een ware feestdag, welke een eereplaats zal innemen in de geschiedenis van den Vaalser Wilhelminatoren.
Er werd foutief over mej. van Wessel gesproken in plaats van mej. van Wersch.
Maria Anna Vanwersch, geboren Vijlen 30 april 1871, naaister, ongehuwd overleden Vaals 20 oktober 1964 als toen de een na de oudsten van Vaals.
1897: Zij ging in juni 1897 naar Simpelveld en kwam op 20 oktober 1897 weer terug in Vaals.
1898: Op 5 augustus 1898 vertrok zij naar Keulen.
1914: Maria Van Wersch kwam uit Aken en vestigde zich op 12 december 1914 in Vaals, adres Raren 15. Zij is alleen. Op haar overlijdensakte heet zij Vanwersch. Zij was werkzaam bij Stubach eigenaar van de Wilhelminatoren in Vaals.
K.8c. Hendrik Joseph Vanwersch, zoon van 7a, geboren Vaals 1 oktober 1837, overleden Vaals 7 december 1900, trouwde Wittem 30 april 1864 Anna Elisabeth Custers (Kusters, Küsters), geboren Wittem 23 juni 1838, dochter van Nicolaas Custers en Maria Barbara Hamers.
1864: Bij hun zijn huwelijk woonde Hendrik in Lemiers en was dagloner. Zijn bruid was ook dagloner en woonde in Eys/Wittem. Hij was 26, zij 24.
1871: Bij de geboorte van Magdalena was vader dagloner, 33 jaar. Zij woonden Wolfshaag, gemeente Vaals. De ambtenaar schreef Van Wersch en Elisabeth Custers.
1878: Bij de geboorte van de tweede Magdalena was vader 40 jaar en dagloner in Vaals. De ambtenaar schreef nu Vanwersch en Elisabeth Küsters.
1896: Toen hun dochter Anna Maria Philomena trouwde in 1896 was hij fabrieksarbeider in Vaals. Zijn vrouw Elisabeth had geen beroep. Zij woonden Akenerstraat 15 in Vaals.
1908: Bij het overlijden van hun getrouwde dochters Anna Maria in Eys en van dochter Maria in Vaals, schreef de ambtenaar in de overlijdensaktes hun achternamen van de ouders als Vanwersch en Cüsters.
Vreemd om twee dochters (nummers 4 en 7) dezelfde naam te geven.
Uit dit huwelijk werden geboren
Op 3 november 1947 schreef de Centrale Veiligheidsdienst een brief naar de politie in Winterswijk:
Volgens een van betrouwbare zijde ontvangen mededeling bevindt zich momenteel in het Huis van Bewaring te Almelo een zich noemende Dr. Joseph Peter KAMPS VON WERSCH, geb. te Eisden (DId.).
Hij beweert kinderarts in München te zijn geweest, daarna in Leuven (B.) gestudeerd te hebben, 18 maanden in een kamp in België te hebben gezeten en als ongewenst vreemdeling uit België te zijn verwijderd.
Kamps von Wersch heeft te Winterswijk verbleven en had vandaar contact met zekere Sannes, eigenaar van een fotografisch atelier op de Noorderhagen te Enschede, die, volgens mededeling, communist zou zijn. Een taxichauffeur uit Winterswijk zou hem meermalen vandaar naar de woning van Sannes te Enschede hebben gereden. Kamp von Wersch zou als geestelijke gekleed zijn geweest. Hij zou zich thans te Almelo in bewaring bevinden, omdat hij in Den Haag als dokter zou zijn opgetreden.
Ik moge U verzoeken, mij omtrent genoemde Kamps von Wersch zo uitvoerig mogelijk te willen doen inlichten, in het byzonder aangaande zijn politiek verleden en zijn mogelijke activiteit in extremistische zin hier te lande, waarbij tevens ware acht geven op de hiervoren gesignaleerde relaties met Sannes.
Uw berichten terzake zie ik met belangstelling tegemoet.
Uit onderzoeken bleek deze Sannes geen lid was van de Communistische Partij Nederland. Maar ze kregen wel deze Camps in de gaten. Twee zaken waren sowieso verkeerd in dit schrijven. Hij heette geen J.P. Kamps, maar P.J. Camps. Hij was niet in Eisden geboren maar in Eys, in 1904. Hij bleek een bedrieger te zijn: gaf zich uit als priester en als dokter, terwijl hij geen van beide was. Reisde half Nederland door en verbleef zogenaamd als priester in kloosters en als ‘dokter’ in ziekenhuizen.
Ook hield hij zich bezig met ontuchtige handelingen. Logisch dat hij vele malen gearresteerd werd en vele maanden in diverse gevangenissen heeft gezeten, zowel in België als in Nederland.
In november 1947 concludeerde de Veiligheidsdienst
Van enige politieke activiteit van deze persoon is tot heden niets gebleken, alhoewel dit m.i. niet is uitgesloten, gelet op de waas van geheimzinnigheid, die er over de gehele zaak is gelegen.
f. Josephina Hubertina Camps geboren Eijs 25 september 1906, overleden Eijs-Wittem 21 december 1907.
g. Maria Hubertina Camps, geboren Wittem 24 maart 1908.
K.8d. Peter Hubert van Wersch, zoon van 7a, gedoopt Vijlen 3 mei 1849, spinner, sigarenverkoper in de Friesenstrasse in Aken, overleden Aken 17 januari 1911 (een week na de dood van zijn vrouw), trouwde Aken 2 oktober 1875 Anna Maria Reinartz, geboren Weck, Raeren (nu Pützhag) 30 september 1850, gedoopt in de St. Nikolaus Raeren 1 oktober 1850, overleden Aken 8 januari 1911, dochter van Gerhard Reinartz en Maria Catharina Dujardin.
1911: In de Duitse krant Echo der Gegenwart van 24 januari 1911 plaatsten zijn kinderen een Danksagung aan de Aacheren Männer-Kongregation, dem Bezirksverein, dem Bürgerverein und dem Kirchenchor. Ook stond er een advertentie in dezelfde krant van de Kath. Bürgerverein d. Kreuzfarre.
Uit dit huwelijk werden in Aken geboren
K.8e. Stephan Hubert van Wersch, zoon van 7c, geboren Bocholtz 5 september 1862, overleden Simpelveld 2 september 1913, fabrieksarbeider, trouwde 1: Simpelveld 20 oktober 1893 Maria Josepha Senden, geboren Simpelveld 3 februari 1864, overleden Simpelveld 20 januari 1900, dochter van Antonius Josephus Senden en Maria Agnes Arets (ook wel Anna Maria Arets).
trouwde 2: 2 september 1913 Maria Anna Emonts, geboren Raeren 4 februari 1858, overleden Bocholtz 7 augustus 1939, 81 jaar oud.
1881: Toen hij in dienst moest was hij knecht in zijn woonplaats Simpelveld., Hij was toen 1,63 groot.
1893: Op de trouwakte staat de ene keer dat Stephan Hubert geboren is in Bocholtz, een eindje lager staat dat hij in Simpelveld geboren is. Op dezelfde akte staat tevens dat de bruidegom aan de Nationale Militie voldaan heeft. Een van de getuigen was Cornelis van Wersch, niet verwant met de bruidegom. Hij was in Simpelveld organist van beroep, 33 jaar oud.
1895: Bij de geboorte van hun eerste kind ondertekende vader de akte met St. van Wersch en de tweede aangever Joseph van Wersch ondertekende met Van Wersch (kleine en grote letter V).
26 juni 1898: Maria Hubertina Hamburgers, weduwe van Gerard Joseph Van Wersch, landbouwster in Bossenhuizen, had van haar zoon Stephan Hubertus Van Wersch , fabrieksarbeider ƒ 200 geleend om binnen vijf jaar en jaarlijks 3% rente terug te betalen.
Als borg stelde zij de in haar toekomende onverdeelde helft van
In Simpelveld
1: huis met stal en tuin in Bosschenhuizen,
2: mestplaats tegenover het huis,
3: 11 aren bouwland op den Gister.
In Wittem
4: 10 aren boomgaard in Bosschenhuizen.
5: 7 aren bouwland aan de Groenweg,
6: 4 aren bouwland aan het Hoebenbosje,
7: 12 aren bouwland aan de Ruitersweg
1900: Bij de geboorte van Pieter is Stephan wever en tekende de akte met St van Wersch. Zij woonden in Bosschenhuizen.
1904: Samen met twee anderen richtte hij in Simpelveld een vakbond op. Klik hier.
1913: Bij zijn overlijden was hij slechts 51 jaar. Hij was wever. De ambtenaar schreef Van Wersch.
Uit het eerste huwelijk werden geboren
De foto’s hieronder komen uit het album van Ellen Frijns, kleindochter van Anna Maria van Wersch.
K.8f. Jan Leonard Van Wersch, geboren Bocholtz in den Kiel, zoon van 7c, 30 maart 1866, overleden Eilendorf 20 februari 1900,
trouwde 1: Eilendorf 19 februari 1887 Agnes Kehren, geboren Eilendorf 13 januari 1865, overleden Eilendorf 14 juni 1898, 33 jaar, dochter van Heinrich Josef Kehren en Maria Magdalena Koep.
Zij overleed enkele dagen na de doodgeboren zoon die op 11 juni 1898 geboren werd.
trouwde 2: Forst 11 november 1898 Eilendorf Anna Maria Leuffgen, geboren Lommersweiler 24 september 1874, dochter van Johan Leuffgen en Katharina Jodocy.
Jan Leonard ging inderdaad naar Eilendorf. In het boek Nationaliteitsbewijzen Simpelveld staat dat zijn geboorte datum 30 maart 1865 was. Blijkbaar wist hij het niet meer toen dat hij van 1866 was. Hij ging daar heen als machinestoker.
1887: Zijn eerste huwelijk: Hij woonde Rothe Erde en was metselaar en zij fabrieksarbeidster. Hun kind werd juli 1887 geboren. Hij was 23 en fabriekswerker, zij woonden in Bosschenhuizen.
30 december 1891 Dortmunder Zeitung: Der Heizer L. von Wersch erlitt im Februar d. J. in der ExportBierbrauerei zu Rote Erde bei Aachen einen Bruch des linken Oberschenkels und erhielt für die Folgen zunächst volle und vom 1. Oktober ab 66⅔ Prozent Rente. Die gegen die erfolgte Herabminderung eingelegte Berufung wurde als unbegründet vom Schiedsgericht abgewiesen, da W der Weisung des Schiedsgericht, sich vor dem Termin dem herrn geb. Can-Nat Dr Hagemann zur Untersuchung vorzustellen, nicht Folge geleitet hatte
Vertaling: De stoker L. von Wersch liep in februari van dit jaar in de exportbierbrouwerij in Rote Erde bij Aken een breuk in zijn linkerdijbeen op en ontving aanvankelijk een volledig pensioen voor de gevolgen daarvan en vanaf 1 oktober een pensioen van 66⅔ procent. Het tegen de verlaging ingestelde beroep werd door het scheidsgerecht ongegrond verklaard, omdat W. de instructies van het scheidsgerecht om zich vóór de zitting voor onderzoek aan Dr. Hagemann aan te bieden, niet had opgevolgd.
1898: Bij het overlijden van zijn vrouw Agnes Kehren was hij stoker en woonde in Eilendorf. Op de overlijdensakte wordt hij Van Wersch genoemd.
1899: Het adressenboek vermeldt het gezin wonend aan de Kirchgracht 98 in Eilendorf.
1900: Bij zijn overlijden was hij 33 jaar. Zijn eerste vrouw overleed ook op 33-jarige leeftijd. Hij was Fabrikheizer = fabrieksstoker. De ambtenaar schreef Van Wersch.
Uit dit eerste huwelijk werden geboren
Stephan Hubert van Wersch, geboren Simpelveld Bosschenhuizen 20 november 1888, overleden Stolberg 3 oktober 1962, trouwde Aken 6 juni 1911 Petronella Raumanns, geboren 9 september 1889.
Levenloos geboren kind, Eilendorf 11 juli 1890.
Uit dit huwelijk werden geboren
a. Jan Willem Meijs, geboren Nieuwenhagen 24 juli 1917, overleden Nieuwenhagen 29 juli 1918.
b. Hubert Stephanus Meijs geboren 21 juli 1918, overleden Landgraaf 27 februari 2002, trouwde Miets Keibeck, geboren Nieuwenhagen 3 augustus 1923, overleden Heerlen 7 december 2021, dochter van Johan Keibeck en Tine Reumkens.
Stef Meijs was na de oorlog leraar Duits Engels. Hij kon die opleiding volgen dank zij oom Stefan de bakker uit Stolberg, broer van zijn moeder. Hij ging naar de kweekschool in Sittard, gaf les in Heerlen aan het Bernardinuscollege en daarna in Sittard aan de klooster kweekschool waar hij hoofddocent was. Zijn vrouw was coupeuse.
c. Anna Maria Meijs, geboren 14 september 1919, overleden 10 april 2003, trouwde Ger Heijen, geboren Ubach over Worms 26 augustus 1920, overleden Kerkrade 14 december 1989.
d. Mathijs Joseph Meijs, geboren Nieuwenhagen 11 december 1920, overleden 2 december 2014, trouwde Gertruida Maria (Trautje) Rademacher.
1955: Zij zong als soliste en was alt. En was in januari 1955 op Omroep Zuid te horen.
e. Maria Elisabeth Meijs, geboren Nieuwenhagen 12 augustus 1922, overleden Landgraaf 23 augustus 2003, trouwde Carl van Os, geboren Emmen 25 september 1921, overleden Kerkrade 20 september 1998.
f. Johan Meijs, geboren Nieuwenhagen 28 juni 1925 overleden Heerlen 22 augustus 2001, trouwde Netty Hotterbeekx, dochter van Alphons Hotterbeekx en Maria Royakkers.
g. Hubertina Meijs, geboren ca 1929, overleden 89 jaar Landgraaf 9 maart 2018, trouwde Jo Cremers.
h. Anna Barbara Hubertina Meijs trouwde Louis Erkens, geboren Schaesberg 24 februari 1930, overleden Venray 13 april 1989, zoon van Lodewijk Antoon Hubert Erkens en Maria Sibilla Broens.
Uit het tweede huwelijk werd geboren
K.8g. Hendrik van Wersch (Vanwersch), zoon van 7d, geboren Eijs 11 augustus 1862, dagloner in Eijs, overleden Wittem 20 december 1933, trouwde Schin op Geul 26 mei 1887 Maria Clementina Groven (Graven. Greven), geboren Strucht 27 februari 1854, overleden 8 januari 1930, dochter van Jan Pieter Groven en Maria Barbara Senden.
1881: Hij werd opgeroepen om deel te nemen aan de Nationale Militie lichting 1882. Hij was toen 19 jaar. Hij werd vrijgesteld vanwege te zijn eenige wettige zoon. In de bijbehorende akte werd hij Hendrik Vanweersch genoemd.
1884: In 1884 kwam hij vanuit Voerendaal naar Heerlen om er te wonen. Hij woonde met andere dienstknechten in een huis in wijk G.
1887: Hij woonde bij zijn vader Trintelen 116. Een dag na het overlijden van zijn vader werd hij weer in Wittem (Trintelen) ingeschreven. Hij kwam uit Voerendaal. Zijn vrouw werd vier dagen later ingeschreven. Zij kwam uit Schin op Geul. Hendrik was dagloner. Zij woonden hier met twee dochters: Maria Gertrud en Anna Maria Theresia.
1887: Bij het huwelijk erkende hij het kind van zijn vrouw die toen al een dochter Maria Josepha Groven had, geboren Strucht 24 mei 1878 als zijn kind. Hierdoor heette zij voortaan Maria Josepha van Wersch. Aangezien Hendrik in 1878 16 jaar was, is het door hem erkende kind van een ander. Bij zijn huwelijk is hij 24 en zij 33 jaar. De aangenomen dochter trouwde op 2 januari 1919 met Andreas Cornelis Engelen, geboren Voerendaal 12 januari 1885, zoon van Cornelis Engelen en Maria Philomena Peukens.Maria Joseph van Wersch, overleden in Kunrade bij Voerendaal op 21 december 1966.
1889: In 1889 vertrokken zij weer naar Voerendaal. Daar bleven zij vijf jaar.
1891: Bij de geboorte van Jan Antoon tekende vader de akte met H Vanwersch. Zij verhuisden naar Schin op Geul.
1898: De kinderen Graven verkochten eerst de roerende goederen: Kasten, stoelen, oud ijzer, canapé bedden, porselein, potten, stro, aardappelen, wortels etc. waaronder één koe. Die bracht ƒ 98,- op. De totale opbrengst was ƒ 191,13.
Joseph van Wersch was landbouwer te Engwegen onder Schin op Geul.
1898: De kinderen Graven (!) verkochten enkele onroerende goederen van hun ouders/grootouders. Hij tekende de akte met J Vanwersch.
1899: De twee kopers betaalden bij de notaris ƒ 190,13. De notaris schreef bij alle kinderen steeds Graven. De enige Graven die kon schrijven was Victor Graven, mijnwerker. Hij tekende dan ook met V. Graven. Zijn zus was met een broer van Clementina Graven getrouwd.
1918: Hij was 55 jaar, landbouwer in Wittem,
Uit dit huwelijk werden geboren
1920: In de krant van augustus 1920 vroegen ze een schoenmakersknecht. Zij woonden aan de Hoogenweg.
1923: In het NRC van 27 juni 1923 stond het faillissement van H.L. Smeets Van Wersch, schoenhandelaar in Kunrade-Voerendaal als opgeheven. In december 1923 ging hij echter weer failliet en de inboedel werd op 19 december 1923 publiekelijk verkocht door een deurwaarder. De advertentie geeft een goed inzicht wat er zoal in huis van een schoenmaker was. Eene grote partij diverse dames-, heeren- en kinderschoenen en pantoffels, lederwals, polijstmachine met motor, naaimachine merk Singer, 80 paar diverse leesten, enz.
Verder: fornuis, glazenkast stoelen, tafels, alle keukengerief, porselein-, glas- en aardewerk, kachel, kleerkast, waschtafels, nachtkastjes, spiegels, schilderijen, ledikant met bed en beddegoed, 4 kofferkisten, enz. enz.
1924: Op 24 april 1924 werd de eenige uitdeelingslijst gedeponeerd ter Griffie van de Arrondisement Rechtbank te Maastricht en van het Kantongerecht te Heerlen, teneinde gedurende 10 dagen te liggen ter kosteloze inzage van de schuldeischers. Per 13 mei 1924 was dat beëindigd. De ene keer stond schoenhandelaar, de andere keer schoenmaker.
Uit dit huwelijk werden meerdere kinderen geboren.
trouwde Wittem 28 juli 1921 Hubert Heribert Hennen, geboren Voerendaal 9 mei 1892, overleden Heerlen 3 december 1975, zoon van Pieter Hubert Hennen en Maria Antoinette Hennus.
1921: Bij hun huwelijk was hij 29 jaar, slager en woonde in Voerendaal. Zij was 23 jaar, had geen beroep en woonde Wittem.
Uit dit huwelijk werden vier kinderen geboren.
K.8h. Jan Peter van Wersch, zoon van 7f, geboren Forst Gut Schönrath 15 februari 1841, overleden Forst (bij Aken) 21 augustus 1910, trouwde 13 februari 1867 Elisabeth Milles, geboren Burtscheid 12 oktober 1841, overleden Forst 11 april 1906, dochter van Peter Milles en Anna Katharina Saur.
1892: Hij plaatste in de Echo der Gegenwart van 24 maart 1892 een advertentie dat hij zijn vijf paarden, en wagens en nog meer, op donderdag 31 maart 1892, op Gut Schönrath verkoopt , omdat hij met zijn vervoersbedrijf ophoudt.
Op 8 april 1892 biedt hij zomerkoren ter verkoop aan.
1906: In de Duitse krant Echo der Gegenwart van 27 mei 1906:
Der letzte Besuch galt dem nahe bei Drimborn gelegenen Gute Schönrath. Dieses war im 17. Jahrhundert Eigentum des spanischen Steuerempfängers Thiens in Aachen, dessen Wappen mit der Jahreszahl 1640 heute noch den Torbogen am Eingange des Hofes ziert. Im 18. Jahrhundert war die Burg im Besitze der Familie von Thenen, dis im Jahre 1773 der österreichische Oderleutnant Philipp Joseph von Thenen aus Glottau in Böhmen„das Allodial-freiadliche Haus und Gut Thiensenhaus, jetzt Schönrath genannt, samt Wiesen, Benden, Gärten, Gehölzen, Fischweihern und allen darauf haftenden Kapaun-, Haber- und sonstigen Pachten“ für 4000 Rthlr. an Hermann Isaac von Aussem verkaufte. Aus dem Besitze der Familie Scheidler ging dasselbe im 19. Jahrhundert in den Besitz des Freiherrn von Rellessen über. Herr Verwalter van Wersch hatte die Freundlichkeit, den Geschichtsfreunden die alte Wasserburg zu zeigen und auf einzelge Eigentumlichkeiten des Gebäudes aufmerksam zu machen. Eine Inschrift aus einem Querbalken im Hose mit der Jahreszahl 1443 erregte in Bezug auf ihre Echtheit einige Bedenken.
Eine kleine Nachsitzung bei Welter im Forst beschloß den schönen Ausflug, von dessen Verlauf sich die Teilnehmer auss beste befriedigt erklärten.
Vertaling: Het laatste bezoek was aan het landgoed Schönrath bij Drimborn. In de 17e eeuw was dit eigendom van de Spaanse belastingontvanger Thiens in Aken, wiens wapenschild met het jaartal 1640 nog steeds de boog bij de ingang van de boerderij siert. In de 18e eeuw was het kasteel eigendom van de familie von Thenen tot 1772, toen de Oostenrijkse eerste luitenant Philipp Joseph von Thenen uit Glottau in Bohemen “het allodiale vrijstaande huis en landgoed Thiensenhaus, nu Schönrath genoemd, samen met weiden, velden, tuinen, bosjes, visvijvers en alle pachten daarop” voor vierduizend rthlr. verkocht aan Hermann Isaak von Außem. In de 19e eeuw ging het eigendom van de familie Scheibler over in het bezit van Baron von Nellessen. De heer van Wersch, de beheerder, was zo vriendelijk om de geschiedenisliefhebbers de oude waterburcht te laten zien en hen te wijzen op enkele bijzonderheden van het gebouw. Een inscriptie op een dwarsbalk op de binnenplaats met de datum 1443 wekte enige bezorgdheid over de echtheid ervan
Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)
1907: Verkauf von Pferden und Stieren.
Am Donnerstag den 19. September 1907, nachmittags 1 Uhr, läßt Herr Peter van Wersch zu Aachen-Forst,„Gut Schönrath,“ auf seiner Hofwiese, wegen Verringerung des Viesbestandes:
7 Pferde, wobei 1 3-jähr. gedeckte Stute, 2 2-jähr. Wallache, 1 1½2-jähr. Stute, 3 Hengstfohlen von 6 bezw. 10 Mon. alt und 1 Rassepferd, zum Milchfahren geeignet; ferner: 3 schöne rotbunte deckfähige Stiere, sodann 1500 Stück Bier- und Milchgläser, teils mit Henkel, Bierpumpen für Kohlensäure 2
freiwillig auf Kredit gegen Bürgschaft verkaufen.
Gleich nachher wird noch 1 beigebrachtes Arbeitspferd und 1 Fohlen mitversteigert.
Raeren. Friedr. Schumacher.
Vertaling: Verkoop van paarden en stieren.
Op donderdag, 19 september 1907, in de namiddag om 1 uur,
De heer Peter van Wersch uit Aken-Forst, “Gut Schönrath”, heeft op zijn boerenweide 7 paarden laten verkopen wegens inkrimping van de veestapel:
7 paarden, waaronder 1 3-jarige gedekte merrie, 2 2-jarige ruinen, 1 1½2-jarige merrie, 3 hengstveulens van respectievelijk 6 en 10 maanden oud en 1 volbloedpaard geschikt voor het rijden van melk; voorts: 3 mooie roodbonte stieren geschikt voor het dekken, dan 1500 stuks bier- en melkglazen, sommige met handvatten, bierpompen voor koolzuur om vrijwillig op krediet te worden verkocht tegen garantie.
Onmiddellijk daarna zullen 1 werkpaard en 1 veulen geveild worden.
Raeren. Friedr. Schumacher.
1910: In de Duitse krant Echo der Gegenwart van 23 augustus 1910 werd een overlijdens advertentie gezet door de Katholische Missionverein.
Op 24 december 1910 staat er een vooraankondiging van een openbare verkoop op 7 en 8 maart 1911 door de familie van Wersch op Gut Schönrath in Aken Forst.
Bij zijn graf treurden twee zonen, vijf dochters, een schoondochter, drie schoonzonen en negen kleinkinderen.
1944: Gut Schönrath vernietigd in de Tweede Wereldoorlog. De voorburcht uit de 18e eeuw bestaat nog.
Uit dit huwelijk werden tien kinderen geboren. Bij het overlijden van vader stonden er zeven kinderen aan zijn graf, twee zonen en vijf dochter, De andere drie waren overleden. Verder een schoondochter, drie schoonzonen en negen kleinkinderen.
Uit het huwelijk werden geboren
K.8i. Jan Caspar Hubert Vanwersch, zoon van 7f, geboren Forst 17 oktober 1842, 18 oktober 1842, 23 oktober 1842 (volgens verschillende akten), overleden Simpelveld 20 april 1906. trouwde 23 mei 1867 Maria Radermacher, geboren Hof Mamelis in bij Vijlen 24 mei 1839, overleden Simpelveld 25 november 1916), dochter van Jan Peter Radermacher en Johanna Maria Mertens.
Caspar was pachter op de hoeve Hinnenberg in Simpelveld.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.8j. Peter Joseph Hubert Vanwersch, zoon van 7f. geboren Forst (D) 23 oktober 1844, gedoopt Aken St. Foillan 24 oktober 1844, doopgetuigen: Petrus Joseph Schlenter uit Laurensberg en Anna Maria Leisen geboren Vonwersch uit Vijlen, overleden Vijlen 5 januari 1904, trouwde Vaals 13 februari 1873 Anna Maria Hubertina Lousberg, geboren Harles 18 maart 1848, overleden Vijlen 5 oktober 1890, dochter van Jan Willem Hubert Lousberg en Johanna Maria Bischoff.
1870: In 1870 nam hij als Duitse officier deel in de Frans-Duitse oorlog waarbij Duitsland Frankrijk binnenviel. Dat was het einde van Napoleon III en de inlijving van de Elzas en het noorden van Lotharingen door Duitsland. Hij zat bij het tweede Rheinische Infanterie nummer 25, net als zijn broer Jan Caspar.
7/1870-1/1871: Hij nam deel aan de Frans Duitse oorlog en maakte net als zijn broer deel uit van het 1e Rheinisches Landwehr Regiment nummer 25., 2e Bataljon (Eupen) Ingekwartierd in Eupen. Hij was reserve infanterie
Hij vertelde: Wir haben Katzen und Mäuse gefressen. Bij een van de veldslagen werd hij zo zwaar gewond, dat hij aanvankelijk voor dood op het slagveld werd achtergelaten.
1870: Bevorderingen in het leger tot eerste luitenant.
1873: Bij hun huwelijk in 1873 waren zij landbouwers. Zijn huwelijksakte ondertekende hij met P.J.H. van Wersch waar de ambtenaar Vanwersch schreef.
1886: Bij de geboorte van Maria Josefina deed de vroedvrouw de aangifte omdat vader door ziekte belet was om de aangifte te doen.
1887: Bij de geboorte van Willem was vader landbouwer en ondertekende de geboorteakte van Willem met P.J.H. van Wersch, waar de ambtenaar Vanwersch schreef.
1888: Bij de geboorte van de tweeling kon vader alweer niet de aangifte doen. Dit deed weer de vroedvrouw. De reden:
de vader kon de geboorte van de tweeling niet aangeven wegens ziekte.
24 maart 1896: De erfgenamen van het overleden echtpaar Jan Willem Lousberg en Joanna Maria Bisschoff verschenen voor de notaris waaronder Pieter Joseph Van Wersch, weduwnaar van Anna Maria Hubertina Lousberg die in eigen naam en als voogd over zijn kinderen optrad. Hij was landbouwer in Vijlen. Zij verkochten hun huis en 29 stukken land in Vaals. Pieter kocht drie stukken land voor circa ƒ 750.
12 november 1896: Nu werd van het overleden echtpaar bomen en slaghout op hun land genaamd Plum, Lotterendal, op de Louveneng, aan de Hopschenderlinde, Brabantsrot, in de Vrouwenhaag, Beldriesch en Mellischet..
in Vaals verkocht.
10 juli 1899: De erfgenamen van de familie Ramakers verkochten aan Pieter Joseph van Wersch, landbouwer in Vijlen bouwland in de Rissen, Vaals voor ƒ 95.
2 maart 1900: Pieter Joseph van Wersch, landbouwer in Vijlen, leende ƒ 600 van mejuffrouw August Gerhardhine Nijssen, zonder beroep wonende in Gulpen, terug te betalen binnen 10 jaar en met een jaarlijkse rente van 4%. Als borg stelde hij zijn huis met erf met tuin in Vijlen, gemeente Vaals. Zoals gewoonlijk moest hij zijn huis tegen brand verzekeren en de betaalde verzekering ook laten zien aan de geldleenster.
Uit dit huwelijk werden in Mamelis/Vaals/Vijlen geboren
Het verhaal van deze familie werd door Ed Vliegen in enkele delen opgeschreven en van vele foto’s voorzien.
Klik hier voor deel 1.
Klik hier voor deel 2.
Uit dit huwelijk werden 10 meisjes en 5 jongens geboren
a. Anna Maria Hubertina Wiertz, geboren Holset 1 februari 1901, overleden 30 maart 1994, trouwde Holset 22 april 1925 Wilhelmus.Hubertus. (Guillaume) Vliegen, geboren Gulpen 4 augustus 1894, overleden Gulpen 2 mei 1971. Hij was meubelmaker. Zoon van Andreas Hubertus Vliegen en Anna Josepha Nijsters.
b. Maria Rosa Hubertina Wiertz, geboren Vaals 19 januari 1902, overleden Moresnet 5 februari 1962, trouwde Moresnet 20 april 1933 Guillaume Joseph Hubert Jongen, geboren Gemmenich 10 mei 1902, overleden Moresnet 21 juli 1986, burgemeester van Moresnet, zoon van Egidius Hubert Jongen en Maria Hubertina Schijns.
c. Maria Josephina Hubertina Wiertz, geboren Vaals 1 april 1903, overleden Vaals 12 mei 1903.
d. Maria Anna Hubertina Wiertz, geboren Vaals 30 juni 1904, overleden Santpoort 29 maart 1984.
Van 1935 tot 1966 was zij kloosteroverste in verschillende huizen van de provincie van de orde.
e. Johan Joseph Hubert, geboren Vaals 29 augustus 1905, overleden 4 jaar Vaals 25 april 1910 aan difterie.
f. Johanna Genoveva Hubertina Wiertz, (Veva) geboren Vaals 6 november 1906, overleden als zuster Genoveva Tilburg 3 december 1977
4 zussen, Annie, Veva, Paula en Hilda, traden in bij de congregatie Dochters van Onze Lieve Vrouw van het H. Hart, letterlijk de zuster-orde van de paters M.S.C.
g. Mechtilde Maria Hubertina Wiertz, geboren Vaals 4 juni 1908, overleden 3 maanden, Vaals 8 september 1908.
h. Joseph Willem Hubert, geboren Vaals 2 juli 1909, overleden 11 mei 1910 aan difterie.
i. Jozef Mathias Hubert Wiertz, (Sjef) geboren Holset-Vaals 17 juni 1911, overleden Stein 7 november 1986.
Hij werd priester en ging naar het kleinseminarie van de missionarissen van het H Hart in Tilburg,
Hij was de eerste van de vijf kinderen, die naar Tilburg gingen.
Want 4 zussen, Annie, Veva, Paula en Hilda, traden later in bij de congregatie Dochters van Onze Lieve Vrouw van het H. Hart, letterlijk de zuster-orde van de paters M.S.C.
1931: Hij legde zijn geloften af bij de congregatie van de missionarissen van het Heilig Hart in Stein.
1936: Op 15 augustus 1936 zijn eerste mis, Hij was frater Jos Wiertz van de Orde van de H Geest en vertrok in 1937 naar de Filipijnen.
1950: In de Annalen van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart jaargang 64, 1950 staat een foto van hem als pater in de Filipijnen die een kerk hier bouwt.
1952: Zelfde blad jaargang 66: Pater Jozef Wiertz M.S.C. uit Holset-Vaals besluit het relaas over zijn verplaatsing van Cabadbaran naar de Camotes-eilanden, Tudela, met een beschrijving van zijn nieuwe kerk en de eerste wervelstormen die haar beroerden. Waarlijk,
het was niet enkel van de regen in de drup, maar van de drup in de storm! Wie wil voor Tudela’s kerk minister van wederopbouw zijn? Zich melden bij Missiehuis Tilburg!
Zijn bidprentje: president Marcos benoemde hem tot ere burger van de stad.
j. Ida Paula Hubertina Wiertz, geboren Holset 26 oktober 1913, overleden als zuster Hildegardis klooster bejaardenoord Huize Notre Dame Tilburg 11 januari 1993.
Haar bidprentje: intrede 20 januari 1937. Professie: 25 augustus 1938
k. Laurentius Wilhelmus Hubertus (Wiel) Wiertz, geboren Holset 18 april 1915, overleden 23 mei 1982, trouwde Agnes Piters, geboren 26 juni 1919, overleden Vaals 23 mei 1988.
1949: Wiel Wiertz kreeg na het overlijden van vader in 1949 kreeg hij de leiding over de boerderij Sieperhof in Holset.
l. Maria Hildegund Hubertina Wiertz (Hilda) Wiertz geboren Vaals 11 juli 1916, begraven Kloosterbegraafplaats Heilig Hart, Tilburg, 3 december 1977.
m. Hedwig Rosa Hubertina Wiertz, geboren Vaals 8 maart 1918, onderwijzeres in Simpelveld., overleden Maastricht 26 april 2012, trouwde Peter Verhulst.
6/1936: Zij slaagde aan de R.K. Kweekschool Immaculata in Maastricht van de zusters van het Arme Kindje Jezus voor haar akte L.O. en in juli 1936 voor het examen handwerken.
n. Anna Irma Hubertina Wiertz geboren Vaals 3 maart 1919, geboren 1 maart 191, overleden Vaals 17 augustus 1989.
n. Egidius Albuinis (Albin) Hubertus Wiertz, geboren Aken 7 oktober 1920, overleden Kerkrade 8 februari 200, trouwde Sophie Kroonen.
Peter Joseph Hubert (Pierre) Vanwersch, geboren 11 april 1882, volgt 9l.
14 september 1914: Uit een ansichtkaart blijkt dat Joseph Munnix en Willem van Wersch in Nederlandse dienst waren. Mechtilde Munnix schreef aan haar man die dan in Valkenburg gelegerd is, het volgende:
Montag den 14. 9. 14.
Liebster Joseph.
Liebster Joseph bin gestern nach Vijlen gewesen nach unsere liebe Heimat und nach unsere gute Mutter Schwester und Tante welche Dir alle von mir grüssen lassen und bin auch in Panhaus gewesen und habe mein Bruder Wilhelm wieder gesehen, der war aber dick geworden und war gantz fremd den Er hat sich den Snurbart abgetahn. Liebster Joseph, Wilhelm hat vier Tage um bei seiner Frau zu bleiben, von Samstag bis an Dienstag. O das währ auch eine Freude für uns nicht wahr liebster Gatte, wenn wir noch mals so lange beisammen bleiben könnten. O wie freue ich mich Dich balt wieder zu sehen, ich werde mir heute das kleine Tinge holen. Wilhelm wahr auch sehr froh wen ich das für seine Frau tuhen wolte, ich habe gestern deine liebes Briefgen erhalten und Alfons wird die Äpfel früher pflücken.
Nun in der Hofnung das Dir dieses Kärtgen genücht verbleibe ich in der beste Gesundheit wie ich auch von Dir hoffe. Deine Dich liebende Frau Mechtilde. Die herzlichsten Grüsse und Küsse bis auf Wiedersehen.
De familie Munnix woonde in Raren, een gehucht tussen Holset en Vaals. Willem van Wersch boerde in Vijlen op het bedrijf, dat bekend staat als ut Pannis. Toen deze boerderij afbrandde, verhuisde het gezin naar Hommerig in de gemeente Wittem.
Mechtilde nam waarschijnlijk das kleine Tinge (= Tienchen) mee naar huis, omdat Louise Van Wersch, de vrouw van Willem, al vlug zou bevallen van haar vierde kind. (Bron Ed Vliegen, 2023).
Uit dit huwelijk werden vijf kinderen geboren
a. Anna Maria Hubertina Munnix, geboren Vaals 12 februari 1915.
b. Hubertina Maria Munnix, geboren Vaals 13 februari 1916.
c. NN
d. Jozefina Mechtildis Hubertina Munnix, geboren augustus 1922, overleden Vaals 9 november 1922.
e. NN
Maria Louise Hubertina Vanwersch, geboren 28 juli 1884, overleden 3 oktober 1884.
Geliebter Schwager und Schwägerin
Schon lange habe ich nichts mehr von euch gehört und gesehen.
Ich bin God sei dank noch sehr gesund und munter, was ich auch von ihnen allen hoffen. Am vorigen Zontag war ich wieder mahl zu Hause gewesen mit meiner Geliebte Frau geht es auch noch gut.
Besonders neues wisse ich ihnen nicht mitzutheilen. Es ist hier in Maastricht noch alles beim alten. Vom Krieg hören wir nicht viel mehr und was die Zeitungen schreiben das kan man schlecht glauben.
Lebewohl bis auf ein baldiges Wiedersehen. Viele tausende Grüsse von euer Schwager Schwester Egidius Elisa.
Mein Adres ist 1ste Com. 2de Bat 13 Reg. Inf. Lesbonsetforts Maastricht.
Uit dit huwelijk werden geboren
a. Jan Willem Hubert (Willy / Wiel) Hensgens, geboren Mechelen 1 augustus 1915, overleden 15 mei 1992, trouwde Mechelen Kerk 23 februari 1963 Felicie van Houtem, geboren Mechelen 20 december 1925, overleden Heerlen 19 november 2012.
Uit dit huwelijk o.a.
1. Egide (Egid) Hensgens trouwde Marita van Wersch, dochter van Huub van Wersch en Arnolda van Oosterhout (K.11a)
b. Mechtildes Hubertina Gerardina Hensgens (Tilla), geboren Mechelen 13 augustus 1916, overleden 23 oktober 2011, trouwde Jean (Sjeng) Leunissen, geboren 5 april 1923, overleden 8 september 2012.
c. Hubertina Elisa Hensgens, (Bertha) geboren Mechelen 12 augustus 1917, overleden Simpelveld 17 juni 1997, trouwde Wittem 28 mei 1942 Petrus Andreas Aloysius (Pierre) Kerckhoffs, geboren Huls-Simpelveld 14 december 1913, overleden Huls-Simpelveld 26 mei 1998.
d. Anna Maria Hubertina Hensgens, (Tineke) geboren Mechelen 9 september 1918, opgevoed bij haar tante Vandenhove. Haar moeder overleed twee maanden na haar geboorte, trouwde Jozef Vandenhove, emigreerde rond 1933 naar Amerika.
Ed Vliegen schreef: Tineke bleef bij haar oom en tante en werd later huishoudster bij haar neef Guillaume Vandehove, toen die priester gewijd was.
K.8k. Theodoor Van Weersch, zoon van 7j, geboren Simpelveld 31 augustus 1817, overleden Heerlen 7 mei 1875, hij werd 58 en was landbouwer, trouwde Simpelveld 24 mei 1844 Peternel Vorage (Petronella Voragen), geboren Heerlen 18 februari 1815, overleden Kerkrade 14 december 1895, dochter van Jan Matheus Voraegen en Maria Lucia Brouwers.
6/1860: Jan Theodoor Van Wersch, landbouwer in Beitel gehuwd met Petronella Voragen, leende van Ego VanderElst, directeur bij de Domaniale Kolenmijn te Kerkrade gehuwd met Maria Susanna Hupkens ƒ 1.410.
Terug te betalen over vijf jaar tegen een jaarlijkse rente van 5% .
Borg zijn goederen in Heerlen
1: bouwland te Klein Heugde,
2: bouwland aldaar,
3: bouwland aldaar,
4: boomgaard te Beitel.
1862: In het gezin van zeven mensen was ook een kostganger Gustaaf Johan Smitshuijzen, geboren Echt 4 oktober 1846. In tegenstelling tot het gezin was hij Nederlands Hervormd. Hij was rijkscommies en zou later trouwen met dochter Maria Hubertina van Wersch, nummer 7.
3/1871: Op verzoek van Anna Gertrudis Quaedvlieg, weduwe van Simon Joseph Geilgens, (die was in december 1870 in Kerkrade overleden) en wonende te Onderste Spekholz, op verzoek van Jan Theodoor Van Wersch, landbouwer in Beitel, kwamen samen met de notaris in haar huis waar op 16 maart 1871 de openbare verkoop van vee en roerende goederen zal plaats vinden. aan den verzoekers toebehoorende. Dus hij is ook deel eigenaar. Alleen de goederen van de weduwe werden verkocht, die van Jan Theodoor niet of dat er geen belangstelling voor was.
1880: Voor notaris Smeets werd op 15 januari 1880 een akte opgemaakt waarin grond uit de erfenis van vader aan Alphons (zie 3) verkocht werd. Bij elkaar ƒ 4.940,- Op dat moment was moeder winkelierster en landbouweres in Beitel, toen nog een gehucht bij Heerlen. Als van Wersch ondertekende vader zelf alle aktes, hoewel de ambtenaren steeds andere schrijfwijzen hanteerden.
Uit dit huwelijk werden in Beitel geboren
In 1846 werd Jan Leonard van Weersch in het inmiddels gesloopte dorp Beitel geboren uit landbouwer Theodoor van Weersch en Petronella Voragen. In 1870 vertrok Leonard naar Siersdorf en in 1880 naar Coslar waar hij rentmeester werd. Twee jaar later nam zijn. broer dat over omdat Leonard andere plannen had. Hij ging, 35 jaar oud, het klooster in als broeder bij de jezuïeten. In 1900 kwam hij terug uit het klooster Feldkirch in Oostenrijk en ging naar het klooster van de jezuïeten in Sittard.
De monniken bouwden in 1890 in de tuin van het klooster een kapel in de pas aangelegde begraafplaats. De kapel was bedoeld als rustaltaar tijdens processies. De eerste begrafenis was in oktober 1893. Broeder Leonhard van Weersch werd als negende en laatste Jezuïet hier in mei 1919 begraven.
Een broeder is lid van een orde maar heeft geen wijding ontvangen. Hij legt wel de gelofte van armoede zuiverheid en gehoorzaamheid af.
Het klooster van de Jezuïeten in Sittard was voorheen het Dominicanenklooster aan de Oude Markt. Zij huurden het klooster in 1851 voor ƒ 100 per jaar plus kosten voor onderhoud en vertrokken in 1919 waarna de franciscanen erin kwamen. De jezuïeten verzorgden net als de dominicanen en de franciscanen het onderwijs in de stad.
Klik hier voor meer informatie over de kapel.
1898: Zijn naam stond op een lijst van Schandalige Kiesknoeierijen uit Aalst. De Dendergalm van 30 oktober 1898 schreef: Priesters en Broederkens welke op de Kiezerslijsten van 1899-1900 der stad Aalst zijn ingeschreven als kiezers voor de gemeente en er geen recht toe hebben. Leonard had wel in Aalst gewoond, echter toen hij vertrok, had hij zich niet uitgeschreven.
1919: Zijn overlijden: hij was bijna 40 jaar kloosterling geweest.
1869: Hij vertrok op 18 jarige leeftijd in 1869 naar Siersdorf, maar kwam weer terug. Zij waren de pleegouders van zijn neven Jozef en Frans die wees waren geworden, zonen van Alfons, nummer 3 hierboven. Jozef was 4 toen zijn moeder overleed en 8 toen zijn vader overleed. Frans was 1 toen zijn moeder overleed en 4 toen zijn vader overleed.
1880: Van 1880, tot in ieder geval in 1886, was hij rentmeester in Burheimersburg (=Bourheim), burgemeesterij Coslar bij Gulich.(=Joich, het oude Gulik). Het kasteel van Bourheim is in de Tweede Wereldoorlog vernield. Nu staat er alleen nog de voorhof: een grote boerderij met poortgebouw. Zijn broer Alfons (zie nummer 3) was getrouwd met Anna Krings die uit Coslar kwam.
1893: Jos van Wersch te Drievogels plaatst een adv in de Limburger Koerier van 26 augustus 1893 waarin er in zijn lokaal het jachtgeld uitreikt wordt door het Bestuur.
1894: Hij was commissaris bij het Landbouw Casino in Kerkrade.
17 maart 1896: Hij maakte zijn testament op en liet het vruchtgebruik van zijn roerende en onroerende goederen na aan zijn vrouw.
Ik Egidius Josef Van Wersch geef en legateer aan mijne echtgenoot Anna Elisabeth Hamers haar leven lang het vruchtgebruik van al de roerende en onroerende goederen welke ik zal komen na te laten, met ontheffing van de verplichting om daarvoor zekerheid te stellen.
De notaris noemde hem Van Wersch, terwijl hij tekende met E J Vanwersch. Hij woonde op Drievogels
17 maart 1896: Ook zij maakte haar testament op voor notaris Moors waarin zij het vruchtgebruik legateerde aan haar man.
1897: Zijn schoonmoeder in Valkenhuizen was weduwe geworden en zij en haar kinderen verkochten de inboedel van het huis en de boerderij. Totaal bracht deze openbare verkoop ƒ 2163,92 op. Egidius kocht maar drie dingen: bonenstaken voor 0.60 cent, eggentanden voor 0,70 en een ketting voor ƒ 0.20, dat was gereedschap en geen sieraad.
1898: Hij gaf in zijn lokaal ruimte aan de Boerenbond Drievogels om bestellingen te doen.
1898: J van Wersch te Drievogels dankt de Veeverzekeringen Mij. Almelo voor de volle uitbetaling van zijn gestorven paard.
7/1899: Er is nog steeds de herberg van de heer Jozef Van Wersch te Drie Vogels.
29 maart 1900: Egidius Jozef Van Wersch koopt van de erfgenamen Packbier in Simpelveld bouwland in De Del, 25 aren B 409 en B 410. En ook bouwland in Simpelveld genaamd Het Bijl, 17 aren B 523.voor ƒ 251, 80. Hij is landbouwer te Drievogels.
26 januari 1901: Mathias Packbier, landbouwer in Simpelveld verkocht aan Egidius, Josef Van Wersch, landbouwer in Drievogels, gemeente Kerkrade een perceel bouwland gelegen in het Langveld binnen Simpelveld B 408, 10 aren groot, Hij betaalde 78 gulden.
4 januari 1904: Leonard Uerlings, landbouwer in Locht, Heerlen, leende van Aegidius Jozef Van Wersch, herbergier te Drievogels Kerkrade, ƒ 130,- binnen drie jaar terug te betalen tegen 4,5% rente. Als onderpand een lap grond in Heerlen.
8/1909: Brand in de woning van Van Wersch (Drievogels) woonhuis en stallen werden de prooi der vlammen, Vee werd gered, behalve de kippen en konijnen die in de vlammen omkwamen.
1920: In 1920 vertrok de weduwe Maria van Weersch-Hamers en neef Frans van Weersch naar Hitfeld bij Aken en in 1917 was neef Jozef al naar Brunssum vertrokken.
K.8l. Jan Jozef van Wersch, zoon van 7j, geboren Simpelveld 2 februari 1823, landbouwer, overleden aan TBC Kerkrade 29 mei 1889, trouwde Heerlen 17 januari 1856 Johanna Elisabeth Beckers, geboren Heerlen 21 maart 1835, overleden Kerkrade 29 december 1898, dochter van Mathias Jozef en Katharina Elisabeth Dremmen.
1823: Bij zijn geboorte schreef de ambtenaar op zijn geboorte akte de naam Van Weersch terwijl zijn vader met Van Wersch tekende. Zij woonden Aan de Kerk in Simpelveld Zijn vader was herbergier.
1850: In 1850, hij was 27, woonde hij bij zijn ouders.
1854: In 1854 vertrok hij naar Heerlen waar hij ging trouwen. Bij hun huwelijk woonde Jan Jozef in Beitel en zijn vader in Simpelveld. Zijn moeder was ten tijde van het huwelijk al overleden. Jan was landbouwer, 32 en zijn aanstaande was 20 jaar oud. Zij woonde in Drievogels, gemeente Heerlen, en was ook landbouwster. De trouwakte wordt zelf door Jan ondertekend met J J Van Wersch, terwijl de ambtenaar Van Weersch schreef.
Bij de geboorten van de kinderen schreef de ambtenaar Vanwersch terwijl vader steeds tekende met Van Wersch.
3/1858: Hubert Arnold Vijgen, grondeigenaar en paardenkoopman, gehuwd met Barbara Vanderheijden, beiden uit Heerlen, verpachtten aan Johan Joseph Van Wersch, landbouwer te Locht, gemeente Kerkrade, gehuwd met Maria Elisabeth Beckers
1: een hofstede met bijbehorende gebouwen, plaats, tuin, wei, bouwlanden en boomgaarden, in Bleijerheide, ongeveer vijf bunders , 11 roeden, exclusief een huisje met tuin in Bleijerheide vlakbij de hofstede. Ze pachtten het voor zes jaar, vanaf half maart.
De verpachter mocht echter na drie jaar de pacht eindigen indien een van hun getrouwde kinderen hier wilde wonen. De pachter moest dan wel zes maanden van te voren geïnformeerd worden. Maar ook de pachter kon de pacht na drie jaar eindigen met zes maanden aanzegtijd.
De pachtprijs was ƒ 354,37. De pacht moest in handen van de verpachter in zijn woonhuis betaald worden. Het mocht ook in Frans geld waarbij vijf frank de waarde heeft van ƒ 2,36¼. Schoonvader Mathijs Joseph Beckers, gehuwd met Catharina Dremmen, landbouwers in Locht, stelde zich borg voor zijn schoonzoon.
12 maart 1873, akte 25, notaris .J.H. E. Gulikers
De griffier van het kantongerecht als gemachtigde van notaris Gulikers te Kerkrade regelde de openbare verkoop op woensdag 12 maart 1873 op verzoek van Jan Jozef Van Wersch, landbouwer te Bleijerheide in zijn huis van huismeubelen, schuur en keldergereedschappen, ingemaakt goed en aardappelen
1: vensterramen 0,50
2: hout 0,50
3: paardentuig 0,50
4: Keperen: 1,70 (wellicht balken waarop de vloer gespijkerd wordt lim dialecten wrdnbk)
5: dengereedschappen 0.60
6: keperen 1,60
7: hout, 0.60
8: hout: 0,90
9: kersbaum 2,90
10: nog een, 2,20
11 hout, 0,30
12: bonenstaken 2,30
13: dito, 3,-
14: hout, 0,25
15: planken 1,20
16: waskuip 2,-
17: dito 1,50
18: karrongen (= houten spijlen die op een wagen staan) 0,80
19: prullen 0.90
20: vat, 1,20
21: hout: 1,20
22: durpel 1,20
23: wellebrak 1,30
24: kuip en twee vaten, 2,20
25: waskuip 1,-
26: planten 2,10
27: kruiken 0,70
28: spanhout 0,50
29: laddersporten 0,40
30: leiwagen 2,70
31: kekselkist 1,20
32: kruikar 3,-
33: ladder 2,90
34: balk 2,20
35: schoffel 1,80
36: twee schoppen 0,70
37: gaffel 1,10
38: zaag 0,60
39: dito 1,40
40: zeisel 1,10
41: ketel 1,60
42: ketel 1,10
43: kanapé 3,80
44: kist 2,50
45: val, 0.70 (wrsch een stukje hout aan de achterkant van een hoogkar waardoor de vregelpaal gestoken werd (Lim woordenboek)
46: tafel: 1,90
47: tafel 1,80
48: schaven 1,90
49: ziften 0,60
50: spoel 0,70
51: wan 1,-
52: pers 1,10
53: kist 2,10
54: zes stoelen 9,50
55: ledikant 8,60
56: dito 10,-
57: trog 2,-
58: hond 20,50
59: zwijn 30,50
60: ladder 2,40
61: schoffel 26,-
62: halsband 1,10
63: waag 1,80
64: koffiepot 1,10
65: dito 0,50
66: dito: 2,0
67: pan 1,40
68: marmit 1,40
69: doos 1,-
70: spiegel 5,20
71: bloempjes 1,10
72: duiven 3,10
73: emmer 2,80
74: klok 6,50
75: geweer 17,-
76: geweer 6,80
77: pistool en kruitbus 6,-
78: accordeon 5,50
79: zuurkool 1,70
80: dito 2,50
81: dito 2,50
82: schilderijen 1,50
83: dito 1,70
84: dito 0,60
85: zuurkool 1,60
86: dito 2,80
87:uurwerk 7,50
88: dito 8,10
89: dito 10,50
90 ketel 0,60
91: kast 40,-
1878: Bij de geboorte van Pieter is tevens de eerste vermelding dat zijn vader herbergier in Bleijerheide is en 55 jaar. De ambtenaar schreef Van Wersch, vader tekende J J Van Wersch.
1881: Voor notaris Lemmens werd op 27 juni 1881 een akte opgemaakt waarin stond dat Jan Joseph Van Wersch wonende aan de Prick, Kerkrade, schuldig was aan Nicolaas Joseph Hubertus Quadvlieg (die gehuwd was met Maria Josepha Hubertina Hatten en die woonden aan Hof Kerkens in Schaesberg) een bedrag van ƒ 1.960 schuldig tegen 5% rente. Jan moest nu direct ƒ 1.160,50 terugbetalen.
1888: Bij het huwelijk van hun zoon Jan Leonard in Valkenburg was vader caféhouder in Kerkrade.
1889: Op zijn overlijdensakte staat dat hij herbergier was in Kerkrade. Hij overleed in zijn woning te Neuprick. Dat was de naam van een wijk en een mijn in Bleijerheide. Hij overleed volgens zijn Duitstalige bidprentje aan de Abnehmungskrankheit. Diverse malen had hij de laatste sacramenten ontvangen.
In de meeste geboorteakten schreef de ambtenaar Jan Jozef Vanwersch. Echter dezelfde ambtenaar schreef in enkele geboorteaktes Van Wersch. Dus los van elkaar. Vader tekende consequent met J J Van Wersch.
1893: Jos van Wersch te Drievogels plaatste een advertentie in de Limburger Koerier van 26 augustus 1893 waarin er in zijn lokaal het jachtgeld uitreikt wordt door het Bestuur van de jachtvereniging.
1894: Hij was commissaris bij het Landbouw Casino in Kerkrade.
1898: Hoewel hij in 1889 overleden was heette zijn lokaal nog steeds Lokaal van den heer Jos. Van Wersch te Drievogels. Hij gaf ruimte aan de Boerenbond Drievogels om bestellingen te doen.
1898: J van Wersch te Drievogels dankt de veeverzekeringen mij Almelo voor de volle uitbetaling van zijn gestorven paard. Dit is zijn zoon.
2/1899: Notaris Moors houdt een openbare verkoop in het koffiehuis van de erven (kinderen) Van Wersch aan de Prikskuil, gemeente Kerkrade. Zij verkopen het huis met vergunning erf en tuin gelegen in Prikskuil, een boomgaard in Vogelsweiden (Kerkrade), in Heerlen bouwland in de Zoerbeemden en in Richterich bouwland te Frohnratherfeld.
Zoon Johan Leonard kocht het huis voor ƒ 5.400 en het stuk bouwland in Richterich voor ƒ 382.Hij was winkelier in Bleijerheide. De openbare verkoop bracht ƒ 6.964,30 op. Ieder kind kreeg 1/9 deel.
Ook werden huismeubelen verkocht. Duidelijk de inboedel van een café.
HUISMEUBELEN als:
een in goeden staat zijnde piano met stoel, 1 sofa, 1 ronde- en 10 vierkante tafels, 42 stoelen, waarvan 24 met rieten zittingen, 3 banken, 3 keukentafels, glazenkasten, mahoniehouten commode, kerseboombouten kleerkast, waschtafel, 3 ledikanten met toebehoor, buffet, glazenrek, bier- en jeneverglazen, 3 kachels, fornuis, 4 spiegels, 18 schilderijen, een 3 armige en een 2 armige lamp, regulateur en 2 huisklokken, waschkuipen en de keukengereedschappen in koper, tin, porcelein en aardewerk, kruikar, groot regenvat, jachtgeweer en jachttasch enz. enz. enz. enz.
7/1899: Het was nog steeds de herberg van den heer Jozef Van Wersch te Drie Vogels.
Het buurtschap Drievogel is gelegen rond het kruispunt noord-westelijk van de Locht. De naam van de buurt is ontleend aan een aldaar gelegen herberg rond 1800. Vanaf 1830 werd hier een “kantoor van bewaring” van de “Nederlandsche Posterijen” ingericht. Vanuit hier werd de post in Kerkrade verdeeld. In de annalen van Rolduc schrijft abt Heyendal, Nicolaas van de taverna ad tres aves. Op de Ferrariskaart uit 1775 staat hij aangegeven als Cabaret Drij Vögel waarbij cabaret betekent: kleine herberg. In 1617 komt de naam voor als aen de Veugel of aen de Voegel. bron: www.kgv.nl
19 mei 1889: Aangifte der Nalatenschap: Aanwezig waren 1: Leonard Van Wersch, arbeider in Kohlscheid
2: Mathijs en 3: Herman, allebei brouwer in Aken, 4: Hubert (zijn doopnaam was Hendrik), knecht in Aken, 5: Maria, dienstmeid in Kohlscheid, 6: Johan, 7: Joseph (zijn doopnaam was Alfons), 8: Hubertina , 9: Helena Vanwersch, deze laatste vier waren minderjarig voor wie hun moeder Maria Elisabeth Beckers en wettige voogdesse, handelde. Ook werd zij Johanna Elisabeth Beckers genoemd, herbergierster in Kerkrade.
Hun vader liet de volgende goederen na.
1: de helft van een stuk land aan de Zoerbeemden, Heerlen, 42 are en 40 ca.
2: De helft van een weiland aan de Vogelput Kerkrade 25 aren 50 ca.
3: De helft van een huis en bouwland in het Boschveld te Kerkrade groot 17 aren, 50 ca.
De helft der voormelde goederen werden geschat op ƒ 1.890.
4: De helft van de inboedel als meubelen, kleren enz, geschat op ƒ 300.
Samen ƒ 2.190.
De kinderen erven ieder 1/9 deel.
Hij had een testament opgemaakt bij notaris Moors, Kerkrade 8 april 1889. Hierin kreeg zijn vrouw het levenslange vruchtgebruik over het vermelde met een schuldbekentenis aan zijn zoon Mathias Van Wersch groot ƒ 1.000 tegen 4 %.
1909: Voor notaris Moors verkochten februari 1908 de kinderen van van Wersch te Drievogels het huis, bouw- en weilanden, paarden, landbouwwerktuigen, akkergereedschappen, hoornvee, varkens, huismeubelen .
8/1909: Er was brand in de woning van van Wersch (Drievogels) woonhuis en stallen werden de prooi der vlammen, Vee werd gered, behalve de kippen en konijnen die in de vlammen omkwamen.
Uit dit huwelijk werden in Kerkrade geboren (de eerste drie kinderen in Locht, de anderen in Bleijerheide)
b. Karl Anton (Carolus Antonius) Naphausen, gedoopt Kohlscheid (D) 18 januari 1891, trouwde Kerkrade 4 januari 1918 Hubertina Friederika Promper, geboren Richterich.
c. Johan Joseph Naphausen, geboren Kerkrade 24 april 1896.
d. Maria Josephina Naphausen geboren Kerkrade 12 juni 1906, trouwde Kerkrade 10 november 1933 Christian Heinrich Mertens overleden Kerkrade 21 augustus 1962, 55 jaar, zoon van Christian Mertens en Helena Küppers.
1: Hedwig de Longeville, die zich ook van van Wersch liet noemen, geboren Dortmund 8 december 1912, overleden Heerlen ziekenhuis 5 september 1988, begraven in Amstenrade, trouwde Hein Hamers.
1969: Hein Hamers was toezichthouder van het kolenlab van de Emma en de Hendrik.
K.9. Pieter Emanuel van Wersch geboren Vaals 16 maart 1868, overleden Vaals 10 juni 1939, trouwde Vaals 10 november 1898 Anna Bonsch, geboren, Uhler-Castellaun 12 april 1870, overleden Vaals op 23 september 1932, na langdurige ziekte, 62 jaar oud, dochter van Peter Jozef Bonsch en Catharina Henn.
Bij zijn huwelijk was hij oppasser, bij zijn overlijden:hotelhouder in Vaals. In de trouwakte staat Pieter Emanuel Vanwersch. Zelf ondertekent hij met P.E. Van Wersch. Zij woonden aan de Maastrichterlaan 47 in Vaals.
Zij kregen vier kinderen en een pleegdochter die hen voorgingen in de dood.
Waarschijnlijk was zijn pleegdochter Ludovica Klein, geboren Kalderkirchen 9 januari 1901. Bij haar huwelijk in 1924 met Eduard Geene was Pieter Emanuel van Wersch een van de getuigen. Haar moeder was Francisca Klein. Ludovica was haar onwettige dochter.
Uit dit huwelijk werden onder ander geboren:
K.9a. Gillis Vanwersch (Egidius van Wersch), zoon van 8a, geboren Vaals 3 maart 1870, overleden na ziekte 27 december 1943, lakenwever, trouwde Vaals 25 april 1895 Catharina Maria Gertrudis Ramakers, dienstmeid, geboren Wittem 28 januari 1872, overleden Vaals 9 januari 1945, 72 jaar, dochter van Johan Frans Ramakers en Maria Hubertina Fajean.
Hij kreeg in Vaals als lakenwever een arbeidsongeval. Zijn vingers kwamen in de machine waardoor hij niet meer werken. Zodoende raakte hij totaal aan de grond. Er was toen nog geen uitkering. Hij zou zijn hele leven dagloner blijven.
1945: In haar overlijdens advertentie van januari 1945 staat dat de kinderen een dankbetuiging doen aan iedereen en bijzonder aan de eerwaarde Zusters van ’t Groene Kruis in Vaals.
Kinderen uit Vaals die rond de Gau woonden. Foto is uit 1912. Op de foto staan de ook de kinderen uit het huwelijk van Gillis Vanwersch met Maria Ramakers.
Uit dit huwelijk werden in Vaals geboren
1920: Pieter Jozef Vanwersch, milicien kanonnier, zat bij het 7e Batterij, 4e afdeling, 3e regiment, Veldartillerie ’s Bosch.
Op bevel van Auditeur Militair in Den Bosch werd hij op 31 augustus 1920 gevangengenomen. Zijn strafbaar feit was een eerste desertie in tijd van vrede. Op 31 augustus 1920 werd hij opgesloten. Op 3 september 1920 werd hij weer vrijgelaten in opdracht van de auditeur militair. Hij was 1,62 met blonde haren en blauwe ogen. Hij tekende P. Jos Vanwersch en was gehuwd.
Bij zijn tweede desertie zat hij bij 7e Bat, IV Afd, 3 R.V.A. Dus een tweede gevangenschap volgde op 27 december 1920 in opdracht van de Krijgsraad 3e Militair Arrondissement. Weer kreeg hij een maand detentie met aftrek van voorarrest van 27 december 1920 tot en 29 januari 1921. Hij is nu 1,70. Hij was grondwerker, ook fabrieksarbeider.
1935: Pieter was kandidaat voor de Gemeenteraad in Vaals voor de CPN, de Communistische Partij Nederland.
1939: In 1939 maakte de Centrale Inlichtingendienst een lijst van links-extremistische personen. Daar stond zijn naam ook bij. Opvallend dat zijn zus trouwde met een man die ook lid bleek te zijn van de CPN (sinds 1990 is de Communistische Partij Nederland opgegaan in GroenLinks.).
1946: Ondertekent lijst met kandidaten voor CPN bij de Prov Staten.
Juni 1949: Hij tekent de lijst met kandidaten CPN gemeenteraad Vaals
Februari 1951: Pieter stond op de foto genomen bij terugkeer uit gevangenschap van communistisch 2e Kamerlid, en zijn zwager, J.H. (Huub) Hermans (1898-1978). Die was ondergronds mijnwerker en in 1946 gekozen in de Eerste Kamer voor Noord Holland en Friesland. Hij werd gevangen genomen in oktober 1950 vanwege het aanzetten tot desertie uit het leger van een “krijgsman” of mannen. Hermans zat ook in de Prov Staten (1946-1962) en trad af als 2e Kamerlid maar nam in augustus 1951 ontslag wegens gezondheidsredenen. Er was een half jaar gevangenis geëist met aftrek. Ook nam hij in oktober 1951 ontslag uit de gemeenteraad sinds 1946 aanwezig, Vaals en trad uit de CPN en de Prov. Staten.
10 maart 1951: Pieter was aanwezig op een vergadering CPN Vaals.
K.9b. Johann Heinrich van Wersch (Jan Hendrik Vanwersch), zoon van 8c, geboren Vaals 7 april 1867, fabrieksarbeider, overleden Vaals 28 november 1904, trouwde 1: Raeren (B) mei 1889 Johanna Barbara Kelleter, geboren Raeren 31 juni 1863, overleden Vaals 27 december 1899,
trouwde 2: Vaals 21 januari 1904 Anna Hubertina Geelen, geboren Vaals, dochter van Christiaan Geelen en Anna Maria Hubertina Pelzer.
Voordat Johan in dienst ging was hij schilder in Vaals waar hij ook woonde.
1890: Inkomend uit Vaals op 31 mei 1890 vanuit Raeren. Zij woonden op het adres Vaals 7. Hij was fabrieksarbeider. Wat later was hun adres Akenerstraat 1 in Vaals.
1895: Het overlijden van hun dochter Maria deed vader zelf. Hij was 28 jaar, fabrieksarbeider en woonde in de, Akenerstraat. Hij tekende de akte met J H Vanwersch.
1897: Johan was lakenwever.
1898: Bij het overlijden van zoon Theodoor werd de aangifte door twee anderen gedaan. Vader was fabrieksarbeider.
1899: Bij het overlijden van dochter Maria Gertruid in februari was vader fabrieksarbeider. De aangifte wordt door anderen gedaan.
1899: Bij het overlijden van zijn eerste vrouw in december van dat jaar was haar man 32 jaar en fabrieksnachtwachter.
1904: Zijn overlijden. Hij werd 37 jaar oud. De ambtenaar schreef Vanwersch. Hij was fabrieksarbeider. Het gezin woonde aan de Seffenterstraat 5 in Vaals.
De laatste vier kinderen uit het eerste huwelijk overleden allemaal op zeer jonge leeftijd.
1908: In de Aachener Anzeiger staat een advertentie waarin zijn weduwe Anna Geelen, wonende in de Vaalsterstrasse 16, haar huwelijk met Heinrich Simons Rosstrasse 68, Aken aankondigde.
1915: Bij het aanstaande huwelijk van dochter Anna Barbara had zij gezegd dat haar overleden vader Eisenbahnbeamten was geweest.
Uit het eerste huwelijk werden geboren
Uit het tweede huwelijk werden geboren
K.9c. Carl Wilhelm (Karl Wilhelm) Vanwersch, zoon van 8d, geboren Aken 27 februari 1881, gedoopt 1 maart 1881, dames kleermaker en vakleraar, overleden Aken 12 juni 1936, trouwde Aken 7 september 1910 Maria Josepha Greven, geboren Aken 7 mei 1884, overleden Aken 1 februari 1950, naaister, dochter van Matthias Greven en Maria Dammers.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.9d. Johann Peter Hubert Vanwersch bijnaam: Sjang (Jean), zoon van 8d, geboren Aken 10 februari 1883,
trouwde 1: 1909 Josefa / Josephina Birken, gedoopt Aken 6 maart 1884, overleden 28 februari 1919, dochter van Jacobus Birken en Maria Henneken. trouwde 2: 1920 Luise Zimmermann, geboren 21 oktober 1886, overleden 17 februari 1967 (geen kinderen), dochter van Joseph Zimmermann en Elisabeth Breuer.
Uit het eerste huwelijk werden geboren
K.9e. Peter Johann Hubert Vanwersch, zoon van 8d, geboren Aken 28 oktober 1886, overleden 30 november 1928, trouwde 23 mei 1926 Margarete (Grete) Koch, geboren 29 juli 1895, overleden Aken 11 oktober 1983.
1917: Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hij in april 1917 als vermist opgegeven. Hij was soldaat. Gelukkig kwam hij weer terug.
Uit dit huwelijk werd geboren
K.9f. Johan van Wersch, zoon van 8e, geboren Simpelveld 20 januari 1898, overleden Eys 16 januari 1951, 51 jaar oud en mijnwerker, trouwde Wittem 5 juli 1923 (hij was 25 en mijnwerker, zij was 27 en had geen beroep) Gertrud Lones, geboren Wittem 10 december 1895, overleden Eys 24 april 1970, dochter van Arnold Lones en Anna Margaretha Liepertz.
1923: De huwelijksakte wordt door Johan ondertekend met Johan van Wers en Gertrude ondertekende met Gertrud Lones.
1930: Johan liet dit huis bouwen aan de Dorpstraat 78 in Eijs. Dat werd later Mesweg 12. Volgens het kadaster was dat in 1931, volgens de tekening in 1930.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.9g. Michael Leonard van Wersch, zoon van 8f, gedoopt Eilendorf 8 december 1895, overleden Heerlen 15 juni 1975. trouwde Laurensberg 1 december 1917 Maria Elisabeth Janssen, geboren Laurensberg kerk 8 mei 1895, gemeente Laurensberg: 6 mei 1895 overleden Heerlen 6 oktober 1968, 73 jaar, dochter van Johan Theodorus Janssen en Anna Maria Heutz.
Hij werkte op de Lauramijn als correspondent/beambte.
1917: Bij zijn trouwen woonde hij Molenweg 27, Eijgelshoven.
1936: Herkozen als bestuurslid van de Beambten vereeniging Laura en Julia.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.9h. Leonard van Wersch, zoon van 8f, geboren Eilendorf 3 september 1899, trouwde 11 oktober 1924 Gertrud Inden, geboren Styrum Kreis Mulheim an der Ruhr 23 augustus 1901.
17 oktober 1915: Essener Volkszeitung, 10 september vom Schöffengericht in Oberhausen der Lehrling Leonhard van Wersch daselbst wegen Unterschlagung von Feldpostpaketchen zu 1 Monat verurteilt = tot 1 maand veroordeeld wegens verduistering van veldpostpakketten.
2 februari 1921: Oberhauser Zeitung: Hij was 2e secretaris (Schriftführer) van Fidelio, Die Theater- und Humoristengesellschaft in Oberhausen.
1936: Nederlandsche staatscourant 9 januari 1936. Hij vroeg september 1930 het Nederlanderschap aan.
1940-1944: Arolson Archives: Het gezin woonde in het bovenhuis Friendensplatz 15. Hij was werkzaam bij de Reichsbank in Oberhausen.
Entnazifizierung 1946: Hij was 1,73 groot, woog 60 kilo en had donkerblond haar met bruine ogen, had littekens aan linkerbeen en woonde Oberhausen Rheinland Friendensplatz 15. Hij was Nederlander van origine. Hij ging naar de Volksschule in Styrum 1905-1913,
1/1931-9/34: werkloos,
9/34-2/42 Laura en Vereeniging Schlosser, Schweisser =lasser,
2/42-9/43: Babcock Nerke Oberhausen, Schweisser, dienstplichtig,
10/43-8/45: Gaswerke Ellwangen/Jagst, Monteur, dienstplichtig,
9/45-heute: Reichsbankstelle Oberhausen, Hausmeister, dienstplicht beeindigd.
Hij was nooit lid van een van de Duitse organisaties. Alleen van de DAF, einschliesslicht 4/1942-9/1943.
Bij Laura verdiende hij 1800 gulden per jaar.
Bij Babcockwerke 3200 Reichsmark per jaar
Bij Gaswerk 2400 RM.
Bij de Reichsbank 2500 RM.
1966: 50-jarig huwelijk van zijn halfbroer Peter Joseph Meijs. Leo woonde Gewerkschaftstrasse 70, 42 Oberhausen. Hij schreef op 27 februari 1966 uit Oberhausen een brief aan het echtpaar dat hij niet kon komen want hij lag al sinds 14 december in het ziekenhuis en zou waarschijnlijk op 28 februari, ontslagen worden. Hij verontschuldigt zich dat hij niet kon komen omdat hij te zwak voor de reis was. Hij had een zware operatie moeten ondergaan.een stuk uit de 12-vingerige darm en de dunne darm waren eruit gehaald waar een tumor zat die via deze darmen in zijn maag kwam. Hij noemt haar Käthe und Josef. Hij ondertekende met Leo, Trautchen, Stefan und Marlies.
Uit dit huwelijk werden geboren
Heinrich Franz van Wersch, geboren Oberhausen 15 maart 1925, overleden Sankt Elisabeth ziekenhuis Oberhausen 5 januari 1930.
K.9i. Johann Hubert Vanwersch, zoon van 8h, geboren 5 augustus 1876, overleden 3 maart 1965, trouwde Maria Theresia Lauscher, geboren Aken 3 maart 1941, overleden Roetgen (Aken) 11 oktober 1974.
1915: Johannes Hubertus van Wersch uit Forst werd tijdens de Eerste Wereldoorlog licht gewond, Hij zat bij het 3e batallion, 9e Kompagnie.
Uit dit huwelijk werden in Aken geboren
K.9j. Jan Joseph Hubert Van Wersch, zoon van 8i, geboren Simpelveld 7 maart 1879, overleden Heerlen 17 november 1959, Lid van de Heilige Familie, trouwde Simpelveld 17 februari 1909 Anna Maria Elisabeth Eschweiler (Esweiler volgens zijn bidprentje), geboren Simpelveld 29 juli 1889, overleden Mechelen 13 december 1973, dochter van Pieter Joseph Eschweiler en Anna Maria Bodden.
Tijdspad Ten Hove (door Jan van Wersch)
1830: Verscheidene stalletjes, schuurtjes. Eigenaren: broers en zussen Radermacher. Toen Jan Gerard Radermacher in 1850 in Mamelis overleed, liet hij onder andere enkele stukken land Ten Hove na aan zijn kinderen, waaronder zijn zoon Jan Pieter Radermacher.
1854: Jan Pieter (zoon van Jan Radermacher) trouwde in Vaals in 1825 met Johanna Maria Mertens. Hun dochter Maria Barbara Philomena Radermacher werd in 1839 geboren. Zij trouwde 1867 met Johann Caspar Hubert van Wersch, geboren in 1842 in Forst. Hij verhuisde in 1867 met zijn ouders en broers en zussen naar Vaals waar hij enkele maanden later trouwde. Zij verhuisden in 1872 naar Simpelveld naar de Hennenberg. Na twee jaar na diens overlijden in 1906 verhuisde de weduwe met enkele kinderen naar Ten Hove in Mechelen. Zij bouwde hier een nieuw huis waarvan het bakhuis nog intact is.
1916: Het overlijden van de weduwe Van Wersch- Radermacher te Simpelveld.
1917-1918: Deling, scheiding nalatenschap. De nieuwe eigenaar wordt hun zoon Johan Joseph Hubert van Wersch, geboren. 1879 te Simpelveld, trouwde 1909 met Anna Maria Elisabeth Eschweiler 1889-1973. Hij pachtte tot maart 1915 de Hennenberg en vertrokken in maart 1915 naar Ten Hove.
1915-1931: Familie Van Wersch-Eschweiler verblijf op Ten Hove.
1932-1934: Pachter is Guillaume Bours-Thomassen uit Vijlen. In november 1934 verhuizen zij naar Gronsveld.
1931-1934: Verblijf van de familie Van Wersch op Hommerich, brandt af in 1934.
1935: Zij gaan daarom terug naar Ten Hove.
1938: Herbouw na brand in 1937. De stal en de schuur waren totaal afgebrand, twee paarden, twee kalveren en zeven varkens vonden de dood in de vlammen, samen met landbouwwerktuigen. Het huis bleef onaangetast.
1956: Kleine bijbouw geplaatst.
1951/1953 – 1993: Familie Frans Van Wersch-Hustings.
1906: Hij geeft het overlijden van zijn vader aan. Hij is 28 en landbouwer, woont Simpelveld en tekende de akte met J J H van Wersch (waar de ambtenaar Van Wersch schreef). Hij pachtte de hoeve Hommerich. Die werd in 1934 door zijn neef Willem van Wersch gepacht.
1931: Hij plaatste een advertentie waarin hij gegadigden opriep die voor 15 maart de boerderij wilden pachten op Ten Hove 110. De boerderij was 13 bunder groot. Te pachten voor één jaar.
1932: Zij woonden op de hoeve Hommerich. Hij verkocht aan de gemeente enkele stukken grond voor de verbreding van het Oude Molenstraatje in Simpelveld. Hij was landbouwer.
1937: Begin oktober 1937 brandde de schuur en stallen van zijn boerderij Ten Hove af. De krant maakte het veel erger: Niets kon worden gered. Enkele paarden zijn in het vuur omgekomen, terwijl de geheele voorraad oogst verloren ging.Het woonhuis, dat nog geheel nieuw was, is totaal uitgebrand. Slechts enkele muren staan nog overeind.
1950: Telefoonboek: J. van Wersch, Ten Hove 110, Mechelen, Wittem, tel: K 4455 – 245. Het adres werd ook wel als Ten Hooven geschreven.
1959: Zij zetten een advertentie in de krant als dank voor hun 50-jarig huwelijksfeest. Zij wordt hierin Eischweiler genoemd. Adres Ten Hove 8.
Uit dit huwelijk werden geboren
1927: In september 1927 werd zij uitgeschreven uit Wittem want zij ging naar Maastricht Boschstraat 69. Zij was toen 13 jaar.
1932: Op 18 oktober 1932 verhuisde zij naar Gulpen.
1933: Op 20 januari 1933 vanuit Gulpen ingeschreven in Maastricht en weer vertrokken mei 1937 naar Kerkrade, Markt 10.
1934: A.M.E. van Wersch uit Maastricht slaagde in Venlo voor het examen Bewaarschool.
3 mei 1937: Ingeschreven in Kerkrade vanuit Maastricht en vertrok 14 oktober 1937 naar Ten Hove 110 Mechelen waar haar ouders woonden. Zij was winkeljuffrouw.
1940: Toen haar man Charles Raemaekers voor de eerste trouwde met Maria Gertrudis Van der Zanden was hij erkend Gas- en waterinstallateur. Zij gingen aan de Papenweg 23 in Maastricht wonen.
29 december 1950: Bij hun voorgenomen huwelijk is hij loodgieter en zij fröbelonderwijzeres.
1951: May trouwde met weduwnaar Charles Raemaekers. Diens eerste vrouw Maria Gertrudis Van der Zanden was in 1946 overleden.
1951: Onderwijzeres neemt afscheid.
Vandaag zal mej. M. van Wersch voor het laatst „les” geven in de Fröbelschool an de Rechtstraat. Aan deze school is mej. Van Wersch gedurende vijf jaren verbonden geweest, in welke periode zij de genegenheid en sympathie heeft weten te verwerven van de kinderen en ook van hun ouders.
Behalve en voortreffelijk staat van dienst op onderwiisgebied, heeft de nu scheidende fröbel-onderwijzeres nog veel verdienstelijk werk verricht in de Katholieke jeugdbeweging en in diverse sociaal-charitatieve organisaties. Mej. van Wersch was o.a. geruime tijd welpenleidster bij de Kath. Verkenners, leidster in het Koloniehuis te Bunde en gezinsverzorgster.
Vrijdagmiddag hebben de kleuters van de school aan de Rechtstraat reeds „officieel” van hun juffrouw afscheid genomen.
Ook vele ouders hebben die middag mej. Van Wersch bedankt voor de zorgen aan hun kinderen besteed, terwijl ze haar, nu ze binnenkort in het huwelijk treedt, veel geluk in haar nieuwe levensstaat toewensten. De dankbare ouders boden aan de scheidende fröbel-onderwijzeres een fraai geschenk aan.
Uit het huwelijk werden geen kinderen geboren.
K.9k. Peter Matheus Hubert (Mathieu) Vanwersch, zoon van 8j, geboren Mamelis 27 januari 1880, overleden Vijlen 21 februari 1948, trouwde Vaals 21 november 1912 Hubertina Kullen, geboren Vaals 31 juli 1886, overleden 23 maart 1967, dochter van Hubert Arnold Kullen en Maria Bischoff.
Alle kinderen dragen de naam Hubert in hun doopnaam. Zij woonden in Mamelis.
Uit dit huwelijk werden in Vijlen geboren
K.9l. Peter Joseph Hubert (Pierre) Vanwersch, zoon van 8j, geboren Vijlen 11 april 1882, overleden Dison 4 augustus 1960, trouwde Voeren 25 april 1911 Maria Hubertine Janssen, geboren Baelen 13 augustus 1880, overleden Thimister (B) 24 augustus 1966, dochter van Jan Willem Janssen en Maria Françoise Knops.
1911: Pieter liet zich op 28 april 1911 uitschrijven uit de gemeente Vaals om in Battice (Luik) te gaan werken en wonen.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.9m. Willem Josef Hubert van Wersch, zoon van 8j, geboren Mamelis 27 juli 1887, overleden Vaals 23 februari 1965 en begraven in Mechelen, trouwde Vaals 16 februari 1911 Louise Jaminon, geboren Mechelen 8 augustus 1887, overleden 6 september 1951, dochter van Hubert Martin Jaminon en Anna Maria Franciska Stohlman.
1911: Op dezelfde dag, Vaals 16 februari 1911, trouwde de broer van Louise Jaminon (Leonard Jaminon) ook.
Willem van Wersch (vanwersch in zijn geboorteakte en van Wersch op zijn bidprentje) was bij zijn huwelijk landbouwer. Hij ondertekende de trouwakte met W J H van Wersch (geen puntjes) terwijl de ambtenaar Vanwersch schreef.
1912: Bij het overlijden van zoon Leonard was vader 25 jaar en landbouwer. Hij ondertekende de akte met WJ H Vanwersch
1920: Bij het overlijden van zoon Egidius was vader 32 en landbouwer. De ambtenaar schreef Vanwersch en vader tekende W van Wersch.
1924: Bij het overlijden van zoon Egidius, dit was de tweede zoon met deze naam die overleed, tekende vader de akte met W. van Wersch.
1930: Hij werd door twee mijnwerkers uit Wittem met messen aangevallen die hem bloedend achterlieten. Beide mannen werd gepakt en acht maanden later in mei 1931 veroordeeld tot twee maanden cel.
Wat was er gebeurd:
De Seppel, de Musch en de Puf wilden zich op de kermis eens goed amuseren. Hun plezier eindigde in een knokpartij. Het waren drie neven, afkomstig uit Wittem, die naar de kermis in Vaals waren gekomen. De eerste J. P. Vluggen (bijgenaamd ,,de Seppel”) was al eens eerder veroordeeld wegens mishandeling.
Op die kermis-zondagavond (14 op 15 september) waren zij in en buiten een café slaags geraakt met vader en zoon Van Wersch, met als gevolg dat het hele stelletje in een greppel terecht kwam. Vader en zoon Van Wersch waren er bekaaid afgekomen. Beiden hadden snijwonden aan het hoofd en in het gezicht. Zijn zoon had ook nog een steek in de rug. Bij de rechtszaak werd eerst de mishandeling tegen de vader afgehandeld. Het Openbaar Ministerie in Maastricht eiste tegen J. P. VIuggen (de Seppel) en J. VIuggen (de Puf) ieder drie maanden gevangenisstraf. Het aandeel van „de musj’ J. H. VIuggen was niet komen vast te staan, zodat tegen hem vrijspraak werd gevraagd.
In de volgende rechtszaak werd de mishandeling tegen de zoon van Van Wersch behandeld en eiste het O. M. tegen alle drie de verdachten drie maanden gevangenisstraf. Alle drie erkenden geslagen te hebben, maar alleen met de vuisten, niet met het mes. Maar omdat vader en zoon, nogal gevaarlijke snijwonden hadden en niemand anders in hun nabijheid was geweest, werd aan die bewering niet veel geloof gehecht.
1951: Bij het overlijden van zijn vrouw woonde Willem op de Hoeve Hommerich, Wittem. Van de 17 kinderen stonden er acht aan het graf van hun moeder. De anderen waren al overleden.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.9n. Alphons Jozef van Weersch, zoon van 8k, geboren Beitel 17 februari 1848, overleden Kerkrade 30 augustus 1890, trouwde 1880 Coslar (D) Anna Maria Krings, geboren Coslar 1850, overleden Kerkrade 6 november 1886, dochter van Mathijs Joseph Krings en Antoinette Even.
1871: Hij was per 20 december 1871 dienstknecht in Kerkrade. Jammer genoeg is onbekend bij wie en waar.
1876: In het jaar dat hij 19 werd moest hij zich melden voor de Nationale Militie. Hij was landbouwer en werd vrijgesteld wegens broederdienst.
1880: Bij de geboorte van zijn eerste kind was hij tapper, later was hij landbouwer, wonend in Beitel.
Alle geboorteaktes worden door hem ondertekend met Alphons van Wersch of A Vanwersch waar de ambtenaar steeds van Weersch schreef.
1881: In januari aankomst in de gemeente Heerlen. Op het bevolkingsregister staat de naam van zijn vrouw als Anna Maria Kerings
1884: Hij was in 1884 als landbouwer in Drievogels (Kerkrade)ƒ 6400 schuldig aan een hovenier. Als onderpand gaf hij vier hectare en twintig aren, huis en gebouwen, erf, plaats, tuin, boomaard en bouwland in Beitel. Die grond lag op de Locht, op de Heugde en op de Kleine Heugde, alle drie bij Kerkrade. Dit land had hij van zijn vader geërfd en in 1880 ook bij gekocht van zijn broer en zussen.
1886: In maart vertrokken zij (vier man en drie vrouwen) uit Heerlen voor Kerkrade. In november 1886 was zijn vrouw net overleden en de nalatenschap werd opgemaakt. Hierin stond onder meer dat zij vijf koeien hadden en één rund samen ter waarde van ƒ 600, vijf varkens met een totaal waarde van ƒ 250, tachtig hoenders met een totaal waarde van ƒ 52 en landbouwgereedschap. Maar ook dat op het land stond werd beschreven: Aardappels. karoten en koolrapen met een waarde van ƒ 23, tarwe: ƒ 280, rogge ƒ 76, haver: ƒ 160, boekweit: ƒ 54, hooi en klaver ƒ 75. Het kerkboek met slot werd geschat op ƒ 12. Alles bij elkaar was de nalatenschap ƒ 2857 waard.
1890: In 1890, een kleine maand na het overlijden van Alphons Joseph van Wersch werd de inboedel opgemaakt door notaris Smeets uit Heerlen. Dit gebeurde in opdracht van zijn broer Egidius Joseph van Wersch, landbouwer te Drievogels als voogd voor de vier minderjarige kinderen van Alphons. De oudste was 10, de jongste één jaar.
Omdat er in 1884 al een lijst was gemaakt na het overlijden van zijn vrouw, kunnen nu de beide lijsten met elkaar vergelijken worden. Opvallend is dat de waarde van de goederen in die vier jaar gestegen is naar ƒ 4500,10.
Meubels, ƒ 126,50, keukengereedschapppen en keukengerieven: ƒ 51,- kelder en melkgereedschappen, kuip en vaatwerk, emmer en draaivat: ƒ 44,- garderobe van “beide echtelieden voor zoover die nog voorbehouden is: ƒ 30,- ledikanten en beddegoed, linnengoed, ressort, matrassen, wollen en soortgelijke stuk: ƒ 67,- vier vrachtrijderspaarden voor ƒ 410,- vier koeien, een rund en vier kalveren: ƒ 792,- een varken en vier biggen:ƒ 47,- de hoenders: ƒ 13,- een waakhond: ƒ 2,- voorradig hooi ƒ 200,- voorradig tarwe, rogge en haver met het stro: ƒ 1020,- voorradige karoten: ƒ. 42,- etc etc. Totaal was de waarde ƒ 4500,10
1891: In 1891 hadden de vier kinderen een schuld aan Gerard Pelt, winkelier in Heerlen, van ƒ 4070.
19 mei 1891: Memorie van aangifte:
Aan baten bezat hij ƒ 8773,01. Aan lasten en schulden: ƒ 6234 Dus het saldo is ƒ 2539,01.
De erven zijn zijn broer Egidius Joseph Van Wersch, landbouwer wonende te Drie Vogels als voogd over de minderjarige kinderen.
Hij moest wel de eed afleggen tot het beëdigen der Memorie van Aangifte voor het Recht van Successie en van overgang betrekkelijk de nalatenschap van Alphons Joseph Van Wersch. Dat deed hij op 2 juni 1891.
De minderjarige kinderen waren
1. Mathijs Van Wersch,
2. Jozef Van Wersch,
3. Jozefa Van Wersch,
4. Frans Van Wersch.
Arnold was hun vader.
Aan activa had hij:
De helft van 4 hectaren 34 aren en 70 centiaren gebouwen en landerijen onder Heerlen: drie stukken bouwland, drie boomgaarden, een huis en een tuin. Bij de linkerpijl is Soureth. Bij de rechterpijl het huis in Beitel. Het dorp Beitel is verdwenen door uitbreiding van de weg.
Enkele percelen waren van zijn moeder Petronella Voragen geweest waaronder het huis met tuin. Zij woonden destijds in den Beisel (=Beitel) bij Heerlen.
Dan waren er ook nog enkele gebouwen en landerijen onder Kerkrade. Dit onroerend goed was op ƒ 5300 geschat.
Ook was er roerend goed dat voor de helft geërfd werd waarvan de totale waarde ƒ 2.227 was. De helft was ƒ 1.113,50.
En een inventaris geschat op ƒ 1.818,60.
Aan contanten: ƒ 454,50.
sub Totaal: ƒ 8.686,60.
Hierbij was er nog een vordering ten laste van de heer Pluijmaekers te Soureth van ƒ 185.
Totaal ƒ 8.773,01.
Passief
1: begrafeniskosten en kerkelijke diensten nu en nog te doen tot en met het eerste jaargetijde. ƒ 189.
2: de helft van de volgende schuldvorderingen
a: aangegaan door wijlen Jan Theodoor Van Wersch, gehuwd met Petronella Voragen blijkens akte van verbruiklening met hypotheekstelling dd 30 november 1866 voor notaris Smeets, ten behoeve van Anna Elisabeth van Anhold en van Frederik van Anhold ten bedragen van ƒ 3.290. Door de overledene geheel te zijne laste genomen, blijkens akte van verkoop en koop van 15 januari 1880 voor notaris Smeets verschuldigd aan de heer Mack te Maastricht, doende de helft ƒ 1.645
3: aangegaan door de overledene volgens akte ven verbuikleening met hypotheekstrekking dd 24 november 1884 bij notaris Smeets ten behoeve van Albert Bousch van ƒ 6.400, doende de helft: ƒ 3.200.
4: Aangegaan door de overledene volgens akte van schuldbekentenis dd 17 oktober 1886 ten behoeve van de declarant van ƒ 1.200, waarvan de helft ƒ 600.
5: Aangegaan door de overledene blijkens onderhandse akte van schuldbekentenis van 31 januari 1880 ten behoeve van de heer Pijls, burgemeester van Maastricht. De hoofdsom was ƒ 1.200 doende de helft ƒ 600
Sub totaal ƒ 6.234.
1912/1915: De ambtenaren gingen met een werkboekje langs ieder huis en noteerden de namen. Voor Locht en De Beitel noteerde hij Wed. Van Wersch, blz 65. Hubert 1885 en Jozef Hubert 1882. De enige Van Wersch die in het boekje van die datum staat.
Uit dit huwelijk werden in Beitel geboren
6 december 1909: Zijn naam en die van zijn oudere broer Mathias staan op de passagierslijst van de SS Lapland die in Amerika aankwam. Josef was 27 jaar. Hij kwam op 6 december 1909 (27 jaar oud) aan in New York met het schip de Lapland vanuit Antwerpen dat op 27 november 1909 vertrokken was. Vanuit EllisIsland ging hij naar hotel Monopol, 145 12th Ave in New York City.
Geertruid Hubertina van Weersch, geboren 10 december 1883, overleden Heerlen 29 oktober 1884, tweeling met 4.
K.9o Jan Leonard van Wersch (Vanwersch), zoon van 8l, geboren Kerkrade 15 november 1857, overleden Kerkrade 13 maart 1918, slotsmid, trouwde Valkenburg 3 februari 1888 Maria Catharina Josephina Habets, geboren Valkenburg 24 november 1857, overleden Kerkrade 15 augustus 1937, dochter van Jan Mathias Habets en Maria Elisabeth Franssen.
Uit dit huwelijk werden in Kerkrade geboren
K.9p. Jan Mathijs (Mathias Joseph) van Wersch, zoon van 8l, geboren 12 december 1859, overleden Kerkrade 8 juni 1924, winkelier in Bleijerheide, trouwde Aken 17 mei 1894 Catharina Curtius, geboren Aken 19 april 1868, overleden Bleijerheide 22 november 1935, dochter van Jacob Joseph Curtius en Elisabeth Jansen.
1859: Bij zijn geboorte schreef de ambtenaar Vanwersch in de akte terwijl zijn vader tekende met J.J. Van Wersch.
1878: Dit jaar werd hij 19 dus moest hij zich inschrijven voor de Nationale Militie. Hij was koetsier en 1,73 meter groot.
Hij begon met werken als afdelingschef in een herenmodezaak in Aken.
1881: In september 1881 kreeg hij het nationaliteitsbewijs dat hij Nederlander was en moest hiervoor ƒ 1,29 betalen. Hij kwam uit Aken, waar hij sinds 1879 woonde en was brouwersknecht. Hij vertrok juli 1884 weer naar Aken en liet zich uitschrijven. Het bewijs was overigens maar één jaar geldig. Ook hier noemde de ambtenaar hem Jan Mathijs Vanwersch.
1882: Weer deed hij een verzoek voor een nationaliteitsbewijs en kreeg die op 16 november 1882, en weer geldig voor en jaar.
1884: In april 1884 kreeg hij het nationaliteitsbewijs dat hij Nederlander was. Hij moest hiervoor ƒ 1,35 betalen.
1889: Zijn vader overleed en Mathijs deed de aangifte. Hij was toen 29 jaar en arbeider. De ambtenaar schreef op de overlijdensakte van zijn vader zijn naam als Vanwersch, maar Mathijs tekende met M.J,. Van Wersch. Ergens rondom deze tijd kocht hij van een erfenis het huis in de Panneheidestraat in Bleijerheide, een voormalige handelsbank en postagentschap. Hij werd brievengaarder in Bleijerheide, (voor zijn postdienst-examen slaagde hij in december 1913. Hij werd J.M. Vanwersch genoemd), verzamelde post , sorteerde die en zorgde voor de verspreiding.
1894: Zijn vrouw had hij leren kennis toen hij als brouwersknecht in Aken werkte. Zijn aanstaande was de dochter van de eigenaar. Na hun huwelijk runde zij de winkel met koloniale waren.
1895: Bij de geboorte van hun zoon Herman gaf hij op winkelier in Bleijerheide te zijn. Hij had hier een levensmiddelenzaak en tevens een postagentschap.
1896: Hij kocht van Anna Maria Gillissen, weduwe van Pieter Josef Gorissen, winkelierster in Bleijerheide een stuk van haar boomgaard in Bleijerheide. Mathias betaalde ƒ 300,-. Zijn deel van de boomgaard moest hij middels een muur of een heg afscheiden van haar deel. De heg mag hij planten op de scheidslinie en verkrijgt de verkoopster daardoor den mede eigendom der heg.
1897: Bij geboorte van Maria Elisabeth zei hij brouwer te zijn. Hij ondertekende de akte van Herman met M.J. van Wersch en die van Maria Elisabeth met Math van Wersch.
1897: Voor notaris Moors uit Kerkrade, kwam Mathias als gemachtigde van de familie Curtius om twee huizen onderhands te verkopen. Die werden verkocht aan Johan Wilhelm Kreijen getrouwd met Hubertina Conar, die arbeider was en in Bocholtz woonde. Zij kregen er ƒ 530,- voor. Mathias was winkelier in Bleijerheide. Hij trad op namens zijn vrouw Catharina Curtius, schoonzus Louisa Curtius gehuwd met Mathias Schroeder, Magdalena Kerris gehuwd met Nicolaas Jozes Hensgens. Het gebouw bestond uit twee huizen in Bocholtz.
1899: Bij de geboorte Anna was vader 39 jaar en winkelier in Bleijerheide. Hij was brouwer in de Blijerstraat, Wijk B, 238, later B 313 en daarna B 340.
1899: Bij de openbare verkoop van het huis en landerijen van hun ouders voor notaris Moors was zijn oudste broer Jan Leonard voogd over hun minderjarige broer Pieter Jozef. Mathijs was toeziend voogd. Hij was ook winkelier in Bleijerheide, net als zijn broer Jan Leonard.
De openbare verkoop bracht ƒ 6.964,30 op. Ieder kind kreeg 1/9 deel.
1902: Willem Josef Zimmerman leende van hem ƒ 2100, terug te betalen in Duits geld waarbij 1 mark gelijk staat aan ƒ 0,60/ Zimmerman mocht dat geld ineens of binnen 10 jaar betalen, maar ook in halfjaarlijkse termijn van ƒ 60, met een rente van 4,5 %. Borg was zijn nieuw gebouwde huis met bouwland aan de Bleijerheiderweg.
1903: Hij leende ƒ 1200 aan Hendrik Van Loo, steenbakker in Kerkrade terug te betalen binnen 15 jaar en jaarlijks te betalen 4,5 %. Hij moest het terug betalen in Duits geld waarbij 1 mark = 60 cent was. Als onderpand gaf Van Loo zijn net gekocht huis in Bleijerheide.
Op dezelfde in hetzelfde jaar leende leende Godfried Van Loo, steenbakker in Kerkrade (wellicht broer van de hierboven genoemde Hendrik van Loo), ƒ 1200, terug te betalen in Duits geld binnen 15 jaar tegen 4,5 % rente. ls borg stelde Van Loo zijn pas gekochte huis en plaats (15 maart 1903) in Bleijerheide. Het huis moest tegen brand verzekerd worden en ieder jaar moest hij het bewijs tonen van de betaalde premie.
1904: Mathias Zimmerman , stukadoor in Kerkrade, verkocht aan Hendrik Jozef Quaedvlieg, mijnwerker in Nulland een huis en tuin in Klein Nulland voor ƒ 700. Mathias Van Weersch leende Quaedvlieg hiervoor ƒ 400. Borg was een deel van het huis. Handtekening hieronder uit 1904 .
1905: Winkelier Mathias Jozef Van Wersch uit Bleijerheide leende aan de stukadoor Mathias Jozef Zimmerman uit Bleijerheide ƒ 1.800, terug te betalen in tien jaar, tegen 4,5% rente. De aflossing moest in Duits geld gebeuren 1 Mark is 60 cents. Als onderpand gaf Zimmerman zijn in aanbouw zijn huis en tuin in Bleijerheide.
2 april 1905: Mathias Joseph Van Wersch leende aan Joseph Ackermans, metselaar in Bleijerheide, gehuwd met Catharina Beckers ƒ 2000. Terug te betalen in 10 jaar tegen 4,5 % jaarlijkse rente. Als borg stelde de lener zijn huis en bouwland in Kerkrade in het Reiserkouleveld.
De voorwaarden waren altijd hetzelfde:
1: Hij moest het bedrag in Duits geld terug betalen, één mark is zestig cent.
2: Hij mocht het bedrag ook in eens of in delen van ƒ 100 terugbetalen, maar dan wel drie maanden van te voren aankondigen.
3: Het huis moest tegen brand verzekerd worden. Jaarlijks moest hij laten zien dat de premie betaald was.
4: Als Ackermans niet kon betalen dan nam Van Wersch de verzekering over en berekende de kosten door aan Ackermans.
5: Als Ackermans niet meer kon terugbetalen, dan mocht Van Wersch de borg openbaar verkopen.
6: Het verbondene moet behoorlijk onderhouden worden. Dus hij mag niet de aard en bestemming veranderen, niet vervreemden, niet bezwaren, niet verhuren, in erfpacht geven of vruchtgebruik of bewoning afstaan.
1911: In de krant van 3 januari 1911:
Aachen 2 Jan. Der Destillateur Matth. van Wersch der 25 Jahre in der Destillerie und Likörfabrik Ewig und Selt beschäftigt ist, erhielt in Anerkennung seiner treuen Dienste von der Firma ein Ehrendiplom und ein Geldgeschenk.
1923: De Limburger Koerier van 23 mei 1923 schreef In verband met de afvloeiing van overcompleet personeel wordt aan dhr. J.M. van Wersch, sinds de opening van het hulppost-, telegraaf- en telefoonkantoor te Bleijerheide kantoorhouder aldaar, wegens het bereiken der gestelde leeftijdsgrens met ingang van 1 Juli e.k. eervol ontslag verleend. Hij was 64 jaar.
1924: Hij overleed aan voedselvergiftiging. Zijn lichaam werd door Justitie Maastricht na onderzoek in juli 1924 vrijgegeven om begraven te worden. Hij was gepensioneerd ambtenaar, volgens de overlijdensakte. Hij had immers een postagentschap.
1936: Na het overlijden van hun moeder verkochten de kinderen het huis. Er werd door notaris Huynen een advertentie geplaatst, dat op 16 december 1936 in het café-restaurant van Deckers in Bleijerheide het huis verkocht werd met aanhoorigheid, erf en flnken tuin, groot 4 aren. Het huis bevatte een winkellokaal en vijf vertrekken, op de eerste verdieping acht vertrekken en op de tweede verdieping vijf mansardekamers en twee zolders. Het huis had waterleiding, gas en elektriciteit.
Uit dit huwelijk werden in Kerkrade geboren
1915: Als 14 jarig meisje zat zij bij de Ursulinen in Eijsden op school. Daar verbleef zij twee jaar intern.
1936: Zij was huwelijksgetuige bij haar broer Herman. Zij tekende de akte met A.C. van Wersch en haar broer tekende de akte met H vanwersch, dus los en vast aan elkaar.
1937: Bij haar huwelijk was haar broer Herman een van de getuigen. Hij was boekhouder.
1981: Op zijn bidprentje stond dat hij begiftigd was met de eremedaille in zilver verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau. Deze kreeg hij in 1974. Hij was toen 73 jaar. Hij kreeg dit lintje omdat hij chauffeur was geweest van de schooltandverzorging.
Uit dit huwelijk werden geboren
a. Joseph Maria Antonius Kreukels trouwde Anne Elisabeth van der Zalm.
Hun dochter Katja Kreukels schreef in 2019 het boek: Mijn vader was priester.
b. Antonius Marie Joseph Kreukels (Ton Kreukels) trouwde Petronella Leonarda van Els.
c. Lodewijk Maria Michael Kreukels (Loek Kreukels) trouwde Maria Johanna Maatje.
d. Maria Elisabeth Catharina Gemma Josepha Kreukels trouwde Jan Willem Steinbusch.
e. Franciscus Maria Benedictus Kreukels trouwde Catharina Henriette Wilh. Maria Lommerse.
K.9q. Herman Jozef Vanwersch, (Herman Van Wersch op zijn bidprentje), geboren Bleijerheide 18 april 1863, overleden: 64 jaar oud, Aken 31 oktober 1933, trouwde 23 september 1902 Anna Ackermann, geboren Aken 17 april 1878, overleden Bremen St. Magnus 10 augustus 1949.
1882: In het jaar waarin hij 19 werd moest hij zich melden bij de Nationale Militie. Hij was slager. En 1,60 meter groot.
1892: Hij deed een verzoek om een Nationaliteitsbewijs te verkrijgen want hij woonde al sinds 1890 in Aken en was Nederlander door geboorte. Hij was slachter in Aken.
1899: In februari was er een openbare verkoop van het huis en landerijen van zijn ouders. De openbare verkoop bracht ƒ 6.964,30 op. Ieder kind kreeg 1/9 deel.
1911: Op 20 juni 1911 kreeg hij weer een nieuw nationaliteitsbewijs van Nederlanderschap dat hij aangevraagd had voor hem, zijn vrouw en kind. Hij moest hiervoor ƒ 1,50 betalen. Zij woonden sinds 1879 in Aken. Bij de vorige aanvraag woonde hij pas in 1890 in Aken. Dit bewijs was altijd één jaar geldig.
1925: Zij hadden in Aken een slagerij aan de Pontstrasse.
1933: Bij zijn overlijden verbleef hij Pontstrasse 52, Aken. Hij was Metzgermeister. Hij was lang ziek en overleed 64 jaar oud im Sanatorium. Alleen zijn vrouw en hun dochter Josefine leefden nog.
1933: De weduwe Anna Ackermann is op in februari 1933 Nederlands staatsburger. Zij woonde Pontstrasse 52, Aken.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.9r. Hendrik Vanwersch, zoon van 8l, geboren 1 november 1866, bierbrouwer, overleden Kerkrade 3 juli 1932, trouwde Aken 24 november 1891 Louise Josephine Mathonet, geboren Aken 30 juli 1866, dochter van Johann Toussaint Mathonet en Barbara Baumsteiger.
1885: In het jaar waarin hij 19 werd en zich dus moest melden bij de Nationale Militie was hij brouwer. De militie schreef Vanwersch. Hij werd geschikt bevonden.
Linkerfoto: Op de foto staat de familie Van Wersch-Mathonet. Van links naar rechts: Francisca (*1895), Leonard (*1894), Hendrik (1866), Louise Josephine Mathonet (*1866), Hubertine (*1898) en Joseph (1896).
Alleen Hendrik staat in het boek (blz. 383,7). Hij vertrok van Kerkrade naar België. Zijn nazaten wonen nog steeds in België.
Het echtpaar woonde in Jette Saint Pierre (B) waar ze een winkel annex café hadden aan de Mexicostraat, Sint-Jans-Molenbeek. Het pand is inmiddels verdwenen.
Rechterfoto: Hendrik was bij de geboorte van zoon Leonard in 1894 bierbrouwer.
In de deuropening staat zijn vrouw. Hendrik zit er naast en links van hem zijn twee dochters Francisca en Hubertine. Waarschijnlijk zijn de twee jongens zijn zonen Joseph en Leonard. Deze foto is uit 1906.
1892: Moeder Louise geeft overlijden aan van Elisabeth. Zij wonen Adalbertstrasse 32, Aken. Vader is bierbrouwer
1892: Bij het overlijden van dochter Christina is vader brauwerarbeiter. Zij wonen Triererstrasse 21, Forst.
1896: Bij de geboorte van zoon Joseph woont het gezin aan de Rue Lelorrain 23 in Sint Jans Molenbeek. Vader is volgens de ambtenaar Henri Vanwersch. Hij tekende echter met H Van Wersch.
1899: Bij de Openbare verkoop van het huis en landerijen van zijn ouders voor notaris Moos was Hendrik Brouwersgezel en woonde in Brussel.
De openbare verkoop bracht ƒ 6.964,30 op. Ieder kind kreeg 1/9 deel.
1899: Bij de geboorte van Hubertina woonde het gezin in de Bouvierstraat 46, 7de afdeling, Brussel stad. Vader is 32 jaar. Dr ambtenaar schreef Vanwersch, vader tekende H. Van Wersch
1920: Zij wonen in St. Jans Molenbeek, in de Patronaatsstraat 8.
1930: Beiden woonden in Jette Saint Pierre (B) waar ze een winkel hadden. Beiden nog levend in mei 1930. In 1930 was zoon Leonard in Congo. Op zijn inschrijving daar staat dat zijn vader Hubert was.
1932: Toen Hendrik overleed stond in zijn overlijdensakte: Hendrik genaamd Hubert. Hij had geen beroep toen hij stierf op zijn 65ste.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.9s. Jan Hubert Vanwersch, zoon van 8l. geboren Bleijerheide 31 augustus 1871, overleden 12 november 1952, trouwde Maria Mundey, geboren Attendorf 16 juni 1880.
1885: Hij woonde als veertienjarige bakkersgezel in Heerlen.
1899: De openbare verkoop van huis en landerijen van zijn ouders voor notaris Moors bracht ƒ 6.964,30 op. Ieder kind kreeg 1/9 deel. Hij was toen bergeleve en woonde in Asseln.
1929-1934: Het gezin woonde op verschillende adressen in de Nieuwstraat in Kerkrade.
Uit dit huwelijk werden geboren
Elisabeth van Wersch, geboren Asseln 22 september 1910, overleden Alsdorf 7 september 2003, trouwde Johann Gross.
Zij werd op 4 augustus 1936 wegens haar huwelijk uitgeschreven uit de gemeente Kerkrade en vertrok naar de Neustrasse in Herzogenrath, dat was de overzijde van de Nieuwstraat waar haar ouders woonde. Door deze straat liep destijds de grens Nederland Duitsland (Kerkrade/Herzogenrath).
Uit dit huwelijk werden kinderen geboren waaronder
a: Elsbeth Gross trouwde Klaus Müller.
K.10. Willem Jozef Vanwersch, zoon van 9a, geboren 15 december 1897, overleden Heerlen 3 juni 1942, trouwde Vaals 26 oktober 1916 Maria Hubertine Schillings, geboren Aken 15 februari 1893, dochter van Andreas Hubert Schillings en Anna Maria Heuts.
1918: Samen met zijn broer Pieter Jozef ging hij op 15 maart 1918 naar Eindhoven waar zij werk als fabrieksarbeider gevonden hadden. Op 5 april 1918 gingen zij echter weer terug naar Vaals.
1927: Zij was vier maanden dienstbode bij de familie Beerenborg, Bassin 9, Maastricht. Dhr. Beerenborg was raadslid van Maastricht. Hij had een zoon Jacob, geboren oktober 1918. Waarschijnlijk paste zij op dit kind. Jacob werd echter in Auschwitz in 1943 als jood vergast.
1927: Bij het overlijden van hun dochter Anna was vader 29 en schoenmaker. Hij ondertekende de akte met W.J. Van Wersch terwijl de ambt Vanwersch schreef.
1938: Bij het huwelijk van Maria was hij kelner bij hotel Schillings.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.10a. Frans Hubert Vanwersch, zoon van 9a, geboren Vaals 14 februari 1900, overleden na langdurige ziekte Vaals 15 augustus 1952 (zijn bidprentje), opperman, grondwerker, trouwde Vaals 13 oktober 1932 Maria Agnes Jansen geboren Würselen 19 februari 1909, overleden Heerlen 1 mei 1991, dochter van Franz Joseph Jansen, en Maria Gertrud Capellmans en Maria Gertrude Copellmann.
Frans was werkzaam bij de Heidemij die later Staatsbosbeheer werd. Hij werkte in de bossen, kappen, snoeien, etc.
Na de dood van haar man trouwde zij met Jozef Savelsberg. De achterblijvers schreven op het bidprentje de kinderen Van Wersch, dus met een hoofdletter V.
Het overlijden van Franz Joseph werd door zijn broer Peter Joseph gedaan. Die ondertekende de akte met P Jos. Van Wersch waar de ambtenaar Vanwersch schreef.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.10b. Arnold Jozef Vanwersch, zoon van 9a, geboren Heerlen 12 maart 1901, overleen Vaals 1 augustus 1988, grondwerker, mijnwerker, trouwde 1: Vaals 16 februari 1922 Maria Bülles, geboren Aken 21 juni 1897, overleden Vaals 12 januari 1964, dochter van Peter Josef Bülles en Katharina Caffee.
trouwde 2: Alida Jaantje Batenburg, geboren Utrecht 31 mei 1907, overleden Heerlen 3 september 1968.
1968: Op het bidprentje van zijn tweede vrouw Alida Batenburg wordt haar man Vanwersch genoemd, dus aan elkaar, terwijl op het bidprentje van zijn eerste vrouw Van Wersch, los van elkaar staat.
Uit dit eerste huwelijk werden geboren
K.10c. Hubert Willem Jozef van Wersch (foutief: Vanwersch), zoon van 9a, geboren Vaals 9 december 1904, overleden 15 oktober 1973, trouwde Vaals 19 augustus 1926 Josephina Elise Kohl, geboren Vaals 31 mei 1902, overleden Heerlen januari 1980, dochter van Joseph Kohl en Katharina Clohsin (Clossing).
1940: Hij werd door de Duitsers als soldaat krijgsgevangen genomen. Er werd ƒ 2, van hem afgenomen. Ondergebracht in kamp Neubrandenburg, Stalag IIa. Hij had nummer 27084 en was mijnwerker en op dat moment soldaat en 36 jaar.
1947: H.W.J. van Wersch vierde in maart 1947 zijn 25 jarig dienstjubileum als houwer op de mijn Emma. Hij woonde in Vaals.
1960: Zijn vrouw, Elise (Lillie) Kohl, onthulde in mei 1960 op het Von Clermontplein in Vaals een oorlogmonument dat de militairen en burgers herdenkt die in dienst van het Nederlands leger in Nederlands Indië gevallen waren. Haar zoon Joseph sneuvelde daar in 1948.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.10d. Friedrich Jozef (Fritz) van Wersch, zoon van 9c, geboren Aken 27 augustus 1916, overleden 29 januari 2002, trouwde Resi Weltz, geboren 6 oktober 1924, overleden 10 mei 2014.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.10e. Josef Anton van Wersch, zoon van 9c, geboren Aken 3 augustus 1918, gedoopt Aken 6 augustus 1918, overleden Aken 23 maart 2004 weverijchef, trouwde Steinau 14 juli 1945 Gertrud Maria Henriette (Gerda) Johnen, geboren Aken 14 juli 1918, overleden 26 juli 2011, kleermaakster, dochter van Lorenz Johnen en Gertrud Hermanns,
Uit dit huwelijk werden geboren
K.10f. Wilhelm van Wersch, zoon van 9f, geboren Eys 29 april 1924, overleden Eys 30 april 1979, trouwde Francisca Paulina Maria Hupperts,geboren 19 februari 1932, overleden Eys 7 juni 1995, dochter van Hendrik Hupperts en Anne-Marie Haering.
1945: Hij werd op 4 juni 1945 lid van de Nederlandsche Katholieke Mijnwerkersbond. Hij bleef lid tot 1 oktober 1952. Toen hij lid werd was hij 21. Hij werkte op de mijn Emma (Ea 2924, Bankw O) = de mijn Emma, dan zijn werknemersnummer en zijn beroep: bankwerker ondergronds.
Uit dit huwelijk werd geboren
K.10fa. Stephan Michael Leonard van Wersch, zoon van 9g, trouwde Maria Anna van den Bosch, dochter van Abel van de Bosch en Mathilde van Bilsen.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.10g. Johann Peter Vanwersch (roepnaam Peter), zoon van 9i, geboren Aken 8 oktober 1911, overleden 31 mei 1994, trouwde Aken 1: Maria Dautzenberg, geboren 15 augustus 1914, overleden Aken11 april 1944, trouwde 2: Aken 15 september 1945 Hubertine Marschall, geboren Aken 1 juli 1913.
Uit het eerste huwelijk werd geboren
K.10h. Frans Willem Joseph van Wersch (Wiel), zoon van 9j, geboren Simpelveld 29 januari 1912, overleden Heerlen 2 maart 1998, landbouwer, trouwde Mechelen 12 juli 1943 Maria (May) Vincken, geboren Mechelen 22 maart 1921, overleden Mechelen 2 januari 2000.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.10i. Frans Willem Hubertus (Hub) van Wersch, zoon van 9j, geboren Wittem 13 januari 1916, overleden Oirsbeek 28 juli 2003, trouwde Oirsbeek 12 februari 1942 Anna Maria Josephina (Anna) Meulenberg, 31 oktober 1918, overleden 2 oktober 2016, dochter van Jan Michiel Meulenberg en Maria Elisabeth Zelissen.
Hub was zelfstandig boer. In de veertiger, vijftiger en zestiger jaren had hij diverse kampioenkoeien waaronder Marijke van de Gracht.
1965: Door de Boerenleenbank uit Amstenrade werd een vergadering uitgeschreven voor 17 augustus omdat de leden zich moesten uitspreken over een fusie met de Boerenleenbank van Oirsbeek. Daardoor moest de Raad van Toezicht uitgebreid worden met vier personen waaronder F. van Wersch, Krekelbergweg 1.
1992: Zij vierden in dit jaar hun 50 jarige huwelijksfeest.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.10j. Frans Hubert van Wersch, zoon van 9j, geboren Mechelen 16 oktober 1917, overleden 8 februari 1993, landbouwer, veehouder, trouwde Mechelen 1946 Maria Hubertina (May) Hustings, geboren Mechelen 23 maart 1923 volgens bidprentje en volgens grafsteen 29 maart 1923, overleden 5 januari 2000, , dochter van Joseph Hubert Hustings en Maria Elisabeth Keulen.
(W.7c : Willem Vanweersch trouwde met Tine Hustings, de zus van Ma Hustings).
1946: Hij leende ƒ 3000 van zijn schoonmoeder en betaalde die in twee keer terug. In 1946 en in 1950.
De ondergetekenden verklaren dat zij van F.H. v. Wersch geb 16 Oct 1917 en gehuwd met Maria Hustings geb. 29 Mrt 1923 de somma van ƒ 1500 vijftienhonderd gulden gedeeltelijk hebben terug betaald aan Wed. Hustings-Keulen te Bommerich Mechelen. Op de somma van ƒ 3000 drieduizend gulden van ’t overgenomen vee op 15 Mrt 1946.
Getekend: Weduwe Hustings-Keulen, H.J. Hustings, E H Hustings- Horbach, Philomena Hustings, M f Dautzenberg-Hustings, W. Vanwersch.
1950: De ondergetekenden verklaren dat zij van F.H. van Wersch geb 16 Oct 1917 gehuwd met Maria Hustings geb 29 Mrt 23 de tweede somma ter waarde van van ƒ 1500 zegge vijftien honderd gulden hebben terugbetaald aan Wed. Hustings-Keulen te Bommerich Mechelen Wittem op de soms van ƒ 3000 van ‘t overgenomen vee op 15 Mrt 1946.
Mechelen 29 Sept 1950
Weduwe Hustings-Keulen, M.J. Hustings, H J Hustings, P. H Dautzenberg, W Horbach Hustings,
1960: Eind vijftiger jaren had hij een stikstofproefboerderij in Mechelen. Dat betekende dubbele administratie. Hij moest namelijk zijn eigen administratie bijhouden en die van de proefboerderij. Hij heeft dit vele jaren gedaan. Het doel was om het grasland voor de koeien dusdanig te bemesten met stikstof dat daardoor er een betere melkproductie tot stand kwam. Er werden honderden kilo’s stikstof uitgestrooid.
Wed. Hustings-Keulen is Joseph Hubertus Hustings, geboren Mechelen 28 februari 1887, overleden Mechelen 7 februari 1944 trouwde Vaals 23 januari 1913 Maria Elisabeth Keulen, geboren Vaals 13 januari 1889, overleden Mechelen 14 april 1968.
1960: Hij is vice voorzitter van de fokvereniging De Toekomst Mechelen. Die was in 1917 als Stierhouderij opgericht.
1966: Demonstratie op zijn boerderij Eperweg 8,Mechelen, van de nieuwste machines en werktuigen voor de hooioogst. Op het program der demonstratie staat: maaien van gras met cirkel- en trommelmaaier, gras schudden met trommel- en cirkelschudder, transport van hooi mét hooidrager en opraapwagen, hooi in de opslag brengen met blazer en met hooiverdeler. Tenslotte het ventileren van hooi
bron: De Nieuwe Limburger 8 juni 1966.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.10k. Louis van Wersch, zoon van 9j, geboren Mechelen 7 juni 1921, overleden Kerkrade 6 mei 1985, trouwde Bleijerheide 17 oktober 1952 Josefina (Fieny) Rosenbaum, geboren 21 februari 1919, overleden Kerkrade 24 mei 1998, dochter van Willem Rosenbaum en Agnes Horbach.
Louis was naast mijnwerker op de Domaniale Mijn in Kerkrade ook kippenboer. Hij had een erg druk leven. Hij werkte als steenhouwer op de mijn omdat dat het meest verdiende. Maar in de tijd dat hij vrij was, hield hij zich bezig met zijn kippenboerderij met 1500 kippen naast een grote volkstuin.
Tot zijn huwelijk in 1952 werkte hij bij zijn ouders op de boerderij. Fieny speelde viool en zong in een orkest. Bij een van haar optredens in Mechelen leerde zij Louis kennen.
1952: Na zijn huwelijk werd hij ondergronds mijnwerker.
1954: Hij werd op 1 februari 1954 lid van de Nederlandse Katholieke Mijnwerkersbond en bedankte daarvoor op 1 februari 1970.
1968: Op 31 december 1968 werd hij gepensioneerd. Hij was 47 jaar. Wel jong maar dat gebeurde omdat in augustus 1969 de laatste steenkolen uit deze mijn kwamen: de Domaniale werd gesloten.
1974: In 1974 werd hij getroffen door een hersenbloeding dat hem de rest van zijn leven (elf jaar) invalide maakte.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.10l. Gerardus Joseph (Jeff) van Wersch, zoon van 9j, geboren Mechelen 16 juni 1927, overleden Richmond 27 april 2015, trouwde Rollande de Blois geboren 16 juli 1930, overleden Richmond 26 maart 2016.
1951: Jeff emigreerde in 1951 naar Canada.
Uit dit huwelijk werden in Canada geboren
K.10m. Gerardus Hubert (Sjir) Van Wersch, zoon van 9j, geboren Mechelen 10 september 1929, bedrijfsleider Campina Maastricht, overleden Wittem 19 juli 1997, trouwde Eschweiler Maria Gertrudis Gerarda (Trautje) Mousset, geboren 31 januari 1930, overleden Hilleshagen 27 februari 2023, dochter van Michael Hubert Joseph Mousset en Maria Josepha Catharina Oostenbach.
Februari 1963 wilde Sjir een braakliggend terrein kopen dat aan zijn grond grensde dat deels aan de kerk van Vijlen toebehoorde. Sjir pachtte die grond. Juli 1963 was de gemeente bereid de grond te verkopen gelegen aan de Gulkoelerweg van 200m² te Hilleshagen voor 0,50 cent de m² en zes populieren voor ƒ 15 per stuk. Sjir was zuilverarbeider.
1965: In 1965 woonde hij Hilleshagerweg 49 in Mechelen. Hij wilde de grond die hij pachtte van het Burgerlijk Armbestuur kopen. De grond was 23 are groot (2300 m2). Zijn voorstel was om 90 of 95 cent te betalen per m². De grond stond bekend als Guilkuil. Het tegenvoorstel van de gemeente Wittem was ƒ 1 en Sjir accepteerde dat. Maart 1966 was de koop afgerond. De weg die daar loopt heet de Gulkoelerweg, ca 800 meter van zijn huis.
1977: In het personeelsblad van Campina stond het volgende bericht: In Maastricht vond op donderdag 21 april 1977 de huldiging plaats van de heer G. Vanwersch. Stammend uit een boerengezin van 16 kinderen, was er niet voor iedereen plaats op de boerderij. Na in militaire dienst te zijn geweest, heeft hij een tijd lang gewerkt bij een veearts. Kort daarna, op 22- jarige leeftijd werd hij aangenomen bi de zuivelfabriek te Reijmerstok.
‘s Zomers werkte hij daar in de poedermakerij en ‘s winters gaf hij voorlichting aan de veehouders.
Zijn kundigheid werd bij dit bedrijf goed benut, want al spoedig kreeg hij er allerlei taken bij, zoals het laboratorium, de boekhouding en de uitbetaling van de melkgelden.
In 1960 volgde zijn benoeming tot tweede assistent-bedrijfsleider onder direkteur Pustjens. Deze funktie behield hij tot de sluiting van het bedrijf in 1971.
De heer Vanwersch werd toen overgeplaatst naar het bedrijf in Maastricht, waar hij assistent-depothouder werd.
In 1973 werd hij assistent-bedrijfsleider van de boterfabriek onder de heer Hermsen.
De heer Vanwersch is een gewaardeerd medewerker, deskundig, met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en weet vooral goed leiding te geven. Ook buiten het bedrijf is hij erg aktief en bekleedt diverse funkties in het maatschappelijk leven.
Direkteur L. v.d. Heuvel dankte deze uitstekende werknemer voor het vele gepresteerde in deze 25 jaren.
Foto hieronder.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.10n. Hubert Vanwersch, zoon van 9k, geboren Vijlen 16 januari 1917, overleden Heerlen 23 oktober 1986, trouwde Vaals 1 april 1948 Louise Maria Hubertina Vandeberg, geboren 3 mei 1922, overleden Vaals 23 januari 2008, dochter van Simon Hubert Vandeberg (landbouwer) en Marie Victoire Hubertine Kreischer.
1963: Mevrouw J.v. Wersch-Hacking won de eretitel bij de dames bij de kegelclub Ons Genoegen tijdens het Koningskegelen.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.10p. Gulielmus (Wiel) Hubertus Vanwersch, zoon van 9k, geboren Vijlen 15 november 1923, overleden Vijlen 14 juli 2003, trouwde Annie Brouwers, geboren 21 mei 1930, overleden Vijlen 1 mei 2011.
Samen met zijn broer Hubert runden zij de boerderij en het land Aan de Boom. Wiel woonde in de boerderij en Hubert elders in Vijlen.
1945: Hij wint bij een verloting Engelse duiven. Hij woont op Boom 3, Vijlen.
1969: Hij was Erevoorzitter van de Harmonie Sint Martinus Vijlen.
1970: Tijdens de jaarvergadering van de RKVV Vijlen deelde voorzitter J. Kusters mede dat de voetbalvereniging voorlopig gaat spelen op een terrein van de gebroeders Van Wersch aan de Boom. Het eigenlijke sportveld was niet beschikbaar omdat daar een sportcomplex werd gebouwd.
1975: De voetbalvereniging bestond 40 jaar. Er kwam een feesttent op het terrein van de gebroeders Van Wersch aan de Boom.
24 juni 1986: Blikseminslag doodde enkele koeien. Zoon Bert schreef op Facebook van Heemkunde Mechelen:
Zeker, een deel van de beesten stonden op de huidige ‘schutterweide’ in Vijlen onder een hoogstam fruitboom en andere daar in de buurt tegen de prikkeldraad aan. Door de blikseminslag in de fruitboom werden de beesten onder de boom getroffen en de andere die tegen de draad stonden werden geveld door de hevige stroom die door de draad geleid werd. Die wat tegen de draad gestaan hadden zagen er uit als of ze op een grote bbq gelegen hadden. Volgens mij heeft het toen ook nog in het AD gestaan. Blij werd je er niet van dat kun je aan de blik van m’n vader wel zien.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.10q. François Vanwersch, zoon van 9l, geboren Vijlen 27 april 1915, overleden Thimister (Luik) 28 september 1982, trouwde Thimister 15 april 1943 Hubertine Kerff, geboren 6 februari 1917, overleden 11 januari 2010.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.10r. Pierre Hubert Van Wersch, zoon van 9l, geboren Lontzen (Luik) 4 augustus 1918, overleden Verviers 4 april 2011, trouwde Clermont 12 april 1947 Maria Thimister, geboren 8 juli 1918, overleden 11 mei 2012, dochter van Leonard Thimister en Jeanine Desonay.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.10s. Leonard van Wersch, zoon van 9l, geboren 27 december 1919, overleden 11 januari 2010, trouwde 19 april 1952 Marie-José Levaux, geboren 15 mei 1924, overleden Verviers 23 november 2018.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.10t. Peter Mathijs Hubert (Mathieu) van Wersch, zoon van 9m, geboren Vijlen 8 januari 1912, overleden Heerlen 11 juli 1992, trouwde Catharina Elisabeth (Jetta) Hoppener, geboren oppen Bookezerhei in Bocholtz 4 juni 1916, overleden Berg en Terblijt 27 mei 1999, dochter van Pieter Joseph Hoeppener en Anna Maria Houppermans.
1939: Bij hun huwelijk was hij koopman en zijn vader landbouwer. Peter was 27 jaar, woonde in Gulpen bij zijn ouders. Catharina was 23 jaar, had geen beroep en woonde in Bocholtz. Zij tekende de akte met Jetta Hoeppener. Hij tekende de akte met M van Wersch. Haar vader tekende met P J Hoppener. Zijn vader met W van Wersch.
1950: Mathieu werkte sinds 1950 op de Chocoladefabriek ’t Geuldal in Gulpen. Foto’s hieronder.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.10u. Willem Jozef Hubert (Jeu) van Wersch, zoon van 9m, geboren Vijlen 28 september 1914, plots overleden bij het werken op zijn land bij hoeve Hommerich. Eijs 22 mei 1991, trouwde burgerlijke stand Vaals 6 februari 1947, trouwde kerk 9 april 1947 Jeanne Nicolaije, geboren 6 augustus 1915, overleden 31 oktober 1990.
Jeu gaf in april 1944 een Engelse piloot onderdak op zijn boerderij en bracht hem over de grens, Lees verder.
1988: Hij was 14 jaar lang penningmeester van de fanfare Kunst en Vriendschap uit Partij-Wittem. Jeu was 74 jaar. Hiervoor was hij sinds 1956 bestuurslid van de fanfare van Partij-Wittem. Leo Pierey, secretaris van Kunst en Vriendschap was toen ere -voorzitter van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen. Jeu kreeg het gouden bondsinsigne en werd tot lid van het erebestuur gekozen.
In de familie had hij de naam de Boekhouder.
Een fanfare is een orkest zonder houtblazers. Een harmonie heeft die wel (klarinet, hobo). Hij (Jos van Wersch) trad in november 1956 toe.
1991: Op zijn grafsteen in Eijs staat het wapen van Van Werst.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.10v. Peter Jozef Hubert (Pierre /Peter) van Wersch, zoon van 9m. geboren in de boerderij het Panhuis in Vijlen 5 januari 1916, plots overleden Mechelen 11 december 1985, touringcar chauffeur bij Moonen in Valkenburg, trouwde 1: Mechelen 18 september 1941 Maria Clara van Houtem (foto rechts) geboren 13 augustus 1913, overleden 24 juni 1965, dochter van Arnoldus van Houtem en Johanna Crutzen.
trouwde Heerlen 2: Ulrike Johanna (Rika) Jonkman, dochter van Bartelt Jonkman en Ulrike van de Hoek.
Oorlogsjaren: Om Arbeitseinsatz te voorkomen ging hij op de mijn werken waar hij een klein ongeluk had met zijn duim die tussen twee wagens was komen te zitten. Na de oorlog ging hij als loonspuiter werken. Toenw as het normaal om de gewassen met DDT te spuiten. Hierdoor liep Pieter longklachten op.
1965: Samen met andere parochianen organiseerde hij een bedevaart naar Rutten bij Tongeren naar de heilige Evermarus die zijn feestdag heeft op 1 mei, de dag waarop die rond het jaar 700 met zijn gezellen vermoord werd.
1967: In 1967 kon hij 260m² grond van de gemeente Wittem kopen. Die vroeg daar ƒ 2,- de m² voor.
1971: In 1971 verkocht hij een stukje aan de voorkant van zijn huis aan de gemeente die de weg wilde verbreden. Hij ontving ƒ 6,- per m², plus ƒ 1000 voor de waardevermindering van zijn huis. Hij en zijn tweede vrouw hadden sinds 1969/1970 het Pension Geuldal (foto rechts) aan de Epenerweg 6 in Mechelen dat in 2009 nieuwe eigenaren kreeg. Zij hadden ook een VVV bureau aan huis dat zij leidde. Hij reed met de touringcar van Moonen’s Cars vanuit Valkenburg. Zo ontmoette hij zijn tweede vrouw die vanuit Friesland in Limburg op vakantie was.
Uit het eerste huwelijk werd geboren
K.10w. Willem Joseph (Wiel) van Wersch, zoon van 9m, geboren 19 november 1917, overleden 2 oktober 2015, trouwde 18 mei 1951 Maria Lemmens, geboren 14 mei 1925, overleden 12 februari 1988.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.10x. Aloysius Antonius Johannes (Jeng) van Wersch, zoon van 9m, geboren Heerlen 9 april 1925, overleden 23 februari 2015, trouwde 24 november 1951 Mia van de Ven, geboren 12 april 1927, overleden 14 december 2023.
Hij was oprichter van Overslagbedrijf A2 en Max Trans A2. Sinds 2015 is zijn kleinzoon Max eigenaar.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.10y. Hubert Gerardus (Huub) van Wersch, zoon van 9m, geboren 23 maart 1931, overleden Kerkrade 3 april 1999, trouwde Hilde Spiertz, dochter van Wilhelm Spiertz en Josephine Dubois.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.10z. Gerardus Mathijs Hubert Maria van Wersch (Sjir in het Limburgs en Gerry in Australië) zoon van 9m, geboren Heerlen 19 augustus 1933, overleden 23 mei 2012, trouwde Maria Philomena Hubertina (Minny) Engelen, geboren Simpelveld 23 mei 1934 (Bulkummermolen), overleden 18 maart 2022, dochter van Leonardus Joseph Hubertus Engelen en Maria Josepha Hubertina Merx.
1955: Het echtpaar emigreerde naar Australië en kwam met het schip Sibajak op 15 juni 1955 in Melbourne aan. Ondanks dat ze getrouwd waren, mochten zij aan boord niet samen in een hut. De mannen moesten bij de mannen en de vrouwen bij de vrouwen.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.10z-1. Frans Hubert van Wersch, zoon van 9n, geboren Heerlen 27 september 1885, trouwde Eickel 21 februari 1922 Pauline Hüsener, geboren Bocholt (D) 4 november 1892.
7 juni 1919: Frans van Wersch Beitel F 65 Heerlen verkocht via notaris Nyst Kerkrade à contant een bruin merriepaard oud 7 jaar, een hengstveulen oud 6 maanden, zeven koeien, gereedschappen als een karotenmachine, snijmachine, vruchtenmolen, rieken, spaden, schoffels, dorsvlegels, kettingen, paardentuig.
Huismeubelen: tafels, stoelen, linnenkast, kleerkast, eiken glazenkast, bedden, fornuis, kachels en keukengerei.
Op 14/6/1919: waren het er tien koeien. Nu kwamen er ook de veldvruchten bij rogge, gras, tarwe, haver, karoten, gerst. Zijn bouwlanden lagen in het Lochterveld (Heerlen), in Langeveld (gemeente Simpelveld) en Heugde (Heerlen).
1920: Zij vertrokken naar de Hitfelderstrasse bij Aken en in 1917 was Jozef al naar Brunssum vertrokken.
1924: Op zijn boerderij werd mond- en klauwzeer geconstateerd. De boerderij Hitfelderstrasse 40, Aken was verboden toegang.
1931: Hij kreeg zijn paspoort uitgereikt door het Nederlandse consulaat in Aken op 20 februari 1931. Ook zijn vrouw Paula van Wersch, geboren Hüsener kreeg van Nederlands consulaat in Aken op 20 februari 1931 haar pas uitgereikt. Zij woonden Hitfeld 40 in Aken.
1936: In het adressenboek van Aken staat hij vermeld als boer en zij als lerares.
1940 en 1949: Het adressenboek van Aken vermeldt dat hij boer is. Zij wordt niet genoemd.Is zij dan overleden?
1945: In de stad Aken werd door de Geallieerden van het Search Bureau een lijst opgesteld. Hierop stond dat bij hen woonden: zijn oudste broer Mathias, geboren Heerlen 6 november 1880 en hun zus Hubertine van Wersch/Weersch, geboren Heerlen 10 december 1883.
UIt dit huwelijk werden geboren
1945: Na de oorlog maakten de Geallieerden van het Search Bureau een lijst op. Hier stond Franz ook op vermeld.
Alfons van Wersch / Alfons van Weersch, geboren 4 juli 1926, volgt 11zq-1.
K.10za. Hubert Joseph Lodewijk (Louis) van Wersch, zoon van K.9o, geboren Kerkrade 19 maart 1895, overleden Kerkrade 15 februari 1978, apotheker, trouwde Culemborg 16 november 1935 Maria Josephina van Wersch (zie blz. 397 IX), begiftigd in 1991 met Pro Ecclessia et Pontifice, geboren Aken 12 maart 1904, overleden Kerkrade 9 augustus 2002, dochter van Frans Willem Hubert van Wersch en Johanna Maria Errens.
Uit dit huwelijk werden geboren
Uit dit huwelijk werden geboren
a. Maria Josephina (Marion) van de Wouw trouwde Henk E.J. Creugers, overleden 19 maart 2008. Samen met Ruud Hollander.
b. Marie Antoinette (Mici) van de Wouw trouwde Ben Jansen.
c. Juta Aniek (Juta van de Wouw), geboren 8 oktober 1970, overleden 31 december 2008.
Gerard Jozef Hendrik (Ger) van Wersch, geboren 8 mei 1940, overleden Kerkrade 5 maart 1992, 51 jaar oud.
Ger is lang bedlegerig geweest. Op zijn bidprentje stond onder meer dat hij een grote verbijsterende levenswil heeft getoond. Ondanks zijn handicap hielp hij toch anderen waar hij kon. Hij schreef mooie gedichten.
K.10zb. Joseph Willem ( Juupke) van Wersch, zoon van 9o,geboren Kerkrade 24 mei 1896, overleden Kerkrade 4 januari 1968, aannemer, trouwde 20 juli 1922 Anna Catharina Nijsters, geboren Kerkrade 20 maart 1896, overleden 14 februari 1967, dochter van Mathijs Joseph Nijsters en Maria Bischops.
1922: Hij was voor zijn huwelijk al aannemer. Vandaar dat hij de schade aan huizen moest vaststellen die veroorzaakt was als gevolg van de mijn activiteiten zoals verzakkingen.
Zij woonden aan de Einderstraat 76 in Kerkrade. Later verkocht hij dit huis en bouwde een nieuw huis in de Stationstraat in Kerkrade.
1927: Ook hij bezat een stukje grond dat hij aan de Staat moest verkopen zodat de spoorlijn Schaesberg over Kerkrade naar Spekholzerheide gelegd kon worden.
1933: In 1933 hadden zij telefoonnummer 113. Tussen 1938-1950 was dat 2234 geworden.
Juupke was ook Hoofdopzichter Ondergronds op de Domaniale Mijn in Kerkrade.
In het Handelsregister van 1933 staat dat hij de zaak per 1 september 1933 overdraagt aan P. Hoogendijk. De nieuwe naam wordt P. Hoogendijk v.h. J.W. van Wersch.
Uit dit huwelijk werden geboren
Uit dit huwelijk werden twee kinderen geboren.
K.10zc. Herman Joseph Vanwersch, van Wersch, zoon van 9p, geboren 31 augustus 1895, onverwachts overleden Kerkrade 23 november 1973, 78 jaar, boekhouder, trouwde Laurensberg 30 juli 1936 Martha Hesse, geboren Dortmund 7 november 1905, overleden Kerkrade 27 september 1993, dochter van Ferdinand Hesse en Maria Theresia Borgmeier.
1928: Hij was als boekhouder, secretaris in het bestuur van de voetbalclub van Bleijerheide.
1936: Bij hun huwelijk was een van de getuigen Anna Catharina van Wersch, zus van de bruidegom. Herman tekende de akte met H vanwersch en zijn zus met A.C. van Wersch.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.10zd. Karel van Wersch, zoon van 9p, geboren 22 augustus 1900, overleden 3 juni 1970, trouwde 17 oktober 1934 Walburga Maria Anna Maier, geboren Eichendorf (D) 10 september 1912, overleden 2009, dochter van Albert Maier en Maria Anna Seiter.
1946: Op 13 juni 1946 vierde hij zijn 25 jarige jubileum op de Domaniale Mijn Maatschappij als bureaubeambte. Zijn werknummer was 7850. Karel was 21 toen hij begon te werken en stopte met zijn werk op 1 september 1965; hij was toen 65 en had 44 jaar bij één baas gewerkt.
1954: In 1954 won hij een prijs van ƒ 25,- voor een van de best onderhouden voortuinen van Kerkrade. Er deden 33 mensen mee.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.10ze. Nicolaas Matheus (Nico) van Wersch, zoon van 9e, geboren 31 mei 1903, overleden Kerkrade 22 augustus 1989, trouwde Kerkrade 8 mei 1930 Maria Baggen, geboren Kohlscheid (D) 30 september 1905, overleden tijdens haar vakantie in Schluchsee (D) 19 juli 1985, dochter van Johannes Baggen en Katharina Arnoldi.
1925: In 1925 kwam Nicolaas aan in Buenos Aires na een lange zeereis aan boord van de Alhena. Hij was 21 jaar. Waarschijnlijk betaalde hij die overtocht uit de erfenis van zijn vader die in 1924 overleden was. Hij reisde namelijk 1e klas. Volgens de passagierslijst zei hij knecht te zijn.
1927: In 1903 tekende hij, als getuige, de oprichtingsakte van de Cooperatieve Boerenleen- Spaar- en Voorschotbank in Kerkrade. Hij was boekhouder.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.10zf. Leonard van Wersch (Vanwersch), zoon van 9r. geboren Sint Jans-Molenbeek 19 mei 1894, overleden Brussel 5 januari 1972, trouwde Juliette Maria Vincke (zij is de zus van Marie Louise Vincke die met zijn broer Joseph, hieronder, trouwde), geboren Sint Josse ten Noode (B) 13 november 1895, overleden Charleroi 28 mei 1979, dochter van Emile Fidele Vincke en Louise Marie Demeester.
1913: Hij was mecanicien en woonde Jette Saint Pierre, Rue des fabriques 56.
1915: Zij wonen Sint-Jans-Molenbeek, Rue de l’Interdant 87 (in 1919 idem). Hij was 1,68 meter en had bruin haar, Hij tekende met Van Wersch L.
1924: Op 1 juli 1924 vertrok hij met de SS. Carnarvon Castle vanuit Southampton naar Congo. Hier was hij mecanicien bij Texaf, een textielfabriek. Hij voer 3e klasse en was 33 jaar.
1927: In 1927 vertrok hij uit Engeland naar Zuid-Afrika met de Carmarthenshire.
1928: Hij kwam met de Armadale Castle op 7 mei 1928 (34 jaar oud) aan in Southampton vanuit Durban in Zuid Afrika, afkomstig uit Congo en was mecanicien.
Mei 1930: Zij woonden Avenue Houba in Laeken (tegenwoordig Avenue Houba de Strooper, Brussel). Het gezin ging daarna weer van mei 1930 tot april 1931 naar Belgisch Congo.
1944: Hij werd tussen 29 december 1944 en 10 maart 1945 in het ziekenhuis van Bonn behandeld. Hij woonde Klemens Auguststrasse 20, Bonn.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.10zg. Joseph van Wersch / Vanwersch, zoon van 9r, geboren Sint-Jans-Molenbeek 15 juli 1897, overleden Sint-Jans-Molenbeek 23 oktober 1979, trouwde Sint-Jans-Molenbeek 19 april 1919 Maria Louise Vincke, geboren Sint-Joost-ten-Node 5 juli 1897, overleden 30 januari 1979, dochter van Emile Fidele Vincke en Louise Maria Demeester.
Zijn broer trouwde met de zus van Marie Louise Vincke.
Uit dit huwelijk werd geboren
K.11. Egidius (Giel) Vanwersch, zoon van 10, geboren Vaals 24 augustus 1919, overleden Delft 21 september 1992, trouwde Voorburg 4 december 1943 Hendrika ter Hart / Henny ’t Hart, geboren Den Haag 16 juni 1916, overleden Delft 14 februari 1993, dochter van Adrianus ter Hart en Hendrikje de Lange.
Egidius was gevangenisbewaarder in Den Haag.
Uit dit huwelijk werd geboren.
K.11a. Hubert Willem Vanwersch, zoon van 10, geboren Vaals 19 april 1931, overleden Moresnet 25 juli 2004, trouwde 27 oktober 1951 Arnolda van Oosterhout, overleden.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11a-1. Peter Willem Vanwersch, zoon van 10, geboren Heerlen 8 augustus 1932. overleden Heerlen 29 december 2010, trouwde Hubertina Grün.
Hij was met zijn broer Johan mijnwerker op de mijn Romsée (B). Volgens de persoonskaart van de Belgische mijnen werkte hij van febr 49 tot mei 1952 op de mijn Hasard in Cheratte en op de mijn Micheroux in Soumange. Op deze laatste mijn was hij ook van febr tot mei 1954. In mei 1954 ging hij naar de mijn in Romsée tot 16 aug 1955. Toen vertrok hij om op 13 september 1955 1,5 maand op deze mijn te werken. Hij was toen 23 jaar. En begon te werken toen hij 16 was. Hij verliet Romsée in oktober 1955.
(bron: Mijnwerkers van de S.A. des Carbonnages de Wérister in Romsée B), door Harold en René Collaris)
Uit dit huwelijk werd geboren
K.11b. Egidius Josef Willem (Willy) Vanwersch, zoon van 10, trouwde Aken Maria Breier, dochter van Kornelius Breier en Gertrud Dufern.
In zijn mijnwerkersleven woonde hij Seffenterstraat 12a in Vaals. Hij was sinds 1 januari 1955 lid van de Nederlandse Katholieke Mijnwerkersbond tot zijn afscheid op 1 februari 1956. Hij zat op Ondergrondse Vakschool (OVS) van de Staatsmijn Wilhelmina (Wa 6157 OVS). Hij was 14 jaar. Op de ledenlijst stond hij beschreven als W.E.J. van Wersch.
Na de OVS begon hij als Chef Controle en Verpakking bij de Naaldenfabriek Muva waar hij in 1970 mee stopte. Daarna, tot zijn vervroegd pensioen was hij dertig jaar werkzaam bij Dutch Finishing in Kerkrade, een textielbedrijf. De laatste jaren was hij daar personeelschef.
In zijn jonge jaren werd hij Manni genoemd, omdat hij de jongste van het gezin was. Manni is afgeleid van mannetje.
Hij zat met zijn broer Piet in de mandolineclub Edelweiss in Vaals. Een keer werd hij gevraagd om in Aken bij de plaatselijke club mee te spelen. Hij bleef in Aken hangen en ontmoette zijn vrouw.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11bb. Willem Joseph (Wiel) van Wersch, zoon van 10a, was getrouwd met Catharina Godschalk, dochter van Piet Godschalk en NN.
1954: 14 jaar oud begon hij met werken. Hij was 11 toen zijn vader overleed. Wiel begon bij de Neva (Nederlandse Machine- en Apparatenfabriek) in Vaals als lasser. Hij verdiende ƒ 10 per week.
1958: 18 jaar. Hij werkte vier jaar op de steenfabriek in Welkenraedt aan de ovens. Hij verdiende ƒ 75 per week.
1962: Wiel werkte, 22 jaar oud, drie jaar ondergronds op de Staatsmijn Willem Sophia in Spekholzerheide. Zijn penningnummer was 888. Hij was sleper. Zijn aanstaande schoonvader werkte op de Sophia en die zei dat hij maar hier moest komen werken als hij meer wilde verdienen. Zijn schoonvader Piet Godschalk overleed later aan stoflongen.
1965: Na drie jaar is hij uit de mijn gegaan om in de bouw als metselaar te gaan werken.
1990: Hij werd, circa 50 jaar oud, afgekeurd vanwege zijn rug en ging vervolgens als tuinman werken. De eerste opdrachtgever was het hotel Van der Valk in Vaals.
Hij zingt erg graag. Hij is een diepe bas. Zong eerst bij de Liedertafel in Vaals en daarna bij Cecilia,
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11c. Wilhelm Jozef (Wiel) van Wersch, zoon van 10b, geboren Heerlen 18 november 1925, mijnwerker, overleden Vaals 4 maart 2002, trouwde Vaals 4 november 1948 Maria Geertruida (Maria ook wel Trautje) Offermans, geboren Kerkrade 8 december 1930, overleden Kerkrade 7 augustus 1988, dochter van Johann Ludwig Offermans en Maria Bertha Houben.
1954: Hij was van januari 1954 tot en met september 1961 samen met zijn jongste broer Arnold, mijnwerker op de mijn Romsée (B). Wilhelm was 28 toen hij begon en 35 toen hij stopte. Na zijn mijnwerkerstijd ging hij voor de krant werken. Hij bezorgde de krant, maar haalde ook het abonnementsgeld op rondom Vaals. Hij deed dat met zijn brommer.
Hij ventte in de vijftiger, zestiger jaren ijs langs de deuren en aan huis. Het ijs kwam van de groothandel. De opvatting was dat zijn ijs lekkerder was dan dat van de Italiaan. Mensen kwamen helemaal uit Lemiers om hier ijs te halen. Ook zoon Piet verkocht in zijn jongere jaren ijs. Wiel deed in de vijftiger jaren aan fietsen/brommer verhuur voor de toeristen. Als je het Drielandenpunt omhoog gaat, dan in de eerste bocht links, daar staat nog steeds het huis.
Foto: De Vaalser familie Vanwersch, waarvan sommigen hun achternaam als van Wersch zijn gaan schrijven.
vlnr: Arnold Vanwersch (1901-1992), de achterste jongen met hoed is Loek van Wersch (1950-2009) met daarvoor zijn broer Mathieu van Wersch, kleinzonen van Arnold en van oma Maria Bulles (1897-1964) die daarnaast staat. Vervolgens komen zoon Wiel Vanwersch (1925-2002), zijn vrouw Trautje Offermans (1930-1988) en als laatste zoon Arnold van Wersch (1934-1990).
Op de koffer van (groot)vader staat Apoetheke.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11d. Arnold Jozef van Wersch, zoon van 10b, geboren Vaals 20 augustus 1934, overleden Vaals 25 februari 1990, was gehuwd met Anna Hubertina (Anny) Rothbauer, dochter van Adolf Rothbauer en Anna Maria Catharina Neissen.
In het nieuwsblad Sankt Tolbert van de heemkundekring uit Vaals stond dat hij als 14-jarige jongen ging werken op de Luikse kolenmijn Romsée. Daarvoor waren twee redenen: veel grensarbeiders gingen daar werken omdat ze meer verdienden, maar ook omdat mensen die lid waren van de de Communistische Partij niet op de Nederlandse mijnen mochten werken.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11e. Egidius (Edy) van Wersch, zoon van 10c, geboren Vaals 13 mei 1927, overleden Maastricht 26 september 1979, trouwde Maastricht 18 augustus 1950 en voor de kerk trouwden zij op 2 juni 1951, Paulina Hollanders, geboren Maastricht 3 mei 1923, overleden oktober 2020, dochter van Johannes Hollanders en Maria Elisabeth Huijsmans.
Zij was de verloofde van zijn broer Joseph en trouwde na diens dood in Indië met Egidius.
November 1957: Bij een actie van de winkeliers van de Rechtstraat in Maastricht konden mensen zegels sparen. Wie de meeste zegels inleverde won een prijs. En dat was Pauline van Wersch-Hollanders die hiermee ƒ 100 kreeg. (Foto rechts).
Uit dit huwelijk werd geboren
K.11f. Thomas van Wersch, zoon van 10d, trouwde Birgit Bauer, geboren 24 juli 1957, overleden Burtscheid 25 februari 2018.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11g. Stephan van Wersch, zoon van 10d, trouwde Natalie Aretz.
Uit dit huwelijk werd geboren
K.11h. Norbert van Wersch, zoon van 10e, landmeter, trouwde Herzogenrath (D) Angelika Elfriede Kleine, kleuterleidster.
1957: In 1957 deed Norbert van Wersch (2) zijn eerste communie.
Van links naar rechts
1: Magaretha van Wersch (1895-1983) aangetrouwde nicht
2: Norbert zelf,
3: Elisabeth van Wersch, zus van Norbert,
4: Therese van Wersch (1924), aangetrouwde nicht,
5: Josef van Wersch (1918-2004), vader van Norbert,
6: Gertrud van Wersch-Johnen (1918), moeder van Norbert,
7: Gabriele van Wersch, zus van Norbert.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11ha. Michael Stephan Robert (Rob) van Wersch, zoon van 10fa, was getrouwd met Suzanne Janssen, samen met Petra Verwolf.
Uit het huwelijk werd geboren
K.11hb. Abel Johannes Marcel (Marcel) van Wersch, zoon van 10fa, geboren Heerlen 28 maart 1964, overleden 4 juni 2023, trouwde Petra Paulina Hubertina Albertina Cörvers, dochter van Jan Albert Cörvers en Antonia van Espen.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11i. Johan Willem Jozef (Jan) Van Wersch, zoon van 10h, trouwde Lidwina Sibilla Maria (Lida) Ploemen, dochter van Hub. Ploemen en Maria Schijns.
2010: Gehaakte beestenboel
Toen ze met Kerstmis in de kerk bij Schin op Geul kwam, zag ze hem staan: een kerststal, helemaal gehaakt. Nu staat hij bovenaan het haaklijstje van mevrouw Lida vanWersch (68) uit Wijlre, die al sinds haar kostschooltijd haakt, breit en naait. Handwerken is een van haar grote passies. In de loop der jaren heeft ze een flinke verzameling patronen, naaiboekjes, handwerktijdschriften en ontwerpen opgebouwd. Toen haar kleindochter wilde leren haken, kwam ze weer veel leuke en verrassende patronen tegen, maar geen kerststal. Ze ging op zoek op internet en stuitte zo op de Amigurumi-stijl (vrij vertaald: gevuld haken). Haar kleinkinderen vonden de beestjes die oma haakte helemaal geweldig. Regelmatig wordt er dan ook een beroep op oma gedaan om deze diertjes te maken. Inmiddels zijn er al muizen, hondjes, kippen, konijnen, vogels en verschillende andere beesten ‘geboren’.
bron: Limburgs Dagblad 15 juni 2010.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11j. Wiel van Wersch, zoon van 10h, trouwde Annie Nix (zijn vrouw is geen familie van K.11m).
Zij hadden tot mei 2022 het Hotel Eperhof in het Zuid-Limburgse Mechelen.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11k. Gerard van Wersch, zoon van 10h, trouwde Carien Huynen.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11l. Jacobus Johannes Guillaume (Jacques) van Wersch, zoon van 10h, trouwde Rosalina Christiana Maria (Rosalie) Luijten.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11m. Joseph Johannes Wilhelmus (Jo) van Wersch, zoon van 10h, trouwde Anita Nix, (zijn vrouw is geen familie van K.11j).
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11n. Jozef Jacobus Elizabeth (Zef) van Wersch, zoon van 10i, geboren Oirsbeek 16 december 1943, overleden Sittard 26 augustus 2002, trouwde 29 december 1972 Katarina (Kitty) Busch, geboren Millen (D).
In zijn mijnwerkerstijd woonde hij Krekelbergerweg 1, Oirsbeek. Dat was bij zijn ouders.
1962: Hij werd op 1 november 1962 lid van de Nederlandse Katholieke Mijnwerkersbond tot dat hij op 1 november 1966 ontslagen werd wegens de komende sluiting van de mijn. Hij werkte hier sinds 3 september 1961. Hij was toen 19 jaar.
Later had hij een boekhoudkantoor / administratiekantoor. Hij begon aan de Eisenhowerstraat 280 in Sittard. In 1972 was hij verhuisd naar de Alexanderlaan in Sittard. En in 1982 aan de Nusterweg 27 in Sittard. Dat is daarna overgenomen door een accountantsbureau. Naast de bedrijfsadministratie voor verschillende bedrijven, verkocht en verhuurde hij ook namens zijn klanten diverse panden.
1977: Als Joep van Wersch was hij secretaris van de BCL, Bond van Carnavals Verenigingen in Limburg.
Uit dit huwelijk werd geboren
K.11o. Hubert Jozef Leonard (Leo) van Wersch, zoon van 10i, trouwde Muhlen (D) Ingrid Elisabeth Pohlking,
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11p. Hubert Jozef Maria (Hub) van Wersch, zoon van 10i, trouwde Catharina Johanna Theodora Maria (Kitty) Wolfs, dochter van Herman Wolfs en Mia Zilvertand.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11q. Peter Hubertus Jozef (Piet) van Wersch, zoon van 10i, trouwde Cornelia Maria Gerarda (Corrie) Gielkens.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11r. Gerardus Elisabeth Hubertus (Gerrie) van Wersch, zoon van 10i, trouwde Elisabeth Maria Johanna Gerarda (Elly) Gielkens, dochter van Nic Gielkens en Bertha Bruls.
Ger van Wersch: ‘Samen werken aan gezondheid geeft meer plezier en voldoening’
Eigenlijk is hij al met pensioen, maar de kunde en ervaring van jongveespecialist Ger van Wersch zijn van grote waarde. ‘Ik ben nog drie dagen per week aan het werk om nieuwe collega’s in te werken en mijn klanten over te dragen.’
En eerlijk gezegd kan hij het werk eigenlijk ook niet helemaal missen. ‘Ik ben van de relaties, 85% van mijn klanten ken ik al langer dan 15 jaar. Bij sommigen zit ik al met de derde generatie aan tafel.’ Werken aan omzet en volumegroei, alsook scoringsdrift om nieuwe klanten binnen te halen is niet het primaire doel van deze nestor. ‘Ik haal er veel voldoening uit om veehouders te helpen werken aan een gezonde veestapel. Want een gezonde kalveropfok zie je later terug bij robuuste, gezonde koeien.’ De vraag die bij Ger centraal staat in zijn klantcontact is: welk resultaat wil je halen? ‘Veehouders moeten met eigen overtuiging ergens aan gaan werken, anders lukt het niet. Dan volgt gezondheid, plezier en voldoening vanzelf.’
Begonnen als adviseur kalverhouderij
Begin juni 2022 is Ger 45 jaar actief als jongveespecialist. Als zoon van een melkveehouder, opgegroeid met 5 broers en 5 zussen en een nog jonge vader zocht hij na zijn opleiding een baan buitenshuis. ‘Ik werkte thuis enthousiast mee en het jongvee verzorgen was mijn taak’, blikt Ger terug. Toen hij ging solliciteren bij DMV – waar ook al een broer van hem werkte – betekende het voor hem ook verhuizen naar Veghel. ‘Dat vonden ze thuis wel heel lastig, maar ik wilde vooruit. Ik moet zeggen dat ik er achteraf geen spijt van heb dat ik verhuisd ben.’
Als jonge adviseur begon Ger als begeleider in de kalverhouderij. ‘Toen had ik zo’n 30 bedrijven rondom Veghel onder mijn hoede waar ik elke twee weken mee om tafel zat. Bedrijven met zo’n 300 tot 400 kalveren per bedrijf. Een enkeling had 1000 kalveren’, schetst hij de bedrijfsgrootte toen.’Dat intensieve contact had wel zijn charme, maar je moet wel oppassen dat je een zakelijke afstand houdt.’
In 1992 schoof hij op in zijn werk en kwam in de handel en verkoop van de kalveren terecht. ‘Ik reisde naar veemarkten in Den Bosch, Zwolle en Leeuwarden om kalveren te selecteren.’ Het waren lange dagen want om 6 uur ’s morgens begint de handel en regelmatig kwam hij niet voor 9 uur ’s avonds thuis. ‘Dat was voor mijn vrouw niet altijd leuk, we hadden toen drie jonge kinderen.’ Van een mobiele telefoon had toen nog niemand gehoord, dus Ger zat ’s avonds in de keuken met de telefoon zijn boeren te bellen voor de planning en afspraken. ‘Die mobiele telefoon is toch wel een uitkomst’, zegt hij lachend.
Totaalaanpak jongvee
In zijn carrière als jongveespecialist is het werk van Ger niet veranderd, de werkgevers wel. De samenwerking met Agrifirm betekende een mooie kwaliteitsslag. ‘Dan gaat het niet alleen meer over de poeder, maar is het een totaalaanpak. Van A tot Z begeleiden we de opfok met kennis, tools en producten.’
Bron: www. kalvolac.nl, juni 2022.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11s. Louis Gerarda Hubert (Louis) van Wersch, zoon van 10i, trouwde 1: Maria Johanna Gerarda (Marion) Bus, trouwde 2: Katrien Malfait.
1990: Op het podium van de Profronde van Heerlen straalde Louis van Wersch gisteravond alsof hij de Tour had gewonnen. Dat mocht, want de 31-jarige Beekenaar was via een kranige eindsprint als winnaar tevoorschijn gekomen uit het Tip Tour Top Tien-spel van het Limburgs Dagblad. Dat leverde hem, gesecondeerd door zijn echtgenote, de eerste prijs van vijfhonderd gulden plus bloemen op, maar nog meer deugd hem de handdruk van Erik Breukink himself. :”Ik had twee geheime troeven,” glunderde Louis van Wersch, “Walter Museeuw en Erik Breukink.” Waarop Erik Breukink: “Dan heb ik het bij het goede eind gehad.”
Foto: Marcel van Hoorn.
Uit het eerste huwelijk werden geboren
K.11t. Wim van Wersch, zoon van 10j, trouwde Philomina Hubertina Maria (Mientje) Vluggen, geboren 27 mei 1950, overleden 18 december 2009.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11u. Rudolf Willem Andreas (Rudy) Van Wersch, zoon van 10k, geboren 26 april 1960, overleden Heerlen 5 juni 2023, trouwde Anja Langenhuizen.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11v. Andrew van Wersch, zoon van 10l,. trouwde Ruth Stewart
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11w. Paul van Wersch, zoon van 10l, trouwde Valerie Hood.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11x. Jeffrey (Jeff) van Wersch, zoon van 10l. trouwde Katrina Chwage.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11y. Servatius Willem Jozef Michael (Servé) Van Wersch, zoon van 10m, embryo adviseur regio zuid-west bij CR Delta (Coöperatie voor veeverbetering), trouwde Yvonne Victorina Josephina Pinckaers.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11z. Hubertus Gerardus Johannes Joseph (Huub) Van Wersch, zoon van 10m, trouwde Josephina Maria Sidonia (Sydelle) Strijthaegen.
1987: Hij was prins van CV De Breuzelére in Mechelen.
Uit dit huwelijk werden geboren
De uitreiking van de BCL-onderscheiding aan Piet van Aersen vanwege zijn 3 maal 11-jarig lidmaatschap van de carnavalsvereniging De Breuzelère, was een van de twee hoogtepunten die de proclamatiezitting van deze vereniging in Mechelen kenmerkte.
In zijn openingswoord mocht de Breuzelère-voorzitter de Ülle van Wittem als gastvereniging welkom heten. Ten overstaan van een bomvolle zaal brak rond 23.00 uur na en afwisselend smaakvol programma het tweede hoogtepunt aan. Op genoemd tijdstip werd Huub van Wersch uitgeroepen tot prins van het seizoen 1987.De nieuwe heerser woont op het adres Hilleshagerweg 49.
Dat de zaal het eens was met de uitverkiezing van Huub werd onderstreept met een ovationeel applaus tijdens zijn ontvangst en proclamatie. Voor het aanstaande seizoen hebben de Breuzelère café A gen Pomp tot hun residentie omgedoopt.
K.11za. Joseph Maria Gerardus Vanwersch (Jo) zoon van 10n, trouwde Leonie Maria Hubertina Kruijels, dochter van Francois Joseph Hubertus Kruijels en Maria Hubertina Cremer.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11zb. Willem Hubert Gerardus Vanwersch (Wiel), zoon van 10n. geboren Heerlen, trouwde Simpelveld Annita Anna Maria Mathilde (Annita) Smeets, dochter van Jacobus Hubertus Maris Smeets en Anna Knops.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11zc. Hubert Vanwersch, zoon van 10o. trouwde Ella de Lomboy.
Uit dit huwelijk werd geboren
K.11zd. Alphonse Vanwersch, zoon van 10o, was getrouwd met Gertie Knops.
In de tachtiger jaren speelde Alphonse (Funs) Vanwersch mee in het team van Smidter Boys uit Bocholtz. Dit tafelvoetbalteam was in 1961 in café I Jen Smid in Bocholtz opgericht. In 1978 werden zij wereldkampioen.
Uit dit huwelijk werd geboren
K.11ze. Ed Vanwersch, zoon van 10o, trouwde Anny Vaessen.
Ed heeft een tentenverhuurbedrijf in Vijlen. In 2004 was hij koning van de schutterij Sint Joseph in Vijlen (foto: schutterij-vijlen.nl).
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11zf. Peter Vanwersch, zoon van 10o, trouwde Lidia Bergmans.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11zg. Bert Vanwersch, zoon van 10p, trouwde Anja Bergmans,
Uit dit huwelijk werd geboren
K.11zh. René Van Wersch, zoon van 10s, trouwde 1: Anne Joly, trouwde 2: Chantal Desmet.
Uit het tweede huwelijk werden geboren
K.11zi. Jean Mathias Gerard (Jean) Vanwersch, zoon van 10t, trouwde Ans Hakke, geboren Maastricht 10 augustus 1947 overleden Maastricht 17 oktober 2013.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11zj. Henri Joseph Gerardus (Henri) Vanwersch, zoon van 10t, was getrouwd met Marina Lammerdina Polmans.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11zk. Jean van Wersch, zoon van 10u, trouwde Anna Lonussen.
In 1973 was hij gemeente/jublileumprins van de Carnavalsvereniging de Ülle in Partij.
Uit dit huwelijk werd geboren
K.11zl. Gerardus Joseph Johannes (Jo) Vanwersch, zoon van 10u, trouwde Astrid Vaendel.
2001: Jo is prins van de Vooseschtoets uit Epen..
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11zm. Harry van Wersch, zoon van 10u, trouwde Resie Oberjé.
Samen leiden zij de Hoeve Hommerich, vakantieappartementen in Gulpen.
Als we, gestuurd door onze TomTom, via een smal landweggetje de Hommerich-berg oprijden komen we aan de top uit bij Hoeve Hommerich, een monumentale boerderij. Even later maken we kennis met de eigenaar: Harrie van Wersch. De Hoeve is een typische Limburgse carré-boerderij met een gesloten binnenhof, gebouwd naar eeuwenoude traditie. Samen met zijn vrouw Resie runt Harrie er een tiental appartementen voor vakantiegangers die rust en ruimte zoeken. Resie en Harrie zijn de ouders van twee dochters .
Als jongetje van een jaar of twaalf had Harrie al duiven en was hij lid van de pdv. De Eendracht in het nabij gelegen gehucht Partij. Na een stop van ruim 20 jaar begon hij in 1994 opnieuw met de duiven. Momenteel is hij lid van de postduivenvereniging De Union uit Nijswiller. Harrie van Wersch is samen met twee broers en een zus op de boerderij geboren. Een broer van hem die in het nabij gelegen Partij woont is onlangs ook begonnen met de duivensport.
Bron: http://www.asduivenparade.nl
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11zn. Willem (Wiel) van Wersch, zoon van 10v. trouwde Enny Bertrand.
Jarenlang hadden zij een drankenhandel Bertrand-Didden in Wijlre. In januari 2016 verkochten zij om gezondheidsredenen de zaak.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11zo. Erich Marie Jean van Wersch, zoon van 10x, geboren 30 september 1956, overleden 25 december 2017, was getrouwd Sandra Schilderman, dochter van Johannes Schilderman en Kitty Punte.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11zp. Roy van Wersch, zoon van 10y, trouwde Emmy Lambi.
Uit dit huwelijk werd geboren
K.11zq. Leo van Wersch, zoon van 10z, was getrouwd met Naomie Meerking, dochter van Eric Meerking en Beverly Jordan.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11.zq-1. Alfons van Wersch / Alfons van Weersch, zoon van 10z-1, geboren 4 juli 1926, overleden Aken 29 januari 2006, boer, trouwde Marianne Radermacher, geboren 2 december 1930, overleden Aken 19 oktober 2021.
1943: Alfons van Wersch kreeg zijn Nederlandse pas door de koninklijke Zweedse viceconsul in Aken op 7 april 1943 uitgereikt. Zijn vader was in Heerlen geboren. Alfons werd slager en woonde Aken Hitfeld.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11zr. Leonard Johannes Andreas (Leo) van Wersch, zoon van 10za, trouwde M.J.H. (Marion) Knepflé, dochter van Godefridus Antonius Knepflé en Henrica van der Reijt.
Leo studeerde rechten en pharmacie in Leiden en was, voor zijn pensionering, vice president Europe van Procter & Gamble. Hij is drager van het Grosse Ehrenzeichen für Verdienst um die Republik Oesterreich. Daarnaast is hij ook Commandeur in de Orde van Verdienste van Italië.
Leo was van 1960 tot 17 februari 1961 Praeses van de Leidse Rooms Katholieke Studentenvereniging Sanctus Augustinus.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11zs. Lodewijk Hubert Gerard (Loek) van Wersch, zoon van 10za, apotheker, was getrouwd met Anna Maria Petronella ( Mici) Sivirsky, dochter van Antal Sivirsky en Geertruida Bollen.
1973: Anna Maria Sivirsky werd benoemd in de gemeenteraad van Kerkrade. Zij was advocaat en procureur.
Net als zijn vader was hij apotheker in Kerkrade.
Uit dit huwelijk werden in Kerkrade geboren
Margit Geertruida Cornelia (Margit) van Wersch, geboren 24 september 1968, overleden Kerkrade 27 april 1994, 25 jaar oud, lerares basisonderwijs, ongehuwd.
K.11zt. Hendrik Christiaan Paul Maria (Henk) van Wersch, zoon van 10za, trouwde Wilma Schrijen.
Henks vader had in Kerkrade een apotheek annex brillenzaak. De apotheek werd door Loek, de broer van Henk overgenomen, terwijl Henk verder ging met de optiekzaak. Sinds 2010 wordt de zaak door hun dochter Judith geleid. De derde generatie.
Henk zat tussen 1973 -2009 in het bestuur van Roda JC. In 1989 werd hij door Roda JC benoemd tot lid van verdienste .Hij kreeg ook de zilveren bondsspeld.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11zu. Frans Leonard Joseph (Frans) van Wersch, advocaat en procureur, zoon van 10za, trouwde Margriet van der Spek, arts, dochter van Petrus van der Spek en H Wagenaar.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11zv. Paul Joseph Maria van Wersch, zoon van 10za, geboren 2 juli 1946, overleden 23 mei 2022, doctor rechtsgeleerdheid, trouwde Trude Giezeman.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11zw. Hubert Willem Maria (Hub) van Wersch, zoon van 10za, trouwde Anju Marathe.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11zx. Johannes Gerardus (Jan) van Wersch, zoon van 10zb, geboren Kerkrade 26 augustus 1926, overleden Heerlen 15 januari 2013, trouwde Maastricht Maria (Mieke) Smits, geboren Someren 10 december 1932, overleden Heerlen 30 april 2016.
1938-1946: Hij volgde eerst op Rolduc de HBS en stapte daarna hier over op het gymnasium waar hij in 1946 slaagde. (Foto: Jan staat op de tweede rij, helemaal rechts.)
1949: Slaagde voor zijn kandidaatsexamen rechten aan de universiteit van Nijmegen.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11zy. Jozef Cornelis Gerardus (Sjef) van Wersch, zoon van 10zb, geboren Kerkrade 17 december 1927, overleden 54 jaar oud Kerkrade 11 april 1982, trouwde José Gubbels, dochter van Joannes Theodorus Gubbels en Maria Hubertina Crombags.
Hij was aannemer net als zijn vader,
1981: In 1981 deed hij zijn bedrijf wegens ziekte van de hand. Negen maanden later overleed hij.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11zz. Willem Jozef (Wiel) Vanwersch, zoon van 10zb, geboren 9 oktober 1937, overleden 14 maart 1982, trouwde Marie-Louise (Wies) Paulussen, geboren Landgraaf, dochter van Guillaume Paulussen en Elisabeth Vrancken.
2/1964: Er werd een servicebureau voor jongeren opgericht in Sittard. Dat was het derde bureau in Nederland. Amsterdam en Arnhem gingen voor. Deze drie bureaus voerden een gemeenschappelijk beleid. In het bestuur van Sittard zit oa. mevrouw M. Vanwersch-Paulussen.
1972: Beiden ondertekenden een steunbetuiging aan de priesters van Roermond tegen bisschop Gijsen. Wiel was ambtenaar en zijn vrouw was maatschappelijk werkster.
Twee andere Stamgenoten die ook tekenden waren apotheker Loek van Wersch en zijn vrouw en Karel van Wersch, dirigent van het Koepelkoor Maastricht.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11zza. Herman Jozef Mathias van Wersch, zoon van 10zc, trouwde Elisabeth Maria Reinilda (Elsemieke) Ypma.
1963: Nadat hij aan de universiteit zijn doctoraal Sociale Geografie had behaald ging hij naar Amerika. Na het afstuderen (master) aan de universiteit van Chicago, en postdoctorale studies aan de universiteit van Minnesota, (Ph.d in landbouw economie) promoveerde hij daar in 1969. Hij werd assistent professor aan de universiteit van Minnesota. Daarna beleidsaviseur bij het Ministerie van Landbouw, Tunesie; econoom, plaatsvervangend afdelingshoofd, portfolio manager bij de Wereldbank (1972- 1999).
Uit dit huwelijk werden geboren
K.11zzb. Bernhard Ursula Karel (Bernard) van Wersch, zoon van 10zd, was getrouwd met Jeannette Bisseroux.
Uit dit huwelijk werden geboren
Opvallend is dat de naam Vanwersch nu aan elkaar geschreven werd, terwijl in de kopie van de geboorteakte van Hendrik: Van Wersch staat. Echter op andere aktes staat het weer aan elkaar. In de vijftiger jaren woonden zij in Brussel. Hij stond te boek als Architect Urban aan de Avenue Jean Baptiste Depaire 25, zijn vrouw was coupeuse diplomée. 1958: H. Vanwersch; architect. Urbain, Rue Eugene Desmedi 14 en M.J. Van Wersche, coupeuse dipl. Avenue J.B. Depaire 25. 1960: H. Van Wersch, architect, Avenue Aug Vermeylen 41. 1960: H. Vanwersch, architect urbain, Rue Eugene Desmedi 14. 1960: M.J. Van Wersche, coupeuse J.B. Depaire 23. 1965-1968: H. Van Wersch, architect, Ave Vermeylen 41 (niet in 1969). 1974: Op zijn identiteitskaart staat Eerstaanwezend Architect. Hij woonde in Evere.
Uit dit huwelijk werden geborenK.12. Raymond Alfons Peter Vanwersch, zoon van 11, trouwde 1: Anneke Haring, was getrouwd met 2: Ingrid Phillipsen.
Uit het eerste huwelijk werden geboren
K.12-1: Egon Vanwersch, zoon van 11a-1, trouwde 1: Amanda Lister, trouwde 2: Hanne-Marie Minderhoud.
Uit het eerste huwelijk werden geboren
K.12a. Ralph Kornel Margaretha Vanwersch, zoon van 11b, trouwde Priscilla Vroomen, dochter van Nico en Marjo Vroomen.
Klik voor zijn bedrijfswebsite.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.12b. Matthieu Maria Bertha Willem (Math) Vanwersch, zoon van 11c, geboren Vaals 17 april 1954, overleden Vaals 23 oktober 2018, trouwde Regina Cremerius, geboren Aken 13 juni 1957, overleden 27 december 2007.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.12c. Peter Willem (Piet) van Wersch, zoon van 11c, trouwde Diana Helena Martina van Engelen, dochter van Harry van Engelen en Emmy Lemmens, trouwde 2: Jolanda van Schaik.
In de zeventiger jaren verkocht Piet ijs aan huis. Sinds 2001 heeft hij een schoonmaakbedrijf in Vaals.
Uit het eerste huwelijk werd geboren
Uit het tweede huwelijk werden geboren.
K.12d. Wilhelm Jozef (Wiel) van Wersch, zoon van 11c, trouwde Marie Louise Hendriks.
2017: Marie-Louise werd op 4-jarige leeftijd lid van turnvereniging Wilhelmina. In de loop der jaren grossierde zij in vele titels op provinciaal en nationaal niveau. Vanaf 1993 is zij jeugdleidster bij Wilhelmina en geeft zij met plezier les aan de kleuters. Zij heeft ook vele jaren deel uitgemaakt van de Jeugdraad waar zij de handjes uit de mouwen stak in het belang van de Wilhelmina jeugd. Tot op de dag van vandaag staat zij de jeugdraad met raad en daad bij.
bron: Troebadoer 9 mei 2017
Uit dit huwelijk werden geboren
K.12e. Eugenius Jozef Elisabeth (Eugene) van Wersch, zoon van 11c, trouwde 1: Gonnie Milder, samen met 2: Angelique von den Hoff.
Uit dit huwelijk werd geboren
K.12f. Adolf Maria Arnold (Ad) van Wersch zoon van 11d, trouwde Nuth Hubertus Cornelius Leonardus Emile (Emile) Berger, geboren Ubach over Worms, zoon van Emile Berger en Mechtildis Wilhelmina Maria Michiel Hekkens.
K.12g. Arnold Jozef Maria van Wersch, zoon van 11d, samenwonend met Margret Buskens.
Uit dit samenzijn werden geboren
K.12ga. Michael Albert Carina van Wersch, zoon van 11hb, trouwde Nicola Philomena Leonie Engelen (Nicolle), dochter van Heinrich Hubert Engelen en Maria Gerarda Francisca Peters.
Klik hier voor zijn website over orthopedische schoenmakerij.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.12gb. Kevin van Wersch, zoon van 11hb, samen met Franca Kusters.
Uit het samenzijn werden geboren
K.12h. Vincent Jan Willem Van Wersch, zoon van 11i, trouwde Joan Oosterhof.
Klik voor zijn bedrijfswebsite.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.12i. Hans-Peter Martin Van Wersch, zoon van 11i, samenwonend met Claartje Boskman.
Uit het samenzijn werd geboren
K.12ia. Niels Wilhelmus Maria van Wersch, zoon van K.11m, trouwde Pascalle Wilhelm Anna Hamers, dochter van Hub en Carina Hamers.
2019-2020: Prins Niels I van de CV Durgee, Mechelen.
Uit dit huwelijk werd geboren
K.12j. Roger Hubert Josef (Roger) van Wersch, zoon van 11o, trouwde Yvonne Annette Grote.
Zij hadden al
K.12k. Ramon van Wersch, zoon van 11q,s amen metBianca Nieling.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.12l. Andy Vanwersch samen met Babs Bergmans
Uit het samenzijn werden geboren
K.12m. Willy Vanwersch, zoon van 11zd, trouwde Elke Geilenkirchen.
Uit dit huwelijk werd geboren
K.12n. Gregory (Greg) Van Wersch, samen met Cindy Emonts, dochter van Etienne Emonts en Marie-Rose Sisterman.
Uit dit samenzijn werd geboren
K.12o. Maurice Mathias Catharina Vanwersch, zoon van 11zi, trouwde Monique Driessen.
Uit dit huwelijk werd geboren
K.12p. Sander Vanwersch, zoon van 11zl, samen met Nadine Sluysmans.
Uit dit samenzijn werden geboren
K.12q. Rik van Wersch, zoon van 11zn, trouwde Jennifer Jacobi, dochter van Wiel Jacobi en Marianne Esser.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.12r. Max van Wersch, zoon van K.11zo, samen met Janou Gelissen.
Uit dit samenzijn werd geboren
K.12r-1. Karl van Weersch, zoon van 11zq-1, trouwde Karin Horstmann.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.12s. Louis Wouter van Wersch, zoon van 11zr, drs. economie, trouwde Lorraine Marie Simone Edith Donon.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.12t. Lodewijk van Wersch, zoon van 11zs, trouwde Sue Preenen.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.12u. Olaf Reinier Lodewijk Nicolaas van Wersch , zoon van 11zt, trouwde Britt Smeets.
Uit dit huwelijk werd geboren
K.12v. Lars Lodewijk Christiaan Hendrik van Wersch, zoon van 11zt, trouwde Jacqueline Kokx.
Uit dit huwelijk werd geboren
K.12w. Nico van Wersch. zoon van 11zu, trouwde Marielle van Benten.
Klik voor zijn bedrijfswebsite.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.12x. Niels Martijn van Wersch, zoon van 11zv, samen met Birgit Anthonio, trouwde Titia N.N.
2002: Mr. N.M. van Wersch studeerde Rechtsgeleerdheid in Utrecht, met als afstudeerrichtingen Strafrecht en Internationaal recht. Na zijn studie werkte hij vanaf 2002 als gerechtssecretaris op de rechtbank te Amsterdam.
2004: In februari 2004 werd hij beëdigd als advocaat en trad hij in dienst bij Böhler Franken Koppe Wijngaarden Advocaten te Amsterdam. 2009: In september 2009 maakte hij de overstap naar Meijers Canatan Advocaten.
Niels is lid van de Nederlandse Vereniging voor Jonge Strafrechtadvocaten (NVJSA). Hij houdt zich in het bijzonder bezig met algemeen en internationaal stafrecht, uitlevering en overlevering.
Klik voor de bedrijfswebsite.
Uit dit samenzijn / huwelijk werden geboren
K.12y. Stan van Wersch, zoon van 11zv, samen met Marije Roerig.
Uit dit samenzijn werd geboren
K.12z. Wim Jozef Vanwersch, zoon van 11zy, trouwde Xandra Honings.
Uit dit huwelijk werd geboren
K.12za. René Willem Vanwersch, zoon van 11zz, trouwde Borja Castello Castillo.
Uit dit huwelijk werd geboren
K.12zb. Conrad Guillaume (Koen) Vanwersch, zoon van 11zz, trouwde Dieuwertje Crasborn.
1994: Koen Vanwersch en Dieuwertje Crasborn uit Kerkrade en Reuver wonen en werken sinds juni van dit jaar in het Trinity Hospital in Malawi. Koen en Dieuwertje studeerden beiden aan de universiteit van Limburg. Koen is arts en werkt in het 200 tellende ziekenhuis. Dieuwertje is gezondheidsvoorlichtster. Zij organiseert de gezondheidsactiviteiten buiten het ziekenhuis op dorpsniveau. Het Land van Weert organiseert samen met Memisa deze puzzelactie. Iedereen die mee puzzelt steunt daarmee Memisa en het werk van Koen Vanwersch en Dieuwertje Crasborn.
Koen en Dieuwertje zijn geen uitzonderingen. Steeds meer Nederlanders besluiten voor korte of langere tijd in de tropen te gaan werken. Via Memisa worden deze mensen uitgezonden naar landen in Afrika en Azië op vaak afgelegen plaatsen als arts, verpleegkundige of fysiotherapeut. Ze werken samen met Memisa.
Bron: Land van Weert 21 december 1994.
2002: Drie weken geleden werd huisarts K. Vanwersch uit Venlo op zondagmiddag met spoed gemaand naar een patiënte in Reuver met een dreigend hartinfarct. De chauffeur van zijn dienstauto gaf plankgas, het oranje zwaailicht ging aan, de politie zette halverwege de rit de achtervolging in. Hij mocht eerst zijn patiënte helpen, daarna kreeg de chauffeur een bon.
Bron: De Volkskrant 2 februari 2002.
Uit dit huwelijk werden geboren
K.12zc. Michiel Alexander van Wersch, zoon van 11zza, samen met Josien Frederike van der Feltz.
Uit dit samenzijn werden geboren
K.12zd. Yuri Nick van Wersch, zoon van 11zzb, trouwde Thifane Albuquerque Lopes, dochter van: Euriclea da Rocha Albuquerque.
Uit dit huwelijk werd geboren
K.13. Richard Johan Hendrik Vanwersch, zoon van 12, trouwde Anouk Cabout.
Uit dit huwelijk werd geboren
K.13b. Dennis van Wersch, zoon van 12d, trouwde Juanita Schmeets.
2020: Juanita is hofnar van de Carnavalsvereniging Zoefülle uit Bocholtz en volgt daar mee haar schoonmoeder op die dat 2×11 jaar was.
Uit dit samenzijn werden geboren