Genealogische website Warsage

marijke van werschMarijke van Wersch met hondje, Annelie Brinkhof en Ingrid Bocxe in hun paradijsje.
Foto: Harry Verkuylen

 

Vinex-park lijkt rust te krijgen.

Door PIET VAN DIJK

LAGE VUURSCHE – Zelfs hun toekomstige buurvrouw, koningin Beatrix, hebben ze om hulp gevraagd om te voorkomen dat hun paradijsje in Lage Vuursche te gronde gaat. Ze moet nog reageren, maar de bewoners van bungalowpark De Ridderhof weten wel dat het hele dorp achter hen staat.


Als de plannen van de nieuwe eigenaar doorgaan, verandert hun park in een modern, luxueus en commercieel geëxploiteerd park met allemaal grote, eenvormige bungalows en chalets. En moeten alle 112 eigenaren vertrekken, want ze kunnen het niet meer betalen. ,,En daarmee komt een einde aan een authentieke sfeer,” zegt bewoonster Marijke van Wersch.

 

Uit het dorp hebben ze al veel steunbetuigingen gehad van mensen die vinden dat Lage Vuursche al genoeg lijdt onder recreatieve overbelasting. De Ridderhof aan de Koudelaan diep in de bossen van Lage Vuursche is een oase van rust. Paadjes slingeren tussen machtige bomen en groene weitjes. Nergens klinken radio’s. Tussen 1 mei en 1 september mag er ook niet worden geklust. Het is rust en genieten alom.
Verspreid over het park liggen allemaal houten huisjes, door de bewoners zelf opgetrokken. ,,Niet voor niets is onze slogan: individueel, betaalbaar, duurzaam in rust recreëren in harmonie met de natuur,” zegt Marijke van Wersch.

 

Maar die droom is nu wreed verstoord. Alle bewoners hebben een brief gekregen met de opdracht om uiterlijk 31 december 2010 hun perceel grond leeg op te leveren. De nieuwe eigenaar kan dan zijn herinrichtingsplan uitvoeren: nieuwe huisjes op een vernieuwd terrein. Het is als een bom ingeslagen in het park dat al zestig jaar bestaat. Voorzitter Maarten van Aken van de bewonersvereniging : “Onze vereniging was er voor de leuke dingen. Nu moeten we noodgedwongen onze belangen verdedigen. Dat zullen we zeker doen, want we hebben veel, alles te verliezen.”

 

Sloopkosten en het kopen van een nieuw te bouwen chalet plus de grond zoals hen is aangeboden, is volstrekt onhaalbaar, zegt Van Aken. ,,En dan komen daar ook nog de sloopkosten bij. Dat kan echt niemand betalen. En alleen maar omdat de nieuwe eigenaar De Ridderhof BV veel rendement uit dit park wil halen. Het wordt hier een Vinexpark. Weg rust, ook voor de omgeving. Er zullen veel bomen moeten verdwijnen.”

 

Wettelijk gezien is er weinig te doen, hebben de bewoners gemerkt. ,,Recreatiewoningen die niet op eigen grond staan, hebben een kwetsbare positie,” zegt Van Wersch. De bewoners hopen dat de raad van De Bilt, waar het park onder valt, hen te hulp schiet door het bestemmingsplan niet goed te keuren.

bron: Algemeen Dagblad 11 juni 2009

 

Klik hier voor Marijke van Wersch in de Simpelveldse Tak.
Klik hier als je wil weten wat er verder met de Ridderhof gebeurde.

error: