Genealogische website Warsage

Nicolaas Joseph van Weersch (!) was de zoon van Franz van Weersth en Petronella Heinrichs uit Eupen. Hij werd hier op 31 augustus 1879 geboren maar trouwde in Luxemburg stad op 25 april 1907. De ambtenaar schreef geen van Weersth maar van Weersch in de akte. Hij trouwde met Julie genannt Katharina Haller die in Waldhausen op 5 september 1864 geboren was. Zij overleed als weduwe op 5 oktober 1931 in Aken als dochter van Melchior Haller en Sophie Margaretha Beissweinger /Beisswenger.

Bij zijn huwelijk was Nicolaas Joseph van Weersch, handschuhschneider, 27 jaar. Daarnaast voerde hij een herberg in de Heiliggeiststrasse.(= Rue de Saint Esprit), stad Luxemburg.  Vandaar dat tijdens hun huwelijk de ambtenaar hem de volgende beroepen gaf: gantier et cabaretier.

In 1915 raakte hij tijdens de Eerste Wereldoorlog juni 1915 zwaar gewond. Hij diende bij het Duitse Reserve Infanterie Regiment, nr 130., 1e Batallion, 4e Kompagnie. Dat was bij de slag tussen 18 en 20 februari 1915 bij Mannheim. Nicolaas werd op het oorlogskerkhof van Mannheim begraven.

Zijn naam staat op het herdenkingsmonument in de kerk van Eupen als een van de velen die in de oorlog stierf.
Dit monument werd in 1925 door de Eupener beeldhouwer Christian Stüttgen gemaakt. Na de Tweede Wereldoorlog werd er een marmerren bord bijgezet waarop staat: „1940–1945 IM GEDENKEN AN DIE TOTEN UND VERMISSTEN DES KRIEGES.

nicolaus van wersch
nicolaus van weersch

Klik hier voor Nicolaus van Wersch in de Simpelveldse Tak.

error: