Genealogische website Warsage

2011

philip-van-werschVEENENDAAL – Gelderse jongeren vierden met twee miljoen jongeren de mis in Madrid tijdens de wereldjongerendagen onder leiding van paus Benedictus XVI.

 

Bannie Mooren uit Wageningen en Philip van Wersch uit Veenendaal zijn zaterdag om twaalf uur in de middag al vertrokken van metrostation Sol in het centrum van Madrid.

 

Ze lopen een pelgrimstocht van ongeveer tien kilometer naar vliegveld Cuatro Vientos waar ’s avonds de avondwake zal plaatsvinden en zondag de heilige mis. Het is de grote slotviering van de katholieke wereldjongerendagen die afgelopen week plaatsvonden in de Spaanse hoofdstad.

 

De zon brandt op de hoofden van hun negenkoppige deelgroepje (inclusief leiding) uit de zalige Titus Brandsmaparochie die onder meer de katholieke kerken in Wageningen, Veenendaal en Ede beslaat. Om de menigte op het vliegveld enigszins af te koelen spuit de brandweer water over de hoofden van de pelgrims (samen bijna veertien keer het aantal inwoners van Arnhem).

 

Van Wersch (25) kijkt de hele week al uit naar de avondwake, waarbij de pelgrims samen bidden met de paus en ze de hostie vereren die in een gouden standaard op het podium staat. De student economie vindt deze ‘adoratie’ prachtig. “Het is een hele tastbare manier om Jezus te herdenken”, zegt Van Wersch. “We geloven dat Jezus werkelijk aanwezig is in het brood. Het is dus eigenlijk een stukje hemel op aarde”, getuigt de Veenendaler van zijn geloof.

 

Helaas begint het te onweren als de paus aankomt. Bliksemschichten flitsen door het donkergeworden luchtruim. Tijdens de stilte van de adoratie hoor je alleen de plastic zeilen wapperen waarmee mensen zich vrijwel tevergeefs droog proberen te houden. Door het weer duurt de avondwake korter en vertrekt de paus Benedictus voor middernacht al naar zijn nachtverblijf.

 

Jammer, vindt Mooren (21), maar de korte plensbui heeft tenminste wel het overal ronddwarrelende stof vastgeplakt tegen de grond. De meeste mensen wikkelen zichzelf al snel in een slaapzak, de Wageningse niet. Ze is fervent festivalganger, had al kaartjes voor Lowlands, maar koos voor de wereldjongerendagen. “Zoveel jongeren van over de hele wereld, met zo’n goede sfeer, dat vind je nergens”, zegt Mooren.

 

Die sfeer gaat ze maar eens opsnuiven. Het is minstens een half uur lopen om de mensenmassa te doorkruisen. Door het uitwisselen van souveniertjes maakt ze makkelijk contact met anderen. Aan de randen van de vakken klinkt muziek. Al snel danst Mooren samba met de Brazilianen, polka met de Polen en flamenco met de Spanjaarden. “Hier maak je in één nacht een complete wereldreis”, vat Mooren het nachtprogramma bondig samen.

 

Na een korte, koude nachtrust komt de paus terug voor de mis met de grote massa jongeren. Die wordt met slaperige oogjes gevolgd door het slaapgebrek en de al snel weer hete zon. Daarna is het zesdaagse feest van ontmoeting voorbij en is het tijd voor de terugtocht naar het gewone leven in Wageningen, Veenendaal of waar ook ter wereld.

bron: Gelderlander 2011

 

Jong Aartsbisdom

Op de website Jong aartsbisdom.nl staat: Philip van Wersch. Na het voltooien van de MAVO, het MBO en het HBO ben ik momenteel student Fiscale Economie aan de Universiteit van Tilburg. Naast mijn studie doe ik veel aan sport en ben ik actief binnen de Tilburgse studentenbadminton vereniging. Daarnaast ben ik werkzaam in een meubelwinkel als verkoper.

 

Op kerkelijk gebied ben ik actief bij de Sint-Egidius gemeenschappen van Antwerpen en Utrecht en in mijn eigen parochie als koster en misdienaar. Met ingang van het seizoen 2013-2014 ben ik ook lid van het Jongerenplatform bisdom Utrecht.

 

2021

Tegenwoordig is Philip van Wersch werkzaam als junior belastingadviseur en zit hij in het bestuur van de Titus Brandma parochie als penningmeester.

 

Klik hier voor Philip van Wersch in de Simpelveldse Tak.

error: