Genealogische website Warsage

Maria Anna Katharina Van Wersch werd in Eilendorf in 1891 geboren. Zij trouwde in Nieuwenhagen in 1916 met Peter Joseph Meijs die in 1890 in Nieuwenhagen geboren werd.

In haar jonge jaren was zij, zoals zovele meisjes in haar tijd, dienstmeid bij mensen in Aken. Haar man was ondergronds mijnwerker (houwer), eerst op de Willlemien, daarna op de Laura en Vereeniging en vanaf 1926 op de nieuwe mijn Julia. Twintig jaar later ging hij met pensioen. Hij was toen 56 jaar.

 

50 jaar

Het echtpaar Meijs-van Wersch (ook wel Meys-Van Wersch) was in 1966 50 jaar getrouwd. In de Nieuwe Limburger stond:
NIEUWENHAGEN – Het echtpaar Meys-v. Wersch
Gouden bruiloft in Nieuwenhagen
Nieuwenhagen – Het echtpaar Meijs-v. Wersch aan de Hoogstraat 4 te Nieuwenhagen hoopt op donderdag 3 maart de dag te herdenken waarop het 50 jaar geleden in het huwelijk trad. De gouden bruidegom werd op 30 augustus 1890 te Nieuwenhagen geboren. Van origine uit de agrarische sector voortkomende, stapte hij bij de opkomst van de Limburgse mijnindustrie naar deze branche over om niet minder dan 39 jaren als ondergronds mijnwerker werkzaam te blijven, allereerst bij de Staatsmijn Wilhelmina, later bij de Laura & Vereeniging.
20 jaar geleden verliet hij de mijn Julia (als pompbediende ondergronds) om met zijn echtgenote van een verdiend pensioen te gaan genieten.
De gouden bruid aanschouwde op 20 juli 1891 in Aken, uit Nederlandse ouders, het levenslicht. Al vroeg wees zijnde, kwam zij naar Nederland om als dienstbode bij diverse families in haar levensonderhoud te voorzien. Ten huize van wederzijdse oom raakten zij verliefd op elkaar en zo traden zij op 3 maart 1916 in de oude kerk aan de Rötscherweg te Nieuwenhagen in het huwelijk. Hun huwelijk werd gezegend met 8 kinderen, waarvan er thans nog zeven in leven zijn. 16 kleinkinderen zorgen ervoor dat het krasse gouden paar zich jong blijft voelen. De feestelijkheden zullen ingezet worden met een plechtige mis in de parochiekerk H. Hart van Jezus te Nieuwenhagerheide, welke mis opgedragen zal worden door drs. W. Meijs uit Hoensbroek, een zoon van een overleden broer van de gouden bruidegom. Gelegenheid om het gouden paar te feliciteren bestaat van 12.30 tot 13.30 uur in het gemeenschapshuis aan de Markt.

 

En na de feestelijke dag schreef het Limburgs Dagblad:

Gouden Bruiloft
Donderdag j.l. herdacht het bruidspaar Meys – van Wersch de dag, dat het voor 50 jaar in de echt verbonden werd. De dag werd ingezet met een door het kerkelijk zangkoor olv. organist-directeur P. v.d. Wall. Mevr. Meys-Rademacher zong onder deze h. mis „Panis Angelicus”.
Deze mis werd opgedragen door deken drs. W. Meys (zoon van overleden broer van bruidegom). Kinderen van de kleuterschool vormden aan de kerk een erehaag met vlaggetjes. Hierna was er voor familie een koffietafel.
’s Middags van half een tot half twee was er een zeer druk bezochte receptie. waarop we o.m. zagen de parochie geestelijkheid, burgemeester mr T. Vrouwenraths, wethouders en gemeentesecretaris, alsmede vertegenwoordigers van de mijn Laura en Vereeniging, deputaties van kerkelijke zangkoor en fanfare Eendracht, alsmede zeer vele vrienden en bekenden.
Aangezien de gezondheidstoestand van het gouden paar iets te wensen overlaat, meende het paar te moeten af zien van de aangeboden serenades van fanfare en kerkelijke zangkoor.
Een zoon van het gouden paar dankte voor de geweldige belangstelling en overhandigde aan fanfare Eendracht en kerkelijk zangkoor een enveloppe met inhoud. ’s Avonds werd het feest in besloten kring voortgezet.
Als buitengewone verrassing voor het gouden paar was er het feit, dat een dochter, die in de Verenigde Staten woont voor deze gelegenheid naar Nieuwenhagen was overgekomen en enkele weken in
Nederland zal blijven.
Dat was dochter Elly Meijs getrouwd met Carl van Os en schoondochter Trautje Rademacher, getrouwd met hun zoon Matthijs Meijs, was de soliste.

Klik hier voor de familie Meijs-van Wersch in de Kerkraadse Tak.

error: