Genealogische website Warsage

Op 29 augustus 1934 was er een mijninstorting in de mijn Anna in Alsdorf / Mariadorf. Hierdoor verongelukte de mijnopzichter Johannes Hubertus van Wersch. Hij was 30 jaar oud. In november zou hij 31 geboren zijn. Hij was ongehuwd en woonde bij zijn ouders in de Nieuwstraat in Kerkrade. Diverse kranten schreven over dit ongeval:

Het Algemeen Handelsblad schreef op 31 augustus 1934:

mijnopzichter

Mijnopzichter gedood.
In de mijn Anna 1 te Alsdorf, Duitschland is Woensdag de ongehuwd 60 jarige mijnopzichter H. van Wersch uit Kerkrade onder afvallend gesteente geraakt en gedood.

In de Provinciale Noordbrabantsche en ’s-Hertogenbossche courant van vrijdag 31 augustus 1934 staat:

Doodelijk mijnongeluk
In de mijn Maria Hauptschacht te Mariadorf is Woensdag de 31 jarige mijnopzichter H. van Wersch uit Kerkrade, onder gesteente bedolven en gedood.

Het Limburgsch Dagblad van 31 augustus 1934 noemde als enige krant dat zijn ouders in de Nieuwstraat woonden.

mijnopzichter

Doodelijk mijnongeluk.
In de mijn Anna te Alsdorf geraakte de 30 jaar. ongehuwde mijnopzichter, de heer H. v. Wersch, wonende bij zijn ouders aan de Nieuwstraat te Kerkrade, onder afvallend gesteente.  Hoewel spoedige hulp was komen opdagen, mocht zulks niet meer baten, de dood was reeds ingetreden.
De begrafenis zal Zondag a.s. ten 4 uur Duitsche tijd, in het naburig grensplaatsje Strass-Herzogenrath plaats vinden.

De Nieuwstraat in Kerkrade ligt in de wijk Bleijerheide en ligt op de grens Kerkrade/ Duitsland die midden door de straat loopt. Links ligt Nederland en rechts Herzogenrath. Feitelijk woonde hij de in Blumenrathersstrasse in Alsdorf. Mariadorf ligt 7 kilometer van het grotere Alsdorf. en ongeveer 20 km. van de Nieuwstraat.

Johann was in het Duits: Oberhauer. Hij gaf leiding aan een groep houwers.

De Tijd van 31 augustus 1934 meldde dat het in de Maria Hauptschacht was. 

mijnopzichter

 

grube mariaDanksagung

Für die aus Anlass der Beerdigung unseres am 29. Januar d.J. tödlich verunglückten Sohnes Hans erwiesene Teilnahme, sowie für die Schönen Kranz- und Blumenspenden dankt allen, besonders der Direktion des Eschweiler Bergwerks-Vereins und der Gefolgschaft der Grube Maria II, herzlich

Familien Johann van Wersch

Kirchrath

1934

Klik hier voor Johannes Vanwersch (zoals de ambtenaar het schreef) in de Kerkraadse Tak.

error: