Genealogische website Warsage

Leonard van Wersch was een van de zonen van Hendrik Van Wersch, zoals de ambtenaar in Kerkrade schreef. Hendrik werd in 1866 in Bleijerheide geboren. Zijn vader tekende akte met Vanwersch.  Hieronder staan enkele foto’s uit het familiealbum.

 

Hendrik trouwde in 1891 in Aken met Louise Mathonet. Kort daarna verhuisden zij naar Sint-Jans-Molenbeek (B) waar hij bierbrouwer was. Later hadden zij in de Rue du Mexico in Jette een winkel.

 

Uit het huwelijk werden vier kinderen geboren: Leonard (1894), Francisca (1895), Joseph (1897) en Hubertine (1898). Francisca trouwde met Joseph Faber en kregen kinderen. Hubertine overleed echter op jonge leeftijd in 1919 aan de toen heersende Spaanse griep. Zij werd 20 jaar.

 

Beide broers Leonard en Joseph trouwden en kregen kinderen. Leonard vertrok als getrouwd man in 1924, 30 jaar oud, naar Congo waar hij in de technische dienst van Texaf, Societé Textile Africaine, een textielbedrijf, ging werken. Hij ging met de oprichter van de textielfabriek Lecluse Frères mee naar Congo die daar in dat jaar een katoenbedrijf oprichtte. Die kreeg een voorlopig pachtcontract van 2 jaar voor een terrein met een oppervlakte van ongeveer 45 hectare dat afgebakend is met 4 geografische grenslijnen: de Gombé-rivier, de spoorwegen Léo 1 en Léo 2, de Basoko-rivier en de Congostroom.

 

De fabriek Texaf werd door koning Albert in 1928 geopend. In december 1928 startte de spinnerij en in april 1929 de weverij. Het bedrijf had hier 5000 werknemers inclusief de katoenplantages.
Tegenwoordig is Texaf een beursgenoteerd investeringsbedrijf.

 

Leonard bleef enkele jaren op en neer reizen, terwijl zijn huwelijksleven in Sint-Jans-Molenbeek doorging. Zij kregen drie kinderen: Hubert (1917-1993), Albert (1919-1925) en Maria (1920-1989). Hubert trouwde, en zijn zus Maria bleef ongehuwd. Het gezin ging voor het laatst in 1931 naar Congo. Klik voor zijn inschrijving op het stamboek van Belgisch Congo uit 1930.

 

Zijn broer Joseph was tussen 1927 en 1931 ook in Congo waar hij in de kopermijnen van Kilomoto gewerkt heeft. Zijn vrouw Marie Louise Vincke, de zus van de vrouw van zijn broer, bleef in Sint-Jans-Molenbeek. Twee broers trouwden twee zussen.

 

Volgens familiebronnen had Joseph op de Wereldtentoonstelling in 1935 een paviljoen met lilliputters. Hierna werkten beiden in hun  hoedenfabricagewerkplaats tot en met 1963.

 

Joseph en Maria Vincke kregen een dochter Louise (1922-1972) die met  Raymond Degand trouwde. Klik hier voor enkele foto’s.

 

Hubert Vanwersch werd architect en trouwde met Denise Girard. Zij kregen vier kinderen, Jean, France, Dominique en Jean Vanwersch.
Als architect had Hubert zijn kantoor in Brussel.

 

Klik hier voor Hendrik Vanwersch in de Kerkraadse Tak.
Klik hier voor Leonard Vanwersch in de Kerkraadse Tak.
Klik hier voor Joseph Vanwersch in de Kerkraadse Tak.

error: