Genealogische website Warsage

In januari 1917 gingen enkele mannen (bakker Jean Koullen, boekhouder Victor Hannöver en doctor Henk Verhagen, leraar Rolduc) met getekende toestemmingen van 74 mannen en negen vrouwen naar notaris Nijst in Kerkrade waar zij de NV Boek- Courant- en Handelsdrukkerij De Zuid-Limburger oprichtten. 

 

Het doel van deze nieuwe Naamloze Vennootschap was:
doel 1:  Het uitgeven van het Nieuws- en Advertentieblad,
doel 2: De exploitatie van een boek- en handelsdrukkerij,
doel 3: Het oprichten van een winkel in boeken, brochures, papier en aanverwante artikelen.

Het startkapitaal van de krant die voornamelijk in de regio Kerkrade zou verschijnen, was ƒ 50.000. De NV werd opgericht voor de duur van dertig jaar. Twee van de 86 initiatiefnemers waren de broers Lambert (1857-1918) en Mathijs van Wersch (1859-1924) uit Kerkrade. Beiden waren winkeliers in Kerkrade, Leo was slotsmid en Mathijs had een levensmiddelenwinkel.

de zuid Limburger
1944

In 1944 verscheen inmiddels de 26e jaargang van De Zuid-Limburger, hetgeen dus betekent dat de krant voor het eerst verscheen in 1919.  De krant kostte in 1944 5 cent. De NV had nog steeds dezelfde naambeschrijving.
Het blad verscheen echter al sinds augustus 1916 in Kerkrade. De concurrent Het Centrum publiceerde in augustus 1916: In Kerkrade verschijnt sinds enige weeken een nieuw Katholiek weekblad. Het wordt uitgegeven door de onlangs opgerichte Naaml. Vennootschap De Zuid-Limburger. Vanaf november 1916 verscheen de krant drie keer per week.

 

Tot in de vijftiger jaren was “De Zuid” de enige boekhandel en de enige commerciële drukkerij in Kerkrade. Het bedrijf zat aan de Hoofdstraat. De krant heeft een belangrijke sociale rol gespeeld in de Kerkraadse gemeenschap, onder meer ook tijdens WOII. 

In de jaren 60 werd de krant opgekocht door De Limburger die er een gratis huis-aan-huisblad van maakte. Op 1 januari 2010 fuseert het blad met zusterblad De Trompetter. Het nieuwe blad verschijnt onder de samengestelde naam De Trompetter/De Zuid-Limburger. (bron: Wikiperdia).

Opvallend is dat de zoon van Mathijs, Herman van Wersch (1895-1973), van jongs af aan betrokken geweest is bij de Zuid-Limburger. Hij heeft er tientallen jaren de administratie gevoerd van het hele bedrijf en is er gepensioneerd als procuratiehouder. Hij staat rechts naast de vrouw op onderstaande foto. En de zoon van Herman, ook Herman van Wersch genaamd, leverde tekstuele bijdragen.

 

 De Zuid-LimburgerFoto: De directie en personeel van de Zuid-Limburger bij een bedrijfsjubileum.
Naast de geestelijke Verhagen staat rechts de toenmalige redacteur Bekman. Hij werd in juni 1934 aangesteld en kwam als redacteur van de Gooische Post uit Hilversum. Hij volgde A. van Oorschot op.   Tussen 1934 en 1945 was Bekman redacteur-administrateur. In februari 1945 ging hij naar de krant Herrijzend Nederland

Er waren meer banden met Stamgenoten. In mei 1925 won aannemer Van Wersch uit Kerkrade de aanbesteding voor de bouw van de zetterij, drukkerij en andere gebouwen van de NV. de Zuid-Limburger voor de rekening van fl. 23.800.

bron: diverse kranten en Herman van Wersch.

 

Klik hier voor Lambert en Mathijs van Wersch in de Kerkraadse Tak.