Genealogische website Warsage

In de nacht van 29 oktober 1888 woedde, volgens dit krantenartikel, een felle brand in Voerendaal-Kunrade waardoor twee huizen vernield werden.

kunrlade
De Katholieke Limburger, 3 november 1888

Een huis waar W. Brand in woonde en het huis waar de weduwe Van Wersch in woonde. Zoals het artikel al schreef waren zij pachters en niet de eigenaren van de huizen.


Dank zij de Bevolkingsregisters kan achterhaald worden wie dit waren. Er zijn genoeg aanknopingspunten. De heer W. Brand en de weduwe Van Wersch waren buren, anders schreef de journalist wel dat er branden (dus meervoud) in Kunrade waren geweest. Een ander aanknopingspunt is dat het een weduwe betreft die geen Van Wersch heet.

 

In 1879 woonde Jan Willem Brand, gehuwd met Maria Philomena Hennus en hun vijf kinderen in Kunrade, huis nummer 72. Sinds 1884 woonde de weduwe Van Wersch op nummer 73. Zij was de vrouw van  Jan Caspar Vanwersch / Van Wersch die op 18 maart 1809 in Vaals geboren werd. Hij trouwde in Wijlre in 1819 met Anna Maria. Pirlot/Pierlot. Uit het huwelijk werden vijf kinderen geboren. De laatste in Vaals in 1858. Jan Caspar was landbouwer. Hij overleed in Mechelen in juli 1877. Zijn vrouw zou niet meer hertrouwen en overleed in 1908 in Voerendaal,  89 jaar oud.

Bij haar in huis woonden ook haar, inmiddels vier, kinderen waaronder de getrouwde dochter Barbara Van Wersch. Ook zij was toen weduwe, want haar man Willem Mertens was in Wahlwiller enkele maanden voor de brand in 1888 overleden. Barbara had toen drie kinderen waarvan er een enkele maanden later  in Voerendaal zou overlijden.

 

Na de brand kon het gezin Van Wersch-Pierlot een ander huis in Kunrade krijgen. Nu op nummer 37, toevallig het omgekeerde nummer van het huis waar zij eerder gewoond hadden.

Haar naam gaf de ambtenaar aardig wat problemen. De ene keer  heette zij Pirlo, vervolgens Pirlot, dan weer Pierlot. Bij haar huwelijk in 1851, woonde zij in Lemiers, volgens de ambtenaar was dat in de gemeente Laurensberg.

 

Klik hier voor Anna Maria Pirlot in de Kerkraadse Tak.

error: