Genealogische website Warsage

2022

Jaren lang bezaten hij en zijn vrouw hotel Eperhof in Mechelen. Zij verkochten dit in mei 2022 na exact 39 jaar, aan een zorginstelling,

2017

cda gulpen wittemWiel stopte in 2017 als voorzitter van de  afdeling Gulpen/Wittem van het CDA.

In september 2021 werd hij benoemd tot algemeen bestuurslid van het lokale CDA.

2012

Voorzitter Wiel van Wersch van de Menvereniging Zuid-Limburg werd in juli 2012 onderscheiden met de zilveren bondsspeld van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond.

 

Mijn naam is Wiel van Wersch en ben woonachtig te Mechelen. Ik ben zelfstandig ondernemer in de horecabranche en run als zodanig samen met mijn vrouw hotel Eperhof te Mechelen in de buurtgemeenschap Schweiberg.
Paardensport is mijn grote hobby m.n. de mensport, (rijden met paarden en koets).
Momenteel ben ik voorzitter van Menvereniging Zuid Limburg, die al gedurende 12 jaar het inmiddels bekende Driving Event Zuid-Limburg organiseert. Tot eind 2012 was ik ook voorzitter van District Zuid Mennen- Brabant, Zeeland en Limburg- en lid van het hoogste menorgaan binnen de KNHS het Menplatform.

 

Sinds april 2013 ben ik ook voorzitter van EHBO-vereniging Gulpen-Wittem.
Daarnaast ben ik meer dan 40 jaar lid van Landelijke Rijvereniging Sportvrienden uit Mechelen en in de wintermaanden probeer ik bij schietvereniging Slenaken, af en toe, midden in de roos te schieten.

 

Binnen het CDA heb ik de ambitie om in ieder geval raadslid te worden en daarmee de gehele gemeenschap van Gulpen-Wittem een beetje te leiden en te dienen. Mijn speerpunten voor de komende 4 jaar zijn als volgt samen te vatten:
Een veilige en duurzame woon- en leefomgeving voor iedereen o.a. met name door een beter zichtbaar politieapparaat dat de opgestelde regels ook daadwerkelijk handhaaft.

Koestering van het 5 Sterren Landschap, waarin eenieder op een aangename manier moet kunnen vertoeven. Het hele bedrijfsleven van de gemeente Gulpen-Wittem plukt hier de vruchten van, waardoor er ook nog indirect werkgelegenheid word gecreëerd. Op dat laatste moet zeker de komende jaren worden gefocust.

wiel van wersch

 

Zorgen voor een goed ondernemersklimaat in de gemeente.

Regelmatig en structureel overleg met de ondernemers. Niet via denktanks etc., maar gewoon 1 op 1. Lijnen kort en zakelijk houden.
Zuinig zijn op de huidige landbouwsector. Niet alleen om de koeien buiten te zien maar ook om te voorzien in een stuk onderhoud van ons landschap. Daarbij moeten ze met de tijd mee kunnen gaan. Een flexibele gemeente bij bestemmingsplannen c.q. vergunningscriteria zijn daarbij een must.
Een gezonde geest in een gezond lichaam bevorderen de vitaliteit van zowel jon als oud. Goede (grote) sportverenigingen en veilige accommodaties dragen hiertoe bij. Voor m.n. de paardensport is een goede en veilige accommodatie nog steeds geen gemeen goed. Tot op hoge leeftijd kan men deze sport (recreatief) blijven beoefenen. Daarnaast is er groeiende vraag (van binnen- en buitenland) naar trainings- en wedstrijdfaciliteiten. Dat laatste noopt tot handelen op korte termijn.

Een sociale gemeente, door en voor en met de burger, zodat onze jeugd onbekommerd kan opgroeien en onze ouderen tot hoge leeftijd zelfstandig kunnen blijven functioneren en wonen op hun geliefde plek.

2008

van-wersch-nixDrie keer ‘zilver’ voor
echtpaar Van Wersch

SCHWEIBERG-MECHELEN
Wiel van Wersch (54) en Annie van Wersch-Nix vieren zaterdag 31 mei  vieren vanwege hun 25¬jarig bruiloftsfeest een groot avondfeest. Dit vindt plaats in hun Hotel Eperhof aan de Schweibergerweg 53 in Mechelen en begint om 19.00 uur. Benny Shallow zorgt die avond voor de zang en muziek “en voor de rest laten we ons maar verrassen,” laat Wiel gelaten maar optimistisch weten.

 

Het was exact op 28 mei 1983 dat Jacques van Wersch, destijds pastor van Reijmerstok, hun echtverbintenis in de parochiekerk van Mechelen kerkelijk inzegende. Wiel, die aanvankelijk de kost als PTT’er verdiende en die dit beroep later nog 11 jaar met dat van hotelier combineerde is afkomstig uit Bommerig en ‘zijn’ Annie uit het nabije Cottessen.

 

Trouwens, het getal ’25’ keert nog vaker terug op deze voor hen zo historische dag, want het is die dag ook exact een kwart eeuw geleden dat zij nu Hotel Eperhof aan de bosrand zijn begonnen te exploiteren, nadat zij dit voormalige pension ‘oop Kosberg’ tijdens een openbare verkoop in Berg & Dal te Slenaken verwierven.

 

“We zochten een huisje, want we waren al acht jaar bij elkaar. Ja, we waren braaf van huis uit”, meldt Annie. “Dat was destijds gebruikelijk. Vanwege de fraai een landelijke ligging en de royaal bemeten ruimte met uitbreidingsmogelijkheden, waren we, toen zich deze horecakans op deze fraaie locatie voordeed, meteen verkocht! En eerlijk gezegd we hebben er nooit één dag spijt van gehad!”
Wiel kan dit alleen maar beamen: “Van dag één af hebben we ons hier uitstekend op ons gemak gevoeld. Waar zouden we trouwens anders heen hebben gemoeten? Het leven is echter veel te snel voorbijgevlogen. Ik heb het idee dat we pas begonnen zijn. Wat is er nou mooier om hier te kunnen en ’s avonds met onze Duitse herder Nina (Hagen) nog een ommetje te wandelen. Heerlijk.”

1986
1986

Het duo en hun dochters houden van het natuurlijke landleven, waarin ook een warm nest voor hun vier ‘New Forest’ paarden (een grote maat pony), geschikt om voor de koets bespannen te worden, is ingeruimd. Ook aan de hotelgasten, waarvan minstens de helft ieder jaar trouw terugkerende stamgasten zijn, wordt gedacht want vanaf 1990 mogen zij desgewenst hun paarden, inclusief hun koetsen meebrengen naar dit stukje hemel op aarde.

 

25 jaar getrouwd dus maar ook een zilveren jubileum als hoteleigenaren en -exploitanten en 25 jaar al tevreden afnemers van de bieren van de Gulpener Bierbrouwerij. Dat zit zó (Wiel verduidelijkt): “Zowel De Leeuw als ook Brand zaten 25 jaar geleden op het vinkentouw, maar die wilden ons aan contracten binden. Het werd Gulpener bier omdat die brouwerij ons vrijliet en omdat hun bieren ons het best bevielen. En dat is al een kwart eeuw tot wederzijdse tevredenheid zo gebleven. Via de vertegenwoordigers Jo Elissen en Leon Mertens en nu Loek Geraets is het vertrouwen alleen maar gegroeid.”

 

Op de vraag of zij beiden ooit vakantie hebben ‘gevierd’, hoeft het paar niet lang na te denken: “In 1986 zijn we twee dagen naar het Sauerland geweest en straks gaan we weer naar het Sauerland, maar dan vier dagen lang!” Langer laat het knagende heimwee naar hun  fraaie stukje Zuid-Limburg in Schweiberg en naar hun verknochte beestenhuishouden met die vier prachtige ‘New Forest’ ponyexemplaren, niet toe…

bron: Heuvelland Aktueel 28 mei 2008, door Jef Bonten

 

De naam hotel Eperhof was toeristisch al bekend voordat zij er in trokken. In 1975 bijvoorbeeld adverteerde de toenmalige eigenaar Van den Groenendal al in de landelijke kranten met pension Eperhof op dit adres. In 1983 zette hij het huis annex pension te koop. Het jaar daarvoor had hij Eperhof nog wel verbouwd.

1983

eperhofMECHELEN
Notaris V.M.W.A. Mostart te Gulpen zal op 31 maart 1983 te 15.00 uur in hotel-restaurant Berg en Dal, Dorpsstraat 18 te Slenaken, van de heer H. van Groenendal, krachtens art. 1223 B.W. in massa en in 2 kavels in het openbaar bij opbod verkopen: het woonhuis annex pension Eperhof met parkeerplaats, tuin, erf, weiland en apart gelegen sier-/moestuin en bos te Eperheide-Mechelen, gem. Wittem, Schweibergerweg 53, kad. bekend gem. Wittem sectie C nr. 9659, groot 45,80 are en nrs. 3063, 3064 en 3065, te zamen groot 43,20 are.
Het ruime, mooi gelegen pand met olie-c.v., bevat: kelderkast, parterre, hal, eetzaal, kamer, keuken, tel.cel, berging/bijkeuken, toilet, 1e verdieping: 5
pensionkamers, waarvan 1 met balkon, overloop, douche, toilet, 2e verdieping: 4 zolderkamers, douche, toilet, overloop, kasten.
Tekeningen voor uitbreiding pension tegen vergoeding over te nemen.
Aanvaarding: vrij van huur, uiterlijk 12 mei 1983, na betaling van de koopsom.
Bezichtiging op 22, 24 en 29 maart van 14.00 tot 17.00 uur. Inlichtingen op het notariskantoor des namiddags. Rijksweg 81 te Gulpen, tel. 04450-2572.

Klik hier voor Wiel van Wersch in de Kerkraadse Tak.

error: