Genealogische website Warsage

van-wersch-nixDrie keer ‘zilver’ voor
echtpaar Van Wersch

SCHWEIBERG-MECHELEN
Wiel van Wersch (54) en Annie van Wersch-Nix vieren zaterdag 31 mei  vieren vanwege hun 25¬jarig bruiloftsfeest een groot avondfeest. Dit vindt plaats in hun Hotel Eperhof aan de Schweibergerweg 53 in Mechelen en begint om 19.00 uur. Benny Shallow zorgt die avond voor de zang en muziek “en voor de rest laten we ons maar verrassen,” laat Wiel gelaten maar optimistisch weten.

 

Het was exact op 28 mei 1983 dat Jacques van Wersch, destijds pastor van Reijmerstok, hun echtverbintenis in de parochiekerk van Mechelen kerkelijk inzegende. Wiel, die aanvankelijk de kost als PTT’er verdiende en die dit beroep later nog 11 jaar met dat van hotelier combineerde is afkomstig uit Bommerig en ‘zijn’ Annie uit het nabije Cottessen.

 

Trouwens, het getal ’25’ keert nog vaker terug op deze voor hen zo historische dag, want het is die dag ook exact een kwart eeuw geleden dat zij nu Hotel Eperhof aan de bosrand  zijn begonnen te exploiteren, nadat zij dit voormalige pension ‘oop Kosberg’ – tijdens een openbare verkoop in Berg & Dal te Slenaken verwierven.

 

“We zochten een huisje, want we waren al acht jaar bij elkaar. Ja, we waren braaf van huis uit”, meldt Annie. “Dat was destijds gebruikelijk. Vanwege de fraai een landelijke ligging en de royaal bemeten ruimte met uitbreidingsmogelijkheden, waren we, toen zich deze horecakans op deze fraaie locatie voordeed, meteen verkocht! En eerlijk gezegd we hebben er nooit één dag spijt van gehad!”

 

Wiel kan dit alleen maar beamen: “Van dag één af hebben we ons hier uitstekend op ons gemak gevoeld. Waar zouden we trouwens anders heen hebben gemoeten? Het leven is echter veel te snel voorbijgevlogen. Ik heb het idee dat we pas begonnen zijn. Wat is er nou mooier om hier te kunnen en ’s avonds met onze Duitse herder Nina (Hagen) nog een ommetje te wandelen. Heerlijk.”

1986
1986

Het duo en hun dochters houden van het natuurlijke landleven, waarin ook een warm nest voor hun vier ‘New Forest’ paarden (een grote maat pony), geschikt om voor de koets bespannen te worden, is ingeruimd. Ook aan de hotelgasten, waarvan minstens de helft ieder jaar trouw terugkerende stamgasten zijn, wordt gedacht want vanaf 1990 mogen zij desgewenst hun paarden, inclusief hun koetsen meebrengen naar dit stukje hemel op aarde.

 

25 jaar getrouwd dus maar ook een zilveren jubileum als hoteleigenaren en -exploitanten en 25 jaar al tevreden afnemers van de bieren van de Gulpener Bierbrouwerij. Dat zit zó (Wiel verduidelijkt): “Zowel De Leeuw als ook Brand zaten 25 jaar geleden op het vinkentouw, maar die wilden ons aan contracten binden. Het werd Gulpener bier omdat die brouwerij ons vrijliet en omdat hun bieren ons het best bevielen. En dat is al een kwart eeuw tot wederzijdse tevredenheid zo gebleven. Via de vertegenwoordigers Jo Elissen en Leon Mertens en nu Loek Geraets is het vertrouwen alleen maar gegroeid.”

 

Op de vraag of zij beiden ooit vakantie hebben ‘gevierd’, hoeft het paar niet lang na te denken: “In 1986 zijn we twee dagen naar het Sauerland geweest en straks gaan we weer naar het Sauerland, maar dan vier dagen lang!” Langer laat het knagende heimwee naar hun  fraaie stukje Zuid-Limburg in Schweiberg en naar hun verknochte beestenhuishouden met die vier prachtige ‘New Forest’ ponyexemplaren, niet toe…

bron: Heuvelland Aktueel 28 mei 2008, door Jef Bonten

 

De naam Eperhof was toeristisch al bekend voordat zij er in trokken. In 1975 bijvoorbeeld adverteerde de toenmalige eigenaar Van den Groenendal al in de landelijke kranten met pension Eperhof op dit adres. In 1983 zette hij het huis annex pension te koop. Het jaar daarvoor had hij Eperhof nog wel verbouwd.

Klik hier voor hotel Eperhof in het Limburgse Mechelen. Klik hier voor Wiel van Wersch in de Kerkraadse Tak.