Joshua van Wersch

joshua van wersch kuusj
Joshua van Wersch spuit zijn varkens nat terwijl de beesten zich uitleven in de modderpoel.
Foto: Johannes Timmermans.

Varkenshoeder anno 2016

Lease een varken.
Het kan binnenkort. Joshua van Wersch, een jonge veeboer uit Hilleshagen bij Mechelen, gaat voor anderen varkens hoeden. En hij levert de ‘kuusjkes’ later als vleespakket af.

Vrolijk rollebollen de varkens in de ondiepe modderpoel. Ze knorren van genot. “Op deze manier maken ze hun huid schoon”, zegt Joshua van Wersch, “maar de modder beschermt hen ook tegen de felle zon.”
Als de jonge varkenshouder de waterslang pakt en de beesten natspuit, is het feest compleet. De ‘kuusjes’ richten zich op en schudden zich uit. De modderspatten vliegen in het rond. Vervolgens duiken de beesten weer met een lompe plons in de frisse drek.

Huidige tijd
Van Wersch is 21 en nog niet zo lang geleden afgestudeerd aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch. Hij wil varkensboer worden, net als zijn opa. Maar dan wel op een manier die past bij de huidige tijd: “Ik wil dat de varkens het hele jaar door buiten zijn en een heel mooi leven zonder stress hebben voordat ze naar het slachthuis gaan.”

Rendabel
Achter zijn ouderlijke woning in Hilleshagen, halverwege Mechelen en Vijlen, lopen inmiddels een stuk of tien varkens rond. Om het bedrijf rendabel te maken, moeten er nog aardig wat beesten bij komen. Daarvoor heeft hij geld nodig.
Vroeger ging een jonge veeboer daarvoor naar de plaatselijke bank. Van Wersch heeft echter iets anders bedacht: crowdfunding, of in dit geval ‘crowdfarming’. Hij verkoopt stukjes varken aan mensen, zorgt voor de dieren tot zij geslacht kunnen worden en betaalt zijn klanten vervolgens terug met een vleespakket of – voor de vegetariërs – een mooie dag op het land.
“Eigenlijk is dat systeem heel oud”, legt hij uit. “De Romeinen hadden al varkenshoeders die voor anderen op de dieren pasten. In principe doe ik datzelfde, maar dan wel in een eigentijdse variant.”

Oormerk
Geïnteresseerden kunnen zich voor een bedrag van 100, 250 of 400 euro inkopen in Van Wersch’ varkenshoederij. Ze krijgen daarvoor een certificaat met onder meer het nummer op het oormerk van ‘hun’ varken. “Ze mogen uiteraard ook altijd komen kijken naar hun kuusj,” benadrukt hij, “zodat ze zelf kunnen zien dat hun varken bij ons goed wordt verzorgd.”

Gezond
De varkens leven in een weiland met een klein bosje, wat gras en een kleine moestuin. Ze vreten in principe wat de natuur hun geeft: ’s winters eikels, in het voorjaar kruiden uit de wei en ’s zomers valfruit van de bomen.” Daardoor groeien de varkens minder snel, maar krijg je wel heel mooi, rood vlees van hartstikke gezonde varkens.”
 
bron: de Limburger 23 juli 2016. Tekst: René Willems.

Joshua van Wersch zet eigen bedrijf voor het hoeden van varkens op.

Joshua van Wersch woont met zijn ouders in een voormalige boerderij in het Zuid-Limburgse Mechelen. En hoewel hij niet direct een agrarische achtergrond heeft in de zin van dat zijn ouders een bedrijf hebben thuis, wist hij toch al snel dat hij iets in de agrarische sector wilde gaan doen. Als kind was hij namelijk al gepassioneerd bezig met het houden, slachten en verkopen van konijnen en de jacht. Daarom besloot hij Dier- en Veehouderij te gaan studeren. De studie bleek heel goed voor zijn persoonlijke ontwikkeling. Joshua liep bijvoorbeeld stage in Zeeland én Nieuw-Zeeland.

Meteen verknocht aan Topklas Ondernemen
Zonder te weten wat Topklas Ondernemen precies inhield, was Joshua meteen verkocht bij het horen van deze naam. “Omdat ik iets significants wilde betekenen voor de wereld en niet stil kon zitten, ontstond mijn ondernemersdrang. Ik wist mijn visie en drijfveren te vertalen in een nieuwe onderneming: De Varkenshoederij.” Met het geloof dat je zelfstandig sneller stappen zet, maar samen verder komt, besloot Joshua naast het zelfstandig ondernemen ook af te studeren binnen de beroepsdracht Natuurlijke Boeren.

Varkens hoeden
“Eigenlijk had ik altijd een voorkeur voor rundvee”, vertelt Joshua. “Maar nadat ik zes weken stage had gelopen bij een varkenshouderij, kwam ik met 2 biggen thuis. Zo begon mijn liefde voor varkens. Ik hield ze al een tijd als hobby en ineens kwam ik op het idee om ermee te gaan ondernemen.” Maar wat is dat, varkens hoeden? “Dat betekent dat de varkens het gehele jaar buiten lopen op het land. In de lente en zomer lopen ze bijvoorbeeld op grasland, in de herfst bevinden ze zich op akkers en ruimen de resten van de oogst op. En in de winter ruimen ze het ook op.”

Kleinschalig begonnen en nu uitbreiden.
Joshua legt uit dat hij kleinschalig is begonnen en 3 hectare land van zijn grootvader gebruikt. “Maar ik wil graag uitbreiden en ben daarvoor in gesprek met natuurorganisaties, boeren en particulieren die grond bezitten.” Komt varkens hoeden veel voor? Volgens Joshua zie je het wel in het noorden van Nederland, maar in Limburg is hij uniek. “In het buitenland zie je het ook wel. Het varkensvlees dat gebruikt wordt voor Ibericoham komt van varkens die gehoed worden.” Joshua werkt ook samen andere partijen, zo ontwikkelt hij samen met een restaurant een ‘stoerburger’.

Sector in de lift helpen
“Joshua is een intreder in de sector omdat hij van huis uit geen agrarisch bedrijf heeft”, zegt Rob Heijs van Topklas Ondernemen over hem. “Bovendien gebruikt hij een nieuw businessmodel: natuurlijk boeren. Ik ben trots op zijn ambities. Joshua is één van die mensen die de sector weer in de lift helpt. Hij is bescheiden, initiatiefrijk en doortastend. Bij zijn selectie voor Topklas Ondernemen was er even twijfel: gaat het hem lukken? Maar hij heeft de kans met beide handen aangegrepen en is sindsdien enorm gegroeid, zowel qua persoonlijkheid, als in de voortgang van zijn bedrijf.”

bron: Has Year Event.  16 juni 2016.

Klik hier voor de website van Joshua over zijn varkenshoederij.
Klik hier voor Joshua van Wersch in de Kerkraadse Tak.

Een Stamgenoten website