Genealogische website Warsage

Hilde van Wersch

Meisjes die vragen niet overgeslagen

TEFAF
MEEKIJKEN MET

 

Tefaf krijgt behalve kopers ook veel kijkers over de vloer. Mensen die de beurs beschouwen als pop-upmuseum en er – omdat je nooit alles in één keer kunt zien – meerdere malen terugkomen. Deze krant loopt en kijkt met ze mee.

 

Nee heb je, ja kun je krijgen. Dat motto maakt dat Hilde van Wersch uit Landgraaf die nu tegenover ons zit met een collier rond haar hals van 77.000 euro. Nog een peulenschil, want tijdens een van haar vele bezoekjes aan de Tefaf kreeg ze eerder al een juweel van een half miljoen euro omgehangen.

 

Dat voor elkaar krijgen kost haar geen enkele moeite. “Vooral deze mensen bij de stand van Verdura/Belperron zijn ongelooflijk vriendelijk. Toen ze merkten dat ik geïnteresseerd ben in hoe deze juwelen zijn gemaakt, vroegen ze zelf al of iets wilde passen. In zo’n walhalla zeg ik daar geen nee tegen. Ze zijn zo vriendelijk dat ik volgens mij nog 
over de beurs had mogen lopen met
 deze prachtige ketting om. Ik vind het netjes dat ze verder niet eerst vragen of je serieuze interesse hebt en zoiets kunt betalen. Je kunt immers nooit bij mensen in de beurs niets voor totdat het gedragen kijken.”

 

Goudsmid
Adele Bove, van het Amerikaanse juwelenhuis dat nu voor de tweede maal present is op de Tefaf, vindt het niet meer dan logisch dat de sieraden gepast mogen worden. Met een glimlach: ,”Een juweel stelt niets voor totdat het gedragen wordt. We zijn niet de hele Atlantische Oceaan over komen vliegen om alles alleen achter slot en grendel te laten zien.” Om deze reden mag Van Wersch niet alleen ‘de smaragdgroene schat’ van de vroeg twintigste-eeuwse Franse kunstenares Suzanne Belperron aanraken maar haalt Bove nog wat andere letterlijk schitterende vriendinnen van stal. Het moet voor Bove prettig zijn dat Van Wersch best een eindje kan meepraten over juwelen.

 

Ze werkte jarenlang bij een goudsmid en weet moeiteloos briljanten, smaragden, robijnen, aquamarijnen en diamanten van elkaar te onderscheiden. “Oude liefde roest niet. Maar daarnaast ben ik gewoon dol op juwelen. Ik was altijd al een prinses op de erwt, hoor. Ik houd gewoon van mooie spullen.”

 

Lopende kunstwerken
Van Wersch: ,,Op de Tefaf kom ik aan mijn trekken: al een kwart eeuw houd ik mijn agenda hiervoor vrij. Nu kom ik hier graag met mijn vriendinnen. Dit is mijn derde keer deze editie. Vroeger, toen mijn man nog leefde, kwamen we samen hiernaartoe. Dat was ook een prachtige tijd. We keken niet alleen naar de geweldige kunst aan de wanden, maar zeker ook naar alle opmerkelijke ‘lopende kunstwerken”.

 

Zodra de bijbehorende foto voor de krant gemaakt is gaat de ketting weer af: “Wel een beetje jammer”, zegt Van Wersch. Dan maakt ze een grapje: “Krijg ik dit nu van jullie cadeau omdat ik heb meegedaan aan jullie rubriek?” Nou, Hilde, we zullen het de baas heel vriendelijk vragen …

bron: De Limburger, 16 maart 2017, tekst: Ruud Maas, foto: Harry Heuts.

 

Klik hier voor Hilde van Wersch in de Kerkraadse Tak.

error: