Genealogische website Warsage

2019

Hofnar 2019

Miranda Steins-van Wersch werd in 2019 hofnar bij de carnavalsvereniging Schnapsnaze uit Vijlen.

2017

miranda steins van werschIn 2017 was het wederom raak: Erekruisschieten 2017.
Zaterdag 22 juli vond het ere-kruisschieten van Schutterij St. Joseph Vijlen plaats op de schuttersweide aan de Hilleshagerweg te Vijlen. Zowel schutters van de schietploeg alsook de overige leden van onze vereniging werden in staat gesteld mee te dingen naar de hoogste eer. Slechts vier schutters wisten de kavelronde te bereiken waarin op de kleine bölkes geschoten werd. Uiteindelijk was het Miranda Steins die de hoogste eer wist te behalen. Zij won het ere-kruisschieten 2017, waarmee wij haar vanaf deze plek hartelijk willen feliciteren. Op de tweede plaats eindigde Marlou Nix en op de derde plaats eindigde Ger Janssen. Ook dit jaar gaat de dank weer uit naar de leden van de schietploeg voor de organisatie en de bijbehorende natjes en droogjes!

bron: Facebook van de Schutterij St. Joseph Vijlen.

 

2008

Miranda van Wersch won in augustus 2008 als allereerste vrouw in de geschiedenis van de Schutterij St. Joseph uit Vijlen het erekruis. Tijdens deze schietwedstrijd, namen veertien deelnemers deel (twaalf mannen en twee vrouwen). Hoe goed de kwaliteit van deze schutters was, bleek wel dat er twaalf rondes voor nodig waren om er drie over te houden. Pas in de achttiende ronde, na vijf uur, werd duidelijk dat Miranda deze slijtage slag gewonnen had.

miranda
miranda van werschZij schoot met de zware buks, een geweer van de schutterij, dat zo’n vijftien kilo weegt. De kogels worden speciaal voor deze geweren door de leden gegoten. Dat Miranda kan schieten bleek in 2007 al. Toen werd ze namelijk op dit onderdeel tweede, tussen alle mannen in.

 

De kandidaten moeten vanaf zo’n twintig meter op 180 houten plaatjes schieten die in een rek staan. Die plaatjes worden “bolkes” genoemd. Die houten plaatjes zijn slechts vijftien cm groot. Na diverse rondes moeten de teams op plaatjes schieten van tien cm en wellicht in 2009 acht cm groot.

 

Vrouwen in schutterijen zijn natuurlijk al lang een normaal iets. Maar ze hadden en hebben dan de specifieke rol van marketentster. Vrouwen die de mannen van de schutterij van eten en drinken voorzien. Ook Miranda is bij de schutterij St. Joseph marketentster. Zij loopt dan met een mandje waarin stokbrood met worst zit en met een tonnetje met vieux erin. Maar in 2007 niet. Toen werd zij tweede bij het schieten. Zij trouwde met Marc Steins die al sinds 1983 lid is van de schutterij. In 2018 was Miranda 25 jaar lid.

 

Klik hier voor Miranda van Wersch in de Kerkraadse Tak.

error: