Genealogische website Warsage

2022

roswitha van werschRoos (ook wel Roswitha) is als vrijwilliger coördinator werkzaam in de kookploeg bij Hospice Parunashia.

Zij werd in juni geïnterviewd over haar koken.

Klik hier.

2020

2017

roos vanwerschStoute schoenen voor kerst.

Boosheid leidt tot kerstsingle. Kasteleinse Roos van Wersch (47) van De Kardinaal in Amby is de initiatiefneemster van het tweetalige lied ‘Hiel de Wereld’ ingezongen door 24 Maastrichtse en twee Nederlandstalige artiesten. De opbrengst gaat naar KiKa.

MAASTRICHT
DOOR RONALD COLÉE

Ze wordt er nog steeds heel erg boos om. Dat de verwekker van een kind weigert beenmerg af te staan omdat het meisje dat lijdt aan leukemie zijn dochter niet is. Dus sterft het kind op vierjarige leeftijd. “Wat maakt dat nou uit?”, briest Roos van Wersch, “zo’n kind help je toch? Lapzwans.”
 Het voorval deed zich een jaar of tien geleden voor toen Vanwersch nog met haar man Charles Hallo Mestreeg aan de Grote Gracht uitbaatte, maar de kwestie heeft haar nooit losgelaten. “Ze zou nu dertien of veertien zijn geweest.”

Steentje

Inmiddels is Roos van Wersch alweer een halfjaar kasteleinse van De Kardinaal in Amby waar afgelopen weekend de presentatie van de kerstsingle Hiel de Wereld/Heel de Wereld plaatsvond. Voortvloeiend uit de verontwaardiging van destijds. “Ik was zo boos dat ik al langer rondliep met het idee kanker voor kinderen de wereld uit te bannen. Natuurlijk een onmogelijke taak, maar ik wilde er wel een steentje aan bijdragen.” Een ontmoeting met de Maastrichtse zanger Gabe Kruse deed de rest. “We besloten de stoute schoenen aan te trekken, de stichting ‘Morgen ben ik thuis’ op te richten en een Maastrichtse tekst te laten maken op Ruzie maken is verkeerd van de Zangeres zonder Naam.

Gaandeweg kozen we echter voor Once upon a Christmas van Kelly Rogers en Dolly Parton.”

Bert en Ursula Garnier schreven de tekst en de bedoeling was het lied tweetalig uit te voeren om zo een zo breed mogelijk publiek te bereiken. “We hadden een pot met namen met Maastrichtse en Nederlandstalige artiesten erin en daar hebben we eerlijk uitgeloot. En het mooie was dat iedereen die uit de koker rolde ook meedeed. Zelfs Erwin en Beppie waarvan de meeste mensen zeiden ‘die hoefje niet te vragen’. Nou, wel dus. Want gaat niet, bestaat niet voor mij.”

Burgemeesters

Zo wist de 47-jarige Maastrichtse ook Gerd Leers, Onno Hoes en Annemarie Penn te over te halen zich achter het initiatief te scharen en promo’s in te spreken. Als locatie voor de clip benaderde ze een groot tuincentrum en inmiddels heeft ze ook al een aantal bedrijven bereid gevonden singles te kopen om in de kerstpakketten voor hun personeel te stoppen.

“Vrijdag 6 januari maken we de balans pas op en is pas echt bekend welk bedrag we aan de stichting Kinderen Kankervrij kunnen schenken. Maar we hebben nu al 2600 cd’tjes verkocht, terwijl de presentatie van Hiel de Wereld pas drie dagen geleden plaatsvond en de clip nog moet verschijnen.” Alles opdat een drama als destijds nooit meer voor komt. “Mensen vragen wel eens: wie zegt dat het beenmerg dat meisje ook daadwerkelijk had geholpen? Wat een stomme vraag. Je doet toch alles om zo’n kind te helpen? En álles is toen niet gedaan.”

bron: De Limburger, 20 oktober 2016. Foto: Diana Scheilen.

De stichting kon in januari 2017 € 3000 overmaken naar KiKa.

Klik hier voor Roos van Wersch in de Kerkraadse Tak.

error: