Genealogische website Warsage

telefoonIn 1915 waren er in heel Nederland slecht drie Stamgenoten en twee aangetrouwden Stamgenoten die toen al een telefoonaansluiting hadden. Er was toen geen Van Weersch, Van Weers, Vanwersch, Von Wersch of afgeleiden daarvan met een telefoon. Zo zeldzaam was het gebruik van het nieuwe apparaat. De eerste telefoonaansluiting was in 1881.
Opvallend is is dat alle vijf ondernemers zijn.

De vijf waren

 

 

Heerlen

A.F. Eijssen van Wersch, electro-technicker in de Oranje Nassaustraat 37. Hij had aansluiting nummer 34.Hij was getrouwd met Maria Alphonisa Johanna van Wersch (blz 361,9).

Simpelveld

Jos van Wersch-Wark met zijn hotel aan de kerk  had nummer 9. Hubert Joseph van Wersch (1871 – 1932) had een zaal, annex hotel in Simpelveld. Later nam zijn oudste zoon Maxime het over en weer later diens zoon Maurice. Die stopte er in 2000 mee. Klik hier voor het hotel.

Vaals

Jos. van Wersch met het Grand Hôtel op het Wilhelminaplein had nummer 13. Dat was Johannes Nicolaus Josephus van Wersch (1854 -1925).

De tweede Van Wersch met een telefoon in Vaals was P.E. van Wersch met het hotel restaurant Egypten aan de Maastrichterlaan. Hij had nummer 6.

Klik hier voor de foto’s en informatie over beide hotels

De derde was L. Souren-Van Wersch als grossier die nummer 1  had. Leonard Johan Hubert Souren (1851 – 1929) trouwde in 1880 met Maria Elisabeth van Wersch (1853 – 1897). (blz 396,VII,1). Hij was grossier in levensmiddelen, of zoals dat vroeger heette, koloniale waren. Verder had hij een wisselkantoor, een benzinestation en een bakkerij. De zaak lag aan de Tentstraat 2 in Vaals.
Leonard begon de zaak in 1883 en in 1938 gaf hij hem over aan zijn zoon en die weer aan zijn zoon Frans die in 1970 met het bijna honderdjarig bedrijf stopte.
Leonard kwam uit een Duitse rijke boerenfamilie. Hij was geboren in Laurensberg bij Aken. Zij bezaten ettelijke landerijen waaronder grond in Mamelis waar de Benedictijner monniken hun klooster hebben. Hoewel hij het geld had, bezat zijn vrouw Maria van Wersch een rijke handelsgeest.

error: