Genealogische website Warsage

august van wersch
1864-1918

Jarenlang, 110 jaar om precies te zijn, zat op de Markt / Bongerd in Heerlen de verf- en behang zaak van de firma Aug. van Wersch. De winkel was genoemd naar de eerste ondernemer: August van Wersch.

 

August van Wersch werd als derde kind en oudste zoon in 1864 in Heerlen geboren. Zijn vader Willem van Wersch had op het Emmaplein een glasatelier waarbij hij ook verf verkocht. Augusts broer Ferd trad ook in de sporen van hun vader en had zijn zaak aan de Stationstraat. Hun broer Edmond had zijn zaak aan de Emmastraat, nu Pancratiusstraat. Frans was in België in de verf werkzaam.

Uiteindelijk kregen hun ouders elf kinderen waarvan vier zonen de verf ingingen. De eerste zaak die Aug. van Wersch had was een zaak in religieuze- en fantasie artikelen in de Akerstraat.

akerstraat 1895
1895
prins hendriklaan, heerlen
Markt/ Bongerd in Heerlen Foto: Archief Rijckheyt

1892

Al in 1892 had Aug. van Wersch een winkel volgens de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Deze winkel was in de Akerstraat in Heerlen, om de hoek van de winkel van zijn vader. In 1899 bouwde hij de winkel aan de Bongerd. Die was in 1900 klaar. Zijn vrouw wilde eigenlijk aan de Geleenstraat blijven wonen. De Bongerd was immers het jaar daarvoor pas gedempt en al snel werden er huizen daarop gebouwd. Zij vertrouwde de ondergrond niet. Hier werd hun vijfde kind in 1901 geboren.

Het huis staat er nog steeds.

 

Op de ansichtkaart, rechtsboven, uit 1910, staat uiteraard de winkel van August. Eind 1800 was de Bongerd een gracht, de Bongerdspoel die rond 1900 gedempt werd. De Bongerd heette zo omdat hier de bongerd, de boomgaard, van het kasteel van Heerlen lag. Deze straat heeft gelijktijdig verschillende namen gehad: Markt, Prins Hendriklaan en het tegenwoordige Bongerd.

 

aug van werschLinks achter zie je het woonhuis van burgemeester (1894-1913) De Hesselle, daarvoor staat de apotheek Ch. de Hessele die zich hier in 1896 vestigde. Het huis met balkon was het huis van dokter De Wever die zich in 1901 hier vestigde. 

 

Het derde huis links was de winkel van August van Wersch op de Bongerd 19. Hij liet het winkelpand bouwen toen de gracht gedempt was. Op de schoorsteen kwamen de sierlijke letters AvW. Deze letters kwamen na een verbouwing op de voordeur terecht. Na de sluiting in 2009 zijn uiteraard deze letters eraf gehaald. Volgens de Basisregistratie (BAG) werd dit huis pas in 1930 gebouwd. Dat klopt dus niet want dat was een verbouwing geweest die zoon Ferd gedaan had.

 

August trouwde in 1895 in Breda met de Brabantse Maria van de Werff.  Zij kregen acht kinderen waarvan er vier volwassen werden en trouwden. Voordat zij het huis aan de Bongerd bouwden, woonde het gezin aan de Geleenstraat in Heerlen. Bij hen in huis woonden ook haar vader Hendrik van de Werff, haar zus Antonette van de Werff en een neef Jan Geilenkirchen die, haast uiteraard, ook huisschilder was.

august van wersch

1908

In 1908 werd deze foto van de harmonie Sint Cecilia Heerlen gemaakt. August zit bij de rode pijl. Hij speelde bugel. J. Consten was dirigent. In het bestuur van Sint Cecilia zaten op een ander moment ook zijn broers Ferd en Edmond. En later een neef van hen: Paul van Wersch.
Klik hier voor zijn aandeel in de fanfare Sint Caecilia van Heerlen.

Twintiger jaren

August overleed in 1918 aan de gevolgen van de gevreesde Spaanse griep. Zijn vrouw zette de zaak voort. Hun enig nog levende zoon Ferd was op dat moment 17 jaar. Maria liet in 1923 de zaak licht verbouwen. Na haar overlijden in 1923 was Ferd 22 jaar en werd daardoor de nieuwe eigenaar. In 1928 werd de zaak weer verbouwd. Toen kregen zij ook telefoon, toestel 320.

van de werff
1918
august van wersch bongerd
Limburgs Dagblad oktober 1923

Dertiger jaren

Na het overlijden van zijn moeder werd de boedel verdeeld onder de kinderen. Het winkelpand aan de Bongerd werd toen opgevoerd voor een bedrag van f. 20.500. Totaal konden de vijf kinderen ƒ 48.331,49 verdelen min de schulden en begrafeniskosten van totaal f. 7057,17 (de begrafenis was ƒ 3000,-). Dus er was ƒ 41,274,32 te verdelen. Ferdinand bouwde achter de winkel een nieuw huis tegen de winkel aan. In 1937 was de heropening van de geheel gemoderniseerde winkel.

Fer van WerschFerdinand, ook wel Fer en Ferdi genoemd, was in 1901 geboren en trouwde in Breda in 1926 met de Brabantse Mientje de Wilde die in 1904 geboren was. Waarschijnlijk had hij haar via zijn zus en zwager ontmoet die in Breda immers een kwastenfabriek hadden waarmee Fer zaken deed.

Zij verhuisde natuurlijk naar Heerlen omdat Fer daar zijn zaak had, Na de dood van zijn ouders werd hij toeziend voogd van de jonge Antonette van de Werff, zusje van zijn moeder die bij hen in huis woonde.

In 1938 vierden zij hun 12,5-jarig huwelijksfeest. Het feest was in de winkel die daartoe een ware metamorfose had ondergaan. Het bruidspaar zat in  zetels die uit het gemeentehuis op een of andere manier waren losgeweekt en de hele verdere make-up was bijzonder feestelijk. Er was een feestagenda, een grote receptie en er werden allerlei acts opgevoerd. Het feest duurde tot diep in de kleine uurtjes.

 

Ferdinand zette de zaak van zijn vader voort onder dezelfde naam Fa. Aug. van Wersch op de Bongerd in Heerlen. In de winkel verkochten zij Flexa van Sikkens. Hij overleed na een verkeersongeluk tijdens een vakantie aan Ravenna in 1965, 63 jaar oud. Bij hem in de auto zaten zijn vrouw en zoon Frans.

van wersch en de wilde
Ravenna
fietsknecht

Op de rechterfoto staat de fietsknecht. Omdat fa. Aug. van Wersch de verf leverde voor de huizen van de mijnwerkers, mochten de huurders bij hen behang uit zoeken. En die werd dan per fiets weggebracht, de behangrollen voorop.

Indrukwekkend begrafenis de heer Van Wersch Heerlen

begrafenis Fer Van Wersch§Groot was de deelneming, die Heerlen woensdagmorgen heeft betuigd bij de begrafenis van de heer H.J.F. van Wersch, groothandelaar in verfwaren aan de Bongerd. De heer Van Wersch kwam vorige week donderdag bij een auto-ongeluk in Ravenna in Italie om het leven. Hij was met zijn vrouw en zoon op vakantie.
Deken P. Jochems, geassisteerd door kapelaan P. Porteners, droeg om half elf in de dekenale St.-Pancratiuskerk, de plechtige uitvaartdienst op, die door de echtgenote van de overledene werd bijgewoond. Aan het graf werd niet gesproken. Het plotselinge heengaan heeft grote verslagenheid gebracht, vooral in middenstandskringen. “Hij was een prettige collega”, zei een van de vele middenstanders, die de heer Van Wersch op zijn laatste tocht vergezelden. Een personeelslid verzekerde: “We hebben in hem nooit een baas gezien, maar een collega.”

bron: Limburgs Dagblad 1965

 

1953

In 1953 werd een filiaal aan de Joost van den Vondelstraat 21 in Molenberg geopend. De bedrijfsleidster was de vrouw van  Hub Oostwegel, een medewerker aan de Bongerd. Zij verkochten exact dezelfde artikelen. Dit filiaal bleef tot in de zeventiger jaren actief.

 

HULDIGING HUB. OOSTWEGEL.
Zaterdagmorgen werd de heer Hub.Oostwegel, bedrijfsleider bij lim-dgbld-2-febr-1955de firma Van Wersch aan de Bongerd, gehuldigd i.v.m. zijn 25-jarig dienstjubileum. De receptie welke in de loop van de vroege middag in de zaak werd gehouden, leverde het duidelijkste bewiijs van de populariteit van de jubilaris die felicitanten uit nagenoeg alle kringen van de samenleving op bezoek kreeg. daarbij nog een stortvloed van schriftelljke gelukwensen had te verwerken en bijna bedolven werd onder de vele bloemstukken die van heinde en verre, maar speciaal van tevreden klanten uit Heerlen afkomstig waren. Het spreekt vanzelf, dat de Heerlense kunstenaarswereld au grand complet was, terwijl er tevens veel belangstelling was van de zijde der geestelijken. De heer Oostwegel die in elk opzicht een gedenkwaardige dag beleefde, kreeg tal van fraaie geschenken aangeboden.
Bron: Limburgsch Dagblad 1955.

 

In de zestiger jaren kwamen de A-merken in. Het gevolg was dat er geadverteerd werd met Cetabever, Flexa, Sikkens en Capelux. Langzaamaan werd het weer een verfwinkel. In 1979 sloot Wim van Wersch zich aan bij de landelijke keten Decorette. In 2009 deed Wim definitief de deur dicht.

.

1965-2009

Na het overlijden van Ferdinand in 1965 namen zijn twee zonen Frans en Willem de verf- en behangzaak over. Frans had in het begin een jaar in het laboratorium van Jan Visser gewerkt die de verffabriek De Drie Molens had. De verf voor de winkel kwam via de groothandel van Jack Eijck uit Heerlen. In de oorlog maakte Frans soms zelf de verf met zinkwit en lijnolie.

Frans stapte in 1996 uit de zaak en Willem ging samen met zijn vrouw Emmy door. Zij verkochten de laatste aantal jaren vooral verf van Flexa.
In 2009 sloten zij voor het laatst de deuren. Van 2010 tot 2019 zat de VVV in het pand. Tegenwoordig zit hier Visit Zuid-Limburg-winkel.

2009

willem van wersch, bongerd

Ruim eeuw oude verf- en behangzaak sluit de deur

Binnenkort sluit Willem van Wersch de deur van zijn Decorettewinkel aan de Heerlense Bongerd voor de laatste keer. Na meer dan een eeuw komt dan een einde aan de verkoop van verf, behang en aanverwante zaken in het centrum van Heerlen.
Door Wiel Beijer

 

Van Wersch gaat sluiten

Eind deze maand sluit Willem van Wersch de deur van zijn Decorettewinkel voor de laatste keer. Na meer dan een eeuw komt dan een einde aan de verkoop van verf, behang en aanverwante zaken in de winkel in het centrum van Heerlen.

Dit jaar is het 110 jaar geleden dat August van Wersch aan de Bongerd in Heerlen de deur van zijn nieuwe winkel opent. Aanvankelijk voor al uw glaswerk, verf en behang. Later ook voor schildersdoeken, penselen en schetsboeken. Weer later verdwijnen de schildersbenodigdheden voor kunstenaars en concentreert van Wersch zich naast verf en behang vooral op zonwering en vloerbekleding. Een uitgesleten stenen deurdrempel aan de ingang is de stille getuige van die 110 jaar handel en wandel. Hoeveel voeten van klanten en leveranciers in ruim een eeuw op die deurdrempel zijn gestapt, kan vertrekkend winkelier Willem van Wersch (68) onmogelijk schatten. Maar in de jaren zestig stonden we hier gelijktijdig met acht mensen personeel te werken en hadden we tot vierhonderd klanten op een dag”, vertelt hij terugblikkend. In die tijd stookten de mensen nog steenkool en moesten ze bijkans elk jaar het plafond witten en de muren behangen. Verf en behang waren stukken goedkoper dan tegenwoordig.

 

„Onze handel was een centenkwestie. Ik herinner met dat ik trots aan mijn vader meldde als ik een pot dure Sikkens verf voor 5,50 gulden had verkocht. Zo’n zelfde pot kost tegenwoordig 50 euro. Dat is 110 gulden. Maar dan heb je wel een geweldige verf die jaren meegaat en niet verkleurt”, vertelt Willem van Wersch, die sinds 1962 in de zaak werkt. „Van oude facturen is bekend dat  de familie Van Wersch al in 1856 in glas handelde. Wij leverden dat jaar aan de graaf van Schaesberg glas voor zijn kasteel voor een bedrag van 196,14 gulden.

 

Sinds 1892 is de zaak ingeschreven bij de Kamer van Koophandel”, zegt Van Wersch. De winkel die hij binnenkort gaat sluiten, is gesticht door zijn opa in 1899. Die laat het winkelpand bouwen als de gracht gedempt wordt op plek van de huidige Bongerd, waar dan een marktplein wordt aangelegd. Opa sterft in 1918 aan de gevolgen van de gevreesde Spaanse griep en zoon Ferdinand neemt de zaak in 1919 over. De vader van Willem runt de zaak tot hij in 1965 overlijdt. Dan nemen de broers Willem en Frans de verf- en behangzaak over. En als Frans in 1996 uit de zaak stapt, gaat Willem de verf- en behangzaak samen met zijn vrouw Emmy runnen. „Toen de bouwmarkten sterk in opmars waren en doe-het-zelvers steeds meer daar hun benodigdheden gingen kopen, zijn we franchisezaak van Decorette geworden. Dat is ons geluk geweest.

 

Sindsdien zijn we een zes wanden winkel. We doen de vloer, het plafond en de vier wanden, inclusief de zonwering. De laatste jaren verkopen we weer veel behang. Behang is in en mensen geven tot wel 100 euro uit voor een rol van tien meter. Dan moet je de klant wel goed advies kunnen geven. In bouwmarkten gebeurt dat meestal niet. Verkopers hebben daar sowieso vaak geen kennis van materialen.” Hoewel hij met pijn in het hart zijn zaak verlaat, verheugt Willem van Wersch zich op de toekomst. „Sinds 1996 hebben we geen enkele dag vakantie gehad. Je werkt zes dagen in de week. Ik klaag niet. Heb dit werk altijd met plezier gedaan, maar straks kan ik ’s morgens  de krant helemaal uitlezen. Ons leven gaat dan in een lager tempo. Mijn vrouw en ik zijn stadsmensen en blijven in het centrum wonen. Heerlen is er de laatste jaren flink op vooruit gegaan.

 

Ik herinner me nog de tijd dat er naast onze zaak een rockcafé was gevestigd en dat ik de hele dag wietgeur in de zaak rook. Aan de overkant spoten de junks zich plat en tippelden de heroineprostituees. Toen was het hier een ramp, maar dat hebben ze goed onder controle gekregen. Heerlen is weer een fijne stad om te wonen”, vindt Van Wersch. Wel schrikt hij als hij ziet dat er mede door de  economische crisis steeds meer winkelpanden leeg staan. „Deze stad heeft een impuls nodig zoals het Maankwartier. Als straks bij het station de bouwkranen staan, lift daar het hele centrum op mee”, zegt hij. Zelf maakt Willem van Wersch dat niet mee als actief winkelier. Zijn gouden jubileum haalt hij niet. Toen hij recent een koper voor het pand vond, was de beslissing snel genomen: eind deze maand gaat de deur voorgoed op slot. De oude deurdrempel wordt niet nog verder uitgesleten

bron: Limburgs Dagblad 6 juni 2009: Wiel Beijer
foto: Harry Heuts

aug van wersch
1924
1951: Toen werd de buurman Woninginrichting en Stoffeerderij Ubachs door aannemer Quint en De Poel verbouwd
bongerd verfwinkel
70er jaren, Bongerd, Heerlen
bongerd
1970/1975
Bongerd 19
80-jaren

De kinderen van August van Wersch en Maria van de Werff

august-van-wersch
August van Wersch (1864-1918)
maria-vd-werf
Maria van der Werf (1868-1923)

Het echtpaar kreeg dus acht kinderen waarvan er vier volwassen werden. 

De acht kinderen waren:
1. Maria Hendrika Antonia, 1896 -1948, trouwde met  Joseph Gerard Driessen en woonde in Breda. Hij had daar een kwastenfabriek De Bataaf. Wegens omstandigheden scheidde zij in de oorlog van hem. Zij kregen zeven kinderen.
2. Edmond Joseph Willem, 1897. Hij werd slechts drie maanden oud.
3. Wiel werd in 1898 geboren en stierf slechts 17 jaar oud in 1916 aan tbc.

4. Mientje, 1899- 1974, werd op, 19 december 1899 in Heerlen geboren en overleed daar op 10 december 1974. Zij trouwde met Jos Oostwegel die in Aken op 5 oktober 1900 geboren was en in Heerlen op 6 mei 1983 overleed. Zij kregen drie kinderen.

5. Ferdinand, 1901 – 1965,
6. Francesca Maria Jeanette, 1903 -1919, 16 jaar oud ook aan tbc.
7. Florentine Maria Antoinette, 1905. Zij overleed 2,5 maand oud.
8. Truus 1909 – 2012, 103 jaar oud, werd op 18 november 1909 geboren en overleed, 103 jaar oud in 2012.  Zij trouwde in 1929 met de Duitse Aloys Luxenburger die in 1900 geboren was en later, hoofdingenieur bij Siemag werd. Door een fout van zijn chauffeur overleed hij bij een auto ongeluk in hun woonplaats Dahlbruch 1953. Truus en Alois kregen één zoon: Hans in 1939 die in 1999 overleed. Gelukkig kon Truus tot haar overlijden nog genieten van haar drie kleinkinderen.

Klik op onderstaande foto voor vergroting met tekst.

Erfenis

Op 25 maart 1946 overleed in Raamsdonksveer Wilhelmus van de Werff  67 jaar. Hij was nimmer getrouwd. Daardoor had hij geen rechtstreekse erfgenamen. Zijn broer en zussen hadden ook geen kinderen.

Doordat Willem zonder erfgenamen overleden was, ging zijn erfenis naar de bloedverwanten van vaderskant en bloedverwanten van moederskant. Totaal 80 mensen. Uiteraard werd van de verdeling een akte voor de notaris opgemaakt. Hierdoor krijg je een mooi overzicht van de familie Van de Werff, hun partners, hun beroepen en hun adressen.

 

Samen met zijn broer had Willem een bakkerij in de Benedenkerstraat in Waspik gehad waarmee zij in november 1934 stopten. Willem was toen 56 jaar. Bij de verkoop kon men onder andere een paard kopen, een broodwagen, een hondenkar met hond, een deegkneedmachine en een uitklapmachine. Niet alles werd verkocht. In juni 1934 boden zij de deegkneedmachine ter verkoop opnieuw aan.

 

De grootouders van Piet en Willem waren Petrus van de Werff en Gerarda Maria Huberta Embroek. Een andere zoon was Hendrik. Deze Hendrik was in het Brabantse Linden op 12 januari 1885 geboren. Hij trouwde met Maria van de Winkel. Zij waren de ouders van Maria Gerarda Huberta van de Werff die in Heerlen in 1895 met August van Wersch trouwde.


De vaders van Piet en Willem aan de ene kant en van Maria aan de andere kant waren dus broers, en zij dus neven en nicht.

Willem van de Werff had al in 1942 een testament gemaakt waarin hij onder andere had laten opnemen dat de Barthomomeuskerk van Waspik ƒ 1.000 kreeg waarvoor zij jaarlijks een jaargetijde moest houden voor hem, zijn ouders, zijn broer en zussen.
Ook had hij een week voor zijn overlijden in 1946 laten opnemen dat het Sint Adrianus gesticht in Raamsdonk zijn meubelen kreeg, bestaand uit twee kasten, acht stoelen, een ledikant, twee tafels, een pendule, drie dekens en zijn kleren. De laatste jaren van zijn leven woonde  Willem hier.

 

Het Sint Adrianus Gesticht was vanaf de bouw in 1907 een lagere school en later kwam er ook een bejaardenhuis bij. Het Gesticht werd in 1927 eigendom van de zusters van Liefde uit Tilburg. In 1964 werd de meisjesschool opgeheven en het klooster in 1972.

 

Maria van Wersch-van de Werff was al in 1923 overleden. Vandaar dat haar kinderen in 1947 en 1948 in de erfenis meegenomen werden. Fer en Mientje hadden een verfwinkel aan de Bongerd in Heerlen. Uit dat huwelijk werden acht kinderen geboren. In 1947 leefden er hiervan nog vier.

 

1: Maria Hendrika Antonia van Wersch, zonder beroep Breda, Delpratsingel 3 en gescheiden.
2: Ferdinand van Wersch, koopman, getrouwd met Wilhelmina de Wilde, Bongerd 19, Heerlen
3: Wilhelmina van Wersch, getrouwd met Joseph Oostwegel, ingenieur, Bongerd 19 in Heerlen.
4: Gertrude van Wersch getrouwd met Aloys Luxenburger die sinds hun huwelijk in Duitsland woonden.

 

Doordat de jongste, Gertrude van Wersch in 1929 met de Duitse Aloys Luxenburger getrouwd was en ook in Duitsland was gaan wonen, stond zij na de oorlog onder curatele van het Nederlandse Beheersinstituut, zoals zovele Nederlandse Duitsers. Dat betekende dat het geld door anderen beheerd werd.


In november 1947 kregen alle tachtig  erfgenamen hun deel. De beheerder van Gertrude kreeg voor haar ƒ 255,41 bruto en ƒ 170,59 netto op de beheerrekening gestort. Later zou er nog een bedragje komen, maar daar moest eerst nog belasting over betaald worden. Dat geld stond tijdelijk op een geblokkeerde rekening. Voor alle erfgenamen was dat ƒ 84,82 bruto ieder. De beheerder van Gertrudes vermogen kreeg in september 1948 ƒ 54,66 op zijn rekening gestort.
De totale erfenis was ongeveer ƒ 27.000 groot, dat is nu circa € 11.154. Een groot bedrag voor 1947.

 

Om het bedrag te ontvangen, moest Gertrude een verzoek tot ontvijanding inleveren. Het Beheersinstituut had die niet gekregen waardoor pas op 1 januari 1950 het bedrag van ƒ 225,25 naar haar werd overgemaakt.

De kinderen van Fer van Wersch en Mientje de Wilde

Het echtpaar kreeg vier kinderen: Cocky, Miek, Frans, Wim. Zoals hierboven al werd geschreven namen Frans en Wim de winkel van hun moeder over. Frans stapte na jaren er uit en Wim zette de winkel voort.

Ferdinand voerde de zaak totdat hij in 1965 overleed. Hieronder een foto van de afstammelingen van Fer van Wersch en Mientje de Wilde. De namen van hun kinderen staan in het rood. 

vwerschgovers
Cocky 13 trouwt Ber Klinckhamers 3
Miek 17 trouwt Ran Govers 20
Frans 6 trouwt  Riet Wachelder
Wim 2 trouwt  Emma van Geenen
Ferdi Klinckhamers 19 trouwt  Liesbeth 10
Rob Govers 18
Ivon van Wersch 9
Bart van Wersch 7
Hanneke Klinckhamers 12
Bas Govers 5
Ferdi van Wersch 8
René van Wersch 11

1: Gerry de Wilde, schoonzus van Ferd van Wersch
4: Edith Oostwegel-Schleifenbaum, de vrouw van Walter (21)
14: Truus van Wersch (dochter van August van Wersch
15: Mimi Govers, zus van Laurentius (Ran) Govers x Miek van Wersch
16: Twan de Wilde, getrouwd met Gerry de Wilde (1)
21: Walter Oostwegel,  zoon van Mientje van Wersch

Dezelfde familie maar dan in 2008

vwerschgovers-2008

Cocky (9) trouwt 
Ber Klinckhamers (24)
Miek (+) trouwt Ran Govers (6)
Frans (11) trouwt  Riet Wachelder (+1988)
Wim (14) trouwt
Emmy van Geenen
Fer Klinckhamers (18) trouwt
Liesbeth Velthuisen (19)
Rob Govers (15)
Ivon van Wersch (8) trouwt
Emil ter Horst (17)
Bart van Wersch (20)
Hanneke Klinckhamers (23) trouwde
Jeroen (7)
Bas Govers (16)
Fer van Wersch (21) trouwt
Marli Falize (13)
René van Wersch (22)
Margriet (4)  en Dorien, (2), dochters Fer
Saskia (3) dochter Hanneke
 
Zsa Zsa (1) dochter van Fer
Doris (10), dochter van Ivon
 

5: tante Truus Luxenburger – Vanwersch (99 jaar),
12: Poelie, vriendin van Frans

 

Advertenties

Al aan het eind van 1800 adverteerde Aug. van Wersch en zijn opvolgers tot in de jaren 90 van de 20ste eeuw in de kranten. Opvallend in alle advertenties zeker tot in de jaren zestig, is dat het adres soms Markt 19 of Bongerd 19 is.  Het is hetzelfde pand, alleen heette de Bongerd voorheen de Markt. De naam Markt is erg lang in Heerlen blijven hangen.

 

In 1937 was de heropening van de geheel gemoderniseerde winkel. In 1938 verkocht zoon Ferd de kwasten van zijn zwager Jos Driessen die deze kwasten onder de naam Bataaf in Breda maakte. Deze verkocht Fa. Aug. van Wersch tot 1940.

 

In al die jaren werd er altijd geadverteerd met de naam Aug. van Wersch. Soms werd er geadverteerd met de producten die zij verkocht. Zodoende kun je hiervan een overzicht maken. In de 110 jaar van hun bestaan hebben ze altijd behang en verf verkocht. Alleen varieerde de rest.

 

august van wersch
Briefhoofd 1933

Vóór de oorlog verkochten ze: ledikanten, schablonen, borstelwerk, toepkwasten, huishoudelijke artikelen, droge aangemaakte verven en schoonmaakartikelen, daskwasten, slechtkwasten, spalters, paletten, penselen, glansverf, vloerlak, meubelvernis, behangselpapieren, tekenverf, etalagedoek, schildersdoek, witkwasten, waterverf,, witlak, bladgoud, vochtpapier, vernissen,, bijts, marmerkloppers, kachellak, haardenwas,, mop, stofvrije olie, zeilvegers, parket boenders, meubelborstels, groene carbolineum, touwwerk, steigertouw, raamkoord, worstgaren, kunstschilderverven, spieramen, japanlakken,  witkalk, wasbeits, sponzen, zemen, schuiers, boenwas,paktouw, bindgarens, rolladetouw, zoutzuurkwasten, mastiekborstels, verfdozen, studieolieverf, rembrandtverf, lampenkappapier, koudwaterverven,  wasdoek, glanspapier, zeemlappen, autolak, rijwiellak, plakmiddel.

In de oorlog verkochten ze verduisteringspapier, lichtgevende verf, lichtgevend papier, schilderskisten, veldezels, atelierezels, schilderskarton en natuurlijk behang en verfwaren.

 

august van wersch
Briefhoofd 1947

Ferd adverteerde in september 1944 dat de zaak weer vanaf heden geopend was. Gelijk verkochten ze vrijwel hetzelfde assortiment. Telkens in december adverteerden ze met grottenpapier en kerstwattenpapier.

Nieuwe artikelen waren: leerpapieren, glaspapier, grondpapier, deurzink, jutte, behangersscharen, lijnolie, plakkaatverf, houtbord, strokarton, standlak. In de vijftiger jaren kwamen meer hobby producten in de winkel: boetseerklei , boetseerwas, wasbeits, lijm, vloeibaar hout, reliefverf, poppenkamerpapier, snelschrijfpenselen, flitter,  schoolborden zwart, bankenlak, opgespannen schildersdoek, Jan Steen verfdozen, chamotte, poppenkamersteentjes en –dakpannen, glasparels, vliegerpapier, vliegertouw, residentielak, plastic email, conte potloden.

Klik hier voor August van Wersch in de Heerlense Tak
Klik hier voor Ferdinand van Wersch in de Heerlense Tak
Klik hier voor Frans van Wersch in de Heerlense Tak
Klik hier voor Wim van Wersch in de Heerlense Tak.

error: