Frans van Wersch

Frans van Wersch (1871-1944) werd geboren in een gezin waarin vader al een verfzaak had. Zijn ouders kregen elf kinderen waarvan vijf jongens. Vier van de vijf jongens gingen ook de verf in en enkele van zijn kleinkinderen ook.

van wersch
Rond 1900

In 1889 vertrok Frans, 18 jaar oud,  naar Hasselt. Later woonde hij in Amsterdam waar hij directeur van de verffabriek Les Fils Levy Finger was. Zijn neef  Guus van Wersch nam deze fabriek over en verplaatste de fabriek naar de Duivendrechtse kade in Amsterdam.
Frans was in 1898 en 1899 voorzitter en 2e secretaris van de Brusselschen Tak van het Algemeen Nederlandsch Verbond.

gezin-frans-van-wersch

Hij trouwde in 1897 met de Vlaamse Palmyre d’Or, (1872-1950). Frans woonde toen al in België waar hij de vertegenwoordiging had van het Franse verfmerk Les Fils Levy Finger. Het gezin kreeg vijf kinderen:. Op bovenstaande foto uit 1925 staan vlnr: Willem, vader Frans, Paule, Albert,  Elsa, moeder Palmyre en Marie.

gezin-frans-van-wersch-2
Dochter Paule treedt in
oostende
Oostende 1913

Omdat de familie in België woonde, werden zij vooral in de zomermaanden ook door hun familieleden uit Limburg bezocht. En later door de kleinkinderen. Op deze foto uit 1913 staan Gertrude, zus van Frans, dochter Marie (zittend), dochter Elsa (staand), moeder Palmyre, zoon Willem, dochter Paule en vader Frans.

oostende
Oostende 1915

Alette Korst (vrouw van Edmond van Wersch, schoonzus van Frans), Frans van Wersch, zus Gertrude van Wersch en Palmyre d’Or (vrouw van Frans).
De kinderen van links naar rechts: Leo (oudste zoon van Edmond), Willem, Paule, Marie, Elsa en  baby Albert.

Dagje aan de Belgische Kust (1911) De kinderen: Marianne en Leo met hun moeder Aletta Korst

Frans werd begiftigd met Les Palmes d’Argent de l’Ordre de la Couronne et Décoration Industrielle. In 1916 woonde het gezin in de Saroleastraat 31 Heerlen. Frans stond vermeld als reiziger. Zij kwamen uit St. Jansmolenbeek. In januari 1917 verhuisden zij naar Amsterdam waar zij aan de Pr. Hendrikkade 184 woonden. Hij was directeur van de verffabriek Les Fils Lévy Finger. Hier trad hij toe tot Vereeniging Nederlanders uit België.

Paule

Op de foto hierboven staat hetzelfde gezin. Deze foto werd gemaakt omdat dochter Paule intrad in het klooster. Enkele jaren later zou zij  naar Congo gaan.  Haar nicht Cara van Wersch schreef later hierover:
“Paule was een zeer sportieve vrouw was, op het jongensachtige af. Om de Congolese toekomstige moeders te kunnen bijstaan, besloot ze zelf aan kinderen te verzaken. Als jong meisje dweepte ik met haar, ze zat achter het stuur met een pet op, liep in een jongensachtige raincoat, allemaal ongehoorde dingen voor een vrouw in die tijd!”

Paule werd zuster van St. Vincent de Paul en droeg de naam Soeur Françoise du Sacre-Coeur. Zij werkte meer dan veertig jaar in Afrika als verpleegster en tandarts.

zusters

Paule van Wersch staat, helemaal links op de foto, gemaakt in Congo 1935. De andere zusters zijn Soeur Philomena, Sr. Maurice, Sr. Supérieure, Sr. Cornélie, Sr. Valesia, Sr. Augustina de Bazel en Sr. Kostha.paule-afrika

Iedereen had alles van haar verwacht, maar niet dat zij zou intreden. Op de achterkant van de deze foto had Paule geschreven Quelques de mes petits enfants. (enkele van mijn kinderen). Foto is in 1953 gemaakt.

Toen zij in 1973 terugkeerde kwam zij terecht in een klein klooster in Aubel waar zij in 1981 overleed.

 volksstem-16-febr-1939CONGO
AANKOMST VAN DE “ELISABETHVILLE”.
De Belgische stoomboot “Elisabethville” van de Compagnie Maritime Belge” is Dinsdag morgen te 9 uur, onder bevel van commandant A. Heiremans, na eene voorspoedige reis van Congo in de haven van Antwerpen toegekomen.
Er ontscheepten in het geheel 101 passagiers waaronder 40 van eerste klas, 31 van tweede en 3 van tusschenklas, die de reis, Belgische-Congo-Antwerpen, medemaakten, en 8 van eerste klas, 13 van tweede en 6 van tusschenklas, die te Lobito aan boord kwamen.
Tusschen de terugkeerdenen bevonden zich verschillende missionarissen de Eerw. Paters A. Cordier, J. Davidts, en G. Vermeylen, van de Missies van Scheut ; Eerw. Zusters M. Willems en B. Wynants, der Zusters van het H. Hart van Maria te Berlaer ; Eerw. Zuster B. Delogne, van de Zusters van Maria te Namen ; Eerw. Zusters M. Dierickx van Turnhout ; en Eerw Zusters M. Mertens en J. van Wersch, van de zusters van St. Vincentius à Paulo van Gijsegem.
Aan boord bevond zich eveneens de rechterlijke commissaris M. Roomens, in betrek met de belangrijkste diefstal van diamanten bij vorige reis aan boord waarvan men verdere bijzonderheiden, waarbij eene aanhouding, verder in het blad zullen vinden.
De lading bestaat in het geheel uit: 3739 ton verschillende koloniale goederen, waaronder 1160 ton koper, 100 ton tin, 142 ton olienootjes, 18 ton hout, 37 ton cacao, 20 ton katoenolie, koffie, 52 ton rubber, 1 ton was, 9 ton koperafval, 46 ton palmolie, 3 ton ivoor, 683 ton palmpitten, 2 ton huiden, 17 ton sesamzaad, 11 ton sisal, 300 ton suiker, 392 ton katoen en 15 ton verschillende producten.

bron: De Volksstem 16 februari 1939

Albert

Hun jongste zoon Albert vloog tijdens de oorlog voor de Engelse RAF. Na de oorlog vloog hij voor Sabena.

Klik hier voor Paule van Wersch in de Heerlense Tak.
Klik hier voor Albert van Wersch in de Heerlense Tak.

Een Stamgenoten website