Genealogische website Warsage

1910-1976

Willem van Wersch werd in 1910 in België geboren als vierde kind van vijf uit het huwelijk van Frans van Wersch en Palmyre d’Or. Vader Frans was eerst de Belgische vertegenwoordiger van het Franse verfmerk Lévy Finger. Nadat de fabriek in 1940 zijn naam veranderde in Astal Celluco, werd hij hiervoor ook de vertegenwoordiger. Later werd hij eigenaar van de verffabriek in Amsterdam die deze verf voor Nederland maakte en niet van naam veranderde. De fabriek heet tegenwoordig Neverlak.

 

astralHet was dus niet gek dat zoon Willem ook de verf inging. Hij voerde ook de vertegenwoordiging van het merk Astral Celluco. Aangezien zijn ouders in België woonden, bleef hij zelf daar ook wonen. Zijn opa had een verfwinkel in Heerlen.

Willem trouwde in 1932 met Antoinette Pissoort en zij kregen drie kinderen waarvan de middelste helaas slechts twintig dagen oud werd. Hun oudste kind was Paul en het derde kind heet Muriël. Willem overleed in 1976 en Antoinette in 2015, 103 jaar oud.

Paul van Wersch

Paul van Wersch, de zoon van Willem, werd in 1934 geboren en overleed in Gent in 2002, slechts 66 jaar oud. In 1957 trouwde hij met Arlette Deheneffe. Zij kregen een dochter Fabiënne. Paul had zijn verfwinkel aan de Brusselesesteenweg in Gent. Hier verkocht hij, volgens de inschrijving bij de Belgische Kamer van Koophandel: onderhoud- en reinigingsproducten inclusief waspoeder, verf en vernis, drogisterijartikelen. Hij had hier een groothandel tezamen met een winkel. Hij verkocht onder andere het Franse merk Astral.

Astral werd in 1958 door de zonen van Levy-Finger opgericht. Op de een na laatste foto staat op het winkelraam zijn naam. Daaronder VERVEN-LAKKEN-VERNISSEN en daaronder weer plastic shop. (Het was het begin van plastic artikelen) Tijdens de ajuintjesmarkt in augustus werden (en worden nog steeds) de kramen op de straat gezet. Achter de rechterkraam staat rechts een verkoopster. De tweede van links Arlette Deheneffe, de vrouw van Paul.

 

Muriël van Wersch kreeg samen met Christian Caspar twee kinderen: Citial en Riego. Zij kregen de achternaam van hun moeder.

Klik op een foto.

Klik hier voor Willem van Wersch in de Heerlense Tak.
Klik hier voor Paul van Wersch in de Heerlense Tak.

error: