Al vroeg begon Paul van Wersch accordeon te spelen. In 1966 behaalde hij zijn diploma B op accordeon en een jaar later slaagde hij aan de muziekschool voor Elementaire Graad met lof. Daarnaast volgde hij de opleiding Logopedie aan de Lucas-kliniek in Hoensbroek en werkte vervolgens 38 jaar in deze functie. Zijn vader, Vic van Wersch was als voorzitter actief in het Geleens Accordeonorkest.
Speculaas
Hebben jullie mij toch zo ver gekregen, hé, deugnieten! Hoe durven jullie een eerbiedwaardige grijsaard op zo’n snaakse wijze uit zijn tent te lokken, schavuiten! Zo’n honderd jaar geleden had de jeugd nog respect voor mij, maar nu? Ho maar, ’t is uit met de pret. En dat komt allemaal door dat onbehoorlijk geschrijf van jullie, belhamels! Maar goed, zand erover. Het is nu eenmaal gebeurd, de kogel is door de kerk, de teerling is geworpen, het moet er nu maar eens uit: Ik ben de echte Sint! En als jullie mij niet geloven, maar een van die „schijn” heilige plagiaatplegers, krijgen jullie nooit meer iets in de schoen.
Ten bewijze nu dat ik de enige echte Sint ben zal ik jullie een verhaal vertellen dat alleen voornoemde echte Sint — dus ik — kan weten. Op 6 december 1968 was ik uitgenodigd voor een bijeenkomst met de directie van de Nederlandse Bond van Banketbakkers, om eens te praten over de prijs van de chocolade letters en de marsepeinfiguren. Ook de Sint — mij dus — gaat de inflatie niet in de kouwe kleren zitten. Welnu, om mij te feliciteren met mijn 371ste verjaardag, en wellicht ook om mij ietsjes milder te stemmen, werd mij een taart aangeboden, waarop een evenredig aantal kaarsjes stond, die ik moest uitblazen.
Ze dachten natuurlijk dat ik dan wel zo de knoopjes af zou hebben, dat ik over mij zou laten lopen, de dwazen. Ze wisten natuurlijk niet dat ik juist dat jaar overgestapt was op nylon-ritssluitingen, de rampzaligen! Maar goed, om een lang verhaal kort te maken: ik ademde enkele keren luchtigjes in en uit, haalde diep adem en blies alle kaarsjes in één ruk uit. Althans dat dacht ik. wie schetst echter mijn verbazing toen bleek dat ik naast de taart, inclusief kaarsjes en BTW, ook de ‘ hele directie dwars door het raam naar buiten had geblazen.
Aanvankelijk wekte dit verschijnsel natuurlijk enige ongerustheid bij mij. De Sint zou echter de Sint niet zijn — en die ben ik — als hij ook daar niets op gevonden had. Ik zette namelijk in plaats van de directeuren speculaaspoppen op de zetels. Het merkwaardige nu is dat daar tot nu toe nog niemand iets van heeft gemerkt.
Paul van Wersch
Corneliusstraat 7
Geleen
In 1974 en 1976 maakte Paul van Wersch met Willy Bonné en de anderen van het Geleens Accordeonorkest twee elpees.
Links: in 1974: vlnr: Paul van Wersch, Paul Kalkhoven, Willy Bonné, Toos Lamens, Theo in ’t Panhuis, Jo Peters.
In mei 1974 gaven Die lustigen Harmonika Musikanten samen met BASF op het label De Zilvervloot hun eerste elpee uit met uiteraard accordeon muziek. De groep was door muziekleraar Willy Bonné, al jaren muzikaal actief als accordeon leraar, bij elkaar gebracht.
Hun eerste elpee verkocht best goed. Daarom werd er een tweede elpee gemaakt.
De dubbelganger
Op een gure decemberavond reed Sint Nicolaas door een met sneeuw bedekt provinciestadje om, zoals ieder jaar, zijn geschenken te bezorgen. Er blies een koude wind uit het noorden en de Goedheiligman zat ineengedoken op zijn paard.
Plotseling echter veerde hij recht: vanuit een donkere zijstraat kwam eensklaps een figuur te voorschijn, uitgedost in tabberd, mijter, en een lange, witte baard. Toen hij de Sint zag bleef hij een moment verstijfd van schrik staan, en zette het toen op een lopen. Sinterklaas, die ondanks zijn hoge leeftijd de edele rijkunst nog volledig onder de knie heeft, had hem echter al gauw ingehaald en vroeg op barse toon: „Wat heeft dit te betekenen?” „Ik speel voor Sinterklaas, Sinterklaas”, antwoordde de man angstig. „Dat zie ik”, zei de Sint, „maar waarom?”
„Om een beetje bij te verdienen, Sinterklaas”, zei de man, nog steeds bibberend van schrik, „december is een dure maand”. „Hij doet ’t voor geld!”, mompelde de Heilige, terwijl hij van verontwaardiging bijna van zijn paard viel. „Maar man, zijn dan de cadeau’s die ik elk jaar geef niet genoeg waard? ,Jawel Sinterklaas”, was het antwoord, „maar U geeft alleen maar aan kinderen, en ik wou mijn vrouw, die altijd zo goed voor mij zorgt, ook een mooi geschenk geven’ ‘.
Toen dacht de Goedheiligman even na en zei: .Jongeman, je kunt verdergaan. Want ik heb in mijn leven heel wat geschenken uitgedeeld, en daarmee heel wat vreugde gebracht. Een ding heb ik echter nooit gegeven en zal ik ooit nooit kunnen geven: dat is de voldoening, die jij jezelf bereidt”. Daarop reed Sint Nicolaas verder, optornend tegen de koude wind, maar met een klein kampvuurtje in zijn hart. Paul van Wersch Corneliusstraat 7, GELEEN
bron: Limburg Dagblad december 1974
De tweede elpee kwam in december 1976 op het Philips label met de titel Gouden Accordeonklanken. De groep was iets gewijzigd. en bestond uit Toos Lammens, Edith Fokkens, Paul Kerkhoven, Paul van Wersch, Henk Sanders en natuurlijk Willy Bonné. De groep noemde zich nu de Bonnetties. In 1991 trad Paul als solist op met de Bonnenties.
Voorjaarsconcert accordeonisten
GELEEN – Het traditionele voorjaarsconcert van het Geleens Accordeon Orkest onder leiding van Willy Bonné heeft komende zondag (aanvang 11.30 uur) in de Geleense Hanenhof plaats. Als solist treedt Harry Terwint op in een gearrangeerde versie van Ponchielli’s Urendans uit La Gioconda. In Der alte Brummbarr van Fucik is Paul van Wersch solist. Op het programma staan verder werken van Beethoven (het tweede en derde deel uit de Zevende Symfonie), de ouverture de Barbier van Sevilla van Rossini, de Slavische Dans nr. 8 van Dvorak, de wals uit de Serenade voor strijkers van Tsjaikowsky, de variaties over ’s Kommt ein Vogel geflogen, de Tarantella van Fischer en Stalmeiers Limburgia mars. De entree is vrij.
bron: Limburgs Dagblad 2 mei 1991
Hij speelde accordeon in de groep Kezjem die van Iers tot Bosnisch, van salonmuziek tot klezmer speelde. Samen met zijn vrouw Marcelle Beaujean hebben zij in het winkelcentrum van Heerlen the giftshop Kado van Bo.
Klik hier voor Paul van Wersch in de Wittemse Tak.