KRO brengt ‘Het huis aan de Aldegondiskaai’.
Heerlense Cara van Wersch opnieuw in Vlaamse tv-film
Heerlen – Wanneer de KRO zondagavond de voortreffelijke Vlaamse TV-film „Het huis aan de St.-Aldegondiskaai” uitzendt, zullen veel Heerlenaren met meer dan gewone belangstelling kijken. De rol van Amanda, die op latere leeftijd haar ouderlijk huis terugkeert en die in herinneringsbeelden het leven nog eens aan zich ziet voorbijgaan, wordt namelijk gespeeld door Cara van Wersch.
Cara van Wersch, 67 jaar nu, is een telg uit een bekend Heerlens geslacht. Haar vader was een aannemer van schilderwerken uit de Stationsstraat en organiseerde met zijn vriend, de architect Tummers, grote schuttersfeesten. Bovendien was hij geruime tijd commandant van de vrijwillige brandweer in Heerlen.
Alleen het feit dat Eduard Verkade haar niet als actrice bij zijn gezelschap wilde omdat ze een te zachte g had, was er debet aan dat Cara van Wersch haar heil in Antwerpen zocht. Ze werd in België een gevierd actrice, die veel op de planken heeft gestaan, in tal van hoorspelen is opgetreden en in een kleine zestig TV-films en -spelen te zien is geweest.
Cara van Wersch is nog steeds een mooie vrouw. Ze straalt een ontzaglijke vitaliteit uit, is bijzonder vriendelijk en gastvrij en gaat met grote opgewektheid door het leven. „Ik vind zelf dat ik in ‘Het huis aan de St.-Aldegondiskaai’ wat te hard overkom”, zegt ze, „maar een regisseur die ik na de eerste uitzending in België sprak, vond het juist erg waarachtig. Ik vond mezelf trouwens ook tamelijk lelijk in die film”.
Nu gebiedt de eerlijkheid te zeggen, dat Cara van Wersch „in ‘t echt” inderdaad aantrekkelijker is, maar de grimeur had zijn werk uitstekend gedaan, precies zoals het voor die rol nodig was. Opvallend is trouwens het aristocratische uiterlijk van de actrice. Ook in “Het huis aan de St. Aldegondiskaai.”
Cara van Wersch is vol lof over haar collega’s in de nu uit te zenden TV film. “Ik vond Peggy de Landtsheer, die de jonge Amanada speelt, prachtig,” laat ze weten. Ze heeft het geweldig gedaan en er was een treffende gelijkenis met de oudere Amanda.
Peggy moest van regisseur Anton Stevens ook een paar repetities met mij als oudere komen bijwonen en ze had heel gauw door hoe ze later zou worden. Ja, en dan de rol van de oudere Adinda.
Die werd gespeeld door Ann Petersen en dat is wel zo’n formidabele actrice. De kijkers moeten vooral eens op haar letten.”
Wat heeft haar het meest aangetrokken in de rol van Amanda?
Cara van Wersch: “Ik was erdoor geboeid dat ik kon laten zien wat er kan gebeuren als je je niet kunt ontplooien in je jeugd en je maar toegeeft aan uiterlijke conventies. Toen ik de rol aannam dacht ik: je kunt nu laten zien dat dit meisje veel kans had gehad om gelukkig te worden, als ze maar eerlijker tegenover zichzelf was geweest.”
Veel werk.
Cara van Wersch heeft ondanks het feit dat ze de penisoengerechtigde leeftijd twee jaar geleden is gepasseerd, een druk leven. Ze hangt het T’ai Chi Chuan aan en geeft daarin ook les. Het is een Chinese vorm van yoga, bedoeld om lichaam en geest fit te houden, en het werd in vroegere tijden ontworpen door de Taoïsten, aanhangers van de natuurfilosofie. “Ik had al veel aan yoga gedaan, toen ik tijdens een congres toevallig in aanraking kwam met T’ai Chi Chuan. Het heeft een andere vorm van meditatie en natuurlijk, geïntegreerd bewegen.”
Cara van Wersch mag dan niet meer op de planken komen, ze is nog even jong van hart als toen ze triomfen vierde in de theaters. En ze zal dat heel lang blijven ook.
Bron: Limburgs Dagblad 20 maart 1981