Dagelijks een kwartiertje tai chi chuan oefeningen en je bent op je vijfenzeventigste even gracieus als Cara van Wersch
TAl CHI CHUAN
Tai chi chuan wordt in China in de parken, op het perron, in de plantsoenen en op het fabrieksterrein beoefend. Bij deze eeuwenoude vorm van fitness vloeien de bewegingen in mekaar over. Tergend langzaam voor de toeschouwers, maar de beoefenaars spannen zich volledig in om al hun spieren – een mens bezit er 710 in totaal- te spannen en te ontspannen.
In weze is Tai Chi Chuan een verdedigingskunst, nauw verwant aan de zeer oude vechttradities, waartoe ook Kung Fu behoort. Tot vorige eeuw werd Tai Chi Chuan enkel beoefend door de monniken en de leden van de keizerlijke familie. Toen de leken in kontakt kwamen met Tai Chi werden er overal snel in China scholen opgericht en werd Tai Chi zeer populair. En terecht, want door Tai Chi Chuan- oefeningen leert men met beide voeten op de grond te staan. Eén duwtje van de pink van de 75-jarige Cara van Wersch, de grootste voorvechtster van deze sport in Vlaanderen, en een beginneling verliest er het evenwicht bij.
Welk vuur bezielt deze ex-aktrice (20 jaar KNS), ex-lerares Russisch en ex-lerares joga om tai chi chuan te beoefenen?
Cara van Wersch: “Acht jaar geleden ben ik met tai chi chuan in aanraking gekomen tijdens een jogakongres in Montreux. Ik was er volledig door verrast toen ik daar in een park een jongeman die rustige gebaren zag doen. Hij bewoog zich in volle harmonie met de natuur. En hoewel het doel van joga en tai chi hetzelfde is en men met beiden de eenwording van de mens nastreeft trok tai chi mij meer aan. Bij tai chi zijn alle houdingen natuurlijk. Je leert er je verkeerde gewoonten mee af, je begint aan een heropvoeding van het lichaam. Tai chi heeft me van meet af aan geboeid, ik voel me er prima bij.”
Gracieus doet ze met haar lenig lichaam een paar bewegingen voor. Een betere reklame voor tai chi kan er niet bestaan. Cara van Wersch: “Door deze relaxoefeningen een kwartiertje per dag te onderhouden voel je je lekkerder in je lichaam, je beweegt je minder stroef, je koncentratie verbetert, je bent meer alert voor wat er in je omgeving gebeurt en het is gewoon goed voor de spieren, de gewrichten en de lichaamshouding.”
bron: Knack 1986