Karel van Wersch, dirigent

Karel van Wersch (1922-1989) was de zoon van Frans van Wersch die koster organist was in de Lourdeskerk in Heerlen. Zijn vader had in de wijk Molenberg een sigarenwinkel. In het pand had hij een ruimte vrij gemaakt voor de piano twee van zijn kinderen Annie en Karel.

Piano examens
in november 1938 waren er piano-examens voor de Jury Central de Musique te Luik. Karel slaagde voor Degré Moyen 3e gedeelte pianotheoriedictee. Hij behaalde het predicaat „met onderscheiding”.  Zijn programma bestond uit werken van Czerny, Cramer, Bach, Haydn, Mozart. Chopin e.a. was keurig verzorgd.
In augustus 1941 deed Karel piano examen, theoretisch gedeelte A. In juli 1942 volgde het staatsexamen voor muziek voor het lager onderwijs. In juli 1944 haalde hij aan het Stedelijk Muziek lyceum zijn einddiploma B voor piano. Op zijn 24ste was hij  leraar aan de Maastrichtse Muziekschool en enige tijd  later docent (pianoleraar) aan het  conservatorium in Maastricht. In juli 1945 had hij zijn MBO akte voor muziek gehaald. Hij vestigde zich in Nijmegen waar hij per 1 november 1945 koorleider werd van het heren- en jongenskoor van de St. Antoniuskerk in de Groenestraat in Nijmegen. Hiervoor was hij dirigent-organist geweest aan de St. Theresiakerk van Waubach. In 1946 was hij dirigent van het zangkoor Don Bosco in Lauradorp.

Zelf woonde hij toen in de St. Annastraat in Nijmegen op kamers. Om wat geld bij te verdienen gaf hij piano les. In 1948 was hij dirigent van de R.K. Oratoriumvereniging in Scharn, bij Maastricht

Zijn kinderkoorzang Staatsexamen behaalde hij in juli 1950 en Staatsdiploma koordirectie in juli 1956. Daarnaast was hij meer dan dertig jaar dirigent van het  kerkkoor Cor Jesu dat later veranderde in Koepelkerkkoor in Maastricht.  Hier werd hij in 1946 dirigent. In het blad De Gregoriër Digitaal van augustus 2017 staat een interview met een oud-koorlid Wim Peeters. Hij zei onder meer: In de jaren 1955 en 1956 zong ik in het jongenskoor van de Koepelkerk Maastricht, onder leiding van de gedreven (en soms driftige) dirigent Karel van Wersch. Dit koor kreeg zijn leden via de toenmalige lagere jongensschool van het Heilig Hart, pas naast de Koepelkerk gelegen. Het koor zong tijdens de wekelijkse hoogmis op zondagen en bij uitvaartdiensten. Het werd toen heel normaal gevonden dat tijdens de ochtendlessen de koster van de Koepelkerk de klas binnenstapte met de vraag aan de onderwijzer wie hij mocht meenemen voor de betreffende dienst.

Onder andere in 1967 / 1970 was Karel docent aan het conservatorium in Maastricht. In 1967 vierde hij zijn 25 jarig jubileum als kerkmusicus. Hij was toen 21 jaar dirigent van het Koepelkerkkoor. Hoogtepunten uit het kerkelijk jaar was de titel van hun eerste elpee die in 1974 uitkwam. Hiervoor had Karel muziekstukken bewerkt voor het koor.

1976

Vanwege zijn verdiensten kreeg hij de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia en de gouden Gregoriusmedaille.

Zijn oudste zus Annie speelde ook piano. Op haar vierde had zij al een optreden.

karel-van-wersch-30-04-1977Karel van Wersch verlaat Koepelkoor
Maastricht
De naam Karel van Wersch zal na de komende zondag niet meer verbonden zijn aan het Koepelkerkkoor in Maastricht. Dat zal even wennen zijn voor de velen voor wie dit koor wel haast synoniem is aan vocale religieuze muziek op niveau. Karel van Wersch neemt zondag, zij het met moeite, afscheid als dirigent. Hij doet dit met een uitvoering van Mozarts orgelsolimis tijdens de mis van half twaalf. Gerard Quadvlieg begeleidt aan het orgel, terwijl leden van het koor de soli zullen vertolken. Ook zullen verscheidene motetten worden gezongen. Na afloop volgt een afscheidsreceptie in de zaal van de Koepelkerk. Karel van Wersch (55) en afkomstig uit Heerlen, wordt opgevolgd door Jos Besselink, die evenals de scheidende dirigent docent is aan het conservatorium Maastricht. In de ruim twee decennia, dat Karel van Wersch het Koepelkerkkoor heeft geleid heeft hij dit vocaalensemble een uitstekende reputatie, tot over de landsgrenzen heen, weg weten te bezorgen. “

Buitenland
De concertante uitvoeringen, die het koor in de loop der jaren in binnen- en buitenland heeft gegeven, zijn er vele. Zijn repertoirekeus was daarbij vaak opvallend, waarbij hij de grote „klassieke” concertmissen van onder meer Haydn en Schubert niet schuwde. Het niveau van het koor bracht het tot voor radio en televisie en leidde tot het verschijnen van een langspeelplaat. Zijn collega Jos Besselink neemt een bijzonder dankbaar muzikaal object van hem over.

bron: Limburgs Dagblad 30 april 1977

Klik hier voor Karel van Wersch in de Teuvense Tak.

Een Stamgenoten website