Genealogische website Warsage

frans vanwersch

Frans Vanwersch werd in Heerlen op 31 juli 1931 in de Geleenstraat als derde kind van de middenstandsfamilie Van Wersch geboren. Zijn opa August had een verfwinkel aan de Bongerd in Heerlen. Die tekende de geboorte akte met Aug. van Wersch, terwijl de ambtenaar foutief Vanwersch had geschreven. Beiden hadden niet opgelet. Vandaar dragen zijn kinderen de achternaam Vanwersch.

 

August was samen met drie andere broers de verf ingegaan. Edmond begon een winkel in de Emmastraat, nu Pancratiusstraat, Ferd begon een schildersbedrijf in de Stationsstraat. En Frans had in Brussel de vertegenwoordiger van het verfmerk Lévy-Finger.

Dit komt omdat hun vader op het Emmaplein in Heerlen een verf- en behangzaak had.

 

Na het overlijden van August nam zijn zoon Ferd Vanwersch (1901-1965) de winkel over.

Frans groeide dus op in een omgeving van verf, plaksel, lijnolie, behang en jawel wijn. En inderdaad een heleboel wijn. Om de zoveel maanden werden er enkele vaten wijn, port en cognac thuis afgeleverd en werden door de kinderen in flessen afgevuld.

Zijn diensttijd bedroeg 24 maanden waar hij als matroos soms in een van de onderzeeërs de tijd doorbracht. Hij kwam in Rotterdam, Vlissingen en Loosdrecht, vertelde hij.

 

In 1960 trouwde hij met zijn grote liefde: Maria Wachelder ook wel Rietje of Mien genoemd. Huisvesting was voor hen geen probleem, omdat zijn vader Ferd besloot gewoon een huis te laten bouwen in hun tuin van de Dautzenbergstraat 9 in Heerlen.

Het huis stond er en daar kwam hun eerste kind. In juni 1965 was Frans Vanwersch met zijn ouders op vakantie in Italië. Die werd abrupt afgebroken doordat zij een auto-ongeluk kregen, waarbij zijn vader (63 jaar) helaas overleed en zijn moeder in een Italiaans ziekenhuis belandde. Frans was 24 jaar.

 

Frans VanwerschFrans en zijn broer Wim namen de verfwinkel van hun vader over. In het verleden had Frans Vanwersch een jaar in het laboratorium van Jan Visser gewerkt die de verffabriek De Drie Molens had. En in de oorlog hielp Frans zijn vader soms verf met zinkwit en lijnolie te maken.

Naast zijn drukke bestaan in de Heerlense middenstand en de verfwinkel op de Bongerd was de zondag een belangrijke dag, want dat was de enige vrije dag die aan zijn gezin werd besteed. Helaas overleed in 1988 zijn vrouw veel te jong op 54-jarige leeftijd.

Naast zijn gezin, het werk en muziek had hij wekelijks nog een andere bezigheid en wel kegelen samen met zijn makkers. Vaak nam hij zijn vrienden na afloop mee naar huis voor een afzakkertje en uiteraard vergezeld van gesneden kaasblokjes met een likje mosterd.

In 1996, 65 jaar oud, stopte hij met de winkel en zijn broer Wim ging alleen verder.

 

Dautzenbergstraat

In 1978 verbouwde Frans het pand Dautzenbergstraat 9, Heerlen. Dit pand ligt aan de tuin van hun verfwinkel/huis aan de Bongerd. Hij bezat dit al een aantal jaren eerder. In 1961 zat hier de exclusieve damesstoffenwinkel Amanda in en daarvoor Boerma Bloemenmagazijn. Nadat Amanda eruit was kwam er in 1972 de kleuter- en kinderboetiek Patty in.
Frans kreeg zijn verbouwingsvergunning in 1978 en verbouwde het pand voor ƒ 60.000.

Klik op een foto voor vergroting.

Nieuwe liefde

Na enkele jaren alleen te hebben gewoond ontmoette hij Mimi Govers. Geen onbekende, want zij was de zus van zijn zwager Ran die getrouwd was met zijn zus Mieke. Zij beleefden veel pret. Helaas overleed Mimi in 2004 en werd hij voor de tweede keer weduwnaar. Dat was een hele slag voor hem, maar opgewekt als hij was pakte hij de draad weer snel op en tijdens een reisje van de Zonnebloem kwam hij in contact met Poelie Baaij die zijn overleden vrouw nog van school had gekend. Met Poelie maakte hij vele reizen. Tijdens een van die reizen maakte zij een lelijke val. Net na haar 80ste verjaardag overleed ze op 16 januari 2014 en zo werd Frans voor de derde keer weduwnaar.

Enkele dagen na zijn 90ste verjaardag overleed Frans Vanwersch op 8 augustus 2021.

 

Klik op onderstaande foto’s voor een vergroting.

Klik hier voor Frans Vanwersch in de Heerlense Tak.

error: