Hotel l’Ortye

hotel-l-ortye

Eerst was er café Boshouwers in Rumpen bij Brunssum. Begin twintiger jaren kwam Hotel l’Ortye (uitspraak: Lortie). In 1938 nam Jos Jennekens het hotel  l’Ortye over. Tegenwoordig is het adres Rumpenerstraat 60.
In 1938 trouwde hij met Maria Hubertina van hotel-l'ortye4Weers. In de verlovingsadvertentie stond dat zij zich in dit hotel  l’Ortye gingen vestigen. Opvallend is dat in het trouwboekje Maria te boek staat als Van Weersch.
Zowel de naam l’Ortije /l’Ortye als Hotel Jennekens bestonden vanaf die datum tot 1972 naast elkaar.
In het hotel kwamen al die jaren allerlei verenigingen bijeen, werden motorclubs en carnavalsclubs opgericht en hielde notarissen openbare verkopen. In 1946 en 1948 was het adres, volgens advertenties, Rumpenerstraat 70, een verschrijving want het moest gewoon Rumpenerstraat 60 zijn.
Op 26 oktober 1963 adverteerde Jos met het feit dat die maand de zaak 25 jaar bestond. Dus gestart in 1938 toen zij trouwden. Begin 1972 nam Jan van de Broek het Hotel Jennekens over. Hij had toen ook Hotel Kerkeveld in Brunssum.  Daarna kwamen Jack en Jolanda van de Broek erin. In 1974 heette het hotel in de volksmond nog steeds Hotel Jennekens.

hotel-l'ortye1
Hetzelfde gebouw, alleen 80 jaar later.In 1972 namen Jack en Jolanda van de Broek het over van Jennekens en noemden het hotel Rumpenerhof.

Jos Jennekens stopte met het hotel omdat er geen opvolging was. Op de bovenste foto zie je aan de rechterkant een bijgebouw. Hierin exploiteerde Jos Jennekens de ontbijtzaal. Doordat Afcent naar Brunssum kwam, zat het hotel heel vaak vol. Dus die zaal was zeker nodig. Ook zie je een kruis op de muur. Wellicht is dat kruis er door hem gehangen na het overlijden van zijn dochtertje op zevenjarige leeftijd.

Klik hier voor Maria van Weers in de Losse Takken.

Een Stamgenoten website