Genealogische website Warsage

Laren is al sinds jaren bekend als kunstenaarsdorp. Vele bekende en onbekende schilders en beeldhouwers vertoefden hier lang of tijdelijk. Een van hen was Han Wezelaar. Hij maakte van Riet van Wersch een sculptuur.

wezelaarHan (Henri Mathieu) Wezelaar werd in 1901 in Haarlem geboren. Als 17 jarige ging hij naar de Kunstacademie in Amsterdam waar hij in 1922 slaagde. Het jaar daarop vertrok hij als getrouwd man naar Frankrijk om zich tien jaar lang in Parijs te verdiepen in de kunsten. Al gauw kon hij hier leerling worden van de beroemde Zadkine. In 1934 ging het echtpaar echter wegens geldgebruik terug naar Amsterdam waar hij in de loop der tijd diverse internationale exposities had. In 1939 verhuisden zij naar Laren, het kunstenaarsdorp. Daar bleven zij enkele jaren, ook tijdens de oorlog. Het jaar na de bevrijding ging hij alleen naar Amsterdam terug en trouwde daar in 1947 voor de tweede keer. Hij overleed hier in 1984.
bron: www.devalk.com/kunstenaars

riet van wersch kwezelaar
Portret is ook opgenomen in het boek Han Wezelaar Statuaire van Jan Teeuwisse, een biografie uit 2003.

In Laren woonde ook het gezin van Guus en Zus van Wersch-Martinot met hun drie kinderen. Guus was de buurman van Han. In 1941 vroeg Han of Guus’ oudste dochter Riet als model. Riet was toen negen jaar. Han  maakte toen dit portret van haar maar ook van haar moeder, Zus van Wersch-Martinot.

1956Later werd Riet in de vijftiger jaren stewardess voor de KLM. Omdat het de begintijd van de KLM na de oorlog was en het toerisme en zakenleven in opmars waren, stond het beroep van stewardess in hoog aanzien, net als een piloot. Ze durfden toch maar met zo’n vliegmasjien de oceaan over te steken.

Links een vacature voor stewardess uit 1956.

Klik hier voor Riet van Wersch in de Heerlense Tak.

error: