Genealogische website Warsage

daniel steenenbruggeIn de St. Janskerk bij het Vrijthof in Maastricht (de kerk met de rode toren) is vandaag de dag nog steeds de grafsteen te vinden van Daniel Steenenbrugge van Werst die in 1606 hier begraven werd. De gotische Sint Jan, die als katholieke kerk gebouwd was, werd in 1632 een hervormde kerk.

Bij een van der deuren ligt zijn grafsteen  van 2.52 m groot en 1.42 m breed. Daarop staat een cirkel met een omgekeerde 4 erin (een huismerk) en de letters DSB (Daniel Steenenbrugge). De tekst op de steen is nog steeds zeer duidelijk te lezen en luidt:

daniel steenenbrugge

HIER LIGT BEGRAVEN DER EERSAME
DANIEL STEENENBRVGGE VAN WEERST
STARF A.1606 DEN 7 MAII

GODT TROOST DE ZIELE

daniel steenenbrugge

DYT GRAFF HOERT TOE DANIEL
STENENBRVGGE VAN WERST WAER
INNE BEGRAEVEN LYCHT HELKEN
SPANGEN SYNE HVYSVROVWE
STERF INT IAER ONS HEREN
ANNO 1605 DEN 13 JANVARY

Wie was hij?

Daniël Steenenbrugge / Steenbrugge van Werst was de zoon van Mathieu Pontpierre, vertaald in Steenenbrugge, en Catharina van Werst-Crasborn.
Catharina van Werst-Crasborn was de dochter van Hans van Werst-Crasborn. Hans was een onecht kind / natuurlijke zoon / bastaard van jonker Daniël (II) van Werst. Hans trouwde met Anna Crasborn en nam haar achternaam aan. Daniël Steenenbrugge was dus een kleinzoon van jonker Daniël van Werst.
Daniël trouwde met Helken Spangen, die in hetzelfde graf ligt.

 

In het boek De Familie Crasborn, geschreven door Pierre Crasborn in 1986, staat op bladzijde79/80 zijn afkomst beschreven.

error: