Ansichtkaarten van Jeannette van Wersch

omslagJeannette van Wersch (1874-1942) was de jongste dochter van de Heerlense ondernemer Jan Anton Willem van Wersch. Zij verzamelde ansichtkaarten die haar broers en zussen met enige regelmaat stuurden.
Het gezin bestond uit Anna, Angelique, August, Edmond, Gertrude, Frans, Willem, Jeannette, Ferdinand. Vooral Gertrude stuurde veel kaarten omdat zij met de adellijke familie De Geloes veel door Europa trok. Hieronder is een keuze uit de 165 ansichtenkaarten die zij verzameld had. Jeannette had alles in albums gedaan en dank zij haar kleinzoon Frans van der Linden die alle handschriften ontcijferd heeft, is het bewaard gebleven.

gebr-sinnWellicht had Jeannette van Wersch meerdere albums, want de kaarten uit dit album zijn geschreven tussen 1894 en 1910, waarbij de meeste uit 1896-1897 stammen. Jeannette was toen 22/23 jaar. Aan de hand van de adressering valt ook te achterhalen waar zij in die tijd verbleef.
Bijvoorbeeld tussen augustus 1894 en december 1894 verbleef zij als winkeljuffrouw bij de Gebr. Sinn in Aken. (zie links de foto). Deze zaak bestaat anno 2009 nog steeds maar nu onder de naam Sinn Leffers, op hetzelfde adres als waar Jeannette werkte. Op 2 juni 1895 vertrok zij naar Rotterdam.

Tussen mei 1896 en september 1896 was zij bij Liebmann & Oehme in Keulen. Tussen oktober 1897 en januari 1898 was zij werkzaam als winkeljuffrouw bij de firma Corsten/Korsten aan de Steenweg in Roermond . In die tijd werd de zaak omschreven als het magazijn van manufacturen van de heer L. Corsten.

In 1899 trouwde zij in Brussel met Florent Eyssen die in België woonde.Zij woonde daar aan de Oude Klerenkoperstraat 32 en werkte in een winkel. Tussen 1901 en 1902 woonden zij in Parijs waar haar man Florent Eyssen bij de firma Christofle werkte.

In 1904 vestigde het gezin zich definitief in Heerlen aan de Oranje Nassaustraat. In Heerlen richtte hij een bedrijf voor elektrische installatie op. Zijn echtgenote voerde een zaak in comestibles.  Florent Eyssen heeft een procédé uitgevonden om aardewerk en porselein met metaal te bekleden. Het patent ging verloren. Hij heeft nog gepoogd de uitvinding te exploiteren, maar dat werd een mislukking.

Klik op een foto voor vergroting. Gelijk komt dan de uitleg van de foto. Klik op het kruisje in de tekst en die verdwijnt dan. Je kunt de kaart goed zien. Klik nu onder aan de foto die je wilt zien en de tekst komt weer boven water.

De paus riep in 1920 op om de kinderen in Midden-Europa te helpen. De Nederlandse geestelijkheid stichtte toen de Sint Josefvereeniging. Er waren daarvoor vele Nederlandse gezinnen naar Duitsland gegaan. Maar nu, vanwege de oorlogsellende, keerden velen terug. Maar niet allen konden terugkeren. Duitsland hielp de Nederlandse gezinnen niet. Dus moest het Josef vereniging optreden. Voor Heerlen konden de liefdegaven bezorgd worden bij het Minderbroerderklooser of bij Madam A.F. Eyssen, Oranje Nassaustraat 2.Zij trad hiermee ook in de schreden van haar beide broers Edmond en Ferd die ook vele deden voor de samenleving.

Met dank aan Frans van der Linden (kleinzoon van Jeannette van Wersch).

Klik hier voor haar poesie album
Klik hier voor Jeannette van Wersch in de Heerlense Tak.

Een Stamgenoten website