Genealogische website Warsage

1997

Ria Van Wersch (1936-2003) was in oktober 1997 benoemd tot de allereerste vrouwelijke kannunik in de eeuwenlange geschiedenis van het Capittel van Sint Joris in Amersfoort. Dit vanuit haar functie als regentes van het Burger Weeshuis in Amersfoort.

1960

ria van wersch

Juffrouw van Wersch tussen haar klas in 1960, verbonden aan de Gerardus Majellaschool in Heerlen. Kort hierna trouwde zij met Jan Buchwaldt (1932-2000), bedrijfsleider bij een Hema vestiging.

1955

ferd-en-ria-van-werschRia van Wersch en haar oom Ferd van Wersch (361,10) 1876-1955. Foto gemaakt in Heerlen 1955.

1949

ria van wersch

Concours-hippique te Eindhoven.
Zaterdag 24 Sept. werd een nationaal concours-hippique te Eindhoven gehouden. Onder een stralende zomerzon waren een 10.000 bezoekers getuige van dit grote sportieve gebeuren, waarin in het kindernummer de beide oudste prinsesjes van onze koninklijke familie mededongen naar de prijzen.

 

Dit nummer, dat bestond uit een dressuurproef en een licht springconcours was een zeer aantrekkelijk hippisch gebeuren waarin de kinderen allen hun uiterste best deden en werkelijk met zeer veel bravour hun paarden bereden.

 

Mej. Ria van Wersch uit Heerlen reed het lang niet gemakkelijke paard Adonis van de Heerlense manege zeer verdienstelijk, terwijl het springparcoursje van deze combinatie een der beste was. Zij mocht dan ook het genoegen smaken onder de officiële prijsuitreiking links van H.K.H. Prinses Beatrix te staan en van haar een persoonlijke felicitatie te ontvangen.
bron: krantenartikel sept 1949

 

Ria was dertien jaar toen ze deze wedstrijd reed. In het schoolblad schreef zij:
Ik was ingedeeld in de leeftijdsklasse van 10 tot 14 jaar evenals de prinsesjes. Eerst kwam het dressuurrijden aan de beurt. Het begon uitstekend. Adonis stak keurig van wal en was heel gehoorzaaam. Maar opeens kreeg hij er om een of andere geheimzinnige reden genoeg van en sprong zomaar over ’n afrastering uit het veld. Ik was vreselijk opgewonden. Volgens de regels mag men het dan nog eens overdoen. Maar dat lelijke beest voelde daar blijkbaar niets voor en sprong weer uit het veld. Gediskwalificeerd.


Ik kon wel huilen. Mijn enige kans lag nu in het springen, waarin ik mij gelukkig nog al sterk voelde. Het is mij gelukt alle oefeningen zonder strafpunten af te werken, zodat ik als eindresultaat toch nog met ’n 3de prijs uit de bus kwam. De prinsesjes reden beiden op ‘n  pony en behaalden ’n 4de en ’n 6de prijs.


Het was een heerlijke dag vol opwinding en mooie prestaties. Kijk maar ‘ns naar de foto’s. Zou je geen lust krijgen daar aan mee te doen? ’n Volgende keer, hoop ik, zal Zuster Angelita, als het nodig mocht zijn, zich weer even vrijgevig tonen als nu. En ik beloof jullie dan nog beter m’n best te doen.
Ria van Wersch

1948

In 1948 was zij lid van de Heerlense Rij- en Jachtvereniging. Zij reed met het paard Champagne en won in juli 1949 een race van 27 km. In datzelfde jaar werd zij derde met het paard bij een dressuurwedstrijd. Haar neef Lor, was ook lid was van dezelfde rijvereniging. Hij reed niet onverdienstelijk op Reine Astrid, een volbloed Hannover.

 

Ria en Lor wonnen beiden de derde prijs bij een wegrace in november 1949. In 1950 won zij de derde prijs met het paard Champagne bij een springconcours. Enkele maanden later de zevende prijs bij de kindernummers met Adonis. November 1950 kreeg zij de zesde prijs bij een cross country in Heerlen over 3000 meter.

1943

ria buchwaldtHaar eerste heilige communie

Klik hier voor Ria van Wersch in de Heerlense Tak.

error: