Genealogische website Warsage

pilar van weers
1932-2020

Een korte ontmoeting met een Hagenaar veranderde het leven van de Spaanse Pilar volkomen. Pilar liet alles achter en volgde haar grote liefde, als in een film. Deze keer in de rubriek Van Wieg Tot Graf van het AD het levensverhaal van Pilar van Weers.

Maria del Pilar Fumanal Castro (17 augustus 1932 – 17 juni 2020) was aan het werk in de keuken van restaurant Canaletas in Lloret de Mar toen ze in de ogen keek van een Hagenaar, die overdonderd was. ,,Dit is mijn vrouw’’, voelde Leo. De liefde stroomde onmiddellijk.
Leo, die werkte op het ministerie van Defensie, was in de veertig en vrijgezel. Op het sterfbed van zijn vader had hij beloofd voor het gezin te zorgen. Een belofte die hij naar eer en geweten had vervuld. Nu z’n laatste broertje het ouderlijk huis had verlaten, was Leo vrij en daar stond toen zomaar de wonderschone Pilar.

 

De vonken schoten heen en weer maar van de zenuwen vergat Leo haar adres te vragen. Daar had hij, terug in Den Haag, veel spijt van. Leo kreeg Pilar niet meer uit zijn hoofd en staarde vaak naar het vakantiekiekje dat hij van haar had. Toen hij wat dagen vrij had stapte hij in zijn Lelijke Eend en reed naar Spanje. Best een onderneming in 1960. In Lloret sprak hij mensen op straat aan. ,,Kent u haar?’’ vroeg hij in z’n beste Spaans terwijl hij een foto toonde. Uiteindelijk belandde hij bij haar zus, die, toen ze overtuigd was van zijn goede bedoelingen, hem het adres, op vijf uur rijden, gaf waar Pilar verbleef.

‘Ik kom je halen’

Pilar liep door Vilanova toen ze Leo zag aankomen. Haar hart sloeg over en het geluk was immens. Het was als in een film en Leo was haar held. ,,Ik kom je halen!’’ maakte Leo duidelijk, die nog wel langs haar ouders wilde omdat een nette Haagse katholieke man dat nu eenmaal deed. In de periode voor de bruiloft schreven ze elkaar lange liefdesbrieven. Leo was in Pilars geboortedorpje Labuerda, in de Pyreneeën, de eerste buitenlander die het dorp ooit bezocht. Voor de bruiloft van Pilar en Leo liep het hele dorp uit. Het paar was zielsgelukkig met elkaar en ging wonen in een flat aan de Delftse Papsouwselaan.

 

Pilar van Weers werd moeder van vijf kinderen. Het was niet altijd makkelijk om zonder haar eigen familie te zijn maar Leo zorgde ervoor dat het gezin elke zomer in Spanje was. Pilar was een keukenprinses. In haar piepkleine keuken toverde ze dagelijks een driegangenmaaltijd op tafel voor haar gezin en voor iedereen die, heel toevallig rond etenstijd, langskwam.

 

Ze was gastvrij, zacht en zorgzaam en een moeder voor wie de kinderen altijd op de eerste plaats kwamen. Ze had een druk bestaan met vijf kinderen

pilar van weersZeker toen Leo in 1978 een hersenbloeding kreeg en zij ook nog in de avonduren buiten de deur werkte. Het contact met Spanje bleef hecht. ,,Later gaan we in Labuerda wonen’’, beloofde Leo die alvast twee graven kocht in het bergdorp waar hij viool speelde in het lokale orkest.

 

Niemand had kunnen voorspellen dat het graf zo snel van pas zou komen. Leo stierf onverwacht aan een hartaanval toen hij met Pilar in Spanje was. Het was een ongelofelijke schok. Pilar van Weers was nog maar 50 jaar. Ze hield zich flink, maar als één van haar kinderen onverwacht thuiskwam, troffen ze hun moeder regelmatig, huilend, aan in hun vaders stoel. Jarenlang droeg ze slechts zwarte kleding en was ze in diepe rouw. Ze miste Leo verschrikkelijk.

 

De geboorte van haar kleinkinderen maakte alles anders. Pilar ging weer leven. Ze trok weer kleurige kleding aan en samen met haar kleinkinderen, en later ook haar achterkleinkind, genoot ze weer van het leven. Een nieuwe vriend was echter onbespreekbaar. Leo was en bleef voor altijd haar echtgenoot.

 

Toen ze de ziekte van Parkinson kreeg kon ze met hulp van haar familie, vooral van haar oudste zoon, nog jarenlang zelfstandig wonen. Toen dat niet meer ging, verhuisde ze naar een verzorgingshuis, waar zij dagelijks bezoek kreeg. Pilar van Weers – Fumanal Castro overleed in het bijzijn van haar familie op 87-jarige leeftijd. Ze is in Labuerda voor eeuwig met haar grote liefde herenigd.

bron: Nicolette van der Werff   Algemeen Dagblad. 31 augustus 2020

Klik hier voor Pilar Fumanal Castro in de Haagse Tak.

error: