Paulusbron

paulusbron

In 2003 stond bovenstaande foto in De Limburger in de rubriek Wetste nog?

Onder de foto, die als ansichtkaart werd gebruikt, staat de tekst: Achterhoek van het dorp, Epen (Zuid Limburg). Het huis stond voorheen aan de Paulusbron of “op de Born””. Tegenwoordig is dit huis nog steeds bewoond. Alleen is het adres nu Kapelaan Houbenstraat. Houben was een verzetsheld in de Tweede Wereldoorlog. De kaart werd door Editeur J.H. Schaefer uit Amsterdam op de markt gebracht. In dit huis woonde in 2003 de heer Leo Groneschild. Hij weet precies wie er op de foto staan omdat zijn opa in de deuropening staat.

Frans Groneschild (1851-1922) staat in de deuropening en draagt zijn pas geboren zoon Hubert Groneschild die in september 1901 geboren werd. Bij het raam staan twee vrouwen. Links is Trees van Weersch (1878 -1948), een dochter van Peter Joseph (zie foto links). Zij was getrouwd met Jan Peter Hubert Pluymakers en woonde ietsjes verder op nummer 14. Het huis op de foto is nummer 15. Rechts van het raam staat Bep Crutzer. De man bij het tweede raam is Johan Peter Frijns, de eigenaar van dpeter-jozefe boerderij. Verder naar achteren staat Bebke Bessems (1861-1950), de vrouw van Frans Groneschild met twee kleine kinderen: Marieke (1896) en Joseph (1898) Groneschild. Daarnaast Mathieu Booijens, een kippenboer uit Aubel.  Hij staat op de voorgrond van de foto links. In de verte, moeilijk te zien op deze foto, komt de vader van Trees, Peter Joseph Vanweersch aanrijden met paard en wagen. Hij is van 1839 en stierf in 1918.

Tegenover het huis staat een veldkruis. Links daarvan staat nog een man. Dat was de commies die daar was omdat er in de boerderij een noodslachting was. En daarover moest natuurlijk belasting betaald worden. Vandaar de aanwezigheid van deze ambtenaar.

De naam Paulusbron verwijst naar de waterbron die pal naast het huis ligt. Hier kwam het hele dorp tot halverwege de jaren 50 van de 20ste eeuw hun drinkwater halen.

Mede dank aan de heer L. Groneschild.

paulusbron2

Enkele tiental jaren later werd deze foto als ansichtkaart verstuurd. Er is inmiddels electriciteit bijgekomen. Kijk maar eens naar de paal naast het nu groter overkapte kruisbeeld. Rechts op de achtergrond van zie je de kerk van Epen.

paulusbron3

Deze foto is in 2009 genomen. In vergelijk met de foto bovenaan, zie je dat het witte huis een raampje heeft bijgekregen, dat uiteraard de weg nu geasfalteerd is, dat er regenafvoer gekomen is en dat het kruisbeeld verplaatst is van rechts van de weg naar een plek tegen het huis.

De Paulusbron, waar mensen tot midden jaren vijftig water haalden, is inmiddels niet meer in gebruik en overkapt.

paulusbron1

Klik hier voor Peter Joseph Vanweersch in de Heerlense Tak.
Klik hier voor Trees Vanweersch in de Heerlense Tak.

Een Stamgenoten website