Genealogische website Warsage

Leon komt uit een muzikaal nest van drie jongens en een meisje. Twee van de jongens groeiden uit tot klassiek geschoolde mannen. Leon zingt als bariton en zijn broer Gabriël is klassiek pianist. Hun vader was dirigent van verschillende zangkoren.

 

2015

leon-2016Samen met zijn oud collega uit de Jaquettes Maarten van Bussel, treedt hij nog wel eens op als het duo College van B&W. De Jaquettes traden tussen 1994 en 2007 op met zelfgeschreven driestemmige liedjes in het dialekt. Uiteraard haast verscheen  er twee cd’s: Les Jaquettes in 1998 en Klets in 2005.

2011

Op Youtube staan enkele opnames gemaakt in 2011 in de kerk van Vessem. Klik hier voor het Panis Angelicus.

 

2003

leon-van-wersch-prins-2003 Natuurlijk komen we ook te spreken over de zin van carnaval. Leon is daar heel duidelijk over: “Carnaval is veel meer dan bier en plezier. De viering in de kerk en de middag met de zieken en ouderen zijn hoogtepunten”.
Leon durft zover te gaan dat hij de middag met de ouderen een van de absolute hoogtepunten van de Vessemse carnaval noemt.

“Het is gewoon fantastisch om te ervaren hoe de mensen daarvan genieten en de waardering die je daarvoor terugkrijgt. Daar doe je het allemaal voor…” Ook het bezoek aan de zieken en bejaarden zal als het aan Leon ligt, een hoogtepunt worden.

 

“Het doet je als mens gewoon goed om te voelen dat die bezoeken zo gewaardeerd worden. Het roept emoties op als je ziet hoe waardig mensen hun last van ziek-zijn én ouder worden dragen. Het is toch geweldig dat je deze mensen dan met een bezoek blij kunt maken. Dat zouden meer mensen ook ná de carnaval moeten doen”. De viering in de kerk, verwacht Leon, zal ook emoties los maken. “Het is toch de plek waar je al veel lief en leed hebt beleefd. Je trouwdag, het dopen van je kinderen maar ook het afscheid van een dierbare heb je er mee gemaakt. Ik verwacht dat ik daar allemaal wel aan zal denken op dat moment. Dat zal best emotioneel worden. Het zal zeer zeker een hoogtepunt worden”.

bron: Boogerd Nieuws, 27 februari 2003.

2001

Leon van Wersch krijgt optreden in het Concertgebouw Amsterdam

leon-van-werschLeon van Wersch uit Vessem krijgt twee nieuwe kansen om zich aan een breder publiek te presenteren. Het lokaal talent kreeg als een van de zes winnaars van het tv-programma Una Voce Particulare een galaconcert aangeboden. Op 25 maart zingt de 45-jarige bariton zelfs in het Concertgebouw in Amsterdam.
“Ik kan het nog steeds niet echt geloven dat ik, een Vessems ‘jungske’ in het Concertgebouw ga zingen. Iemand zei dat ik  nu eigenlijk twintig jaar carrière oversla in de opera.”

 

Leon van Wersch kreeg zijn liefde voor klassieke muziek mee van zijn vader. Het zingen van een opera haalt heel veel van zichzelf naar boven, het haalt de ware ik tevoorschijn.

bron: Eindhovens Dagblad 24 februari 2001

 

In de Eerselse Muzenval wordt zaterdag vanaf 20.15 uur een concert verzorgd door de gebroeders Leon van Wersch (bariton) en Gabriël van Wersch (piano). Er worden liederen gezongen van Schubert, Schumann (Dichtersliebe) en Rachmaninoff en enkele opera-aria’s van Wagner en Verdi. (…) Gabriël van Wersch vormt sinds zijn debuut bij AVRO’s Jonge Mensen op het Concertpodium een succesvol pianoduo met Rene van de Laar. Broer Leon uit Vessem heeft op zijn palmares een optreden als solist bij het Koninklijk Concertgebouworkest. In Vessem maakt hij o.a. deel uit van de populaire driemansformatie Les Jacquettes

bron: Eindhovens Dagblad 29 november 2001

 

2000

Hij deed mee met het populaire programma Una Voce Particolare. Klik hier om het programma te downloaden.

león van wersch
foto: ANP

 

Klik hier voor Leon van Wersch in de Wittemse Tak.
Klik hier voor Gabriël van Wersch in de Wittemse Tak.

error: