Genealogische website Warsage

Pieter Joseph, Joep ook wel Juupke van Wersch, werd in een gezin van vier kinderen, twee jongens en twee meisjes, geboren uit Hubert van Wersch en Maria Weckseler.  Vader was mijnwerker op de mijn Julia. Beide zonen gingen dus ook naar de mijnen. Joep ging naar de Julia, zijn broer Pieter naar de Domaniale in Kerkrade.

 

De familie woonde in 1947 in de Laurastraat 6, Chevremont. Juupke werd op 7 juli 1947 postsleper op de mijn Julia. Een postsleper was het “hulpje” van de houwer en deed  onder andere voorbereidende werkzaamheden voor de houwer. Hij was toen 20 jaar. Pas op 1 november 1953 werd hij lid van de Nederlandsche Katholieke Mijnwerkers Bond tot 1 september 1957. Vanaf 2 juli 1958 kreeg hij een nieuwe functie op de Julia (zijn werknemersnummer was Ja 1659) en op 1 augustus 1964 stopte hij daarmee. In 1963 maakte hij namelijk een mijninstorting mee. Dat was dan ook de laatste keer dat hij in de mijn was. Daarna ging hij bij de Gemeente werken.

Deze instorting was in september van 1963 waarbij twee mannen gedood werden: meester-houwer F.J. Schlangen (41 jaar) en houwer N.P.J. Gerards (26 jaar).

 

beerenbosch

Op deze foto staat het elftal van troep 19 O.V.S. Beerenbosch 1957. Staande vlnr May Delliege, Henk Hermans, Juupke v. Wersch (1933), Hans Muller, Joep Packbier, John Prickartz en Martin Lambrichts. Zittend vlnr Lei Mertens, Sjaak Heijenrath, Hein Menten, Chris Amkreutz en Jo Beugels.
Foto: collectie Jacq. Heijenrath, 1957.

 

OVS stond voor Ondergrondse Vakschool een school die jongens opleidde om op de mijnen te werken. De lessen bestonden uit zowel theorie als praktijk. De jongens gingen ook daadwerkelijk naar beneden. Hij was op zijn 23ste op school begonnen en stopte toen hij 30 was. Zeven jaar heeft hij ondergronds gewerkt.

In het Personeelsblad De Mijn van april 1961, nummer 2, blz 39 staat P.J. van Wersch, hulphouwer Julia, stelde voor in plaats van de bestaande zware P.F.O kettingen losse kettingen met 2 haken te gebruiken voor het roven van kopplaten. Het idee betekent materiaalbesparing en prestatieverbetering. Mogelijk raken echter veel kettingen zoek. Het voorstel zal eerst worden beproefd. Voorlopig ontvangt de inzender een premie van ƒ 15,-

 

In 1988 liep hij voor de tweede keer met de Veldlopers uit Gulpen de Vierdaagse (4 x 50 km) en in 1989 voor de derde keer een Kennedymars (80 km). Volgens de krant van 1989: In het voorste deel een opvallend snel lopende man. Joep van Wersch uit Voerendaal. In vroeger jaren een geducht middenvelder bij voetbalclub Miranda. Joep is inmiddels 56. “Dit is mijn derde Kennedy-mars. Ik ben sinds jaren verzot op wandelen. Vorig jaar kwam ik als 46e binnen. Dat probeer ik nu te overtreffen. “ Welnu dat is hem niet gelukt. Joep kwam als 71e binnen.

In 1988 staat er in de krant op de derde dag van de Vierdaagse:  Voor een enkele ‘Veldloper’ werkt de wandelsport als een remedie. Neem nu Joep van Wersch uit Voerendaal. De oud-mijnwerker doet voor de tweede keer mee. Enkele jaren geleden was hij nog een wrak, slikte veel medicijnen. „Ik durfde niks meer, was op van de zenuwen. Toen ben ik gaan wandelen. Dat heeft mijn hele leven veranderd. Ik ben nu veel rustiger geworden, een ander mens”, zegt hij stralend.

 

joep-van-werschJubilaris Joep van Wersch uit Voerendaal

 

Ik ben waarschijnlijk met mijn 79 jaar de oudste deelnemer aan De Nacht van Gulpen. Tot 2011 had ik al 24 Nachten aaneengesloten met succes gelopen. Op 4 maart 2011 werd ik geopereerd en kreeg  ik een nieuwe knie. Ondanks een voorspoedige revalidatie kon ik afgelopen twee kaar niet mijn wens om de 25ste Nacht te lopen, vervullen. Ik ben een echte langeafstandswandelaar. Ik heb in West Europa alle lange afstanden één of meerdere keren gelopen. Op zijn palmares prijken oa. Houffaize-Plombieres (110 km), Rotterdam-Nijmegen (160 km), Amsterdam-Leeuwarden (150 km), Mergelland route (135 km), 100 km van Welkenraedt, Maastricht-Brussel (150 km) en talloze Kennedymarsen, Eurodaxtochten en andere nachtelijke tochten. De langste nacht was “Turnhout” (200 km). Maar De Nacht is toch de nr 1 tocht!! Zo hoop ik op mijn 80ste verjaardag mijn 25ste Nacht van Gulpen met succes uit te lopen.

bron: Nacht van Gulpen uitgave 15/16 juni 2013

 

Klik hier voor Juupke Van Wersch in de Losse Takken.

error: