Genealogische website Warsage

2005

haagsecourant-12-3-2005OPVALLEND Outsider Henk van Weers slaat toe.

 

Een opmerkelijk kampioenschap, een sensationele overstap van een speler of een ander markant moment. De sportredactie van de Haagsche Courant belicht wekelijks een opvallende gebeurtenis uit het roemrijke verleden van de Haagse sportgeschiedenis. Deze week de triomf van wielrenner Henk van Weers in Olympia’s Ronde van Nederland.

 

Hij glimlacht en kan het zich precies herinneren. Henk van Weers (48 nu) geniet er nog van. Bijna tweehonderd kilometer  reed het wielerpeleton, onder aanvoering van de Russische staatsamateurs Pikkuus, Logvin en –na de als koppeltijdrit verreden proloog- in de oranje leiderstrui Joeri Kachirin, die 27ste mei 1980 in de regen. Vanaf Schagen over de Afsluitdijk, waarvan alleen de vluchtstrook en de rechterrijbaan mochten worden gebruikt. En opeens dook, in de laatste rechte lijn op weg naar de finish in het Drentse Hoogeveen, dat shirt van het bescheiden Haagse ploegje van De Markthof op. Op kop van de voluit sprintende meute van meer dan honderd gretige talenten trapte de 22-jarige Henk van Weers zich naar de mooiste bloementuil. De eerste echte etappe was voor een volslagen outsider.

 

“Ik was die dag goed,”weet hij nog. “Meer dan vier uur afzien, maar ik gaf niks om slecht weer. Een ploegmaat, Johan van de Velden, reed me in de finale naar voren. Ik kwam als vierde of vijfde de bocht uit en knalde zo maar naar de zege. Frank Moons, Adje Prinsen, Theo van Tol en René Koppert, toch erkende finishers in die tijd, kwamen er niet aan te pas.”

 

Van de valpartij achter hem, veroorzaakt dor een Rus die binnendoor Peer Maas, Arie Hassink, Adrie van der Poel,en Jacques Hanegraaf meesleepte, had Van Weers zelfs nauwelijks iets gemerkt. “Je hoort wel van alles , maar kijkt alleen voor je uit. Daar ligt de streep. Daar moet je als eerste overheen.”

 

Kaal

Wat lukt. En dus was het feest in het kamp van manager Henk Plat die zoveel jaren (voornamelijk uit eigen zak) een regionale wielerploeg sponsorde. Hans Jansen, gezegend met een weelderig kapsel, maar niet echt verwend met grote successen, had in de week voor de ronde nog gebluft dat ze hem, als er een rit gewonnen zou worden, kaal mochten maken.

 

Dus gingen de haren van de ploegleider eraf. En ook de baard van verzorger Wim Kok. In hotel Spier was de hele ploeg in de weer met mes, schaar en scheerapparaat. En natuurlijk kwam er ook champagne op tafel want die had er durvend romen van zo’n triomf.”

 

Henk van Weers, later enkele jaren een vaste waarde in de nationale selectie van bondscoach Piet Liebregts, fietste henk-van-weersals klein manneke al wel vanaf z’n elfde bij de jeugd van de (toen nog) Scheveningse wielervereniging De Kampioen, maar hij was na z’n atheneumperiode en militaire dienst, pas één seizoen serieus aan het koersen. Op advies van voorzitter Piet Bruin (vader van het internationale jurylid Martin Bruin) verkoos hij de Markthof-Arsinello-Van der Zalm boven de andere Haagse gastrennersvereniging uit die jaren, de altijd goedgestemde formatie van Piet de Wit en Frans Vrolijk.

 

En met succes, want hij reed –over de grenzen- een prima Henniger Turm en Luxemburgse Fleche du Sud en bekroonde een reeks ereplaatsen in de regionale criteriums met een zege in de voor Haagse renners zo belangrijke Ronde van Capitol, “Een koers,”zegt hij met droefenis in zijn stem, “die ook al niet meer bestaat.”

 

Later deed Henk van Weers twee keer de Vredeskoers (het evenement in het Oostblok, waar hij in een ploeg met Gerrit Solleveld en Teun de Vliet in het klassement nog als 20ste eindigde), tweemaal de Tour de l’Avenir en de Engelse Milkrace. Hij won etappes in Marokko en –in 1983 nog eens, maar toen op de slotdag in Amsterdam –Olympia’s Ronde.

 

Van de klassiekers op nationale wegen herinnert Henk zich nog de blunder van de jury Zuid-Friesland, die volkomen onterecht Dries Klein als winnaar aanwees, terwijl Van Weers royaal de nummer een was. En een Ronde van Zuid Holland (1985), waarin de kleine Chris Koppert hem in de Haagse Appelstraat van de finishfoto spurtte.

Toen De Markthof uit het peleton verdween, fietste Henk van Weers nog een jaartje bij Transvemij en besloot hij, na met twee verloren seizoenen in het clubshirt van de toen juist ontstane fusieverenging HSK Trias, te stoppen.

bron: Haagsche Courant maart 2005

 

1980

henk-vrije-volk-1980

 

henk-renner-5-1980Henk van Weers wint eerste etappe Ronde van Nederland
HOOGEVEEN – Henk van Weers heeft dinsdag de eerste etappe van Olympia’s amateurwielerronde van
Nederland gewonnen.

 

Van Weers legde de 199 kilometer van Schagen naar Hoogeveen af in 4 uur 20 minuten en 32 seconden. Hij won de eindsprint van een grote groep renners. Joeri Katsjirin uit de Sowjet-Unie blijft de leider in het algemeen klassement.

bron: Leeuwarder Courant mei 1980

 

Henk zei zelf na zijn overwinning:  “Ik ben pas vorig jaar, na mijn studie atheneum, serieus met wielrennen begonnen. Van deze Olympia’s Ronde stelde ik me daarom niet zoveel voor, tot ik de wedstrijd om het kampioenschap van het district
Zuid-Holland won en op Bevrijdings dag de Ronde van Capitol in Den Haag. Die uitslagen gaven mij veel moraal.”

Henk fietste vooral tussen 1979 en 1985,

 

Enkele uitslagen:
1979: 2e in het Kampioenschap Zuid Holland over 120km.
1980: Hij was wielrenner en werd 3e in de 7e etappe van Tour de Pologne
1980: 1e in de 1e etappe Olympia’s tour (Hoogeveen). Henk was op dat moment een 23 jarige student Lichamelijke Opvoeding aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
1981: 2e in de Ronde van Naaldwijk
1981: 3e in de Dorpenomloop
1981: 7e in eindklassement in de Ronde van Marokko
1982 : 3e in de Tour von Niedersachsen. Hij droeg de leiderstrui
1982: 82ste in eindklassement Ronde van de Toekomst

1982: 1e in Oud Vossemeer Amateurs
1983: 3e in het klassement van de Tour de Normandie
1983: 2e in de Ronde van Zuid Friesland
1983: 2e in de Vierstromenlandroute in Tiel

1983: 1e in de 9e etappe Olympia’s tour (Amsterdam)
1983: 1e in de etappe Tour de l’Avenir
1983: 12e bij de omloop van de Mijnstreek
1983: 20ste Warschau-Berlijn-Praag
1983: 1e in de koppel in de Ahoy Rotterdam

1983: Lid van de Olympische Wielerselectie in Los Angeles
1984: 3e in de 8e etappe Milk Race New York
1984: 5e in de koppel bij de Nederlandse Kampioenschappen
1984: 3e bij de Zesdaagse in Grenoble
1985: 3e: Ronde van Zuid Holland
1985: 3e in de koppel in de Toekomstzesdaagse Rotterdam

 

Zijn zoon Sean fietste in 2008 ook bij HSk Trias. Zijn dochter doet ook aan sport.

 

Klik hier voor Henk van Weers in de Haagse Tak.

error: