Genealogische website Warsage

2019

In het kader van Koningsdag 2019 werden vier mensen gevraagd om naar Kasteel Vaeshartelt te Maastricht te komen om daar iets te vertellen over koningsdag door middel van een voorwerp dat aan het Koninklijk Huis linkt. Een van de vier mensen was Claartje Brouns-Vanwersch :

 

Claartje Brouns-vanwersch“lk vind het koningshuis een mooie traditie. Presidenten geven vaak ellende. Een koningshuis is ‘safer’, veiliger. Ik vind de ambiance eromheen echt iets hebben: de paleizen, de tuinen, de hofhouding. Als kind begon ik met mijn verzameling van koningshuizen in heel Europa. Sinds de lagere school knip ik alles uit kranten en Libelles. Bij huwelijken, geboortes en verjaardagen stuurde ik felicitaties naar ons koningshuis en kreeg dan foto’s met handtekening en later zelfgemaakte tekeningen van de drie prinsjes als bedankje. Inmiddels heb ik honderd plakboeken met kaarten en knipsels. In een vitrinekast staan kopjes en lepeltjes die bij speciale gelegenheden werden gemaakt en vingerhoedjes met koninklijke personen erop. Het pronkstuk van mijn verzameling is een brief van koningin Emma met vijf wassen stempels van het Koninklijk Huis op de enveloppe. Ook bijzonder is de koninklijke onderscheiding, uit naam van koningin Beatrix. lk kreeg hem in 2006 onder andere voor mijn werk als secretaris van het Oranje comité́. Een favoriet lid van het koningshuis heb ik niet. Ik volg ze allemaal. Tv- programma Blauw bloed maar zelden. Rond het tijdstip van de uitzending zing ik met het zangkoor in de kerk.”

bron: Weekendbijlage Leef van de Limburger. 27 april 2019.

 

  •  

 

1968

claartje brouns

Talentenjacht

Het damessteuncomité van de schutterij organiseerde zondag een geslaagde talentenjacht in de zaal Haambeukers, die veel belangstelling trok. De prijswinnaars waren in volgorde:

mej. Peschman, Vaals

Marijke Janssen, Scheulder

Claartje van Wersch, Eijs

Black Scorpions, Ubachsberg

Annie Tychon, Berthien Huynen, Eijserheide

Claire Berger, Eijs.

Onderscheidingen

  • Zilveren Gregoriusinsigne met draagspeld en oorkonde voor 25 jaar zang (1992),
  • Zilveren Martinusspeld van de Parochie St. Martinus Born (1993),
  • Individuele Vrijwilligster van het jaar van de Gemeente Sittard-Geleen-Born (2001). Ook vandaag de dag (2019) is zij de contactpersoon van de Lokale Vrouwen Born en lid van het Oranjecomité.
  • Zilveren Hart van de Nederlandse Hartstichting (2003),
  • Gouden Gregoriusinsigne met draagspeld en oorkonde voor 40 jaar zang (2005),
  • Lid in de Orde van Oranje-Nassau (2006),
  • Erepenning in goud voor 25 jaar Zonnebloemwerk (2007),
  • Gouden Jaartalinsigne van St. Gregoriusvereniging voor 50 jaar zang (2015). Zij is voorzitter/secretaris bij het Gemengd Kerkelijk Zangkoor St. Caecilia Born.

Klik hier voor Claartje Brouns-Vanwersch in de Wittemse Tak.

error: