Genealogische website Warsage

Bas van Wersch signeert bij Bruna

Donderdag 16 April 2009  

 

Hoe de in Laren woonachtige schrijver Bas van Wersch nu juist bij Bruna in Oostvoorne terecht gekomen is om zijn boek Sedili te signeren? Hij vertelt het zaterdagmorgen aan eenieder die het horen wil. Daar heeft zijn goede vriend, Oostvoornaar Harold Robles voor gezorgd. Sedili ligt ook al in twee boekenzaken in Laren en in Naarden Vesting en nu dus ook hier in Oostvoorne. Bas vertelt dat hij mogelijk binnenkort ook naar Rockanje komt om er bij Bruna zijn bij internetuitgeverij The Free Musketeers verschenen historische roman te signeren. Van Wersch blijkt een aardige man te zijn. Een man die niet alleen goed kan schrijven, maar ook op een sympathieke manier over zijn debuutroman kan vertellen. Zonder op te scheppen of te overdrijven. “Het is mijn eerste boek. Iedereen loopt misschien wel rond met het idee dat hij nog wel eens een boek zou willen schrijven. 

 

Tot voor kort kwam het er niet van en toen heb ik het karwei opeens gewoon opgepakt”, vertelt hij. Sedili (met prachtige omslag) is de naam van een kleine kampong aan de Maleisische oostkust. Daar raakt Willem van Lier op een bijna magische wijze betrokken bij de gevaarlijke nasleep van het onderzoek dat zijn vader, een inlichtingenofficier in Batavia, meer dan een halve eeuw daarvoor verrichtte naar illegale handelspraktijken van een Chinese zakenman ten behoeve van het op een oorlog afstevenend Japan. In zijn zoektocht naar de betekenis van zijn leven krijgt Willem te maken met de geest van een overleden vrouw en een Japanse ex-kempeitai officier die hem naar een aangrijpende finale leiden. Realiteit en oosterse magie lopen hierbij onmerkbaar in elkaar over. Bas van Wersch vertelde zaterdag rond het middaguur bij Bruna dat hij zelf ook jarenlang in Azië heeft gewoond en dat zijn ouders daar voor en na de Tweede Wereldoorlog woonden omdat zijn vader bij de Inlichtingendienst werkte. “Sedili bevat dus zeker autobiografische elementen”, aldus een lachende Van Wersch, “je moet het immers allemaal maar verzinnen als je aan het schrijven van een boek begint.” Sedili speelt deels voor de Tweede Wereldoorlog terwijl het tweede deel zich in de jaren negentig afspeelt. Het zeer lezenswaardige boek kost 22,95 euro. Zeker voor mensen die eerder in Indonesië of andere delen van Azië woonden, is het een interessant boek.
P.M.

bron: Westvoornse Courant 16 april 2009

 

‘Alleen de omslag is al mooi genoeg’
OOSTVOORNE – “De omslag alleen is al mooi”, merkt een mevrouw op die zaterdagmorgen bij Boekhandel Bruna in Oostvoorne in gesprek raakt met Bas van Wersch, de auteur van de historische roman Sedili. Die verscheen bij de internetuitgeverij The Free Musketeers doch werd door de inwoner van Laren via  bemiddeling van Oostvoornaar Harold Robles juist hier gepresenteerd.

 

Idee
sediliEn de schrijver was bereid aan een ieder die dat wilde een toelichting te geven. Sedili blijkt het eerste boek van Van Wersch te zijn. “Ik liep al een hele tijd met het idee rond, maar het kwam er gewoon nooit van. Ik was altijd maar druk met andere zaken”, vertelt de man die jaren in Azië heeft gewoond. Sedili is de naam van een kleine kampong aan de Maleisische oostkust. Daar raakt Willem van Lier – het boek bevat wel de nodige autobiografische elementen, biecht de schrijver op – op een bijna magische wijze betrokken bij de gevaarlijke nasleep van het onderzoek dat zijn vader, een inlichtingenofficier in Batavia, meer dan een halve eeuw daarvoor verrichtte. Daarbij ging het om de illegale handelspraktijken van een Chinese zakenman ten behoeve van het op een oorlog afstevenende Japan. Realiteit en oosterse magie lopen onmerkbaar in elkaar over in dit van a tot z boeiende boek dat binnenkort ook bij Bruna in Rockanje door Bas van Wersch gesigneerd wordt. Sedili kost € 22,95.

bron: De Weekkrant 15 april 2009

 

Klik hier voor Bas van Wersch in de Heerlense Tak.

error: