Genealogische website Warsage

alles met liefde
foto: Erna Faust, 2018

Max  van Wersch trouwde op 1 juli 1988 met Liesbeth de Waal. Max zit al jaren in de horeca. Zijn vader was destijds ook werkzaam in de horeca, vooral in Amsterdam, waaronder het Victoriahotel.
Het was niet echt vreemd dat Max ook de horeca in ging. Momenteel heeft hij brasserie Alles met Liefde in Middenbeemster.

2015

max-van-wersch

MIDDENBEEMSTER – Wat je van ver haalt is lekker, luidt het gezegde. Onzin natuurlijk, want juist wat van dichtbij komt is vers en smakelijk. Bij Alles met liefde weten ze niet beter. Van Beemster boer naar bord!

Door Jurriaan Geldermans

Liesbeth en Max van Wersch zijn altijd al ambassadeurs van hun Beemsterpolder geweest. Ook toen zij in Velsen-Noord hun restaurant Alles met Liefde bestierden. Je kreeg er Beemster kaas en Beemsterlantsvarken, Beemster appels en Beemster peren! En toch wilde hun zaak (in 2011 bekroond met een 8 in deze rubriek) niet echt van de grond komen, mede door de crisis. Dus besloten Liesbeth en Max terug te keren naar waar hun wortels zijn: Middenbeemster. Meer precies, naar een nagelnieuw pand aan de Middenweg, dat ze helemaal naar eigen smaak inrichtten. Neem de bar, die door schoonzoon-lief is getimmerd van oude deksels van wijnkisten. Of kijk naar de verlichting boven die bar, van messen, lepels en vorken die ooit bij de inboedel van De Hoop op d’Swarte Walvis hoorden! En natuurlijk hangt ook dat schilderijtje van Herman Brood er weer. ’t Is nu wel erg dik an, heet het en het hing ook in Velsen-Noord.

De kinderen van Liesbeth en Max zijn er ook weer: Noëlle en Maurice, allebei flink de lucht ingeschoten sinds 2011. Hij staat in de keuken met zijn pa, zij in de bediening naast moeder. En allemaal zijn ze even enthousiast en spraakzaam en attent en voorkomend! Voeg daarbij dat elk gerecht wel een polders kantje heeft en je waant je op de Beemster ambassade.

Neem nou het bier. ‘Van Sjaak van der Lee’, zegt Noëlle, als zij het flesje Lepelaer Blond op tafel zet. En ‘Van Van Boven’, zegt Liesbeth, als zij het kostelijke brood van de pure bakkers Tjeerd en Hylke serveert. Met romige boter van de gebroeders Verdega uit Oudendijk, uiteraard. En zo gaat het voort, met Max’ salade van gerookte gans (11,75 euro). Die ganzen grazen op de groene polderweiden en zo niet, dan vliegen ze er wel een keertje overheen. Ze zijn dan nog niet gerookt, want dat doet poelier Pieter van Meel. De chef zelf snijdt de borsten-als-druiventrossen (ik citeer het bijbelse Hooglied – mijn opa bloosde altijd als-ie deze strofe voorlas) in papierdunne plakjes die op een groot rond bord worden geschikt. Verse mesclun in het hart, frambozen van Eerlijk&Heerlijk uit Zuidoostbeemster een walnoten uit de polder zelf, ze maken de traktatie compleet. Waarbij moet opgemerkt dat die noten – vaste gasten nemen ze gewoon mee uit eigen tuin – mooi aansluiten op de notige afdronk van de pinot noir uit Roemenië, die Liesbeth schenkt omdat de stoere wijnmaakster helemaal alleen kans zag een vervallen staatsbedrijf om te toveren tot een knap wijndomein. En dat soort mensen, ook al wonen ze wat verder weg, die steunen de uitbaters graag.

De courgette in de soep (5,50) was een cadeautje van Guiseppe en Rinie Pinna, de oude buren van Van Wersch, die een grote volkstuin hebben. Maurice en Max trekken er een mooie velouté van, waarin de gerookte zalm van Steur uit Monnickendam helaas iets te veel overheerst. De vega-uitvoering zal beter kloppen.

Hoofdgerecht worden de lamskoteletten (23,50) van slagerij Elga in Purmerend. Slager Hassan el Ghazaoui (over twee eeuwen een echte Beemster naam, haha!) houdt zijn schapen en lammeren zelf en laat ze doorgaans grazen op een van zijn vele graslanden in de polder. Maar nu stonden ze op Texel (op vakantie), ook goed. De karbonaadjes zijn in ieder geval heerlijk mals en hoog op smaak. Waarbij de chef de helft van de koteletten met eigen gemaakte pesto besmeert (wellicht liever apart geven?). De andere helft blijft naturel, zodat je er ruim saus over kunt gieten van gerookte knoflook. En je raadt het al, die ‘stinkende roos’ komt van Jan en Mirjam Kruiswijk, even verderop, die bekend staan als dé knoflooktelers van het oostelijk halfrond. Erbij gaan beetgare sperzieboontjes, gele courgette (van weer een andere buurman), tomaatjes uit de oven én smakelijke frites van Beemster bodem.

Een maaltijd bij Alles met Liefde is niet compleet als er geen kazen van eigen grond voorbij zijn gekomen. Zoals de Italiaanse kruidenkaas van de familie Groot. Of de komijn én oude kaas van Cono, de beste kaasfabriek van Nederland. Om af te sluiten met de messenklever van Jan en Netty Uitentuis, met z’n specifieke textuur (hij kleeft dus aan je mes hè) en zilte smaak.

Toch nog maar een dessert doen dan? Wel als het de taart is van Van Wersch zelf (7,75): onder een laagje poedersuiker gaat een volle vulling schuil van walnoten en karamelpasta. Een combinatie zo zeldzaam lekker, dat je je in de hemel waant. En die is nooit veraf hier, als je bedenkt dat Alles met Liefde ooit werd ingewijd door een priester én een dominee. Beiden uit de Beemster, vanzelf. Want wat je van dichtbij haalt is lekker…

Brasserie Alles met Liefde, Middenweg 146 in Middenbeemster, 0299 – 743399, www.brasserieallesmetliefde.nl.    

bron: Noodhollandsch Dagblad 10 maart 2015.

 

2014

max van wersch-nieuw

Velsen-Noord  Ze hadden het best  nog een tijdje in Velsen-Noord uit  kunnen zingen. Maar toen kwam  deze kans langs. Die mochten Max en Liesbeth van Wersch eenvoudigweg niet laten liggen.  ,,Een fonkelnieuw pand dat er wel  monumentaal uitziet, direct in het  centrum van Middenbeemster en  een paar honderd meter van ons  huis vandaan. Onze zoon Maurice  gaat ook fulltime bij ons werken en  wordt mede-eigenaar.’’ Aannemer  Koos Koning die het onderkomen  eigenlijk voor andere uitbaters liet bouwen, heeft het stel benaderd. Max en Liesbeth van brasserie Alles  met Liefde gaan weer terug naar  hun dorp in de polder. Ze pakken  nog één keer uit tijdens de feestdagen en op de traditionele kliekjesdag.  Met het personeel sluiten ze het  Velsen-Noordse avontuur af.

Zo’n  vijf jaar hebben Max en Liesbeth  de brasserie in het centrumpje van  Velsen-Noord gerund. ,,In het  begin was het moeilijk’’, zegt Liesbeth ’om de Velsen-Noorder binnen te krijgen’. ,,Maar langzamerhand kregen we vaste gasten, mensen die hier drie keer in de maand  kwamen eten. Of bedrijven die hier  recepties hielden. Een dergelijke  klantenkring moeten we nu weer  in Middenbeemster zien op te  bouwen.’’ Voor het horeca-echtpaar  is het de zoveelste verhuizing. Ze  hebben voorheen gewerkt in sterrenzaken zoals het hoofdstedelijke  Amstel hotel, Hotel de L’Europe,  de Kersentuin, het Zaanse De Hoop  op D’Swarte Walvis en als managers bij restaurant Het Heerenhuis  in Middenbeemster. Geheel onbekend zijn die twee dus niet in  Middenbeemster.  En toen volgde Velsen-Noord. Liesbeth: ,,We waren hier eigenlijk  de ambassadeurs van de Beemster. Veel van onze producten komen  ook uit de Beemster.

Zoals het bekende Beemsterkaas-plankje,  appelsap, bier (Beemster Tripel en  Beemster Blond), het Lant’svarken,  groente en fruit van eigen bodem.  Een soort poldercuisine, dus.’’ Een  dergelijke ambassadeursrol willen  ze ook in hun eigen dorp vervullen. Het stel kijkt uit naar het  nieuwe avontuur. ,,Al laten we wel  Velsen-Noord met weemoed achter.  Veel van onze klanten hadden  tranen in hun ogen toen wij het  nieuws vertelden.’’  Het nieuwe adres van Brasserie Alles  met Liefde wordt vanaf half januari:  Middenweg 146, 1462 HK Middenbeemster. Telefoon: 0299-743399 

bron: Noordhollands Dagblad november 2014
foto Ella Tilgenkamp, tekst: Pieter te Hove

 

2014alles met liefde middenbeemster

Beemster Aanstormend talent 2014

Het Beemster Aanstormend talent is een echte starter in de Beemster. Zij durven te ondernemen, en investeren in hun nieuwe liefde.Deze echte Beemsterlingen hebben elkaar 30 jaar geleden ontmoet in het Amsterdamse Amstelhotel. Ze zijn getrouwd, kregen 2 kinderen en werken met liefde samen. 5 Jaar geleden begonnen ze samen een avontuur; eerst in Velzen en nu in Midden Beemster. Gezellig, warm en in een huiselijke sfeer, kun je terecht voor alles wat met liefde gemaakt is.

Dit bedrijf heeft een liefde voor mooie Beemster producten. Voor hun vanzelfsprekend zijn de 3 B’s waar zij mee werken.

 • Beste kwaliteit; vers en seizoensgebonden
 • Beemster streekproducten,
 • Biologisch of duurzaam geteelde groente en fruit.

Dit werd door ‘Over de Tong’ beoordeelt met een dikke 8!

bron: Beemster ondernemer.nl
Foto: Govers Media

 

2010

Van Wersch middenmeester

t Is nu wel erg dik an…

Noord-Holland telt wel duizend restaurants. Zoek dan maar eens uit waar je het lekkerste eet?! Omdat iemand het moet doen, prikt culinair redacteur Jurriaan Geldermans wekelijks een vorkje buiten de deur en geeft hij zijn ongezouten oordeel over prijs en kwaliteit. Deze week Brasserie Alles met Liefde in Velsen-Noord. Het resultaat: 8.

Over Valentijn, wiens sterfdag (270 na Christus) dit weekeinde wordt gevierd, doen mooie verhalen de ronde. Zoals de anekdote waarin hij tijdens de vroegste Christenvervolgingen als Romeins priester toch gelovigen huwt. Hij verdaagt in het gevang en een cipier vraagt hem zijn blinde dochtertje te genezen. Dat lukt aanvankelijk niet en Valentinus wordt onthoofd. Het blinde meisje ontvangt echter alsnog een briefje van hem – de post zal vertraagd zijn geweest – waaruit een gele bloem rolt. Op het perkament staat ’Van Valentinus’. Zodra het kind die naam hoort kan ze weer zien…

Valentinus heeft dus alles met liefde te maken, net zoals de brasserie van Liesbeth en Max van Wersch. Liefde voor mooie producten, zeker, maar ook liefde tussen mensen. Want vanaf het eerste moment dat die twee elkaar zagen – 26 jaar geleden, in het Amsterdamse Amstel Hotel – sprong de vonk over. Om nimmer nog te doven. Ze vertrokken samen naar Frankfurt voor hun werk, ze waren bij elkaar in het Heerenhuis in Middenbeemster en in december vorig jaar begonnen ze samen aan een nieuw avontuur: Alles met Liefde. Het pand, waar vroeger het leuke Gare du Nord zat, kreeg de kleuren rood en wit, met in kunst en snuisterijen toepasselijke verwijzingen: waxinelichtjes met een hartje, maar ook een schilderij van Herman Brood met de titel ’’t Is nu wel erg dik an’.

Uiteraard staat dit weekeinde een speciaal Valentijnmenu op de kaart, maar ook à la carte valt er genoeg te genieten. Neem de carpaccio (€ 9,50). Een platgetreden entree uiteraard, maar hier bereid met bresaola, oftewel ’ham’ van het rund. In Valtellina, de Alpenvallei waar deze delicatesse oorspronkelijk vandaan komt, wordt de achterpoot van alle vet ontdaan, met grof zout en specerijen ingesmeerd en vervolgens twee tot drie maanden gedroogd in de open lucht. Hierbij verliest de ’bout’ wel 40 procent van zijn gewicht, maar alle smaak blijft bewaard in het resterende vlees. De toon daarvan is zó intens dat de bresaola met gemak opkan tegen de fijne pijnboompitten, de frisse sla, de delicate dressing, de Beemster kaaskorrels (Liesbeth en Max zijn ambassadeur van producten uit de mooie polder waar zij werd geboren), ja zelfs tegen de toefjes truffelpesto!

De eigenwijze hand van het echtpaar Wersch, dat terzijde wordt gestaan door dochter Noëlle en zoon Maurice, vind je ook terug in de soep van tomaat en groenten (€ 4,50). Vooral tomaat kan een gesloten smaak geven, maar de chef – die nota bene 31 jaar gastheer was en nu voor het eerst in de keuken staat – breekt dat open met verse ananas, die de soep lichter en tegelijk spannender maakt.

In het hoofdgerecht van gebakken nijlbaars (€ 18,50) ontbreekt die spanning een beetje. De zachte vis, hier in een licht krokant jasje, is van nature niet spectaculair. De brunoise van tomaat, lente-ui en vooral olijven lost dit euvel gedeeltelijk op, maar de creatie blijft nogal tam. Wellicht doordat de chef weinig zout gebruikt, wat je ook merkt aan de romige puree (opgetopt met groene asperges en knapperig zeewier) en de vers gebakken aardappeltjes. Die overigens worden geserveerd met mayo én ketchup. Oftewel: wit en rood, de basiskleuren hier.

Als dessert lonkt de proeverij van Beemster kazen. Max en Liesbeth halen ze zelf. Bij de Cono natuurlijk (fijne mosterdkaas, smedige extra belegen en van eiwitkristallen krakende overjarige kaas). Maar ook rechtstreeks bij de families Uitentuis en Groot. De laatste maakt een ingetogen kruidenkaas, de eerste een originele ’messenklever’ (die dus aan je mes kleeft). Schrik niet terug voor de zoute smaak van deze lepelkaas, want dat hoort erbij: door de langzame zuring heeft de messenklever een beetje zout nodig om niet vroegtijdig te vergaan. Net zoals de liefde…
Adres: Brasserie Alles met Liefde, Wijkerstraatweg 195, Velsen-Noord,  (0251) 223850, www.brasserieallesmetliefde.nl .

bron: Noordhollands dagblad 13 februari 2010, Jurriaan Geldermans

 

2006

liesbeth van werschOp 15 januari 2006 nam Liesbeth van Wersch (en Els Steen) afscheid als kerkenraadslid van de protestantse gemeente Beemster Als dank voor hun werk werd hen een interview afgenomen.

Mag ik u voorstellen: Liesbeth en van Wersch en Els Steen.

Daar zaten we dan, in het sfeervolle huis van Liesbeth. Op een maandagavond; normaal gesproken een vergaderavond van de kerkenraad en nu….. “We hebben echt een vrije avond”, aldus Els.

Vrije tijd hadden ze minder toen ze in 1998 aan hun eerste jaar begonnen. De viering van het 375 jarig bestaan van de kerk werd hun vuurdoop. Charles Lourens , met wie ze in de “commissie 375” zaten, droeg tal van ideeën aan.
Els: “onuitputtelijk was hij in het bedenken van plannen, zoals een reünie voor oud-ambtsdragers, een middag voor ouderen, voor jongeren en een boek over de kerk. Te veel om op te noemen.”

Liesbeth: “Ik heb wel soep gemaakt voor honderd man. Ik ben echt iemand die onder de mensen moet zijn. Ik praat graag. Els zet meer de puntjes op de “i”, zij is ook heel punctueel in de notulen.”

Els: “Ik hield de dingen graag kort. Ik was een jaar interim voorzitter van de kerkvoogdij. Je leert veel van zo’n bestuursfunctie. Die kennis neem je de rest van je leven mee. Bovendien waren we als kerkbestuur een heel inspirerend team. Dan heb je er vanzelf acht jaar plezier in”.

Liesbeth: “Ik vind het wel frustrerend dat er altijd om geld moet worden gedacht. De zorg over de financiën dringt de spiritualiteit soms op de achtergrond. “

Een pot geurige thee op tafel en een schaal koekjes en chocolade. Het is tijd voor een portretje Liesbeth.

Liesbeth
Liesbeth van Wersch kwam onder de meisjesnaam de Waal ter wereld. In Beemster, waar ze ook opgroeide. Ze woont er met man, zoon en dochter. Na diverse opleidingen volgde ze de Middelbare Hotelschool. Ze deed dat zo goed dat ze in 1984, 19 jaar jong, werd uitverkoren om als eerste meisje ooit, in de bediening te werken in het prestigieuze Amstelhotel in Amsterdam. Onder supervisie van een bekend Horeca-echtpaar John en Esther Halvemaan heeft ze daar waanzinnig veel geleerd. Zoals kennis van voedsel en wijn. Elke avond moesten we het menu in het Engels en Frans opzeggen. Je leerde bijzondere gerechten en sauzen bij de mensen aan tafel klaarmaken, de zogenaamde Table d’hotel. Je zag zoveel beroemde mensen. Ik heb ook gillende meisjes moeten tegenhouden toen de Rolling Stones er logeerde. Het Amstelhotel was het hotel waar beroemdheden overnachtten, zoals de beroemde Horowitz, Roger More, Diana Ross en Madonna. Het is een belevenis om die mensen te ontmoeten en te mogen bedienen.” “Tja, dat heb je niet in een apotheek. Ik vond het al mooi dat Marco Bakker een keer bij ons kwam”, zegt Els zeer tot ons vermaak, droogjes.

Na drie en half jaar werken in de horeca in Duitsland keerde Liesbeth terug op haar geboortegrond. Sinds enige tijd werkt ze als relatiemanager in het Heerenhuis. Dat betekent Public Relations in de breedste zin. Maar ook wijninkoop en het samenstellen van exposities. Haar man Max werkt als restaurantmanager eveneens in het Heerenhuis. “We kunnen heel goed samenwerken. Dat deden we als leerling in de opleiding al.  We houden ook allebei zeer van koken.” Dat kan Els volmondig bevestigen. “We zijn een poosje geleden te eten gevraagd. Nou, dat was zo geweldig, ze feestelijk en bijzonder.”

Blij dat ik hier woon
De Beemster: ze wonen er graag. Wat Els betreft was dat zeker niet altijd zo. “Toen ik hier vijfentwintig jaar geleden kwam wonen miste ik de bossen en duinen bij Heemskerk. Ik dacht “in wat voor gat ben ik nu gekomen. En nu? Ik zou niet meer weg willen. Blij dat ik hier woon. De mensen zijn er vriendelijk en je voelt je veilig”. Liesbeth: “Ik zal niet zeggen dat de Beemster zaligmakend is, maar ik ben wel verknocht aan de polder. Ik hou van de mensen die er wonen. Qua ruimte zou ik ook kunnen wennen in Scandinavië. We zijn daar op vakantie geweest en de weidsheid van het landschap is overweldigend. Ik hoop dat de polder zijn open karakter behoudt. Je mag in het algemeen stellen dat onze wieg in een goed land stond. Ik ben me daar echt van bewust. Des te meer reden denk ik, dat je voor het verdriet en de ellende in de wereld je luiken niet mag sluiten. Ook en vooral vanuit je geloof niet”. Els: “Doordat er via het nieuws zoveel rampen en ellende op je af komen, moet je oppassen dat je niet afstompt. Al dat geweld, wat willen mensen daar toch mee bereiken.” “Macht, denk ik”, zegt liesbeth. Els: “Ze gebruiken geweld om het geloof in te verpakken. Je voelt zo’n onmacht om er iets aan te doen.”

Stil Gebed
Liesbeth: “We moeten proberen met kleine dingen ons best te doen, dat helpt ook lijkt me. Dat je aan bepaalde kerkelijke projecten, zoals voor Ghana en destijds die expositie van schilderijen van mensen met het syndroom van Down. Dankzij die tentoonstelling wonen die mensen niet meer in afschuwelijke gestichten maar in de stad. Daar worden ze gerespecteerd om wat ze zijn. Dan zie je dat we wel kunnen werken aan een betere wereld. Dat is hoopvol.”

Wat betekent het geloof in beider leven?
Liesbeth: “Ik was elf jaar toen ik al wist dat ik geloofde. Het was er gewoon. Het lijkt zo zweverig maar zo voelde ik het. Ik ervaar het geloof en ik heb er steun aan. Vanuit dat geloof probeer ik het positieve te zien in de dingen om me heen en vooral om niet te snel te oordelen. Daar moet je steeds weer je best voor doen.” Els: “Ik voel dat minder sterk dan jij denk ik. Ik ervaar het geloof het meest door de mensen die op mijn pad komen. Toen Bert stierf heb ik dat ook zo goed gevoeld.” En bidden?
“Vooral in de kerk”, klinkt het eensgezind. Els: “Zoals tijdens het stil gebed.
Dat mag van mij best langer duren.” Liesbeth: “Helemaal waar, ik ben soms nog niet klaar met bidden.”

bron: Ank Pronk. februari 2006

 

1993

max van wersch
telegraaf-7-mei-1993

Het horeca cv van Max:

 • 2009-nu; Eigenaar van Restaurant: Brasserie Alles met Liefde, samen met Liesbeth van Wersch en kinderen Maurice en Noëlle.
 • 2006-2009:  De Industriële Groote Club te Amsterdam, Food and Beverage manager.
 • 2003-2006:  Restaurant Het Heerenhuis te Middenbeemster. Restaurantmanager/Maître.
 • 1989-2003; Restaurant De Hoop Op d’Swarte Walvis te Zaandam.
  1999-2003: Maître
  1995-1999: Maître.
  1989-1995: Chef de Rang.
 • 1988-1989; Hotel Restaurant l’Europe te Amsterdam, Chef de Rang.
 • 1986-1988&; Hotel Intercontinental Frankfurt am Main te Duitsland.
  Commis de Rang,
  Demi-Chef de Rang.
 • 1985-1986: Dienstplichtig soldaat. Opleiding in Haarlem, gelegerd in het Harde. Begonnen  in de Manschappen keuken en daarna  in de Officierskeuken als leidinggevende.
 • 1984-1985: Amstel Hotel Intercontinental te Amsterdam, 5e jaars leerling
 • 1982-1984: Hotel Restaurant De l’Europe te Amsterdam
 • 1981-1982:  Garden Hotel, Restaurant  De Kersentuin te Amsterdam.

Klik hier voor Max van Wersch in de Heerlense Tak.
Klik hier voor hun brasserie Alles met Liefde, Middenbeemster.

error: