Genealogische website Warsage

Anna Vogel werd als Johanna Catharina van Weers in Den Haag op 20 augustus 1873 geboren. Haar vader, Jacobus Johannes van Weers, was meubelmaker. Anna trouwde in 1897 met Johan Nicolaas Vogel uit Amsterdam. Jan Vogel was hier steendrukker. Toen die 19 werd, moest hij in dienst waarin hij, conform die tijd, vijf jaar bleef. En de Nationale Militie hield bij hoe hij eruit zag. Vandaar kun je nu weten dat hij blauwe ogen had, bruine haren en 1,734 m groot was. Hij diende bij de zeemilitie.

 

Bij hun huwelijk was hij 28 en zij 23 jaar. Hoewel Anna katholiek was, was Jan dat niet maar eerst Nederlands Hervormd en wat later Oud-Luthers.

haagsche-crt-18-juli-1904
1904

Zij verhuisden eind 1898 naar Eindhoven om zes jaar later naar Nederlands-Indië af te reizen.  Anna nam afscheid van haar familie en bekende. Hier in Soerabaja werd hun eerste kind in 1908 geboren. Zij woonden toen nog in de Deventerlaan, maar hij wilde het huis verkopen met een net onderhouden inboedel, moderne stijl, mooie gravures. En een stukje lager in de advertentie stond met een paar prachtige levende paradijsvogels. Een week later plaatste hij opnieuw de advertentie en schreef erbij: met een keurige handwagen Mylord met deugzame Australische Cob en tuig. 

 

Jan Vogel beoefende hier het beroep van schriftkundige en deed werk voor Justitie.

 

In 1912 overleed haar vader. Helaas konden zij daar niet bij zijn. Pas in 1914 scheepten zij zich in en kwamen met de ss Rembrandt met twee kinderen aan. Jan vertrok kort daarna alleen naar Indië en zijn vrouw en twee kinderen verbleven aan de Weteringskade 61 in Den Haag. Anna volgde met de kinderen enkele maanden later. Blijkbaar was het huis aan de Deventerlaan in Soerabaja niet verkocht, want daar woonden zij weer.

Wat er precies gebeurd is is nog niet achterhaald, maar zij overleden in Japanse gevangenschap. Hij overleed in maart 1943 en zij overleed in Semarang in het Kamp Gedangen op 1 november 1944. De Oorlogsgraven Stichting kennen hen als oorlogsslachtoffers.

 

jan vogel Op 5 november 1949 werden hun lichamen door de Gravendienst op het ereveld Kembang Koening opnieuw begraven. 

Op het ereveld Kembang Koening in Surabaya zijn burgerslachtoffers van de kampen op Oost-Java begraven, alsmede militairen van de Koninklijke Landmacht, het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en de Koninklijke Marine. (website van oorlogsgravenstichting.nl.) Tegenwoordig heet deze begraafplaats  Kembang Kuning. gemeente Surabaya, Oost-Indië.

Anna en Jan Vogel kregen drie kinderen. Helaas overleed hun derde kind, Catharina Suzanne, twee maanden na haar geboorte in Den Haag op 19 juni 1915.

 

Klik hier voor Anna Vogel-van Weers in de Haagse Tak.

 

error: