Miranda van Wersch wint

miranda

Miranda van Wersch won in augustus 2008 als allereerste vrouw in de geschiedenis van de Schutterij St. Joseph uit Vijlen het erekruis. Tijdens deze schietwedstrijd, waren er veertien deelnemers (twaalf mannen en twee vrouwen). Hoe goed de kwaliteit van deze schutters was, bleek wel dat er twaalf rondes voor nodig waren om er drie finalisten over te houden. Pas in de achttiende ronde, na vijf uur, werd duidelijk dat Miranda deze slijtage slag gewonnen had.

Zij schoot met de zware buks, een geweer van de schutterij, dat zo’n vijftien kilo weegt. De kogels worden speciaal voor deze geweren door de leden gegoten. Dat Miranda kan schieten bleek in 2007 al. Toen werd ze namelijk op dit onderdeel tweede, tussen alle mannen in.miranda1 De kandidaten moeten vanaf zo’n twintig meter op 180 houten plaatjes schieten die in een rek staan. Die plaatjes worden “bolkes” genoemd. Die houten plaatjes zijn slechts vijftien cm groot. Na diverse rondes moeten de teams op plaatjes schieten van tien cm.

Vrouwen in schutterijen zijn natuurlijk al lang een normaal verschijnsel. Maar ze hadden en hebben meestal dan de specifieke rol van marketenster: vrouwen die de mannen van de schutterij van eten en drinken voorzien. Ook Miranda is bij de schutterij St. Joseph marketenster. Zij loopt dan met een mandje waarin stokbrood met worst zit en met een tonnetje met vieux erin.

Klik hier voor Miranda van Wersch in de Kerkraadse Tak.

Een Stamgenoten website